Hirdetés
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Apple asztali gépek
- Hobby elektronika
- Akciókamerák
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Milyen processzort vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
madgie #20696 üzenetére
Akkor ez az sw mégsem annyira jó, a SMART adatok alapján nem kéne semmit észrevenned a dologból. Persze ő sem biztos benne, ezért óvatosan osztott egy prefailt.
A value-t meg a worst-öt ne nézd, azok gyári értékek, egyik disk/ssd sem nulláról indul. A lényeg a raw value, az meg határérték alatt van (még), de annyira kicsit, hogy ennek nem kéne a használatban jelentkeznie, okozhatta egy fagyás, vagy nem megfelelő időben történő power down is.
Újabb firmware nincs az ssd-hez esetleg?
[ Szerkesztve ]
-
Ragnar95
félisten
válasz
madgie #20696 üzenetére
És valóban rossz az SSD vagy jelen esetben a Smart Utility téved?
Nekem DriveDX-el az volt a bajom,h a %-os értékelés elég erősen random, a vadiúj rMBP SSD-jét se 100%-osra írta, cserébe az elég durván elhasználódott külső HDD-ra 90+%-ot írt annak ellenére,h tele volt failing sectorokkal és bad sectorok is voltak. -
cigam
titán
Tech Tool pro pöttyet drága, de nem csak tesztelni tud.
-
Így van, disk i/o error nem lesz csak úgy azért mert OSX az oprendszer. Én rádugnám egy PC-re és néznék egy HD sentinel tesztet (vagy bootolnék egy win-t a mac-en és azzal, ha máshogy nem).
OSX-re, amúgy nem tudom milyen hasonló minőségű disk diagnosztikai cuccok vannak, ha valaki ismer HDS szintű eszközt, jöhet az ész nekem is.
[ Szerkesztve ]
-
TBMC
addikt
sziasztok!
nem tudom emlekeztek e a korabbi uzenetvaltasokra, kulso hdd wd mypassport ultra 1tb. a meghajto csatlakozott mindig rendszeresen de neha eldobalta a rajta levo adatokat tehat nem lattam rajta csak epp par filet vagy konyvtarat, mindaddig amig ujra nem inditottam a gepet. ez ugye ntfs volt tuxera kezelte le.
formaztam exfatra az ajanlasok es a netes olvasgatasok utan. mindeddig tokeletesen mukodott, mig ma a melo vegen egy hosszabb altatas utan kerestem volna fileokat rajta es egyszercsak eltunt minden.
itt van kb 10 mappam ebbol 1db latszodott es azon belul szinten semmi:
levalasztani probaltam, hogy ujracsatlakoztassam, a fenenek sem akarta kiadni:
hiaba kenyszeritettem.
ezt kovetoen kihuztam, majd ujracsatlakoztattam, nem tortent semmi. ujrainditottam majd ujracsatlakoztattam.
a meghajto egyik particiojat ami mac os formazott gond nelkul csatlakoztatta a masikat semmi szin alatt nem akarta.lemezkezeloben is neztem, es a TBMC exfat particio szurke volt, mintha lathatatlan lett volna, csak torolni engedi most is. nem tudok vele mit kezdeni. futattam a gyari wd utility teszteket mind hibatlanul zarult, sikeresen.
egyik mac gepen sem tudom felcsatlakoztatni: 5k imac, 13rmbpro, 15rmbpro amiket probaltam. virtual win el sem engedte.
atugrottam egyik ismerosomhoz ahol egy sony vaiohoz csatlakoztattam fel win 8.1 mellett, a mac os particiot termeszetesen nem ismerte fel, de az exfat particiot gond nelkul, ugyhogy gyorsan le is mentegettunk mindent egy masik backup meghajtomra, mert a fel eletem ezen a kicseszett kulso vinyon van.
valakinek otlet mi a fenetol lehet ez az egesz? mit tegyek?
garival ily esetben tudok elni? vagy mitevo legyek? mert mar az oruletbe kerget, hogy 1-2 hetig OK utana minden szar... es csak OSX alatt. win alatt tokeletesnek bizonyul (marmint win es hardveren) -
drzozo
senior tag
Sziasztok!
Kerdes:
Ha van az irodaban egy Time Capsule, parositva egy iMac-cel, akkor en a Time Capsule-n levo osszes adatot el tudom erni otthonrol (tehat nehany km-rol arebb) mondjuk egy Macbookrol?
Az Airport Extreme egyebkent mire jo?
-
biker
nagyúr
sokszor linkelgettek itt csoportosan olcsón vehető appokat (stacksocial és társai)
Csak óvatosan.
Második appal járok úgy egy egy csomagból, hogy kiderül, a csuda nagy akciós licenc korlátos, pl egy év, vagy más.
Szóval szivatás rendesen -
wm2
őstag
válasz
tomi5244 #20685 üzenetére
Igen. A rögzített memória a gyenge pont. Ha kérsz még bele 4gb-ot harmincért már 2kiló, a 2,6-os meg viszonteladóknál ~215. Mindenképpen ezt venném. Egy jobb 256gb-os SSD (pl. 850 Pro) beszereléssel olyan ~50e ft. Tehát az egész 260 körül van. Használt piacon ebből nagyon komoly almát is kifoghat az ember, ami jobban is bővíthető. Lásd Blakey kockáját.
[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
válasz
viktorhmv #20677 üzenetére
Rossz választás, még ha csak otthoni szórakozásra kell, mindenképpen SSD, vagy fusion drive-al szerelt verziót válassz, és a memória se legyen kevesebb mint 8GB.
Szóval vagy spórolj még, vagy keress a használtpiacon egy applecare-el rendelkező gépet.
Mondom ezt úgy, hogy egy 4GB-os C2D imac-em van mezei HDD-vel. Nem a gép lett lassú, hanem az alkalmazások, elvárások lettek akkorák, hogy nem bírja a tempót. Időnként meg-meg döccen, itt-ott várni kell. Viszont nem is használok Adobe programokat
[ Szerkesztve ]
-
viktorhmv
senior tag
Sziasztok!
Gondolkodok egy Mac Mini vasarlasan.
A kovetkezo feladatokra lenne: Adobe grafikai programcsomag (Photoshop, Illustrator, Indesign), videovagas + bongeszes, letoltes.A legujabb alap modellre gondoltam, i5 1,4 Ghz, 500 gb, 4 gb ram.
Mit gondoltok? Eleg ez ezekre a feladatokra?
-
madgie
titán
válasz
madgie #20671 üzenetére
Ugyanúgy besz@rt, sőt, többé újra sem indult. Recoveryben nem tudta felcsatolni a rendszerpartíciót, így új rendszert sem tudtam húzni, a "bekrepált az ssd?" gyanúm után szétkaptam a Minit, kiszedtem a Kingston V300-at, lekavartam az öcsémhez, a Windows ott csont nélkül felismerte, formázta. Most visszatettem, megy az Internet Recovery, 'oszt majd meglátjuk...
-
cigam
titán
Bár Windows-ra, de érdekes lehet itt is:
Az X-Mirage az egyik legprofibb AirPlay kiszolgáló Macintosh gépekre, és Windows PC-kre.Lehetővé teszi, hogy vezeték nélkül tartalmat küdj, vagy kitedd az iPhone, iPad és iPod képernyőjét bármely Mac és Windows PC-re. Ezt egy kattintással rögzítheted is.
2 napig ingyenes -
madgie
titán
válasz
madgie #20666 üzenetére
Bah, KO. Bekapcsolom, fekete képernyő, na mondom, visszarakom a régi hubot, azzal indítom újra. Kihúztam a keleti lelkületű usb 3.0 hubot, visszajött a képernyő, de sz@rrá fagyott strandlabdás állapotban. Power ki, power be, azóta nem indul
Eljut az almás betöltő-csík feléig és kikapcsol a gép. Ha Cmd+R-rel indítok, akkor meg csak a szürke bootképernyő megy a végtelenségig.
Most megyek dolgozni, aztán majd meló után folytatom
a cumit, de itt már valami komolyabb zűr lehet -
madgie
titán
válasz
blakey #20663 üzenetére
Nem tudom, valami olyasmi. Például legutóbb nyitva maradt a Chrome ablaka, az egér helyén egy bizonyos nagyságú téglalap méretében látszott a Prohardver oldala, körülötte mindenütt fekete volt. Aztán ahogy megmozgattam az egeret, ott is előjött a megjelenítendő felület, de össze-vissza, hülye elrendezéssel (mint valami puzzle).
Ilyenkor reflexből nyitnám a Safarit, hogy ott hátha jutok valamire, de ott egy sima google.hu, vagy akármi tanusítvány-hibára hivatkozva elutasít, hiába okézom le, hogy engedélyezze.
Jut eszembe, pont három napja dugtam a gépbe egy ismeretlen eredetű (eBay, HongKong), de Mac Mini alu-dizájnra hajazó USB 3.0 hub-ot... lehetséges volna, hogy az kavarjon be ekkorát? Holnap visszadugom a régi ronda usb 2 hubot, addig meg kiderül, megint előjön-e a hiba.
-
madgie
titán
Tapasztaltatok olyat, hogy hosszabb időre ott hagyott Mac Mini (kikapcsolt monitorral) úgy fogad, hogy nem megy a Chrome, a Safari is mindenhol tanusítványokért sír, de sehogy nem működik és úgy összességében ezt csinálja míg nem kap egy teljes újraindítást? "Kicsit" idegesítő egy 24/7-ben üzemelő gépnél...
-
cigam
titán
A kora "nem jelent semmit", 1 naposan is elromolhat. A gyári programja fel van téve? Az frankon leteszteli, vagy a lemezkezelőben kukkants rá a S.M.A.R.T. adatokra(ha támogatja).
-
majnz
tag
Üdv! Mikor megvettem a mac-em 3éve egy hetes mac-esként csont nélkül feltudtam rakni rá külső cd meghajtó és a boot camp segítségével a win 7-et, kb egy éve kicseréltem a gyári hdd-t egy ssd-re és akkor csak az osx-et állítottam vissza. Most szeretnék újra wint telepíteni de valahogy nem megy a dolog.
A boot camp elkészítette a telepítőt pendrive-ot, egy másikra a támogatási szoftvereket, miután, elkészül a partíció a gép újraindul de nem történik semmi, nagy feketeség és kész, vártam több mint 20 percet de semmi...Kikapcsoltam a gépet, próbáltam előhozni a boot menüt de ott csak a recovery, az usb-s telepítő amire szintén feketeség jelenik meg, az ssd és a kettőből csak az egyik usb-s külső hdd. Nem emlékszem rá pontosan régebben hogyan történ a folyamat, de az biztos hogy nem volt fennakadás, minden ment gördülékenyen, még csodálkoztam is hogy ez nagyon megy nekem. Újra előszedtem a külső cd meghajtót, akkor megjelenik a telepítő meg valami efi akármi azt hiszem de, semmi sem történik. Ha elindítom ujra az osx-et és belépek a boot camp-be akkor már csak a win eltávolítást engedi választani, kitöröltem majd újra létrehoztam partíciókat több méretben. Próbáltam bent hagyott win telepítővel, később rádugottal, egyszerre lemez usb, de mindig ugyan az fekete képernyő vár, Valami felett átsiklottam vagy mi lehet a gond? A gép egy 2012 late mac mini, a rendszer pedig osx 10.9.5
Ha valakinek van valami ötlete ne tartsa magában!
-
xedos
addikt
Milyen régi a külső WD-d?
Nekem van studióm, firewire 800-ason mentettem. Bizonyos idő után megállt... :-(
(sőt volt korábbi firewire 400-as is - hasonló tűnetekkel)
Azóta átáltam az USB2-es csatijára, ott nincs ilyen.
Most is WD-t használok mypassportot USB3-on, egyenlőre nincs gond.
Nekem OSX-es fájlrendszerre volt formázva.[ Szerkesztve ]
-
TBMC
addikt
válasz
blakey #20646 üzenetére
ezutan ily mozgatasokra megfogadom a forklift javaslatot, koszonom!
reggel elso dolgom lesz atirom visszamasolas elott a mappaneveket, nem gondoltam, hogy gondot okozhatnak meg mindig, win alatt sosem okozott galibat xp ota.
cigam: azota mar volt egy resi mert nem akarta felismerni a fenenk sem hiaba csatlakoztattam ujra a backup meghajtot (750gb samsung, sharkhoon usb 3.0 3,5" hazban)
Alex91: igen jelenleg mind 2 meghajto amikrol masolgatok egyikrol masikra, kozvetlen az imacbe van dugva, egyik sincs a hubba jelenleg, es mindketto termeszetesen a gyari kabelevel van hasznalva.
-
blakey
titán
-
cigam
titán
No és mit írt rá a moderátor, mikor jelentettem?
"Még topikja is van a PH-n."
Tehát ha topikja is van, akkor már legális.
(Csak halkan megjegyzem, ha annyira legális, és törvényes, miért nem gyártanak a brand márkák OSX-es gépeket?)
Linkeljétek már be nekem mert nem találom ezt a kitételt, hogy az EU-ban ez tök legális lenne. Egyedül a 2008-as psystar próbálkozást találtam meg.Közben megtaláltam: Kérdés, Válasz.
Ez elég meggyőző?
[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
Én mindenképpen adnék egy esélyt az exFAT-nak. Minden trükközés nélkül működik mind2 rendszeren.
Az "eltünő" könyvtárak nem tartalmaznak spéci karaktereket? Vagy voltak használatban mostanában? Mert ha eddig jó volt, magától nem romlik el (a fájlrendszer).[ Szerkesztve ]
-
TBMC
addikt
sracok!
mi a fenetol van az, hogy neha amikor rajon az adott kulso vinyon levo mappakbol csak par latszik? es nem is lehet oket megnyitni, mig le nem csatlakoztatom s vissza nem dugom? az oruletbe kerget a sok mas hulyeseggel egyutt, de ez nagyon idegesito.
Van mikor egybol startup utan tortenik, van mikor alvasbol visszajon egy ideig mukodik aztan hello. De van, hogy elo sem jon.1TB WD mypassport ultra.rol lenne szo. Egy kanex simpledock ba van csatlakoztatva masik 2db kulso ssdvel egyutt. de probaltam anelkul is ugyszinten jelentkezik neha a hiba
szerk: lehet at ntfs kavar be? mert az osszes tobbi kulso ssdm mind mac os re van formazva.
[ Szerkesztve ]
-
atika88
senior tag
Köszönöm a gyors és nagyon halk tippet!
Spéci helyzet látom én is, tehát...mondom a nyers hardvers adatokat, mert ezek sem a leg ütőképesebbek.....
CPU: 3.33GHz Intel Core 2 Duo processor with 6MB shared L2 cache
RAM: 4GB (még van szabad 2 bővítő hely ugye) 1066MHz DDR3
HDD: WD 320GB 2.5" 5200rmp (eredetileg nem is volt benne HDD, így beletettem. Innen van akkor ugye, hogy a ventik pörögnek, mostmár érthető)
VGA: ATI Radeon HD 4670 graphics processor with 256MB of GDDR3 memoryEzek a száraz adatok, egy kevésbé életképes külsőben
Nem túl fényes, tudom.
Alsó hangon sem tudom tényleg, hogy foglalkozni érdemes-e ezzel így. Rákölteni sokat kellene (kijelző, sdd stb...), az meg, hogy így van és működik is kisebb csoda.
-
válasz
atika88 #20632 üzenetére
A ventipörgés vélhetően nem szakszerű hdd csere, vagy ssd upgrade miatt van, erre vannak olcsó és egyszerű megoldások. Persze onnéttól hogy horpadt a gép, ez is inkább csak tipp
Az meg hogy megéri e bármennyiért, hááát.. Nyilván a kijelzőcsere "gazdasági totálkár", szóval az felejtős. De azért meg eközben csak egy működő mac (figyelembe véve az első bekezdésben leírtakat). Én most perpill egy ilyet (is) hajtok, a vas megállja a helyét ma is (már ha a 4 magos i5-ös late 2009-ről van szó), 8-16GB rammal, ssd-vel vagy sshd-vel teljesen jól használható. Átlagos "irodai" felhasználás mellett videót vágok, játszok, és fotóretusálok is rajta. A diszkrét HD4850 veri az újabb intel HD-s szarokat bőven. Szóval a vasnak van használati értéke, de nyilván itt azt is figyelembe kell venni, hogy ki akar az asztalára egy ilyen kijelző nélküli, böhöm méretű lerokkant imacet. Én azt hiszem inkább nem akarnék, de attól még lehet az az élethelyzet, meg az a pénz ahol valaki örülne neki
Működőképes állapotban állapottól és kiépítéstől függően egyébként 200kHUF körüli összeget ér egy ilyen gép, a kijelző nélküli horpadt változatra még csak tippelni sem merek. Ugye itt nyilván nem lehet azt játszani hogy 200k a kijelző bele, azt levonjuk, meg akkor mivel be van horpadva adjunk még a vevőnek a gép mellé 20 ezer forintot
Szóval van egy határ ami alá nem fog beesni az ára, de hogy ez hol van... Nagyon halkan 50-80eFt-t mernék mondani talán.
[ Szerkesztve ]
-
atika88
senior tag
A következő géppel kapcsolatosan szeretnék kérni egy kis véleményezést.....
iMac (27-inch, Late 2009)
Kijelző nincs, a ház pedig sérült (horpadt!)
Tehát csakis a belső alkatrészeket lehet/lehetne kilóra kimérni. Ami viszont biztos: hogy a gép (belül) működik és rendben van, ugyanis rákötöttem egy HDTV-re és minden gond nélkül futott az OSX. Ja még annyi, hogy a ventik pedig igen magas fordulatszámon pörögnek. Ettül függetlenül minden alkatrésze megfelelően működik még most is.
Szóval kérdésem, hogy egyáltalán megéri-e foglalkozni a masinával, vagy kb. lehet kukázni a gépet!? Vagy bontsam esetleg részekre, és kinek mi kell azt vigye!?
Köszönöm a tippeket!
[ Szerkesztve ]
-
Eriqo
csendes tag
válasz
koma106 #20628 üzenetére
Én is pont ebben a cipőben voltam 1 hónapja. Egy Toshiba 1TB-os külső HDD-t vettem és az NTFS mellett döntöttem, többek között mert ha rádugom TV-re a vinyót, az NTFS-el biztos nem lesz gond.
Az alábbi videót nézd végig, én ez alapján csináltam, hogy az osx tudjon írni NTFS meghajtóra:
(a szükséges 3 program a kommentek közt lesz)https://www.youtube.com/watch?v=aIjS5jDigwE
-
blakey
titán
válasz
koma106 #20623 üzenetére
exFAT, NTFS, amelyik szimpatikus, de ha NTFS-re formázod akkor win-nel formázd és Mac-re kell kiegészítő app, hogy írni is tudja, pl. Tuxera NTFS, Paragon NTFS.
(#20626) koma106
Stabil megoldás nincs, nálam NTFS-re vannak formázva, így minden eszközzel kompatibilis, exFAT is működőképes és nem hinném, hogy gyengébb lenne. Csak a két gép között "utazna"? Más eszközre nem csatlakoztatnád?[ Szerkesztve ]
-
twine
veterán
-
koma106
senior tag
Sziasztok! 1TB-os külső 2.5"-os HDD-t szeretnék használni OSX Yosemite és Win 7 között. Mit ajánlotok? FAT32, exFAT, NTFS + valami okosító szoftver Mac alá? Melyik a legstabilabb? Egyáltalán FAT32-re lehet formázni 1TB-ot?
-
Régen tuti legális volt, mert az EU-n belül nem korlátozhatja a gyártó az eladott software felhasználási módját (az USA-ban viszont igen). Volt is erről rengeteg cikk pár éve, még talán büntették is miatta az Applet. Szóval ez ugye addig tiszta helyzet volt, ameddig lehetett kapni retail osx-et polcról. Most egy kicsit más a helyzet, és én sem követtem az eseményeket, aki tényleg képben van jogilag ezzel, az megírhatná (tényleg alatt értsd: nem csak tippelget, azt mindenki tud
).
Tomac kapcsán: nagyon sok helyen ki lett ez már tárgyalva, sok éve csinálja az ürge. Szerintem lelke rajta, én ennek a triplájáért sem vállalnám senkinek, nemhogy ennyiért. Egyébként akik igénybe vették a szolgáltatásait azok elégedettek. Nem célom reklámot csinálni neki, aki eddig hozzám fordult azzal kapcsolatban hogy venne tőle gépet, vagy kérne tőle telepítést, igyekeztem lebeszélni, ezer indokom van rá hogy miért nem éri meg. Viszont sokszor futottam már bele itt-ott vele kapcsolatos infókba, gondoltam úgy tiszta a kép ha ezek is megjelennek itt.
[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
válasz
Ragnar95 #20618 üzenetére
Egy szemenszedett hazugság. A PH fórum no warez alapelveibe ütközik. Mikor a moderátoroknál rákérdeztem hogyan egyeztethető össze az osx86 topikkal, még nekik ált feljebb(talán ki is tiltottak egy időre)
Olvass csak bele az OS X licence-be.The grants set forth in this License do not permit you to, and you agree not to, install, use or run the Apple Software on any non-Apple-branded computer, or to enable others to do so.
Ezt csak egyféleképpen lehet értelmezni. Nem?
[ Szerkesztve ]
-
TheMarci
addikt
válasz
Ragnar95 #20618 üzenetére
A Yosemite terms of useból, én úgy értelmezem, hogy nem szabad. Jó, nyilván nem érdekel senkit, csak kicsit vicces a hirdetésben a jogtiszta szó, attól, hogy megvetted a szoftvert nem csinálhatsz vele bármit.
"The grants set forth in this License do not permit you to, and you agree not to, install, use or run the Apple Software on any non-Apple-branded computer, or to enable others to do so."
[ Szerkesztve ]
-
Ragnar95
félisten
Régóta jelen van a linkelt hirdetés.
Szerintem is kicsit pofátlanság, viszont nem mindenki tudja megoldani a hackli telepítését/építését, így bár nem olcsó a dolog, illetve aki nem ért hozzá, annak nagyon nem ajánlanám a hacklizást, van létjogosultsága a hirdetésnek.
Bár van egy olyan érzésem, h nem ebből él meg a hirdető. -
tomi5244
őstag
Mac app storeban lévő appok végles vásárlást tesznek lehetővé vagy éves szinten meg kell újítani? Bocsi ha kérdésért de még nem vagyok tisztába egy-két dologgal. Ez az iStat tetszetős.
T
-
cigam
titán
-
wm2
őstag
válasz
tDr1v3r #20609 üzenetére
Annyira nem rossz kis gép ez. Albiba, koliba, csajoknak, kölöknek otthonra tökéletes, csak ennek a modellnek kellett volna lennie az alapnak, utána a 2,8-as i5, aztán az i7 Iris Pro-val és végül egy quad csúcs modell. Ez viszont qrva erős lett volna (lásd legerősebb rMBP bench) és nem igazán idomult volna ennek a női lélekkel megáldott vezetőnek az üzletpolitikájához. Jobs megcsinálta volna. Ezek ketten dzsonival a külalakra mennek...
-
-
tomi5244
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- Motoros topic
- Metal topik
- EA Sports WRC '23
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Futás, futópályák
- Diablo IV
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- További aktív témák...