- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
vampire17
addikt
válasz
tradeelek11 #56735 üzenetére
valami keszul
-
vampire17
addikt
válasz
tradeelek11 #56725 üzenetére
-
vampire17
addikt
válasz
tradeelek11 #56706 üzenetére
Azt a valaszt kaptam a firmware fejlesztojetol, hogy a sensorok mqtt-n csak szamokat tudnak kezelni, logikai erteket (true/false) nem.
Viszont, ha ebbol az ertekbol elo tudsz allitani 0/1 erteket, azt mar hasznalhatod a sensoroknal. (HA-val ez semmiseg.)
Van egy masik funkcio is ha megnezed, a neve "Monitoring and control" Itt tudsz letrehozni szensor alapjan control muveletet.
Tehat eloszor letrehozol egy szenzort, aminek ugye az erteke lehet 0 vagy 1. Aztan letrehozol egy monitort aminek azt mondod, hogy a "value to deactivate" legyen 1 (tehat ha vizes a fold) a "value to activate" legyen 0 (tehat ha szaraz a fold) A "program to start" nal beallitod, melyik programot akarod felfuggeszteni/ujra elinditani az adott szenzorral.
Valahogy igy:
-
vampire17
addikt
válasz
tradeelek11 #56706 üzenetére
hat nem tom.. nekem ilyenem van...
https://www.aliexpress.com/item/1005007329498149.html
https://www.zigbee2mqtt.io/devices/TS0601_soil_3.html
Ez visszaad egy soil_moisture erteket, ami egy %-os dolog. ezt vettem fel igy:
Rakerdeztem neked azert a fejleszto foruman, h lehet-e olyat, amit te irsz.
-
vampire17
addikt
válasz
tradeelek11 #56694 üzenetére
Elkeszult az armv7 architektura is
docker pull vampywiz17/opensprinkler:armv7-master
ha jok a visszajelzesek es mukodokepes, egyesitem az amd64-el egy manifest-be "latest" tag alatt és ez lesz a HA addon uj alapja.
-
vampire17
addikt
válasz
tradeelek11 #56686 üzenetére
konkret HW-ra otlet:
https://www.athom.tech/blank-1/8ch-inching-self-lock-relay
Legnepszerubb, mert gyarilag Tasmota van flash-elve. De persze jo barmi ESP alapu rele is Alli-rol.
Pl egy random:
-
vampire17
addikt
válasz
tradeelek11 #56686 üzenetére
Tasmotaval a legdirektebb. De barmi jo, ami tud webhook-ot. (shelly pl). En ezt ajanlom, ez akkor is megy, ha pl leall a HA.
Ha HA-n keresztul csinalod, akkor meg latod a körök allapotat es HA-val kapcsolhatsz pl zigbee releket.
webhook opcio(tasmota-val):
MQTT opcio (HA-n keresztul) ehhez kell az OpenSprinkler integracio: https://github.com/vinteo/hass-opensprinkler
Automatizacioval vagy template-el kapcsolhatot a releket:
switch:
- platform: template
switches:
zigbee_relay:
friendly_name: "Zigbee Relay"
value_template: "{{ is_state('binary_sensor.elso_zona_station_running', 'on') }}"
turn_on:
service: switch.turn_on
target:
entity_id: switch.zigbee_relay
turn_off:
service: switch.turn_off
target:
entity_id: switch.zigbee_relay -
vampire17
addikt
válasz
tradeelek11 #56684 üzenetére
Ami kimaradt:
default jelszo: opendoor
a port amit ki kell rakni: 8080
A statikus fajlok a /data ban vannak, azt kell perzisztens-e tenni.
Illetve leforgattam a master agat is:
docker pull vampywiz17/opensprinkler:amd64-master
par kep
-
vampire17
addikt
válasz
tradeelek11 #56677 üzenetére
Na skacok osszeszenvedtem egy docker image-et az opensprinkler moddolt firmware bol (kellett rendesen pimpelni a Dockerfile/Makefile parost, de a vegen lefordult a piszok
):
docker pull vampywiz17/opensprinkler:amd64-233_168
Egyelore addonhoz meg nem adtam hozza, de "sima" kontenerkent mar telepitheto!! Valamint most meg csak amd64 build van, de kesobb lesz armv7 is!
A v233_168 alapjan forditottam, ez az utolso "release" tag a githubon. Nem tom h a az ujabbak hanyagsagbol hianyoznak-e.. Ha nagyon bugos lenne ez a verzio, csinalok egy image-et a master alapjan...
Itt a Changelogok amugy: https://opensprinklershop.de/en/2024/08/31/firmware-2024/
Kerlek , aki szeretne tesztelje, mert attol h lefordul, meg persze lehet hibas....
Az external Sensor API-t gyarilag tudja, nem kell megcsinalni, amit a linken irtam!
Koszonom!
-
vampire17
addikt
válasz
tradeelek11 #56677 üzenetére
Hat, az igazi kiraly az lenne, ha tudnek belole egy addont gyartani
akkor a OpenSprinkler teljesen futhatna a HA alatt es minden dolog (szenzorok, relek mozgatasa szivattyuk inditasa ) megoldhato lenne remote...
Jelenleg az addon tudja ezt, a szenzorokat kiveve
Amugy, ha valaki vagja a dolgot, raprobalhat! nekem az influxdb resznel szal el a forditas...
-
ViZion
félisten
válasz
tradeelek11 #56495 üzenetére
a Tailscale az Wireguard... [link]
-
vampire17
addikt
válasz
tradeelek11 #56495 üzenetére
En a DERP szerverek miatt. Sok zart halozatban nem megy az UDP, viszont a HTTPS az kb mindenhol nyitott.
-
vampire17
addikt
válasz
tradeelek11 #56180 üzenetére
Igen, ez is megoldas, bar nekem mar kicsit faramuci... egy 12e forintos Tuya termosztat sztm egyszerubb...
-
BlackJack21
tag
válasz
tradeelek11 #56040 üzenetére
Igen, OMV alatt dockerben (Portainer) futnak a dolgaim.
Home Assistantal az elején az add-on hiánya sokat nehezített a dolgon. A sok tutorial szinte mind azon keresztül van megoldva. Így sokszor manuálisan, sok guglizással lehetett azt kiváltani. A HACS sokat segített ebben.
A backupra nem csináltam automatizálást, 1-2 havonta lementem az OMV ssh -> mc kombóval a HA docker mappa teljes tartalmát, meg a HA-ban készítek backupot és azt is elteszem. Jellemzően a HA frissítése előtt.
Alapvetően csak egy dolog jut eszembe, amit csak félig csináltam meg, az az EUFY video doorbell teljes integrációja. Működik, de csak képet tudok kinyerni, video streamet nem. Így van kép, amit továbbdob a mobilra. Ha megy a TV, amikor csengetnek, akkor meg nem a kaputelefon képét dobatom ki a TV-re, hanem a kaput néző Hikvision kamera streamjét.
A zigbee-s részt is átalakítottam(Tasmotás Sonoff ZB Bridge helyett egy Sonoff USB Dongle van használva , de még mindig a ZHA alatt, nem léptem meg a Z2M migrációt. Van működő docker konfig, amit összesen egy félreflashelt hőmérővel való próbálkozáshoz használok.
A Proxmoxon már gondolkodtam, jellemzően az itt kialakult pozitív kép hatására, de mivel jól belakott a rendszer, így eddig győz a lustaság. Illetve nem vagyok meggyőződve arről, hogy a HP Microserver elég ehhez.
Az NVR-t is ezen futtatom, de sokadik program lett használható. A CPU kihasználtsága jelentős, jobban jártam volna egy generációval korábbi sokmagos XEON procis uServerrel a jelenlegi AMD-s helyett. Alapvetően stabil, nem ritka a 2-300 napos üzemidő sem.Ami még a bakancslistán van az a redundáns HA működés, ha kiesne a szerver, akkor a jelenleg a polcon heverő RPi 4B átvenné a helyét. Ez azonban most nincs napirenden.
@11hh:
Senki nem úgy kezdte, hogy mindent tud, sőt. Ma már sokkal jobban elterjedt az okosotthonos addikció, mint pár éve. Itt is, mint tapasztalhatod, segítőkész tagok vannak. De azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez nem egy kulcsrakész megoldás, itt tulajdonképpen az időddel fizetsz a hobbidért, sokat kell képezni magad, hogy átlásd a saját rendszered működését. A HA is sokat fejlődött és fejlődik, nyit a modulrendszerű, összekattingatós megoldás felé, így minnél több felhasználóhoz el tudjon jutni, hogy ne kelljen yaml konfigokkal dolgozni.
Lehet LOXONE vagy KNX rendszert telepítettni vagy sima PLC-st, ott jönnek, csinálják, üzemeltetik, te meg kifizeted a nem kevés pénzt.
A fórumon jellemzően 2 csoport van, akik HA-t használnak és akik még nem
A második csoport fut még pár kört a TUYA, XIAOMI, stb saját rendszerekkel. -
válasz
tradeelek11 #55900 üzenetére
Így lett jó.
-
válasz
tradeelek11 #55886 üzenetére
Aha! Én segédentitást hoztam létre, mert ott felkínálta. Nem írtam meg soronként.
Akkor ezt törlöm és megírom. -
válasz
tradeelek11 #55861 üzenetére
Mégiscsak van kérdésem: Az általános termosztát nem fogadja el kimenetnek az input_boolean változót. Ezt többen reklamálták a fejlesztőnél.
Azt írták, hogy manuálisan beírható az input_boolean outputnak. Itt jön a saját gondom. Beírtam egy szabad okosrelét kimenetnek. Működik a termosztát és kapcsolgat a relé, de nem találom semelyik yaml fájlban a konfigot, így nem tudom átírni. Az általános termosztát leírásában aconfiguration.yaml
-ban kellene lennie. Hová tehette el a HA? -
válasz
tradeelek11 #55776 üzenetére
Köszönöm.
A második elég lesz. A feladat egy fagyvédelem vagy egy felfűtött állapot kapcsolása távolról.
A termosztát nem kínál on és off állapotot hanem a HVAC lehet off, heat és auto. A heat az on? -
zseko
veterán
válasz
tradeelek11 #55553 üzenetére
Persze, tök jól leírtad, de amúgy így BT-n is tök jól működik a Xiaomi, jobban, stabilabban, és több lejelentéssel mint a zigbee-s hőmérők
[kép] Nem mondom hogy ne lehetne jobb, de már használható.
Aztán nem tudom hogy viselné a hidegeket ha beraknám a mélyhűtőbede lehet akkor veszek még egyet és azzal kipróbálom.
Egyébként csak kíváncsiságból, milyen hőfok határokat lehet érdemes beállítani? Jelenleg 0.2° eltérést állítottam be kapcsoláshoz, -17,8°-nál bekapcsol, -18°-nál meg kikapcsol.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
tradeelek11 #55479 üzenetére
Nem rossz amúgy amit a fazon csinált, mert megmarad a gomb eredeti funkcionalitása, plusz resetelni is lehet vele a számlálót - csak egy másik lábat érdemes erre használni Wemos mini esetén. C
Persze, működik. A haszna mondjuk más kérdés (azon túl, h ráijeszt arra, aki nem számít erre
), mert ez nem nagy pukikat eresztget, gyakori üzemelésre találták ki, úgy ad kellemes illatot - de végülis jogos, h fölöslegesen ne fogyjon belőle amikor senki nincs otthon, egy állandó fix időzítésnél praktikusabb egy olyan, ami jelenlét alapján változtatja ezt.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
tradeelek11 #54978 üzenetére
Pennyben pont kínálgattak a múlt héten ilyen Glade-et, elhoztam kipróbálni, mert Wemos mini és ilyen tiltható fesz átalakító mindig van itthon.
Hogy más ne fusson bele: a fazon a D3-ra köti a gyári nyomógombot, de ez nem jó ötlet, mert ha az a láb le van húzva földre, nem indul az ESP - márpedig bizony le van, mivel a mostani példányokban a gyári panelon a kapcsoló nem szakadást, hanem kb. 40k ellenállású átvezetést jelent ha nincs megnyomva, és ez pont elég ahhoz, h ne induljon be...
Érdemesebb egy ilyen hátrány nélküli lábat választani tehát, a gyári panelon pedig a mikrokapcsoló körül megszakítani a nyák vezetékezését. -
beers
addikt
válasz
tradeelek11 #55314 üzenetére
Nekem már nem
!
-
beers
addikt
válasz
tradeelek11 #55301 üzenetére
Puskás?
-
spider23
senior tag
válasz
tradeelek11 #55195 üzenetére
Köszi szépen, ez az.
-
zseko
veterán
válasz
tradeelek11 #55148 üzenetére
Találtam az Alin az értékelések között olyat aki szintén ugyanezt írta, vízszivárgás érzékelőnek mutatja nála is.
Nem tudom pontosan milyen fényképre gondolsz, de tessék:
Most megnéztem githubon is, másnál is ez volt, sőt, volt akinek előte jó volt de rossz lett, a Z2M a hibás, ha jól értettem a következő változatban javítva lesz, ami ha hihető, december 1-én lesz.
-
spgabor
aktív tag
válasz
tradeelek11 #55122 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm az információkat.
A HA Raspberryn fog futni egyelőre. Kijelző nem kell, mert telefonon akarom csak megnézni. A Xiaomi meg olvasható kijelző.Degeczi: Nem akarok zárt láncú RF-es egységet, mert az a célom, hogy bővítve komplexeb rendszer legyen idővel. Ezért is kérdeztem a típust.
-
spgabor
aktív tag
válasz
tradeelek11 #54962 üzenetére
Szia,
egy kérdésem még felmerült, mert most akarok venni először hőmérőket, hogy lássam legalább a lakást egyelőre.
A Xiaomi hőmérője, amit elsőre linkeltél. Ahhoz kell HUB-ot is vennem, hogy a HA-ba bekössem? Illetve mi az a max távolság, amit a HUB-ok ellátnak?
Tudsz esetleg külső hűmérőt is ajánlani, amit az udvarra kitéve, láthatom, hogy kint hány fok van?szerk: Illetve kaptam közben egy Switchbot hőmérőt. Telefonon működik, elég pontos volt a napokban, de ez is blouetoot-os. Ez esetleg hub-bal, vagy valamilyen módon HA-ba integrálható?
Köszi!
Üdv:
spgabor -
zsamiatt
őstag
válasz
tradeelek11 #54990 üzenetére
na igen, de akor veszel sima 230ról működtethető illatosított ami lehet még olcsóbb is mint a glade és a töltelékei. Persze pár ezer Ft-t spórolsz vele cserébe eltöltesz vele időt + meg nem tudod számlálni hányszor lett lenyomva.
-
zsamiatt
őstag
válasz
tradeelek11 #54978 üzenetére
mondjuk a ki be kapcsoláshoz- időzítéshez egy smart konnektor is elég. Nem teljesen értem még, hogy ez mivel tud többet.
-
spgabor
aktív tag
válasz
Szia,
köszönöm a válaszokat és az ajánlást. Elolvasok mindent és szerintem írni fogok.
jézusom (54960): Miért írtad, hogy wifi esetén csak fix 230V?
-
gya/352
tag
válasz
tradeelek11 #54968 üzenetére
Hali! Ezt az illatosító automatizálást mi alapján csináltad meg?
-
zseko
veterán
válasz
tradeelek11 #54968 üzenetére
Igazából csak tippet akartam adni.
Ám hagy kérdezem már meg, te melyik árat látod?
Én bejelentkezés nélkül a felsőt, bejelentkezve az alsót, és a szállítási hely ugyanúgy Magyarország
Valamint mi ez a vi.aliexpress, ezt sem értem, és egyszerűen nem lehet a sima www.aliexpress címre menni, állandóan ezt a vi-t adja be.
-
zseko
veterán
válasz
ESP32 BT-hez annyit tennék, én ebből rendeltem a nagyobbikat, pc-re dugva böngészőből rá lehet küldeni a fw-t (ugyan kicsit megszenvedtem vele mert nem volt egyértelmű hogy a boot gombot nyomva tartva kellett indítani a flashelést, különben hibára futott), azután áramba bedugva rögtön működött, rendeltem is még belőle.
-
spgabor
aktív tag
válasz
tradeelek11 #54957 üzenetére
Szia,
régi kazán, még kicsit korábban kerestem is itt okostermosztátot hozzá.
A kazán sima kapcsolható, egy körös fűtés. Kazánt most egy CEREBRO ST4WiFi+RFtermosztát hajtja, de szeretném radiátoronként dinamikusan állítani a fűtést is.Köszi, ha próbálsz segíteni!
-
zseko
veterán
válasz
tradeelek11 #54938 üzenetére
Én ezt értem hogy custom firmware-el jobb lehet, csak azt nem hogy ha értitek, akkor minek van felhozva és erőltetve ez a Xiaomi fw-csere szál mikor teljesen jól működik, és ráadásul nem is erről a készülékről van szó?
Egyébként utánaolvasgattam amit írtak erről a ZTH05-ről, és tömören kb. ennyi: bal váll fölött hátra. Vagyis egy ipari hulladék.
-
zseko
veterán
válasz
tradeelek11 #54933 üzenetére
Én sem bántásból írom amit írok, ugyanakkor ezeknek pont semmi közük ahhoz amit felvetettem
A xiaomik pont hogy jók, ráadásul pont válaszoltam is neked hogy nem lehet flashelni mivel nem támogatott firmware van rajta
az öt hőmérő közül csak az egyik, és zigbee-s hőmérővel van probléma, a BT-s Xiaomi-kkal nem. De megnézem hátha ehhez is van másik fw.
-
LLKobe
veterán
válasz
tradeelek11 #54897 üzenetére
-
LLKobe
veterán
válasz
tradeelek11 #54895 üzenetére
Tehát omv-on belül felteszek egy virtualbox plugint, és abba csinálok egy HAOS hostot?
-
LLKobe
veterán
válasz
tradeelek11 #54891 üzenetére
HA OS is megy omv alatt?
-
zseko
veterán
válasz
tradeelek11 #54564 üzenetére
Köszi. Hát, az első link az bukta, az egyiken már eleve v2-es, nem támogatott fw van. A másikon még v1-es, azon talán kipróbálom. Bár olvastam pár olyat, hogy zigbee-sként jobban merült. A második linknél nem tudom hol kellene látnom hogy B1.4, B1.6, vagy más.
Szerintem az appot letörölhetem, az csak ahhoz kellett hogy meglegyen a bindkey, ami kell a HA-ba a működéshez, utána már szerintem nincs szerepe, nem lényeges. -
User_2
tag
válasz
tradeelek11 #54521 üzenetére
ok, köszönöm
nem egy kisebb feladat feldolgozni, hogy
egy RJ12 vezetéket csatlakozóval már csak webshop-ból lehet beszerezni
de ugyanez van RJ11-el is -
jézusom
addikt
válasz
tradeelek11 #54373 üzenetére
Úgy néz ki egy kis reset megoldja a dolgot
-
jézusom
addikt
válasz
tradeelek11 #54373 üzenetére
INFO ESPHome 2024.10.2
INFO Reading configuration /config/esphome/espeti.yaml...
INFO Starting log output from 192.168.0.9 using esphome API
INFO Successfully connected to espboard @ 192.168.0.9 in 0.049s
INFO Successful handshake with espboard @ 192.168.0.9 in 0.084s
[17:15:48][I][app:100]: ESPHome version 2024.10.2 compiled on Nov 2 2024, 15:05:00
[17:15:48][C][wifi:600]: WiFi:
[17:15:48][C][wifi:428]: Local MAC: 3C:61:05:14:F9:08
[17:15:48][C][wifi:433]: SSID: 'AX5'[redacted]
[17:15:48][C][wifi:436]: IP Address: 192.168.0.9
[17:15:48][C][wifi:440]: BSSID: 28:D1:27:82:76:3E[redacted]
[17:15:48][C][wifi:441]: Hostname: 'espboard'
[17:15:48][C][wifi:443]: Signal strength: -30 dB ▂▄▆█
[17:15:48][C][wifi:447]: Channel: 1
[17:15:48][C][wifi:448]: Subnet: 255.255.255.0
[17:15:48][C][wifi:449]: Gateway: 192.168.0.148
[17:15:48][C][wifi:450]: DNS1: 192.168.0.1
[17:15:48][C][wifi:451]: DNS2: 8.8.8.8
[17:15:48][C][logger:185]: Logger:
[17:15:48][C][logger:186]: Level: DEBUG
[17:15:48][C][logger:188]: Log Baud Rate: 115200
[17:15:48][C][logger:189]: Hardware UART: UART0
[17:15:48][C][mdns:116]: mDNS:
[17:15:48][C][mdns:117]: Hostname: espboard
[17:15:48][C][esphome.ota:073]: Over-The-Air updates:
[17:15:48][C][esphome.ota:074]: Address: 192.168.0.9:3232
[17:15:48][C][esphome.ota:075]: Version: 2
[17:15:48][C][esphome.ota:078]: Password configured
[17:15:48][C][safe_mode:018]: Safe Mode:
[17:15:48][C][safe_mode:020]: Boot considered successful after 60 seconds
[17:15:48][C][safe_mode:021]: Invoke after 10 boot attempts
[17:15:48][C][safe_mode:023]: Remain in safe mode for 300 seconds
[17:15:48][C][api:140]: API Server:
[17:15:48][C][api:141]: Address: 192.168.0.9:6053
[17:15:48][C][api:143]: Using noise encryption: YES -
sunavlys
senior tag
válasz
tradeelek11 #54121 üzenetére
Ó pedig naphosszat bújom az Alit.
Ez 3d nyomtató? A link nem működik. De majd keresek rá.
-
csubuka
addikt
válasz
tradeelek11 #53485 üzenetére
Köszönöm szépen!
Sajnos értem, hogy miért necces a visszatérő légszűrőházban mérni. Átlagolja a helyiségek értékeit, a venti nem a csúcs-igényű helyiséghez fog szabályozni. Csak az a legegyszerűbb...
De talán a nappaliba még a falra is el tudnék helyezni egy szenzort...
* Elméleti jelleggel, ha minden szobát külön mérne az ember, akkor a legnagyobb értéket mutató szenzort venné a szabályozás mindig alapul a venti fordulat kitalálására? (hogyha lépcsősen változtatnám a fordulatot, akkor azalapján keresi ki az aktuális lépcsőt kb...?)
-
ViZion
félisten
válasz
tradeelek11 #53484 üzenetére
thx, ezek jobb árban vannak
+BlackJack21: köszi, megkeresem majd. Most téli növényvilágítás lesz a főproject, de ehh...
-
csubuka
addikt
válasz
tradeelek11 #53446 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Értem én, a központi szellőztetős projektben, amivel kapcsolatban az eredeti gondolatmenet ment, ott elengedtem, oda felesleges bonyolitásnak érezném. Lesz ott elég baj amúgy is
Ámde van egy másik problematika a családban, egy lakás, ahol a konyha elszivó légtechnikai stangján visszajön a kajaszag a szomszédoktól.
Na oda lehetne 20 ezerért gyártó szerint "légtömör" gravitációs visszacsapót venni... ámde ha 10 ezer Kinából a zsalumozgató, akkor 20k-ból lehet motoros mozgatású zsalut+zsalumozgatót venni... na az tényleg légtömör lesz és legalább érzem, hogy miért 20 ezer...
Szóval a profi visszáram gátlásra kéne oda ez, egy rugós visszatéritésű, ami a rugó ellenében motorral kinyitja, ha indul az elszivó, de amúgy erősen légtömören zárva van.
ha szükségem lenne rá, egy 24 Voltosat kipróbálnék.
-Hmm, a 230V-os Kinai cuccokban kicsi a bizalom?Ezt megértem. De a 24V-al elég nagy szivast generalnek, mert hogy tudnám összehozni a 230V-os elszvó felkapcsolásával. Leginkább nyomáskapcsoló a nyomóág és a szoba légtere között, ami egy 24V-os táp kimenetét kapcsolgatja. Végülis közösen élősködhet ezen a tápon a pult LED-világtásával
Kicsit komplex, de hozható.
Ehhez hasonlóan oldottam meg: [kép]
-Ez elég profi házinak néz ki, de valóban lehet túlmutat azon a házi-szinten amit bevállalnék, jogosAnnyi még kérdezheznék, hogy melyek az ajánlott multiszenzorok amik beváltak nálad?
1db CO2, PM,VOC-ot (minőségi) multiszenzor kb. 20K Hufból jön ki, -
csubuka
addikt
válasz
tradeelek11 #53394 üzenetére
Hmm, nézegettem, ezzel kapcsolatban:
ha automatizálni szeretnéd helyiségenként a beömlő-elszívandó levegő mennyiségét(motoros szelep kb. 10Kból jön ki darabja
Valóban vannak zsalumozgatók 10k-tól. A kérdés, hogy egy profi Belimo másolat vagy leégetik a lakást
-
csubuka
addikt
válasz
tradeelek11 #53378 üzenetére
Köszönöm a választ!
Hmm, hmm
Miért kell a PID?
Lehet, hogy csak bekkatanás ez nálam, a PID, tapasztalat híján
Ez be kell ismerjem.
Hogyha a tapasztalat azt mutatja, hogy nem kell és elég egy VDC kimenet mapping table vagy lineáris függvény (tehát szimplán a "P" része kb. a PID-nek), ami a bejövő 0-10V jelet egy CO2 szenzortól hozzárendeli egy 0-10V kimenő jelre, ami megy a két ventire (friss levegő be meg használt kifújó) párhuzamosan, akkor nekem az csak jó...
Miért nem kell a CO2 mellé PM és VOC?
A kinézett kínai csodában volna VOC is. Mondhatni amúgy a csináld magad megoldásba is lehetne olyan szenzort nézni, ami ezeket is tudja persze, jogos.
A "teljesen csináld magad keretében" egyszerűbb az elszívott levegő csonkon mérni, mint eszközt rakni a szobafalra (ez csak a hibrid megoldásom egyszerűsítés irányába mutató ötlete lett volna)... ott azért jó árban találni kombi szenzort, ami légcsatornába kulturáltan telepíthető az érdekes lesz... már az is jó, ha találok egy CO2+pára+hőmérséklet megoldást vállalható árban.*
*De ebben is csak tippelek tapasztalat híján. Wolf gépeknél falra rakható a CO2 szenzor..
Ugyanakkor ha csak 1 szobában mér az ember az igazándiból annyira necces, mint ha a használt levegő csonkban méri a szobák átlagát, egyik sem tökéletes... -
Degeczi
nagyúr
válasz
tradeelek11 #53128 üzenetére
Persze, pont ugyanúgy kétirányú, a kód is kompatibilis (tranzisztor az optocsatolókban van, a működés szempontjából azonos, csak galvanikusan elválasztva marad a riasztótól), csak ha már úgyis ott egy ESP szabad lábakkal, azt fölhasználom riasztóba nem bekötött nyitásérzékelésre is.
-
gorbep
senior tag
válasz
tradeelek11 #52423 üzenetére
Egy E-inkes szép kijelzőhöz képest nem rossz ár...
(6e-ért vettem használtan, új árát szerintem se éri) Aztán 1000 Ft-os ZigBee-s AAA-s akkusokra váltottam ( -19 C°-os fagyasztóból is simán riportol...), abból már van vagy 10 db, ez meg maradt a nappaliban szemmel jól látható helyen....
Ha feldugod USB-re gyakrabban jelent. Fel kellene túrni, hogy nem lehet e ezen valahol állítani, mert simán reportolhatna 30 mp-enként, majdnem egy éve megvan, és még 2/3-os töltöttséget jelez, két LADDA AA-s ceruza van benne. Ha havonta kellene tölteni sem halnék bele, inkább riportoljon gyakrabban...
-
gorbep
senior tag
válasz
tradeelek11 #52417 üzenetére
Shelly Plus H&T 15percenként, de ha 0,2 fokot változik a hőmérséklet, akkor azonnal...
-
Noxy
veterán
válasz
tradeelek11 #52417 üzenetére
Azt hogy érted hogy jelent?
Hőfok, páratartalom alapján vezérli, pld a ventilátort. -
noorbertt
őstag
válasz
tradeelek11 #50887 üzenetére
Én köszönöm szépen. Amint idom engedi ránézek.
-
tradeelek11
aktív tag
válasz
tradeelek11 #50845 üzenetére
Ezek szerint akkor senkit nem érdekel
Akkor dokumentálom magamnak
A helyi időjárás szerver: [link] ez futhat akár
az opensprinkler RPIén is de szinte mindegy is min.
Ez beállítható OS bemenetnek.
Időjárás állomásnak pedig: [link]
Csak annyi hogy a programozásnál az adatokat mqttre küldöm ki,
mert azt "megeszi" Weewx is de akár a HA is. De akár a Weewxből
is mehetnek az adatok a HAba mert van hozzá integráció.Tisztelettel
-
ViZion
félisten
válasz
tradeelek11 #50883 üzenetére
Megvolt közben
Sonoffot láttam, ott nincs a támogatottak között az Avatto, de az is működik HA-val, mint kiderült az egyik fórumban. Fura ez a ZB, szabványos, de mégsem... hát WTF?
-
ojb
tag
válasz
tradeelek11 #50860 üzenetére
"hogy ez száraz kontaktus e."
Igen.
A garázsnyitó vezetékes kapcsolójával kell párhuzamosan kötni az
s1 - s2 kimenetet. -
migabi24
nagyúr
válasz
tradeelek11 #50857 üzenetére
Most így van megoldva, olyan kütyüre szeretném cserélni amin van ilyen mágneses kapcsoló is, tehát a visszajelzés miatt lenne az egész variálás, csak azok meg mind 230V, ott van a motornál a 230V csak nem tudom, hogy ezeken nem megy át 230V ha jól gondolom
-
migabi24
nagyúr
válasz
tradeelek11 #50855 üzenetére
Teljesen 24V-os a motor
Motorline Bravo 524 -
migabi24
nagyúr
válasz
tradeelek11 #50853 üzenetére
Persze olyat szeretnék, csak nem értem ezeknek a működését, nem tudom, hogy a 220-ast megvehetem-e 24V motorhoz?
-
zsamiatt
őstag
válasz
tradeelek11 #50513 üzenetére
De a thomet nem tudom meguszni a tv miatt. A lejatszo appja pedig a tvn fut. Vagy at lehet tenni a thome tvet masra?
-
stigma
addikt
válasz
tradeelek11 #50505 üzenetére
Hi, köszi a helpet, akkor én teszek egy próbát valamikor, hogy mi sül ki bele a local Tuya-val. Synology NAs-oncsinálok egy HA VM-et, majd kipróbálom mire jutok a projekttel, ha beválik akkor veszek egy miniPC/NUC/Rpi-t.
-
zsamiatt
őstag
válasz
tradeelek11 #50505 üzenetére
Egy lama kerdes, smart tv melle miert erdemes ilyen box? Mondjuk en embyt hasznalom es fut a tvn siman.
Ha mar cec thome f*s boxokat hogyan lehet bekapcsoltatni illetve a boxokkal a tvt? -
Gabesz87
veterán
válasz
tradeelek11 #50408 üzenetére
Köszönöm. Még arra gondoltam, hogy a bejövő víznel a szelepet valami ilyesmire lehetne cserélni. Így a víz érzékelő triggerelhetne a víz elzarasat. Bár ha kintről folyik be víz, mint a tavalyi augusztusi özönvíz alkalmával, ennek nem sok értelme van.
-
kekigyu
aktív tag
válasz
tradeelek11 #46108 üzenetére
Oké, meggyőztetek. Keresek valami vékony klienst. Mi alá ne menjek akkor? 4 magos proci, SSD (mekkora?), RAM gondolom legalább 4GB vagy több... Mire figyeljek még?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
tradeelek11 #46108 üzenetére
Igen, csak lehetőleg inkább a négymagos változatát.
-
LLKobe
veterán
válasz
tradeelek11 #45262 üzenetére
Ilyen órám van, nemrég cserélték.
-
LLKobe
veterán
válasz
tradeelek11 #45256 üzenetére
Ez ügyes. Gondolom a két AA elem elég sokáig elég nem?
Akkor is jól műxik ha nagyon pörög a villanyóra? Mert pl ha megy egy mosó + szárítógép, meg még raáindítom a mikrót, az meg rántja rendesen, mondjuk nem tudom milyen gyakran villog ilyen esetben a led, még sose néztem. -
Gabesz87
veterán
válasz
tradeelek11 #45250 üzenetére
Ez az egész ESP téma nekem sötét, mint az éjszaka, 0 a tapasztalatom vele egyelőre. Pl. egy ILYEN board kellene? HA mindenképp kell az értékek kiolvasásához? Webes felületen, vagy valami applikációból nem megy ?
-
LLKobe
veterán
válasz
tradeelek11 #45250 üzenetére
Ha nincs akkor egy jobb minőségű Zigbees nyitásérzékelő
+ 2 db. AA elem.
Ezt kifejtenéd hogy működik? -
PeterCMolnar
csendes tag
válasz
tradeelek11 #43045 üzenetére
Jöhet link, kiváncsi vagyok mit lehet kihozni még belőle!
-
PeterCMolnar
csendes tag
válasz
tradeelek11 #43043 üzenetére
Nem értettelek félre
Én is LAN párti vagyok (3 RPi azon van) de betegesen rejtek el minden kábelt ahol tudok
Plusz ezért sincs több hub
Az árat pl úgy is értem hogy előbb veszek meg egy ZB kapcsolót mint WiFiset. Szvsz megbízhatóbb és van így is átlag 30 eszköz nálunk wifin
A ZB meg erre lett kitalálva, ilyen egyszerű az indok nálam.
DIY ZB cuccok?! Minden elismerésem !
-
PeterCMolnar
csendes tag
válasz
tradeelek11 #43039 üzenetére
Mondhatni igen, pl 433 is lehetne mert van a fiókban hub is
De csak próbának vettem, nem is működött ahogy akartam.
WiFin csak a klímák vannak (ESPHome) meg pár LED-es világítás amik DIY cuccok vannak (WLED)Feljebb ezt próbáltam kifejteni a kollégának hogy inkább veszek picit drágább Zigbee hőmérőt mint pl olcsóbb Bluetooth hőmérőt.
Ahhoz külön hub, proxy kellene. Kettő hub meg már nekem sok
Cserébe pl BT termosztát nem nagyon van, Zigbee igen. Vagy pl BTs nyitás érzékelő sincs amennyire tudom. -
4D4M
senior tag
válasz
tradeelek11 #41400 üzenetére
A kiemelt rész a NASrol szólt, csak ezért reagáltam erre.
A szóban forgó LANos cucc sincs a NAShoz kötve és ugyanúgy tudok belőle később akármilyen protokollra készült verziót venni mint Te, ha jól értem amit mondasz. Mindenesetre nem érzem hogy elvágnám magam a jövőtől egyelőre (: -
4D4M
senior tag
válasz
tradeelek11 #41396 üzenetére
Nem akarok még egy meghibásodható eszközt venni, ha már egy redundáns jellegű meglévőben amúgyis van annyi potenciál, hogy elvégezze a feladatot, mert amúgy nem csinálna annyi mindent, ami leterhelné. Magyarul a NAS meglévőség volt és adta magát, hogy befogjam erre is.
-
LouiS22
veterán
válasz
tradeelek11 #41396 üzenetére
Arra gondolhatott a kolléga, hogy a linkelt ethernet alapú zigbee megoldással nincs szüksége usb-s zigbee dongle-ra syno alatt (és ezzel megspórolja a syno DSM7-tel bevezett külső usb-s eszközök nemtámogatottsága miatti fejfájást).
A mondat másik fele alatt pedig azt értheti, hogy a NAS-t szeretné Dockerrel HA hostként használni (és arról most nem indítottunk diskurzust, hogy a NAS erre van-e kitalálva, jól fut-e rajta, érdemes-e így
), és nem egy másik eszközt (ő lenne a hőtermelő, persze ez nyilván túlzás volt).
-
gya/352
tag
válasz
tradeelek11 #41288 üzenetére
igaz, közben elkezdtem nézni egy alap oktató videot a dockerről és most már megvilágosodtam hogy nem teljesen úgy működik az ahogy én gondoltam.
És rá kellett jönnöm hogy nagyon nem egyszerű dolog a docker. Úgyhogy MaCS_70 kösd fel a gatyád ha mégis bele akarsz mélyedni. -
válasz
tradeelek11 #41277 üzenetére
Egy Asustor AS3202.
Celeron, 2 GB RAM. Nem egy erőmű, de nem is a legalsó szint.
Docker Portainerrel fut rajta és ideje legnagyobb részében unatkozik.
Lemezterület jelenleg olyan 1 TB szabad -- meg egy szabad meghajtóhely.
MaCS
-
tbandras
újonc
válasz
tradeelek11 #41209 üzenetére
Az automatizációt HA alatt írtad meg erre? Ha igen, lehetne rá vetni egy pillantást?
-
Olympia76
tag
válasz
tradeelek11 #41209 üzenetére
...de azzal viszont nem árt tisztában lennie, hogy így viszont nem a TRV-f fogják trigger-elni a kazánt, hanem a Computherm termosztáton beállított hőmérséklet. Remélhetőleg a TRV-k nyitnak addigra, különben a kazán szivattyú nem fogja megköszönni...
-
SafE84
tag
válasz
tradeelek11 #40925 üzenetére
Köszi, megnézem ezt is!
-
LouiS22
veterán
válasz
tradeelek11 #40925 üzenetére
És minden rendben vele? Mert pont erre a típusra k sok a panasz a z2m github issue trackerben.
-
SafE84
tag
válasz
tradeelek11 #40920 üzenetére
Volt kérdés, amire válaszolnom kellett volna?
Előbb megkérdem mi az, ami ajánlott, aztán megnézem, hogy az minden részletében megfelelhet-e nekem. Köszönöm a feltételezést, de azért nem vagyok hülyegyerek, ennyi erővel random rendelhettem volna bármit is kérdés nélkül. Mondjuk már bánom, hogy kérdeztem. Nem kellett volna.
Amúgy M30x1,5 a csatlakozás. -
LouiS22
veterán
válasz
tradeelek11 #40920 üzenetére
Nem véletlenül hoztam példának
-
LouiS22
veterán
válasz
tradeelek11 #40902 üzenetére
Én is azt mondom, hogy ne szedjük szét. Két oka van: 1. ide fog megérkezni az, aki képes használni a google-t. 2: ha lenne is másik csoport, 10-ből 9 ide is, oda is beírná ugyanazt.
Ami előrébb lendíthetné az egészet: összefoglaló szerkeszthetősége.
-
vkp
aktív tag
válasz
tradeelek11 #40902 üzenetére
Szerintem maradjon egyben, ne szedjük szét.
-
radio11
tag
válasz
tradeelek11 #40900 üzenetére
Mi lenne ha a "mélyvíz"-nek nyitnánk egy külön topikot?
-
sambenez
addikt
válasz
tradeelek11 #40648 üzenetére
A biztosító mindenre köt veled szerződést. Hiszen akkor fizetsz. Majd ha baj van akkor meg kitalálja neki miért nem kell fizetnie. Mondjuk betörnek a családi házadba de nincs rács az ablakon meg a terasz ajtón és nem fizetnek. Persze előtte ez nem gond amíg neked kell fizetni.
-
LouiS22
veterán
válasz
tradeelek11 #40648 üzenetére
Azért megnêzném annak a szerződésnek minden pontját és az ászf-et is. Kizártnak tartom, hogy ne lenne benne egy olyan pont, ami az elektromos zárlat/szabálytalan bekötés témakörében nem védené be a biztosító seggét. Ráadásul egy tűzeset után a katvéd tűzvizsgálót küld majd és a biztosító is hasonló szakvéleménnyel megy majd veled szembe. A lényeg mindig apróbetű, sokadik oldalon van
és az is biztos, hogy mindent el fognak követni, hogy ne kelljen neked fizetni.
-
fo_di
őstag
válasz
tradeelek11 #39822 üzenetére
egy dahua vto kültérit (vto2211g)
-
kisGAS
csendes tag
válasz
tradeelek11 #39787 üzenetére
-
tradeelek11
aktív tag
válasz
tradeelek11 #39766 üzenetére
Helyesebb a szoftver helyet Operációs rendszer.
Tisztelettel
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
tradeelek11 #39725 üzenetére
Egyelőre csak monitorozás, és tanulás. Jelenleg nem mélyedtem még bele, mert olyan sok infó van, hogy ehhez napok kellenének, hogy mindent megértsek. Aztán majd jönnek a felismerések, hogy ezt mégsem így kellett volna. De egyelőre tanulgatom az egész rendszert.
Most megrendeltem a szenzorokat (zigbee), egy P-s dongle-t, meg szerintem veszek 1-2 db xiaomi hőmérőt is. De azt már itthonról.
-
válasz
tradeelek11 #38218 üzenetére
Nekem van a fiókban egy. A getway f/w verzió miatt nem lát fogyasztás adatokat. Amúgy megy. Kidobott pénz volt.
-
sambenez
addikt
válasz
tradeelek11 #38216 üzenetére
Nabazz, tényleg. Keverem már ezt a sok SHP-t.
-
twine
veterán
válasz
tradeelek11 #38012 üzenetére
A wifi hálózatra egy gateway van akasztva, és azon 3db zigbee szenzor...semmi más...
Tuyaban is csak ők vannak egyelőre..." innentől sanszos ,hogy a tuya cloud, makkant meg addig"
Értem...Lehet,hogy most sokakat meglep, de ez zavar inkább kevésbé, mint ha nálam lenne házon belül valami probléma, ami után nyomozhatnék...Köszönöm
-
válasz
tradeelek11 #37941 üzenetére
Nekem ilyen van, de véletlenül rendeltem ezt, el is van mentve Kint van a szabadban a kocsibeállón. Azonban kívül h a talpa könnyen lejár semmi baja.
Szerk: néhány percenként ad információt. Célra jó. Én ezt várom:
[kép]
Az akku élettartam aggaszt. Nem írja.Ha nem nyer akkor jön ez: [kép]
Kazán termosztát fölé szánom. Kijelző+ el is küldi az adatokat.
Más is hőmérő fan? Nekem egy rakás van. Vegy egy 100 éves is rézből.
-
kzkz
őstag
válasz
"a régi Tuyások nem alkalmasak fűtés vezérlésre(pont a jelentési idő és a lépésköz miatt is), ezért használ(t)unk bt xiaomit."
Mennyi a jelentési idő és a lépésköz a régi Tuyásoknál? Nem hiszem, hogy olyan rossz lenne, hogy ne lenne alkalmas fűtés vezérlésre, ahol jellemzően nem percenként változnak a hőfok értékek...Én 5 percenként nézem a hőmérőket, amikor túl sűrűn néztem, akkor túl sűrűn kapcsolt ki/be teljesen feleslegesen.
-
twine
veterán
válasz
tradeelek11 #37944 üzenetére
Fussunk le ezt "utoljára" egymás között, mert másnak nagyon unalmas lehet...
Nekem úgy tűnik, két hasonló ember beszélget itt...
Te sem rosszindulatból írod azt amit, ez jól látszik, hiszen mindannyiszor segíteni próbálsz...
Én meg nem "ugatásból" írom azt amit, mert :
-Segítséget kérek, tehát felmértem, hogy tudatlan vagyok
-Kedvesen jelzed azt amit, tehát ormótlan lenne ha rosszindulatnak venném...
-én is csak magyarázokodom, mert próbálom elkerülni azt, hogy úgy tünjön, write only vagyok csak és nem olvasok...
Egy példa, hogy a szenzoros képét láttam és olvastam a kollégának, mégsem jött le nekem, a tudatlanságom miatt, hogy az nekem is hasznos infó...Most hogy rávilágítottál már értem...
1Szó mint100..."mert amúgy is ki vagyok én
"
Tapasztalt felhasználóaki segíteni tud másoknak
A topicnak pedig respect,,,én nem ugy érzem , hogy itt bárki is rosszindulatú lenne...eddig mindig csak türelmes segítséget kaptam
Szerk:
És persze ismét csak köszönöm a segítséget -
fo_di
őstag
válasz
egyébként a rendelés fotóját elnézve, kb ugyanannak a zigbee szenzornak tűnik
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asustor NAS
- Sweet.tv - internetes TV
- Gurulunk, WAZE?!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Nyaralás topik
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged