Új hozzászólás Aktív témák
-
Ghard
őstag
kicsit nézelődtem biosban,és gondoltam bekapcsolom a load-line calibrationt.
namost az történt hogy 3,6ghzen eddig a stabil működéshez 1,38V körüli érték kellett. Viszont ezzel az opcioval 1,29V is elégnek bizonyult.
Olvasgattam kicsit,úgy tünik a Vdropot szünteti meg.
De állitólag tönkre is teheti a procit,mert ezmiatt tulfeszt kap. Most akkor mennyire biztonságos ez a loadline funkció?
(Valami olyasmit is kivettem a forumokból,hogy csak gyengébb lapoknál lehet tulfesz,de ott is ritka) -
Rico45
őstag
válasz
darál0w #28692 üzenetére
Alaplap:
CPU típusa Intel Pentium III Xeon, 2500 MHz (7 x 357)
Alaplap neve Ismeretlen
Alaplapi lapkakészlet Ismeretlen
Rendszermemória 2048 MB
BIOS típusa Award Modular (11/14/08)
Kommunikációs port Kommunikációs port (COM1)
Kommunikációs port Nyomtatóport (LPT1)Megjelenítés:
Videokártya NVIDIA GeForce 9500 GT (512 MB)
Képernyő Plug and Play monitor [NoDB] (7725TI000935)[ Alaplap ]
Alaplap tulajdonságai:
Gyártó Gigabyte Technology Co., Ltd.
Termék G31M-S2CAlaplap tulajdonságai:
Alaplap azonosítója 11/14/2008-G31-ICH7-6A99OG0GC-00
Alaplap neve IsmeretlenFront Side Bus tulajdonságai:
Busz típusa Intel AGTL+
Busz szélessége 64 bit
Valódi órajel 357 MHz
Effektív órajel 357 MHz
Sávszélesség 2857 MB/mpígy talán?
-
Rico45
őstag
Sziasztok!!
Van egy adott ilyen procim!
IntelPentium(R) Dual-Core CPU E5200 @ 2.50GHz, 2499 MHz
Le írná valaki nekem pontról-pontra hogy tudnám feljebb tornászni a teljesítményét?!
Egyszer régebben egy celeron 3ghz procit már sikerült húzni és jól is működött!
De már nem emlékszem mit kell!Válaszotokat előre is köszönöm!:-)
-
joker1220
őstag
válasz
darál0w #28680 üzenetére
Igazából csak feltételeztem hogy nem jó ha én 1,4 v t állítok és nem annyin megy:S
Akkor igazából ez annyit tenne hogy most 3,5 ön megy 1,35 V vel ami néha 1,328 ra lemegy , ha húzni akarom tovább 3,6 ra mondjuk akkor ott mennyi feszt adjak +ba?
Úgyértem nem kell ugymond addig emelni a feszt amég ténylegesen annyit nem mutat a cpu z amennyit adni szeretnék neki?!
Kicsit kacifántos lett de remélem érthető hogy mit nem értek
Egyébként jelenleg úgy van belőve a 3,6 Ghz hogy;
CPU Bus Frequency 212
PCIE Frequency 100
CPU Ratio 17x
CPU/NB Frequency 2120
CPU Over Voltage 1.3750
VDDNB Over Voltage 1.2500
LoadLine Calibration Auto
HT Link Speed 2120
HT Link Width Auto
HT Over Voltage Auto
DRAM Frequency 1420
Memory Over Voltage 1.590
Chipset Over Voltage 1.1000Jók ezek a beállítások!?
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
csabika0001 #28673 üzenetére
mchnak 1.4Vnál többet ne.
És hogy a fetek bírják e hosszútávon mondjuk az 1,3 V-1,33V CPU feszültséget - nem lesz vele gond.
-
joker1220
őstag
Kezdek komolyan aggódni a lapom miatt ( Asus M4A77T)!
Ha a proci feszt fixálom 1,400V re akkor is 1,360-1,376 közt
ingadozik, ez elég káros a procinak gondolom és tuningra
meg főleg nem ad stabil alapot!Szerintetek érdemes lecserélni emiatt a lapot?!
Garis, új , viszont több helyről hallottam hogy asus lapoknál
mászkál a fesz így nem túl sok esélyt látok arra hogy bármit
tudnának javítani rajta?!Mi a véleményetek!?
-
geckowize
őstag
Hello!
AMD Athlon II X4 620-amat sikeresen feltuningoltam 3,32 GHz-re (12,5 x 265 MHz), azért csak 12,5-ös szorzó, mert 13-as szorzóval már instabil volt. Feszt nem emeltem, alapból 1,424 V.
Érdemes feszt emelnem és 13-ra felrakni a szorzót? Mivel a hűtő elég jól teljesít, ezért gondoltam még a 100%-ot kihozni (a lap max 265-ös ref clockot bír, de ugye a proci bírja még a 13-as szorzót), azért a 3,45 GHz elég jól hangzik, csak kérdés, megéri-e a kockázat, hogy "elfüstöl"... Mit javasoltok? Eddig még nem emeltem soha sem feszültséget, milyen léptékben biztonságos, és kb mennyire kéne? -
mg105
senior tag
sziasztok! gondoltam fokozom egy kicsit a gép teljesítményét és energia-hatékonyságát, így húztam egy picit a procin, aztán alulfeszeltem. egy 12,5x200=2,5GHz-es E5200-es prociból indultam ki, adva volt hozzá az 1066-os ram, így az FSB-t 333-ra emeltem, 4-es szorzó mellett. a gép egész nap linx-et futtatott, probléma nélkül, így most nekiestem, és a gyári 1,175V-ot 1,1-ig csökkentettem, alatta már instabil lesz. így most tökéletesnek tűnik, de mégis megkérdezném, hogy milyen egyéb tesztprogit érdemes még futtatni a tökéletes bizalom elérése érdekében? rendkívül elégedett vagyok a procival, mert még prime alatt sem megy 50°C fölé, így nem is hangos
-
csabika0001
senior tag
Sziasztok
Egy MSI P45 NEO-F alaplapom van ismeretlen számomra mire képes .
Biosban minden van ami csak kell a tuninghoz de azért megkérdem nem e tud valaki valamit erről a lapról hogy szabad e húzni vagy valami nehogy kifingassam.
Mondjuk mennyi MCH feszt adhatok neki ?
És hogy a fetek bírják e hosszútávon mondjuk az 1,3 V-1,33V CPU feszültséget ? -
enemy107
senior tag
válasz
pengegyerek #28669 üzenetére
DRAM Frequency menüpontnál tudod visszaosztani a ramokat.
-
lacika8006
tag
youtube video:
[link]asus p5b tuning
-
pengegyerek
aktív tag
válasz
Santiagain #28667 üzenetére
Jól gondoltam és az Asus p5b deluxe lapon nem lehet állítani a ram szorzókat. Ellenben FSB feszt. és NB feszt emeltem így már 2,8 GHz- nél járok.
-
baleee89
aktív tag
sziasztok! ma be szereltem a új procim q9550 steping E0
lap asus maxiimus 2, kingston hyperx 1066
keresem a legmagasabb órajelet amivl 24/7re be tudom lőni !
feszeket mennyire lőjem be?:
CPU v?
CPU PLL?
FSB terminate?
dram v?
nb v?
sb?most auton van!
-
Santiagain
őstag
válasz
pengegyerek #28666 üzenetére
Pontosan erre gondoltam. Nem ismerem a 775-ös ASUS lapokat, de valahol az időzítések körül keresgélj. DRAM multiplier, vagy valami hasonló lesz.
-
pengegyerek
aktív tag
válasz
enemy107 #28665 üzenetére
Lehet arra céloz, hogy ha lejjebb veszem a cpu szorzót magasabb FSB kellene mondjuk a 3000 MHz- hez így ezzel arányosan nőne a memóriák órajele is mert csak egy adott pontig tudom visszavenni őket. Saját példámból: 8×- os szorzó mellett kell 400 MHz- s FSB és így pont 800 MHz- n maradnak a memóriák de 6×- os szorzón már jóval 400 MHz fölé kellene mennem és visszafelé nem tudom venni a memóriákat így azok már 900 Mhz felé kényszerülnek amit egy 667 MHz- s memória nem bír még 2,2 volt mellett sem. Legalábbis az enyém nem bírná. Így ha a szorzó a maximumon van ez nekem 8×- os szorzó így kevesebb FSB mellett is elérhetem mondjuk a 3000 MHz- t 800 MHz- s memóriák mellett és így a rendzser stabil is marad, a memóriák CL5 mellett nincsenek annyira túlhajszolva és happy
Szerintem erre célzott a kolega -
enemy107
senior tag
válasz
Santiagain #28662 üzenetére
"Processzor szorzó csökkentéssel ne is próbálkozz a RAM-ok miatt"
Ezt kifejtenéd bővebben egy kicsit?
-
pengegyerek
aktív tag
válasz
Santiagain #28662 üzenetére
Memória szorzót hol kell levenni? Asus P5B Deluxe alaplapnál, hogy hívják?
-
Santiagain
őstag
válasz
pengegyerek #28658 üzenetére
Először is örülj, hogy a 666-os RAM-ok elindulnak 800-on ilyen időzítésekkel, majd kezd ott, hogy visszaveszed a memória szorzót 2-re.
Processzor szorzó csökkentéssel ne is próbálkozz a RAM-ok miatt. A jó tuninghoz nem ártanának egységes, 1066-os modulok. -
pengegyerek
aktív tag
Sziasztok.
Tuningolni szeretnék de nem nagyon tudok továbbjutni 2,56 GHz felé a következők miatt:
Ezen a beállításon van feszültségek megvannak de 6× és 7×- es szorzón sem birok továbbjutni 2,6 GHz felé.
Gondolom ez a memóriák miatt van mert nem teljesen egyformák. Hogy tudnék eljutni
3,2 GHz- ig, hogy stabil is legyen? -
Ghard
őstag
eddig jutottam ma
3,74GHz -
Ghard
őstag
válasz
darál0w #28654 üzenetére
nem.valós orajel,vagyis most 432mhzet ir cpuz 360as fsb mellett.
a lényeg,hogy ha hibázik a proci és lejebbveszem a ramok orajelét,attól ugyanugy hibázik továbbra is.
na 3,7 stabil 10x370en. viszont 4,2Val... cpuz igy ir 1,36Vot
hőfok ugyanugy max 74 néha felvillan 75re. -
Ghard
őstag
[link]
3,6on ugynéz ki stabil 15 perc prime után
mch és ich core-t tettem 1,2V ra. proci maradt 1,4 biosban.
érdekes hogy amikor elinditom a primet,ennyit ir cpuz,előtte meg 1,34et.
magok sorban 74,74,68,70 fokosak végig. -
darál0w
Jómunkásember
válasz
Stukker1987 #28645 üzenetére
csak a prociszorzoval tudsz játszani.
-
Ghard
őstag
Sziasztok!
Már előzőleg próbálkoztam egy qx9650 (york,C0) proci tuningjával,akkor egy p43as lapom volt, most vettem alá egy elvileg jobb giga p45-ud3r-t,de sajnos ezzel sem tudom jobban kihajtani,3,6on sem stabil prime alatt, a windows mondjuk legalább elindul
Bios a következőképp van állitva:
[link]
[link] -
Stukker1987
senior tag
Sziasztok!
Következő konfigra szeretnék tuning segédletet:
i5 2500k,Asus Sabertooth P67
Olyan beállítások lennének jók amiben a feszt és az órajelet visszaveszi ha nincs terhelés alatt!
Köszi
-
joker1220
őstag
Tegnap szert tettem egy teljesen hibátlan feloldható X2 re
Tuning finomhangolás még folyamatban, Prime95, Small FFT's alatt 66 fokig emelkedett a hőmérséklet!
Viszont amikor levettem a CPU/NB órajelét 2400 ról 2000 re akkor szépen viszaesett a hőmérséklet is egy cseppet
Játék alatt 54 fokra melegszik, 1,350V -t kap...
Ami furcsa hogy eléggé elmászik néha a feszkó, hiába van fixálva 1,350V re valamikor 1,339 illetve volt olyan hogy 1,328 at is írt, ez ellen lehet valamit tenni?!
A képen pl 1,312 V is írt, ezek 100% ig valós értékek!?
-
huntermati
aktív tag
válasz
lacika8006 #28642 üzenetére
Köszönöm, várom a képeket
-
lacika8006
tag
válasz
huntermati #28633 üzenetére
Szia Huntermati!
Hasonló a konfigunk... (adatlapomon megnézheted)
nekem alulfeszelve a proci kényelmesen STABILAN FAGYÁS NÉLKÜL viszi a 3Ghz.-t
334X9 -re állítva
A mem nél beállítottam az időzítést:6-6-6-18 2.0 volt
hogy kijöjjön a 1066 mhz asszem a mem 3.20B re van állítva. (ezt fejből írom, most laptopolok)
délután kifotózom neked a bios beállítást.Amúgy 3,7 ghz-el is elindult már a rendszer. most újítottam 2 vantec ventit proc hűtőre /TT silent tover/ azzal letesztelem....
BACSIS tisztelendő úr tesztjei miatt kipróbálom az aloe verás "cooler pasztával" (kézkrémmel) is. Ha beválik a krém úgy hagyom!
-
New_Hero
tag
válasz
Santiagain #28638 üzenetére
úgyérzem a project-et fel függesztem. visszavettem alapra mindent, 333-as fsb, és nem auto fesz. így 1.12-n vígan elszalad.
Azért köszönöm, legalább tudom, hogy mi a helyzet.
-
New_Hero
tag
válasz
Santiagain #28638 üzenetére
úgyérzem a project-et fel függesztem. visszavettem alapra mindent, 333-as fsb, és nem auto fesz. így 1.12-n vígan elszalad.
Azért köszönöm, legalább tudom, hogy mi a helyzet.
-
New_Hero
tag
válasz
Santiagain #28635 üzenetére
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
huntermati #28633 üzenetére
MCHnak +0,1V
-
lollerblade
csendes tag
Sziasztok!
DualCore Intel Pentium E5200+gyári hűtő, Gigabyte GA-EP31-DS3L v2, Kingmax 2x2 GB DDR2-800, Gigabyte Superb 460W, ATI Radeon HD 4850 1440x900
Ez a konfigom (adatlapomra felraktam), a procit kellene húzni ha lehet. Egy kis segítség kellene mert ehhez amatőr vagyok. Játékhoz kell.
Alapfesz: 1.2625 V
Előre is köszi a válaszokat!
-
Plutor
aktív tag
Hali!
Most frissítettem a gépem.Eddig S775 volt,és ott ment a tuning rendesen.
Most I5 750-s procim van,H55-s alaplap (Asrock H55M USB 3)
Ramok Kingstone 2x2 Gb 1600Mhz.
A proci most 3,6-n megy,de tudja a 4,0-is. (az előző tulajnál)A cpu voltage és a ram voltage az egyértelmű.
De vannak olyan dolgok,amit még nem értek.
Ezek közül mit mire kell,érdemes állítani?PCH voltage
VTT voltage
1.8 PLLValamint van valami QPI is.
-
joker1220
őstag
válasz
New_Hero #28630 üzenetére
Remélem hogy sikerül kifundálni hogy mi a baj!
Sok sikert hozzá!
A magok közti pár fokos különbség talán abból adódhat
hogy nem egyenletes a procin lévő hűtőpaszta eloszlása!Egyébként egy minőségi pasztával akár 4-6 fokkal is alacsonyabb
lehet a hőfok a jelenlegihez képest -
New_Hero
tag
válasz
Santiagain #28629 üzenetére
Értem.
Akkor nekem elvileg ahhoz, hogy az alap(valós) 1.225-öt elérjem, 1.29-1.3V körüli értéket kell manuálisan beállítani? Ezen felül pedig még a drop miatt, mikor le van terhelve még így is le mehet az alapfesz alá.
Tegnap egyébként amikor 1.36V-ot mutatott cpu-z, a core hőmérsékletek aida szerint 1.mag: 65 2. mag 63 fok volt superpi közben.
edit: ennyi volt a max, mikor valami hosszú számítást raktam be.
-
New_Hero
tag
mindenkinek köszönöm, a segítséget. kicsit lelombozott, vagy felébresztett a várakozásaimon aluli realitás.
Mindenesetre egyelőre nem adom fel, viszont csak este fogom tudni kipróbálni a javaslatokat.
Szerintem az alapvető gond továbbra is a hatalmas drop(ha ez az egyáltalán), mert pl. azok az eltérések amiket joker1220 is említett egy nagyságrenddel kissebbek. Neki a számok alapján 0.008 nekem 0.07, azért ezek precíziós dolgok, nem egy 60as izzó...
Meglátjuk.
-
joker1220
őstag
válasz
Santiagain #28626 üzenetére
Nos nekem volt egy Dual Core E6700 am és ott az órajel levételével egyidőben a feszültséget is levette arányosan!
Jelenleg egy Phenom x2 555 BE procim van ahol ugyanígy mükszik az energiagazdálkodási funkció, az órajellel egyetemben a feszültség is megváltozik!
Én személly szerint azt javaslom hogy win7 esetében az energiagazdálkodási profilt az alapértelmezett ''kiegyensúlyozott'' ról állítsd át ''teljesítménycentrikus'' ra, így nagy eséllyel nem fog változni sem az órajel sem a feszkó, persze abban az esetben ha az oprendszer felülbírálja a proci energiagazdálkodását!
A BIOS-ban elvileg CPU EIST (Enhanced Intel SpeedStep® Technology) szerepelhet!
Egyébként nekem egy Asus M4A77T lapom van és nekem is ha be van állítva 1,400 V akkor a CPU-Z 1,392 V -t mutat, az előző Gigabyte lapomnál sem volt pont annyi mint amennyit beállítottam! Szerintem ez nem jelenthet problémát!
-
Santiagain
őstag
-
New_Hero
tag
válasz
joker1220 #28623 üzenetére
Igen, olvastam korábban, hogy ez "természetes" jelenség, csak már nem emlékeszem melyik beállítással lehet bios-ban ezt kontrollálni. Felvetésem az volt, hogy a változó szorzó pluszban nem okoz(hat)-e instabilitást, a meglévő "normálison" felül.
Aggasztó, hogy a beállított fesz-hez képest cpu-z szerint a valós -0.6-0.7V ezért gondolom, hogy vagy az alaplap, vagy a táp nem az igazi, mert ez elég nagy különbség.
-
New_Hero
tag
válasz
Santiagain #28620 üzenetére
1.275 alatt nem indul el rendesen 9x350-en. kékhalál windows betöltés közben, vagy utána ahogy indítok valamit.
2.0-n vannak a memóriák még, pci-e 100-ra rakva manuálisan, memóriák manuálisan 5-5-5-18-ra állítva.
fsb/mch-nak én is adtam +0,1V-ot.Elég gyengus akkor ez a 8400. Revision: c0. Amugy mindíg visszaveszi a szorzót 6-ra, gondolom spóroláshoz. Ez nem okoz problémát?
Most CPU-Z terhelés nélkül erre az 1.275-re 1.184V-1.200V-ig ír változó.Ezzel a prime95, ahogy elindítom azonnal megáll:
FATAL ERROR: Rounding was 0.499998971, expected less than 0.4
Hardware failure detected, consult stress.txt file. -
Santiagain
őstag
válasz
New_Hero #28617 üzenetére
Lejárt a szerk.
Ha javasolhatom, kezd azzal, hogy beállítod a feszt 1,2250-r, elindítod 9*350-en (a memóriához ne nyúlj, az maradjon kétszeres szorzón), és megnézed, lefut e stabilan a Prime. Ha igen, emeld az FSB-t tízesével. Ha kifekszik, emelj egy egységnyit a feszen, és kezd újra.
(Ez türelemjáték, nem lehet öt perc alatt meghatározni az optimális beállításokat.)
Én a biztonság kedvéért szoktam +0,1V-ot adni az FSB-nek és az MCH-nak. Ha megvannak a beállításaid visszaveheted őket, és megnézheted, úgy stabil-e.
-
Santiagain
őstag
válasz
New_Hero #28617 üzenetére
Az nagyon sok. Nálam 9*400-on Bios-ban 1,2750-re beállított feszültséggel futott, amit a Cpu-Z kb. 1,25-nek mért. (Terhelés alatt ez lecsökkent 1,22V-ra). Az egzakt értékekre pontosan nem emlékszem, de pár század eltérés lehet.
A droppot úgy tudod megnézni, hogy elindítod a cpuz-t, megnézed hány Voltot ír, majd elindítasz mondjuk egy Prime-ot, és megnézed mennyit csökken a fesz.
-
New_Hero
tag
válasz
darál0w #28616 üzenetére
biosban manuálisan beraktam 1,35 V-ot, erre a bios egyébként 1,31-et mért, ezzel 3,6-on(9x400) elindult, de windows betöltés közben random kékhalál. így nem tudtam megnézni cpu-z mit írt volna erre az értékre.
csak tudnám miért írja azt a bios, hogy normal cpu vcore: 1.2250 V ehhez képest rémesen többen próbálkozom.
azt sem tudom mennyi az alap, mert ha auto-ra rakom, nem mutatja mit állít be magának.
edit: intel honlapján csak ez szerepel:
VID Voltage Range 0.8500V-1.3625Vde ahogy mondtam ez nem ugyan az.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
huntermati #28612 üzenetére
mondtam, h MCHt told feljebb.
+0,1V
-
New_Hero
tag
CPU-Z szerint a core voltage 1.36 V
AIDA szerint a CPU VID: 1.1500 V
AIDA processzor tulajdonságainál: Feszültség: 1.2 V
Érzékelőknél:
CPU mag: 1.360 VMit kellene figyelnem? Honnan tudom meg mennyi a drop?
-
huntermati
aktív tag
válasz
huntermati #28612 üzenetére
Na majd holnap folytatom.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
huntermati #28610 üzenetére
told feljebb. és probáld ugy.
és ramoknak adj 2Vot.
mch és fsb most hogy áll?
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
huntermati #28608 üzenetére
ramszorzo mennyin van?
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
huntermati #28606 üzenetére
hmm...probáld akkor először kisebb értéken. 300
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
huntermati #28604 üzenetére
hagyd az IBTt.
legyen helyette prime.
small FTT teszt.
így elsőre fél ora.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
huntermati #28602 üzenetére
+0,1V mehet neki.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
huntermati #28598 üzenetére
akkor állítsd 2re.
fsb overvoltage és mch 1.3V
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Trollok komolyan
- Okos Otthon / Smart Home
- Akciófigyelő: Ingyenes Steamen a Borderlands 2
- AliExpress tapasztalatok
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Tápokról alaposan - mélyvíz
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Opera böngésző
- Everest / AIDA64 topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core 4.2GHz (128MB Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor!
- Core i5 12500 (50e) + Core i9 12900 (88e)- 3 hó gari - hűtő nélkül
- AMD Ryzen 5 5600X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Ryzen 5 5600X 1 év gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest