Hirdetés
-
PROHARDVER!
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
alaves
addikt
válasz
robber4
üzenetére
Minél nagyobb az interpoláció (de-judder), annál több az artifact (objektumok körüli hiba). Sporthoz is beállíthatsz magadnak egy másik kombinációt, amely tetszik. Egyébként minden tartalomhoz a 'moziszerű mozgás' egy optimális kompromisszum, vagy 'trumotion: ki'. Darabos (stutter) nem lehet, mert 50/60 Hz a TV adás képfrissítése. Ha boxról megy érdemes próbálni, hogy melyik a jobb (elvileg 50 Hz, Samsung-nál legalábbis).
-
robber4
aktív tag
Sziasztok. Van egy LG OLED C5 48 inches tv-m.
Akinek esetleg van egy ilyen készüléke és szok rajta foci meccset nézni.
Nektek hogy van beálitva a kép? Csak mert nekem kissé olyan pixeles pl a játékosok körül olyan darabosnak érzem a mozgást.
Filmekhez egész jól sikerült eltalálnom a beálitásokat ott a de judder és a de blurrel játszottaam .
Valakinek valami jó tippje aki tapasztalt ebben a legsimább mozgást szeretném elérni
-
robber4
aktív tag
válasz
eL Geri
üzenetére
Én is filmakert használok sdr ,hd tartalmakhoz tv adásokhoz viszont én jól kiszúrom az ilyet hogy a tisztaságnál nekem viktor javaslatától eltérően a truemotionnél nem a moziszerű mozgás vagy a kikapcsolt állapot a jobb.
Nálam pl olyan kicsit hogy is mondjam nem olyan simás a mozgás.
Moziszerű,sima mozgás vagy terémészetesnél olyan nagyon Motion blur szerű a kép mint játékokban.Ha meg kikapcsolom akkor meg darabosÉn azt csináltam tesztképpen és neten is olvastam hogy a felhasználói választéknál a De blur és a de judder-t álitottam. egyik képmódot sport/foci másik képmódot lekopiztam filmaker beálitásokhoz a másiakt pedig filmekhez tv adásoknál.
Egyiknél a felső filmek:5-2 a másik foci: 2-7.
Esetleg valakinek van ennél jobb beálitása is amit kitapasztalt? LG Oled C5 48col az én tvm
-
válasz
robber4
üzenetére
Pont úgy röcög, mint egy oledes telefonon. Lásd link. Nézd meg ugyanazt egy LCD-n (kikapcsolt mozgás-interpolációval) és hasonlítsd össze. Saját szemeddel nézd meg hogy milyen. Szerintem nincs semmi gond vele. Egyébként ezek a smilek is simán judderesek, mert low fps:

-
Tyrone89
senior tag
válasz
Sasi001
üzenetére
szerintem a képátló nem befolyásolja, az oled mozgásmegjelenítése ugye alapból darabosabbnak hat mint egy lcd tv-n, ez a technológiából fakad. Viszont az hogy a mozgásmegjelenítés milyen alapból, szerintem ott számít a tv processzora. Egyik másik gyártónál lehet hogy alapból is korrektebb és nem érzi szükségét az ember, hogy mozgásinterpolációt használjon, plusz ugye kinek mennyire háklis erre a szeme. Más gyártónál meg lehet gyengébb már alapból is a processzor ehhez, ezért inkább bekapcsolja az ember. Viszont ha bekapcsolja az okozhat képhibát az algoritmus miatt. Én pl az LG C9en bekapcsolva használom, 2-3 judder értékkel. Itt már egész fluid a mozgás de még nincs szappanopera hatása a képnek
-
L4D1K
őstag
válasz
John D'oh
üzenetére
Eh, megprobaltam gyorsan.
De-judder: ertem mar mi ez a szappanopera effetkt, borzalom. Olyan mintha sietne a kep elore - es nem igazan volt mas haszna.
Cinema effect szinte ua volt mint a TrueCinema.
A furcsa az volt, hogy kikapcsolt TrueCinema majdnem jobban tetszett. Ott viszont az akadozas nem volt konzisztens es olyan erzes volt mintha hullamozna a szaggatas fuggolegesen.
Asszem hagyom igy, illetve ahogy Vhiktor ajanlotta a videokban.
-
L4D1K
őstag
Sziasztok! LG C4 kérdés, bár elég általános:
Motion judder (stutter?) ellen mit tudok tenni? Úgy lett beállítva a TV ahogy a bibliában leírták (köszi Vhiktor), szóval filmmaker mód aktív és minden más rásegítés meg nem.
Ne értsetek félre gyönyörű a kép - ha nem mozog. Horizontális kamera pásztázásnál az összes filmben lévő felirat (pl falakon) vagy más statikus elem "szaggat" - és számomra ez rettentően zavaró. Mintha a tv és a tartalom frissítése teljesem sync-ben lenne, bár itt gondolom csak annyi történik h a 24p / 30p kontent találkozik a közel instant oled kép frissítéssel és nem értik egymást.
A furcsa h ha rá van kötve a PC akkor játékokban szintén ezt tapasztalom a feliratokkal.
Biztos vagyok h nem a tv a hibás hanem én - segítsetek helyes beállítások felé terelni
Köszönöm! -
Thread62
csendes tag
válasz
alaves
üzenetére
erre lehet kidolgozhatnánk valami egyeztetést
a penge QLED már másik helyen van de azt is tudom időnként tesztelni
na pont az UFOkat nem néztem meg vele de a mozgó fotó még életszerűbb is azzal letaglózott mert egy hét alatt elfelejtettem milyen is az igazán jó mozgás.
csak szemrevételezéssel tesztelhetünk, nekem nincs sínen mozgó kamerám
esetleg mindketten csinalunk teloval videót, elhuzva a mozgó fotóval egyutt és abbol kivagható a kép, bár lehet ez macera.
nézd meg a montreali utcaképet olyan sebességnél ahol 1 mp alatt vonul át a képernyőn egy adott kontúr. a kontúrok milyenek? betűk a tartályon?
a célom nekem nem a 24fps mozi judder hanem a teljes simaság, teljes élesség. de mondjuk pl. az F1 közvetítésre nem is kell semmi dejudder mert 50i azaz gyakorlatilag 50fps aztán mégis rosszabb ezen. irigylem a másik 99 embert
MiniLEDem nem volt még, most beszélgettem valakivel aki szerint azért az nem OLED pótlék. Bár lehet hogy a sport jobb rajta. -
alaves
addikt
válasz
Thread62
üzenetére
A BFI 60 Hz-es a TV-ken (a bravia 9 tud 120 Hz-et jelenleg), ezért más fps-s anyagnál nagyon villogni fog. Inkább játékoknál szokták használni. 24-50 fps anyagoknál nyilván a de-judder használatos, akit nagyon zavar a szaggatás (stutter).
Az OLED-eknél ~40 ms-os, a csúcs miniLED-eknél ~30 ms-os, a belépő LCD-knél ~15 ms-os stutter van. Minnél gyengébb a TV, annál jobban elmossa a 24 fps-es anyag mozgását, de attól az még nem jobb, hanem rosszabb. A Samsung miniLED is hiába tud nagy fényerőt, attól még az összegzett képminőség jobb a Samsung QD-OLED-en. -
Tyrone89
senior tag
válasz
TazLeacher
üzenetére
Ugyan nem tudom, hogy a C4-nél a de juddert ugyanúgy 0-10 között lehet e állítani mint a C9-nél, ha igen akkor a 10es érték felé közeledve lesz egyre jobban szappanopera hatás, de itt már egyre több képhiba is.
én is használom, bár nekem a 2-3 érték megfelelő, ott már nem érzem a 24p "darabosságát", de még nincs szappanopera hatás
-
PTM
senior tag
válasz
TazLeacher
üzenetére
Minél magasabbra állítod a de-juddert, annál erősebben interpolál, így szappanoperásabb lesz. De a képhibák is annál gyakoribbak lesznek. Ezt próbálgasd, vagy megnézheted a preseteket is, Clear és társai.
Nekem 3-ason van azt hiszem, ez nélkül nem bírom elviselni OLED-en a 24p-t.
A de-blur a magasabb framerate-hez van (60 frame-mel felvett filmek például), az szerintem maradhat nullán.
-
HUTCHDB
nagyúr
Köszi a szakszavakkal tűzdelt válaszokat, bár olvasva a szavakat önállóan értem, de összességében nekem ez egy katyvasz. Most akkor jobb a Samsung OLED vagy rosszab, mint a pana, vagy az lg?
Ami a "mozgáshoz" hozzátartozik, hogy én imádom a szappanopera szerű megjelenítést, (blur, judder) ebben a Samsung nagyon jó szerintem.
Lehet ezzel el is ástam magam, mivel tudom, hogy egyes kalibrálásoknál, vagy egy-egy nevesebb tesztnél ezek a funkciók azonnal kapcsolódnak is ki.
Ezen kívül imádom az éles, (talán még a túl éles) képet is, és a meleg tónusú színeket.Végül a kérdésem az lenne, hogy az említett Samsung OLED-ről (S90C) kinek, mi a véleménye egyébként?
-
Gicz
addikt
válasz
junkpod
üzenetére
Csak C2 oleden próbáltam, és a fényerő csökkenést még el is fogadném, de a vibrálását nem bírtam. Előtte volt utolsó szériás Pana plazmám, a mozgóképfelbontás ahhoz képest borzasztó. Plusz a pana plazmán a 24p judder is sokkal jobb volt, pont azért mert impulzus kijelző nem "sample and hold".
-
alaves
addikt
válasz
lala666
üzenetére
+1 A magyar - török meccset néztem, nem találtam problémát a mozgással (S90C: de-blur:10, telekom box 4k/50Hz). Más sportközvetítéseknél sem látok problémát (tenisz, kerékpár, stb.).
-Interpolációs mozgásjavításnál (24fps anyagoknál), az S90C ici-picit gyengébb az LG-nél (C1) (OLED-ek vonatkozásában a sorrend ugye legjobbtól lefelé: Sony>Panasonic, Philips>LG>Samsung>Hisense és egyéb gyártók).
A de-judder értéket időközben módosítottam 1-re, mert 2-nél már látok számomra zavaró 'artifact'-ot, de ez nagyon egyéni dolog.-PC-re kötve felhasználástól függően beállítható a QD-OLED is úgy, hogy rendben legyen (nekem is sikerül, semmi különbség grafika, betűk vonatkozásában a C1-hez viszonyítva). Lehetnek persze egyedi dolgok, programok, de azoknál utána kell nézni a fórumokban, hogy alkalmas-e arra a 'triangular' pixel-struktúra. Speciális esetekben WOLED-nél is előfordul olyan, hogy nehéz megoldani vagy nem is lehet, mert akkor zavaró az adott felhasználónak (pl. egyik fórumtársnál CAD-ban árnyék fehér vonal).
-DV: az általam eddig nézett (HDR/DV kombinált mkv-k) 2024-es filmek mindegyike HDR10+ dinamikus metaadattal rendelkezett.
-4 üzemóránkénti kompenzáció: Samsung-nál is figyelmeztet a végrehajtásra, illetve (talán 10 órát követően) visszaszámol, mint a Philips-nél (S90C-n mindig felülbírálható az eddigi felhasználásom alapján).
-Pixelfrissítés: Samsung-nál gyári aut. 2000 üzemóránként. Nagy fényerő használata és/vagy extrtém napi üzemóra esetén továbbra is az arányos időközönkénti kézi futtatást ajánlom.
(Az LG csökkentette 500-ra, de az algoritmus is változhatott, mert már nem 1 óráig tart) -
Luigi962
őstag
-
Celtis
veterán
válasz
Joco_77
üzenetére
A mozgásmegjelenítési probléma a kijlező működési elvéből következik. Olvasd el az rtings oldalán a "stutter" magyarázatát. Ebben egy fikarcnyit sem javult az OLED az évek során.
A BFI csak szimulálja az impulzusos megjelenítést, de súlyos ára van. Csökken a fényerő és vibrál a kép (ahogy a plazmán is vibrál) Van egyébként BFI talán minden LCD és OLED tv-n ma is, de nem hiszem, hogy sokan használnák. Lehet, hogy a 120Hz-es BFI jobb volt, de szerintem annak hiányával sem veszítesz semmit.
Vagy megszokod a darabosabb mozgást vagy enyhén rátolsz egy kis de-juddert. -
hunspikey
őstag
válasz
Howkeddlee
üzenetére
Nos igen - pont erről volt szó.
El van rontva a szemed a túlszínezett, képjavítós, IFC-s LCD fos képpel.
Nem tehetsz róla, viszont ha van egy kis érdeklődés benned a téma iránt akkor javaslom, hogy kezd el magad szoktatni a "helyes" képhez a következők szerint.
Próbáld meg elérni elsőre hogy ne a "élénk" mód menjen minden forrás esetén.
Válaszd ki a második legvilágosabbat.
Ezután menj bele a beállításokba és próbáld meg, hogy kicsit emelt értékektől szépen fokozatosan majd haladsz visszafelé a normál beállítások felé.
Előbb utóbb a szemed és a lelked értékelni fogja a normál nem csiri-csáré képet, de ehhez idő kell.
Az elérendő cél:
HDR - otthoni mozi mód legyen elég
SDR - filmmaker mód legyen elégkotraszt mehet elsőre maxra, fényerő SDR esetén induljon 70-ről, majd innen fogsz szépen visszafelé haladni, minden alkalommal csak egy pár pöccintéssel, lefelé egészen 45 alá. Este elég a 30 is...
Szín csúszka: 50 a gyári érték ezt kéne előbb utóbb elérni LCD mérgezettség lévén kezdj 60-ról aztán azt is vedd el egy-egy értékkel szépen naponta.
Mozgás: cél az lenne, hogy ne legyen bekapcsolva az intelligens mozgás, hanem teljesen kikapcsolt állapotban legyen - de szerintem ehhez kell a legtöbb idő.
A menük közt szépen időben vedd egyre vissza az "egyéni" beállítások alatt a de-juddert és a de-blur paramétereket is.
Fekete szint: 50- kész- elsőre, utolsóra is
Fehéregyensúly: meleg 50 - itt nincs mit megszokni- ez a helyes és kész.
Apránként... tudd, hogy az egyik legjobb készüléked van - de idő kell magadnak hozzá.
Ja, első 50 órában érdemes teliképernyős, tehát nem szélesváasznú tartalmat nyomatni, hogy fent és lent is "kopjon"

Fóliát szedd le, elölről és hátulról is. Elölről főleg - mert kontraszt vesztést ad
-
Celtis
veterán
válasz
Yodamest
üzenetére
Félek kis tévedésben vagy. A kadenciahelyes lejátszás egyáltalán nem azt jelenti, hogy mennyire simítja ki a tv a film alacsony fps miatti természetes darabosságát.
Javaslom az rtings mozgásmegjelenítést (judder, stutter, motion interpolation, stb) magyarázó leírásait és videóit tanulmányozni.
1. rész [link]
2. rész [link]
3. rész [link]
4. rész [link]
5. rész [link] -
hunspikey
őstag
No, gondoltam írok pár gondolatot a G3-ról azon belül is a nekem érkezett 77"-os azaz a legnagyobb elérhető MLA paneles kivitelről.
A TV szép - élőben a nyugodt külső, a letisztultság és a minőségi anyaghasználat jellemzi.
A fórumtársnak hála vettem egy Stell állványt, amit ugyan a gyártó 75"-ig ír, de simán kiszolgálja a 77G3-at, sőt egészen remekül mutat vele, kvázi teljesen gyári az összkép.
Kicsit arról írnék, hogy ki mire számítson ha netán upgrade-el.
Én 65C9-ről jövök és nagyon sokat gondolkodtam a váltáson, mert a C9 alapvetően nagyon rendben van. Emiatt minden amit írok kicsit úgy értendő hogy a C9-hez képest, nem akarom LCD-hez vagy egyéb TV-khez hasonlítani.
Beállításról számos videó van, a lényeg tényleg annyi hogy ki kell venni az energiatakarékossági menüpontokat, illetve a logo dimminget.
A beállításokat az én C9-hez szokott agyam nehezen értette meg, itt 3 fő képi kategória alá van minden sorolva, talán még az is be van kényszerítve e 3 közé aminek igazán kellett volna egy negyedik kategória, de ezen pár óra alatt átlendültem.
Ami meglepő, hogy bizonyos dologok ugyan azon a néven, de már működőképes formában vannak jelen, pl a részletgazdasági üzemmód, ami a C9-en semmit sem csinált a G3 kötelező és működő eleme.
Vágjunk a sajtba: fényesebb? Igen, az. Annyival? - Igen, annyival, DE:
aki arra számít, hogy majd innen fogva minden kétszer világosabb lesz, gyorsan ezt verje ki a fejéből. A csúcsfényerő nőtt, nem is keveset- konkrétan megvakulsz, de ez nem megy át a teljes képre, ettől egy szarul masterelt film olyan sötét marad, hogy se ezen, se semmin továbbra sem élvezhető - pl a most legutolsó rész az Apple TV-n: invázió, S02E08 - nézhetetlen. Utálom. 1.7 milliós TV és ennek a sorozatnak be kell kapcsolni az élénk dolby vision módot, mert kb 20 nitre van masterelve... kvázi Sárkányok Háza szintű - tudjátok a botrányos tengerparti jelenetet mindenki ismeri.
Jut eszembe az konkrétan egyébként - és minden egyéb sötét jelenet, bár nem számottevően világosabb azonban a TV sötét közeli részletgazdagsága ámulatba ejtő.
A Sárkányok Háza 7. rész, valahol a közepe felé, amikor sétálgatnak a tengerparton, teljesen kivehető részletekkel és színekkel bír. Pl amikor indul az első csók akkor a lány fülbevalóján a G3 játszi könnyedséggel mutatja hogy a felső kő zöld az alsó rubin. Később amikor a kis srác megy sárkányt nevelni, látszik, hogy a sárkány konkrétan haragoszöld bőrrel bír és a kiscsávó ruhája is részletgazdag illetve smaragdzöld. Aztán pár jelenettel később amikor a szőke lány a tengerparti pitty-putty után felébred, konkrétan látszik az árnyékban lévő szemének a szemefehérje az írisszel együtt - ezt a C9 nem tudta ábrázolni.Ennek ellenére azt gondolom, hogy a dolby vision üzem hagy némi kívánnivalót maga után. Mármint általános fényességben. Élénk módban persze, odavág, de én nem szeretem használni, bár a C9-en kizárólag így ment, mert ott ha nem élénkben volt akkor tényleg élvezhetetlen sötét volt minden. A G3 annyival többet tud, hogy az "eredeti" képi mód csutkára tekerve (szigorúan DV üzemben) elégséges. Nem über, de nézhető.
Normál HDR esetén becsoki a képe. Youtubról beröffentettem a MisteryBox, vagy ha úgy ismeritek Jacob + Katie Schwarz HDR videói úgy néznek ki, hogy konkrétan leesett az állam. Elképesztő, földöntúli, iszonyat patent. Felfoghatatlan - a C9 több mint dupláját adja fényességben, olyan árnyalatkezeléssel, olyan bő színtérrel, hogy nem lehet rá elég jó jelzőt felsorolni.
Szóval a hardware bírná - látszik a demó videókon, hogy itt a panel mindent ki tudna adni, ha a kontent akarná, de nem akarják.
Ezért nekem kicsit csalódás, mert nem a szent grál, a TV nem menti meg az agyament rendezői vágyakkal rendelkező kontent kreátorokat, bizony van egy rakás tartalom ami de facto túl sötét még egy ilyen TV-n is.
Minden megállapításomat kotta 0 nites éjszakai megtekintéssel tettem, mielőtt azt hinné bárki, hogy a háttérfény volt sok.
Mozgása a TV-nek jó, talán jobb is mint a C9 a részletgazdagság javult, érdemes a super resolution opciót maxra tenni, és enyhébb élesség értéket választani, a super res nagyon szépen működik és a 4k-t teljes glóriájában megmutatja mindenféle sharpening artifact nélkül. Tudom most betáraztak a videófilek, de nem érdekel, átlag ember vagyok, szemüveges, nincs hubble space teleszkóp látásom, kell egy kis segítség

Mozi hatása van-e? Nincs... vártam, hogy mozisabb legyen de nem az.. Valahogy a nagy méret ellenére érzed, hogy TV-t nézel és nem jön a mozi érzés, de legalább a kép hatalmas és részletgazdag. Én 2.7-méterre vagyok a TV képének síkjától (lézert tettem a homlokomra onnan tudom) és így van akkora képe mint egy átlagos moziteremben valahol középen ülve. Ha kinyújtom magam elé a két karom és a két nagyaraszom összetartom akkor pont akkora látszólagos méretet kapok mint amekkorának látszik a képe. Ezt mindenki otthon kipróbálhatja.
Összességében a TV kiváló - tényleg, a csúcsok csúcsa. De azt komolyan gondolom, hogy akinek most 65 colos OLED-je van, pl C9 vagy újabb nagyon gondolja át, hogy miért akar upgrade-elni. Én pl 65 colos G3-ra megbántam volna, így hogy 77-es, oké, mert sokkal nagyobb képet ad és általánosságban világosabb.
SDR: erről még nem írtam, itt mindent tud - OLED fényerő nálam 35-tökéletesen elég. Rohadt jól mozog, eszméletlen szépek a színei, tud mindent.
a TV összegezve egyedül a Dolby Vision tartalmak esetén van a rendezők és a fényelő "mesterek" által térdre kényszerítve, az LG annyira komolyan veszi, hogy legyen film hű a kép, hogy ezzel el is veszi a lehetőséget attól akinek ez nem tetszik. Lehet a G3-is élénk módban fog kikötni

Egyébként miért is lázadunk az "élénk mód" ellen? Miért nem lehet alacsony delta E-vel nagy fényerőt kihajtani - ezt sosem értettem. Azért az a 600 nit különbség (az élénk és a második legvilágosabb mód közt) igen is ég és föld...
Egyenlőre ennyi, még tanulom hogy melyik beállítás a legjobb, majd kitárgyaljuk itt folyamatában a többi G3 tulajjal a dolgokat!

Én most így megyek:
DV és HDR mód:
OLED pixel fényerő: 100
Fekete szint: 50
Kontraszt: 100
Dinamikus kontraszt: ki (bár sötét jelenetnél az alacsony szépen tolja a near black részleteket, a magas meg jót tesz a kontraszt mentes tartalomnak)
Szín telítettség: 50
Fehér egyensúly: meleg 45
Élesség 25
Szuperfinom részletek: magas
Mindenféle zajcsökkentő egyéb okosság: off
Mozgás: egyedi, de-judder: 2-es, blur: 0
Szín finom hangolás: ki (ez mindent elszúr ha be van kapcsolva)Nálam kicsi pirosas volt a kép ezért 2 pontos kalibrációnál mind az alacsony, mind a magas értéknél -5-öt kapott az R csatorna - így sokkal tisztábbak a színek, illetve a 22 pontosnál az egyik profilt arra állítottam, hogy segítsen a rohadt sötét filmeken, ezért 2.5-5IRE értékek kaptak RGB +5 értéket, 7.5 kapott RGB+2-t így egy csomó részlet előjön.
-
Celtis
veterán
válasz
Vhiktor
üzenetére
A video célja ott van a címében. Én azért linkeltem, mert szerintem a lassított felvételen kiválóan látszik az OLED képfrissítés frekvencia, tehát az 5:5 pulldown, amit te is írtál. (Meg a judder, de az más téma)
Arról, hogy az LCD-n mi mérhető és hogyan, kellő tapasztalatok híján nem kívánok vitába szállni. Legyen úgy, ahogy mondod. -
Celtis
veterán
válasz
Vhiktor
üzenetére
Tulajdonképpen ez a 120Hz már ezen a régi videón is tisztán látszik. A jobb oldali tv-n nincs 120Hz-es villogás, azon nem működne a mérésed. Úgy emlékeztem az is OLED, ezért is tettem fel a kérdést a mérés módjára vonatkozóan. De ezek szerint az OLED-eken látszik a képfrissítés változatlan tartalom esetén is.
Érdemes megfigyelni az androidos Sony tv-n a 3:2 pulldown miatti judder-t. Hibás beállítás...
Kíváncsi lennék 25p vagy 50i forrás esetén is a mérésre. Mintegy megerősíteni, amit gondolok.
-
morfondőr
addikt
-
morfondőr
addikt
Üdv!
Tudnátok tippeket adni, hogyan lehet a lehető legjobban eltűntetni a darabosságot (judder/stutter) a filmekből? Az alanyok: LG 55 CX, Yamaha RX-V685 és Nvidia Shield Pro lejátszó. A szoftver pedig leginkább Plex.
Be tudom állítani a Plex-et, hogy váltsa 24 Hz-re a képfrissítést, de akkor is ugyanúgy akadozik de-judder nélkül és még a tetjébe néha meg is kergül, mire vált az avr, majd a tv és a film meg nem indul el. Real Cinema hiába van bekapcsolva, a TruMotion beállításokban meg legalább 7-ig kell feltenni a csúszkát, hogy ne zavarjon. Ilyenkor meg elő jönnek már néha zavaró anomáliák (pl. vízesés elég furcsán néz ki). Filmmaker módba van állítva mindhárom képmódnál (SDR-HDR-DV). A pixeleltolás (oled motion) ki van kapcsolva.
Van-e valaki, aki külső lejátszóval meg tudta oldani a problémát?
Előre is köszi a tippeket! -
xedamen
senior tag
válasz
4264adam
üzenetére
Nekem ezzel a beállítással fordult elő a leírt pásztázó kép darabossága, ha a Judder-t felteszem 3-4-es értékre, akkor elmúlik a hiba az adott tartalmon. Érdekesség, hogy Netflix 4K műsornál és YouTube 4K-n is láttam, de más szintén Netflix vagy Youtube 4K műsornál nem, lehetett bármilyen tartalom a kijelzőn. Ez jelen volt a CX-en is, ott emlékszem be volt kapcsolva a "szappanopera" effekt, itt mivel csak 1-1 tartalomnál tűnt fel 1-1 másodpercre, így inkább levettem a Judder-t 0-ra, Blur marad 10-en. Ma még egy tartalomnál sem tapasztaltam "vibrálást".
Az egyébként normális, hogy a Picture Clarity settings alatt, ha bekapcsolom a "Clear Motrion"-t akkor az egész kijelző vibrál? NEkem túl érzékeny rá a szemem, vagy tényleg valami olyat csinál, amitől vibrál a kép?
-
4264adam
nagyúr
válasz
xedamen
üzenetére
Próbáld ki a Blur 10, Judder 0 értéket.
LG C2 azért ment nekem vissza mert a leírt pásztázó kép darabosság zavar és a Blur Algoritmus rengeteg Artifact-et generált amit én láttam és zavart. Samsungnál a Blur szinte tökéletes, a Judder-Ben forditva az LG nyert. De személyes preferencia miatt a Blur okoz nekem folyamatos képet és marad a Samsung.
Blur-t az RTings YouTube teszt videó alapján szépen lehet követni mikor mennyi Artifact keletkezik, és ott a 10-és értek is szinte hibamentes vagy kellően kevésbé zavaró.
Utána a YouTube-on a 8K HDR Top Gun Maverik 2.5 perces teszt videója. Ha 1.35 perctől a gyors repülőgép mozgásánál a gép törzse nem ugrál akkor jól sikerült az algoritmus szinten Samsung vonalon OLED esetén -
4264adam
nagyúr
válasz
alaves
üzenetére
A2 C2 után vissza mentem a QN91A-ra pontosan a Stutter miatt. Most már meg tudom fogalmazni miért jobb ha érzékenyek vagyunk erre:
A2 / C2 Judder Reduction : Szinte tökéletes teszt alatt ellenben a Samsung LCD borzalom, viszont Artifact-Ben valós film nézés közben fordítva látható.
Blur Reduction: LCD Samsung tökéletes es az OLED borzalom ugyanígy marad valós film mellett is.
1 hónapi 3 TV készülék vásárlás es csere után személyes Stutter vélemény alapján :
Samsung LCD Blur Reduction 10, Judder 0.
Oleden már azt mondom ennyi teszt után nem is a stutter volt zavaró hanem az Artifact-os Blur
Ha lenne egy Blur Artifact mentes OLED akkor visszatérek. Most már tudom hogyan kell magamnak tesztelni vásárlás előtt.
-
4264adam
nagyúr
Sziasztok!
Mint LG A2 és C2 Oled volt tulaj, jelenleg QN91A. Engedjétek meg, hogy bemutassam a megfelelő Stutter / Blur / Judder leírást mivel azért tértem vissza LG C2-ről mert ezek zavartak :
Samsung : Blur Reduction a legjobb kezelés jellemzi.
Stutter: Oled azonnali válaszidő miatt jobb az LCD mert 1 képkocka a helycsere időtartama azonnali töredezettnek tűnik Oleden az azonnali válaszidő miatt, ebben jobb az LCD. C2 Blur Artifactingol, LCD sosem. Ez a hold on es replace idő miatt következik be.
Judder Reduction : Oled szinte hibátlan LCD tele Artifact-el.
Amig a filmek 99%-a nem tér át a 60FPS-re és érzékeny vagy a Blur / Judder-re mint gyors pásztázó képmozgás jobb az LCD Dimming technológiát választani.
Blur Reduction: 10
Judder : 0Ezzel Artifact mentes a tartalom
-
Leonidas89
friss újonc
válasz
Sasi001
üzenetére
Szerintem 24P filmeknél nézhetetlen a Samsung mozgása mozgásjavítás nélkül. Én amit olvastam mindenki javasolta hogy valamilyen szintű mozgásjavítás legyen bekapcsolva a látható judder és stutter ellen.
Hiába vagy sas úgy látszik Te nem látod 😜
Komolyra fordítva a a szót:
Őszintén örülj neki hogy nem vagy rá érzékeny.
Azért néz meg egyet otthon 65 méret felett,77',83' mert 65 ön nekem sem volt vészes a CX en,ami most arcom vágott 50% nagyobb fényerő és méret mellet,és menj biztosra hogy vissza tudod vinni ha nem tetszik amit látsz.
-
Leonidas89
friss újonc
válasz
Leonidas89
üzenetére
Egyenlőre,az alapján amit olvastam , tapasztaltam:
-nagyobb fényerő jobban kihozza a juddert,stuttert
-nagyobb méret miatt sokkal látványosabb a jelenség
-Samsung gyengébb motion handling-benNamármost,az S95C fényereje kb 50% al erősebb,mérete 50%-al nagyobb miközben gyengébb a mozgás rajta
A három összeadódva, valószínűleg elérte az ingerküszöböm.
Kisérletezem még mit tudok rajta faragni
-
Leonidas89
friss újonc
Sziasztok!
77 es S95C-re váltottunk. Ezelőtt volt 55 LG B7 ,65 CX oled tévénk. Tehát úgy gondolom van már edukált szemem hozzá,ami hozzá is van szokva az oled mozgás megjelenítéséhez.
Uram,én ilyen rossz motion handling-et még nem láttam tévén.
A Picture clarity próbáltuk már
off:az teljesen nézhetetlen akadozik film, YouTube minden),
auto-n ez ugye teljesen szappanopera és még itt is akadozik csak nem képkockánként, hanem egy 5-6 másodperces intervallal ugrik a kép
Custom:3-4 között mind a blur mind a judder reduction : ez ami nagyjából nézhető a filmek esetében,de a YouTube videók szanaszét szaggatnak.Bárki más futott már ebbe a jelenségbe?
Vagy egyébként közismert hogy a Samsung katasztrofálisan gagyi mozgás megjelenítést tud csak és én nem olvastam egyetlenegy review ban sem..
-
4264adam
nagyúr
Sziasztok!
Következőkben csupán elméleti eszme cserét szeretnék lefuttatni itt, átbeszélni a dolgokat. Adott volt a TU7000–> LG A2 —> LG C2 csere 1 hónap alatt a hálóba. Az OLED-re váltás után zavarta a szemem a gyors kamera mozgás és gyors jelenetek okozta szem fájdalom / érzet hogy nem teljesen sima a mozgás. Ezért lett az A2 C2-re váltást.
De lehet csak rosszul választottam meg a mostani sorozatot HBO MAX-on (Fringe) ami HD és teles tele gyors jelenetekkel ahol a gyors jelenet közben a kamera is fel le ugrálTeszteltem a 24FPS videót YouTube alapján és nekem kötelező a Trumotion Smooth Movement vagy a User setup De-Judder 10-es értek, a videón akkor szunik meg a szellemképes mozgás de persze jelentkezik az Artifact ahogy a kis kör kilép a nagyból.
A nappali Q80-an nagyon meg vagyok elégedve és még mindig zavart az LG darabossága szóval kicsit elmélyültem abban hogy mi is az Artifact és a Blur jelenség.
Rtings blur teszt videó alapján mérsékelhető a szellemkép az 5 értéken de megszüntetni nem lehet mert ha 0 az érték akkor mosott a felirat.
Ami érdekes, hogy míg a Samsung TV-n egyéni preferenciában nem érzem bántónak annyira a gyors mozgást addig az LG-n kissé igen hiába a C2 120Hz-e az A2 60-al szemben. Hiába nagyobb az Artifact jelenség a Samsung-ban. Létezik erre valami technológia magyarázat ? A Cinematic movement még darabosabb, ugyanúgy mint az A2 volt.
Masik kérdés tényleg csak elméleti síkon: Létezik tökéletes megjelenítő? Kisegítő algoritmussal Artifac nélkül ?
U.I.: Használom a Cinema Mode ON-t és törekszem az LG Clarity minden más kikapcsolására. Utána néztem a sorozat felbontásának / FPS értéknek.
HDR és Dolby Vision: Itt is legyen a Clarity legtöbbje Offon vagy maradjak a gyári beállításoknál az egyéni prevencia Trumotion mellett ?
-
Gicz
addikt
válasz
Vhiktor
üzenetére
Annyi biztos, hogy nem látom azt a fajta 3:2 pulldownt a c2 belso lejatszojaval, mint egy masik lcd tv-n ami tesztek szerint sem tudja a 24p-t. Olyannak látom mint anno az st60-at kodival, mikor be volt allitva h valtson frekit a filmhez. Csak sima 24p juddert latom. Hol kellene latnom egyéb különbséget?
-
4264adam
nagyúr
válasz
Celtis
üzenetére
Neked lesz igazad

körbejártuk az egészet és ha bele gondolok hogy mit jelent a Passthrough neked lesz igazad. Megpróbálom a Samsung TV-n menteni a dolgokat.Emelett megvagyok elégedve a háló TU7000–> A2 cserével de év végén tuti feljebb megyek a C szeriára a BFI, teljes Judder mentesség, 120Hz és kicsivel magasabb HDR brightness miatt
-
4264adam
nagyúr
válasz
Vhiktor
üzenetére
Egyre jobban kezdem kedvelni a 6500K elsőre sárgásabbnak ható színhőmérsékletet.
Akkor kell beállításokat végezni amikor már fáradt a szem nem a nappali kipihent állapotba mert így érezhetően nyugtatóbban hat a Warm és alacsonyabb fényerő használat.Ha nem is a Warm50 de a Warm35-25 közötti használat nagyon okés dark mode esetén OLED 30 brightness-el.
Nappali használatra pedig 60 Brightness. Dolby Vision nagyon tetszik melegebb színekkel, de a HDR 1-2 film kívánja a hidegebb fehérebb képet.Nagyon jó választás volt az LG 48 A2 a Q60-al szemben mert a felhasználási Lost in Space űr jelenetek kívánják a mély feketét felhősödés nélkül.
Ami hátrány az a néhai akadozás (lehetne erősebb hardver benne) a menüben és hogy az interpoláció lehetne okosabb, Cinema Off és Judder 8 sem tud olyan sima lenni mint a Q80T. Talán még a TU7000 is simábbnak érződött, de nem mindig érzödik a képtörés
Érzem hogy a B2 kellene.
-
blakey
titán
A kadenciahelyes lejátszás lényegét leírtam, minden az adott fps-nek megfelelően jelenik meg, a "judder free 24p at 60Hz", azt jelenti, hogy a 60Hz-es megjelenítőn, a 24fps-t úgy alakítja át, hogy 60fps-nek megfelelő legyen ezért "complicated". Nincs kadenciahelyes lejátszás, a TV belső rendszerében (lejátszó, saját appok) esetében nem vált fps-t, ami magát a kadenciahelyes fogalmat jelenti. Ettől még vannak megoldások, hogy ne érezzétek ennek a hiányát.
Rengeteg TV-vel volt dolgom, egyik sem tudja.Ez azt jelenti, hogy a ugyanaz a tv szempntjából a feldolgozás módja (the process) a 24p kijelzőre rakásának, akár a belső appokból jön a kép akár külső 24p forrásból. - a végeredmény, olyan, mintha 24 forrásból származna és ha valamit így kell leírni, akkor az egyáltalán nem azt jelenti, mintha azt írnák le, hogy "van kadenciahelyes lejátszás, a belső lejátszó mindig a tartalomnak megfelelő képkockasebességre vált".
C2-n NAS-ról nézek sorozatokat videókat, és teljesen j a 24p, nincs 3:2 pulldown. Azt szemmel is megmondom azonnal. - addig örülj, én azonnal megmondom, hogy hibás a megjelenítés, C2 érdeme, hogy jól végzi a dolgát, ennek örülni kell, én is használok úgy lejátszókat, hogy nem váltanak fps-t, pont azért, hogy a TV-k képességeit teszteljem, jól dolgoznak, de az is látszik, hogy nem ugyanazon a frekvencián működteti.
Te itt hetet-havat hordasz össze. - te ennél többet, mégsem "szólok be neked"
Még soha, semmilyen tesztoldal és senki nem írta le, hogy végre van fps-váltás a TV-k saját belső rendszerén is.
-
Gicz
addikt
válasz
blakey
üzenetére
Szerintem rosszul értelmezed a mondatot.
but the process the TV has to go through to remove judder from a native app is the same as a 24p source
Ez azt jelenti, hogy a ugyanaz a tv szempntjából a feldolgozás módja (the process) a 24p kijelzőre rakásának, akár a belső appokból jön a kép akár külső 24p forrásból.
Az hogy 24 képkocka van kint, vagy 5:5 pulldown van a 120hz-es panel miatt, a végeredményt nézve ugyan az, szemmel biztosan nem mondod meg a különbséget. Ennek ráadásul semmi köze a szappanopeera effekthez. Az akkor lenne ha 24-nél több mozgásfázis kerülne ki, de lehet az egymillió hz pulldown is, ha 24 mozgásfázis van kint interpoláció nélkül, akkor nem lesz szappanopera effekt.
Azért kezdtem el annó, még 2009-ben Kodi-zni pc-n, mert akkor lett először "rendes tv-m", és USB-n lejátszva volt egy fura akadozás, nagoyn idegesített. Ekkor még semmit nem tudtam olyanról, hogy pulldown, meg 24p stb. Csak láttam, hogy valami nem oké. Ekkor kezdtem el utaána nézni a házimozi dolgoknak. Kodit hasznáva, 24hz frissítést állítva jó lett. C2-n NAS-ról nézek sorozatokat videókat, és teljesen j a 24p, nincs 3:2 pulldown. Azt szemmel is megmondom azonnal.
-
blakey
titán
válasz
Celtis
üzenetére
Azt látom, hogy nem érted.
Nincs kadenciahelyes lejátszás a TV-s rendszereken (csak "pulldown"-nal éri el, hogy "nézhető" legyen), külső forrásból van fps-váltás, ha az eszköz úgy küldi.
Továbbá megjegyzem, hogy van olyan tv, ami HDMI bemenetről sem 24p judder free - igen, de nem ez volt a kérdés, egy konkrét TV-ről érdeklődtek.
The test to see if a TV removes judder from native apps is a bit more complicated, but the process the TV has to go through to remove judder from a native app is the same as a 24p source.- remélem érted az angolt, nem írja, hogy tudja a kadenciahelyes lejátszást, azt írja amit én, úgy tűnteti el a "judder"-t, hogy a hatása megegyezik a valós 24p-s forrásokéval. A 60 Hz-en a 24 fps kb tökéletes tud lenni, hiszen a 120Hz-es paneles a 24fps-t 5x-rözve játsza le, így pont 120fps-nek megfelelő lesz és ezt egy picit "visszafejtve" jeleníti meg, hogy ne legyen olyan durván szappanopera hatású.
Abban egyetértek, hogy 25p, 50i problémás lehet leginkább androidon. - ez minden rendszeren így van, ha nincs fps-váltás, vagy a pulldown már nem annyira hatékony. TV-k alaprendszere 60Hz-nek megfelelő képkockasebesség. -
Celtis
veterán
válasz
blakey
üzenetére
Nem egészen értem az eszmefuttatásodat a pulldownról, hogy az miért lenne a belső lejátszó sajátja. Továbbá megjegyzem, hogy van olyan tv, ami HDMI bemenetről sem 24p judder free, valamint a "native apps" az a belső lejátszó alkalmazásokat jelenti, illetve az rtings leírása:
The test to see if a TV removes judder from native apps is a bit more complicated, but the process the TV has to go through to remove judder from a native app is the same as a 24p source.
A sommás kijelentéseket jó lenne valamivel alá is támasztani, nehogy valakinek a fejében téves informácó maradjon meg.
Abban egyetértek, hogy 25p, 50i problémás lehet leginkább androidon. De ezt sajnos az rtings -érthető módon- nem teszteli, és nem is erről volt szó. -
blakey
titán
válasz
Celtis
üzenetére
Azt írom, hogy külső eszközről kapott jell esetében, azaz külső lejátszóval van kadenciahelyes lejátszás, ilyenkor a tartalom mindig a megfelelő képkockasebességgel jelenik meg, belső, azaz saját lejátszója esetében ott a pulldown, ami hatékonyabban működik, mint egy külső eszköz esetében, mivel "összedolgoznak", ezért sokan feltételezik, hogy kadenciahelyes.
rtings, egy szóval nem írja, hogy a belső lejátszó kadenciahelyes.
A kérdőjelek alatt vannak az értelmezések, és ez csak 24p-re írja, de nézd meg egy 25p anyaggal, ott már nem ilyen egyszerű a "judder", ott látványosabbak a "röccenések". -
krepp
tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Köszi hogy ilyen kimerítően írtál erről a témáról, nem tudtam hogy van egy ilyen nem elhanyagolható tényező a tv piacon.
Én azt hittem van az ász oled, és a többi lcd messze lemaradva.
Hónapok óta olvasom a topicot, billegek a váltáson/ maradáson..
Nekem egy SAM QE55Q82 van, a képével, fényerejével meg vagyok elégedve. Eddig főleg SD tartalmat fogyasztottam, igazság szerint tökre jól elvagyok egy nagyobb bitrátás, FHD tartalommal. Amiből van 4K HDR abból természetesen azt nézem és látom is a különbséget, de ne minden film élményén emel a jó minőség. Sokkal háklisabb vagyok a kadencia helyeségre, stutter, judder és minden hasonló, mozgásából és a 24fps ből eredő hibára. (PCn 240hz én játszok, az FPS is meg van hozzá..)
Eddig ez tartott vissza az oled től, hogy állítólag csak kiváló forrás néz ki rajta jól, SD nem..
Akkor lehet nekem a legjobb a miniledes LCD?
Ha el tudom engedni a fekete részletességet.
Budapesten melyik boltban tudom egy helyen a legtöbb tv képét megnézni, összehasonlítani? -
alaves
addikt
OLED mozgásmegjelenítés kapcsán: ahhoz, hogy a 24fps-ből 'judder', 'stutter', 'artifact', stb. mentes (vagy nem észrevehető) sima mozgás legyen, a TV-k képfeldolgozó hardver-ének jelentősen erősebbnek kellene lennie. Ez legalább a duplájára növelné a TV-k árát (nyilván arányosan nagyobb képátlónál nem annyival). Például ez nagyjából felmérhető abból, hogy mondjuk a madVR 'smooth motion'-jához, illetve egyéb képfeldolgozó algoritmusaihoz milyen erős PC szükséges, különös tekintettel a 4k HDR anyagokra.
A BFI valamiféle olcsó köztes megoldás akarna lenni.
A gyártók nyilván tisztában vannak az eladhatósági határokkal és a profit maximalizálással. -
Skylukos
tag
válasz
Gtaati
üzenetére
Azt hiszem ez az én problémám is a 65C2-nél ami nagyon zavar, és méltatlan szerintem ebben az ár kategóriába, amit ebben a régebbi hozzászólásban fejteget a forumtárs.
Ren Hoek:
"
Többieknek akik nem tudják mi ez: BFI, Black Frame Instertion. Lényegében fekete képkockákat szúr be a 120 Hz-be. Nincs interpoláció. Ez a plazma TV-k "vibrálását" idézi.
A magyarázat itt is neurobiológiaia... Ugyanis ha Film módban 24p-t játszol le, akkor minden képkockát 5x megjelenít statikusan és kijön a 120 Hz. Ez viszont a retina biológiája miatt "beleég" a szemedbe, és érzékelési blurt eredményez. Pl mikor játszol a zseblámpával, ott is csíkot húz maga után. Így a mozgások érzékelése elmosódottabb.
Viszont ha villogtatnád gyorsan a zseblámpát (fekete képkockákat szúrsz be) akkor "reseteled" a retinát, és nem csíkot, hanem éles pontokat látnál, ha elhúznád a szemed előtt. Na így megy ez itt is, a vibráláskor élesebb mozgásokat látsz a 24p-n. Egyeseseket zavar, mert a régi CRT-k/plazmák vibrálását idézi, másoknak meg ez adja a tökéletes éles mozgást.
Ha meg a TruMotion maxra van húzva, akkor belerak 120FPS-t, és akkor is élesen látod a mozgásokat, mert a retina akkor is resetelődik, ha változást látsz a képen mozgáskor. Csak itt meg jön a szappanopera hatás meg az interpolációs hibák.
Tehát:
1. 24p Film módban (120 Hz-en lejátszva, 5x ismételve a képkockákat. Hátránya: esetleges darabos mozgás aki nem szokta meg.
2. BFI, Hátránya vibrálás, ami zavaró lehet vagy szemfárasztó akár.
3. True Motion: Hátrány: Szappan + interpoláció.
... egyik se tökétes. Valamelyiket megszokjuk és élvezzük a filmeket. Ennyi. Kapcsolgatni nem jó, mert akkor megőrülsz és állandóan a hibákat fogod keresni."022-026 között látszik legjobban a remegés ebben:
https://youtu.be/AYtvehF9-Z8
Vagy ebben is:
https://youtu.be/5SSU-s0AUH0Amugy "judder"-nek említik a jelenséget
-
mQWeXgsf
aktív tag
válasz
Citroware
üzenetére
Szerencsére "hányok" a HDR-től, valamint 2 méterről nem látok különbséget 4k és FHD anyag között. Ezért 1080p filmekkel (BD remux is oké) használva, max 3-as Truemotion-nal (de-judder és de-blur is) csak elvétve hibázik az LG BX. Viszont külső lejátszóval, feliratos filmeknél, sajnos beleveszi a truemotion számolásba a feliratot, és elég csúnyán rondít rajta néha, ezért inkább a belső lejátszóját használom.

-
Hmmm1
aktív tag
120hz: Az is egy másik parasztvaktíás akkor úgy látszik: d (csak az a baj, még sem mondják sehol, ha nem kérdezik pláne) vagy hát OLED esetében nem ér annyit, mint x éve érhetett más panel esetében. (Emlékszem jó pár éve vadásztam egy Samu tv-re, KS7000es asszem, elég jó modell volt, sok hibás összeszereléssel és sokan fpgtak ki pixel hibát, de am elég jó tv volt - na ott lehet többet ért a 100/120hz-es panel) lehet nem stutterelt annyira, mint itt. Bele se merek gondolni, hogy natívan milyen így, már nem nézem meg : d
Most ezt a Clarity-t/ aka BFI-t kapcsoltam, minimumra, hát sajna sötétít a képen, a velejéig :d így mókoltam a oled kontraszt/feketeszinten. Utóbbi 52-n van csak, nyugi. Ha nagyon megemelem fakó igen, ha lentebb veszem elveszik a részlet a feketén belül.
Na de valamennyivel jobb lett, illetve a De-judder és a másik 2 - 2 értéken a legjobb talán. Azt is néztem, milyen, ha csak BFI van, az szintén kevés önmagában.
@Gicz: ja hát amúgy igen, zseniális a kép és ez a rengeteg különböző szín és terjedelem egyszerre a képernyőn, a végtelen kontraszt stb.
-
Hmmm1
aktív tag
@Vhiktor: Hmm. értem. Színek mondjuk egész természetsek lettek tv adás esetén. Bár nyilván nem tökéletes, a fő szempont ebben a setupban is gondolom, h minden rásegítés ki van kapcsolva. "Felejtsd is gyorsan el őket." : DDD nájsz.
@blakey: Ja, ebben is igazad lehet, köszi : ) Játéknál meg vagyok elégedve a tv-vel eléggé eddig egyebkent.
Gicz - BFI téma, :
Black Frame Insertion, or BFI for short, reduces motion blur by inserting additional black “blank frames” as intermediate images. The result: movements appear clearer and finer. Since only real, unaltered frames are displayed on the screen with this method of blur reduction, the number of frames per second is irrelevant – regardless of whether it is 60 or 24. Another advantage: The well-known soap opera effect does not occur. Disadvantage: The picture is displayed darker overall and some people may experience an undesirable flickering effect."
Ez egész jól hangzik. (Egyszer néztem talán már és ott nem számértékek vannak megadva asszem, hanem h minimum medium ilyenek - a kép valóban sötétebb lett. Lehet ezért is hagytam - vagy ha kapcsolsz ilyet, és sötétebb lesz jóval, mi az a beállítás amivel lehet kompenzálni, h ne kúrja szét ismét?: D oled kontraszt vagy fekete settings?)
Na ezek a részlet kérdések, amikről ilyen cikkek se irnak : Dhttps://www.tvfindr.com/philips-picture-settings/
Vicces és érdekes, hogy a BFI a Philipsnél gyakorlatilag a Fast Motion Clarity fícsör, amit a legtöbben leszavaztak, meg talán ez a oldal se kezeli prióként és hogy gyakorlatilag a másik kettővel Perfect Clear Motion, Perfect Natural Motion szarakodjunk. Nem csoda, hogy megkavarodik az ember. De-juddernek hivják valahol ugyebár. Ahány brand annyi név. Na de akkor a Fast Motion Clarityvel is érdemes lehet szórakozni, csak az a baj h túl sok a variáció már ezzel a hárommal: D - mégis megérheti.
Az előre beállított stílusok meg nem jók (nekem leglaább is szerimte), mert a Film és a Valódi mozi ha megoldotta volna a dolgot, nem problémáznék ennyit:
Movie: Gently smoothes scenes Pure cinema: Plays movies at 24 frames per second (az oldalon csak ennyi a infó - de pl BFI-t nem igen használ egyik stílus beállítás se) -
Celtis
veterán
-
Celtis
veterán
Ugyan kaptál már választ, de cizellálnám kissé.
- 3:2 pulldown probléma egy képpel magyarázva. Láthatod, hogy a film páratlan kockái rövidebb, a párosak hosszabb ideig vannak a képernyőn. A mozgás egyenetlen lesz, mint ahogy egy hernyó araszol. Amúgy szerintem ezt nagyon kevesen veszik észre.
Sokan a stuttert nevezik juddernek. Lehet vitatkozni mi a helyes elnevezés, de a két dolgot, amit én judder és stutter néven írtam le, egyértelműen meg kell különböztetni.- sample and hold. Minden egyes pixel folyamatosan ugyanolyan fényerővel és színben "világít" a képfrissítések között. Ha a képfrissítés után ugyanazt kell megjelenítenie, akkor semmi látható nem történik. Tehát mindegy, hogy egy film képkockáját egyszer jeleníted meg 1/24 másodperc ideig vagy 120Hz-es frissítéssel 5-ször ugyanazt.
(A plazma kijelzők több rövidebb-hosszabb felvillanásból rakják össze a képet, de nem 1/1000 másodperc alatt)- BFI Black frame insertion. Fekete képkocka beszúrás. Rövidebb ideig látható egy képkocka. A mozi vetítők is így működnek. Hátránya a képernyő villódzása és a fényerő csökkenése.
-
Celtis
veterán
Csak a tisztázás kedvéért, az rtings "judder"-nek nevezi ezt a jelenséget, ha a 3:2 pulldown miatt az egyes képkockák nem azonos ideig jelennek meg. (AA BBB CC DDD EE FFF)
Judder-free az a készülék, ahol nincs ilyen probléma, minden képkocka azonos ideig jelenik meg.Érdemes megemlíteni, hogy számos 60Hz-es tv is képes a 24p tartalom judder mentes megjelenítésére, hiszen a 60Hz nem fix, hanem a maximális képfrissítési frekvencia. Ennek a leginkább nyilvánvaló bizonyítéka, hogy a 60Hz-es tv-k az európai 50Hz-es tv adást is kadenciahelyesen jelenítik meg, ami 60Hz-es képfrissítéssel lehetetlen lenni. Ilyenkor 50Hz-re csökken a képfrissítés. Innen már nem ördöngősség a 24p 2:2 lejátszása 48Hz frissítéssel, kadenciahelyesen.
Másfelől, az rtings a 24p mozi darabosságát "stutter"-nek nevezi. Ez egyszerűen a kevés képkocka számból és az egyes képkockák közti gyors váltásból adódik. Sajátos módon a régi, lassú paneles LCD-ken ez az érték jobb, kellemesebb a filmek megjelenése.
Ezen lehet BFI-vel vagy mozgás interpolációval javítani a sajnálatos mellékhatások elfogadásával.Továbbá, mivel az OLED és LCD kijelzők sample and hold módom működnek, ezért édesmindegy, hogy a 24p tartalmat 5:5 (120Hz) vagy akár 1:1 (24Hz) pulldownban jelenítik meg. A 120Hz itt akkor számít, ha BFI-t vagy mozgásinterpolációt használunk.
-
Gicz
addikt
Nem, nem kéne judder free nek lennie, hanem rendes 24p juddernek kell lennie, mentes pl 3:2 pulldowntól. Ha folyamatos képre vágysz akkor be kell kapcsolnod motion interpolationt ami köztes képkockákat tippelget a valósak közé, és megkapod a szappanopera effektes folyamatos mozgást tele interpolációs artifaktokkal
De pl alacsonyabb fényerőn kevésbé lesz durva ez a judder. Egyébként mozgókép felbontást növelne a frame interpolation, de filmeknél az 1/48 seces záridő miatt eleve akkora motion blur van, hogy emiatt nincs értelme bekapcsolni. Egy jó black frame instertion lenne jó, de az még nem túl jó az oledeken. A plazmák mozgókép felbontásától elég messze járunk interpoláció nélkül LCD-n meg OLED-en is.120hz panelnek játékoknál van értelme.
-
Hmmm1
aktív tag
Philips 65oled806 - kezdek megelégedni a tv-vel, elég jó rajta a kép, pedig azért még messze van egy kalibrálttól gondolom : ) (asszem a SDR Egyéni módban van - ami a PH-s teszt szerint lett beállítva. [link] Bár többen említették, hogy szerintük ez nem jó.
(Egyébként a teszt nem tér ki minden beállításra sajnos. Nem sorol fel minden odatartozót sem. A színeket elkezdtem állítani - pirossal indít asszem - akkor jó volt látni, hogy javul a piros túlszaturáltsága, majd még egy színbe belenyúl az ember, és a harmadik szín, már elviszi a első szín beállítását, de már akkor úgy voltam, h végig állítgatom a teszt szerint.)A tv mozgásmegjelenítéséről érdekelne néhány tapasztalat még: (mind a ezen Philips, mind OLED kapcsán)
24p-be nem kéne judder freenek lennie? Flmezésnél Ha nem az, miért nem?: D 24p filmezésnél mi értelme van igy a 120hz-es panelnek? - Azért is kérdezem mert mintha akkor szakadna a kép rendesen ha minden ki van kapcsolva.
Azt is kellett konstatáljam, hogy a ilyen szakadások egy nagyobb méretű tv-n jobban kijönnek : D Úgy mint bármi más is. Sok különbség van egy 55 és egy 65-ös között.Hang: tv hagja néha ki akaszt és bár, élőbe volt szerencse hozzá, ott nem tünt ez fel. Nem is volt ez gond,, nem gondoltam rá hogíy ebből lehetne, mert egy 130-150 ezres tavalyi modellü LG-nek is baromi bejött a hangja másnál, a előző éveken át használt Philips tv-m is más kategória jóval, mégis veszett jó a hangja van ehhez képest.
Problémám, h itt bizonyos magas hangok mintha ki lennének menve - pedig nincs hangosra véve. Stb. HDR játékmódnál beraja a hangot is Játékra, de úgy szar, Általában a Eredeti-n a legvalóságosabb a hang, nincs sercegő hang, magas hangja a fegyvernek Red Dead2ben, vagy GoW ragnarökben is ki tud jönni, hogy másabb másabb azért, mint az említett régenni és olcsóbb kategóriájú tv-knél. Pedig elvileg ebben van a komolyabb hangcucc : D És még cska nem is a mélyekről/basszusről van szó - ami amazokban nincs is, külön hangszóró erre. Szóval még bízom benne, hogy ezen lehet javítani, főleg ha olcsóbb sima kis sztereó hangszórókkal felszerelttv-khez hasonlítom:/
-
alaves
addikt
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Alapvető különbség a B és C széria között a hardvererő. A C széria jelentősen jobban bírja az interpolációs terhelést, azaz kevesebb (illetve nincs) mikroakadás, továbbá kis interpolációnál (pl. 'Moziszerű mozgás') nem láthatók hibák (pl. artifact), míg a B szériánál 1-es de-judder értéken is szembetűnő az 'artifact' jelenség. Ezen túlmenően a C széria képe dinamikusabb és pontosabb.
-
alaves
addikt
válasz
Celtis
üzenetére
Senki nem akar judder-t bekapcsolni. Forrástól függően van amikor az 5:5 pulldown jó és van amikor a 3:2. Pl. a C1 valószínűleg már minden esetben helyesen értelmezi, pl. beltéri egységnél, belső lejátszónál 24fps filmnél, stb. sem engedi kikapcsolni az 5:5 pulldown-t. Pl. 'Játékoptimalizáló' képmódban viszont csak a 3:2 pulldown él.
-
wyll358
tag
válasz
Celtis
üzenetére
Hát ha tudja, hogy 50p az anyag, akkor ugyanúgy képes kell legyen egyenletes arányban lejátszani 2:2-ben, vagy ha 60-ban kapja ahol gondolom minden 10. frame a dupla, akkor csak mindent dupláznia kell kivéve a 10. frame-eket és kész is van az eredeti kép... Mondjuk azt nem tudom hogy csinálják, hogy megállapítsa a tv valójában mi az a jel amit kap, ha nem az eredeti fps-ben küldik.
Nem olyan egyszerű tesztelni ilyen yt videók alapján, pláne, hogy keverik a stuttert és a juddert sok esetben. Annyit próbáltam, hogy 1mp-es záridővel felvegyem a futó kockákat vagy pörgő vonalat egy 25p és 50p anyagban is, és mindegyik egyenletes volt vagyis ergó judder free, így tesztel az rtings is, de nyilván én lóf.sz körülmények között és eszközzel csináltam, szóval erre nem mondom, hogy bármilyen szinten is hitelesnek minősíthető.
Mi jön amúgy ilyen fps-el vagy hol van rendes 25 vagy 50p anyag? Én nem igazán futottam még bele ilyenbe, de tesztelnék még direktben is párat a különböző appokkal/beállításokkal (ezek az értékek elég mostohák internet szerte is mindenhol csak a 24-re koncentrálnak elsősorban
) -
wyll358
tag
válasz
Celtis
üzenetére
Na még egyszer. Mi a különbség a között, hogy hdmi source 24p anyagot kap a tv ezt érzékeli és lejátsza neked 5:5 pull down-ban vagy kap egy 24p anyagot mondjuk just player-ből (itt van beállítás is rá, hogy egy az egyben megkapja a videót feldolgozásra a hw) majd azt játsza le neked szintén 5:5 pull down-al? Ott még akár érteném is, hogy ha 60p jelben kap 24p anyagot akkor lehet gond abban az esetben, ha ezt nem tudja értelmezni 24p forrásként, mert akkor 1:1 kiteszi a 3:2-es anyagot vagyis judder lesz, viszont normál esetben ezt is képes érzékelni és kezelni és nem 3:2-t fog megjeleníteni ha bekapcsolod a cinemotion funkciót (nevezheted kandenciahelyes lejátszás on - off kapcsolónak is, ha ez jobban tetszik).
És mint a tesztek és műszeres mérések is bizonyítják ezt pl. az általad is linkelt rtings vizsgálatoknál, judder free 24p-t tud natív appok esetén is (meg mindenhol is) 10/10 értékeléssel az összes sony oled, pont ugyanúgy ahogy a többi gyártó megegyező eszköze is hasonlóan 100% értékelést kapott.
Az hogy ez miért így van megoldva náluk és miért nem engedi az appokat direktben mondjuk frekvenciát piszkálni azon lehetne vitatkozni (bár ez alapból android "feature", nem sony "találmány"), de amíg ezt megoldja neked az app helyett direktben a tv, addig ez judder szempontjából ahonnan az egész téma indult lényegtelen...
De lassan túltárgyaltuk már ezt szerintem.
-
Celtis
veterán
válasz
wyll358
üzenetére
androidra van a legjobb és széleskörűbb szofter támogatás, szóval ha azon nem lehetséges kandenciahelyes lejátszás akkor semmin...
Szép elmélet, de a gyakorlat alapján a Sonyn biztos nem így van. Én a saját tv-men is meggyőződtem róla, de az rtings az összes droidos Sony tv-nél kiemeli, hogy az appok esetén csak megfelelő beállításokkal érhető el a juddermentes lejátszás.
Sony A90J can remove judder from all sources. You don't need to enable any additional settings for native 24p content. For 24p content via 60p/i or via native apps, set Cinemotion to 'High' and Motionflow to 'Custom' but leave the sliders at 0.
-
PuMbA
titán
válasz
Celtis
üzenetére
A 60Hz előnye viszont, hogy folyamatosabbnak tűnő képet kapsz, mint 24Hz-zel
Ezért is dönthettek így. A judder-t szerencsére nem veszed észre, ha nem vagy rápörögve, azaz nem azt vizslatod.Celtis: Én anno összehasonlítottam Samsung LCD TV-n, hogy a 23Hz 23fps-nél akadozósabb képet láttam, mint 60Hz 23fps-nél. Pontos okokat nem tudom, feltételezem, hogy az egyes képkockák változó megjelenítési ideje okozza, de így láttam.
-
Celtis
veterán
Ezt írja:
To remove judder from external 60p/60i sources, like a cable box, or from native apps
Nemrég linkeltem egy lassított videót is, amin jól látható a judder ott épp netflix appal. De mindegy, hogy milyen app, YT, HBO vagy Kodi. Mind csakis és kizárólag 60Hz-en tud működni.
Ez egy elég nagy szegénységi bizonyítvány az androidtv fejlesztőktől. -
Celtis
veterán
A mozgás menüben a film módot magasra kell kapcsolni. Különben nem lesz kadenciahelyes a lejátszás. Sajnos az androidtv limitációja, hogy csak 60hz-et tudnak lejátszani az alkalmazások, tehát a Kodi is 3:2 pulldownt kénytelen alkalmazni, de a tv a fenti beállítással ezt korrigálja.
[link]Ez egyébként csak judder problémára vonatkozik, akadozást elvileg nem lehet.
-
Celtis
veterán
válasz
alaves
üzenetére
Ezen a 240fps-sel rögzített videón több érdekesség is látható. Igaz, ez CX és nem C1, nem ismertek a beállítások sem, de azért érdekes lehet. [link]
- Az androidos sony tv-n jól látható a 3:2 pulldown miatti judder. Az android tv-n csak 60hz-et látnak az appok. Megfelelő beállítással azonban a judder megszüntethető, lásd rtings. Itt ez a beállítás hiányzik.
- A sony-n tökéletesen látszik (azaz semmi nem látszik) a képfrissítésből. Hiába 120Hz a képfrissítés, ha ugyanaz jelenik meg, akkor az égvilágon semmi nem történik a képernyőn. Ezért írtam, hogy az 5:5 vagy a 2:2 neadjisten az 1:1 pulldown között elvileg nem lehet észlelhető különbség.
- Ugyankkor a CX-en látható egy elég nagy frekvenciás villogás. Ennek nem tudom az okát, de lehet köze hozzá, hogy milyen a mozgás érzékelés. -
Celtis
veterán
-
Ren Hoek
veterán
válasz
Vhiktor
üzenetére
Szerintem inkább a mérethez van köze.
Én is azt hittem, hogy zavarni fog az OLED-en a 0.1 ms válaszidő... de igazából ugyan olyan majdnem mint a 42 colos IPS LCD-n, csak ott még volt egy kis motion blur is, ami eltaknyolta a 24p-t, de nem akkora a difi.Viszont nagyobb fényerőnél és képméretnél a jelenség jobban feltűnő szerintem.
Ennek tesztelésére még elmentem Imax-be, közel a vászonhoz... és eléggé zavart a stutter, judder. Pusztán szerintem csak az óriási képméret miatt. Sokkal jobban zavart, mint az OLEDnél.
Pl telefon AMOLED-en nézve zavaró a 24p stutter? Egy 77 colos TV-n világos jeleneteknél meg persze nagy fényerőnél lehet.
Mindenesetre nekem hálisten az OLED azonnali képváltása nem okoz rosszabb élményt. 55 colon... pedig már én is azon agyaltam, hogy lehetne szimulálni az LCD motion blurt
Melőtt megvettem...Szerk: Most nézem Te is írtad az utolsó kommentben

-
kgergo89
tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Épp a minap néztem egy szakmai beszélgetést a TrueCut Motion-ről, ami egy új szabvány lehet mozgásmegjelenítésben és azt ígérik, hogy utómunkával el tudják tűntetni a filmek 90%-áról a judder/stuttering jelenséget a 24p-ben leforgatott filmekről.
Nem szeretnék jobban bele menni a technikai részletekbe de a videóban éppenséggel FOMO-nak az a véleménye, hogy a Filmmaker módot azért lövik gyárilag sötétre és életlenre, mert a mai modern megjelenítőknek köszönhetően a megnövekedett felbontás és a HDR kontraszt miatt jobban előjönnek ezek a zavaró dolgok, amik régebben nem voltak annyira feltűnőek, főleg moziban ahol amúgy se combos a fényerő se a kontraszt.
Lényegében a vetítőtermekben a 24p is smoothnak tűnik, míg egy közel 0ms-el rendelkező tv-nél ez a framerate nagyon darabos. Filmgyártásban szabályok vannak, amiket pl. akciófilmeknél különösen nehéz tartani. Egy ökölszabály példaként, miszerint a matek, hogy a képernyő bal szélétől elinduló a kamera átmozgásának a képernyő jobb széléig, legalább 7 másodpercnek kell tartania, hogy ne legyen észrevehető a stutter/judder jelenség.
Ezt jelenleg csak a beépített mozgásmegjelenítést segítő funkciókkal (interpolation) lehet kompenzálni, ami artifactokat és szappanopera effektet eredményez a filmeken, gyártőfüggő kinél mennyire jól dolgozik a proci.
Amit ez a TrueCut Motion post processing ígér a filmeknél, hogy valamilyen technikával (szerintem blur) kisimítja a recegő/darabos képet. Remélhetőleg hamarosan szabvány lesz, úgy mint a Dolby Vision, DTS stb.
A végző következtetés számomra az, hogy nem a gyenge fényerő itt a legnagyobb probléma, hanem a rendezői/stúdiói döntések, miszerint nem áldoznak a megfelelő mozgásmegjelenítésre és utómunkára, mert mindenki a vászonra forgatja a filmeket.
Engem személy szerint ez a darabos megjelenítés zavar, valamint amikor a gammát feltoltják, és nincs fekete hanem minden szürkés. -
Celtis
veterán
válasz
hakydakillah
üzenetére
A true motion állítsd egyedire és a de-judder csúszkával tudod csökkenteni a szaggató érzést. egészen a szappanopera hatásig.
-
coolrob
aktív tag
válasz
Celtis
üzenetére
Ne haragudj, de abszolút nem értek egyet veled. Az Rtings nagyon jó oldal, de vegytiszta specifikációt néznek, és ezt helyén kell kezelni. Nem véletlen, hogy minden oled tv hasonlóan teljesít náluk, pedig hatalmas különbségek vannak a különböző gyártók készülékei között. Sztem LG-nél kifejezetten fontos az Alpha 9-es proci. pl a Sony-hoz képest gyenge a mozgásmegjelenítése az LG-nek ha kikapcsoljuk az erre vonatkozó opciókat. Bekapcsolva pedig nagyon kijön az előny. Személy szerint 2 éve egy 65C9-et kuldtem vissza, mert akárhogy állítottam, fél óra után már fájt a fejem a borzalmas mozgás miatt. Azóta szerencsére sokat fejlődtek, 55CX és 65C1 tulajként mondom, hogy remekül meg lehet találni az aranyközéputat, ahol judder/stutter már csak minimálisan van jelen ráadásul nem is nagyon hibázik a proci a köztes számolásnál. Erre egy A1-ben lévő hardver viszont nem képes. Személy szerint nem vennék A1-et, még ha feleannyi a kerülne, akkor sem. Akkor már inkább egy tavalyi modell vagy ilyesmi.
-
darthdenes
tag
Sziasztok.
Jelenleg egy Lg 55EG9A7V tv használok és teljesen meg vagyok vele elégedve. De pár napja kicsit foglalkoztatat a továbblépés gondolata ami leginkább méretben nagyobbat jelentene.
65'-ban Lg A1 és a Hisense A9G ami kb belefér a költségvetésbe.
Viszont a mozgás megjelenítés problémás ahogy visszaolvastam.
Nos ez kb mit takar? Mert ha hozza a jelenlegi Lg minőségét mozgásban akkor teljesen megfelel.
Bevallom jobban húzok a Hisense felé. 120hz panel...sokkal jobb hang és a dts támogatás miatt.
Csak filmre használom...ncore...netflix...bluray forrásról.
Jelenleg a trumotion be van kapcsolva, de judder (2) de-blur (10) beállításon. -
Celtis
veterán
válasz
Kókuszdió
üzenetére
A képtisztaság beállításokban a truemotion menüben válaszd a felhasználói beállításokat és a de-judder csúszkát állítsd az igényeidnek megfelelően. (Ha neked a gemini man jön be, akkor valószínűleg maxra.)
Tehetsz egy próbát, hogy a de-judder helyett az alatta lévő OLED motion pro-t (nem tudom mi a magyar neve) kapcsolod be. Sötétebb lesz és kissé villogni fog a kép, de talán összességében megfelel. Ez utóbbi van egy valódi moziban is. -
Celtis
veterán
válasz
Vhiktor
üzenetére
Nem hiszem, hogy tudna 72Hz-et, de nem is kell. Akár 1:1-ben is megjelenítheti 24Hz képfrissítéssel, mert az eredmény ugyanaz lesz. Az OLED is sample and hold kijelző. Ha a két egymás után következő képkocka ugyanaz, akkor az égvilágon semmi nem látsz a kijelzőn, egy villanást se.
Itt van egy szuper lassított videó kikapcsolt interpolációval. A jobb oldali Sony-n látszik a judder, mivel a videó készítője nem megfelelő beállításokat használt. (habár ez szerintem nem tűnt fel neki) (Az LG oldalon pedig valami vibrálás érzékelhető, amire nem született magyarázat)
Más lenne a helyzet BFI esetén. Ott a TV beszúr fekete képkockákat, de ezt már az A1 nem tudja.
-
esicyhun
tag
válasz
Celtis
üzenetére
Köszi. Ha jól látom, viszont azt írják, hogy csak a tv-n futtatott appok és 24 Hz-es forrás esetén képes erre. Ha viszont pl. Firesticken nézek egy filmet, vagy Apple Tv-n (vagy ezeken futtatok streaming appot), az 60Hz-es jelet ad a tévének, és ott marad a judder. Azt írják, hogy a 60 Hz-es tévék ezt nem tudják, holott technikai akadálya nincs, csak a gyártók nem foglalkoznak vele, mivel ezek általában olcsóbb készülékek. 120 Hz-es panel esetén nincs gond. Köszönöm az infókat, fel van adva a lecke, hogy ez így jó-e nekem.

-
Celtis
veterán
válasz
esicyhun
üzenetére
Egészen biztos lehetsz benne, hogy a 24fps filmeket is juddermentesen tudja lejátszani. Sőt, ha 60hz-es forrásból (pl appok) is vissza tudja konvertálni (3:2 reverse pulldown) megfelelő beállítás esetén.
Az rtings ezeket teszteli, és fekete-fehéren ott az eredmény. Maga a teszt is végtelenül egyszerű, otthon is elvégezhető.Judder-Free 24p: Yes
-
Celtis
veterán
válasz
ricsip
üzenetére
Most majd le fognak hülyézni az okosok, de a képjavító processzor sebessége igazából akkor sem számít amikor be van kapcsolva. Nyilván kisebb a teljesítménye, ezért szerényebb képjavító algoritmusok elvégzésére képes, de azt tudnia kell realtime. Ráadásul ugye 60Hz-es a készülék, tehát eleve kevesebb dolga van.
Kizártnak tartom., hogy emiatt pl. akadozzon a kép. 125 ezért már márkás 4K TV-ket lehet kapni, akkor azokban milyen képfeldolgozás lehet? Ilyen elven azok csak diavetítésre lehetnek képesek.
Nyilván a felhasználói felület látványosan lassú, és van akinek ez fontos szempont.Abban is igazad van, hogy ha kikapcsolod a képjavítókat, akkor még kevésbé fogod a gyengébb képfeldolgozás hátrányait megtapasztalni, ha egyáltalán.
Ami problémás lehet 60Hz-es tv-n, az a 24p anyagok judder-mentes lejátszása, különösen alkalmazásból. Na ezt pont tudja az A1.
Nyilván a C1 sok mindenben jobb, de pl. pont filmnézésre talán épp az A1 stutter értéke miatt kellemesebb, ahogy egy lassabb LCD panel is az. -
válasz
Monngoose
üzenetére
Koszi szepen a valaszt. Mostmar majdnem tiszta a dolog
Ugye rtings-en ott van, hogy ujrateszteltek a mozgasmegjelenitest es cinema modban megszunt a judder.Vhiktor: Tudom, hogy a blooming stb nem a lejatszotol van
Azert emlitettem csak, mert attol tudok megorulni. Volt egy LG IPS na az teljesen kesz volt, bevilagitas minden fene, azutan jott egy TCL 65 C715. Na ott mar jobb volt a helyzet, szepek voltak a szinek, de teljesen sotet kepnel, volt felho vagy nem tudom, hogy hivjak. Egyszer kiszurtam, onnantol csak azt figyeltuk. Szoval azert emlitettem ezeket a fenti hozzaszolasomban, mert az LG A1-nel ezek biztosan nem lesznek, es nalunk ez az egyik legfontosabb szempont
-
Elektrosokk
veterán
válasz
mrThomi
üzenetére
Engem Alaves kolléga hozzászólása meggyőzött. Bár ez egy korábbi modell
bemásolom hátha másoknak is hasznos lesz.:
"PHILIPS 55OLED754/12 /2019/ összefoglaló:
A képe a csúcs OLED-ekével gyakorlatilag azonos, a P5 gen2 processzor egy igen jó képjelet ad az OLED panelra.
1.Beállításaim (referenciához közeli): SDR
-Picture Profile: Film
-Color: 50
-Contrast: 22 (ez az LG OLED fény)
-Sharpness: 0 (éljavítás így is marad, nem kapcsolható ki)
-Brightness: 50
Advanced
-Color space: Normal
-Color temp: Warm
-Perfect Natural Reality: Off
-HDR Perfect: Off
-Dynamic Contrast (tökéletes kontraszt): Off
-Video contrast: 100
-Light sensor: Off
-Gamma: 0
-Ultra resolution: Off
-Noise reduction: Off
-MPEG artefact reduction: Off
-Motion style: Film
HDR: ugyanaz mint az SDR: contrast 100 a teljes dinamika kihasználásához (nekem elég 60), HDR perfect: ki, esetleg minimum
2. A Philips OLED-ek képe szemre a legszebb (a P5 gen2 processzor), azonban ennek ára van, zajosodás, near black flashing, gradient (color banding) megjelenhetnek főként jobban tömörített forrásoknál (pl. Netflix-nél és TV adásoknál is), remux anyagoknál rendben van. A kontraszt maximalizálva van, azaz nem állítható alacsonyabbra (az AVS HD 709 Contrast Calibration.mp4-nél a 234-ig villog stabilan, még akkor is ha a videocontrast értéket 0-ra vesszük, az is csak az OLED fényt veszi lentebb). Pl. LG B7-nél alap gyári 85-ös kontraszt értéken szinte végig villog, de 250-ig biztosan.
Tisztességesen, jól beállított kamerával és fényekkel, jó minőségű filmszalagra felvett moziból készített eredeti BD, UHD BD (vagy remux) lejátszásakor nyoma sincs színátmeneti problémának (color banding). Nem véletlenül annyi a bitráta amennyi és a többi tömörítési paraméter.
3. Interpolációs mozgásjavítás (Philipsnél csak a Sony-é jobb): kevésbé hangolható
A film beállítás LG szerinti ~0-2 de-juddernek és ~5-10 de-blur-nak felel meg, ami nagyon jó mozgást eredményez és nem látok hibát (artifact). Viszont egyéni beállításnál a Perfect Natural Motion minimum szintje is 5-7 de-juddernek megfelelő interpolációt csinál látható artifacttal (közepes: 7-9, maximum: 10 de-judder).
4. Pixel shift: kicsit nagyobb mint az LG-é, nem kacsolható ki-be, monitor és játék kép-üzemmódban ki, a többiben bekapcsolt állapotban van.
5. Logó védelem opció nincs.
6. Az operációs rendszer (SaphiOS) kezelhető, majdnem webOS sebességű. Virtuális billentyűzet is van, tehát távirányítóról minden megoldható. HBO go nincs, Netflix, Amazon jó.
Az OLED754 lába zseniális, gyakorlatilag nem látszik, olyan kicsi.
7. Tinting, banding elhanyagolható.
8. Ambilight: jó, 5-ös erősséggel elegendő, sok sötét jelenetet tartalmazó forrásnál inkább kikapcsolom.
9. Az Nvidia software Philips FTV néven írja, de persze beállítható HDMI Ultra HD Optimális opcióval: 2160p/60Hz/12bit/YCbCr 4:4:4 (GTX950-el max. 4:2:2). PC-ről MPC-BE-madVR-el a HDR forrást is remekül megjeleníti. A HDMI jelminőséget is méri.
10. Játékra kevésbé jó mint az LG a nagyobb input lag és HDMI 2.1 hiánya miatt. Agresszívebb ABL, mint a többi gyártónál (kijelző védelem).
+Tech. info: a Philips OLED754, amikor szükséges használja a BT.601-es színteret is. (Nem tudom, hogy a többi gyártó TV-je használja-e még, és hogy van-e jelentősége.)
Korrekten összerakott alap OLED TV, ár-érték arányban a nálunk kapható megjelenítők között a legjobb (az LG B széria mozgásmegjelenítése gyengébb, ezért nem versenytársa) feltételezhetően a Philips minőségbiztosításával átvett kijelzővel. Az OLED754-hez viszonyítva képileg egy szinttel elmarad minden LCD (Q90-95 is)." -
törölt tag
válasz
Abel-0101
üzenetére
Én is azt mondom amit Calogero, hogy nézd meg belső lejátszóról. Másold fel pl. pendrive-ra vagy külső HDD-re a filmet, kösd rá a tévére és nézd meg, úgy szaggat-e.
Még olyanra tudok gondolni, hogy valamilyen extrém dejudder beállítás okozza, vagy nincs bekapcsolva a TruMotion és a 3:2 juddert látod. De a leírásodból nem hiszem, hogy ez az oka, és USB-ről szerintem rendben lesz. Akkor pedig az egyik linkelt topikban kérdezz rá inkább, mert ott tudnak majd segíteni.
#60100 Abel-0101
Értem, akkor tényleg a VGA-val vagy a lejátszóprogrammal lesz valami. Ez viszont itt offtopik és inkább ezekben a témákban kérdezd meg:
UHD filmek lejátszása
HTPC (Házimozi PC) topik -
alaves
addikt
MM-ben félórás tesztelés
- LG OLED55A1: a csökkentett fényerővel még nem is lenne gond, de a mozgásmegjelenítés - mozgásjavítás gyakorlatilag az LG belépő LCD-vel azonos (UP7500). De-blur nincs, de-judder 2-vel erősen artifact-ol, trumotiont kikapcsolva pedig szembe találjuk magunkat a 60 Hz-el. A jelenlegi webOS ezen a hardveren gyakorlatilag alig képes futni (kb. olyan mint amikor PC-n megadnak egy programhoz tartozó minimum hardver konfigurációt). Kár volt összerakni ezt a TV-t, bár még az is lehet hogy haszonnal zárják ezt a típust is.
- LG OLED77B1: gyakorlatilag a B7 mozgásmegjelenítése - mozgásjavítása csökkentett fényerővel. A webOS normálisan fut.
- Samsung QN95-QN85: első látásra megtévesztően jónak tűnik, még a betekintési szög sem rossz (jobb mint a Q90 v. Q80T). Mindkét készülék kijelzőjén körkörösen kb. 1,5 cm-es sávban sötétebb a kép (annyival sötétebb mint amikor kezdetleges beégés van egy OLED-en). Mindkét TV-n foltokban tinting! és inhomogenitás.
- és ismét egy Philips OLED805-nek volt a legszebb képe (OLED935-nél is jobb).
-
salapp
addikt
Nem tudom, hol olvastad, de éppen hogy a Sony-kat lehet a legjobban beállítani mozgásra, ha zavarna a judder (ami eleve nem szabadna, hogy zavaró legyen a csúcs Sony-kon).
Nem tudom, mekkorát vennél, de ha megint jön a kövi akció, akkor az 55A8-at venném 400-ért, az általad leírtakra, mindenképpen. És vennék hozzá 5 évre kiterjesztett Sony jótállást a soncity-nél vagy a Sony központi szalonban. -
Migee
tag
Szép napot. LG c1 vagy Sony A80 (83J) ? Mozizásra tv-zésre lenne használva, semmi játék.
Mozgásmegjelenítés, képélesség, ezek fontos paraméterek számomra.
Olvastam, hogy a Sony 24P-nél nagyon látványos a judder. Ez az LG-re is igaz? -
xerobyte
aktív tag
Hát nézzük akkor a Sony 77A80J korai impressziókat. Végül lecsaptam a múltheti akcióra az MM-ben, mint tyúk a ...na értitek.
Összehasonlítási alapom az LG 65C8 lesz, ami egy panel lottó nyertes darab, gazdaságilag nagyon nem éri meg elengedni a még rajta lévő 2+év extra garival, de hát ez már csak ilyen hobby
Méret.
Pusztán a 65"=>77" méretváltás is megér egy misét. Valóban nem kamu, hogy változik a perspektívád, ahogy bizonyos látószögeket érsz el. A 77 elsőre nagy, nem véletlen, hogy papíron majd 40%-al nagyobb, mint a 65"-os. Én valahol 2.6 méter körül ülök, de tudok játszani a fali konzollal egy jó +-20 cm-et még.
Szélesvásznú filmekhez ez a sweat spot, instant mosolygás, egyértelmű lépés a mozi szélesvászna felé, fejforgatás nélkül. +1
Ami meglepő, az a teljes képernyőt kitöltő tartalmak magassága, pl. Planet Earth és társai, ez elsőre szokatlan volt, főleg ha valaki feliratot is akar olvasgatni, akkor hozzá kell szokni.
A gaming nyilván preferencia kérdése, nekem a storys játékok pörögnek csak PS5-ön, arra pedig tökéletes az extra immersion, lehet shooterre nem ilyet vennék.
Amit ide kell rakni, az a pixel méret, logikus, de jegyezzük meg, hogy 40%-al nagyobb helyen leesz ugyanannyi pixeled, igen, 'pixelesebb', ha a statikus képet vizslatod 1 méterről, akkor látni fogod, hogy a 65-ös élesebb volt. Valós tartalommal a helyedről ebből semmi sem látszik.Képminőség, processzor, mozgásmegjelenítés
Ettől sokat vártam, részben megkaptam. Filmeknél kb. csak top bluray forrást pörgetek, így alapvetően a rengeteg javító sony varázs nem igazán releváns, de a mozgásmegjelenítés, ami a végén már nagyon zavart a C8-nál az szintet lépett. Eddig mindenem ki volt kapcsolva, mert szerintem az LG barbár módon nyúlt bele a motion-be, de a Sony-nál épp Motionflow Smoothness = 2-vel feszítek és igazi megnyugvás ez a judder ellen, bármiféle artifact bevezetése nélkül. +1
Azt tegyük hozzá, hogy a méret növelésével a 'stutter' effect is erősebb, így ha nem ennyire jó a Motionflow, akkor lehet, hogy ez bukó lett volna és küldöm vissza.Fény, HDR, Shadow detail, karácsonyfaizzó
Dobozból kivéve nem estem hanyatt, rádobáltam az alap expert 1 beállításokat, kikapcsoltam mindent, aztán vártam a csodát. Nem jött, azt éreztem, hogy ez pont ugyanaz, mint amit az évek alatt a magam igényeire reszelt LG beállításokkal elértem. Aztán elővettem az rtings beállítási javaslatait, ami az A90J-hez van (de a két TV a peak brightness kivételével majdnem identikusan viselkedik). Van egy szekció, ami arról szól, hogy a HDR hogyan legyen fényesebb. Innen ötletet merítve beadtam a derakam és beállítottam a HDR tone mappinget 'Brightness preferred"-re, illetve engedtem neki valamennyi Adv. Contrast Enhancer-t (ezzel még kísérletezek). Gammához nem nyúltam, nem akartam szétbarmolni az EOTF görbét (teljesen)
Na, így már van pop és értelmet nyert a HDR shadow detail fogalom, black levelek helyükön, boldogság. Nagyon elpicsázza a C8-at, de lehet csak én voltam erre kihegyezve. Ez az utolsó lépés kellett, hogy a TV megtartása mellett voksoljak. +1
Fogalmam sincs, hogy mit csinál az A90J a plusz fényerővel egy full sötét szobában, de meghajlok a Sony előtt, hogy ezt még tudja fokozni.Panellottó
Mindannyiunk kedvenc átkozott témája, a fogyasztó társadalom szégyene stb stb.
Szóval a C8 az egy 9/10-es panel (azért nem 10-es, mert láttam már panát), ez meg nagyjából 7/10-es. Kellemes csalódás volt, amikor hunyorítva ráengedtem a test patterneket, hogy elég jó lett a banding (minimális van, az LG jobb egy fokkal, de semmi észrevehető). Grid effect nincs, ettől féltem igazán, még spiderman-en megpörgetem majd azért.
A híres tinting jelen van, ez a legerősebb hiba ebben a konkrét panelban, nyilván az ember szeme is rááll a kis rózsaszín fehérségre statikus képen, ha direkt keresi. Átlagosnak mondanám nézegetve a külföldi fórumokat, durvának nem durva, élő tartalmon nem látszik (Planet Earth és társai havas jelenetei makulátlanok). Ettől függetlenül, szerintem gáz, hogy ez téma kell, hogy legyen. -1Egyebek:
- állítólag a nem 77"-es panelek (a borításuk) nem klasszikus OLED glossy-k, hanem mattok és van akit ez zavar. Ezt ugye nem tudtam ellenőrizni, mivel ez 77"-es. Talán az LG 'pirosabban' tükröz vissza nappal kikapcsolt állapotban, ennyi különbséget látok
- az A80 és A83 között annyi a difi, hogy utóbbiban van hangvezérlés, vedd az olcsóbbat.
- jól szerelhető, jól megfogható a készülék, de eszedbe ne jusson egyedül hozzányúlni
- OS: igen, android van rajta és meg lehet nyomni a beállítás gombot, nekem ennyire kell
, beállítgatás rendben volt, ki lehet kapcsolni, hogy ne a home screennel induljon a TV szerencsére
- eARC: elsőre tök jól működött minden, PS5 szépen küldi vissza az erősítőnek a DTS-t a TV-n keresztül, HDR is okés.
- VRR még nincs: go Sony go....hatalmas blama lenne, ha a saját konzolukhoz nem tudnának egy értelmezhető VRR TV implementációt szállítani így vagy úgy. Az ígéret ott van. XBOX mellé nem biztos, hogy ilyen TV-t akarsz.
- milliós tévéhez légy már annyira igényes, hogy veszel egy minimál hangrendszert vagy (törjön le a kezem...) egy soundbart, de egyébként meglepően jól ad ki magából hangot, ahhoz képest.Ítélet: valószínű marad. A sok mindenbe belekapás után ma lemegy rajta egy full film, holnap meg Miles Morales PS5, aztán jön a végső döntés.
-
mQWeXgsf
aktív tag
Elvileg nem lehet szolgáltató hiba (DIGI), mert a felvett adás is csak akkor akad, ha be van kapcsolva TM. Minden adón, föleg kameraváltáskor, de tök ártatlan szituban is csinálja (pl studióbeszélgetés közben félrefordítja a fejét az alany és beakad izomból...). Ha esetleg este valaki van olyan elvetemült mint mi, és Exatlon-t néz
, ha felülnézetes drónkamerára vált a kép, azonnal izomból beakad. (Truemotion felhasználó, de-judder 3, de-blur 8) -
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz
üzenetére
Nem akarok segget csinálni a számból, ha egyszer azt írtam, hogy kiszállok ebből, de annyit még leírok, hogy itt szinte mindenki JUDDER, vagy DE-JUDDER-ként írja.
Az előbbiből jóval több a kereső alapján, ahogy így nevezik még azok is, akikről tudom, hogy mindent tudnak a tévékről, mert ezzel foglalkoznak, pl Joshi...de mindegy.Mert mindenki rögtön érti az LG webos által, de pl a Panasonic-nál Blur Reduction a neve, a sony-nál megint más, de ne állíts már be hülyének, hogy nem értem és sértésnek veszem.
Nem sértésnek vettem, de mint írtam, amíg nem válaszolod meg ugyanezt mindenkinek, aki csak simán judder-t írt, addig ne engem találj meg ezzel. Mert én akkor is így fogom írni, ha törvényi szabályban hozzák ki, hogy ezt csak így lehet leírni, szóval az nálam marad JUDDER.
Lapozzunk már, szép napot.
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz
esicyhun
üzenetére
Mind a 223 oldalt végig is olvastad/nézted? Vagy csak az elsőt?
Te sem tudod abbahagyni, mindig igazadnak kell legyen, ugye?
És ugyanezt írhatnád #57315Balika911-nak is!
Még mindig nem értem, hogy miért engem talált most meg ezzel, de nyilvánvalóan valami kicseszettül ráér szétcseszni a JUDDER szó degradálását megkérdőjelezni éppen most, ma és csak nálam!
----------------
#57315Mint írtam, amíg egyenként meg nem válaszolod mindenkinek, addig akadj már le rólam.
Helyette, mikor nincs érv, berakod a szokásos te érvelésed bullshit oldalt. -
esicyhun
tag
Te sem tudod abbahagyni, mindig igazadnak kell legyen, ugye?
Amit linkeltél fórum keresést, abban 2x szerepel dejudder helyett judder, ahol ez helytelen, a többi esetben jó.
Na de most én is önkritikát gyakorlok és abbahagytam, sorry.
Én futni megyek délután (terv szerint 27k), úgy könnyítek magamon.

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eGPU tapasztalatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Új Xeonokkal szorongatná meg az Intel az AMD-t
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Okos Otthon / Smart Home
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- SAMSUNG (QE65S90D) 165CM 4K Q-OLED SMART PRÉMIUM ! AKCIÓ
- LG OLED65C41LA OLED 3 ÉV GYÁRTÓI GARANCIA
- Sony AG9 Master Series OLED (55") GARANCIÁLIS 2026.06.15-ig! Panel futási idő igazolt 2460 óra!
- LG OLED65G48LW 3 ÉV GYÁRI GARANCIA SZÁMLÁVAL
- LG 55C5 - 55" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen8 CPU
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro 48GB RAM 4TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- iPhone 14 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4422
- Samsung Galaxy A35 5G 6/128GB / 12 hó jótállás
- Akció! HP ZBook Firefly 14 i7-1185G7 32GB 512GB Nvidia Quadro T500 4GB 14" FHD 1 év garancia
- MacBook Pro 16 M1 PRO / 16GB / 1TB ezüst
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest