- Milyen videókártyát?
- LG LCD és LED TV-k
- OLED monitor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Márciusi pillanatkép a hardverpiacról
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
- Amazon Fire TV stick/box
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanya
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
387!
Szóval a hónapról hónapra rosszabb nem állja meg a helyét. -
-
FeRRaR1
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Ez nem feltétlenül igaz, mit értünk tönkre menetelen pontosan. Egy hibás HDD-re simán felmehet a win + formázás. HDS is csak SMART-ot olvas alapból, az sem maga a szent grál (Beépített extended test már jobb lenne). Jobb mint a semmi, de nem minden esetben tud jelezni / ismeri fel a hibát.
USB kábellel igazad van, az is lehet hunyó. -
King Unique
titán
válasz
gippazoid
üzenetére
Ha a külső HDD ment volna tönkre, akkor fel sem ismerné a PC és rajta a Windows, vagy ha igen, akkor látszana a kondícióján és nem lenne 100/100-s (annyi a HDS szerint?), részletes önteszt és írásteszt (lassú formázás) sem menne végig hibaüzenet nélkül, stb.
Van amikor az USB-kábel hibája okoz problémát és ezért javasolt másik rövid kábellel is kipróbálni az eszközt, a stabil tápellátás biztosításához mindenképpen USB 3.X porthoz legyen csatlakoztatva, stb.
-
gippazoid
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Vissza partícionáltam egybe a 4 TB-ot, majd leformáztam NTFS-re a 2,5"-ös MyPassport-ot, NEM Quick format-tal. 12 órán keresztül ment. Hibátlan.
Elkezdtem rámásolni 650 GB-ot. 3 óra volt a becsült befejezési idő. Megnéztem 3 óra múlva, 250 GB környékén leállt hibaüzenettel, hogy távolítsam el az írásvédelmet a HDD-ről...
A két WD tesztprogram gyorstesztje lefutott de nem 2 perc alatt, mint ígéri, és ahogy eddig igényelte is, hanem fél perc alatt. Persze PASS az eredmény.
Win11 azt mondja, fatal hw error, diskmgmt.msc szerint RAW a partíció típusa.Lehúztam, visszadugtam, most persze jó és másolni is lehet rá...
Akkor csak a HDD purcant meg, ha jól sejtem...??? Nem a router hibás. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
bollokcs80
üzenetére
Én meg árukeresőt, ahol több "hivatalos" bolti ár is szerepel.
-
bollokcs80
Korrektor
válasz
Dragon3000
üzenetére
PCX-nél néztem, "hivatalos" bolti árat.
-
koby11h
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Jogos, nem kapcsoltam össze a két mondatot
-
koby11h
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Pedig egy normális WD Red Plus 35k vagy egy Seagate IronWolf 2 TB az 37k (CMR-ek).
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
bollokcs80
üzenetére
Ahogy nézem jelenleg 36-50e közt lehet válogatni a 4TB-os hdd-k közt, így a 38e-res 2TB-os elég durván túl van árazva.
-
ricsip
addikt
válasz
bollokcs80
üzenetére
Mert szar a forint... hónapról hónapra egyre szarabb
-
bollokcs80
Korrektor
Nekem négy éve ketyeg egy érintett WD Blue 4 TB-os példány a gépemben, szerencsére semmi baja (kopp-kopp). Mentés van róla, így nagy tragédia nem érhet.
Viszont elhűlve néztem, hogy mennyire elszálltak a vinyó árak, én még 45 ezer körül vettem, most egy 2 terrás kerül 38 ezerbe.
-
laed
senior tag
Veszélyben az adataid?
Nekem ugyan nem, mert nem veszek WD-t.

-
gippazoid
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Több, mint 1 évet működött hibátlanul ezzel a routerrel, külső táp nélkül is. Most azzal sem. USB 3.0 port van a routeren.
-
eszim
csendes tag
Gondolkozzál már picit, nem arról van szó, hogy na bumm, akkor ritkán használt fájlban hiba van úgyse veszik észre, hanem ha hibás írás megengedett, akkor egy rossz helyen, pillanatban keletkezett hiba bedönti a fájlrendszert.
Van fájlrendszer, zfs, btrfs, hogy beépített cheksum ellenőrzés van, ott is rögön kibukna, mindenféle plusz ellenőrzés nélkül. -
koby11h
őstag
Ellenőrzöm, minden mentés után. A 4 TB Purple-nél pl. MD5 checksum készül a mentés előtt az eredeti anyagról, majd a mentés és végül a teljes Purple HDD-n a checksum ellenőrzése - mert ugye egy mentés akkor mentés, ha le is van ellenőrizve. Ha ok, akkor az már egy fél mentés, ugye

3 év alatt nem találtam hibát. A korábbi 2 TB-osnál is ugyan ez volt a menetrend, annál sem. Minden esetben azt kaptam vissza, amit kiírtam.
De 1 TB Purple megy a Hikvisionban is, 4 kamerával, van sokszor visszanézve, kutya, vagy némely népréteg miatt, de ott sem vettem még észre 2 éve alatt semmit. HDD állapotra is azt írja, hogy Normal. -
King Unique
titán
Szerintem a 3,5" WD külső merevlemezekkel kevered, azok SATA-sak, ellenben itt 2,5" modellekről volt szó és azok a 10-15+ évvel ezelőtti legelső sorozatokat leszámítva mindig is integrált USB-sek voltak.
A legtöbb 2,5" külső ház eleve max. 9,5 mm magas HDD / SSD meghajtót tud fogadni, max. akkora fér bele, a 3, 4, 5 és 6 TB-os 2,5" HDD-k viszont eleve 15 mm magasak és azokhoz külső házat találni sem egyszerű, utóbbiakból jóval szűkebb a kínálat.
+ 2,5" 4 és 5 TB-os belső HDD-t külön megvásárolható formában csak a Seagate gyárt és az már önmagában, a külső ház nélkül is rendszerint drágább, mint egy gyárilag készre szerelt 2,5" külső merevlemez.Igen, a router és az azon futó oprendszer valóban nem feltétlen a legjobb gazda környezet, az elsődlegesen támogatott eleve a PC, Mac és az asztali operációs rendszerek (pl. Windows, macOS, Linux).
-
Balu77
őstag
Csak és kizárólag black vagy gold szériát használok, az alá nem adom, mert az mind handicap-es valamivel számomra.
-
ehh... akkor ez rossz, igazad van
linkeltünk, elmondtuk, hogy sokunknál hibátlan. Megmondtad, hogy nem úgy van, akkor pedig az van.
Visszanézem, hátha mp4 lett minden mentésemből
Komolyan, ha nem veszed a fáradtságot, h utánaolvass, akkor ne akard megmagyarázni, pont olyannak, akinél a sokadik purple dolgozik hibátlanul NASban. Köszönöm
-
FeRRaR1
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Akkor le vagyok maradva, amit utóljára szétszedtem az még sima satás volt.
Magam részéről előbb raknék össze egy usb ház + sata hdd / ssd-t mint hogy vegyek ha épp az kéne és akkor szerelhető. Mindegyik külön garral...
De mint említettem neki is, nem a legjobb megoldás a routerre tenni így.
-
King Unique
titán
válasz
gippazoid
üzenetére
"Win11 alatt hibátlan, telemásoltam adattal, az is hibátlan volt, WD két tesztprogramjával is teszteltem, egyikkel a 12 órás tesztet is 2x lenyomtam és hibátlan."
Ha PC-hez csatlakoztatva rendesen működik a 2,5" SMR külső HDD, ellenben a szutyok routerhez csatlakoztatva nem, akkor elég nyilvánvaló hogy mi a probléma forrása, meg ha nincsen rajta USB 3.X port és megfelelő tápellátást sem tud biztosítani a 2,5" külső merevlemeznek.
+ Még az X perc üresjárat után bekapcsoló készenléti (alvó) mód is ott van, de abból normál esetben aktivitás hatására felébred és újra elérhető lesz az eszköz. Ha a router ezt nem tudja normálisan kelezni, akkor az megint annak a hibája.#55 FeRRaR1:
A 2,5" Toshiba és WD külső merevlemezek eleve integrált USB-sek, ami okán semmi értelme szétszerelni, mert utána nem lehet a benne lévő merevlemezt másik külső házba téve SATA-n csatlakoztatni, vagy max. csak tákolással. -
hokuszpk
nagyúr
nem azt mondtam, hogy tuttira és állandóan hibázik. Persze az írás az esetek 99.99999% -ban sikeres ; ami meg a windows telepítést illeti, vannak olyan fileok, amit ritkán vagy akár sosem használ az adott telepítés, mégis felkerül a gépre, vagy pl. ír néhány logot, ami csak akkor számit, hogy hibás, amikor meg kellene adjusztálni ; szóval simán lemehet egy windows telepítés ; nekem sikerült olyan ssdre is, ami ilyen kínai kamu volt, mint a wishről rendelhető 8TB -s pendrivék ; 512GB helyett 64 volt benne mégis felment a windows, mert első nekifutásra úgygondoltam, hogy egy kisebb rendszerpartció is elég lesz.
-
Nelman
tag
Nekem egy 4 TB-os EZAZ ment a kukába emiatt egy fél évvel ezelőtt...
-
n4n3x
csendes tag
az itthoni vasban PURZ van, a szerveremben egységesen 2-4 terás EFRX-ek vannak, és most hogy hazaértem jöttem rá hogy a céges gépben nem néztem meg

-
-
FeRRaR1
őstag
válasz
gippazoid
üzenetére
Ez esetben mikróba be 2 másodpercre és garba vissza
Személy szerint én nem hagynám hogy egy eszköz így szívasson. Vagy keresnék rá módot hogy szétszedjem / rendelnék gar csavar matricát vagy néznek videót hogyan szedd le sérülés nélkül. Ha az nem megy akkor találnék módot a garoztatásra így vagy úgy...
Nem tanács, de én ezt tenném.Szedtem már szét több seagate külső lemez házat, és soha nem volt gond a garral, bár nem is volt matrica rajta csak biztonsági csavar fejek. Régebben volt úgy hogy belső HDD-nek vettem külsőket mert nagyon akciós volt és sokkal olcsóbb.
-
beef
őstag
Pár hete érkezett 0 kilométeres négy Red-ből kettőt a RAID azonnal kidobott.
Gyári hiba vagy szállítás okozta a problémáját nem tudom. -
FeRRaR1
őstag
Ajánlom mindenkinek mikor HDD-t vesz, új vagy használt hogy futtasson egy extended tesztet mielőtt üzembe állítja. Sok fejfájástól kíméli meg magát. Ami lehet csak később derülne ki mikor már belakta...
Nason nekem is ütemezett, de lefuttatom az extended tesztet mielőtt beteszem a NAS-ba. Új is, használt is érkezett már bad sectorral / olvasási hibákkal. -
szolnoki
csendes tag
En mikor először olvastam az SMR vinyókról. Hogy átlapoltan irják a sávokat, meg irásnál megsértik a masikat, de visszairják... Hát a kisfszom. Akkor eldöntöttem, ilyen retek technologiát nem veszek. Maradtam a CMR-nél.
-
FeRRaR1
őstag
válasz
gippazoid
üzenetére
Bár én nem dugok routerre tárat és nem szeretem a WD külső megoldásait. Viszont ha egy évig hibátlanul működött és nem változott semmi akkor kipróbálnám egy másik házban. Esetleg online rendelni egy 2,5" univerzális USB hazát és abba bedobni. Ha úgy is hibázik akkor visszaküldhető. Ha meg jó akkor megoldva. Mivel a winyót tesztelted így gondolom azzal nincs gond. FW frissítés esetleg ha van hozzá. (személy szerint esetleg a partíciókat megszüntetném mert csak feleslegesen bonyolítja és lassítja az egeszet)
-
korcsi
veterán
-
PTM
senior tag
Ilyeneket nem futtattam, a Samsung F1 idejében még a HD Sentinelt használtam. Nem emlékszem, hogy az részletesebb diagnosztikát is végzett-e, vagy csak a SMART adatokból kalkulált. De váratlanul fejhibás lett egymás után mindkét F1. Az IronWolf már NAS-ba került, viszont az egyik gyári hibás volt és rögtön cseréltetnem kellett. A csere darab már évekig szépen kiszolgált.

-
gippazoid
őstag
Ha itt ilyen sokan merültek el a WD és egyéb HDD-k világában, hátha van válasz:
Asus AX58U router, 4 TB-os WD MyPassport 2,5" külső HDD.
Legalább 1 évig kifogástalanul működött minden, most meg random időközönként megáll a kommunikáció, a log egyszer csak:sd 0:0:0:0: timing out command, waited 180s
blk_update_request: I/O error, dev sda, sector xxx
Buffer I/O error
Failed to map page containing mft record
lost sync page write
tntfs error (device sda1, pid 0): ntfs_end_buffer_async_read(): Buffer I/O error, logical block xxx
EXT4-fs (sda2): I/O error while writing superblock
EXT4-fs error (device sda2): ext4_journal_check_start:56: Detected aborted journal
EXT4-fs (sda2): Remounting filesystem read-only
EXT4-fs (sda2): previous I/O error to superblock detected
EXT4-fs error (device sda2): ext4_journal_check_start:56: Detected aborted journal
Oct 22 21:51:22 kernel: sd 0:0:0:0: timing out command, waited 180sIlyenkor lefagy rendszerint a webes felület is, amíg le nem húzom a HDD-t.
Próbáltam már külső tápos HUB-on keresztül rádugni, jelenleg szét van partícionálva 2 TB alatti darabokra, van egy EXT4 is rajta meg 3 db NTFS.
Win11 alatt hibátlan, telemásoltam adattal, az is hibátlan volt, WD két tesztprogramjával is teszteltem, egyikkel a 12 órás tesztet is 2x lenyomtam és hibátlan.
2-3 napig működik, aztán megint jön a hiba. Addig megy SMB stream, torrent, hálózati meghajtós hozzáférés, minden.Mi lehet vele? Így, hogy nem tudok valami tesztprogramos hibát kicsikarni belőle, nem tudom gariban sem visszavinni.
A lemezek pörögnek benne, mikor nem kommunikál tovább, ezt érzem, mikor megfogom.
Nem kompatibilis a gyári házban lévő illesztőáramkör/program Linux-szal?
-
hemaka
nagyúr
Nekem mar mindegy, kihajigaltam mindet, csak ssd van a szerverben. De elotte purple volt, nem volt bajom veluk, csak kellett a sebesseg.
-
FeRRaR1
őstag
Minden HDD vásárlás után, legyen az új vagy használt vagy "tesztelt" teljes diagot kell futtatni ami fel nap is lehet mérettől függően. (WD esetén WD diag extended test)
Kb 2-3 éve kezdtem ezt azóta nem volt HDD hibám. Mármint teszt közben sok elhullott, de így munkába állás előtt kiderült hogy rosszak. Volta amin minden rövid teszt lefutott, de a teljes hibát dobott 5 óra után. Ment vissza. (Azért kezdek a rövid tesztekkel mert ha ott elhullik akkor pár perc alatt kiderül, nem kell órákat várni)
A korai halálozások 90% feletti része trehány tarolás / szállítás / csomagolásból eredt.
Nekem sincs HDD már egyik itthoni PC vagy laptopban se 3-5 éve. Csak kettő NAS-ban, de ott is mindegyikben van 2db SSD cache.
Még régen 15+ éve nekem mindig a Seagatek haltak le 1-2 év alatt így azokat nem veszem azóta. De a Purple eddig kopp kopp a legjobb amivel valaha dolgom volt és nem ma kezdtem. Akkoriba nem is nagyon volt mentesem, szóval nagyobb szívás volt. Most van online + offline backup is.
-
zsolt501
nagyúr
Pont ebbe a szériába tartozó 6TB-os WD Blue ment itt tönkre pár hete.
-
PTM
senior tag
Nekem HDD hibám szerencsére ritkán volt és mindegyik a vásárlás utáni hetekben történt. Kettőből kettő darab 1 terás Samsung F1 és kettőből egy darab 10 terás Seagate IronWolf Pro romlott el. Voltak 2 terás WD Redjeim is, azok rendben voltak és szerettem őket, mert halkan működtek.
De a HDD-kről az maradt meg, hogy nem létezett olyan márka vagy típus, amelyiket ne tartották volna valamelyik topikban szarnak. Úgy tűnik, ezzel kapcsolatban nincs új a nap alatt.
A WD főleg megrázta a pofonfát, amikor SMR meghajtókat kezdtek árulni a Red családban, csak ezt nem tüntették fel. Nincs szerencséjük ezzel, a vevőiknek pedig főleg nincs.Szerencsére engem az ilyenek már nem érintenek. Pártíz terányi az összes tárhelyigényem, így pár éve minden eszközömben SSD vagy valamilyen flash van.
-
GreatL
őstag
Kuka kategória... WD-ből max a 40.
-
Jajj de jó, hogy a purple rendben van
-
ricsip
addikt
A purple is teljes értékű merevlemez, alkalmas olyan adat tárolására is, ahol számít h. ne legyen hiba benne.
Mert az ATA speciális stream üzemmódban viselkedik csak úgy, hogy átugorja a hibákat nem próbálja javítani. Desktop PC-ben, desktop OS-el viszont nem ezt a streaming ATA módot használja, ott ugyanúgy működik, mint bármelyik hagyományos diszk. [link] -
-
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
-
-
Héraklész
senior tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Itt a fórumon simán ajánlották adattárolásra még néhány éve.
-
FeRRaR1
őstag
Aha, és hol írja hogy "ha van pár hibás bit, az nemannyira számít".
El vagy tévedve nagyon.
Pont ugyan úgy működik mint a többi HDD, csak több a garancia és ismer más protokollokat CCTV rendszerekhez.
Van 4db 6TB Purple NAS-ban, 2 korábban a gépemben, 4000 óra felett járnak 0 hibás szektort / adatot produkáltak.
Ha nálad ez megtörtént ott más volt a hiba. Sérült fej / lemez szállításnál, géped hibázott esetleges tuning miatt, millió oka lehet, az hogy Purple az pont nincs közöttük.Tavaly óta 12 Purple fut itthon, csak azokkal nem volt gondom soha*. Ezert csak ezt fogom venni a jövőben is.
*Volt hogy egy papír borítékban hoztak ki és a 8 x 8 Tb-bol 6 már sector hibás lett szállítás közben. De az se a Purple hibája ugye.
-
rsf
senior tag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Már csak a Red Pro CMR tudtommal.
Én is Purple-kat használok már egy ideje az asztaliban és a NAS-ban is.
De van egy 2012-ben vásárolt 2TB -os RED-em ami 0/24-ben megy egy NASban. -
Nekem könnyű dolgom van, mert sosem veszek 5400-ast, a 7200-asok pedig mindig CMR-ek. Mondjuk az 5400-asok közül a Red Plus és a Purple az mindig CMR.
A külsők már más tészta, mert ott a gyári oldalon nincs ilyen adat, de amikor az első 4 TB-os Elements-et vettem, akkor még 7200-asnak írták és a tempója alapján ez hihető is. -
Igen, ezt is írták fentebb, hogy így működik... HA kap ATA Streaming command-ot. Ha ez nincs (pl. desktop, NAS), akkor pont olyan, mint a red működésileg:
ATA Streaming Commands (for storage drives)
Purpose:
These commands are designed for storage drives, like those found in video surveillance systems, to prioritize uninterrupted data recording (streaming) over fixing every read/write error.
How they work:
By optimizing the handling of data streams, they reduce the chance of video dropouts or dropped frames. A drive will only use these commands if it receives them from the host.Természetesen azt hiszel/veszel, amit csak akarsz, de vedd figyelembe, hogy már ebben a topikban is többen cáfoltuk (sok éves használattal) ezt a "purple csak kameráknak" dolgot.
-
hokuszpk
nagyúr
"Könyörgöm olvass utána, hogy hogyan működik... "
ha időközben nem változtattak rajta, akkor pont úgy, ahogy írtam.
nomeg a tapasztalat ; sajnos nem mentettem el azokat a képeket, amikből hiányzott 1-1 rész ; vagy éppen értelmezhetetlenek voltak a csodás purplek altal visszaolvasott nullák miatt. De a kedvedért megkérdeztem a kuglit.
ha időközben nem változtattak a működésen, akkor az a a"reduce frame loss" úgy működik, hogy írásnál nem ellenörzi vissza a sikerességet.
de mondom, én már nem akarok meggyőzni senkit, majd az élet meg az adatmentő szaki. -
Könyörgöm olvass utána, hogy hogyan működik...
Hieronymus: olvasásra sem lassú, RED szintet hozza nálam. De alapvetően mentésekre van, már vagy... nem is tudom hány éve. Az RPM és a random read/write alacsonyabb, ezért nem ajánlott pl. Blue/Black helyett. De ez ma már kit érint? A rendszerek, játékok NVME SSD-n vannak a legtöbb helyen, teljesen okafogyott az egész téma. Tárolásra meg tökéletes ez is, mint a red.
AI-al készíttettem egy ilyet:
Pros and Cons WD Purple HDD
Performance:
Slower random read/write speeds compared to performance-oriented drives like WD Black.
Reliability:
Designed for 24/7 operation, so it's generally reliable and durable for constant use, but the firmware is optimized for sequential writes, not desktop use.Use CaseBest suited as a secondary, bulk storage drive for data like photos, videos, or backups.
Power & Heat:
Optimized for low power consumption and continuous operation, which is a benefit for 24/7 use.Yes, WD Purple HDDs have features designed to help prevent write errors.
AllFrame™ technology:
This technology enhances firmware to help reduce frame loss and improve overall video playback. It's built to handle the constant 24/7 write cycles of surveillance systems.
RAID error recovery control:
For use in supported recorders, this feature helps reduce drive failures within a RAID environment, which is crucial for systems with multiple drives recording simultaneously.
TLER (Time-Limited Error Recovery):
While often associated with WD Red drives, some sources indicate that WD Purple drives also include this feature, which is beneficial for RAID systems by preventing a drive from dropping out of an array when it takes too long to recover from a read or write error.Nálam purple és RED volt, van, lesz...
SMR kizáró ok volt, ahogy azt a HDD topikban is írják. Otthonra az átlag embernél az SMR nem spórolás, céges szinten, végtelen redundancia mellett biztosan meg lehetne indokolni, de otthonra... szerintem nem éri meg a rizikót.
Ez meg vicc kategória, hogy hallod a hangján... OK, otthon, akinek silent gépe van (abban mit keresne HDD?), az esetleg... -
Gabesz87
veterán
Nagyon örültem ennem a hírnek
De ettől még nem fogok egyből szaladni, és kitépni a gépből a HDD-ket. Én a home szerveremben használok 2x2TB WD RED-et OMV alatt. Mondjuk az egyiken már vagy 1 éve van néhány szektorhiba, de működik. Nincs rajta érzékeny adat, úgyhogy ha netán elhalálozik, nem dől össze a világ. Most tervezem, hogy Proxmox alá költöztetem a rendszert, Új SSD is lesz, mert már az is megérett a cserére (jelenlegi egy Samsung 840, sima nem EVO), és akkor a hír láttán átfutott az agyamon, hogy ha már update, akkor ne cseréljem-e le a 2 WD-t egy min. 4 TB-osra. De akkár már Seagate Ironwolf Pro. De hogy milyen árak vannak, atyavilág. 55k egy 4TB-os, 80k egy 6TB-os
-
hokuszpk
nagyúr
oké hidd ezt. A purple arra van optimalizálva, hogy streamet írjon ; nem ellenörzi vissza, hogy sikerült-e felirni az adatokat vagy sem. mert mint emlitettem az, hogy egy képkocka blokkosodik belefér. De majd idővel rájössz, amikor a nagyonfontos családi képekből 1-2 csak félig lesz meg.
-
Jarod1
veterán
Hmm RED van nekem is 2 Terás, azokra tolom a win backupokat, dokkolóban használom szóval nem fut állandóan, Anno régen( egy messzi messzi galaxisban
a Seagetekkel volt megbízhatósági probléma,
de mostanság mindig a WD ket használok és nem volt eddig gond velük se kicsivel se naggyal.. -
HantekDSO
aktív tag
Az SMR technológia számomra egy PROM: Egyszer írhatod, utána - ha jót akarsz magadnak - csak olvasd, vagy ha mégis írni akarsz rá, készíts magad mellé pár napi hidegélelmet!

-
E.Kaufmann
veterán
Amúgy mi köze az SMR-nek ahhoz, hogy zajosodik a meghajtó? Szerencsétlen fej nem találja a sávot és hamarabb elkopik?
-
Szerintem aki követi a HDD-s topikot, ott mindig el van mondva, hogy csak CMR lemezt vegyenek az emberek. WD Purple, Red Plus, Black, Gold, Ultrastar. Többi csak játéklemez.
-
Zwiebi
tag
Nem, a Purple pont ugyanugy mukodik mint minden mas vinyo es pont ugyanannyira lesz biztonsagban minden adatod mint barmilyen mas vinyon. Annyiban ter el, hogy tamogatja az ATA Streaming parancsokat, ami az ATA szabvany resze evtizedek ota:
4.23 Streaming feature set
4.23.1 Streaming feature set overview
The Streaming feature set allows a host to request delivery of data within an allotted time, placing a priority on the time to transfer the data rather than the integrity of the data.
Amennyiben az eszkoz amihez csatlakoztatod nem kuld ilyen parancsokat, akkor nem fogsz semmilyen kulonbseget latni. Nem meglepo modon, a szamitogeped nem kuld ilyen parancsokat. Egy biztonsagi kamerarendszer kuldene. A szamitogeped nem.
-
Multibit
nagyúr
érdemes elővigyázatosságból biztonsági mentéseket készítenie az adatokról
Mondjuk, ez az adott problémától függetlenül mindig igaz. Mégis olvasom sokszor az ilyen jellegű sirámokat: "jaj, több év családi fotói, videói mentek a levesbe". Fel nem foghatom... -
Semplar
őstag
Legyen egy jó UPS alattuk és 90% hiba letudva.
-
Daywalker
addikt
válasz
JulianSinulf
üzenetére
A sz@r WD...két wd red 2 tb megy raid 1 a nas-omban 0-24h, ráadásul 8 kamera is rögzít rá folyamatosan az egyéb dolgok mellett, az üzemidő bennünk egyenként kb 80 ezer óra körül járhat...hibátlanok minden tekintetben.
-
Cythyel
senior tag
még jó hogy csak cmr-t használok, smr-t már a kezdetekkor is halottnak véltem
ok, jó az smr ha pl egyszer teleírod és onnantól csak olvasás...
mind a 3 nas-ban amim van, wd vinyók vannak, 6db 4tb wd red pro plus és 4db ultrastar hc530, kb 7 éve mennek és semmi hiba eddig...
seagate-t viszont a mai napig kerülöm...
-
Dragon3000
nagyúr
Van több wd red hdd-m 8-12Tb méretben 1700-1800 nap üzemidővel és nincs velük gond, illetve van egy 4TB-os is, ami kapcsolati hibákkal került hozzá rossz sata kábel miatt, de hibátlanul üzemel már sok éve, 2951 nap üzemidőnél jár, persze van toshiba is, azok is nagyon jók 16 és 18TB méretben.
-
FeRRaR1
őstag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Csak Purple megy ez idáig 3, most 2 NAS-ban. A red mind kihullott 4-5 év után, a Purple az az összes megy valamelyik 6-7 éves. Ugyan úgy használható mindenre, nem kell bedőlni a marketing BS-nek.
-
Meridian
senior tag
Igazán remek... és mindezt úgy, hogy pofátlanul megdrágultak a WD-s HDD-k... 2017. januárjában vettem az utolsó WD Blue-t, nem érintett a problémában, azóta csak Toshiba-t vettem, mivel az olcsóbb volt mindig a WD-nél.
-
bh
tag
végleges adatvesztéshez és fizikai sérüléshez is vezethet
de a gyártó szerint ez más firmware-t használ, így nem érintett az ügyben.
ebből még az se derül ki hogy ez most fizikai vagy fw gond
-
zzola
titán
válasz
Hieronymus
üzenetére
Adattárolásra.
-
-
JulianSinulf
őstag
De jó, hogy a WD-t kerülöm és nincs egy darab sem.
Utoljára 2010 környékén vettem egyet, amit aztán cseréltettem egy héten belül hibás szektor miatt, de a következő sem bírta tovább egy hónapnál. Úgyhogy Samsung-ot vettem. Az a mai napig megy.
Már jóval régebben is sok problémát hallottam a WD HDD-kről, de 2010-ben meggyőztek, hogy jó az. Soha többet. -
nyergess
tag
Én is belefutottam ebbe, máig szenvedek még vele, nem tudtam cserélni egyelőre. NAS-ban van 2x40EFZX, az egyik bő egy évvel vásárlás után elkezdett szektorhibákat dobálni. Minden nap készül backup külső vinyóra a fontos fájlokról, ezért nem sürgős a csere. A NAS néha azt jelzi, hogy elmúlt a hiba, majd pár nap múlva újra előjön, és ezt játsszuk már vagy 2 éve.
-
Dragon3000
nagyúr
Eleve kerülöm az smr megoldásokat.
-
tsi
tag
Gyorsan meg is néztem, mert van vész-vésztartaléknak 8db 2TB-s (6 Blue meg 2 Red Pro) de szerencsére egyik sem az említett szériákhoz tartozik (4 EZRZ, 2 EZBX, 2EFRX)... Kettő SMR-es EZBX viszont sajna becsúszott, de hál'istennek ezek csak a biztonsági mentés biztonsági mentéseit tartalmazzák és ritkán írok rájuk.
-
zzola
titán
Ez remek. Nekem Purple van, de úgy látszik azt nem érinti, vagy csak elhallgatják.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 146 - 147 - 167 - 168 - 169 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- ÚJ Bontatlan Sony Bravia K-65XR90 - 4K HDR Google Mini LED TV - 3 év garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 Fe
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nincs pénzem Purple-re sem

merevlemez tapasztalatával!