-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drótszamár
őstag
válasz
Honkydoo #6930 üzenetére
Szia!
Sajnos annak nagyon rövid a kábele, a pi-t nem akarom kitenni a tetőre, az esőbe / hóba.
Na mind1, akkor megy vissza a fiókba, egyszer csak jó lesz valamire.---
Ha más is szívna az usb-vel: nemrég találam egy viszonylag olcsó, A10-es procival szerelt deszkát. 30 Euró. Dobozzal, áfával, és szállítással 15.000 Ft. [link]
A támogatás kisebb hozzá, de Debiant és androidot hegesztettek hozzá. Ja és lehet rá akkut dugni, amit tölteni is tud
-
azbest
félisten
Most egy kissé megint visszaesett a lendületem a pi-vel. A konyhai tévénél betettem a raspi helyére az androidos sticket, miután megjött hozzá a hiányzó minihdmi-hdmi átalakító. Bár a raspin ez kivételesen jobban megy (képaránykezelés jobb, tvheadend kliens van xbmc alá, menü alatt nem akad a háttérvideó pivel), csak a wifire nem mindig lépett fel.
Szerverként meg a kártyaolvasós mizéria miatt gondolkodom, hogy a linuxos notim kapja meg újra a feladatot. (a kártyaolvasótól fagy teljes sebességen az usb, viszont a realtek chipsetes jobb fajta tuner nem megy usb1.1 sebességgel... patt helyzet megint).
Persze a pi-re is mindig jön valami ötlet, múltkor műholdvevő gondolatával játszottam el. Mivel a lakás félreesőbb helyén lehetne felszerelni az antennát, így a pi-t érdemes lenne a közelébe rakni és az streamelné be wifin át.De ez még bizonytalan, mert nem tudom milyen a választék. A bbc és társai is kódolatlanok lettek, de azt csak óriás tányérral lehet fogni, a német fta adókból nem tudom hányfélét lehet fogni, analóg korban azokat néztem.
-
próbálta már a valaki a hyperiont?
Én felraktam a leírtaknak megfelelően, és a tesztet futtatva, szépen világítanak is a ledek:
hyperion-remote --priority 50 --color red --duration 5000
és utána? Mit kéne csinálnom? Mert nem világítanak a filmek alatt a ledek.Szerk: jah, es az androidos app is szepen vezerli
-
azbest
félisten
válasz
Peter789 #6670 üzenetére
ha nem, akkor...
hát ezért: [link]
Két éve 35 dolcsiért nem volt egy alternatíva sem. Az i/o kellőképpen dokumentált, a soc ilyen dokumentációja tudtommal elérhető. Az ARM1176JZF-S mag dokumentációja is elérhető . A gpu tényleg nem ennyire dokumentált, mert az már NDA köteles, de ez más socnál is így van.
Egyébként ez is elérhet, ha komolyabb szerződést kötsz a broadcommal és aláírsz titoktartási nyilatkozatot. Persze otthoni hobbi fejlesztőknek, akit megcéloztak vele, értsd britt gyerekek, nincs szükség ilyenre.
Ha sokallod a ramot és csak vezérlést szeretnél, akkor az arduino-t ajánlom. De a raspi nem abban a kategóriában játszik, sőt bizonyos esetekben éppen a raspi+arduino a legjobb választás, mert más az előnyük és hátrányuk.
Az smsc chip az én szememet is bántja, de nem nagyon van más választás (ki lehet hagyni, mióta van A modell). Elég elterjedt, elérhető hozzá doksi is [link]... csak nem tartják az alapítványnál fontosnak a problémáit, mivel keveseket speciális felhasználási területeit érinti (a célcsoporthoz képest). Egyébként láttam ilyet más devboardon is. Ahol a soc tudja a funkcióját, ott persze nem tesznek rá ilyet.
Ha megnézed a többi olcsó linuxos dev bordot, akkor azok szinte mind a raspi után jöttek ki és valamilyen androidos felhasználásra tervezték őket (tabletek). Persze voltak és vannak komolyabb dev boardok, de az árazásuk is más. A supportjuk sem jobb (van pár fajta a környezetemben). Sőt, a raspi után kezdtek megjelenni a komolyabbakból is olcsóbb verziók. Aki konkrét terméket akar fejleszteni, az meg úgyis kaphat egyedi devbordot a soc gyártójától. Az X futtatás egyikkel sem olyan sima, mint egy pécén, hiába minden erő, ha nincs direkt hozzá írt X.
Az első linket érdemes elolvasni, mert tényleg jól megindokolja.
Viszont, ha egy mondatos választ szeretnél, hogy mi a nyűgje a raspinak, akkor arra azt mondom: It's british... hogy brittek[link]
-
Peter789
senior tag
válasz
Hyperion #6669 üzenetére
Ez tény, én nem is erre vettem annó... De ha nem desktop gép kiváltására találták ki, akkor minek rá ennyi RAM? Így is használhatatlanul lassú netezésre, bármi office célra raspbian-al. Minek tud 3D-t? Játékra szintén alkalmatlan a zéró támogatottsága és lassúsága miatt, erre sokkal jobb bármi kommersz Androidos vas. Ha devboard-nak szánták volna akkor elég lenne töredék RAM, de lehetne rajta több sorosport (a procinak lenne), lehetne hely opcionális SPI flash-nek az SD-s bohóckodás helyett. Ráraktak egy bugos HUB/LAN csippet, helyette inkább a belső adatbuszt kellett volna elérhetővé tenni amire kerülhetne gyors LAN, WiFi, stb stb... A sok felesleges belső modul és kiegészítő miatt a fogyasztása is elég nagy, így vezérlési feladatokra is korlátozottan alkalmas csak. Fejlesztői eszköznek sokkal részletesebb dokumentációval kellene rendelkeznie, egészen a proci legmélyebb bugyraiig, de a rosszul választott Broadcom-tól ilyenről álmodni sem lehet... Az Atheros és Ralink regisztereinek doksijai elérhetőek pl, így szoktam is játszani vele... Szóval egyedül az alapötlet jó, de a megvalósítás már egy tudathasadásos valami lett...
-
Hyperion
senior tag
Szervusz!
Távír nincs rajta, próba erejéig android volt nálam is, majd GPIO-s lesz a végleges.
Eddigi tapasztalataim alapján, a teljesítmény növelés kihatott az eszköz áramfelvételére is, szóval ha a táp lenne a ludas akkor tuning után, még rosszabban kellett volna teljesítenie, ennek ellenére javult a helyzet.a /var/log/message-t megpróbálom.
-
azbest
félisten
válasz
Hyperion #6634 üzenetére
0bda:8176 Realtek Semiconductor Corp. RTL8188CUS 802.11n WLAN Adapter a wifi egyészen pontosan. Azért tettem hosszabbítóra, mert egyébként kevés a jelszint. Lehet néha így is kissé. A ralinknek rendes antennája is van, igaz az többet fogyaszt és jobban leesik a tápfeszültség vele.
Nekem androidos xbmc távirányító van beállítva és a hálózaton át irányítom. Két tippem van:
a) talán a tápegység nem elég nekik. Ha van kéznél feszültségmérő, akkor a tesztpontokon érdemes megnézni, hogy 4.8v alá esik e.
b) gondolom valamilyen távirányító is van rajta, ami lassabb usb eszköz és lehet az aktuális linux nem szereti. Nekem a smartkártya olvasótól lassul be / fagy ki az usb.Kapcsold be az ssh-t az openelec menüben és root
penelec azonosítóval lépj be rá másik gépról. Mielőtt indítod a videót add ki hogy "less /var/log/messages". Ott látod mi történik és lehet a hibaüzenet majd segít.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6580 üzenetére
Beüzemeltem a két it9135 és egy rtl2832u+r820t tunerekkel a raspit. Kb így tudnám összefoglalni:
Úgy állítottam be, hogy a teljes muxot átadják a tunerek a pinek, ne csak azt amit épp nézek (tehát nincs pidfilter használva). Hálózaton át megy natgeo, cartoon network és m1 hd. A vétel térereje kicsit bizonytalan, főleg az it9135 tunerek számára, de elfogadható. Tuning nélkül is működött, de a cpu terhelés úgy már 80 fölé is ment, inkább áttettem 950MHz-es beállításra a tuningot. A rendszer pendriveről fut, mert sd kártyán korábban sokszor volt adatvesztésem. A kártyaolvasó nem a pi-hez van kötve, mert attól lehal. Így körülbelül 66Mbit a tunerektől bemenő adat és úgy 10Mbit a hálózati forgalom. Magát a pit nem kötöttem tévére vagy monitorra, mert egyszerűbb a pécén felkapcsolódni és félretett ablakban nézni az adást.
A dolog apropója, hogy a konyhába teszek egy "tévét". Véglegesen valószínűleg az mk808b androidos stickem lesz a vevő a kompaktsága miatt. Wifin át odamegy a stream
Persze telefonon és tableten sem utolsó az élmény.
-
sanchomuzax
aktív tag
A Pushbullet Android app/api megvan valakinek? Ha nem, és van Android telefon, akkor egy tipp:
Ez egy push szolgáltatás a Google API segítségével, elsődlegesen a telefon és a Chrome böngésző között. Azonban mivel API-ja is van, ezért alkalmas arra is, hogy bármilyen üzenetet küldj egy BASH script vagy PHP kód segítségével a telefonodra vagy a böngésződre (FF is lehet).
Itt az Android alkalmazás:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pushbullet.androidItt az API: https://www.pushbullet.com/api
Amire én eddig használom:
A cron óránként elküldi a szerver CPU és free mem adatait az Android telefonra egy értesítőben.
Hetente egyszer belép egy Python script a dyndns-re, és ennek sikerességéről értesít.Mindegyik esetben egy bash script fut le, amiben meg van adva a Pushbullet API kulcs, és a küldéshez szükséges device_id, ahová megy az üzenet, valamint az üzenet.
Gondolkodom még más push megoldásokon is, melyek jelenleg mailben működnek, de jobb lehet Android értesítésben.
Szóval a RPi szorosabb kapcsolatba került a telefonommal.
-
vitezfeher
tag
válasz
sanchomuzax #6521 üzenetére
Nem, a ES file explorer és MX player. A probléma egyébként közben megoldódott. Kicsit átírtam az smb.conf-ot és működik windowson, androidon egyaránt. Mint az alábbiakban az látható, elsősorban nem a biztonságra törekedtem, aki filmet akar lopni tőlem, kedves egészségére.
Még egyszer boldog Új Évet mindenkinek! Irány pezsgőzni![global]
workgroup = WORKGROUP
#usershare allow guests = yes
security=share
#security=user
follow symlinks = yes
wide links = no
unix extensions = no
lock directory = /var/cache/samba
[pi]
browsable = yes
read only = no
#guest ok = yes
valid users = pi
path = /home/pi
#force user = pi (no longer needed)
[devices]
browsable = yes
read only = no
guest ok = yes
#valid users = pi
path = /media
force user = root -
sanchomuzax
aktív tag
válasz
vitezfeher #6516 üzenetére
Amúgy ez a DS File Android kliens? Nekem ez segített: ne https-t, hanem http-t használj.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
vitezfeher #6519 üzenetére
Hát igen, ezek a szép dolgok! Itthon nálunk is van hasonló: az RPi tévészerverét, ha akarom VLC-vel simán eléri két Windows-os gép és egy Androidos tablet. Két kellően fickós Androidos telefon közül viszont csak az egyik képes rá, a másik sitty-sutty becsukja a VLC-t, ha meghívod a Pi-n futó szervert. Ettől függetlenül egyébként minden mást tökéletesen felismer és lejátszik...
-
vitezfeher
tag
válasz
wassermann #6517 üzenetére
Kérdésedre nem tudok egyértelműen válaszolni, mert FTP alkalmazással simán átrakja a fájlokat. Az ES explorer a távoli könyvtár betallózása után nem másol, valamint a nem képes lejátszani egy filmet sem. A lejátszó egyébként egy Minix neo x7 4.2 Androiddal (nincs rootolva, így a mountot még nem tudtam kipróbálni).
-
vitezfeher
tag
Vajon mi lehet az oka, hogy egy raspbmc rendszer alatt működő ext4-re formázott HDD-ről nem tudok sem filmet nézni, sem másolni egy androidos médialejátszón?
Boldog Új Évet mindenkinek! -
Alex91
félisten
válasz
wassermann #6481 üzenetére
Olcso androidos?
-
vkp
aktív tag
Nagyjából kész a csengő project.
Kapuban egy Pi, rajta egy kamerával.
Vendég megnyomja a gombot, Pi lejátsza a bocibocitarkát, valamit push üzenetet küld a beregisztrált androidos telefonokra, valamint egy windows media centerre, ami tv-ként funkcionál a konyhában.
Minden csengetésnél rögzít 3 képet, amit tárol, kereshetően visszanézhető.
Mind a media centeren, mind a telefonokon lehet nézni a kamera stream-et, valamint visszakeresni a korábbi képeket.
Be lehet állítani az értesítéseket, hogy otthontól távol ne zörögjön, valamint időszakot is, hogy pl. éjszaka se ébresszen fel a szomszéd alkesz. -
wassermann
Topikgazda
válasz
Lin3Lord #6205 üzenetére
Én próbáltam az Argus élőtv plugin-t az RPi-n XBMC alatt, de valami nem OK. A hálózaton lógnak még Windows-os gépek meg Androidos telefonok is és mind elérik az XP-s ősgépre telepített Argus TV-s DVB-T backendet. Mondjuk az Androidos telefonok képtelenek lejátszani, de EPG-t nézni, felvételt indítani simán lehet róluk is.
-
Lin3Lord
tag
a vlc-hez probaltam a hts plugint beloni x64debian7 alatt, de nem igazan akart mukodni, win-en tuti mukodik gondolom. de ha van modja annak, hogy az eppen aktualis csatornalistat kitolja a tvheadend egy playlistbe, akkor az iranymutatast megkoszonnem ha megosztanad, mi is ennek a varazslatos menete. en xbmc-vel nezem, androidon szinten a tvhguide ami nekem is bevalt. de nem szeretnek minden r=1 user gepere feltenni egy xbmc-t, tul sok az elallitasi lehetoseg szamukra, mig egy playlist megnyitasa kicsit kevesebb hibafaktort rejt
-
wassermann
Topikgazda
válasz
gumicukor89 #6158 üzenetére
Nekem meg van mindkét kodek, így a terhelés nekem most 700MHz-en 75% körüli egy 1080P-s film esetén. A a más géppel felvettDVB-T-s TS-fájlokat simán viszi. Telepíts android-os telefonra Raspi Check nevü programot azzal ha ugyanazon a hálózaton van, megtudod nézni lejátszás közben a CPU terhelést.
De az hogy tudsz végreTV-zni, az mit jelent? - csak a TV-szerver része nem megy? Helyben akkor hogy tudod lejátszani?
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
800.henrik #6133 üzenetére
Alapvetően nem arra készült a Raspberry Pi architektúrája, hogy Android fusson rajta. Nem egészen natív. Így a viselkedése sem. Nincsen rá optimalizálva 100%-osan a kernel. Én nem javaslom az Android Pi-n történő használatát, maximum megéri kísérletezni vele. De csak ezért venni egy Pi-t nem érdemes.
Ha nagyon az Androidhoz ragaszkodsz, akkor javaslok helyette egy olcsó iMito MX1 vagy iMito MX2 Android mini PC-t. Bár ezeknek jellemzően csak HDMI kimenete van, és nincsen analóg.
-
800.henrik
senior tag
Még annyit kérdezek, hogy egy Raspberry pi gyorsabb mint egy xperia x8 ha androidot telepítek rá? X8-on is lehet netezni, a rapsberryben 700mhz processzor van, az xperiaban csak 600mhz-es...
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
800.henrik #6113 üzenetére
Megy, de nem százas.
-
800.henrik
senior tag
Sziasztok, raspberry-n megy az android 4.0?
-
UsagiYojimbo
tag
válasz
sanchomuzax #5803 üzenetére
Ez nem webes, hanem androidos... Azon felül pont I2C nincs benne. (Fel van sorolva az I2C is, mint támogatott, de máshol nem említi, csak a felsorolásban...)
-
azbest
félisten
Jee, úgy néz ki megérte felkelni fél ötkor két hete. Igaz két hétig tartott, de már csomagolják a 32GB-os sandisk ultra sd-kártyámat. Még 2-3 hét és meg is érkezik
A 16-ost így megkaphatja a raspi.
Na már csak a 24 dolcsis MK808B androidos sticknek kell drukkolnom, de már valsz refundolták volna, ha nem tudnák postázni(#5188) sanchomuzax
hát nézegest a konfigokat. Nekem úgy van beállítva, hogy a /usr/lib/cgi-bin -ben keresse, de ehhez bele kellett nyúlnom a /etc/lighttpd/ -ben a cgi konfig fájljába, ami az available... részen van, de ha futtattad a cgi bekapcsolásához a korábban írt parancsot, akkor csinált symlinket az enabled... mappába is róla. -
sanchomuzax
aktív tag
válasz
Honkydoo #5183 üzenetére
Nekem van egy ehhez hasonló Android mini PC-m, egy iMito MX1, ami Cortex A9, két magos. Az a helyzet, hogy teljesen más egy Raspi. A Raspi nem futtatja natívan az ANdroidot. Tehát ha az Android alap kell, akkor olyat keress, ami eleve az. A Raspi inkább Linux, arra van kihegyezve. Az MX1-em többet eszik, jobban melegszik, inkább kikapcsolom este, ha már nem kell. Kell hozzá távirányító. Egér/bill is jó, de lévén az Android érintésre van kitalálva, számíts rá, hogy akkor kényelmes, ha van egy légegered vagy ilyesmi. Az Android tele van nagyon jó lejátszó appokkal, sok uPnP támogatás közül választhatsz. De macerásabb üzemeltetni. Azonban a Raspit macerásabb belőni, azonban utána azt hozza fixen. A Raspi alkalmas NAS-nak, egy Android eszköz inkább multimédiás eszköz. Android esetén felejtsd el a TV tuner rádugást, meg ilyeneket. Míg Raspi alá a Linux miatt könnyebb megoldani, addig Android alatt hiába van Linux mag, macera minden, mert rajta van az Android OS. A folyamatos üzemhez jobb a Raspi. A YouTube nézéshez egyszerűbb az Android.
A HDMI bemenethez nem értek.
Van egy a Raspihoz hasonló kis picike Synology USB Station 2 NAS-om, az lát el mindent, ami az iMito MX1-nek kell a TV okosításához. A telefonról is tudom indítani így a filmet, lévén teljes az uPnP, DLNA támogatás. A Raspi pedig hálásan tolja a Tini Tiny RSS szerveren a híreket, printer szerver és szkenner szerver egyben (meg tanulgatok rajta ezt azt).
-
Honkydoo
őstag
válasz
wassermann #5182 üzenetére
Jaja, ezért tetszik nekem is.
Amúgy megtetszett egy androidos TV okosító is: [link]
MK808B:
+tetszik hogy androidos (lehet használni vele a T-home moziarénát, meg a HBO-GO-t)
+van benne bluetooth, és moddolt kernellel az xbox controller is megy vele (ideális olcsó játékgép)
+most elég jó áron lehet beszerezni
+egy kész termék, amit csak "használni kell"
-nincs konkrét lista a támogatott hardverekről (hangkártya, tv-tuner)
-nincs konkrét infó, hogy támogatná a HDMI-CEC-tRaspberry pi:
+támogatja a hdmi-cec-t (Open ELEC-el)
+erre is rakhatok Androidot ha akarok (bár ennek még nem jártam utána)
+támogatja a fentebb leírt hardvereket (az usb bug aggasztó, de lehet hogy csak a hangkártyát venném meg, arról meg azt írták, hogy működik)
+köthetek rá bluetooth adaptert is (talán a controllereket is működésre bírhatom)
-drágább jelenleg újonnan
-gyengébb hardverSzerintem várok még a vétellel.
Más:
Szerintetek mi kell ahhoz, hogy egy hdmi-input modult készítsek a raspberry pi-hez?Gondolom meg kell tervezni az áramkört, de az kb mekkora költség?
Vajon ugyanúgy működne, mint a kamera modul? (csak csatlakoztatom azt már megy is?)
Ha mások is szeretnének, akkor hogy lehet megoldani a gyártást-szállítást? -
GyéBen
tag
válasz
sanchomuzax #5009 üzenetére
Hiába részletes, ha egyszer semmit sem ér...
Pl.: a Bodhi-t meg a RaspBMC-t ki sem próbálták, de a normális driverekkel nem rendelkező Androidot bezzeg igen. Risc OS-nál belekeverték (de minek?) a closed-source, fizetős 6-os verziót, mikor a Pi-re csak az ingyenes 5.19 érhető el. A gyerekekről szóló rész nem a programozásról, meg az oktató szoftverekről szólt, nem is Minecraft: Pi editionből tettek be képet... soroljam még?
-
sanchomuzax
aktív tag
Részletes tesztben vizsgálta a Techradar, melyik a legjobb operációs rendszer a Raspberry Pi-ra:
SPOILER!
Raspbian - 5/5
Risc OS - 4/5
Plan 9 - 2/5
Android - 2/5
Arch - 3/5 -
azbest
félisten
válasz
szepi70 #4985 üzenetére
Az af9015 elég jól ment nekem rajta. Ami problémát okozhat, hogy a 4.95-ös firmware jó, az 5.0 állítólag bugos [link]. Ha az openelec-be a legfrisebbet mellékeltél a /lib/firmware -ben, akkor az okozhat problémát. A legfrisebb openeleccel nem próbáltam még a tévé vételt.
(#4988) sanchomuzax
Erről már sokszor volt szó a mindigtv és a dvb topicokban. Közönséges pcsc kártyaolvasóval és a megfelelően felkonfigurált programokkal set-top-box megoldásként vagy akár otthoni iptv megoldásként is jó lehet(ne). A műsorok rögzítése, laptopról a lakásban bárhol nézése is kényelmes, nameg az antenna sem annyira mozgatható a legtöbb helyen, hogy mindenütt jó vétel legyen.Másrész linuxra de még windows-ra sem annyira elterjedt a normálisan támogatott kártyaolvasós tuner (csak a saját programjukkal szoktak menni előfizetéssel). Vannak olyan gépek ahol bonyolultabb / drágább a tuner használata, például Mac, ott is egyszerűbb egy pi-re beállítani az adást és azon keresztül nézni. De akár androidos tabletről tvhguide appal is jól lehet tévézni
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #4778 üzenetére
A bibi az, hogy már sok hónapja rajta vannak sok fontos témán, de nem sok előrelépést látni (nem csak 512-est érinti).
A hw gyorsított X külsős önkéntes topic is lehalt licencelés probléma miatt, mert a fejlesztő nem szeretné kiadni minden kapcsolódó munkáját, csak az eredményt, de azt meg nem engedi a gpl. A belsős fejlesztőikről meg elég kevés hír van (elvileg ők is dolgoznak rajta).
De volt már android is raspi-re (semmi hír azóta). Az a baj, hogy sok minden titkos (broadcom), amíg készen nincsen és rá nem bólintanak. -
azbest
félisten
válasz
Honkydoo #4765 üzenetére
Ide is bemásolom, hátha másnak is hasznos:
a konkrét tunerhez nem volt szerencsém, viszont többféle másikhoz igen. A raspberry pi B változat két usb porta és lan portja a rajta lévő smsc chipre van kötve. Ennek a kezelése nem problémamentes, elvesznek adatcsomagok, amit némelyik tuner nagyon rosszul visel.
A dvb-T vételnél af9015-ös jól ment, de ilyet már nem igazán kapni. Az it9135 pid filter mellett, oprendszer/kernel verziótól függően vagy jól megy vagy sem. Legutóbb jól ment openelec-cel. Az rtl2832.es tunerváltozatok is működhetnek, de ezt régen próbáltam vele, nem tudom most mi a helyzet.
A dvb-C vételt egyik ismerősöm próbálja egy WinTV-HVR-1900 tunerrel. Sajnos elég rossz tapasztalatai vannak, mert állandóan "continuity error" üzeneteket kap és élvezhetetlen a kimaradó adatcsomagok miatt az adás. Nagyban függ a tuner driverétől, hogy milyen módon kommunikál a tunerrel, mennyire tűri a raspi által elvesztett adatcsomagokat. Ugyanezzel a tunerrel az analóg adást is próbáltuk (hardveres mpeg2 enkódere van, a sima analóg usb tunerek kezeléséhez gyengék ezek a boardok) sajnos úgy tűnik az analóg adás kezelésével problémák vannak, linux alatt a hardveres enkóderes eszközöknek elég gyatra a támogatása.
Amit tanácsolni tudok, hogy nézz utána, hogy a Technisat tunerhez milyen driver érhető el. Ha van linuxos drivere, akkor azt is meg kell nézni, hogy azt bináris formában adják-e vagy elérhető forráskódként, esetleg a linux alapból tartalmazza már a szükséges drivereket. Azért fontos kérdés ez, mert ha a linux kernel magától nem ismeri és külön kell hozzá bináris drivert telepíteni, akkor az x86-os processzorokra érhető el, de a boardok arm processzorán azok nem működnek.
Ha az adást a boardról akarod nézni (tehát nem csak streamelni akarod vele a vett adást másik gépre), akkor más jellegű probléma lehet. A raspi esetén már egészen tűrhető a videók hardveres gyorsítással történő lejátszása, például xbmc segítségével. Viszont a legutolsó információim szerint a cubieboard allwinner a10-es procija/gpu-ja esetén nem megoldott a videók gpu gyorsított lejátszása, tehát hiába erős, mégsem képes szépen és folyamatosan megjeleníteni az adást. (Szóval a raspi jobb lejátszásban, de bajok vannak az usb portjaival. A cubieboard állítólag jobb usb kezelésben, de bajos a videó lejátszásában)
Nemrég próbáltam az openelec-et, ahogy a 3-as verziót kiadták. Pécéről néztem a raspi-n a dvb-t adás streamjét (tvheadend). Sajnos a képarány megfelelő felismerése még mindig hibázik, kézzel lehet próbálni játszani vele. Most androidos tablettel művelek hasonlót
Valamikor gatyába kéne rázni ezt a raspi set-top-box projektet, csak még nem látom a megoldást az usb problémára és az xbmc élő adásos rossz képarányára.
Lehet hogy egy raspi A változatot leszek kénytelen beszerezni (usb hub már adott) és wifi-vel hálózatozni. Picit kellemetlen, hogy a wifi hajlamos kicsit zavarni a dvb-t adást, főleg ha az gyenge. -
sanchomuzax
aktív tag
válasz
Proci85 #4757 üzenetére
Ezzel az Android appal csekkolom akárhonnan:
https://play.google.com/store/apps/details?id=de.eidottermihi.rpicheckEz a magot méri, feltételezem.
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
wassermann #4660 üzenetére
Az iMito MX1 Android mini PC-n ezt úgy oldották meg, hogy ctrl+alt+del elindítja a készüléket. Véletlenül derült ki, nem dokumentált feature. Az is olcsó device. Lehet, hogy itt is van ilyesmi, vagy a kernel tuningolható lehetne így.
-
sanchomuzax
aktív tag
Ethernet, pl. 5000-es port. Ilyen a felülete: http://goo.gl/BAfJ3 Van rá egy halom iOS és Android app is, telefonról is indítható a TV-re a lejátszás a NAS-ról. Magyar menüs.
Nem kell telepíteni rá semmit. Ha hack-elni szeretsz, akkor ez nem jó, de ha a szüleidnek kifejezetten filmlejátszásra alkalmas cuccot akarsz, amit esetleg könnyen tudnak állítgatni, kezelni, akkor sztem ez a jobb.
-
sztanozs
veterán
Kell, hogy a TV/erősítő, amire kötöd támogassa. Nekem sajna olyan Samsung TV-m van, ami nem támogatja, így marad az Androidos (web alapú) távirányító. Tápnak simán jó egy 1A-es (stabil) táp. Nekem most egy 700 mA-es Samsung töltőről megy gond nélkül (SMB-n keresztüli médialejátszással, bármilyen plusz USB-s eszköz nélkül).
-
balco
aktív tag
válasz
Benoe77 #4428 üzenetére
Én jelenleg úgy használom, hogy a mikroUSB-be megy 1 telefontöltő és egy Y kábeles külső vinyódoboz, úgy hogy az Y egyik ágán egy másik telefontöltő tápolja meg. Most vagy 3 nap az uptime-ja seedeléssel együtt. De néha összevissza kattog a vinyó tervben is van egy rendes táp. Csak el kéne sétálni és venni egyet.
Torrent raspbmcn, keress vissz volt már linkelve egy leírás, ami alapján nekem is be van lőve. Transmission daemon, az említett xbmc addon, webes felület, és androidos remote app. Komoly teljesítményt ne várj, de mondjuk én nem vagyok az a kimondott warezpistike. Nekem le van korlátozva a letöltési sebesség és a max peerek száma is, egyébként bedugul az USB-LAN...
Amivel sokat szívtam mire rájöttem az az, hogy egy FAT32es pendrive volt rajta tesztelés alatt és nem bírt rá írni a jellemzően túl hosszú filenevek miatt, később ext3-mal semmi para nem volt. -
azbest
félisten
válasz
tamas1985 #4188 üzenetére
te a grafikus felület, X gyorsításáról beszélsz ezek szerint
Hát, annó nagyon tolták az alapítványosok, hogy "nyílt forrású" lett minden... aztán persze helyreigazították őket a témában jártasabbak. Persze ezt is próbálták elkenni, de az android támogatás kapcsán egyértelműen kijelentette egy munkatársuk, hogy azért nincsen még kiadva a közösségnek az amit a broadcom demózott, mert zárt driverekkel kapcsolatban még nincs minden rendezve.
-
vkp
aktív tag
válasz
lord.lakli #4053 üzenetére
Android
-
ajani
aktív tag
válasz
germanlacika #3957 üzenetére
Lehet, hogy egy androidos miniPC-vel jobban jársz. Azon van böngésző meg skype is, bár nem tudom, hogy kamerát rá lehet-e dugni.
-
moli.hu
őstag
válasz
germanlacika #3957 üzenetére
olyanoknak, akik egyartalan nem ertenek a szamitogephez, tilos windowst installalni. hacsak nem akarod havonta ujrarakni imagebol. es naluk meg arra sincs szukseg, hogy ismeros legyen az interfesz, hogy mindenkepp windows legyen, mert regen is azt hasznaltak. linux a megoldas.
ettol fuggetlenul raspi-n nem fognak tudni szamukra megfelelo minosegben bongeszni, igy vegul nem fogjak hasznalni. vegyel egy regi hasznalt gepet (vagy meginkabb rakj ossze a sajat otthoni regi alkatreszeidbol, ami akkor maradt meg, mikor az eromuved bovitetted...)
egyebkent ha oregek, en inkabb egy androidos tabletet vennek, mert az en oregeim kaptak egy desktopot, de fel ora utan mar faj a hatuk. irtad, hogy teven hasznalnak, akkor androidos stick (azokra lehet billentyuzetet kotni, ugye?) -
BoB
veterán
válasz
wassermann #3883 üzenetére
Hozzáfűzném hogy a kész rendszerhez az egér + billentyűzet kombó régimódi, androidos telefonnal távirányítható.
-
designREX
tag
válasz
Oldmobil #3742 üzenetére
Szia.
Az lcdre én ezt ajánlom.
Elég kevés pint használ el.
http://www.tech-fruits.com/archives/4388
a 16x2 soros kijelzőt vaterán vettem 900 ft-ért
Most rendeletem egy 20x4 soros kijelzőt hozzá
Nekem autóba van beépítve, fm transmitterel, infra vevővel és egy tp-link usb wifi stickkel.
A wifin kommunikál az androidos appal a telon és a tableten, ha beállok a ház mellé akkor bentről még a hálózaton is látszik rendesen és tudom frissíteni a zenéket stb...
Androidos telefonról irányítom, vagy tabletről.
A távirányító is szépen működik vele.
Tervbe van még egy 5 vagy 7 colos kijelző is hogy az xbmcen filmnézés is lehetséges legyen.
Nekem a rendszer az xbian volt az elég gyors betöltése miatt. -
tg44
csendes tag
A pi is elviszi a javat, nem azt amelyiknek van csicsa grafikus felülete, meg amelyik oltári nagy és oltári lassú, de elviszi a javat, szóval ha írsz valamit a saját gépeden ami mondjuk letölt .html-ben egy oldalt aztán feldolozza az adatokat, csinál belőle egy képet és kitol magából egy .html oldalt amit elérsz kívülről bönészővel, akkor azt simán fogod tudni fordítani és futtatni a pi-n is. Az más kérdés, hogy egy ilyen programot megírni bashban kb időben ugyan annyi, de szinte biztos hogy nagyságrendekkel gyorsabban fog futni.
Nem tudom mi a célod pontosan, de több irányba is el tudsz menni, ha akarsz írni egy alap java daemont ami mindenen elfut, és tud bizonyos dolgokat azt meg tudod írni pi-re is. Ha akarsz írni valamilyen linux scriptcsomagot azt is meg tudod írni pi-re, valószínű optimálisabb gyorsabb lesz, de más eszköre valszeg tovább fog tartani a portolása (ez nem biztos attól függ mi a felhasználás), arany középút lehet a python, ahol ha sikerül a linuxra illesztened egy mikrofont kb 10 sor kóddal van hangvezérlésed, elvileg mindenen fut.
A meztelen linuxnak van egy olyan előnye az androiddal szemben hogy sokkal kisebb hardveren is képes lehet jól futni -> olcsóbb. -
Jim-Y
veterán
válasz
DarkByte #3735 üzenetére
Azta, köszi a linkeket, elolvastam az írásod, gratula hozzá, az Arduino is érdekes, de a jelenlegi célomhoz szerintem jobban passzol a Pi. Ellenben a Cubieboard nagyon tetszik, mostmár abszolút nem tudom, hogy mitévő legyek, a C.b azért tetszik, mert van rá Android, így gondolom ha bármit akarok fejleszteni rajta az androidra kéne megcsinálnom, ami a Java miatt erősen befolyásol, ugyanis a Java-t ismerem, szeretem, és androiddal is meg akarok ismerkedni.
Ellenben a Pi már egy éve a piacon van, nagy a közönség mögötte, sok tutorial etc..
Ti jobban benne vagytok a témában, szerintetek melyiket érdemes megvenni(em)?!
-
Warter
addikt
Ha nem lett volna még világos, akkor a kolléga korábban az MK808/802 és hasonló Allwinner/RK3066 chippel szerelt pendrive formájú miniszámítógépről beszélt. Amiket mostanság előszeretettel alkalmaznak tableteken túl ilyen miniszámítógépekben is. Amin nincs más csak HDMI 1-2 USB, sd kártya olcsó és a power csatlakozó. És a legtöbbre szintén lehet linuxot telepíteni az alap android mellett.
-
designREX
tag
Nah Sikerült!
XBian rendszer telepítés
TL-WN721N usb wifi stick
wifi dhcp konfig
Androidos telefonon AP mod bekapcsolva
RPi kapcsolódik hozzá
yatse remote control a telefonon
kapcsolódás elsőre zenék tökéletesen működnek.
Este már a kocsiban lesz beszerelve -
vzoltan
aktív tag
raspberry pi gyilkos lenyegeben egy 6x6x6 os kocka hozza adott hutobordaval egyutt.
Ami a legszebb az egeszben h android mellett Ubuntu 12.10is fut rajta. Ez pedig a kisteso -
tg44
csendes tag
válasz
designREX #3533 üzenetére
Nekem nem xbmc-m van hanem raspbianom. tettem fel rá egy dnsmasq-t, egy hostapd-t, és egy mpd-t. Megoldottam hogy usb-t automountolja, hogy az mpd könyvtárába be legyen symlinkelve az usb, és hogy az mpd keressen a symlinkek alatt is. Ezután ha ezeket beconfiguráltad és hostol wifit 2 opciód van, vagy felteszel egy tomcatot, és valami böngészős cuccot az mpd-hez, vagy keresel android klienst hozzá, és azt telepíted a telefonodra.
Én ezt moddoltam hogy mindenen menjen, és kényelmesen lehessen benne keresni, de itt van egy elég bő lista.Tovább menve, windows alól találtam megoldást arra, hogy a teljes gépről jövő zajt streamelje a málnára, így pl youtubeplaylistet is lehet vele lejátszatni (sajnos a youtubekliensek localon nem akartak működni, az xbmc-t meg még nem volt időm energiám és lehetőségem megnézni hogy mit tud e-téren.)
-
-
designREX
tag
Sziasztok.
Szeretnék az rpiből egy wifis zenelejátszót.
Milyen usb wifi sticket érdemes hozzá venni?
Úgy akarom, hogy az rpire nem lenne kijelző kötve, csak a hangszórók, a wifi dongle és a pendrive.
A wifit vagy fix ipre tenném, vagy dhcp servert telepítenék hogy pl. androidos telefonról lehessen vezérelni és ő adja a telefonnak is az ip címet.
Esetleg olyan érintés érzékeny kijelzőt rákötni amin lehetne a zenét vezérelni.Ötletek?
Előre is köszönöm.
-
vzoltan
aktív tag
válasz
Csarlee #3481 üzenetére
nem tudom masoknak mi a baja raspberry pi-on valo torrentezessel,
biztosan en nem ertek valamit es rosszul allitom be
de nalam hibatlan es folymatos a torrent forgalom.transmission samba ftp xbmc amire en hasznalom es nincs gondom vele
(kiveve a dvbt, de ez nem a raspin mulik jelen esetben)(teamviewer pedig van hivatalosan winre osxre linuxra iosre androidra, de nyilvan raspira nincs az mar mas teszta)
-
Csarlee
tag
válasz
jackbacsi87 #3460 üzenetére
Torrentezésre nem biztos, hogy a Raspi a legjobb választás, olvass vissza... Távoli elérésre legjobb az ssh, ez karakteres felület, egy androidos telefonról ConnectBot-tal tökéletes. Teamviewer tudtommal csak Win-re létezik natívan, linuxos verzió csak a Wine-al (Windows emulátor) működik de azt a Raspi nem bírja el, marha lassú lesz. VNC-vel lehet még a grafikus felületet elérni de az meg amúgy is lassú...
A húzással kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, nem próbáltam de itt mások írtak már erről... -
jackbacsi87
senior tag
Sziasztok!
Végre van időm foglalkozni az rpi-vel. Elsősorban torrentezésre kellett, meg eddig is érdekelt a linux, így jobban bele tudom ásni magam. Mindjárt kérdeznék is:
meddig lehet húzni a cuccot? valami olyasmi rémlik, hogy arm freq 800, core freq 400, sdram 800.
Az új, 512MB-os van.Távoli eléréshez mit ajánlotok? Team viewer van rá? (egyéb megoldás is jó, a lényeg, hogy androidos telóról is szeretném elérni)
Köszi!
-
tg44
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #3224 üzenetére
Esetleg próbáld ki az mpd-t (valamilyen vezérlővel pl ha grafikusan szeretnéd mpc, de van rá android apptól kezdve minden). Nekem ez tökéletesen működött elsőre, nem tudom hogy mit telepít maga mellé "driverként" de sistergés nélkül csinált mindent egyből minimális konfig után.
Viszont ha valami elhajlott benne akkor lehet érdemes végiggondolni hogy nem a hardver valamilyen sérülése oko-e ilyen hibát (pl hdmi-n tudsz-e kilökni hangot vagy ott is rossz).
-
PistiSan
addikt
Nincs valami mód rá, hogy a raspberrymet kikapcsoljam szabályosan androidos telefonon keresztül, 1 gombnyomásra? Connectbottal fel lehet rá menni ssh val, de oda jelszót kell írnom, majd shutdown -h now.... ez igy kényelmetlet. Valami megoldást keresek erre. A gpio portot nem lehetne felhasználni arra hogy ha rákötöuk egy érintőkapcsolót, akkor futtasson le egy scriptet a pi ami szabályosan leállítja a rendszert? Csak ötletelek, valami ötlet valakinek?
-
"az okostelefongyártók alig drágábban"
RasPi ~ 13E Ft
Belépőszintű Androidos kütyü ~ 30-40E FtOk, én is felhoztam az okostelefonokat korábban, de talán rossz oldalról közelítettem meg a dolgot.
Maga az Rpi ugye ~13e Ft, nos, pár ezer forinttal drágábban (egész pontosan 19e Ft-ért) már AMD E-350-es rendszert kapsz, igaz, ehhez még kell ram (ahogy az Rpi-hez SD kártya), és cserébe azért pár nagyságrenddel többet nyújt (SATA csatlakozók, dedikált USB portok, diszkrét gigabites LAN, HDMI plusz VGA video kimenet, és még egy PCI-Express csati is). Ráadásul heteket sem kell rá várni, és mentesülsz a különféle teljesítmény problémáktól, illetve a "vajon elviszi az 1080p-t?" típusú kérdésektől. A korábban Winonly emberkék pedig egy nagyságrenddel könnyebben elvannak vele, hiszen x86-os platform.
Megtartom az Rpi-t, mert egyszer ha sok időm lesz, és hirtelen elfog a Linux-láz, akkor teljesen jól lehet vele szórakozni, és nem lehet elvitatni a community erejét. Ugyanakkor miniPC-re vannak fényévekkel jobb megoldások, alig drágábban...
-
GyéBen
tag
válasz
pakriksz #2732 üzenetére
1. De nem mindegyik az részben.
2. Attól, hogy hülyeségeket hajtogatsz, a kettő még nem ugyanaz. Az Android NEM egy Linux disztibúció, csak a KERNELÜK közös. Ezzel a linux mágus-ozással meg elárultad magad, hogy cseppet sem konyítasz az egészhez...
5. Szóval az összes DVD kiadó nem normális? A digitális kábeltévé szolgáltatók sem normálisak?"az okostelefongyártók alig drágábban"
RasPi ~ 13E Ft
Belépőszintű Androidos kütyü ~ 30-40E FtHát tényleg...
-
válasz
pakriksz #2742 üzenetére
Bármelyik telefonra amelyiken van USB?
Namost manapság amióta egységesítették európában (almáékat most hagyjuk) azóta mindegyiken microUSB töltő van.
Csak egy a baj vele, hogy csak az új Android 4.0 van szerelt telókban van megoldva mind szoftveresen, MIND HARDVERESEN, az USB HOST MÓD.
Tehát egy olyan telóra ami HARDVERESEN nem támogatja az USB HOST módot, hiába hekkelsz rá linuxot, nem fogja látni a pendrivet vagy amit rákötsz... -
pakriksz
őstag
1. de mindegyik az részben. Egyébként meg tök mindegy honnan származik...
2. de egyenlő, az android egy linux disztibúció. Nincs alapon destop linux telefonra ráerőltetve, mert csak mazochistáknak való az, hogy érintőképernyővel kezeljenek egy desktop os-t, nincs is rá igény(ezért nincs előre elkészített). De megteheted, ha linux mágus vagy...
4. Tudom hogy az processzor órajele nem minden, de egy elavult architektúra nyilván gyengébb mint egy újabb.
"Másrészt minek várt volna az Alapítvány 6 évet, ha már régebben is volt ilyen SoC, ilyen áron?"
Ezt a marhaságot honnan szedted? Hogy lett volna már ilyen áron? Éppen azért vártak hogy olcsóbb legyen. Még is jó drága lett a pi, nyilván mert drágábban szerzik be, mint mások.
5. mpeg2 egy rég elavult fos formátum, normális ember még évek óta nem használja, egyébként pedig hw támogatás nélkül cpu erőből viszi bármivc-1et szinte sehol sem használják, minek ha ott a h264?
a h264 támogatás meg annyira ritka az okostelefonokban, hogy ALAP. Mit gondolsz az a kis kamera ami rajtuk van mibe rögzíti a hd anyagot? Hát nem mpeg2-be...
6. Így van, egy 1200 mhz-s celeront rommá ver egy mai 800mhz-s proci. DE NEM FORDÍTVA.A lényeg nem az volt hogy mire milyen szoftver van az, hanem az hogy az okostelefongyártók alig drágábban, ugyanilyen képességű cpu-val, és jó pár extrával(kijelző, wifi, akksi, gps, stb), ki tudnak hozni cuccokat, márpedig ezek nem filléres cuccok.
A linkelt "teszt" eredete nuku, több info nuku, megerősítés nuku, meg simán lehet kamu, vagy hibás mérés, stb. Majd ha több különböző teszt azt mutatja hogy a hülye barom óriáscégek potyára fejlesztenek akkor majd elhiszem
Na meg 1 teszt nem teszt.
-
GyéBen
tag
válasz
pakriksz #2722 üzenetére
1. Na már most, ha a gyártó nem távolkeleti, akkor a SoC sem az, ugye?
2. Az Android NEM egyenlő a Linux-szal, sőt, épp ez az a plusz, amiért jobb, mint a hasonló Androidos kütyük. Ja, és mondj egy belépő szintű Androidos okostelefont, amire rátákolták a Linuxot.
4. Hmmm, áll rendelkezésedre egy Androidot futtató Pi-ről származó benchmark? Szerintem már milliószor le lett írva, hogy a processzor órajele nem minden. Másrészt minek várt volna az Alapítvány 6 évet, ha már régebben is volt ilyen SoC, ilyen áron?
5. Igen, de van olyan kodek, amiért pluszba kell fizetni. És nem, az Android-os okostelefonok mindenről híresek, csak arról nem, hogy mpeg2-t és vc1-et is lejátszanának, illetve arról, hogy h264-et enkódolnának.
6. ("...az órajel nem minden...") -
pakriksz
őstag
1. Ezt tudtam. És?
2. Van, képzeld androidnak hívják, de sima linuxot is rá lehet eröltetni, csak valahogy az érintőképernyővel kényelmetlen lesz az egeres rendszer használata
3. De rájöttem, még jó pár évvel ezelőtt (ezért vicc kínaizni).
4. óóó ha allwinner a10-es lenne benne de jó lenne(hiszen sokkal erősebb). Hanem inkább beleraktak egy évekkel ezelőtt kifutott ősrégi, harmatgyenge brodcom chipet.
5. teljesen mindegy, melyik codec ugyan az történt Azt hitték fizetni kell érte de nem, így berakták, nincs semmi extra támogatást, ezt telefonoknál alapból tudják.
6. hasonló: armv6 architektúra 600-900 mhz-s orajelű sávban. A példás telefon pl szintén broadcom chippel készült, nyilván nem ugyanazzal, hiszen egy telefonba nem árt ha a SOC-on van egy 3g, és wifi részleg isTavaly én is nagyon rákészültem a pi-re, de látva azt a szerencsétlenkedést a gyártással (megjelenés után sok hónappal lehet végre 1 hónapon belüli szállítással venni), és a végleges árat, így inkább halasztok, várok valami mást.
De majd a via apc ha végre nem lesz hiány belőle, ami bár drágább(de többet is nyújt), de legalább majdnem annyiért árulják amennyiért akarták (50 dollár+ 6 dollár szállítás), -
Javíts ki, ha tévednék, de per pillanat kvázi egy stabil op.rendszer van rá (Linux), abból van igazából két distro (Arch Linux és a Raspian), oszt ennyi. Vannak videók meg nem stabil verziók Androidból, FireFox OS-sből és hasonlóakból. Viszont ezek jó része elérhető máshol is, ill. ha nagyon akarsz, ARM-os telefonra is rakhatsz linuxot, legfeljebb mókolni kell vele több-kevesebbet (sőt, Ubuntu-ból akár újabb distro is elérhető az ARMv7 procikhoz).
Másfelől korábban linkelt valaki a Raspi egyik fejesével készült interjút, ahol konkrétan amiatt háborgott, hogy más alternatívák, mint a PandaBoard, száz dollár felett vannak, holot a lényeg egy 10 dolláros chip, és pont a Raspi előnye az olcsóság.
Ehhez képest egy új ZTE Score például 50 dollár az Amazonon, két magos ARMv6 procival, 512mbyte rammal, akkuval, töltővel, beépített Wifi-vel, stb.
Egyfelől nyilván két külön világ, hiszen két külön feladatra készültek, másfelől viszont nem, mert a motorház alatt egy ZTE Score azért többet tesz le az asztalra, mint egy Raspi, és lényegében mindkettő egy ARM-os miniszámítógép.
-
fo_di
őstag
válasz
scofield657 #2710 üzenetére
config.txt-t te is tudsz csinálni, bármilyen mormális szövegszerkesztőben (pl notepad++, vagy bármi más, ami tud linux sortörést) megírod a wiki alapján
az rca kábelen csak szabvány pal felbontás jön ki, hdtv-re kevés lesz
ugyanazt a config.txt-t mindegyik disztróra odateheted, mind be fogja állítani a kijelzőt hozzá
laptopon az openelec web felületén tudod irányítani, androidról meg az xbmc remote programmal
az eszközök 99%, hogy jók lesznek linux alatt is, max utólag bele kell tenni a megfelelő modult a wifinek, viszont a hub tápjától ne várj sokat, mert könnyen lehet, hogy nem fogja tudni a ráírt 1 ampert sem (a kínaiak többsége sajnos visszatáplál, mert ugyanaz az alapja mindek, csak a doboza más, a márkásak talán nem)
tescoban 3k körül láttam tápos belkin hubot, az elvileg már minőségibb, a tápja is talán tud annyit, amennyi rá van írva
annyi, hogy ebayen feleannyiért találsz wifi adaptert, mint amennyiért a vaterán megrendelik neked ugyanonnan(nagyjából mindegyik olcsó adapter jó, vagy realtek, vagy ralink chippel vannak, mindkettőhöz van modul)
-
scofield657
csendes tag
Sziasztok!
hosszas várakozás után végre megjött a raspberry-m!
Pár kérdés (bár lehet hogy volt már róla itt korábban szó):
a tv-re rca-n keresztül kötöm de a képet szétnyújtja és a színek se annyira jók! config.txt -m nincswhezzy rendszer!
Duál boot van még openelecem aminek a menüjébe betudtam állítgatni a képet!
milyen alkalmazás segítségével tudom irányítani androidos telefon segítségével? esetleg laptopról irányítani valamivel?
http://szamitastechnika.vatera.hu/szamitogep_laptop_tablet_kellek/kabel_csatlakozo_adapter/adapter/mini_usb_wifi_150mbps_wireless_halozati_adapter_14_1631892989.html
http://szamitastechnika.vatera.hu/halozati_eszkoz/switch_hub/7_portos_aktiv_2_0_usb_hub_halozati_adapterrel_1633317941.html
ezt a két eszközt gondoltam megvenni hozzá, bár nem tudom hogy működni fog-e vele! Az elinux.org-on a támogatott eszközök listájában ugyan nem találtam meg, de hátha valaki ilyet vett hozzá, vagy esetleg tud valami infoval szolgálni! vagy ebay-es elfogadható áron melyik hubot és wifi adaptert érdemes megvenni hozzá?
mindegyik usb hubnál megkell csinálni hogy ne tápláljon vissza raspberrynek áramot?
-
válasz
alex1122 #2443 üzenetére
Köszi, én is keresgéltem, és ráakadtam erre az oldalra, csak gyakorlati tapasztalatra lettem volna kiváncsi.
Kifejtve:
A tervem az, hogy egy Rpi-ből egy mini-PC-t varázslnék öregapámnak, aki most került egy lakóotthonba. Régebben szokott e-mailezni (sima G-mail, és semmi több), viszont a lakóotthonban nincs hálózatos net, marad a mobilnet. A rendes számítógép viszont nem nagyon fér el (de lehet még is ez lesz a megoldás :\), a tablet nem járható út, mert nem látná rendesen, és az érintőképernyő sem igazán neki való. A laptop lenne még járható út, de ha már TV-je úgy is van, elgondolkoztam az Rpi-n, amin van ugye analóg TV kimenet.
Persze ez szép kis vargabetű, mert a Linux-hoz annyira nagyon nem értek, szóval egy kicsit nekem is mélyvíz, az Android ideális lenne, mert egyszerűen kezelhető, viszont ott meg az USB stick nem működne feltehetően.
Tetszenek az ArmPC-k, és már csak kiváncsiságból is akarok venni egyet, ez meg jó indok, hogy belevágjak. Csak attól tartok pont olyan dologra szeretném használni, ahol lenne egyszerűbb (ha nem is feltétlenül olcsóbb) megoldás.
-
fo_di
őstag
[link]
nemsokára új android ice cream sandwich build várható működő hardveres gyorsítással. igen kellemesen néz ki -
fo_di
őstag
válasz
pockhome #2306 üzenetére
raspberry pi downloads oldal
innen szedted le az image-et elvileg, ott volt a linek felett egy bazi nagy félkövér szöveg:
To use an image file, you will need to unzip it and write it to a suitable SD card using the UNIX tool dd. Windows users should use Win32DiskImager. Do not try to drag and drop or otherwise copy over the image without using dd or Win32DiskImager – it won’t work. If you’re still not clear on what to do, the community on the Raspberry Pi Wiki has written a guide for beginners on how to set up your SD card.
ez kellőképpen részletes leírás, és csak el kellett volna olvasniZolexx: itt tudsz körbenézni, hogy mások mikre használják: Raspi Forum: Projects
a legtöbben olyanra használják, amire korábban arduinot használtak volna (olcsóbb, ráadásul full linux van rajta, de ugyanúgy programozható a bemenete/kimenete), megint sokan médialejátszónak (limitáltan használható), néhányan meg webszervernek. de ez csak néhány ötlet
os ami van rá: debian wheezy, puppy, arch, openelec, android (erősen beta cm7 és alpha cm9) -
azbest
félisten
Azt a mindenit... már 51 dolcsitól indulnak a konkurens androidos médiajátszók [link], de nem mindegyik alwinner alapú.
Eben múltkori humorizálása kapcsán aktuális:
"I think if someone figures out a way to sell a mail-order board without charging VAT or shipping, we’re doomedSeriously though, we plan to compete by being cheaper and more powerful than the competition." [link]
-
fo_di
őstag
egy kis frissítés a hivatalos fórumban zajló android portról:
We are able to boot Android 4.0! There is still one major problem: the framebuffer is interfering with the actual Android interface, making everything unbearably slow and buggy. System UI is crashing too, although these two things may be related. Any help with the framebuffer issue would be appreciated! -
Sziasztok!
Szóval lassan - vagy ma vagy holnap vagy ha a Posta tényleg szívat akkor holnapután - megérkezik a Raspim.
Ezzel kapcsolatban lenne egy pár kérdésem:
1. A Motorola Defyom mobiltöltője ([link]) jó hozzá? Nem akarnék áram kimaradást, nehogy megkattanjon a lap. 850mA-t tud leadni 5V-on,
Az elég? Vagy 1000-1200+ az ajánlott?
2. Távirányítani mivel lehet? Van valami közforgalomban kapható bluetooth vevő olcsón amit szeret a Raspi? Mert akkor ipaddel meg androidos cuccokkal meg Ligitech harmonyval is tudnám irányítani,
Egyé más megoldás is jó természetesen, csak lehessen vezérelni.
Üdv. core2
-
gabee jr
tag
Nekem már van egy Androidos mindenesem a TV-re kötve, ő az.
Media lejátszó, internet böngésző, online steamer, torrent kliens stb. Gyakorlatilag egy nagyra nőtt mobil a falon.
A kis fehér pointeres vezérlővel néha vannak gondok, meg alapból csak a régi szakmunkás (Android 2.3) duruzsol benne, de ezeket leszámítva nem tudok rá rosszat mondani. -
Warter
addikt
válasz
gabee jr #2050 üzenetére
Több dologban egyet kell, hogy értsek veled. Mondjuk én inkább mk802-t rendeltem. Annak van doboza és méretre is kisebbnek tűnik. A többi rész meg kb egyforma. Remélem hamar hegesztenek driver támogatást a mali400hoz és akkor jó kis média lejátszó lesz belőle. Most olvastam, hogy van már XMBC androidra is, csak még nem tökéletes. Elsősorban a mali400 a problémás meg a billentyűzet/egér vezérlés. Ha jól tudom egész sokan dolgoznak a sztorin, szóval szerintem hamar lesz ezekre is megoldás. Egyébként van usb to lan, szóval akinek lan kell az is megoldható egy 3-5$-os eszközzel. Rpi-n is az usb-t használja a lan, szóval sebességben nem lesz különbség.
-
gabee jr
tag
válasz
Alien83 #2048 üzenetére
Lan csati valóan nincs, van N-es WiFi.
Meg van sok minden más is, ami miatt (nekem) vonzóbb alternatíva a micro pc kategórában, mint a Raspberry. Alapból a Linuxxal nem vagyok kibékülve. (Debian pl.)Nekem anno a DOS 6.11-ről a Windows 3.1-re áttérni maga volt a megváltás. 20 év után nem akarok visszatérni ismét a parancssoros OS vezérléshez bármennyire is nagy ász a Linux. Persze van grafikus felülete akár a Debiannak is, de azt köszönöm, inkább nem.
Goosberry-n elvileg lesz Ubuntu, meg ugye alapból Androidos májkrémszendviccsel (ICS 4.01) jön ki. Előbbivel semmi bajom, iszonyat mit fejlődött pár év alatt. Utóbbi pedig alapból egy jól sikerült Google OS.
Na majd kiderül mi lesz a nóta vége. Lehet átb*szás az egész az egész Gooseberry project, és nem kapok a végén semmit.
-
fo_di
őstag
[link]
raspi "model a" videón 1:50-nélesetleg működő android kernel lépésről lépésre
a fejlesztő még nem kapta meg a sajátját, azt írja, valószínűleg nem megy out of the box, de eddig talán majdnem ez a legtöbb -
s4tch
veterán
Köszi a választ! Xvid ill. H.264-es videóim vannak, divx elvétve. Az A10 egyrészt drágább, annyiért inkább veszek egy használt AcRyan Minit, ami egy wifi adapterrel mindent tud. A Piben elsősorban az XBMC tetszene (pár éve volt egy HTPC-m, azon nagyon szerettem használni), ezen kívül ha nem válik be videózni, csinálok belőle egy hálózati zenelejátszót, ami a meglévő squeezebox szerverről streamelne; a linuxban több erre a lehetőség, mint az androidban, és ha mákunk van, és lesz erre Win8, az további lehetőségeket jelenthetne. Ja, és a Pi olcsó, nagyot nem lehet rajta bukni, ha nem válik be semmiféleképp, beállítom családon belül valahová, vagy feldobom a hardverapróra. Röviden ezért húzok a Pi felé, de le tudsz róla beszélni. Szóval, megvennéd/megvennétek a helyemben?
-
azbest
félisten
Nemrég volt róla szó, hogy 12 ezer forint körüli összegbe lerül egy Pi (szállítás + áfa dobja meg az árat). Ugye ehhez jön még tápegység és esetleg más kiegészítők, pl wifinál van ami csak aktív usb hubbal működik, de erről vannak infók az elinux.org-on.
Az openelec buildjei ígéretesek, de még vannak problémák. Sima dvdrip avi videók kapcsán a divx támogatás is hiányzik még belőle.
Ha tényleg csak és kizárólag videózni kell, akkor lehet egyszerűbben megúszod egy allwinner a10-es androidos kütyüvel. -
fo_di
őstag
válasz
Komplikato #1873 üzenetére
egyelőre sajnos várni kell, hogy elegendő os-portolóképes ember rákapjon a raspira portolásra
az androidot is olyan készíti, aki megunta a várakozást, de sajnos nincsen sok tapasztalata -
vitezlejszlo
őstag
válasz
PistiSan #1807 üzenetére
+1 a fenti E52-es nokia tápnak, nekem is azzal megy külső USB webkamerával gond nélkül. Hivatalosan Nokia AC-10E a neve.
Milyen torrent klienssel próbáltad? Transmissionnal? Akkor esetleg nézd meg rtorrent-el is, illetve fordítva.
A másik:
Én félek ettől a GPU gyorsítós dologtól. Ha jól tudom Broadcom chipes. Namost. A Broadcom is egy olyan idióta banda, hogy kiadja a bináris driverét egy adott kernelhez, és kész, befejezte a támogatást. Ne legyen igazam.. Anno az Asus RT-N16-os routerhez is csak azért 2.6.22-es kernel van, mert ehhez van bináris boradcom driver, és ehhez a kernelhez portolnak vissza amit csak lehet... idióta egy banda ez a broadcom... Androidnál szintén ez van sajnos
(
laca
-
fo_di
őstag
hivatalos fórumon találtam a következőt:
Hi there,
I'm currently working on porting Android (I haven't seen anyone else being successful in doing this so far).
I think I almost have it. I've got the Source built, a custom kernel made, and put it all on the SD card. Plug it in, kernel loads, and I get the A N D R O I D text, then a kernel panic.
And all this without even making my own config for the android source (which I'm doing right now).
Anyway, just thought I'd let everyone know about this. I'll post as soon as I have it working (if I get it working, I have no other experience in this)meg azt, hogy elvileg gingerbreadet portol rá a srác (az már csak részletkérdés, hogy ha vanilla gingert csinál, abból már cm7 és miui egyszerűbben portolható)
-
azbest
félisten
Azt hiszem a megoldás a rejtélyre, hogy az android linaro.org féle pandaboardos buildjét tették fel gyárilag a tabletedre, ugyanitt ubuntu 12 is elérhető
[link] Sd kártyára telepítve valószínűleg tudod is futtatni rajta. Mi ubuntuval haszáljuk a pandaboardot.
Sajnos ez nem megy raspberry pi-n mert csak az armv7-es magot támogatja és nem is akarják egy 256MB memóriás rendszerre portolni.
-
fo_di
őstag
válasz
Alien83 #1772 üzenetére
allwinner a10 alapú (arm7, amit már a canonical is támogat, ergo lehet rá tenni ubuntut, valamint a modern androidos kütyük többsége is arm7 alapú)
lényegében egy óccó tabletnek a bele érintőképernyű nélkül
amit tud: allwinner a10 @ 1ghz, 512 ram, 4giga flash memória, mikrosd bővítőhely, 1 mikrousb port, 1 mikro-hdmi port a képnek, mikrofon bemenet, és hang kimenet (talán a hang még nem megoldott valami nyűg miatt), wifi
amit nem tud: normális méretű usb/hdmi, kompozit kimenet, ethernet port, gpio tüskök
elvileg jár hozzá egy tápegység, jelenleg 10et rendeltek, de nemsokára valami dinamikusabb terjesztésre állnak át (kínai gyártóval)
egyelőre ice cream sandwich van hozzá, meg limitált ubuntu (nincsen grafikus gyorsítás a gpu driver hiánya miatt)ára talán 40 font+posta (kb 45 font ~ 16k huf), de ugyanezt érintőképernyővel kb 20k-ért megkapod ebayen tabletba csomagolva
-
sarpba
csendes tag
válasz
levi.hungary #1733 üzenetére
Így van. A HDMI-CEC (High-Definition Multimedia Interface - Consumer Electronics Control) egy "vezérlési" szabvány. A TV felismeri a rá kötött eszközöket, amiket aztán annak a távirányítójával lehet alapszinten vezérelni. Ahogy írtam, szinte olyan, mintha a TV része lenne az XBMC-t futtató raspi. Szerintem igen hasznos, nincs távirányító dzsungel.
Ha a TV-d ismeri a HDMI-CEC szabványt, akkor meg kell kerestetni a rákötött eszközöket. Az openelecben be kell kapcsolni a webfelületet (amit az androidos távirányító is használ), mert anélkül nem működik.
Szerk: az előző hozzászólásom utolsó szava *szerveretek* lett volna, ha le nem írtam volna.
-
fo_di
őstag
válasz
Komplikato #1703 üzenetére
sajnos még nincsen android, nem állt neki senki hozzáértő eddig
-
Komplikato
veterán
Kéne lassan egy F.A.Q. és/vagy táblázat az RPi-re készült rendszerekről, ilyen pozitív és negatív tulajdonságok, valamint ismert bugok szintjén. Kezd átláthatatlan lenni az egész. Van már működőképes Android verzió rá?
-
azbest
félisten
válasz
anglergab #1695 üzenetére
Egy mondatban összefoglalva: nem, nem vált ki egy 4 magos asztali gépet.
1) h264 l4.1 profilig jól kezeli, mpeg2 nincs licenszelve hozzá
2) szoftver kérdése. Arch alatt vannak tunerek amiket már használtam vele (af9015 és rtl2832u). Aktív usb hub szükséges hozzá.
3) igen, ha a monitor is támogatja [link]
4) 5W alatti, mert 700mA polyfuse van a bemenetén így nem engedne sokkal többet. Plusz az aktív usb hub és a rajta lógó egyéb dolgok
5) valószínűleg igen [link]
6) a böngészés inkább lassabb, mint egy telefonon. Nincs még rendes grafikus driver hozzá, ami hardveres gyorsítással rajzolná a kezelőfelületet.
7) rendszerfüggő
8) passz.Lehet inkább valami androidos gyárilag konfigurált kütyü kellene inkább neked.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- Asztali PC , i7 11700KF , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Új, Gamer - GIGABYTE Z790 D + Intel I7 14700KF + Kingston Fury Beast RGB 2x16GB DDR5 6000MHz CL30
- Asztali PC , R5 5500 , 1080 Ti 11GB , 16GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- Bomba ár! HP EliteBook 8460P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I DVD I 14" HD I W10 I Garancia!
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Bomba ár! HP Elitebook 8560W - i7-2GEN I 8GB I 500GB I 15,6" FHD I Nvidia I W10 I Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged