Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- TCL LCD és LED TV-k
- Lézervágás, gravírozás
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jim-Y
veterán
válasz beleszólok #8398 üzenetére
Szerintem ez nem gáz, ez csak simán így van: [link]
-
martonx
veterán
válasz PumpkinSeed #8396 üzenetére
"A Tour of Go-val kezdtem nem tudom mi tudná jobban elmagyarázni a nyelv alapjait mint a nyelv saját oktató oldala."
Ezek szerint vagy a dokumentációjuk szar, vagy a te felfogásod, vagy a nyelv mégsem olyan intuitív, vagy ezek kombinációja.
Én kérek elnézést!
-
PumpkinSeed
addikt
válasz beleszólok #8392 üzenetére
Akkor jó.
(#8393) martonx
A Tour of Go-val kezdtem nem tudom mi tudná jobban elmagyarázni a nyelv alapjait mint a nyelv saját oktató oldala.
"Egy adott nyelven megtanulni programozni" - mellette folyamatosan hallgatom az egyetemi anyagot.(#8394) Jim-Y
Voltam pár helyi IT konferencián amire szabad bejárása volt bárkinek, voltak elődadások a modern webfejlesztési technikákról, és a jövő ilyesfajta technikáiról és mindenhol a Go-t taglalták mint a webfejlesztés új dimenzióját backend területen. Illetve egyik ismerősöm jelentkezett egy londoni céghez munkára webfejlesztőnek ahol közölték, hogy a jelenlegi PHP alatt futó rendszerüket Go alapokra akarják helyezni.[ Szerkesztve ]
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
Jim-Y
veterán
válasz PumpkinSeed #8387 üzenetére
Engem inkább az érdekel, hogy miért pont a Go-ra esett a választásod? Túl sokat nem tudok róla csak egy előadást hallgattam meg, kb amennyit tudok, hogy nagyon gyors compilation time-al rendelkezik, és hogy még nem elég mature, és, hogy a Google-internal. Tudnál egy kis infóval szolgálni, hogy miért pont ezt kezdted tanulni?
-
martonx
veterán
Az jó, hogy lelkesen elkezdted taulni a Go nyelvet, de nem-e el kellene először legalább a nyelv alapjait olvasni? Sőt, jobbat mondok nem ártana megtanulni előbb egy adott nyelven programozni, a mindenfelé kapkodás, tökéletes szétszóródás helyett.
Én kérek elnézést!
-
beleszólok
senior tag
válasz PumpkinSeed #8391 üzenetére
Kerestem egy tutorialt, abból úgy tűnik, ez lehet a helyzet.
Név:=érték; ugyanaz, mint var Név=érték;Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
PumpkinSeed
addikt
Igazából := most deklarálja a változót még egyszer? Nem is tudtam, eddig nem ismertem ezt a formulát és azt hittem ebben a nyelvben ez az értékadó operátor.
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
cattus
addikt
Megerősítem az előttem szólót (bár a nyelvet én sem ismerem). Az a gond, hogy az i nevű változót kétszer is létrehoztad, egyszer float64-ként a var-ban, egyszer meg int-ként a for ciklusban.
Do the thing!
-
PumpkinSeed
addikt
Igaz, hogy float64-ben van deklarálva de próbáltam azt is, hogy a művelet elvégzése előtt típuskonverzióval float64-re állítom.
-
cubix
tag
Szia!
Bár a nyelvet nem ismerem, de szerintem az "i" változóra panaszkodik.「시작이 반이다」
-
PumpkinSeed
addikt
Valaki foglalkozik Go nyelvvel? Érdekelne, hogy hogyan ellenőrzöm egy létrehozott változó adattípusát. Létrehozok 2 változót és egyet kap a függvény. Ezzel a három változóval számolok egy 4. változóba. Mind float64 típusú létrehozásuk óta, de valamiért mégis olyan hibaüzenetet kapok, hogy float64 és int típusokkal egyszerre végzett művelet nem lehetséges.
Kódrészlet:
var(
z float64
i float64
)
func Sqrt(x float64) float64 {
for i := 1; i < 11; i++{
z = i - ((x*x-x)/float64(2)*i)
}
return z
}"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
LógaGéza
veterán
válasz bambano #8384 üzenetére
Jó meglátás, köszönöm
Akkor már csak egy webszerver kell rá, ezért félig offként: melyik a legkisebb igényű, erre a célra megfelelő webszerver Windows alá?"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
bambano
titán
válasz LógaGéza #8383 üzenetére
fogod a vezérlőappot, kidobod.
utána kinevezed vezérlőappnak a böngésződet.
a végrehajtandó feladatokat pedig cgi scriptként felrakod a szerverre, és írsz egy egyszerű weblapot, amiről klikkeléssel meg lehet hívni a cgi-ket.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Előre bocsátom, hogy sose tanultam programozást, minden amit tudok, az az, amit saját magam tapasztaltam/kutattam - ergo bocsi, ha orbitális hülyeséget mondok
Szóval adott egy feladat: van egy számítógép, egy VPN kapcsolat másik végén (nevezzük szervernek), és van egy másik, amivel kezelni kell a szervert (kliens). Van kb 10 funkció amit el kellene látnia a szervernek, és ezeket a kliensgépről gombnyomásra kell indítani. Mindkét gépen Windows 8.1 van.
Úgy terveztem, hogy a szerverre felmenne egy progi, az összes ellátandó funkcióval, amihez a kliensgépről kapcsolódna egy vezérlőapp. Egyszerűsége miatt AutoIt alatt kezdtem írni a szükséges dolgokat, az összes funkciót megírtam már, és a vezérlőapp is kész, már csak a hálózaton keresztüli összefűzést kéne megoldani
Tud valaki ebben segíteni?Köszönöm
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Mad_nv
csendes tag
Hello!
Az érdekelne, hogy milyen hibakezelési szokásokat ismertek? Mondok egy példát:
Egy felhasználó létrehozásakor előjöhet több hiba is: (1) Sikertelen kapcsolódás az adatbázisszerverhez (2) A felhasználónév már foglalt (3) Érvénytelen mezőnév, táblanév stb...(programozói hiba)
Adatbázis szinten visszadobhatok egy kivételt, miszerint a felhasználói név már foglalt (tárolt eljárás esetén), de ha bármilyen más hiba merül fel, az is kivételt dob. Többnyelvű alkalmazásnál nem támaszkodhatok arra, hogy az adatbázisszerver által visszadobott üzenetet írom ki a felhasználónak, mert akkor nem lesz többnyelvű a program (a nyelvi fájlból nem lehet kiolvastatni a hibaüzenetet, nem is lenne értelme), továbbá olyan adatokat is kiírhat, amik nem publikusak/értelmezhetetlenek a felhasználónak. Esetleg nem tudom, lehet-e saját hibakódot készíteni ami egyértelműen beazonosítja a hibánkat (ebben a példában a duplicate key error végül is megfelelne nekünk). Másik lehetőség, hogy készítek egy ellenőrző eljárást, ami megnézi, foglalt-e a felhasználónév és ha foglalt, hibaüzenetet íratok ki a formra, ez után mehet a beszúrás. Ebben az esetben viszont mindenképp le kell futtatnom az ellenőrzést a beszúrás előtt, míg az előző módszernél ezt elvégzi nekünk a tárolt eljárás, bár a hibaüzenetet nem tudjuk jól továbbítani. Elég hosszúra sikerült, remélem érthető a kérdésem. -
-
TedThomas
aktív tag
PhoneGap kb sima html/css kombó nem? Azzal kell felhasználó felületet csinálni.
Arra gondolsz hogy nincs saját UI frameworkje és mondjuk jquerymobile-t kell használni?Tetszik ez az Ionic köszi az ötletet. Egyelőre csak azért hajlok a PhoneGap felé mert ha jól látom ez az Ionic v1.0.0 bétában tart még a PG pedig már régebb óta futó dolog. Talán több a támogatás hozzá.
Még megfontolom. Köszi még egyszer!
-
válasz TedThomas #8376 üzenetére
A Cordova/PhoneGap önmagában még semmire se jó, a felhasználói felületet is meg kell csinálnod valamivel. Nagyon melegen ajánlom az Ionic Frameworköt, összehozza a Cordovát, az AngularJS-t és még egy elég jó UI alapot.
Két projektet már csináltam vele, hasonló kaliberűeket, mint amit leírtál.
[ Szerkesztve ]
“All nothings are not equal.”
-
TedThomas
aktív tag
válasz martonx #8375 üzenetére
Köszi!
Igen, én is e kettő között vacillálok.
1. Ahogy így ránéztem valami node.js alap, ami nem rossz mert azt már használtam. Plusz HTML5 alapokon gyorsabban haladnék.
2. Profibbnak néz ki mint a PhoneGap és legalább lenne motiváció a C# megtanulni valamilyen szinten.
Igazából itt az a kérdés mennyi pénzt akarok beleinvesztálni.
-
martonx
veterán
-
Jester01
veterán
-
TedThomas
aktív tag
Sziasztok!
Tudtok valami jót ajánlani cross platform mobil fejlesztésre?
Cég szeretne egy kis saját alkalmazást.
- user belépés
- egy-két lista oldal
- egyszerű szöveg/hír oldal
- kereső + találati lista lapozássalVan valahol egy jó összeszedett leírás, hogy lehet a progit a store-okba feltölteni? Mi a módja kritériumok?
Előre is köszönöm.
-
beleszólok
senior tag
válasz Jester01 #8352 üzenetére
Most jutottam el odáig, hogy a java-t újra előszedjem. Abban ki tudtam próbálni, hogy UTF-8-asként vagy Latin1-ként kezelje az inputot (valójában Latin1 kódolású azt hiszem, vagy még inkább ASCII)
A java esetében nincs mérhető különbség az UTF8 és a Latin1 használata között. Vagy ha van, akkor is kb. a mérési hiba szintjén mozog.Most pythonból 5.5-5.9mp-et mérek a sorok megszámolásakor, java-ból ugyanez 6.1-6.5mp.
Erre már azt mondom, hogy nincs jelentősége. A C# sebességén viszont nem tudtam változtatni (más kérdés, hogy windows-on futtatva jóval gyorsabb, mint mono alatt )Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
Kicsikaszás
csendes tag
Hali
tudnátok ajánlani pár könyvet lua tanuláshoz c++ al??
az alap lua könyvet most akarnám megvenni csak arra gondoltam inkább megkérdezlek már titeket hogy milyen könyveket ismertek ami jó mert sajnos tartalomból azért nem derül ki teljesen menynire részletesen foglakozik a könyv 1-1 témávalelöre is köszi a válaszokat
Tonight the night when the hunter will be hunted
-
beleszólok
senior tag
Elvileg jó, de gyakorlatilag keress rá a "GIL python" kifejezésre (egyébként ugyanez igaz több más nyelvre is - GIL=Global Interpreter Lock)
Szerettem volna több szálon futtatni bizonyos dolgokat, aztán kiderült, hogy több processz még OK, több szál, ilyen feladványoknál nem. Erre javasolta valaki a C#-t, de mono alatt nem egy sebesség rekorder. És akkor arról nem beszéltem, hogy meg is kellene tanulni, legalább olyan szinten, ahogy most a pythont ismerem.[ Szerkesztve ]
Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
amargo
addikt
válasz beleszólok #8368 üzenetére
ez elkerülte a figyelmem, hogy linux alatt akarod használni, felejtsd el. Miért nem jó a python-os megoldás?
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
beleszólok
senior tag
Nem, az másról szól.
Itt annyi volt a történet, hogy kerestem valami olyan eszközt, ami gyorsabb a pythonnál és megy benne a multithreading akkor is, ha cpu igényes szálakat futtatnék (lásd még GIL!) és fut linuxon is.
(Mindezt úgy, hogy a Python rugalmasságát, könnyű használatát megtartsam)Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
amargo
addikt
válasz beleszólok #8366 üzenetére
Amit Te szeretnél a .net nél úgy hívják, hogy powershell érdemes lenne átírnod rá. A hiányolt funkcióból is egyből feltűnt, hogy nem egy monolitikus eszközre van szükséged.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
beleszólok
senior tag
válasz Jester01 #8365 üzenetére
Értelme? Amikor tanulgatok, kipróbálok ezt-azt, akkor bizony van, mert nem sok fájlból álló, óriási projekteken akarok dolgozni, hanem önállóan futtatható, pár soros kódokat futtatnék. (lásd https://github.com/haa-zee/python-sandbox/tree/master/probak)
Ilyenkor macerás minden futtatás előtt átállítani, még gázosabb minden egyes programot új projektbe tenni.Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
Jester01
veterán
válasz beleszólok #8364 üzenetére
Igen, a hibát akkor kapod ha nem választod ki a project options->general->c#->main class segítségével, hogy melyiket is akarod használni. Ez egyébként visual studioban is így van: To resolve this error, you can either delete all Main methods in your code, except one, or you can use the /main compiler option to specify which Main method you want to use.
Mondjuk továbbra sem látom ennek mi értelme van. Ha különböző programokat akarsz csinálni akkor tedd őket külön projektbe.
Jester
-
Jester01
veterán
válasz Alexios #8361 üzenetére
Sőt, akárhány solutiont is be tud tölteni egyszerre
Nem értem a problémád, akárhány Main lehet (nyilván egy osztályban csak egy). Ha egy projektben több van, akkor ki kell választani melyiket is akarod. De szerintem ez visual studioban is így van (már ha egyáltalán engedi a több Main-t).
[ Szerkesztve ]
Jester
-
beleszólok
senior tag
válasz Alexios #8361 üzenetére
OK, de épp az a gond, hogy nem tudok apróbb, önálló programokat gyártani benne úgy, ahogy pl. Eclipse-ben vagy bármely egyéb IDE-ben. Nem áll kézre a tanuláshoz.
Fejlesztéshez lehet, hogy jó, de számomra per pillanat... nem igazán.Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
Alexios
veterán
válasz beleszólok #8360 üzenetére
solution-ben végtelen projekted lehet, és projektenként lehet main metódusod.
-
beleszólok
senior tag
válasz Jester01 #8359 üzenetére
Szerintem a for, de már nem vagyok biztos benne.
Monodevelop? Megszoktam, hogy egy projekten belül akárhány önálló programom lehet, ebben a nyomorultban meg, ha indítok egy "solution"-t, akkor abban csak egyetlen public static Main() lehet.
Kénytelen vagyok parancssorból bohóckodni.
Ha meg solution nélkül csinálom, akkor a rendszerkönyvtárakat sem találja valamiért.Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
Jester01
veterán
válasz beleszólok #8355 üzenetére
Az IndexOf vagy a for ciklus? Mert az előbbi nekem is lassabb mint a python.
Monodeveloppal mi bajod?Jester
-
sztanozs
veterán
válasz beleszólok #8357 üzenetére
A core runtime nem tűnik szerver-oldal only-nak, de majd utánanézek...
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
beleszólok
senior tag
-
sztanozs
veterán
válasz beleszólok #8355 üzenetére
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
beleszólok
senior tag
válasz Jester01 #8352 üzenetére
Kipróbáltam (monodevelop-t a pokolba kívánom úgy mellesleg ), valóban... a te verziód kb. 7mp, míg a python kb. 3, a saját C# változatom meg 19.
A tiédet nem tudtam több szálon futtatni, ennyire (gyakorlatilag egyáltalán ) nem értek a C# lelkéhez. A múltkorit valami tutorialból másoltam ki.Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
Jester01
veterán
válasz beleszólok #8351 üzenetére
linux+mono persze (a pingvinből azért lehetett sejteni )
Egy szálon a mono így "csak" kétszer lassabb, többszálúsítva utoléri.Hehe, az IndexOf-nál sokkal gyorsabb ha simán ciklusban végignézzük:
for(int pos = 0; pos < got; pos += 1)
{
if (buf[pos] == 10) n += 1;
}Ez már egy szálon is ráver a pythonra így.
[ Szerkesztve ]
Jester
-
beleszólok
senior tag
válasz Jester01 #8350 üzenetére
Na jó, de egy i5-2520m procin, ne okozzon már ekkora eltérést az a konverzió!
Nem írtad, milyen rendszeren tesztelted: linuxon, python 2.7 vs mono, a python nagyságrenddel gyorsabb.
Windowson Activestate python vs .net, nagyjából hasonló, de a cygwines python mindkettőnél gyorsabb, nem is kicsivel.
Próbáltam megfejteni strace segítségével, hogy mit művel a python, de nem találtam érdemi magyarázatot az eltérésre.Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
Jester01
veterán
válasz beleszólok #8349 üzenetére
A háttérben zajló karakterkészlet konverzió és memóriaműveletek lassítják a dolgot, ezek elkerülhetők némi kézi mókolással:
public static void Main(string[] argv)
{
int n = 0;
byte[] buf = new byte[4096];
using (Stream s = File.OpenRead("kern.log"))
{
int got;
while ((got = s.Read(buf, 0, buf.Length)) > 0)
{
int pos = 0;
while (pos < got && (pos = Array.IndexOf(buf, (byte)10, pos)) >= 0)
{
n += 1;
pos += 1;
}
}
}
Console.WriteLine (n);
}Ez nálam nagyjából fele olyan gyors mint a python változat.
Többszálúsítva sikerül beérni sebességben.Jester
-
beleszólok
senior tag
válasz beleszólok #8348 üzenetére
Közben kipróbáltam, hogy a linuxon fordított .exe-t átvittem windows-ra a loggal együtt. Ott már csak 8mp.
-
beleszólok
senior tag
válasz Peter Kiss #8347 üzenetére
Java-val nekem is annyi. Pythonban meg három. (mindkettő csak olvasás. Pythonnál alig villan a hdd led, java futtatáskor folyamatosan világít)
A #8316-ban ott a forrás, azzal mennyi ideig fut?
Ja! Az ugye tiszta, hogy nálam nem windows-on fut, hanem linuxon, mono segítségével?[ Szerkesztve ]
-
Peter Kiss
őstag
válasz beleszólok #8346 üzenetére
Hasonló fájllal 6-7 másodpercet tudok kihozni belőle, ami figyelembe véve a magasabb absztrakciót egyáltalán nem rossz.
-
beleszólok
senior tag
válasz Peter Kiss #8345 üzenetére
Python nem olvas unicode-ot (tudtommal), de ebben az esetben nincs is jelentősége, mivel egy alapjában véve ASCII, max. Latin1 kódkészletű logon kellett végigmászni.
Ha a C#/Java/stb. ráerőszakolja a unicode-ot és ettől lassú valamennyi, az számomra közömbös, nem fogom a többihez lassítani a pythont csak azért, hogy a tesztben esetleg azonos feltételekkel induljanak.Nem csak a .net verziót, hanem valamennyi kipróbált változatot sokszor futtattam, részben mert virtuális gépen fut, részben mert az op.rendszer cache, illetve a futtató rendszerek saját bufferelési módszerei is befolyásolhatják az eredményt. Az eltérés következetesen megmaradt.
Mérni, amikor pontosabban akartam, akkor a programon belülről, induláskor tároltam az időt, befejezéskor is és a kettőt egymásból kivonva számoltam ki, hogy mennyi ideig futott, jelentősebb eltéréseknél meg csak kívülről, a linux time parancsával.
Mielőtt még beleesnél abba a hibába, hogy "de az interpreter/vm indításának idejét is hozzámérem", jelezném, hogy nem egy-két másodperces eltérésekről van szó. A futtató környezet indítása nem több 1-2 mp-nél még a leglassúbb rendszer esetében sem, a fordítást meg max. a python esetében mérem bele, mivel az mindig forráskódból fut, a java, C#, haskell, erlang elvileg minimum bájtkódból indulnak, a haskell ráadásul futtatható binárist készít, elvben gépikódra fordítva... (és eddig az tűnt a leglassabbnak)Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
Peter Kiss
őstag
válasz beleszólok #8312 üzenetére
Python unicode-ot olvas alapból?
A .NET verziót hányszor futtattad? (Első alkalommal még fordul a kód [üres fájlt be kell küldeni először].)
Mivel mérted az időket? -
sztanozs
veterán
válasz beleszólok #8342 üzenetére
Írhatsz esetleg a pull request-be is egy hosszú kommentet is - ha azt nem olvassa el, akkor hiába is akarod keresni
-
beleszólok
senior tag
válasz Sk8erPeter #8341 üzenetére
Esetemben ez nem játszik. Egyetlen dokumentum van csak a repoban.
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz beleszólok #8339 üzenetére
Egy - nem túl atombiztos - lehetőség van, mégpedig az, hogy checkoutolod a repository-ját, és a commit logokban a szerzőnél/commitolónál megnézed az e-mail-címét a felhasználóneve mellett.
Ez persze simán lehet nemlétező is (ha ilyet adott meg), vagy olyan, amit ritkán vagy szinte egyáltalán nem használ, de esélyes az is, hogy pont az az e-mail-cím lesz itt megtalálható, amire neked szükséged van. Egy próbát mindenképpen megér.(#8340) Jim-Y:
"Ha rámész a user nevére/profiljára, ott megtalálod az email címét"
Ez csak akkor igaz, ha a felhasználó a https://github.com/settings/profile oldalon kitöltötte az "Email (will be public)" mezőt. Egyébként nem látszik az e-mail-cím, és ez a gyakoribb, hogy ezt a mezőt nem töltik ki.[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Jim-Y
veterán
válasz beleszólok #8339 üzenetére
Ha rámész a user nevére/profiljára, ott megtalálod az email címét. Vagy még sokszor van ilyen, hogy CONTRIBUTING.md, ott is találhatsz még contactot, esetleg ha van WIKI page-e a reponak ott is érdemes szétnézni.
A PR (pull request) azt jelenti, hogy ha átírsz valamit a forrásban, akkor egy PR készül, amit az eredeti gazda elfogadhat, mergelhet a kódba, így a változtatásod élesben is elérhető lesz mindenki számára, ha elfogadják.
Ez utóbbit jobban is le lehet írni, többféle képp is csinálhatod, amire most nem térek ki, a lényege úgyis mindnek ez.
[ Szerkesztve ]
-
beleszólok
senior tag
válasz beleszólok #8338 üzenetére
Nincs.
Nem én vagyok az oka, hogy nem találtam: volt lehetőség privát üzeneteket küldeni, de megszüntették.
E-mail meg csak az látszik, amit a user külön megad, amivel regisztrált, az nem jelenik meg sehol.Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
beleszólok
senior tag
Github... van rá valami lehetőség, hogy az ember kapcsolatba lépjen egy repo gazdájával anélkül, hogy hibát jelentene? (A pull request nem tudom mi, de gondolom, az sem erre való)
-
Aquiles
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan keresőt szeretnék létrehozni, ami a lenti oldalhoz hasonlóan jeleníti meg a találatokat, ha valaki elkezd bele írni valamit, adatbázisból, ami jelenleg egy excel fájlban található.
Ötleteket várnék milyen programmal kellene/lehetne ezt így kivitelezni? Másik kérdés: hogy hívják ezt az objektumot ebben a formában?
Konkrétan egy olyan beviteli mezőt szeretnék létrehozni, amibe hogyha beírjuk az adatot, kiírja a lehetséges találatokat egy adatbázisból.
Az oldalon szereplő mező funkciót szeretném rekonstruálni a saját adatbázisommal: http://cpuboss.com/compare-cpus
Köszi előre is!
Üdv.
-
nagyúr
válasz bambano #8333 üzenetére
Ilyen kábeleket rendeltem már korábban Ebayről, pont ilyeneket. Igaz, negyedáron.
A gond az, hogy most I2C-hez kellene, és ezek azt nem tudják.
Igen, soros portról jobb dolgozni, így van. Sajnos nekem ez most pont azért kell, mert van egy céges laptopom, amit magammal viszek, mikor hétvégén meglátogatjuk a szülőket, és abba nem tudok ilyet rakni.Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
bambano
titán
válasz Jim Tonic #8325 üzenetére
[link] szerintem a soros portok jobbak, mint az usb konverterek. az usb konverterekből nekem van olyan, ami hibázik, meg olyan is, ami viszonylag stabil.
a málnaboltokban árulnak nem szabványos feszültségű usb konvertert.[link]
szerintem a programmal nem lesz probléma, sima usb-serial támogatás kell hozzá.
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
nagyúr
Csinálsz egy szöveges fájlt. Annak legyen ez a tartalma, természetesen a helyes paraméterekkel:
move /y .\forraskonyvtar\*.* .\celkonyvtar\
A kiterjesztését txt-ről bat-ra változtatod, majd beállítod a feladatkezelőben, hogy fusson le, x időközönként. Azt nem tudom, mit csinál a folyamatban levő fájlokkal, de mivel elvileg azokat fogja a kliens, így a task kifut hibával, és annyi.Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
sztanozs
veterán
válasz beleszólok #8320 üzenetére
Debug üzemmódban teszteled a c#-ot sebességre, vagy Release-ben?
-
rongyi
aktív tag
Sziasztok!
Tudtok mondani olyan programot vagy esetleg scriptet, ami azt csinálja, hogy adott mappába, ha letöltődött adott file, akkor azt átmásolja egy hálózaton lévő meghajtó adott mappájába? Remélem jó helyre írtam és érthetően Válaszokat előre is köszönöm!
-
nagyúr
Sziasztok!
Tud valaki jó szoftver/hardver kombót ajánlani soros kommunikációhoz (TTL, UART, I2C)? Kellene valami debugger megoldás windows alá, mert van egy vödör szenzorom, amikről semmi doksim nincs. Ebayen találtam usb to serial adaptereket normális áron, viszont nem tudom, mennyire használhatók ezek pl. a RealTermmel. Amit a szoftver ajánl, az horror áron van. Esetleg van valakinek valamilyen bevált párosa?
[ Szerkesztve ]
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
martonx
veterán
válasz beleszólok #8323 üzenetére
Hát, ez esetben nagyon gáz a C# 22mp-es olvasás ideje.
Én kérek elnézést!
-
beleszólok
senior tag
válasz martonx #8321 üzenetére
Végigpörgeti, különben nem tudnám pl. a sorok hosszának átlagát megszámolni.
(nekem is ez volt gyanús, ezért beleraktam egy átlagszámítást, hogy biztosan szüksége legyen a beolvasott adatokra)
Az a 3mp nem lehetetlen: a C-ben íródott wc (alias Word Count) ennél gyorsabb, kb. 1.5mp alatt olvassa végig második nekifutásra (ekkor már a fájl egy része cache-ben van)
A python nagy része mögött meg C-ben írt programok vannak.
Az egyetlen, de súlyos szépséghibája, hogy a cPython-ban van egy ú.n. GIL, ami miatt a többszálú működésnek csak akkor van értelme, ha a szálak I/O műveletet végeznek, mert ha mind CPU-t használ, akkor egymásra várnak állandóan. (és látszik is, hogy csak az egyik magon van terhelés)[ Szerkesztve ]
-
beleszólok
senior tag
válasz martonx #8319 üzenetére
Kipróbáltam: egy szálon ugyanaz, több szálon meg nem működőképes úgy, ahogy elképzeltem (a foreach helyett Parallel.Foreach ...), mert úgy fest, ilyenkor számolni sem tud, a doksiban talált példa alapján a a ForEach második paramétereként átadott lambda fv. úgy tűnik nem képes szálbiztosan kezelni a változókat.
Illetve ez csak feltételezés, az viszont biztos, hogy a fájl eredeti méreténél néggyel kevesebb sort számolt meg.
Az csak mellékes, hogy mindezt még lassabban is csinálta, mint az egy szálon futó változat.
(mindezt linux alatt, mono-val, virtualbox-ban, szóval nem állítom, hogy ez kizárólag a C# hibája)Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
martonx
veterán
válasz beleszólok #8320 üzenetére
Egyébként nekem gyanús, hogy vagy a Python csal (mondjuk a fordító figyeli, hogy csinálsz-e bármit a beolvasott adattal, és ha nem akkor valahogy eleve csak végigpörgeti a file-t, érdemi beolvasás helyett), vagy a C# mono-val nagyon nincs optimalizálva. Vagy mindkettő. Elvileg közel nulla különbségnek kellene lennie pusztán a file megnyitásakor, végigpörgetésekor a két nyelv között.
Nekem egyébként kicsit gyanús, hogy a Python az 1.6Gb-os file-t 3.6 másodperc alatt nyálazza végig, ez kicsit mintha túl kevés lenne.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz beleszólok #8316 üzenetére
ha már próblgatunk, akkor ezt próbáld még ki C#-al, a komplett using-os rész helyett:
foreach (var line in File.ReadLines("kern.log"))
{
n++;
}Így legalább már pont olyan szép, mint python-nal
És amikor ezzel megvagy, akkor javaslom még a foreach helyett a parallel.foreach-et kipróbálni. Erre gondoltam eredetileg, amikor mondtam, hogy C#-al nagyon egyszerű több processzor magot kihasználni.
Én anno C#-al (mondjuk nem mono-val, hanem rendes C#-al windows-on) 40Gb-os XML-eket parsoltam, és dolgoztam fel, töltöttem db-be pár órás futásidővel (igaziból a db-be töltés volt a szűk keresztmetszet, pontosabban a db mögötti storage, mivel a DB szerver 96 magos, alig terhelt gép volt).
Én kérek elnézést!
-
beleszólok
senior tag
válasz Oppenheimer #8317 üzenetére
(értelmetlennek tartom ugyan, de kipróbáltam)
Semmi változás.Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz beleszólok #8316 üzenetére
és ha a while ciklusban nem adnál értéket egy stringnek?
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
beleszólok
senior tag
válasz Sk8erPeter #8315 üzenetére
Sokra nem mentek vele
namespace monosandbox
{
public class Hello
{
public static void Main(string[] argv){
int n = 0;
Console.WriteLine (System.IO.Directory.GetCurrentDirectory ());
using (StreamReader sr=File.OpenText("kern.log")) {
String s;
while ((s=sr.ReadLine()) != null) {
n++;
}
}
Console.WriteLine (n);
}
}
}Ennél primitívebb kódot nehéz lenne összehozni.
A StreamReader bufferelésével játszadoztam egy sort, de csak rontani tudtam rajta.
A fenti kód, így ahogy van, picit több, mint 22mp-ig fut - most lemértem.
Ugyanez a feladvány, csak pythonban 3.6mp.f=open("kern.log","r")
n=0
for i in f:
n+=1
print nValamit nagyon trükkösen csinál, mert ha a fenti kód helyett egy ilyet csinálok:
f=open("kern.log","r")
l=f.readlines()
print(len(l))akkor elvileg betölti memóriába az egész fájlt, gyakorlatilag iszonyat gyorsan végig tud menni rajta, még sincs bent minden, mivel a fájl közel akkora, mint a teszteléshez használt virtuális gép memóriája és az elég feltűnő, ha megtöltöm. A readlines() helyett read()-t használva elég szembetűnő a különbség.
(1.6GB a fájl és 2GB-ja van a VM-nek)[ Szerkesztve ]
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz beleszólok #8314 üzenetére
Mondjuk ha a "blog-jellegű panasz" valamilyen kódot is tartalmazna, hogy miként is működtél, akkor lehet, hogy lehetne rá érdemben is reagálni, és esetleg jobb módszert mutatni. Amivel a panasz esetleg enyhíthető.
Vagy nem, de ez eddig még nem derült ki.Sk8erPeter
-
beleszólok
senior tag
Persze, ez nem is kérdés volt, csak amolyan blog-jellegű panasz
Anno méricskéltem és egészen vad dolgokat találtam.
Pl. hogy python + egy bizonyos regexp illesztése valamennyi sorra, jóval gyorsabb, mintha ugyanezt C-ben a perl RE könyvtárat használva csinálom.
Gyakorlatilag az adott kifejezéssel a python volt a leggyorsabb valamennyi kipróbált nyelv közül (python, java, C, ruby stb. A mono akkor kimaradt)
Aztán persze kiderült az is, hogy ha a regexp végéről lehagyom a ".*$" mintát, akkor máris nem ennyire egyértelmű a python (cPython) előnye, de összességében még nem találtam olyan eszközt, ami alkalmas lenne szövegfeldolgozásra és elég gyors is ahhoz, hogy több millió soros logokat gyorsan fel tudjak vele dolgozni.
Nemrég belebotlottam ilyenekbe, mint erlang, haskell, rövid ideig azt hittem, hogy ők hozzák az igazi megoldást, de utóbb kiderült, hogy a meglévő python kódom a feldolgozással együtt is gyorsabb, mint az említett, funkcionális nyelveken készített sorszámláló ("wc -l" klón)Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
válasz beleszólok #8312 üzenetére
Ennyi információval nem sokat lehet mondani rá Az ördög valószínűleg a részletekben van, és ki lehetne mérni, mégis hol veszik el ennyi idő.
-
beleszólok
senior tag
Korai volt az örömöm.
Ugyanazt a file-t (cca 7millió sor), pythonból kb. 1.5mp alatt olvasom végig és számolom meg, miután egyszer valamivel végigolvastattam, monoból valamiért kb. 20-30mp ugyanennek a feladványnak a futásideje.
Fura... lehet, hogy a múltkor mellényúltam, amikor úgy tűnt, hozza a python sebességét a C#?Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
beleszólok
senior tag
válasz martonx #8306 üzenetére
Nem, valamelyik menüben kifejezetten workspace szerepelt. Eredetileg úgy akartam használni, hogy nem volt "solution", mert a neve alapján arra gondoltam, hogy az valamiféle bugtracking eszköz lehet
Ezt látszott megerősíteni az a workspace szó valahol.De ettől függetlenül érthetetlen dolognak tartom a duplázott könyvtárnevet. Szóval ezt még emészteni kell.
-
martonx
veterán
válasz beleszólok #8304 üzenetére
Szerintem kevered a namespace-t és a workspace-t.
Én kérek elnézést!
-
beleszólok
senior tag
Na ettől kezdve végképp nem értem a dolgot, mert ugyanakkor van benne workspace is.
Számomra elég fura az egész egyelőre.Az üresen maradó tab linuxos, talán ubuntus bug lehet, mert szöveges panaszt egyet vagy kettőt találtam, screenshotot meg csak egy unity-s példányt.
Említettek valami icairo2 bugot, hogy az okozhatja, de alaposabban nem néztem utána.Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
bigbuda
aktív tag
Sziasztok!
Kérdésem az lenne:
PHP-ba kellene egy combobox, aminek elemei egy adatbázisból lennének lehívva. De a combobox-ba kézzel is be lehetne írni és ha a beírt elem még nincs az elemek között, akkor úgy is el lehet menteni és a beírt elem eltárolódik az adatbázisban, tehát a következő használatkor már ott lesz alapjáraton a választhatók között..
Ezt hogyan lehetne megcsinálni?
-
martonx
veterán
válasz beleszólok #8299 üzenetére
Én Visual Studio-t használok, ott nem tapasztaltam ilyen problémát. Ebben nem tudok tanácsot adni.
Én kérek elnézést!
-
válasz beleszólok #8299 üzenetére
Az lehet a kiváltó ok, hogy tévesen vontál le egy következtetést pár hozzászólással ezelőtt: a solution nem a projekt megfelelője más környezetekből.
Visual Studioban (és itt is) a projekt a legkisebb fordítható egység, aminek a kimenete projekttípustól függően egy DLL, futtatható fájl, csomag, stb. Vagy más szóval egy modul, Pythonban meg kb. a package felel meg ennek, csak komplexebb.
A solution ilyen projekteket fog össze, és lehetővé teszi a kereszthivatkozásokat közöttük. Ezt meg máshol workspace-nek szokták hívni.
A regexes példádnál nem a solution, hanem a C# projekt hiányzott - enélkül nem tudja az IDE, melyek framework verziót húzza be és mi a kimenet, inkább nem is csinált semmit.
Azt viszont nem tudom, miért nincsenek nevek a tabokon. Xamarin Studio alatt még nem volt ilyen bugom.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Nintendo Switch
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Tudományos Pandémia Klub
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen mosógépet vegyek?
- Windows 10
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Rpaspberry PI 4 8GB RAM, X825-C8 ház, X735 Tápvezérlő, X862 m.2 SSD, WD 240 GB m.2 SSD-vel
- Samsung Galaxy Note 10.1 tablet vezeték nélküli billentyűzettel, tokkal, egyéb kiegészítőkkel
- számítógép alkatrész felvásárlás / Hardver felvásárlás
- Gamer pc / asztali Számítógép felvásárlás
- Processzor felvásárlás
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest