Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen videókártyát?
- Egérpad topik
- Videós, mozgóképes topik
- HP EliteBook / ZBook topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Micro Four Thirds
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
sudo add-apt-repository ppa:pipelight/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install pipelightEzek után ff-ban már látszik a silverlight plugin. Mytv még mindég nem megy, de az rtlklub hiradó beröffent. Szóval megy is meg nem is.
Köszi!Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
kispx
addikt
Pipeline-val megy?
-
BoB
veterán
A unity jelenleg még GTK-s, úgyhogy az openshot kevesebb függőséget húz be, mivel az már alapból fent van. De próbáld ki mindkettőt, amelyik jobban bejön azt hagyd fent szerintem, ne foglalkozz azzal hogy GTK-s vagy QT-s.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
törölt tag
Az Ubuntu (a Linux általában) azért annyira nem klausztrofóbiás. A legnagyobb helyet mindig a telepítések foglalják, a logolás és egyéb ilyen változók bár nőnek, de kb. egy klikkel megoldható, hogy ne. Pl. ami sokat szokott foglalni, az a frissítések telepítő csomagjai (/var/cache/apt/archives). Ezeket én automatikusan töröltetem telepítés után. 6 év alatt alig volt ebből probléma, viszont van 1-2GB plusz hely.
A sűrűn változó könyvtárakat (/var, /tmp, a swap, de majd az okosok megmondják ) hdd-re rakni, a statikusabbak maradhatnak."Ha jól tippelek nem fix méretű"
Lehet, lemaradtam valamiről, de én még ott tartok, hogy a VBoxban akkor is egy maximális méretet kell megadni hdd-nek. Ennél kisebb lehet, nagyobb nem.(#12983) RBJ
Esetlegsudo ifconfig wlan0 up
-
FіkuszKukіsz
őstag
Ha nem akarsz nagyon bíbelődni a conkyval, ajánlom ezt: Conky manager + jó témák is vannak benne.
[ Szerkesztve ]
Romanes eunt domus
-
BoB
veterán
Terminálban: gnome-session-properties
De mintha úgy rémlene hogy a jobb felső sarokban ha rákattintasz az ikonra ahol beállítások, kikapcsolá kijelentkezés stb van, ott van az autostart is.
Szerk.:
Vagy:
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
Indikátort ilyet csak a syspeek-et ismerem de az már nem működik, abbahagyták a fejlesztését.
Javaslom a conky-t, az az asztalon működik mint a háttér része, abszolút testreszabható (bár kicsit macerás). Keress rá a neten képekre, látni fogod.
Egyébként a 60GB-os SSD-k 64-esek, csak gyárilag nem elérhető a fennmaradó 4 pont a szabad hely végett. De azért nem árt ráhagyni ahogy írod.
-
BoB
veterán
Próbáld meg ezt terminálban:
wmctrl -R "File Operations"
Mondjuk szerintem ez angol nyelven fog működni. Ha nem jó próbáld a magyar megfelelővel. (ami az ablak neve szokott lenni a file operations helyére írd be)
[ Szerkesztve ]
-
-
Nem tudom, hogy a mostani Ubuntu telepítők milyenek, de régen (értsd: 12.04) ezt csak az alternate iso-ról lehetett megcsinálni, asszem, most már a rendes grafikus telepítőbe is beletették. Itt van leírva, hogyan kell csinálni. FIGYELEM: ha teljes lemez titkosítást csinálsz, akkor nem tudsz dual-boot rendszert létrehozni ugyanazon a lemezen!
https://www.coreinfinity.tech
-
-
Tamy
senior tag
Erre megint ez a válasz:
kdelibs4c2a csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: „kdelibs4c2a” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziójaMost próbálkozok az Xp telepítéssel, de valamiért nem tudom megosztani a DVD meghajtómat a Linuxos VirtualBox-al. A virtuális Xubuntu még látja, de a virtuális Xp már nem. Mindjárt csinálok egy lemezképet belőle, úgy mennie kell.Megoldva, bepipáltam az átengedés opciót.[ Szerkesztve ]
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Tamy
senior tag
A kdelibs5-dev telepítése sem segített, pedig már a kde is fent van, azon keresztül vagyok bejelentkezve is. A hibaüzenet továbbra is ugyanaz.
Most egyébként egy Win7-es gépen VirtualBox-ban futtatott Xubuntun próbálgatom, azt viszont nem tudtam, hogy VirtualBox van Linuxra is. Felraktam azt is, mindjárt beállítom, de az érdekes lesz, ha a virtuális Xubuntu-n futtatok egy virtuális Xp-t Ha sikerül is, kérdés a kinti műhelygép majd hogy boldogul vele. Nem egy erős masina, azért cseréltem le az Ubuntu-t Xubuntu-ra, mert szörnyen lassú volt. Most ha még futtatok rajta egy Virtuális Xp-t is, nem tudom mit szól hozzá, de mindjárt kipróbálom, hogy így egyáltalán elindul-e.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
-
A jelszó beállítása nem is tartozott a trükkös dolgok közé, csak te szándékosan túl gynegét akartál. Pont. Meg lehet csinálni, csak nem olyan egyszerű.
Amúgy vi helyett ott van az mc , és annk editora, azért az számomra sokkal használhatóbb, meg több DOS-on szocializálódott usernek is.
Amúgy ja, egy reg.mod -nál sokkal többet kell túrni, és sokkal kevésbé vagyok biztos benne, hogy most akkor jól csinálom-e, pedig windózt régebb óta használok...
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
_Dumber_
őstag
Csak idő kérdése és a Win is ragaszkodni fog a hosszabb jelszóhoz.
(Már most is elég érdekes dolgokat kell belépés gyanánt felconfigurálni win8 alatt....)
Aztán ha ott ragaszkodni fog a hosszú jelszóhoz, megnézem én hogy hogyan lehet majd "legegyszerűbben" levenni - ha egyáltalán engedi. (Max registryben, de az is csak egy szépen felpimpelt terminálos configfile)Nem tudom, hogy miért baj, hogy a linux alapesetben próbál biztonságos maradni. Aztán ha AKAROD akkor teheted akár jelszó nélkülire is, de szerintem senki sem javasolja. Ne feledjük: a linux egy alapvetően hálózati oprendszer filozófiájára épül. Itt a rendszergazda az úr. Az egyszerű júzer ne piszkálja. Ha viszont ismered a rendszert, és birtokodban van a "kulcs" (root jelszó), akkor BÁRMIT megtehetsz.
-
BoB
veterán
Azért nem működik, mert egyszerűen nem olvasod el amit írok. Írtam hogy töröld ki az obscure szót. Nem tetted. Addig nem engedi.
Az Ubuntu-nál úgy döntöttek nem engedik a felhasználóknak hogy szar jelszót használjanak. Ha ezt nem fogadod el, akkor viseld el hogy ilyeneket kell csinálni. Nem hiszem hogy windows-ban sem kellett még registryben turkálnod
[ Szerkesztve ]
-
Akkor használj OSX-et (Smileyt nem figyelmen kívül hagyni ) A parancssor meg nem jó vagy rossz, csak egy eszköz. Windózon is használatos, OSX-en is (ráadásul az is bash).
Amúgy ha egyszer beállítod, akkor már csak működni fog. Mire legközelebb hozzá kell nyúlni, már el is felejted, hogyan.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
BoB
veterán
Csak az a sor számít amelyikben benne van az sha512. A többi most lényegtelen. A success=1-et hagyd úgy ahogy van.
GUI-san nem is teszteltem hogy működik-e, ez az én hibám. Ott ezután sem működik de terminálban igen.
Csak ennyit kell terminálba:
passwd
bob@bob-virtual-ubuntu:~$ passwd
Changing password for bob.
(current) UNIX password:
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:
passwd: password updated successfully
bob@bob-virtual-ubuntu:~$(#12533) Kendek: A tiéddel az a baj hogy minden további jelszóváltásnál szarakodni kell.
-
Újrandítás után sem hajlandó megváltoztatni a jelszót, ugyanúgy inaktív a Módosítás gomb, mondván túl rövid.
Amúgy a common-pasword fájlban nálam a success=1, és nem 2 ahogy írtad, valamint több password sor is van benne.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Ha más pl. rendszergazda be van jelentkezve, akkor az user nem indíthatja újra a gépet, helyette csak kilépteti?
Na ebben is nagyítóval kell a logikát keresni.
hcl
A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve....
Egy mezei user, aki sikernek könyveli el egy youtube videó megnézését, vagy egy fb bejegyzés megírását, az majd nekiál parancssorban bűvészkedni (vi-vel ) egy olyan fájlal amit csak a root módosíthat, és még a rendszergazdának is csak olvasási jogosultsága van?[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Ja, lehetne így is, de azért lássuk be, nem oylan hihetetlen hatalmas gond, hogy be kell másolni egy parancssort... És simán felül is írhatod a jelszavad
Amúgy nem akar okosabb lenni, egyszerűen a fejlesztők ilyenre alkották. Gondolom a biztonságra törekedve.Mutogatni való hater díszpinty
-
BoB
veterán
Már látom, csak telepítésnél fogadja el. Viszont egyszerűen kiküszöbölhető ez a probláma.
Ebben a fájlban:
/etc/pam.d/common-passwordEbben a sorban:
password [success=2 default=ignore] pam_unix.so obscure sha512Töröld ki az obscure szót, és írd a sor végére hogy: minlen=1
Értelemszerűen így minimum 1 karakter hosszú kell hogy legyen a jelszó. Ha más számot írsz akkor olyan hosszú kell.
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
Ha nagyon zavar, akkor létrehozhatsz egy nem rendszergazda fiókot állandó használatra magadnak, egyszerűbb jelszóval. Így bejelentkezésnél nem kell bonyolult karaktereket gépelned, viszont a su segítségével ebből a fiókból is eléred a másik felhasználódat (illetve a rootot is ha adsz neki külön jelszót). Így ha véletlen ki is derülne az egyszerűbb jelszavad, azzal a rendszerben nem lehet kárt tenni.
-
MODERÁTOR
Mi értelme lenne neki? Van egy erős jelszavas védelmed, de semmit nem érne mert felül tudnád írni egy gyengébbel. Ráadásul a legkevesebb, hogy bejelentkezéskor egyszer megadod, nagyságrendekkel többször meg kell még a rendszer futása közben, hogy ugyanúgy azonosítsd magad.
-
-
Keeperv85
nagyúr
Őőő...
keeperv85@keeperv85-1011PX:~$ sudo mke2fs -c /dev/sda2
mke2fs 1.42 (29-Nov-2011)
Filesystem label=
OS type: Linux
Block size=4096 (log=2)
Fragment size=4096 (log=2)
Stride=0 blocks, Stripe width=0 blocks
305216 inodes, 1220608 blocks
61030 blocks (5.00%) reserved for the super user
First data block=0
Maximum filesystem blocks=1249902592
38 block groups
32768 blocks per group, 32768 fragments per group
8032 inodes per group
Superblock backups stored on blocks:
32768, 98304, 163840, 229376, 294912, 819200, 884736
Checking for bad blocks (read-only test): 0.00% done, 0:00 elapsed. (0/0/0 errdone
Allocating group tables: done
Writing inode tables: done
Writing superblocks and filesystem accounting information: done
keeperv85@keeperv85-1011PX:~$ sudo mkswap /dev/sda2
1. verziójú lapozóterület beállítása, mérete: 4882428 kiB
nincs címke, UUID=d58182d3-7e2b-41c3-8c7d-4bb793e59682
keeperv85@keeperv85-1011PX:~$ sudo swapon /dev/sda2 -
Keeperv85
nagyúr
Ebből semmit sem tudok jobban lehúzni, ugyanis ez egy Asus 1011px noti és az égvilágon semmi külső periféria nincs rádugva. Kivettem az SD kártyát is.
szerk: szerintem az az SD kártya kiegészítő adaptere lesz, de mindjárt megnézem mit csinál, ha azt is kiveszem...
[ Szerkesztve ]
-
-
gery2123
őstag
hát sajnos itt sincs. Ma már tuti nem veszem meg De lehet jobban járnék ha vennék egy modernebb gépet vagy 50 k-ba
-- PSN_ID: GerY2123
-
God Vazzeg
veterán
Itt azért van szükség, mert a kernel tartalmaz sok eszközvezérlőt, és van olyan hogy egy kernel frissítésekor lesz támogatott az eszközöd. Ilyen winnél nincs, ott vagy keresel valahonnan drivert, vagy baxhatod. Itt meg legtöbbször nincs is szükség driverre, az esetek nagy részénél out of box rendszert kapsz telepítés után. Szerintem ez nagyon kényelmes dolog
-
Penge_4
veterán
"Hanem egy mezei user dolga? Nem 1 ilyen koncepcionális probléma van a Linux rendszerekkel, amitől rohanva menekülnek vissza a windows-hoz az emberek."
Ezt úgy mondod, mintha a Windows-ban akár csak lehetőséged lenne törölni bármit is a winsxs-ből anélkül, hogy a rendszert ne vágnád végérvényesen taccsra.
Nem, nem a rendszer dolga, mert ha a kernelfrissítés után megdöglik a rendszered, akkor vissza tudsz bootolni a régi kernelről. Ha meg megbizonyosodtál róla, hogy nem kell és annyira szükséged van arra a plusz helyre (ami bármikor felszabadítható), akkor megvan a lehetőséged arra is, hogy manuálisan törlöd és arra is, hogy ütemezve lefuttatod bármikor az autoremove-t.
-
God Vazzeg
veterán
Ez nem koncepciós probléma, egyszerűen a linux szerver rendszer alapból, ezért hagyja meg a kerneleket szerintem, hogy ne legyen pánik, ha valami nem működik, hanem vissza butulsz a régivel oszt kalap. Synapticból 1 kattintás leszedni, és ennyi a történet, a rendszer ne gondolkozzon helyettem, mert akkor már windóz, és azt nem szeretnénk hogy olyan legyen
Törölni a /boot alól kell, vmlinuz-3.xxxx akármi a kernel, ott a verziószám mögötte, az ezzel azonos verziójú initrd.img-3.xxx akármi is törölhető. Verziószámokra figyelni!!! A végén sudo update-grub, és ha ez lefutott, sudo reboot.
-
-
milestone
tag
Köszönöm. Próbáltam. Ezt kaptam:
"A következő csomagok automatikusan lettek telepítve, és már nincs rájuk szükség:
kde-l10n-de kde-l10n-hu kde-l10n-engb kde-l10n-zhcn
Ezeket az „apt-get autoremove” paranccsal törölheti.
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
linux-headers-3.2.0-49
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-3.2.0-49
0 frissített, 1 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 64 nem frissített.
3 nincs teljesen telepítve/eltávolítva.
Letöltendő adatmennyiség: 11,7 MB.
A művelet után 56,3 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja [I/n]? i
Letöltés:1 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates/main linux-headers-3.2.0-49 all 3.2.0-49.75 [11,7 MB]
Letöltve 11,7 MB 4mp alatt (2.676 kB/s)
(Adatbázis olvasása ... jelenleg 750769 fájl vagy könyvtár van telepítve.)
Kicsomagolás: linux-headers-3.2.0-49 innen: .../linux-headers-3.2.0-49_3.2.0-49.75_all.deb ...
dpkg: hibás feldolgozás: /var/cache/apt/archives/linux-headers-3.2.0-49_3.2.0-49.75_all.deb (--unpack):
unable to create `/usr/src/linux-headers-3.2.0-49/arch/x86/tools/Makefile.dpkg-new' (while processing `./usr/src/linux-headers-3.2.0-49/arch/x86/tools/Makefile'): Nincs több hely a lemezen
Nem került írásra apport jelentés, mivel a MaxReports már elérve
dpkg-deb: error: subprocess paste was killed by signal (Törött adatcsatorna)
Hibák történtek a feldolgozáskor:
/var/cache/apt/archives/linux-headers-3.2.0-49_3.2.0-49.75_all.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)"Ezután ezt próbáltam: "sudo apt-get autoremove".
Ez a válasz:
"Próbálja futtatni az „apt-get -f install” parancsot ezek javításához.
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
linux-headers-3.2.0-49-generic-pae : Függ ettől: linux-headers-3.2.0-49 de az nincs telepítve
E: Teljesítetlen függőségek. Próbálja a -f használatával."A sudo parancs rendszergazdai jogokat jelent?
-
nagyúr
Köszi. Én a blkid-vel próbálkoztam és ott is megtaláltam. De ment a doksiba mert kell ez hogy meglegyen leírva.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
nagyúr
Azt tudom, hogy az kell, csak azt nem, hogy hol keressem. Amit linkeltek ott a parancsra nem jön elő.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
törölt tag
-
MODERÁTOR
Sehogy, mivel telepít rendszerbetöltőt, ott valami más probléma van. Válaszd a kézi particionálást (valami más), majd telepíttesd vele a merevlemez MBR-jébe. Precise-nél volt az, hogy ha pendirve-ról telepítetted, akkor alapértelmezetten annak az MBR-jébe nyomta és azért nem indult el a rendszer. De ahogy elnéztem, most már ki sem listázza annak a partícióit, így valószínűleg nem ezzel van a gond.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest