Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Rémisztő árakkal szembesülnek a notebookgyártók az új mobil platformoknál
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen egeret válasszak?
- TCL LCD és LED TV-k
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen monitort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
csibe1
addikt
"Szeretne nagyobb versenyt a Microsoft, de nem szeretne túl sok gyártót a piacon"
A kecske meg a káposzta esete...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
cami][us
senior tag
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
csak kocalinuxos vagyok
Látszik. -
Arcfelismerő
kezdő
Csak jóindulatból jegyzem meg, most hogy már jóideje csak kocalinuxos vagyok, így is olvasgatom a linuxos cikkeket, és mostanában nagyon rárepültek a hekkerek a linuxokra is, és olyan ordas nagy biztonsági hibákat találtak 10-20-30 éves "linux" kódokban (pl. a bash-ban) amik gyakorlatilag az összes, az utóbbi 10-20-30 évben kiadott disztrót (is) érintik, és bár tudom, hogy a javítás is legalább annyira 0-day a (támogatott) linuxok esetén mint maga a hiba kihasználása, de azért én óvatosan kezelném ezt, tehát komoly dolgokra úgymond nem vetném be, ahol fontos a szakmai titoktartás. Az utóbbi 2-3 évben keményen megingott a bizalmam az addigi híresen megbízhatónak és biztonságosnak hitt Linuxokkal kapcsolatban.
-
hunluki
senior tag
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
Én kb osztottam/szoroztam, megnéztem melyik rendszert kell többet babusgatni hogy működjön és melyik van kevésbé útban ahhoz hogy elvégezzem a dolgomat, ezért lett dobva az ablak. Egyszerűen túl sok apró kis dolog ami "jaj csak itt ez, tudod", "ja csak a szokásos izé", kis félperces idegesítő apróságok amiket nyilván meg tudtam oldani mert 3.1 óta űztem a windows ipart, a 11-re jutottam el oda hogy oké, elég volt.
Ha 5-10 éve vizsgáljuk ugyanezt a kérdéskört akkor valószínűleg pontosan az ellentéte jön ki, a pingvin lett volna a szöszölősebb, de párhuzamosan használva a kettőt nagyon kijön a win hátránya és babusgatásigénye.
Én nem akarok újratelepíteni, újraindítgatni, nem akarom a megszokott idegesítő dolgokat végigzongorázni, nem akarom hogy a saját gépem másé legyen, küldje a telemetriát, tele legyen b.va felesleges AI cuccokkal amik a legkevésbé sem érdekelnek, nem akarom rettegve olvasni a szokásos patchkedd utána híreket hogy na most épp mi döglött meg és hogy vajon érintett vagyok-e benne.
A windows jó volt, 7ig nagyon szerettem, 10re már húztam a számat, a 11 már nekem átlépett több határt is amit nem voltam hajlandó engedni neki.
A másik dolog meg hogy tele vagyok régebbi vassal ami még teljesen simán működőképes, családban rengeteg 2-4 gen intel van amiknek a világon semmi baja nincs, casual játékot elviszik (koruknak megfelelőeket nyilván), netezni/filmezni bőven jók és egyáltalán nem érződnek lassúnak.
IOT/LTSC/ESU vonallal nem akartam bajlódni mert úgyis csak ideig-óráig megoldás, így meg tényleg akkor cserélek/javítok valamit ha valódi meghibásodás van, nem az hogy MS húz egy határt hogy na innentől nem vagy támogatott.
De ugye mindenki máshogy használja a gépét, más a célja vele, mások az elvárások. Mindenki használja azt ami neki jobban bejött, kevesebb gondja van vele és kész, ha ez almás akkor almás, ha pingvines akkor pingvines, ha ablakos akkor ablakos. Mindegyiknek megvan a pro-kontra része, el kell dönteni hogy te hova esel és a legjobbat választani. -
ddekany
nagyúr
válasz
Arcfelismerő
üzenetére
Kétlem, hogy a Windows 12 ne a Windows 11 irány folytatása lenne. Vagy hogy a mögöttes csapat és vezetés kultúrája hirtelen megváltozna. A fő feature nyilván az lesz, hogy mindenbe mindenhol AI. (Meg a többi trend, mint MS fiókba belépés még jobban erőltetése, további tálca butítás, hardver követelmény emelése a hardver teljesítményétől függetlenül.)
-
Arcfelismerő
kezdő
+1 jómagam is teszteltem már rengeteg disztrót és igazából mindegyikben volt valami ordas nagy bug.. Volt hogy "csak" hang nem volt, de minden más tuti, meg volt olyan hogy a net nem akart menni az Istennek se másik disztrón, aztán
volt olyan, hogy már majdnem minden klassz volt és tuti, de aztán jött a kernelfrissítés és a könyékig kotorászás a beccs fájlokban , aztán megnyikkant, de volt olyan is hogy csak úgy simán megnyikkant, és nemhogy kocka, hanem szabályos hexaéder
alakú fejem lenne mára , ha meg tudtam volna mondani, mi volt a gond és hol.Aztán 2 év vadul linuxozás után visszaálltam inkább a kényelmesebb win-re. Ott már bevett koreográfia nálam az "újrahúzás" meg a stb... A linuxot se nem gyorsabbnak, sem jobbnak, és főleg nem biztonságosabbnak mondanám. Minden elismerésem a fejlesztőké akik a Linuxot túrják hálátlanul, de a Windows az viszont egy komoly fejlesztés. Sajnálom amit mostanában tesznek vele ezzel a 11-es verzióval, szinte meggyalázzák az egykor szebb napokat is megélt OS-t, amikor anno kb. ~ 2010-ig az XP , majd a 2010-15 a Win7 volt minden gépen .. Remélem majd a Windows 12-t amikor kihozzák, ezeket is majd a mérlegre teszik előtte, és alszanak rá inkább nem is egyet , de kettőt-hármat mielőtt kiadnának megint valami.... "nem ezt nem kellett volna" kreálmányt.
-
ddekany
nagyúr
Akkor Mac 10% részesedés, Linux 3%, Chromebook 3%... az 84% Windows. A BSD az lényegében nincs, Zephyr meg beágyazott rendszerekbe való, nem tudom miért jönne ide.
Az MS ARM-os projectje csak arról szól, hogy a Windows és ökoszisztémája menjen ARM-on is. Ha a Windowst kidobjuk belőle, akkor az egész erőfeszítés ment a kukába.
-
Igen, hajnalban rossz szót használtam. Egy fizikai billentyűzettel rendelkező személyi számítógépet értek alatta. Nem írtam hogy a Windowsból kijáró, hanem azt hogy redmondból. Mac, Linux, BSD, Zephyr, stb. Inkább az MS akar lehetőséget minden piaci architektúrát elérni.
-
Nagyjából 70% körül van a Microsoft operációs rendszerek kapitalizációja PC fronton.
A pontos gép számot csak a MS tudja, de pletykák szerint évek óta van némi adat szépítés. Az szinte biztos hogy csökken a Windows felhasználók száma.
Saját tippem szerint a valóság inkább az, hogy redmond akar magának arm platform kijárót a csökkenés lassítására.
Igazából én a Windows komoly zsugorodására számítok a következő évtized végére. -
-
hunluki
senior tag
"...30 éves programok többnyire futtathatók a legújabb Windows verzión is."
Van több olyan játékom ami w7 vagy xp-n indult el utoljára, jelenlegi up2date fedorámon vajsimán fut. Ismerősnél van egy debianos netbook ami nyomtatószerverként funkcionál mert se macos, se windows nem tud mit kezdeni a nyomtató/scanner kombójával, így meg hálózaton scannel/nyomtat.
Szóval azért erősen receg ez a legendás visszafele kompatibilitás.
-
btprg
senior tag
Azoknak az r=1 usereknek, akiknek nem is kell PC, mert egy telefonnal vagy tablettel elvannak, bizonyára mindegy hogy létezik-e Microsoft. Meg azoknak a linux usereknek is, akiknek bármilyen huszadrangú igénytelen gagyi open source program megfelel az adott célra, meg amúgy is majd átprogramozzák maguknak ha valami nem tetszik

De a PC felhasználók egy jelentős részének fontos a Microsoft által nyújtott visszafelé kompatibilitás, ami a cég számtalan szemétsége mellett még mindig megvan, csaknem 30 éves programok többnyire futtathatók a legújabb Windows verzión is. Biztos hogy nagyon sokan emiatt nem váltottak eddig még linuxra.
-
ricsip
addikt
válasz
powerage76
üzenetére
Optimistább elképzelések lehetnek, csak arról nem szabad elfeledkezni, h. pl. a UEFI-ban a Secure Boot-hoz (hogy bármilyen oprendszer tudjon bootolni egy PC-n) az aláíró certificate a Microsoft-tól jön!
-
Cassi
őstag
Heteken belül kiderül, valószínűleg beszélni fog az MS a Windows 11 26H1-ről januárban a CES-en. Azt biztos tudja jól az MS is, hogy a Qualcomm egyedül nem tud elérni áttörést a kliens oldalon, valami erősebb játékos kell hozzá.
-
powerage76
csendes tag
Ez egy paradox helyzet, ami miatt a Microsoft is nagyon szorosan fogja gyeplőt, és a saját elképzelésük szerint az AMD, az Intel és a Qualcomm hármassal képzelik el a PC jövőjét.
Optimistább elképzelések meg a Microsoft nélkül képzelik el a PC jövőjét.
-
Az AI-al és a ram árakkal épp most f#sták nyakon a PC piacot... vagy az ARM verzióba nem kell ram?
És mi előnye lenne az ARM-os winDos-nak?
-
cami][us
senior tag
2029-re 30%-os részesedést vízionált a qualcom az összes copilotos gép eladásából. Ezt egyedül nem fogja összehozni.
-
ddekany
nagyúr
De ha csak egyetlen ARM-os gyártó lesz, akkor mi értelme az egész nem-x86-Windows szívásnak? Az a kavarás önmagában rakás költség mindenek. Na meg a Qualcomm is plusz egy gyártó, ami az érvelés szerint eleve nem túl kívánatos.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti OC 8GB Zalman Z1 PLUS ADATA 600W
- Vadiúj garanciás Ryzen 7 5800X! Kèszleten!
- Ducky One 3 FULL/TKL/SF/MINI billentyűzetek többféle színben és kapcsolókkal!
- Xbox Game Pass Ultimate előfizetések kedvező áron
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
alakú fejem lenne mára , ha meg tudtam volna mondani, mi volt a gond és hol.