-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamy
őstag
válasz
lev258 #18755 üzenetére
Akkor lehet, hogy én tudom rosszul, mindenesetre az biztos, hogy
van home mappájapontosítok: a /home alatt van minden felhasználónak a megosztása a saját nevével, és törölni csak a samba-tools paranccsal, vagy a pdbedit-el lehet.A Zentyal-nak (maga a szerver) van egy webes adminisztrációs felülete, ahol a teljes rendszert konfigurálni lehet. Itt lehet új csoportot, illetve felhasználót hozzáadni, vagy törölni. Ez kényelmes, meg minden, csak ezen keresztül nem tudom azt megoldani, hogy egy adott csoport összes felhasználóját töröljem, még egyesével is körülményes lenne. Látom, hogy kik tartoznak egy csoportba, de ott csak a csoportból tudom őket kirúgni. A felhasználóknál meg egyesével kéne végigmenni az összesen. Ezért kéne valahogy egy scriptet csinálni hozzá.
-
Ibituba
aktív tag
válasz
lev258 #18752 üzenetére
sajnos nem. de lehet valamit nem jól csinálok. holnap majd folyt köv. köszi az eddigieket.
MOD.
szabadi@Satellite-C650:/etc/network/interfaces.d$ cat /etc/network/interfaces
# interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)
auto lo
iface lo inet loopback
szabadi@Satellite-C650:/etc/network/interfaces.d$ -
Tamy
őstag
válasz
lev258 #18743 üzenetére
Túl sokat én sem értek hozzá, ezért kérdezek. Amit Te linkeltél, az szerintem számomra nem szükséges, mivel ezek a felhasználók csak Samba felhasználók, a rendszerhez nincs közük, ezért nem is tudom őket úgy törölni. A Samba egy külön adatbázisból veszi a felhasználókat, ezért se hinném, hogy a "deluser" parancsra szükségem lenne. Másrészt a samba-tools, vagy a pdbedit törli a felhasználót, bár a home könyvtára ottmarad, a listából eltűnik. Viszont valahol még bent ragad a rendszerben, mert nem tudom ugyanazzal a névvel létrehozni, akkor se ha kézzel kitörlöm a home könyvtárát. Igazából arra kellene rájönni, hogy ha a webes felületen törlöm, akkor ő milyen parancsot futtat a háttérben, mert úgy jól működik a törlés, utána engedi ugyanazzal a névvel létrehozni.
-
-
Tamy
őstag
válasz
lev258 #18733 üzenetére
Köszi, de sajnos ez csak a "mezei" userekre vonatkozik. Bár a groups user parancs kilistázza a felhasználót, viszont a deluser --remove-all-files user csak egy rakás hibaüzenetet dob, mint ahogy a deluser "f.név" önmagában is, a felhasználó pedig él és virul továbbra is. Lévén, hogy nem valós felhasználók, csupán Samba userek, ezért szerintem itt csak a samba-tools parancsok jöhetnek szóba.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
lev258 #18711 üzenetére
A finom görgetést már kikapcsoltam, ahogy szoktam. De mégis valahogy lustább vagyok, mint az egerem elvárná
"Patkánykánál" a pointer sebességét és a dupla "klittyentés" időközét látom csak beállíthatónak.
imwheel sajnos elhasal a config-nál, bár ahogy látom ezzel nem vagyok egyedül.
-
törölt tag
válasz
lev258 #18691 üzenetére
Ez a csomag fent van. Bumblebee reinstall megoldotta a problémát. De, ha ezt előre tudom ...
Már többször előjött ugyanez a gond és bármit pakoltam fel hozzá újratelepítés lett a vége.Egy icipicit neheztelek az nvidia-ra, hogy nem képes saját maga összetákolni a cuccaihoz optimus-os drivert.
Neked viszont köszönöm
Más: Lehetne valahogy az egér görgő sebességét állítani? Vagy ezt a browser-ek saját maguk állítják?
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #18699 üzenetére
Nem. Feltörték már régen és jól fut más vasakon is. De itt most nem feltétlenül egy-egy speciális hardverről van szó, hanem a hang és videókodekekről, st. Ugyanis a hardverhez való igazítást jórész a folyton hízó KERNEL végzi. Tehát ne tessék értetlenkedni. Amit fel lehet tenni utólag, mert szabad, azt feltehetné a disztribúció is és akkor kezdésre egy sokkal, de sokkal felhasználóbarátabb desktop linuxot kapnánk kézhez. Én erre kérdeztem rá, hogy ez miért nincs így, nem pedig mondjuk a legújabb ilyen-olyan speciális videókártya drájveréről beszéltem. Remélem most érthetőbb voltam.
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #18691 üzenetére
Azért arra kíváncsi lennék, hogyha mindez szabadszoftver és mind-mind egészen picikék, akkor mi az ördögér nincsen mindez már kezdésre feltelepítve? Mennyivel lenne nagyobb egy-egy install-cd? 100, vagy 200 MB-al? Nemrég próbáltam ki egy Suse linuxot. Az egy egész DVD-nyi anyag volt, teljesen teleírva, mégis hiányoztak belőle alapvető dolgok. Például a noteszem wifi-drivere. Szóval én nem értem ezt. Miért kellene egy kezdőnek eleve úgy kezdeni a használatot, hogy napokat guglizik, fórumokban kérdezősködik, hogy aztán a "feketeablakban" varázsolgasson? Enyhén szólva nem valami felhasználóbarát dolog ez a linuxtól. Az, hogy kezdetben így volt, még csak-csak érthető, de az, hogy ma is így van, az már nehezen elfogadható számomra. Paradigmaváltás kellene ezen a területen mindenképp!
-
törölt tag
válasz
lev258 #18689 üzenetére
Ebben az a fura, hogy a bumblebee telepítése után tökéletesen futott normál módon is és optirun-al is. Aztán ahogy teszek fel ezt-azt egyszer csak azt veszem észre, hogy nem fut. Gondolom a LAMP nem zavarhat bele, mert éppen azzal küzdöttem most. Valami 32bites cucc lehet ez vagy mi? Mert firefox, vlc, más 64bites programok nem hiányolnak semmit.
Holnap nekifutok újra
Köszi.
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #18647 üzenetére
"ugyanazon verzió 32 bites és 64 bites kiadása között nem szokott különbség lenni a driverek kezelésében (számában). Viszont egy bug mindig becsúszhat."
Nem szokott, de a valóságban én már többször is belebotlottam ilyesmibe. Viszont a 32biteseknél eddig még minden ment. Emiatt nem kellene ajánlgatni kezdőknek biztosra, mint valami tuti tippet a 64bites verziókat. Mégis gyakran teszitek. Miért?
-
bull84ghia
őstag
válasz
lev258 #18658 üzenetére
Szintén zenész:
norbi@norbi-Aspire-3690:~$ sudo apt-get install firmware-b43-installer
[sudo] password for norbi:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: firmware-b43-installer
norbi@norbi-Aspire-3690:~$ -
-
Ibituba
aktív tag
válasz
lev258 #18622 üzenetére
van egy 19.5 illetve egy 3.8gigás partíció amit lát a win de nem tudja értelmezni. ezeket csak törölni tudnám. de felhívja a figyelmet hogy lehet más op rendszer tudja kezelni. aztán ven egy c partíciom egy d particiom meg egy f-es amit én hoztam létra gondolván majd ide hozza létre magát az ubuntu, ezt én 80gigában határoztam meg. de most csak 55. val színü ebből csipett le magának? 19.5+3.8+55
-
Ibituba
aktív tag
válasz
lev258 #18620 üzenetére
kiírtam dvdre. újraindítottam a gépet. bootnál f12vel beléptem. cd-dvdről bootolást választottam. Beállítottam nyelvet bill nyelvét. win7 mellé telepítést. bekapcsoltam a 3ik féltől származó menüpontot is (pontosan nem tudom hogy volt megfogalmazva de pcworld-ben ezt olvastam. volt egy cikk. ubuntu telepítés 6lépésben. kipipáltam még a frissitések letöltését telepítés közben. nem jelzett hibát. ment minden szépen. Annyit csináltam hogy amikor meghatározta magának egy kb 80gigás partícion hogy fájloknak menntart kb 35gigát, az ubuntunak meg kb. 45öt, na azt állítottam lejjeb 25re. ezáltal a fájloknak lett 55. nem tudom milyen fájlok fogalmam sincs, mélyebben nem nyúltam bele a telepítésbe.
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #18605 üzenetére
Semmit sem ír ki hibaüzenetként. Vagy elölről kezdi, vagy csak áll és a háttérben futva egyszer csak elérkezik arra a pontra ahová kattintottam. Ott aztán folytatja a lejátszást. Illetve van, hogy minden rendben lenne, de valahova kattintva nincsen hang. Odébb kattintva meg már van. Egyik esetben sincs hibaüzenet a terminálban. Egyébként ezt a háromféle dolgot nem vegyesen csinálja, hanem az egyik fájlnál így, a másiknál meg amúgy. De később megpróbálva az a fájl mindig úgy viselkedik. Ebből arra lehetne következtetni, hogy a fájl a hibás. Pedig nem. Mert mint mondtam, a korábbi Linuxok is, meg a Windows is rendesen kezeli őket.
Nekem csak az a fura, hogy ti még nem találkoztatok a jelenséggel. Ez viszont arra utal, hogy a hiba az én gépemben van. De mi lehet az? Jó lenne valahogyan megjavítani.
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #18443 üzenetére
Bocs, de már megoldottam. Nem valami elegáns módon, de sikerült. Inkább most arra lennék kíváncsi, hogy lehet az, hogy egy szoftverközpontban lévő alkalmazás hibás? Talán elsiettem a 14.04-ről az átállást a 14.10-re? Másnál is hibás, vagy csak nálam? És ha nem, akkor miért igen?
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #18368 üzenetére
Mondom, te szándékosan félreértesz. Mert többször leírtam, hogy amit most is leírtál, az többször megtettem, de a program nem indul el és hibaüzenet sincsen. Ha tényleg segíteni akartál volna, akkor kipróbáltad volna a saját gépeden. Ehelyett folyamatosan mellébeszélsz. Erre nekem nincs türelmem. megköszönöm neked az eddigi "segítséget", de nem kérek belőle többet.
-
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #18366 üzenetére
Ne is haragudj, de következetesen félreértesz. Lehet, hogy nem direkt, de akkor is ugyanaz az eredmény, mert nem lesz megoldás belőle. Ezért leírom még egyszer a problémát:
Adott egy tetszőleges windowsos program, ami a saját könyvtára nélkül nem működik, de nem kell és nem is lehet a WINE alá felinstallálni. Ilyet ezret találhatsz ha valóban segíteni szeretnél. Mert például ilyen az összes windowsos portable program. Tehát egy ilyet kellene kattintással indíthatóvá tenni az Ubuntu asztaláról. Ennyi a feladat és nem több és nem más. Nem kell például keresni a program linuxos megfelelőjét. Remélem így már tiszta a kérdés.
-
szundybence
aktív tag
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #18349 üzenetére
Legyen mondjuk ez a program az alap. Könnyen kipróbálhatod, mert van hozzá GUI is. Megkérlek tedd ki az asztalodra. ha sikerül, máris tudsz nekem segíteni. Én csak addig jutok el, hogy kattintok rá és nem történik semmi. Ebből olyan túl sok mindenre azért nem fogok tudni rájönni.
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #18341 üzenetére
Sajnos nem tudom megcsinálni. Ha valamit felinstallálok a WINE alá és azt kirakja az asztalra, akkor tudom elemezni, hogy mi a parancssor és mi a környezet leírása. Gondoltam ez alapján majd meg fogom tudni csinálni azt is, amit nem kell felinstallálni, de csak a saját könyvtárában működik. Látszólag egyszerűnek tűnik a feladat, de mégsem megy. Tudna valaki segíteni?
-
bull84ghia
őstag
válasz
lev258 #18333 üzenetére
Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
Network cotroller: Broadcom Corporation BCM4318 (Airfare One 54g) 802.11g Wireless Lan Controller (rev 02)
Ez vonatkozik a hálózati részre.32bites Xbuntut is próbáltam de bootnál azt írja hogy invalid kernel
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #18339 üzenetére
Köszi, nézem!
Sajnos ezt nem tudom megcsinálni. Például ott van egy MKVextract DOS-os program, aminek van windowsos gui felülete is. Ez csak a saját könyvtárából indítva fog megfelelően működni. Ezt nem tudom hogyan kell a parancsfájlba beírni. Ebben az egyetlen dologban kellene csak segítség.
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #18335 üzenetére
"Az Asztalra pedig ki tudsz rakni fájlokat."
Épp az, hogy windowsosat nem tudok úgy, hogy működjön is. Csak akkor működne, ha egész könyvtárával együtt raknám oda. Ebből is macerás lenne megnyitni. Jó lenne kirakni a tálcára, úgy ahogy a többi gyakran használt linuxos programot. Erre kerestem valami honlapot, ahonnan meg lehetne tanulni a módszert, de sajnos nem találtam. Ezért kérek segítséget most itt tőletek.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #18282 üzenetére
Van, de azon belül rengeteg projekthez lehet csatlakozni. Van olyan amelyikhez van natív kliens, pl. a seti@, és van pár projekt pl. atlas@ amit egy virtuális gépen keresztül futtat.
Ennek pl. az az előnye hogy az adott project fejlesztőinek nem n+1 platformra kell fejleszteni, hanem egyetlen virtuális gépre. -
cigam
titán
válasz
lev258 #18280 üzenetére
Tudom hogy az éppen futó verzió pik-pak feltehető, de ragaszkodom a régihez. A boinc virtualbox kliense ezen röffen be hibamentesen. Az aktuális (4.3.x) verzióval nem találja az összhangot: Waiting to run (Wating: Detection of VM Hypervisor failed.
Nem véletlen, hogy a Windows-os kliens mellé is a 4.2.16-ot csomagolják, és nem a legfrissebb kiadást. -
Zoli1222
addikt
válasz
lev258 #18201 üzenetére
Gyanús, h a pendrive-val van/volt vmi, mert most csinálom a másikkal az indítót és sokkal tovább tart a fájlok másolása. Megpróbálom előbb még a másik pendrive-val. Tuti rosszul lett az első megcsinálva. 1-2 perc alatt végzett. A másikkal kb 5 perc után járok 54%-nál.
(#18203) ubyegon2: F12
-
Zoli1222
addikt
válasz
lev258 #18198 üzenetére
Ha utána csatlakoztatom, akkor megy minden, csak nincs a boot-oló eszközök listájában.
(#18200) lev258 : érdekes mert mindkét pendrive fat32-re lett formázva. Megpróbálom megcsinálni a másik pendrive-val is hátha. Ma volna időm ezzel szórakozni, dvd-m nincs bót meg nincs nyitva ugye.
-
Zoli1222
addikt
válasz
lev258 #18194 üzenetére
Még szinte szűz az ubuntu is, így nincs semmi ami elveszne. Max ha nem tetszik a mint, akkor felrakom a 14.04-et. Az mégis csak újabb!
(vagy a win8.1-et
) Igazság szerint a szüleimnek lesz, ahogy azt már korábban is írtam(asszem). Netezésre, nyomtatásra lenne használva a gép. És ugye a mint-et is azért tenném fel, h az legalább kinézetre hasonlít a win-re.
Akkor előbb a boot sorrendet változtassam meg.
Van:
Legacy boot: Hard Drive; CD/DVD/CD-RW Drive; Network
Vagy hol tudnám esetleg beállítani a bios-on belül, h usb-ről boot-oljon?Mondjuk az a legdurvább, h kezdem ezt a felületet is megszokni.
(#18196) lev258: ez jó kérdés! Új géptől elvileg ez simán elvárható. Mindjárt kipróbálom!
-
Zoli1222
addikt
válasz
lev258 #18157 üzenetére
Az biztos, h nem egyszerű. A héten erre a géphez csatlakoztatnom kell majd 1 hp nyomtatót is. Az is ilyen macerás? Képfájlból is megy a op rendszer telepítés? H tudom kipróbálni a mint-et telepítés előtt?
(#18159) lev258: akkor holnap teszek 1 próbát. Most már nem hiszem, h vacakolok vele.
-
Zoli1222
addikt
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz
lev258 #18150 üzenetére
Nekem is ez az első. Bocs, javítottam, még engedett szerkeszteni. Általában gondolom az lehet a fő gond, hogy csak bizonyos kernelverzió felett támogatott pár hardverelem, így a wifi is, amiket a Dell, mivel csak LTS verzióval forgalmaz gépet a saját változatában vagy megold, vagy nem. Bár alap kellene, hogy ha már adom a nevem mondjuk az Ubuntuhoz azzal, hogy hivatalosan forgalmazok vele gépet, akkor vagy a hardver elemek kiválasztásánál figyelek (ma már nem nagy gond, hiszen majdnem minden működik Linux alatt is), vagy legalább a gépen szinte teljesen előtelepített oprendszert igazítom (igazítatom) hozzá.
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz
lev258 #18143 üzenetére
Nem, elsőre ment minden (próbáltam openSuse 13.10 alatt is, ott sem volt gond, de aztán maradtam az Ubuntunál). De azt gondolom, hogy egy ilyen cégtől ez a normális, szóval Zoli által vásárolt gépnél lehet, hogy valami nem teljesen kerek. Egyébként ez egy Latitude, de annak az "alja", azaz a 4-es sorozat.
-
Zoli1222
addikt
válasz
lev258 #18143 üzenetére
Fejlemény! Nem hagyott nyugodni a dolog, így nem vártam holnapig. Valszeg router probléma lehet a háttérben, mert másik wifi hálózaton szépen teszi a dolgát. Viszont a skype-ot nem tudom feltelepíteni.
Nem nyitja meg. Ötlet?
A másik, h hogyan tudom megnézni, h hány meghajtóm/partíciom van és milyen méretű?(#18145) lev258 : a skype hivatalos oldaláról. 12.04(multiarch)
a terminalt és az eszközkezelőt h tudom elővarázsolni vagy merre találom?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest