Hirdetés
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
LouiS22
veterán
válasz
BlackJack21 #36996 üzenetére
Legbelül ugyanazt tudja mindegyik. Ez a fekete, amit linkeltél, annyival mindenképp "fejlettebb", hogy van a csomagban Herz átalakító is (természetesen műanyag).
-
stigma
addikt
válasz
RobexX10 #36994 üzenetére
Hi. Ha csak HA-t azért telepítenéd, hogy Tado-t kipróbáld alatta , felesleges mert többet nem ad, mint a Tado alkalmazás.
Nekem Tado termosztát+bridge+3 fej van, appból tökéletesen vezérelhető és átlátható.
HA nekem már amiatt van, mert van okoskonnektorom, nemsokára LEDeket is vezérlem róla.
2-3 hete van HA - még ismerkedem - de még sosem vezéreltem HA alatt a Tado-t. -
radio11
tag
válasz
BlackJack21 #36996 üzenetére
Nekem a fehér van és amire én használom azt jól tudja, egyedül az elemcseréje macerás (nehéz visszapattintani a fedelet, de egy kis szívás után rá lehet érezni a módszerre). Ezt a feketét nem ismerem.
-
TheMarci
addikt
Én magamnak csináltam a hővisszanyaerős szellőztetést, alulról jön a két cső kinntről, amit szigeteltem. Az osztó dobozokig hangcsillapított cső megy, az osztótól antibakteriális. Ez a cső nagyon merev, kb olyan ívben fordul, mint ami a képen látszik.
A lényeg, hogy ugyanannyi elszívó pont legyen, mint kifújó, nálunk a szobákban van a befújás, és a fürdő, folyosóról az elszívás.
Egyenlőre egy 4 fokozatú tekerővel lehet szabályozni, nem tudom, ezt miként lehetne okosítani, vannak okosabb rendszerek, de annyit nem akartam rászánni, mert így is szkeptikus voltam, hogy vajon működni fog -e a dolog. De szerencsére nagyon bevált, tök jó, hogy ablaknyitás nélkül is szellőzik a lakás. -
amargo
addikt
válasz
Andras6800 #36977 üzenetére
Köszönöm és többieknek is
Még emésztem az olvasottakat és majd kérdezek.
-
radio11
tag
Ez elég jó ajánlat ha valaki most szánja rá magát:
[link] -
BlackJack21
tag
-
Olympia76
tag
válasz
LógaGéza #36969 üzenetére
Köszönöm, hogy megnézted. Remélem a Bluetooth-os volt, ami elfogyott
Igen, nem is lenne baj a MCCGQ11LM-el, azon kívül, hogy 2x annyiért adják, mint amennyiért korábban a Bauhaus-ban lehetett venni az oválist...
Most már akkor megvárom amíg megérkezik a 4-es pakkom Aliról.
Addig is kiműtöttem egyet egy fali kapcsoló mögül, amit okosizzó vezérlésre használtam és betettem helyette egy Shelly i4-et.A kiműtött, ami gyorsan kellett pedig ment át a csapadék mérőbe:
https://community.home-assistant.io/t/diy-zigbee-rain-gauge/255379 -
Gabesz87
veterán
válasz
Andras6800 #36978 üzenetére
Annyira láttam, amennyire a padláson kilatszik a szigetelt cső. Nem értek hozzá, és nem tudom milyen ez a forgó cucc, amivel tisztítják, de nekem az Isoterv Kft nézte meg és ok mondták. Ők meg azért nem egy amatőr, kis cég, úgyhogy elhittem.
-
szat8
tag
válasz
Andras6800 #36979 üzenetére
Hú, köszönöm az alapos választ!
Akkor ezek szerint valamilyen módon jó ötlet is lehet kombinálni, de nem egészen úgy, ahogy én gondoltam elsőre, hogy "ha már ott vannak az anemosztátok meg a szigetelt légcsatornák", akkor azt bevonni a szellőzésbe, hanem párhuzamosan kell futnia külön csövezéssel a két rendszernek. -
ojb
tag
válasz
amargo #36964 üzenetére
Megjelenő penész miatt beüzemeltem egy egyszerű és "olcsó" TRV-kel kombinált HRV rendszert, miután sokmilliós árajánlatot kaptam a központi szellőztetésre.
Szellőztet, párátlanít és megszűnt a penész...
Az automatizmusa szerint, ha senki nincs otthon és a páratartalom magasabb mint 65% vagy a CO2 nagyobb mint 1100 ppm megemeli az alap 22m3/h szellőztetést 55m3/h-ra.
60% pára ill 700ppm CO2 alatt vagy, ha valaki hazaér visszakapcsol 22-re. -
DougButabi
tag
Sziasztok!
Most, hogy meg tudom nézni a távleolvasott villanyáram adataimat, kiderült, hogy a Shelly EM nem igazán mér pontosan, olyan 6-8% eltérés van.
Lehet ezt valahogy kalibrálni, vagy nyugodjak bele, hogy ez ennyit tud?t.
-
Andras6800
senior tag
1, De pontosan ez. Egy fémes kerámia hőcserélőn kerezstülvezetve a távozó levegőt kinyeri annak a hulladék hőjét (Ez nyáron a hideg, télen a meleg) és átadja a bejövő levegőnek. Létezik amúgy entalpiás hőcserélő is, ami keveri a 2 levegőt kiküszöbölve a levegő kiszáradását ahol ez indokolt.
2, Részben. Igen, AC klímák jobbára belső levegőt keringetnek. Eközben átszívják egy sűrűn lamellázott fémes egységen ahol vagy hűti vagy fűti. Hővisszanyerős gépek nem hűtik a levegőt alapesetben. Újabbak megegítik, ha nagyon hideg van kint. Tulajdonképpen ez egy sima ventilátor, ami a benti levegőt keresztülfújja egy bazihosszú fémes lamellázott csatornarendszeren aminek 2 szeparált köre van, és ami felmelegszik/lehül. Ezt a hőt adja át a bejövő levegőnek hasonló módon a másik körén.
Ugye aztán van a bypass, amikor kimarad a hőcserélő. Pl nyáron este amikor kint hűvös van és azt kell bejuttatni.
Höcserélős szellőztetőkhöz létezik kiegészítő megoldások. Ezekben nem vagyok annyira otthon, meg gyártója válogatja. De amúgy ha megy a klíma már akkor mellé a hőcserélős rendszer jól kiegészíti. Amikor hűtesz a klímával nappal a hőcserélő lehül. bejövő meleg levegőt hűti. Olvastam egyik topicban egy tag hsz-ét, aki egy 5kW-os klímával kifűti majdnem egész télen az erősen szigetelt házát így.
Persze ez nagyon som dolgon áll: tagoltság, hőérzet, hőigény ... -
Andras6800
senior tag
válasz
amargo #36974 üzenetére
Én hővisszanyerősben gondolkodom jelenleg, de maganak telepítem.
A lényeg, amit szeretnék:
- padlásra tudom rakni az egységet, ezért fontos, hogy csendes legyen itt van kvázi bőven helye, 25-35cm szigetelés közé eltudom rakni és persze ott még emelni is tudok rajta. Mire kell figyelni?
- flexibilis antibakteriális csövet húznék ki minden helyiséghez, itt a kérdés, hogy mire figyeljek, nyilván minimális megtörés legyen az elvezetésben, de lejtés legyen, ne legyen (pára miatt)?A lejtés meg ilyenek nem megoldás. A csövet szigetelés alá kell tenni, pont amiatt amit írtál: Párakicsapódás. Ha padlásra megy, pakolj rá szigetelést. Az sem hátrány, ha a ventiltort eldobozolod. Ha nem hővisszanyerős, helyben nem lesz páralecsapódás, nem kell kondenzvízzel bajlódni, így belefagyni sem fog. A pontokat pedig sarokba tedd ne az ajtó közelébe, különben nem forgatja át a szoba levegőjét.
- viszont szeretném HA alól is irányítani, akár egy épített vezérlővel, csak ahhoz lehet kevés vagyok
Itt az a kérdés, mit szeretnél rajta vezérelni. Én sem vagyok HA mágus.
- ha kell egy saját kezelő szervet egy központi helyen letudok rakni, akár vezetékest is.
Amennyire néztem a 4 helyiségeseknél úgy van, hogy 2db elszívó és 2db befúvó van, nálam 3db hálószoba van, ahova mind befújni kelleneés 1db fürdő, ahonnan pedig elszívunk. Szóval kérdés, hogy több helyiséges kell vagy oszthatom? Gyakorlatilag a központi egységhez nagyon közel vannak a helyiségek, ha középre rakom le, akkor mindegyiket 3m-en belül elérem.
Az alap ökölszabály, hogy a "büdös" helyiségekből elszívni kell, lakotérbe pedig befújni.
Befóvának egalban kell lennie az elszívással. Létezik olyan elszívó, ami úgymond dupla csöves csatlakozású. Abban 2 párhuzamos antibakteriális cső megy bele. magukat a pontokat egyesével szokás beszabályozni. Ezt úgy érik el, hogy a befújó/elszívó pontnál van egy tekerhető szelep amivel rést állítanak. De attól még az aránynak ildomos meglennie, különben houat lesz a fürdőben. Konyhába mondjuk nem tudsz tenni?
A központot nem muszáj egyenlő távolságogkra tenni a pontoktól. De azt pl nem árt eldönteni, hogy elosztó dobozokat raksz, vagy egyesével kötöd be a csöveket. 4-6 pontná lehet nincs értelme elosztó doboznak, bár az is csökkenti a zajt. -
szat8
tag
válasz
amargo #36974 üzenetére
Igazából engem is érdekelne a téma, rögtön kérdezek is egy jó nagy hülyeséget
Nem, inkább 2-t is!
1.) A hővisszanyerősnek nem az a lényege, hogy friss levegőt fúj be, és az elhasználtat szívja ki? Utóbbi hulladék hőjét használva nem lesz olyan hideg a bejövő, igaz?
2.) Nekünk légcsatornás klíma van. Akkor jól értem, hogy az annyiban különbözik a hővisszanyerős szellőző rendszertől, hogy a használt levegőt nem fújja ki kültérbe, és nem onnan szívja a bejövőn a friss levegőt, csak körbe keringeti a bentit, miközben hűti vagy fűti?
Meg lehet ezt a klímát valahogy úgy variálni, hogy egyben szellőztessen is? Vagy nem létezik ilyen? -
Gabesz87
veterán
válasz
amargo #36974 üzenetére
Én ennyire nem értek a kivitelezéséhez, mivel ahogy mondtam, nálunk készen volt a rendszer. Amit még tudok mondani róla: nekünk is van egy elektromos kalorifer rákötve, ami beköltözés után október végétől december elejéig megörvendeztetett egy ~50.000-es villanyszámlával. Havonta elment úgy 1000kWh a hideg téli időben, hála a kalorifernek. Elvileg a mai gépek már jobbak, mert bele van építve a fűtőegység, nem külön van, és gazdaságosabb. Azóta mondjuk van 10kWp napelemünk, úgyhogy nem foglalkozom bele. Aztán jött az újabb csapás, baromi hangos volt, már amikor idejöttünk is...kideült, hogy csapágyas az egyik venti...jó pár hónap volt, mire jöttek megnézni, meg vártunk az új alkatrészre...na az szereléssel mindennel olyan 180.000 volt.
Nekünk is a padláson van amúgy, függesztett. Most viszont hangját sem lehet hallani, olyan szuper csendes lett hálistennek. 2 emelet van becsövezve nekünk, az emeleten fürdőben elvszívás, és 4 szobában befújás, fsz-en fürdő+konyha elszívás, és nappaliban befújás. Az, hogy hogy van kialakítva az osztás, sajna nem tudom. Viszont karbantartásra nem igen gondolt az előző tulaj, mert sehol egy szerelőnyílásHa gond van, bonthatjuk a gipszkarton falat. Ki is akartuk tisztíttani az egész légcsatornát, de mondták, hogy ha a forgófej begyűri a flexibilis csövet, jöhet a bontás. Inkább nem vállaltuk.
-
amargo
addikt
válasz
TheMarci #36965 üzenetére
Huhh mindenkinek egyszerre írok (Gabesz87, fap333, Andras6800), ha nem itt van a helye, akkor jelezzétek:
Én magam szeretném megcsinálni, még a gépészetnek is próbálok utána olvasni, első körben csak "sima" központi 4 helyiséges ventilator tervezek beszerezni, ennek az ára valahol 200-300e között van (persze van bőven felette is), erre gondoltam később egy fűtő egységet is rakni.
A lényeg, amit szeretnék:
- padlásra tudom rakni az egységet, ezért fontos, hogy csendes legyen itt van kvázi bőven helye, 25-35cm szigetelés közé eltudom rakni és persze ott még emelni is tudok rajta. Mire kell figyelni?
- flexibilis antibakteriális csövet húznék ki minden helyiséghez, itt a kérdés, hogy mire figyeljek, nyilván minimális megtörés legyen az elvezetésben, de lejtés legyen, ne legyen (pára miatt)?
- viszont szeretném HA alól is irányítani, akár egy épített vezérlővel, csak ahhoz lehet kevés vagyok
- ha kell egy saját kezelő szervet egy központi helyen letudok rakni, akár vezetékest is.Amennyire néztem a 4 helyiségeseknél úgy van, hogy 2db elszívó és 2db befúvó van, nálam 3db hálószoba van, ahova mind befújni kellene
és 1db fürdő, ahonnan pedig elszívunk. Szóval kérdés, hogy több helyiséges kell vagy oszthatom? Gyakorlatilag a központi egységhez nagyon közel vannak a helyiségek, ha középre rakom le, akkor mindegyiket 3m-en belül elérem.
Hővisszanyerőst még az ára miatt napolnám, előbb lássuk meg mekkora probléma
Főleg, ha tudok rá rakni egy kis előmelegítőt meg gyakorlatilag végig szigetelés között tudom elvezetni a csöveket.
Köszi a segítséget!
-
Jonesy84
tag
válasz
jagofett #36915 üzenetére
Cube S-ről van szó, Sensys csak a Wifis verzió a jó ami sokkal drágább. A vezérlést a termosztát végzi a HA csak a hőmérsékleteket tudja állítani és kiolvasni néhány adatot. Hőmérsékletet, HMV hőmérsékletet lehet állítani meg, hogy milyen üzemmódokban működjön. Tudja a mért hőmérsékletet és a gáz fogyasztást kiolvasni még. Nekem ennyi bőven elég, a szabályzást csinálja csak a termosztát. Teljesen elégedett vagyok vele, nagyon szépen állítja az előremenő hőmérsékletet és a modulációt is, gyakorlatilag soha nem kapcsol ki. Az integráció felhős megoldás.
-
ojb
tag
Kíváncsiságból rendeltem 'kicci occó' 63A-es DIN sínes teljesítmény mérővel kombinált kontaktor-t Kínából. [link]
Megjött. Ma gyorsan szétszedtem és megvizsgáltam, hogy mi is van benne.
Meglepő, de megközelítőleg azt találtam a belsejében, mint amit ráírtak.
- A kapcsolást egy 60A-es DC 12V-os tekercsű kontaktor végzi.
- A belső kábelezés egy kivétellel valóban terhelhetőnek tűnik a jelzett értékű árammal.
Az AC In ponton a csatlakozó elvezetés keresztmetszete 1.2 x 6 mm a kilépésnél 1.5 x
6mm
Érthetetlen számomra, hogy miért alkalmaztak vékonyabb vezetést az IN ponton
- Ponthegesztett kábelezés (3x2,5mm átmérő) összesen ~15mm2 a toroid közepén szigetelő
csőben.
- A panel belső vezetékezése, ami a tápellátást biztosítja vékony, a szigetelése viszont
kellően vastag, tehát nagy áramok nem tudnak folyni rajta az elektronika irányába,
márcsak azért sem, mert a túlfesz védelmet egyből követi az 1A-es biztosíték.
Néhány fotó:És igen Tasmota is és ESPHome is támogatja...
-
Tikakukac
titán
Gatyába kéne rázni 2 háztartást meg van érdeklődés és talán idő is, úgyhogy okosotthonozás indul.
A sztorit ott hagytam abba vagy 2 éve, hogy Sonoffok lettek Tasmotázva. Ez megy párakapcsolásokra, hőmérsékletekre stb.
Most viszont klíma fogyasztásokra és teljes lakás üzemeltetésre is szükségem lesz, így a kérdés: mi az a termékvonal, mi az a termékcsalád amit most olcsóban lehet szerezni és építeni? Sonoff még mindig?
Kezdenék a közepesen előre összerakott dolgokkal és azok integrációjával, majd ha van időm akkor csinálok saját reléket, kapcsolókat is.
-
Andras6800
senior tag
-
Gabesz87
veterán
válasz
amargo #36964 üzenetére
Nekünk is van hővisszanyerős szellőztető, de mi meg így vettük a házat, előző tulaj építtette ki. Eszembe jutott nekem is okosotthon kapcsán, de nem tudom, hogyan és pláne mi célból lehetne okosítani. Van egy fali érintős kezelőpanel, be van állítva, megy, működik és kész. Annyi hogy át szoktam állítani téli/nyári üzemre a bypass miatt.
-
amargo
addikt
Sziasztok!
Van itt valaki, aki központi szellőztetőt épített ki magának? Privátban kérdeznék pár dolgot.
Köszönöm!
-
Sygnus83
csendes tag
Sziasztok !
HomeAssistantal próbálkozom Zigbee2MQTT -vel összehozni egy blitzwolf wifi -s gatewayt , de nem igazán sikerül.
Valaki tudna segíteni ?serial hoz gondolom a gateway ip címe kell, de milyen porton ? Egyéb beállítás még kell hozzá ?
Jelenleg a Blitzwolf appba fel van véve, ez gondot okozhat ?
Köszönöm előre is !
-
hombember
csendes tag
válasz
Olympia76 #36937 üzenetére
Régebben Tasmotával mentek, de aztán kb. 1,5 éve átálltam Esphome-ra, azóta azzal megy.
Vezérlésre ugyanezt használom, amit te is linkeltél, csak én még egy verzióval előzőt (gyakorlatilag amikor utoljára frissítettem ezt, utána egy héttel jött ki a mostani verzió).
Tápnak (a Sonoff 4CH-khoz) sima 230V-ot, mert amúgy is ott volt. A mágnesszelepekhez C sínes csengőtrafót, ami ad ki 24 VAC-t is (ezt kapcsolgatja a 4CH).
Az egész egy Elmark IP65-ös elosztószekrényben van, ha jól emlékszem a 200x300 mm-es méretű. Ebben elfért 2 db 4CH és a csengőtáp könnyen. -
jagofett
tag
válasz
kingmechanik #36952 üzenetére
értem, meg fogom nézni, hogy van az én kazánomon, köszi a tippet!
Szóval nálad a kazánra be van kötve a külső érzékelő, ezzel belőve a görbe, és vannak egyéb hőérzékelők, amiket monitorozza a domoticz, ha eléri a beállított alsó határt, akkor felcsavarja a szelepet, illetve egy idő után indítja a kazánt.
A kazán indítás nálad mivel van megoldva? -
LouiS22
veterán
-
kingmechanik
újonc
válasz
kingmechanik #36952 üzenetére
Így igaz. A szolgáltató nem is hallott ilyesmíről kis méretben. Így kénytelen voltam egy + mérőt beépíteni. Röhej... Viszont én levittem az UTP kábelt az órához. Így kábelesen van bekötve.
-
kingmechanik
újonc
válasz
jagofett #36947 üzenetére
A külső hőfok alapján állítja be a fűtővíz hőmérsékletét. Mivel a házak hőigénye eltérő, ezért ez a kazánon állítható. Nézd meg a 36870 sz. hsz. alsó ábráját! Ilyet találsz a kazán gépkönyvében is. A görbét tudod a paraméterrel egy alaphoz képest le-fel tologatni.
Ha nincs külső érzékelő akkor állandó a hőfok v. neked kell állítgatni.
Minden helyiségben van hőérzékelő, ill. kint is. A radátor szelepeket vezérli a domoticz + a kazánt is indítja. Igen. Ezek nagyon lassan nyitnak ezért van késleltetés. Bár az új kazánoknál ez már nem fontos annyira. De elég, ha van egy állandóan működő radiátor. A domoticz és a működtetett eszközök között a Denkovi eszközeit használom. Remek cuccok van amelyik 4 éve 24/7 megy. -
Degeczi
nagyúr
válasz
Jofi81 #36950 üzenetére
Ha impulzusadós vízóra, akkor persze (csak az aknából kell fölvezetni, a föld alól nem jönne át a rádiójel), de úgy tudom, a legtöbb szolgáltató nem olyat rak föl, hiszen alapban nincs rá szükség. Viszont ha igaz, el szoktak fogadni mástól származó hitelesített mérőórát is, így nem lehetetlen a csere (bár valszeg egyszerűbb a szolgáltató bevonása nélkül sorbakötni vele a saját mérőt)
-
Jofi81
őstag
válasz
Degeczi #36948 üzenetére
Nincs más gázfogyasztó, csak a kazán, ezért lenne érdekes. De ha megoldható vezeték nélkül az órán, akkor persze az lenne a legjobb. Nem túl nagy itt a népsűrűség, szóval szerintem nem lenne gond az RF sem. Esetleg vízórához is van vezeték nélküli megoldás? Mert akkor oda sem kellene áram.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Jofi81 #36946 üzenetére
Nem az EMS ESP méri, az csak visszaad egy aktuális égőteljesítményt %-ban, abból tudod visszaszámolni a fogyasztást ha más nincs. Ez így csak közelítés, bár elég jóra is be lehet lőni.
Garantáltan pontos akkor lehet, ha maga a kazán közöl fogyasztási adatokat, de ilyet ezek a kisebbek biztosan nem tesznek (meg persze a főzés gázigénye sincs benne, és azért az sem elhanyagolható pláne nagy teljesítményű égőfejet használva, vagy különösen a sütőt, ha az is gázos. Ha engedi a szolgáltató, mindenképpen érdemes egy reed vevőt tenni az órához, akár vezeték nélkülit is. Van itt a fórumon, aki 433 MHz-est használ: ha nem nagyon szennyezett az a sáv a környékeden, az is jó, egyszerű megoldás lehet) -
jagofett
tag
válasz
kingmechanik #36940 üzenetére
szerintem nincs külső érzékelő bekötve, de majd utánanézek.
viszont nem teljesen értem, hogy mit old meg? a kazán ez alapján szabályozza magát?
a bekapcsolást attól függetlenül még szabályozni kell, arra mit használsz / mi fut neked domoticz-on?
a szelepek bekapcsolása utána indítod el a kazánt vagy hogy képzeljem el? -
Jofi81
őstag
Az EMS-ESP egy Bosch Condens 3000W gázkazánnál mennyire méri pontosan a gázfogyasztást? Vagy méri egyáltalán? Alkalmas ez ilyesmire? Nincs még beüzemelve, de ha ez működne, akkor nem kellene a gázórához áramot vinni, mert csak a kazán a fogyasztó.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
kingmechanik #36941 üzenetére
A mai kazánokra igaz, már a begyújtás is max gázteljesítménnyel történik, ezért is célszerű minimalizálni a bekapcsolások számát.
-
Saughassy
aktív tag
válasz
kingmechanik #36941 üzenetére
Igen, az én nyílt egesterum is így működik.
-
kingmechanik
újonc
válasz
Degeczi #36891 üzenetére
Ezt már többször leírtad, de ez így nem igaz. Nekem a régi kb. 20 éves kazánom ami csak 2.5:1 modulációt tudott sem indult max. teljesítménnyel. Csak üzem közben ment föl, ha kellett. Egy potméterrel lehetett beállítani a max. teljesítményt. Így nem ment soha 9-10 kw fölé. Ettől függetlenül a kazán csere nagyon megérte. 300-400 köbmétert csökkent a fogyasztás. Így bőven beférek a kvótába. Szerencsére...
-
kingmechanik
újonc
válasz
jagofett #36879 üzenetére
Miért kell a buszos vezérlés? A Degeczi által küldött képen látható, hogy a kazánhoz köthető külső érzékelő. Ez a fontos! Ha nincs akkor mindenképp pótold! Ha van, akkor a kazánban tudsz " meredekséget" állítani. Azzal tudod a lakásodhoz illeszteni. Ez szerintem bőven elég. Nálam is így van és tökéletesen működik. Én domoticzot használok, de az mindegy. Minden radiátoron 230V -os szelep van.
A kazánt is a Domo indítja kb. 5 perces késleltetéssel. Bár ebben a kazánban van auto bypass. A régiben nem volt. -
Saughassy
aktív tag
Ma sikeresen migraltam a HA-t egy RPi4-en, SDrol SSD-re. Hihetetlen, de semmi gixer nem volt.
Ma már végtelenül egyszerű, mivel az Rpi imagerben alapból kivalaszthato egy szűz és bootolhato HA image, az új Rpi firmware/os pedig mindenféle bootselect nélkül automatikusan be is bootol róla.
Csak biztatni tudok mindenkit aki halogatja a régi szívások miatt.
A full backup athozott mindent, statot, addonokat zigbee, 433-at, satobbi. Egy olcsó Adata ssdt és ugreen sata usb átalakítót vettem végül, és nem is volt gond velük. -
Olympia76
tag
válasz
hombember #36934 üzenetére
Tasmotával mennek?
Az öntözésvezérlésre sima "egyszerű" automatizációkat használsz vagy van valami community addon, amit érdemes megnézni?Én ezzel szemezek:
https://github.com/kloggy/HA-Irrigation-Version2Illetve tápnak, doboznak mit használsz? C sínes dobozok?
-
zsamiatt
őstag
Van a csopiba olyan aki keni vagja a PI-t? Sajnos egy usbs mikrofonnal elakadtam. Win alatt jo az eszkoz, PI is felismeri hogy ott van de meg se mukodik.
-
sambenez
addikt
válasz
Olympia76 #36930 üzenetére
Szögletesből is van zigbee. MCCGQ11LM.
Egész sok helyen lehet kapni. -
Olympia76
tag
válasz
tradeelek11 #36927 üzenetére
Akár lehet Zigbee is, egyelőre a tapasztalatokat keresem
-
Olympia76
tag
válasz
LógaGéza #36929 üzenetére
Hú, ez nagyon nagy segítség lenne, de nem kérnék ilyet, csak tényleg, ha mész oda más miatt és tényleg nem nagy gond/ belefér az idődbe.
Ezt a "régiebb" Zigbee-s oválisat keresem:
https://www.bauhaus.hu/xiaomi-mi-window-and-door-sensor-nyitaserzekelo-zigbee-belteri-1.htmlA szigetszentmiklósiban ez volt:
https://xiaomishop.hu/mi-door-and-window-sensor-2-landing -
Olympia76
tag
válasz
vampire17 #36924 üzenetére
...cserébe jóval kisebb a hatótávolsága, több collector-t kell telepíteni lakás szerte és "pain in the ass" konfigurálni a zigbee-hez képest
...és mind a zigbee-s mozgásérzékelőim és nyitásérzékelőim már bőven több, mint 1 éve bírják. Ez nem elég jó?
+ nekem a zigbee-s hőmérséklet szenzor sem tűnt egyébként úgy, hogy olyan ritkán jelentene, de ettől függetlenül a fűtésvezérléshez én sem ezeket, hanem netatmo-t használok.
-
Olympia76
tag
válasz
LógaGéza #36909 üzenetére
Pfew, jól megjártam.
Felhívtam őket, hogy van-e, a központi ügyfélszolgálat azt mondta, hogy ő is csak azt látja amit én online. Kérdeztem, hogy lehet-e, hogy ettől függetlenül van-e az áruházban, mert tegnap még láttak a maglódiban.
Mondta, hogy akkor kapcsolja a maglódi áruházat; kértem, hogy akkor már inkább Szigetszentmiklóst, az közelebb van. Ott azt mondták, hogy van, mondom ó remek, akkor tegyenek félre kettőt. Mentem is érte, de ott kiderült, hogy az újabb, bluetooth-os van nekik, nem a régi ovális zigbee-s. Kérdeztem, hogy Maglódon lehet-e a zigbee-sből, azt mondta, hogy szerinte ott is csak ebből az újabból van.
Ezek után nem volt kedvem elmenni még Maglódra is.
Te melyiket láttad?Egyébként nem értem miért megy el a Xiaomi a zigbee irányból egyre több szenzorral a bluetooth felé. Lemaradtam valamiről? Ti értitek?
-
Degeczi
nagyúr
Az integration-nek lehet vmi nyűgje.
Nálam a gázkazán %-ban adja vissza az aktuális teljesítményét, ezt módtól (fűtés, HMV) függően számolom át wattra egy template szenzorral, majd azt integrálom fogyasztásként:sensor:
- platform: integration
source: sensor.boiler_power_in_watts
name: boiler_energy2
round: 0
method: left
végül ebből m3-t számolok:
template:
sensor:
- name: "Kazán saccolt összfogyasztása"
unit_of_measurement: "m³"
state: >
{{ ((states('sensor.boiler_energy2')|float(0)) / 9444) | round(3) }}
state_class: total_increasing
device_class: gas
és valóban, hiába adom hozzá a state_class és device_class-t a sensor.boiler_energy2-höz, az nem jelenik meg az Energy panel gáz forrásaként - de akkor sem, ha aláhúzás nélküli nevet adok neki... (mondjuk nálam mindegy, úgyis a template szenzort használom) -
blackfly
tag
Sziasztok!
Korábban írtátok néhányan, hogy zigbee tvr (Moes TS0601) hogyan használjátok, ezzel kapcsolatban kérdezek. Z2M ben látom a running_state et de HA ban már nem. Ezt hogyan oldottátok meg?
Szombánként van bluetooth hőmérő HA ba integrálva. Ezt hogyan lehet a tvr saját hőmérséklet mérése helyett használni?
Előre is köszi. -
Kommy
veterán
Közben úgy néz ki megoldódott a probléma, tanulságként leírom, csak úgy működik ha az integratin-ban a name mezőbe nem írok aláhúzás jelet. Így egyből megjelent az Energy Dashboard-on választhatónak.
- platform: integration
source: sensor.evse_power
name: evse kwh
unit_prefix: k -
jagofett
tag
válasz
koala69 #36916 üzenetére
szuper köszi!
programozással nincs baj, végülis azzal foglalkozom
csak inkább az időhiány ami gond lehet
Aliról már lehet tél lesz mire megjön, ezért nézelődtem itthon is, ez pl jó lehet? NodeMCU-ESP-32S
Azt sejtettem, hogy ezek sokkal több mindent tudnak, ha eljutok oda, ki lehet majd egészíteni a felhasználást.A fogyasztása gondolom nem lehet sok, szóval ha USB-vel rákötöm a serveremre (amin a HA is fut), akkor folyamatosan áram alatt lesz, elég neki az az áram amit a gép lead?
Köszi a segítséget!
-
koala69
tag
válasz
jagofett #36914 üzenetére
nem kerdeztel hulyesegeket - nincs rossz kerdes!
-igen ble/wifi hub lesz, a ble eszkozok altal kuldott adatokat veszi, es wifi-n keresztul a nativ HA tamogatas miatt azonnal latod a mert adatokat.
- igen nem kell forrasztani semmit, usb-n tudod elso alkalommal a pc-hez kapcsolni, hogy ratoltsd a fw-t, utana ota tudod majd frissiteni, ha kell, illetve ezen az usb porton keresztul tudod majd taplalni pl egy telefon toltovel.
- mivel a ble kb 10m, ezert tavolsag/falak miatt elofordulhat, hogy tobb ilyenre lesz szukseged, de a wifi lefedettseg ertelemszeruen kell a mukodeshez
- beteheted dobozba, nyomtathatsz neki hazat, de ha el tudod rejteni, az is megfelel - pl szekreny moge stb.persze nagy luxus egy ilyen board-ot csak erre hasznalni, mivel van jonehany ki es bemenete, amiket ki tudsz hasznalni, ha szeretsz barkacsolni...... kapcsolhatsz ra mas szenzorokat, pl feny, CO2, pir, de akar vezerelhetsz vele releket is, vagy egy infra dioda segitsegevel tudod kapcsolni a csak infra vezerelheto eszkozeidet /egy iranyu/. De kapcsolhatsz ra egy kijelzot is, amin barmilyen, a HA-ban tarolt adatot meg tudsz jeleniteni, - nekem ez valt be.
Ezeket csak azert irtam, mert az esp-home segitsegevel DIY rengeteg mindent meg tudsz valositani, viszonylag szereny programozoi tudassal.
sok sikert!
-
jagofett
tag
válasz
Jonesy84 #36904 üzenetére
szia!
ezt most nem teljesen értem
Cube/Sensys vagy Tadoval van lehetőség vezérelni a kazánt?
Neked bevált a Cube one? Mik érhetőek el HA alól, és főleg tudja ezt internet nélkül is?
Illetve Cube-hoz tudsz adni linket, mert csak Cube S-t találok, vagy az is jó? (link)Köszi!
-
jagofett
tag
válasz
koala69 #36896 üzenetére
#36898 tradeelek11, #36896 koala69
Köszi az infot, kezdem kapizsgálni. Szóval az esp32 tulajdonképp egy Bluetooth hub lesz, ami EspHome segítségével integrálódik HA alá (szal nem kell usb-ble dongle-vel vacakolni).Amit a linken tudok venni, az önmagában már működik, egy usb-c táppal? (nem kell forrasztani stb?) Illetve elég csupasznak tűnik, gondolom valami házba el lehet rejteni, vagy ti hogy csináljátok (említettétek hogy lehet többre lesz szükség, szóval a lakásban elszórva nem hiszem hogy jól mutatna
). Bocs, ha hülyeségeket kérdezek, az ESP világban még nem merültem el.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
BlackJack21 #36908 üzenetére
Igen, ahhoz is jó, támogatott.
Hú, jó rég, még tavaly tavasszal írtam a saját példányról (bár azóta megint ott vannak a kapcsolások az oldalukon, akkoriban átszerkesztés miatt pont nem, ezért volt egy cache-elt változata linkelve)
Azóta már végképp csak ESP32-es panelt érdemes használni hozzá, azt használja a fő repó. -
vkp
aktív tag
válasz
LógaGéza #36909 üzenetére
Bauhaus pusztuljon... vettünk a webshopjukban szigetelést, mert készleten volt, levonták a kártyáról a pénzt, visszaigazolták a vásárlást, majd másnap délben jött egy email, hogy storno, mert nincs készleten. Oké, adjátok vissza a pénzt. Rendben, utaljuk. 1 hónapig volt náluk a pénzem, mire visszakaptuk. Addigra már a saját bankunknál és a Simple-nél is megtettük a bejelentést, aztán bejelentettem a fogyasztóvédelemnél. Rendőrségi feljelentés végül azért nem lett belőle, mert a fogyasztóvédő mondta, hogy csak 30 nap után foglalkoznának velük.
-
LógaGéza
veterán
válasz
Olympia76 #36905 üzenetére
Megnéztem, még 3db volt a polcon tegnap. Magyarázták anno, hogy ha bizonyos mennyiség alá csökken a készlet, akkor weboldal azt fogja mutatni, hogy nincs, így a fizikailag betévedő vevőket preferálják - nem értem amúgy miért, ha a vevő látja, hogy nincs készlet a weboldalon, el se indul
-
Olympia76
tag
Sziasztok,
Öntözésvezérlést HA-ból csinált már valaki?
Mi lenne a legoptimálisabb hw a célra?Sonoff 4ch és az Opensprinkler között gondolkozom egyébként.
-
-
radio11
tag
válasz
vampire17 #36902 üzenetére
Én is úgy gondolom, hogy lehet kombinálni, csak mi értelme? Ha radiátorszelep (is) van akkor a sima termosztát mihez indítja a kazánt, zárt radiátorszelephez? 100e kicsit húzósnak tűnik, egy klasszikus Tuya radiátorszelep 14e körül van. Igaz, hogy az a szelep Homeassistant után kiált, de HA-al egy csomó egyéb probláma is megoldódik. Például a zigbee hatótáv, azt nem tudom hogy lehet Tuya alatt meghosszabbítani, a kis tuyás zigbee gateway nem biztos, hogy egy nagyobb pecóban működik minden zugban. Nekem is 2 routerrel van megtoldva a coordinator, hogy lefedjen belül mindent (majd egyszer lehet az udvar felé is csinálok zigbee-t)
-
vampire17
addikt
válasz
radio11 #36901 üzenetére
En is igy gondolnam... mar csak tenyleg az erdekel, lehet-e kombinalni a fali termosztatot es a szeleptermosztatokat ugyanazon RF receiver-el... Ranezesre ugyanaz... Nemhiszem h a kinaiak ket kulonbozot gyartananak ugyanarra a feladatra, az nem hatekony.
Mondjuk amugy nem tul olcso... Egy fali termosztat receiverel + ket darab szeleptermosztat 100e.... ennyiert Tadot kapok...
-
radio11
tag
válasz
vampire17 #36897 üzenetére
Ha úgy működik ahogy a 2. ábra mutatja akkor az tök jó. Mivel az ábra (és a leírás) alapján a szelepek közvetlenül (99% hogy RF jellel) vezérlik a kazán kapcsoló relét. Ebben az esetben a beállított értékekkel local üzemel, távolról csak a szelep beállításait (setpoint) kell variálni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Battlefield 6
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Androidos tablet topic
- Nők, nőügyek (18+)
- Óra topik
- További aktív témák...
- Alufelni 4 db., R16 méretű gumihoz (pl. Ford Galaxy II) (az ár 4 db-ra vonatkozik)
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / GTX 1660Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Xbox Ultimate előfizetések
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest