Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- KODI (ex-XBMC) Android alapokon, Androidos media-boxok
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Philips LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen notebookot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
válasz
hackman27697
üzenetére
Menni fog.
-
Pista0001
addikt
P55-ön csináltam az attrakciót, egyszer át lett az egész kötve egy Z77-re (a kollégáé is Z77), semmit nem kellett variálni, csak a BIOS-ban beállítottam RAID módra a vezérlőt, Win elindult, Intel diver elindult, kért egy újraindítást és működött, mindez teljesen automatikusan.
-
-
Pista0001
addikt
válasz
Antibazsi
üzenetére
Én a biztonságot azzal növeltem hogy kímélem a vinyókat (2*2 TB). A beszerzés két kisebb vinyóra történik, a tárolókra már feldolgozás után a nekem tetsző formában kerülnek az adatok. Az asztali géphez van egy eSATA dokkoló, a HTPC-ben meg egy belső hot swap rekesz, a nagy vinyók így csak akkor mennek ha valóban kell nekik. Ennél olcsóbbról nem tudok.
-
Pista0001
addikt
válasz
fulcrum
üzenetére
Valószínnek tartom hogy elég csak a BIOS-ban RAID-re állítani a vezérlőt, a RAID BIOS-szal sem kell foglalkoznod. Hagyod elindulni a gépet, "Intel Rapid tárolási technológia" észreveszi hogy mi van, újraindul a gép és minden működik. Nekem legalábbis így volt a RAID0-val.
fagyisgonosz: A RAID mód gyakorlatilag az AHCI mód minden trükkjét tudja, kiegészítve a RAID-es fícsörökkel, ezért ha nem lehet a két vezérlő módját külön állítani, akkor se ijedj meg, azok a lemezek amik nem lesznek tagjai RAID tömbnek AHCI módban fognak üzemelni.
-
Pista0001
addikt
Gyorsítania kéne, mivel minden adat megvan mindkét vinyón, így tud párhuzamosan olvasni. Az írás nem gyorsul RAID1-nél, míg RAID0-nál mindkettő, kivéve ha a az írandó/olvasandó állományok nem nagyobbak a stripe méretnél. Ez esetben a RAID0 olvasása kisebb is lehet mint a RAID1-é akár.
-
Pista0001
addikt
válasz
Oliverda
üzenetére
Ha Intel platformon akarod akkor ninc miért aggódnod, nálam alaplap cserét (P55->Z77 aztán vissza) is simán túlélt a RAID0 (feltételezem a RAID1-el is hasonló a helyzet). Első induláskor kiírta az "Intel Rapid tárolási technológia" hogy RAID tömböt talált, majd pár másodperc után használható is lett.
-
Pista0001
addikt
Nem kell semmitse csinálni, csak a biosban a sata módot raidre állítani és mennie kell. Ha a rendszer nem a tömbön volt akkor biztos menni fog, de szerintem ha igen akkor is. Nem a tömb lett szétrobbantva a bios resettel, hanem csak a vezérlő módja lett alapértelmezettre viaszaállítva (valszeg ide mód).
-
Pista0001
addikt
Az SSD belül ugynaúgy működik mint a RAID. Egy vezérlőnek általában 8 csatornája van, egy 64 GB-os 2 csatornát használ, a 128-as 4-et, a 256-os mind a 8-at. A kolléga által említett tesztben (2*64 GB RAID0 vs 128 GB) kb azonos sebességet tudtak, de a 128-as kicsit olcsóbb volt, valamint nem áll fenn a RAID hiba kockázata. Amúgy alaplap csere esetén valószínűleg a RAID0 megmarad, nekem legalábbis megmaradt (P55 -> Z77 váltás volt). A lényeg hogy ha csak a sebesség a lényeg de nagyobb kapacitás nem kell akkor szerintem elég egy 128-as is, ha kell a nagyobb kapacitás is akkor is jobban jársz egy meghajtóval. Ha meg tényleg a lehető leggyorsabb kell akkor nézz körül az üzleti PCI-E-s SSD-k piacán

-
Pista0001
addikt
Inkább vegyél 1 256-ost, jobban jársz. Már amennyiben a nagyobb tárkapacitásra is szükséged van. Amúgy teljesen felesleges. Nekem egy 128-as 830-as van SATA6-ra kötve és bőven elég. Gombnyomástól 1 percen belül használható a Win 7.
De hogy a kérdésre is válaszoljak (egyben az utánad következőre is): A SATA vezérlőt RAID módba kell kapcsolni, a boot során megjelenik egy rövid időre a RAID menü, ctrl+i-vel belépni, RAID tömb létrehozása, a többi adott (lemezek kijelölése, stb). A lemezek legyenek üresek, minden adat elveszik róluk.
Win 7-hez szerintem nem kell már RAID driver floppy a telepítéshez.
-
Pista0001
addikt
válasz
radi8tor
üzenetére
A dolog érdekessége hogy amikor indítottam a gépet akkor "hardveresen" nem tűnt fel neki a dolog, Windows indulás után a Rapid Storage Driver vette észre a dolgot, valamit variált, kért egy újraindítást és ezután jelezte a RAID bios member disk-nek a két vinyót. Windows és kellékei maradtak az eredetiek, csak a legszükségesebb drivereket telepítettem (USB3, stb). Rapid Storage Driver amúgy is a legújabb volt, így ahhoz sem nyúltam.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pista0001
üzenetére
A történet röviden:
P55-ös alaplappal használtam fake hw RAID-et, két db 250-es Samu vinyó volt RAID0-ban. Cserélni lettem kénytelen az alaplapot, ezért elég nagy para volt hogy mi lesz az adataimmal. Meglett az új alaplap, Z77-es chipsettel szerelt példány. Először csak az oprendszert tartalmazó SSD-t kötöttem be, majd a BIOS-ban átállítottam a vezérlőt RAID módba. A Windows első indulása után telepítettem a szükséges drivereket, de maga a Windows és az Intel Rapid storage driver érintetlen maradt. Ezután bekötöttem a két Samut is, de mivel az alaplap teljesen más, nem ugyanazokra a portokra kerültek. Indítás után a Rapid storage felismerte hogy RAID lemezeket csatlakoztattam, valamit variált, majd kért egy újraindítást. Ezután már a RAID menü is bejött, jelezte a két RAID member disket, a Windows elindítása után pedig mintha misem történt volna működik a RAID0 tömböm és minden adat rendben van rajta.

-
Pista0001
addikt
válasz
HUfantom
üzenetére
Sajnos úgy tűnik hogy ez nálam is aktuális, megköszönném ha le tudnád írni a folyamatot. A 3. merevlemez részemről megoldható. Csak úgy lehet megcsinálni hogy a teljes tartalmat újraépíti, vagy előtte fel tudja deríteni és ki tudom választani azt ami kell? Részemről a tartalom egy része megvan máshol is, de a többit nincs kedvem újra összevadászni.
-
Pista0001
addikt
válasz
papaya69
üzenetére
Öreg alaplapok nem támogatják a SATA-s DVD írókat. Annak idején 2-3 db-ot vittem vissza, még jó hogy ismertek már azelőtt is a boltban és nem csináltak gondot belőle. Az még egy socket A-s MSI alaplap volt, szintén VIA chipset-tel (KT7). Egy generációval öregebb a tiédnél.
-
Pista0001
addikt
válasz
Rhino666
üzenetére
Én Samu SP2504C-kből csináltam RAID0-t 64 kB-os csíkmérettel és alapértelmezett 512 B-os szektormérettel. A csíkméretet azért állítottam relatív magasabbra mert alapvetően ennél nagyobb fájlokat tartok rajta (nem rendszer), a szektormérettel meg nem foglalkoztam.

Hogy ezek az értékek mennyire javasoltak azt nem tudom, de működik

-
Pista0001
addikt
Hát, jó lenne egy biztos infó arról hogy hova is kell a plusz bejegyzés, nem szívesen tennék kárt a RAID tömbömben (sem). Azért köszi, elindulok a nyomon.

brd: köszi neked is.
-
Pista0001
addikt
Sziasztok!
Amióta RAID módra van állítva a BIOS-ban a SATA vezérlő és a Windows driverrel is minden rendben azóta a "Hardver biztonságos eltávolítása és az adathordozó kiadása" (tudjátok, a óra mellett) listából eltűntek a vinyók. Használom az eSATA portot, ezért nekem ez fontos lenne. Tud valaki megoldást?
Köszi
-
Pista0001
addikt
Volt erről egy teszt PH!-n, ott Samsung 830-asokkal próbálták (2*64 vs 128 GB). Ott az lett a konklúzió hogy a nagyobb a jobb, főleg mert ugyanúgy működik mint a RAID tömb (a vezérlő kétszer annyi párhuzamos csatornát használ, ezért gyorsabb kb kétszer mint a feleakkora, tehát összességében ugyanazt a teljesítményt nyújtja, de csak 1 SATA aljzatot foglal, és a procit sem terheli).
-
Pista0001
addikt
válasz
üzenetére
Valószínűleg ezek közül a GB lesz igaz. Ha tudod, nézd meg magán a chipen. A kis bordát levenni nem nagy ügy, a pasztát eltávolítani már lehet hogy macerásabb lesz. Ha nincs hozzá kedved akkor szerintem fogadd el hogy GB (tehát alapváltozat) és nem támogatja az AHCI-t.

-
Pista0001
addikt
-
Pista0001
addikt
válasz
üzenetére
Átfutottam a lapod kezelési kézikönyvét, tartok tőle hogy nem ismeri az AHCI módot. Elég régi konstrukció sajnos. A "Storage Configuration"-ban az "ATA/IDE Configuration" legyen "[Enhanced]", aztán Isten kezében vagy (de tartok tőle hogy ez nem az AHCI mód lesz).
TRIM ellenőrzése: "Windows 7/2008 R2 alatt ellenőrizzük, hogy az operációs rendszer elküldi-e a TRIM utasítást. Ehhez parancssorban írjuk be, hogy "fsutil behavior query disabledeletenotify". Ha a visszaadott érték 0, akkor jó, viszont ha 1, akkor be kell kapcsolni a TRIM-et, ehhez az "fsutil behavior set disabledeletenotify 0" parancsot használjuk, ezután már működnie kell. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a beállítás még nem jelenti azt, hogy a TRIM valóban működik. A Windows egy TRIM-et nem támogató SSD-nek vagy HDD-nek is elküldheti a TRIM utasításokat. Mindezek előtt vagy akár után ellenőrizhetjük, hogy a maga az SSD támogatja-e a TRIM-et. Jópár diagnosztikai program áll a rendelkezésünkre, ami képes ezt kijelezni, az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás a CrystalDiskInfo-t használni. Ha a "Supported Features" (támogatott funkciók) lista végén feketével szerepel a TRIM, akkor az SSD támogatja a TRIM-et."
HUfantom: Biztos ami tuti. Az ördög soha nem alszik, az a biztos ha csinál adatmentést.
-
Pista0001
addikt
válasz
HUfantom
üzenetére
Időközben megoldódott.
Az alaplapom mindegyik SATA portja RAID-es, tekintve hogy kevesebb van mint amennyit a P55 képes kiszolgálni (P55: 6, alaplapm 3+1).
A probléma az volt, hogy AHCI módban volt mindhárom vinyó (1 SSD, 2 HDD) a Win 7 telepítésekor (értelemszerűen az SSD-re került. Ezután akartam a RAID tömböt létrehozni. Mikor átállítottam a SATA vezérlőt RAID módra, nem indult el a Win. Kicsit utána olvastam, mások fordítva is tapasztaltak ilyet, ami felettébb furcsa. Azt jól tudtam hogy az AHCI mód és a RAID mód csak a RAID funkciókan különbözik, tehát elvileg nem lehetne gond ezzel. A megoldás véletlenül jött össze. Újra akartam már telepíteni a Win-t, lehúztam a két vinyót, bekötöttem a DVD-t, de eszembe jutott hogy néhány adatot még le kell menteni. Bedugtam egy pendrive-ot és hagytam hogy a lemezről indulás továbblépjen, azt viszont elfelejtettem hogy a vezérlő RAID módban maradt.Fel sem tűnt, mert a RAID menü sem jelent meg, gondolom azért mert nem volt több vinyó csatlakoztatva (csak az SSD). A Win elindult így (a DVD-ben bent volt a telepítő, ennek nem tudom hogy volt-e jelentősége), észlelte hogy a vezérlő RAID módban van, telepítette a szükséges drivert, kért egy újraidítást és azóta jó. Kivettem a DVD-t, visszakötöttem a vinyókat és bódottá. Azóta kész a tömb is, minden prímán működik.
BluEyes: előtte a használatban levő vinyóról mindent ments le, a tömb létrehozásakor elveszik mindegyik vinyóról minden adat amit RAID-be teszel.
-
Pista0001
addikt
Sziasztok.
RAID tömböt szeretnék beállítani oprendszeres SSD mellé, de miután a BIOS-ban AHCI-ról átkapcsolom RAID-re a lemezvezérlőt a Windows nem indul el. Tudtok valami megoldást a problémára? Tudtommal (legalábbis AMD-nél) a RAID mód gyakorlatilag az AHCI mód kibővítése RAID funkciókkal. Intelnél ez máshogy van? P55-ös alaplapot használok.
-
Pista0001
addikt
RAID0-t szeretnék csinálni, gondoltam rákérdezek mielőtt elb*szom.

Az első hsz-ban linkelt logout-os írás (a 3 részes) sajnos nem elérhető, ezért kérdezek.
P55-ös alaplap alaplapi RAID-jét szeretném használni SSD mellett. A kérdés hogy ez a sorrend helyes-e:
1.: BIOS-ban SATA vezérlő RAID módba kapcsolása
2.: Intel RAID driver (Matrix storage vagy mi a szösz) telepítése
3.: RAID beállítgatása RAID "BIOS"-ban (?)
4.: esetleges beállítások Windowsban/Intel programban (kell ilyen?)Illetve van mégegy kérdés: Azt tudom hogy minden adat elveszik a vinyókról, ez nem is gond, viszont a partíciókkal sem kell a művelet előtt foglalkoznom? Az egyik vinyó particionálatlan, a másik 3 felé van választva. Ezt meg kell előbb szüntetni, vagy megoldódik a probléma a RAID tömb létrehozásakor?

Előre is köszi.
Ja, és esetleg mire figyeljek még oda, milyen buktatók lehetnek?
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Arc Raiders
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Revolut
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen házat vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 Fe 128GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- iPhone 17 256 GB Levander - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- LG 38WN95C - 38" Ívelt NANO IPS - 3840x1600 - 144hz 1ms - Nvidia G-Sync - AMD FreeSync - ThunderBolt
- AKCIÓ! Dell Latitude 5455 14 FHD+ üzleti notebook - Qualcomm X Plus X1 16GB DDR5 512GB SSD W11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest