Új hozzászólás Aktív témák

• hunspikey

őstag

válasz Yodamest #89678 üzenetére

Én abszolút veled vagyok ebben az értelmezésben, de azért picit árnyalnám.

Árnyalnám azért is mert két faktor kimaradt a leírásodból, illetve inkább azt mondom, hogy egy ideális világban igaz amit írsz, de sajnos a való világban nem teljesen lehet aszerint élni.

Mire is gondolok? Egyrészt én fotósként tevékenykedtem egy jó ideig és ott ugye én magam voltam a kontent kreátor, a colorist a fényelő, meg úgy minden.

Soha senki nem szólt bele abba, hogy ha én a lightroomban úgy döntöttem, hogy egy bizonyos csúcsfény közeli árnyalat mehet a lecsóba, és ráhúztam még egy kicsit, vagy a szaturáció csúszkán toltam ide-vagy pont akár amoda; mert nekem, mint az alkotónak úgy tetszett, akkor gondoljatok csak bele - igazából AZ volt a "master" kópia, még ha pl neked más is lett volna mellettem utómunka alatt a véleményed, vagy netán printben meg sem vetted volna, mert nem nyeri el a tetszésed.

Digitális előtt, még régebben még persze diára mentek a dolgok, én középformátumra is dolgoztam, ott a filmet kellett ismerni, illetve nyilván én döntöttem el hogy hová exponálok, itt is max a régi öreg fotós tanáromnak kellett elszámolnom azzal, hogy a kép szép vagy sem, de persze minden szubjektív volt mindenkinek...

Ebből kiindulva nem érzitek néha azt, hogy kicsit az otthoni saját coloristotok, vagy masteringelőtök akartok lenni, egyszerűen azért mert nem értesz egyet azzal aki azt az anyagot készítette??

Sajnos és azt látom, hogy vannak tehetségtelen utómunkázók, vannak más felfogású utómunkázók és vannak rendesen elcseszett kamu HDR anyagok és tré verziók. És félreértés ne essék nem a kreatív gondolkodás bánt - azt imádom.

Sajnos nagyon ritka, szinte kincs számba megy az az anyag amire én azt mondom, hogy na ez igen - referencia és én is így gondolom, vagy csináltam volna. Pl ilyen az Apocaliptico - totál referencia anyag - nekem. Aztán lehet másnak meg vacak.

De pl tegnap bele botlottam a Vasember 1-be - hááát, a boldogságos szűzmária törje le a kezét annak aki a disney-n elérhető verziót elkészítette... Tudom vegyek lemezt - de nem vagyok biztos benne, hogy megoldaná az én szemem által talált súlyos gondokat.

Én ezért nem tudok csak ülni és bámulni az alapra rakott filmmaker módot. Van ahol über, de van ahol nézhetetlen. És akkor bele kell tekerni :)

Egyedül azt bánom, hogy nem sikerült 2023-ra sem odáig eljutni, hogy nem összevissza gyermeteg nevű képi módok kellenének, hanem legalább 3-4 custom mód, ahol elérhető a panel teljes tudása, cserébe magamnak tudnám elkészíteni a különféle filmekhez (napszakhoz stb.) a totál szubjektív képi módjaimat, ahol nekem az az anyag a legjobban tetszik és egyébként igen, akkor tetszik ha természetes, csak ez nem azonos beállítás eredménye filmről filmre...

Új hozzászólás Aktív témák