-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
janesz64
csendes tag
Sziasztok,
Mi lehet a baj ezzel az fstab paranccsal?
//192.168.0.1/volume1/Media /mnt cifs credentials=/home/.smbadatok,uid=pi,gid=pi 0 0
UUID=a1d18b2f-cddf-914f-904e-a35d64598e6a /srv ext4 rw,defaults 0 0nagyjából 5-6 alkalomig látja a mappákat, utána egyszerűen elveszti és többet képtelen vagyok felcsatolni.
a Transmission-daemon és Kodi-n kívül semmi más nincs már telepítve, egy ideig ezek is működnek, de a mappák elvesztése miatt csak hibával.
Transmission a /srv mappába dolgozna, a Kodi a volume1/Media tárból szedné a filmeket.
Hiba: mount error(112) host is downvan ötlet a javításra?
Help
-
mamusz11
tag
Sziasztok!
Azt hogy tudnám beállítani hogy ha boot utan kapcsolom be joval a tv-t a pi akkor is 'kuldjon' ra jelet.Ne kelljen azert ujra inditanom hogy legyen kep a tv-n
-
janesz64
csendes tag
Sziasztok,
Van erre valami megoldásotok?
A KODI-t szeretném automatikusan elindítani a Pi-vel együtt. Cigam leírásából vettem a megoldást, de nem működik...
" Hozzuk létre egy service fájlt.
sudo nano /lib/systemd/system/kodi.service
A fáj tartlama pedig ez legyen:[Unit]
Description = Kodi Media Center
After = remote-fs.target network-online.target
Wants = network-online.target[Service]
User = pi
Group = pi
Type = simple
ExecStart = /usr/bin/kodiMentsük el a módosítást (CTRL+X, I), majd a
sudo systemctl enable kodi.service
parancsal engedélyezzük, hogy minden bekapcsoláskor elinduljon."Raspberry Pi3 B+ és a Raspbian Stretch 4.9 fut rajta...
-
r0by
addikt
Igazából a hiba szerintem itt lesz:
Module w1-gpio not found in directory /lib/modules/4.9.80-v7+
Tegnapi friss telepítés..
Ilyen könyvtáram van:/lib/modules/4.14.30-v7+
A kernel verzió pedig:Linux raspberrypi 4.9.80-v7+ #1098 SMP Fri Mar 9 19:11:42 GMT 2018 armv7l GNU/Linux
Szóval a kernel verzióhoz tartozó modulok között keresné, de nekem valamiért eltér a kettő -
-
-
Mégis: mire vonatkozik a kérdés???
Feltételezem, valamilyen RPI-n futó rendszerre, mondjuk valamelyik Kodi-alapra, ugye?
Elsőre a tévé beállításainál nézném. A Kodi-felületek kimenetei szabvány HD-felbontásokat adnak ki, elvben lehet finomítani, de azzal csak belenyúlsz az alapból rendben levő beállításokba, és saját, nem pontos adatokat viszel be. Úgyhogy a tévén keresd a megoldást -- már feltéve, hogy eltaláltam, hogy mit akartál kérdezni.
MaCS
-
nessh
tag
Srácok, mit kéne állítanom hogy ne lógjon ki a kép balra és jobbra?
-
-
r0by
addikt
Valaki használ DS18B20 hőmérőt Stretchen? Jessien még jó volt, 9.4-n viszont sehogy sem tudom működésre bírni.
Próbáltam raspi-configgal is engedélyezni a one-wire interfacet, illetve kézzel is a /boot/config.txt-be. Jelenleg ez van benne:dtoverlay=w1-gpio,gpiopin=4
Látni nem látom az eszközt a szokásos helyen:/sys/bus/w1/devices/
Ha pedig kézzel tölteném be a modult, akkor nem is találja:pi@raspberrypi:~ $ sudo modprobe w1-gpio
modprobe: ERROR: ../libkmod/libkmod.c:586 kmod_search_moddep() could not open moddep file '/lib/modules/4.9.80-v7+/modules.dep.bin'
modprobe: FATAL: Module w1-gpio not found in directory /lib/modules/4.9.80-v7+Ötlete lenne valakinek?
-
fpeter84
senior tag
Sziasztok! Adott egy Raspi model B az egymagos, fél giga ramos kiszerelésben. Erre tettem egy legújabb stretch raspbian light-ot, Kodi 17.6-ot és tvheadend 4.2-t. Digi DVB-C-t próbáltam összehozni (Mygica T230 adapterrel, fw fájlok bemásolva). A tvheadend szépen behangolja a csatornákat, kívülről VLC-vel rácsatlakozva nem villám de kép és hang is jön rendben, de a málnán futó Kodi valahogy nem birkózik meg vele. Látja a csatornákat, olvassa az EPG-t, de kép és hang nem akar lenni (utóbbi egyébként jól átmegy a HDMI-n, a Kodi felülete adja a lapozási hangokat). Indításnál bufferelés, de utána semmi. MPEG2 kulcs van, VC1 nincsen, de ha jól tudom akkor ez MPEG4 adás. Lehet a stretch light-ból hiányzik még valami komponens? Valamilyen codec csomagot kellene még telepíteni? Tudom hogy nem egy erőgép, de azért legalább diavetítésként csak meg kéne jelennie a képnek...
-
-
-
sonar
addikt
Melyik változásokra gondolsz?
Én is csak egy webes szeminárium alkalmával világosodtam meg
BTW: 1-2 usernél szerintem teljes mindegy, (főleg ha vki 777-et csinál)
BTW2: force user -t még szoktam használni akkor is ha van ACL, mert mondjuk web servernél sokkal elegánsabb ha minden file az apach user-é. És nem kell a dolgozni vágyókat az apache csoporthoz adogatni aki csak heftülgetni akar.Ami viszont jó dolog és sok helyen még nem láttam az a Recycle Bin (törölt elemek v mi a neve magyarul)
Az adott megosztáshoz kell még hozzáírni az alábbi sorokat[megosztas]
# engedelyezi a recycle bin-t
vfs objects = recycle
# verzio kovetes, tehat ha 2-szer torlod a note.txt-t akkor mind a ketto tartalma meglesz
recycle: versions = Yes
recycle: keeptree = Yes
#milyen neven jelenjen meg a konyvtar (jelenleg RecycleBin)
recycle: repository = RecycleBin
recycle: inherit_nt_acl = Yes
# csak aki torolte az fer hozza
recycle: directory_mode = 0700Még egy hasznos dolog amivel a nagy file-ok másolását gyorsítja meg. (RPi-n még nem teszteltem)
A share beállitásaihoz kell beirniuse sendfile = Yes
-
-
sonar
addikt
Tuti. Bent lehet hagyni, de file rendszer szinten kell kezelni a jogosultságokat, az a javasolt és biztonságos.
[link]
Nyugodtan nézd meg a nagyobb distrók vonatkozó wiki-jeit (rhel, centos) szinte mindenhonnan eltűnt a configokból a valid és force users beállitások és csak file rendszer szinten vannak lekezelve a dolgok.The force create mode and force directory mode parameters force Samba to create new files and folders with the set permissions.
The force user and force group parameters map all connections to the specified user and group. Note that this can cause security problems if all users connecting to a share are mapped to a specific user account or group in the background. [link]
-
mamusz11
tag
válasz
mamusz11 #29762 üzenetére
Sikerült a jogosultsagot beállítanom
Még egy kérdésem hogy miért kapom ezt erre:sudo systemctl enable kodi.service
The unit files have no installation config (WantedBy, RequiredBy, Also, Alias
settings in the [Install] section, and DefaultInstance for template units).
This means they are not meant to be enabled using systemctl.
Possible reasons for having this kind of units are:
1) A unit may be statically enabled by being symlinked from another unit's
.wants/ or .requires/ directory.
2) A unit's purpose may be to act as a helper for some other unit which has
a requirement dependency on it.
3) A unit may be started when needed via activation (socket, path, timer,
D-Bus, udev, scripted systemctl call, ...).
4) In case of template units, the unit is meant to be enabled with some
instance name specified. -
válasz
mamusz11 #29758 üzenetére
Na, alakul ez
a debian-transmission user-t is hozzáadtad az users csoporthoz? Megjelenik a grep 'users' /etc/group parancs kimenetében?
A letöltésre beállított mappáknak ugye az users csoport a tulajdonosa, és és van hozzá írás/futtatás joga?
Az smb.conf-ból vedd ki a sylog-al kezdődő sort.
-
-
sonar
addikt
válasz
mamusz11 #29753 üzenetére
chmod és chown parancsok.
win10 - amire én tudok gondolni, hogy eltárolta vhol a credential-okat és makacsul ragaszkodott hozzájuk. (láttam már rá példát) Vagy becachelt vmit. Egyszer találkoztam olyan windowssal amin csak 10-20 perc után jelent meg a samba-s változás hatása.
Talán wiresharkkal meg a log level felemelésével ki lehet matekozni/googlizni, hogy mi hol akad el. -
nessh
tag
Urak,
Pi+osmc kombó. Mit kéne be vagy átírnom az smb.conf fileban ha meg szeretném share-elni ezt: /media/SAMSUNG
Ja és ne kérjen usert és passwordot.Előre is kösz!
-
mamusz11
tag
válasz
mamusz11 #29754 üzenetére
Már közben tovább haladtam a cikk alapján és eddig miden okés
Viszont lenne pár kérdésem a transmisson-nál....
"rpc-username": "rpi", <--ezt en mdöntöm el ugye?
"rpc-password": "titok", <--ezt is?
"rpc-whitelist": "127.0.0.1,192.168.0.*", <---itt pedig a 127.0.0.1, pi ip címe?portot irányítottam de nem jön be semmi :/
-
mamusz11
tag
A Win10 babrált ki velem, újrahúztem a gépet és láss csodát működik ahogy kellett volna, mar csak azt kellene kideríteni hogy mi blokkolta mert azt nem telepítem vissza.
Tűzfalba, hálózatokba nem babráltam semmit kb 2 hete volt újra rakva ezelőtt a gép. Valami ötletetek hogy mi okozta ezt? -
mamusz11
tag
Intázőbél ip vel és névvel is--->a windows nem tud kapcsolatot létesíteni aazaz ip/név összetevővel...
Egy avast van fent és az alap win10 tűzfalsmbtree -U%
WORKGROUP
\\RASPBERRYPI Samba 4.5.12-Debian
\\RASPBERRYPI\IPC$ IPC Service (Samba 4.5.12-Debian)
\\RASPBERRYPI\latogato
\\RASPBERRYPI\PiHDD PiHDD
\\RASPBERRYPI\print$ Printer Drivers
\\JOCIPC
\\DESKTOP-LAMDUT5smbclient -L localhost -U%
WARNING: The "syslog" option is deprecated
Domain=[WORKGROUP] OS=[Windows 6.1] Server=[Samba 4.5.12-Debian]
Sharename Type Comment
--------- ---- -------
print$ Disk Printer Drivers
PiHDD Disk PiHDD
latogato Disk
IPC$ IPC IPC Service (Samba 4.5.12-Debian)
Server Comment
--------- -------
DESKTOP-LAMDUT5
JOCIPC
RASPBERRYPI Samba 4.5.12-Debian
Workgroup Master
--------- -------
WORKGROUP RASPBERRYPIsmbclient -L 192.168.1.111
Enter pi's password:
Sharename Type Comment
--------- ---- -------
PiHDD Disk PiHDD
latogato Disk
Server Comment
--------- -------
DESKTOP-LAMDUT5
JOCIPC
Workgroup Master
--------- -------
WORKGROUP RASPBERRYPIsmbclient -L 192.168.1.111 -U
Enter pi's password:
Sharename Type Comment
--------- ---- -------
PiHDD Disk PiHDD
latogato Disk
Server Comment
--------- -------
DESKTOP-LAMDUT5
JOCIPC
Workgroup Master
--------- -------
WORKGROUP RASPBERRYPI
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Fujifilm X
- Május 27-én Párizsban tart bemutatót a Realme
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- Yettel topik
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- Tudományos Pandémia Klub
- Elektromos cigaretta 🔞
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- HP Z840 workstation 1450W 2db XEON 2697 v4 36MAG,256GB DDR4, Quadro P6000 24GB/M6000 24GB/P5000 16GB
- 2025-ÖS Vadiúj Core Ultra 7 20 Magos 20x5.5Ghz RTX 5070 12GB GDDR7 32GB DDR5 1TB M.2 Gamer Pc 2ÉV
- ÚJ ! AMD Ryzen 7 9800X3D 16x4.7GHz Gamer PC 2025-Ös RX 7800XT 16GB 32GB DDR5 1TB SSD 850W 2ÉV GAr!
- Új AM5 RYZEN 5 8400F GAMER ERŐMŰ PC 32Gb DDR5 512GB NVME SSD NVIDIA RTX 3070TI 8Gb DDR6 2ÉV GAR!
- Tuning PC (AsusROG Z370-F/WIFI/I5-8600K/GTX 6GB/Seasonic focus plus 750w gold/)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest