- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen notebookot vegyek?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Vezetékes FEJhallgatók
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
wm2
őstag
Milyen játszókkal? Én a minin (2014) Batman, Tomb Raider, Dio3, RTW, Bioshock stb. játékokkal tolom. Nem vagyok nagy gamer így elvagyok velük. A MacGameCast oldalról szoktam levadászni a játszókat. Ilyen Mark of the Ninja meg ilyenek a kedvenceim. Egyre több, komolyabb játszó van már Mac-re is. Esetleg benézhetnél idzsóhoz és megkérdezheted mennyiért számítja be neked és kihozol egy komolyabb iMac-et :-) amin játszhatsz is már. Nyilván egy izmosabb PC olcsóbb. A konzol miért nem adja?
-
-
Szerintetek hova érdemes beárazni egy 2009 late 27" imacet? Vannak elképzeléseim, de kíváncsi vagyok más véleményekre is. i5 2.66Ghz, HD4850, 8Gb ram, 2Tb SSHD. 2010-től van nálam, akkor vettem újonnan hivatalos APR-től Bécsben. Nagyon vigyáztam rá, szóval egy karc sincs rajta. A kijelzőn előjött a pókháló effekt, de még garis volt, szóval kapott márkaszervizben újat, szigeteltet (erről a papírok megvannak). Az SSHD is szakszerűen lett beépítve, saját szenzorral, nem kókány szoftveres fan controllal megy. Doboza meg mindene megvan, BT-s billentyűzet pl ki sem lett bontva, mert vezetékessel használtam.
Fú, ez most kicsit ilyen hirdetés szagú lett, nemtom mennyire szabad itt, de perpill NEM eladó, csak gondolkodok rajta, illetve a beárazásban kérnék segítséget
-
30z.Samu
félisten
Megfogadom! Köszönöm szépen!
-
Ragnar95
félisten
válasz
30z.Samu #21191 üzenetére
Természetesen igen. Jelenleg még ezen gépek támogatottak, ergo a 2009-es MacMini épphogy. A Lion óta nem változott a támogatott gépek listája, de ha változna, valószínűleg az összes C2D-s gép menne a levesbe, így a helyedben ahogy előttem is írták, nem vennék 2011-nél régebbi gépet, mivel akkortól szerelték őket i5-tel.
-
30z.Samu
félisten
Sziasztok! Gondolkodom Mac mini vásárlásán netezésre, HD filmnézésre. Azt szeretném kérdezni, hogy ha esetleg régebbit veszek (mondjuk 2009-est), az megkapja még a frissítést szoftveresen?
-
koma106
senior tag
Sziasztok!
A Plex-be szeretném beállítani a SuperSubtitles (feliratok.info) agent-et hozzáadni. Találtam egy ilyet, de nem tudom mit kezdjek vele. Tudna valaki segíteni?
-
Brewtus
csendes tag
válasz
mugencivic #21154 üzenetére
Éjszaka sötétben nem látod a billentyűket, simán mellényomsz.
A laptopokon ilyen nyomorék custom elrendezések vannak, nem megy reflexből úgy, mint asztali nagyon.
A világító billentyűet óriási királyság, és ha 15 évvel ezelőtt mobiltelefonon meg tudták oldani, akkor illene egy mai laptopon is.. Mindegyiken.Chal:
Minden világos, köszi
Majd valamikor nekiugrok a kizárólagos windows felrakásának, de csak mikor már megy a 10Az csak nekem tűnt fel, hogy az OSX-re rímelve a win8után kidobták a 10-et?
-
oszy
veterán
Még egy apróság. Hogyan lehet működésre bírni az iPhoto-t?
Valaki azt mondta még lehetséges. De nekem nem indul, csak le lehetne tölteni az áruházból. Viszont azt írja magyar accountal nem. Esetleg már nem is érdemes vele foglalkozni? -
biker
nagyúr
egyszer rugod le az asztalról a laptopot, vagy törik bele a csatlakozó, és megérted, mire való a magsafe
addig biztos csak hype
igen, számítanak az ilyen apró dolgok is.
Bárcsak az olyan apró dolgokra is figyelnének, mint pl 0,1mm hézag maradhatna a kijelző és a billentyűk közt lecsukott fedélnél, és akkor nem hagyna kockás nyomot a bill a kijelzőn
Mondjuk eleve nem kell hordjak töltőt egy macbookhoz se, mert a 8 órás műszakot röhögve kibírja. az összes kolléga meg jön a meetingre a töltővel együtt, mert 2-3 órát nem bírnak ki, és húzogatják a körasztal alatt a hosszabbítót, és mikor egy ilyentől leesik az egyik tégla,. akkor mindenki felugrik, olyat szól. és jó esetben nem törik össze a töltő... -
Ez tipikusan olyan dolog, ami jellemző az Applere. Fontos ez annyira? Nem, szerintem neked sem. Idegesít adott helyzetben, de abból olyan kevés van, hogy egyszerűen nem vennél szerintem kizárólag emiatt más eszközt. Nade pont ez az erőssége ennek a cégnek: rengeteg ilyen apróság van náluk, és a végén csak rákíván az ember a termékre ezek miatt, csak bírja pénzzel
-
biker
nagyúr
Így van. Megspórolják a menő designer bérét, fogják a gyári alaplapot, öntenek rá egy házat, kész. A külső tápot meg leveszik a sorról, vagy rendelik valamelyik tápokádó cégtől. Érdekes, még az appletv is belső tápos, konkrétan nekem a ....om kivan a kábel közepén lógó doboztól. Valahogy mindig az jön ki, pont útban van az asztalon, de a földre nem ér le, ezért lóg a dróton
Egyszerüen okádék, az összes kis kütyüé az mert ha dugasztàpos, akkor betakar az elosztón még két helyet, ha zsinóron lógós, akkor meg tekerhetem karikába. -
válasz
mugencivic #21173 üzenetére
Szerintem inkább üzleti okból nem teszik bele. Ebben a szegmensben a verseny arról szó, hogy ki csinál kisebbet, az Applen kívül senki nem meri kockáztatni hogy művészkedjen, meg renitenskedjen. A másik fele a dolognak, hogy házon belül ugyanaz a sor gyárthat laptop tápot, meg mini pc tápot is, a végén pedig az adott termék fogyasztásától függően mellécsomagolnak egy neki megfelelő teljesítményű tápot.
-
biker
nagyúr
válasz
mugencivic #21173 üzenetére
Úgy látom, nálad egy a lényeg, te mondd meg a tuttit, mert most meg azzal akarsz megcáfolni, hogy 2012-ben mi volt. Ki érdekel 2015-ben? Akkor a 35w volt igen jó, mert más gépekbe 55w tdp proci ment
Ma meg ez van. És????? 2015 2015-el, alma almával, i5 procis konfig i5 procis konfiggal
Opel astrát nem zafirával és x1 bmw-t nem 535d-vel hasonlítunk -
mugencivic
tag
Nem 1.3 GHz-es, hanem turboval 2.6. De csak azért hoztam fel, mert azt írtad az i3 és i5 más teljesítmény szint, de ez így túl általános. Itt pl. nem. Ugyanazt tudja csak olcsóbban, más tokozással.
A te logikád szerint akkor a 2012-es Mac Mini sem jöhetett volna létre, abban 35W TDP-s i5 van még. Ezek a TDP-k valójában csak irányszámok, nem feltétlen fogyaszt annyit a proci teljes terhelés mellett. Pl. a két magos 4160T is 35W TDP és a négy magos i5 4590T is 35W, vajon melyik nem fogja kimaxolni a keretet? Persze az ULV proci mindig jobb lesz ilyen tekintetben, csak drágább is.
A tápot meg nem teszi bele Applen kívül senki (Intel, Gigabyte, etc), nem hogy ULV-s procik, de még Y szériás abszolút fogyasztásbajnok procik mellé sem. Valószínűleg nem a hőtermelés miatt.
-
biker
nagyúr
válasz
mugencivic #21167 üzenetére
Igen, az az i3 3,1ghzen le tudja nyomni az 1,3ghzes i5-öt, cserébe 15w helyett 35wattot eszik, ebből lesz a prszívó üzemmód, főleg hogy tokozása miatt közel 20fokkal alacsonyabb a maximum engedélyezett hőmérséklete
Na ezért nem tudják beletenni a tápot, mert már túl sok lenne a meleg -
wm2
őstag
válasz
mugencivic #21167 üzenetére
Egyetértek. A HDD/SSD cserét rugalmasan kezelik, ha az illető nem barmolja szét a belsőt. Voltak pletykák arról is, hogy a wifi kártya helyére mehet az mSata. Ha ez igaz, akkor nagyon szétverni sem kell. :-)
-
Ragnar95
félisten
Nem akarom védeni a MacBookot, mert szerintem is elég megosztó és bőven nem mindenkinek való, de ez a cikk katasztrofális
A legnagyobb hülyeségeket emeli kb csak hibaként csak és kizárólag...
Nézzük csak az általa felhozott indokokat:
-"It doesn’t work with Thunderbolt displays"
Ez egy ultrahordozható gép és nem kizárólagos gépnek való, így a felhasználók nagy része nem akar vele külső kijelzőn dolgozni. Ráadásul az emberek nagyon kis százalékának van Thunderbolt kijelzője, HDMI-vel meg megy tökéletesen.
-"It’s not for professionals"
No comment, mert egyrészt a professionals egy jó nagy bullshit, profi újságíró is lehet az ember például és neki tökéletes lehet... Akinek meg hardveresen kevés, annak az Air is az valószínűleg.
-"It gets hot"
Látszik,h a cikk írója életében nem tanult fizikát, de annyi esze sem volt,h belegondoljon, hogy úgysem 12"-on fog az ember ölben játszani ilyen hardverrel.
-"You’ll need lots of adapters"
Ez jogos
-"You can’t upgrade it"
Ez is jogos, de ez ma már majdnem minden más Apple gépre is igaz, így csak részben a MacBook hibája.
-"It’s too pricey"
Ez igaz
-"You can’t charge your iPhone on it (yet)"
Úgyis kell venned átalakítót, úgyhogy ez megint bullshit.
-"The keyboard could be a problem"
Szubjektív
-"It’s almost too light"
Még mindig ultrahordozható gépről beszélünk, az a lényege,h könnyű legyen.
-"The webcam sucks"
Már kifejtettem erről a véleményem.A cikk írója, minden, csak nem profi, ennél gyengébb cikket még az index tech rovata is ritkán ad ki
10 felhozott érvből max 4 jogos/szubjektív és az se mindenki számára jelent problémát...Szerintem akinek eddig az Airnél a kijelző jelentette a problémát, annak ha drágán is, de jó vétel lehet a MacBook. Amúgy már az első retinás Air pletykáknál megmondtuk jópáran, h az árazása kemény dió lesz, mert ígyis elég közel van az Air a rMBP-hoz, márpedig az Airnél nyilván drágább lesz, hiszen a retina kijelző nem olcsó mulatság, ráadásul az Air tudását belepakolni kisebb hardverbe még drágábbá teszi.
-
mugencivic
tag
Azért ezt így ne írd le, hogy i5 i3 nem lehet versenytárs, mert a végén még azt gondoljuk, hogy nem értesz hozzá.
Pl. az említett alap Dell-ben i3 4160T van, a Mini 2014-ben meg az alap egy i5 4250u... Vajon melyik a gyorsabb? Segítek: az i3. Mert nem csak az i betű után álló szám számít.
A belső táp vs méret témában nem tudom minek vitatkozni. A minibe belerakták, ennek van előnye és hátránya is (pl. bentről fűti a gépet, nehéz cserélni). Azért egy cigisdoboz méretű 65W-os külső táp miatt még nem kell a kardunkba dőlni. Engem pl. jobban idegesít, hogy a Mini házilag nem bővíthető (csak nehezen, + garivesztéssel), hogy a legolcsóbb modellbe nem lehet SSD-t konfigurálni, így 300e Ft egy Mini SSD-vel alsó hangon, hogy a hátulján van a bekapcsoló gombja, hogy nincs elől egyetlen USB (vagy egyéb) port, és főként hogy tőlem 180Km -re van az első hivatalos szerviz, ahol (kemény egy évig) megjavítják, ha elromlik. Addig a meló pedig áll.. (ezért is tartok kettőt többek közt). Ezek szerintem kicsit fontosabb dolgok, mint hogy hol a táp.. minden tiszteletem az Apple hardveres mérnökeié amúgy, magam is nagy csodálójuk vagyok, de ne essünk át a ló túloldalára. Pedig még így is a kedvenc Apple hardverem a Mini, az iPhone 6-om mellett persze.
-
wm2
őstag
válasz
Ragnar95 #21165 üzenetére
jajj nem egyetlen, csak ez jutott eszembe egy nem éppen olcsó gépnél :-) de jó hogy mondod az usb-t, meg no magsafe, a másik általam meg nem értett nagy innováció :-) Meg van még pár dolog amin érdemes lehet elgondolkodni: http://www.cultofmac.com/318636/10-reasons-why-the-new-macbook-isnt-for-you/
-
Ragnar95
félisten
A webkamera mondjuk szerintem pont csak kifogásnak jó kb, mert egyrészt igaz,h ma már alap a 720p, viszont a felhasználók nagy része úgysem használja a webkamerát vagy ha mégis, akkor is olyan helyen, ahol a net úgysem elég gyors folyamatos 720p-s streamhez...
Ha az 1db USB portot vagy a gyenge procit hoztad volna fel, azt még megértem, de pont a webkamerát felhozni egyetlen hátrányként... -
biker
nagyúr
Intel NUC i5 4250 (talán ez a sorozat van az alap miniben is) 111eFt + ram 4gb + hdd 500gb + wifi + bluetooth + oprendszer???
Kicsivel megál a legalapabb mini alatt??? talán
[link] -
biker
nagyúr
válasz
mugencivic #21145 üzenetére
a dell optiplex 9020 usa árai 90-120$-al drágábbak, mint a vele egy kiépítettségű mac mini (8GB ram, 2,6GHz i5 helyett csak 2GHz i5, 1TB helyett 500GB hdd)
Miért is jobb ez?
-
biker
nagyúr
namost azért belső tápos, mert különben add hozzá a mérethez a külső tápot. és akkor kb 40%-al nagyobb literre a dolog
azért i5/i7, mert az i3 nem versenytárs, soroljam?
almát almával, körtét körtévelpl ha full fém laptopokat kell összehasonlítani, nem érdekelnek a fémvázon műanyag hibridek. a fém az fém, és em fém merevített ABS műanyag
-
Ragnar95
félisten
válasz
-Billentyűzetvilágítás fogyasztása elhanyagolható a kijelző fogyasztása mellett
-Kivéve, ha leveszed a fényerőt
-Előző pont, alacsony fényerő erre való
-Ez a rész az egyetlen, amiben egyetértek, de azért tegyük hozzá, hogy az emberek nagyon nagy része nem tud vakon gépelni, így általánosságban ez sem igaz
wm2: lehet vitatkozni,h a MacBook mire jó és mennyire túlárazott, szerintem is lehetne olcsóbb, de ígyis veszik, mert az Airt veri tudásban, cserébe hordozhatóságban a Pro-t is veri, ergo van, aki számára jó megoldás lehet, ha nem hardverigényes feladatokat végez és a keret megvan a gépre. -
TheMarci
addikt
válasz
Vaksötétben a képernyő világítást leveszem, nem világítja a bill-t, ezért nekem nagyon hasznos, nem vennék már billentyűzet világítás nélkül gépet. Annak a pár lednek a fogyasztása meg nem sok.
-
válasz
Én nem tudok vakon gépelni az air-en (ponotsabban a funkciógombok, illetve a kombók kapcsán vérzek el), mert ritkán használom úgy, hogy nincs dokkolva, a kialakítása meg a mérete pedig eltér attól a bill.-től amit vakon használok. Ahhoz viszont éppen eleget nyomom, és ráadásul pont olyan körülmények között (este, ágyban fekve), hogy nagyon szeressem ezt a funkciót.
A fényereje állítható (illetve autómata is lehet), így nem bántja a szemet. A fogyasztása szinte kimutathatatlan a gép egészéhez nézve, mert pár darab ledről van csak szó.
-
wm2
őstag
válasz
blakey #21156 üzenetére
Mr. lecseréltemamacbookpromat ezt írta róla anno: http://handras.hu/?p=8917
-
mugencivic
tag
Ennek kapcsán jutott eszembe, ezt a billentyűzetvilágítást valaki magyarázza már el, miért olyan fontos notebooknál?
(Kezdőket kivéve persze)
- Az aksit eszi
- A képernyő amúgy is világít általában
- Vaksötétben amúgy is szembántó tud lenni egy képernyőt nézni
- No és végül aki nem ma kezdett el PC-t használni általában vakon gépel. Fél óra után rááll az ember keze egy vadidegen gépre is, de a Mac-ek aztán végképp elég egyformák ilyen szempontból.Nekem ha volt (pl. MBA), első dolgom mindig az volt, hogy kikapcsoltam.
A ZenBook nem rossz, csak pár hülyeséggel rendszerint elrontják (pl. Asus bloatware, ventillátor (már amelyikben van) kezelés). Nekem volt egy korábbi modell (MBA mellett), tehát van némi rálátásom. Ár -értékben most elég erős az új UX305FA mert 260e Ft-ért ad 256-os SSD-t, 8GB Ramot, Full HD IPS panelt és MBA méretet. Azért ez MBA-ból 400e alatt nem áll meg és még mindig sehol nincs a kijelzője.
Persze nem vetélytársai egymásnak, hiszen MBA-t úgyis az OSX miatt veszi aki veszi. -
Ja várj, én elveszítettem a fókuszt, az elején általánosítottál, most meg kerestél 2db tényleg túlárazott gépet a kínálatban, amik közül ráadásul az egyik a Mini, ami kapcsán kb. mindenki egyetértett.
Ha a "sok esetben még olcsóbb választás egy macbook" mondatom miatt mentél félre, akkor sorry. Nyilván nem az új, és végletes üdvöskére gondoltam, hanem az air/pro családra. Az azért egy elég kísérleti cucc piaci meg technikai szempontból is.
-
blakey
titán
Évekig iMac-jeim voltak, meguntam, hogy minden fix, kezdve a monitorral, arról nem beszélve, hogy ha nincs leragasztva az üveg akkor nagyon porosodik, amúgy is, csak lassabban, stb. Minire váltottam, konkrétan 2011-es (mid) iMac-et (i5) egy 2012-es (late) Minire (i7), azóta eltelt 1,5 év, nem térnék vissza iMacre, nekem sokkal többet hozott a Mini, sokkal csendesebb és ha nagyobb ill. jobb monitort szeretnék akkor egyszerűen meg tudom oldani, jobb a höelvezetése, nem kérdés, az iMac sokkal gyorsabban melegedett, az IPS panelje gyengébb mint a Dell monitorom, pedig az sem csúcs, egymás mellett teszteltem, ráadásul kalibrálva volt mindkettő. A Mini hátránya, hogy, alapjáraton sok kábel lóg ki belőle, de ha utána számolok, hogy az iMacből mennyi lógott ki akkor kb, egálban vannak.
Persze mindegyiknek megvan a piaca és továbbra is van jövője, azt még nem tudom, hogy a minit mire fogom cserélni.
-
wm2
őstag
jajj nem akarom én védeni a windows/pc felhasználókat, de az új macbook minden csak nem innováció és az áráért rMBP-t kapsz. Meg a legtöbb ember az üzleti és gamer szférában magasan szarik bele, hogy az az Alma éppen mit szállít (a melegedés mindkét konstrukció problémája, mivel itt az Intel a ludas). Hasonlítsuk össze az árakat, figyelj:
Macbook Pro: 469.990
Macbook: 469.990Ki az a hülye… áá hagyjuk. :-)
-
Az imac hűtése kapcsán nem értem a problémát, akkor hallom a ventiket benne, mikor játszok. A benne levő LG panel pedig a jobbak közül való, nem a 80-100eFt-s 27"-es monitorokban levő. Abban persze egyetértünk hogy van jobb panel, mivel egy igazán jó annyiba kerül mint egy kisebb/gyengébb imac.
Asus zenbookot meg akkor se vennék ha késsel fenyegetnének, az itteni PH-s tesztből egy idézet: "Meztelen combbal érinteni az 50 °C fölötti fémfelület rém kellemetlen". Ugyanakkor nincs billentyűzetvilágitás, valamint megnézném, hogy mondjuk 2 év múlva mennyire fog működni, meg ki fogja megvenni ha netán le szeretném cserélni. Részemről én windows only használat esetén sem adnám oda érte az air-emet, illetve nem választanék ilyen gépet.
A Mini kapcsán meg ha jól rémlik eleve egyetértettünk.
-
wm2
őstag
“… azért ez erős csúsztatás, a gépek nagy része nincs túlárazva. Próbálj már venni ugyanilyen belsővel, ugyanilyen méretben full fémházas laptopot, sok esetben még olcsóbb választás egy macbook.”
ASUS ZenBook. Emléxem mekkorát röhögtem a Macbook megjelenésénél. Kb. mint ez az úriember. Nincs túlárazva? Innovatív? Ó igen.
Mint a MacMini.
Az Intel NUC árban/teljesítményben köröket ver a 2014-es minire.
“Az imac határeset, de ha beleszámolod az IPS monitort (és nem a belépő szintűt, mert az apple sem olyan paneleket használ), az unibody házat, a jól kitalált hűtést, etc..., akkor megint csak pénzednél vagy."
Az iMac egyik legnagyobb problémája pont a hőleadásban keresendő. A vékonyításban és az ólommentes forrasztásban. Az LG által szállított paneltől pedig találsz jobbat. Ahogy a samsung ramoktól is és még sorolhatnánk, hogy mitől túlárazott és miért negy rá a gatyád is a bővítésre. Vagy szerinted normális dolog plusz 60ezer 8 giga ramért? Szeretem a Mac-et, de azért maradjunk a földön szerintem.
-
válasz
"Bruttó 127e Ft volt i3-4160T-vel, AC-s wifivel, 4 GB rammal, 7200rpm-es 500 gigás HDD-vel, amit egy 250-es Samsung SSD-re cseréltem, meg ugrott bele még egy 4GB-os modul, a végén megállt 165e Ft körül 8 giga rammal, SSD-vel 3 év garival."
A Brixem (pontosabban az asszonyé), 78eFt volt üresen (haswell i3-al), 8gb ram, meg a 256-os ssd-vel 120 körül volt a vége. A felsoroltak közül egyedül ac wifi nincs, de ha nagyon kéne, akkor olcsón lehetne cserélni a benne levőt. Méretre meg akkora mint két cigisdoboz + persze a külső táp.
-
Ragnar95
félisten
válasz
Azért olcsóbbnak ezt nem feltétlen nevezném, ha a bővíthetőség nem szempont, 700$-ért, amennyi ennek az alapára az USA-ban, 2,6-os i5-el, 8GB RAM-mal és 1TB-os HDD-vel szerelt Minit kapsz.
Itthon mondjuk valóban elég nagy az árrés, bár nem is értem, hogy ilyen olcsó itt a HP, mikor 200k körül kéne lennie a jelenlegi $ árfolyammal...
Winre ettől még én sem vennék semmiképp Macet, főleg Minit nem, bár az iMacen kívül szinte az összes gép elveszti a hardveres előnyeit winnel, hiszen a hordozhatóak hangosabbak lesznek, trackpad nem az igazi win alatt, üzemidő jelentősen lecsökken, Minire meg van alternatíva mostanra már. -
mugencivic
tag
Van sok, ha a külső tápot nem vesszük kizáró oknak (szerintem nem érdemes, bár én is jobb szeretem a belsőt)
Pl. Dell Optiplex 9020 Micro, egy az egyben a Mac Mini mérete, dizájnra is szép (csak más jelleg, inkább irodai, mint "lifestyle") és 4 magos i7-tel is konfigurálható. Ami tetszik még benne, hogy nem mentek rá direkt a bővíthetetlenségre, tehát pl. HDD (SSD) csere csavarhúzó nélkül kb. 40 másodperc. RAM bővítés dettó.. CPU csere se több két percnél (ha valaki nagyon akarja). A hűtése pedig szintén nagyon-nagyon halk alapjáraton.
Nekem is van egy, a két Mac Mini mellé, bár az enyém az egyszerűbb Optiplex 3020M, amin kevesebb port van hátul, meg csak i5-tel konfigurálható, de amúgy a ház ugyanaz. Bruttó 127e Ft volt i3-4160T-vel, AC-s wifivel, 4 GB rammal, 7200rpm-es 500 gigás HDD-vel, amit egy 250-es Samsung SSD-re cseréltem, meg ugrott bele még egy 4GB-os modul, a végén megállt 165e Ft körül 8 giga rammal, SSD-vel 3 év garival.
Itt vettem (hivatalos forgalmazó): [link] Konkrétan ezt a konfigot.
Mivel mellette itt a 2014-es és a 2012-es Mini is, nagyjából össze tudom mérni a kettőt, hogy képzeli el jelenleg a Dell és az Apple a mini PC témát:
Alapjában véve méretre, tudásra, hangra elég egyformák.
Bővíthetőségben, garanciában (3 évig otthonomban javítják másnap) a Dell toronymagasan jobb.
A Mini belül egyel igényesebben van megépítve (pl. a belső passzív táp pl. nagy bravúr), valamivel jobb hőfokok uralkodnak benne (pl. az SSD jó 10 fokkal hűvösebb benne), a ventilátor hang karaktere kellemesebb és a vezérlése is jobban ki van találva. Hozzáteszem, a Dell-t is elég nehéz kihozni az alapjáratból és alapjáraton szinte ugyanolyan halk.Tehát szerintem van a Mini-nek alternatívája (olcsóbban), ha valakinek csak Windows-ra kell.. És van ilyenje a Lenovonak is, HP-nak is. Persze van még sok mini PC meg barebone, Zotac, Asrock, Asus, MSI, Gigabyte, Intel NUC-ok - mind külső tápos de azért ne ez döntsön már.
-
A külső táp azért nem akkora dealbreaker, főleg ha csak ezen múlna a dolog, és jóval drágább a belső tápos történet. Brix nekem pl. a tápjával együtt az asztal fiókja és az asztal hátfala közötti haszontalan hosszúkás üregben van. Gyakori jelenség, hogy feljön egy rokon/ismerős, és keresi a gépet, de nem találja
Ettől persze még jó gép a Mini is.
-
biker
nagyúr
válasz
madgie #21136 üzenetére
Megnéznék egy olyan gyári gépet, ami mondjuk max 15%-al nagyobb mint a mini, i7-el elérhető, és belső tápos, és nem porszívó
Ha még árban is versenyképes, jöhet a link.Mert az összes konkurrencia az olyan, mint a gyorsan, szépen, olcsón dolgozó szaki: kettőt választhatunk.
A versenytárs ha árban versenyképes, akkor nagyobb vagy külső tápos vagy zajos vagy celeron/i3 van benne
-
válasz
Brewtus #21137 üzenetére
Igen, ugyanazt kell feltenni, az csak egy drivercsomag, de benne van a kis app is, ami megjelenik a systrayen. Teljesen ugyanaz a helyzet, mintha vennél egy mezei laptopot mondjuk, amiben van pár olyan cucc, amihez nincs driver a windowsban. Letöltöd, telepíted, és működni fog a wifi/ethernet/bluetooth stb.. is.
-
Ragnar95
félisten
válasz
Brewtus #21137 üzenetére
Az,h mennyire nagy durranás, szubjektív, számomra például annyi plusz funkciót ad az OSX,h semmi pénzért nem váltanék már vissza winre. Az meg,h nem különbözik annyiban egy win7-től megint nem igaz, szinte mindenben különbözik tőle. Ettől még nem feltétlen ad mindenki számára többet, de nagyon más mindenképp, mint bármely win verzió.
-
Brewtus
csendes tag
Köszönöm!!
Világos.Csak Windows használatakor az egyes drivereket én rakom fel kézzel, vagy az install után ugyanúgy elindítom pendrive-ról a setupját a bootcampnek, ahogy bejött a desktop?
Akkor nem rakja fel a bootcamp segédprogramját (a rombusz alakú ikonnal)?
Nem zavar bele valamibe?Ott nincs igaza az úriembernek, hogy ezt a hardvert ilyen elegáns csomagolásban, zajtalanul, ekkora fogyasztással máshol nem nagyon kapod meg.
Az OSX csak bónusz..(mellesleg ANNYIRA nagyon nem nagy durranás, és nem különbözik akár egy win7-től, mint ahogy azt szeretik túlmisztifikálni. legalábbis szerintem)
-
válasz
Brewtus #21132 üzenetére
Igen, ugyanarra a csomagra gondoltam. Sajnos az Apple ezt a Bootcamp dolgot ügyesen túlmisztifikálja. Aztán innét jön sokaknál hogy "bootcamp alatt fut a windows", pedig csak egy drivercsomagról, meg egy toolról van szó, ráadásul az utóbbi csak egy segédlet, semmi olyat nem csinál, amit ne lehetne kézzel is megoldani (persze így kényelmesebb, az tény).
wm2: azért ez erős csúsztatás, a gépek nagy része nincs túlárazva. Próbálj már venni ugyanilyen belsővel, ugyanilyen méretben full fémházas laptopot, sok esetben még olcsóbb választás egy macbook. Az imac határeset, de ha beleszámolod az IPS monitort (és nem a belépő szintűt, mert az apple sem olyan paneleket használ), az unibody házat, a jól kitalált hűtést, etc..., akkor megint csak pénzednél vagy. Bizonyos imac modellek, és boltok esetén esetleg nem, de ugye fals dolog a magyar piacot nézni, ahol a PC alkatrészeket mutyizva árulják, a maceket meg (általában) nem. A pro-t sok helyen sokan kiszámolták már, ott is ugyanez a helyzet. Aminél kilóg a lóláb az a mini, azzal egyetértek, azt kizárólag az osx miatt éri meg megvenni.
-
-
Brewtus
csendes tag
Értelek, de akkor kicsit kifejtem.
Nekem pont a hardver miatt kellett imac. Elegem lett az ormótlan, óriási fogyasztású, hangos, nehéz asztali pécékből, 15 évig ment az építés-upgrade. Megunod, előbb-utóbb mindenki megunja..
Az imac jól néz ki (nagyon), hangja nincs, nem téma a melegedés, és van benne annyi erő, amennyi kell.Chal :
amikor utoljára csináltam OSX nélküli Win7-es telepítést, végigfutott a telepítő, volt desktop, minden, majd restart után nem indult el újra.. Abszolút bolti legális windows.
Említett drivercsomag ugyanaz, ami a bootcamp mellé letöltendő pendrive-ra, vagy más? -
wm2
őstag
válasz
Brewtus #21125 üzenetére
A Mac lényege az OS X, nem a hardware. Ha windowst akarsz futtatni, akkor ott az Intel minipécéje. Vagy bármilyen jóval olcsóbb PC, amiből sokkal többet tudsz kihozni és felmegy rá egy linux vagy sufnituning os x. Kevesebbet szívsz vele hidd L. De ha vki nem tudja mire költsön háromszázezret hát tegyen fel a masinára csak windowst. :-)
-
válasz
Brewtus #21125 üzenetére
Lehet, mivel ez egy PC, egyetlen extra benne az OS számára az EFI (ami azért így 2015-ben már nem is mondható extrának), illetve az SMC (ez vezérli a ventilátorokat meg méri a hőfokokat, de ehhez meg van windows driver). A bootcamp se csinál mást, csak átparticionálja a lemezt, meg beteszi a bootmanagerbe a windowst. Ha nem akarsz OSX-et a gépre, akkor viszont bootmanager sem kell. Egyszerűen bootolni kell egy windows telepítő dvd-ről, aztán mehet az install telibe a diskre, ennyi. Utána természetesen telepíteni kell a bootcamp driver(!!) csomagot, ami nem összekeverendő a fent említett bootcamp utillal. Ebben vannak a driverek a bluetoothoz, wifihez, apple keyboard funkcióbillentyűkhöz, egyebekhez. Az EFI képes boot viszont alapfeltétel, a Windows 7-től megy asszem.
Amin hasra szokott esni a folyamat, az általában a mindenféle szirszar windows crackek (jellemzően a loaderes megoldások) miatt van, amik nem kezelik az (U)EFI-t.
-
blakey
titán
-
-
oszy
veterán
Na most akkor mit is csináljak?
Oké! Nem használom a flasht! Nem tudom mihez kellett a múltkor. És azt sem amit itt leírtatok róla. Szóval akkor AppCleaner és törlés?
Igazából nekem sincs rá szükségem.
-
r4z
nagyúr
válasz
Brewtus #21104 üzenetére
A MacBook topikban az OS X-et bootolhatatlanná és javíthatatlanná tette valakinél, újra kellett húzni. Ha nem használsz OS X-et, akkor fut szépen. Egyébként érdemes megvárni a Boot Camp frissítését, az új fajta boot procedúra okozhatja a galibát. Külön lemezen elvileg nincs akadálya a telepítésnek.
-
Brewtus
csendes tag
Próbálta már valaki bootcamp használatával a windows10-et?
-
válasz
Ragnar95 #21102 üzenetére
Szerintem a játékokon kívül manapság már semmi értelme. Azokat rengetegen tolják, de amint lesz olyan tökös a Google az MS, és az Apple, mint a Mozilla, még ha csak egy kis odaszúrással is (letiltjuk a flasht amíg sechole-os), biztosan ezeknél a fejlesztőcégeknél is nagyobb lesz a motiváció hogy portoljanak másra (bár szerintem ez már amúgy is folyamatban van a komolyabbaknál).
Ott vannak még a flash bannerek, de azok meg önmagukért létező dolgok, a készítőiken meg a megrendelőjükön kívül mindenki a háta közepére kívánja őket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen processzort vegyek?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Azonnali fotós kérdések órája
- Automata kávégépek
- BestBuy ruhás topik
- Le Mans Ultimate
- Kerékpársportok
- További aktív témák...
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- Asus Rog Strix G16
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged