Hirdetés
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz cpt rodgi #3863 üzenetére
Lerohadt a szerverük...
Egy darabig az Ewelink app is kiírta pici értesítősávban, h "még egy óra mire ismét működnek" - de persze nem, és a Twitteren joggal anyázzák őket.
-
Degeczi
nagyúr
válasz layerke #4694 üzenetére
Egy eszköz pontosságának nem hiszem, h sok köze lenne a hálózati protokolljához... sokkal inkább az árkategóriájához.
De átlagos otthoni célra a Xiaomi hőmérők pontossága is teljesen jó, inkább az a kérdés, a hatótáv elég-e. Nálam pl. semmi gond vele, mert központi helyen van a Gateway, és a belső falak is gipszkartonból vannak. -
Degeczi
nagyúr
A gugli első találata szerint a párosításhoz nyomógomb van a szögletes Aquara verzión, nem lyukon elérhető rejtett gomb, ami viszont lényegesebb, h elemtöltöttség visszajelzési gondok vannak vele, úgyhogy inkább oválisakat vettem
-
Degeczi
nagyúr
Ez így nem megy, hiszen a Mi Home app a kínai szerverrel kommunikál, azon keresztül a Gateway-eddel, így persze muszáj hozzá a netkapcsolat...
De azt könnyen meg tudod oldani, h nem Mi Home-mal irányítod, hanem a RPi-ra Home Assistant-ot raksz, csak azt engeded ki a netre, és ennek telefonos alkalmazásával felügyeled (bár néha így is ki kell engedned, h Mi Home-ban hozzáadd a szenzorokat a Gateway-hez)
Meg mondjuk nem vmi hasznos infó a kínaiaknak, h mikor kapcsolgatod a lámpáid és milyen meleg van nálad, szóval ezen én nem sokat aggódnék. Az ottani szerverektől független működés inkább azért fontos, mert lassú és megbízhatatlan a kapcsolat (az EU-s Xiaomi szerver pedig nem támogatja a Gatewayt)
-
Degeczi
nagyúr
válasz itanczos #4772 üzenetére
Nekem is elfogyott a türelmem a Domoticz-al ((bár a Blocky-s programozás miatt nagyon szimpatikus lett volna, az egyszerűen ideális ilyen vezérléshez), mert nekem sehogyse sikerült vele a Xiaomi Gateway saját éjjeli fényét elérnem és az elérhető leírások sem segítettek sokat.
Próbaképp fölraktam a Home Assistant-ot, az rögtön látta minden varázslás nélkül, a különböző kísérletezgetéshez pedig rengeteg alapos leírás elérhető - így maradt is az, bármennyire is utálom a yml-es configolást.
-
Degeczi
nagyúr
Játszok még majd vele, mert a Blocky-s programozás nagyon tetszene - de nem tudom, mi mehetett félre...
RPi 3B+-ra került Raspbian, az alá Domoticz először a hagyományos módon, aztán forrásból fordítva is, de mindkét módon ugyanazzal az eredménnyel: a 2 ajtónyitásszenzort és 8 hőmérőt szépen megtalálta - viszont itt véget is ért a tudomány, se éjjeli fény, se fényszenzor... (míg Home Assistantban rögtön megvannak, működnek)
Ez a nem túl részletes leírás szerint elvileg meg kellene jelenjen a hanglejátszáshoz is 5 "kapcsoló": hát itt azok sem voltak, de egyelőre az nekem nem túl fontos
Megpróbálom még majd egy öreg Rpi 1-en, hátha a 3B+-on nem jó vmiért
-
Degeczi
nagyúr
A Gatewayt adtam hozzá mint hardvert, ami után az arra kötött érzékelők szép sorban (ahogy volt jelentenivalójuk változásról) mind megjelentek, megszorozva néggyel (mind külön mint hőmérő, páratartalom, légnyomás és hőmérő + páratartalom eszköz), +a két ajtónyitás érzékelő és egy vezeték nélküli nyomógomb.
Ezeket átnevezgettem (leszámítva a lényegtelen légnyomásokat, azok közül csak a kültérit).
Így la:A Gateway saját fénye és szenzora azonban nincs itt, azokat nem fedezte föl...
Ha a kapcsolók alatt próbálom hozzáadni manuális új eszközként, akkor viszont az itt fölugró ablakban nincs kiválasztható hardver, így ott sem megy:
Megpróbálom majd még, de Home Assistantban semmi gondom nem volt ezzel (ott viszont a log hajlamos teleszemetelődni rejtélyes módon nekem is, éshát nincs Blocky)
-
Degeczi
nagyúr
válasz sambenez #4782 üzenetére
"Azt tudod ugye, beta kell domoticzból a xiaomi gatewayhez?"
Valóban úgy tűnik, h ez a kulcs, köszi!
Ugyan próbálgattam bétával is (sőt, az utóbbi időben már csak azt használtam), de ha már az először fölrakott stable ismerte föl a Gateway-t, utána már a béta sem adta hozzá a hiányzó feature-öket.Most törölve mindent (biztos ami zicher, újabb Raspbiant is telepítve, de azon aligha múlt), majd csak a bétával hozzáadva a Gateway-t már jó!
És ezt az alább linkelt leírás sem említi - így nem csak Sepsinek volt újdonság, nekem is...
-
Degeczi
nagyúr
válasz layerke #4786 üzenetére
Nem tudom, mikor az a főverzió, de nincs két hete, h először fölraktam, az eredményt pedig ld. alább: a Gatewayt és a szenzorait ugyan látta, de a beépített feature-öket, mint az éjjeli fény, hanglejátszás, fényérzékelő már nem... (+ a szenzorok elemállapotait is pontatlanul adta vissza, míg a bétával rendben)
-
Degeczi
nagyúr
válasz hackeeeee #4800 üzenetére
A bejelentkezés még nem jelentené azt: pont mostanában jelent meg az új Ewelink app, amiben már van LAN mód is! (de egyelőre csak az egyszerű reléket támogatva, a POW-ot nem)
Ha lecseréled a firmware-t a Sonoff-on, akkor igen, hozzáférhetsz - viszont azzal a gyári megoldást bukod
-
Degeczi
nagyúr
Én is inkább azért tartanék hasznosnak ilyesmit, h reflektort kapcsoljon föl nekem a külső mozgásérzékelő, ha éjjel kell a ház körül matatnom - aztán ha egyszer tényleg bemászna vki, az meg nem örülne ennek, szóval duplán hasznos
De ha pusztán benn jelezne a kinti mozgásérzékelő, annak nálam nem látnám előnyétA kisállat-kompatibilis szenzorral tapasztalatnak örülök, mert nálam vmi egyszerű 433-as verzió sajnos simán bejelez 1.5 kilós kiscicákra, pedig elvileg 20 kg-ig nem kellene
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz Kiskopika #4979 üzenetére
így van, a termékoldalon is megemlítik a hagyományos alternatív kapcsolók kiváltását egy falikapcsoló + egy vezeték nélküli megoldással
-
Degeczi
nagyúr
válasz sambenez #4985 üzenetére
Ez érdekes, ezek szerint két verziója létezik a kapcsolónak: van nullvezetékes is, ahol nagyobb a max. terhelhetőség és nincs min. 3W előírva
A termékoldalból viszont nem derül ki, melyiket is küldik!
(és 3 felhasználó arról számolt be júniusban, h ők nullvezetékest kaptak)[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
A fogyasztón szivárog át valamennyi minimális áram amitől még nem indul be, de ami már elég ilyen kis energiaigényű Zigbee cuccnak. Ezért a min. 3W előírás, mert egy annál is kisebb fogyasztón (mint pl. egy éjjeli irányfény) nem szivárogna át annyi, ami kell a működéshez.
Ez okozza egyébként azt is, h glimmlámpával élvilágított villanykapcsolókra (amiken szintén szivárog át minimális áram) kötve sötétben láthatóan enyhén vibrálnak a kompakt fénycsövek.
Ezért ilyen halvány vibrálás a nullvezető nélküli kapcsolóval szintén várható (persze fénycsőtől is függően, mert némelyik kevésbé hajlamos rá)
-
Degeczi
nagyúr
válasz freemanone #4996 üzenetére
Hasznos tapasztalat, köszi, LED-ekről nem is gondoltam volna - pedig logikus.
(eddig csak nagyobb, 10W fölötti LED-es izzókat használtam, azokkal nem volt gondom. Kompakt fénycsőből viszont a 11W-os is hajlamos be-begyújtogatni glimmlámpás kapcsolón keresztül) -
Degeczi
nagyúr
Persze egyszerűbb olyat venni, de a kommentekben is írják többen, h korántsem ilyen durva a helyzet, mert ezt a folyamatos használat miatti elektrolízis okozta - márpedig semmi szükség folyamatosan mérni, elég mondjuk félórántként 1 tizedmp-ig, és akkor évek múltán sem lesz ilyen a legolcsóbb szenzor sem
-
Degeczi
nagyúr
Igen, tavasszal ígérték azt és az Alexa támogatást vmikor az év második felére
-
Degeczi
nagyúr
válasz hackeeeee #5054 üzenetére
Minden okos cuccnál ugyanarra: áramtalanítás után visszakapcsolva mi történjen?
- álljon vissza az áramtalanítás előtti állapota (akár ki, akár be volt kapcsolva)
- maradjon kikapcsolva
- kapcsoljon beRajtad, és a fölhasználáson múlik, épp melyik a célravezető. Pl. egy villanybojlernél az első, míg egy hagyományos kapcsoló mögötti lámpa esetén az utolsó, mert akkor tudod egyszerű, mechanikus és okos módon is kapcsolgatni.
-
Degeczi
nagyúr
válasz hackeeeee #5056 üzenetére
Ha ("okos módon", alkalmazásból) kikapcsolt állapotban volt a cucc, úgy áramtalanítottad, akkor "keep" esetén újra feszültség alá helyezve persze továbbra is lekapcsolva marad a kimenete.
De ha az alkalmazásban bekapcsolva volt, akkor áramtalanítás után ez az állapot fog visszaállni = "keep" esetén is készenlétbe megy a klíma.Ne csak a kézi áramtalanításra gondolj, hanem az áramszünetekre!
Ezért hasznos a "keep" a legtöbb készüléknél, mert egy rövid áramszünet miatt ne boruljon az eredeti időzítésed, folytatódjon ahogy tervezted.
Klímánál mondjuk csak akkor van szerepe, ha azon is be lehet állítani, h ne készenlétbe kerüljön feszültség alá helyezés után, hanem az is folytassa azt a módot, amiben volt - de ez a legtöbbnél nincs meg. -
Degeczi
nagyúr
válasz Elemental #5071 üzenetére
Egy okos eszköz nem okvetlenül kell internetre kapcsolódó is legyen - bár amíg a gyártók egyedi megoldását, alkalmazását használod, az persze igényli.
Ha idővel többféle eszközt szerzel be, jó eséllyel úgyis lecseréled majd a firmware-t, h egyetlen rendszeren belül tudd kezelni mindet. -
-
Degeczi
nagyúr
Van, ajtónyitás szenzorból Xiaomit érdemes venni, az Aquara elemfeszültség-visszajelzését megbízhatatlannak mondják, és pl. a "varázskocka" legutóbbi, Aquara verziója egyelőre nem használható külső alkalmazással, csak a gyári MiHome-mal, mert a Gateway nem továbbítja annak eseményeit (de hátha egyszer egy Gateway frissítés javítaná majd)
-
Degeczi
nagyúr
Hopp, valóban kifelejtettem, pedig hőmérőből nekem is főként Aquara-k vannak a házban a légnyomásmérés miatt - habár azt az adatot pont nem használom, egyedül a kültérben lévőnél nézek rá néha.
Ennél számomra hasznosabb különbség volt a Gateway-el párosítás során, h nem apró lyukban van rejtett nyomógomb az Aquara hőmérőkön, hanem akár körömmel is megnyomható a házukon.
Úgy nézem egyébként Domoticz alatt bekapcsolva az üzenetek megjelenítését, h millivoltban küldik át az elemszintet (pl. "voltage: 3005"), nálam ránézésre jól (csak nem mindig, hanem jóval ritkábban, mint a hőmérséklet vagy páratartalom változás lejelentését)
-
Degeczi
nagyúr
Ha a db sérült, azt könnyen helyreállíthatod (9-es válasz: alapvetően egy dump-ot készítesz, amiből kiszűröd az eretleges hibák miatt visszaállást okozó BEGIN TRANSACTION és ROLLBACK parancsokat és így töltöd vissza)
Nemrég nekem is szükségem volt erre hülyéskedő kártya miatt -
Degeczi
nagyúr
válasz UberMutant #5208 üzenetére
vagy a szintén 2.4 GHz-et is használó Zigbee között...
-
Degeczi
nagyúr
Egyébként tényleg nem ártana tisztába tenni a dolgokat, mert a tudatlanságból fakadó babonaság csak önszivatásra jó...
Nyilván nem közvetlenül a wifi router vagy egy érzékelő mellett alszotok, márpedig a térerő a távolság növekedésével négyzetesen csökken = pár méterrel házi teljesen elhanyagolható. Ezért, a roppant kis teljesítmény miatt adódhatnak problémák a wifi vétellel már 1-2 fal mögül is.
Ezzel szemben a mobiltelefonjaitok a min. több száz, de akár több km-es távolságban lévő adótoronnyal kommunikálnak, azaz nagyságrendekkel nagyobb teljesítménnyel! Tehát ha már szmogriadó, akkor tessék komolyan venni, és a telefonokat kikapcsolni hazaérkezéskor...
-
Degeczi
nagyúr
Hja... én most pont azzal játszom, h a riasztó vezeték nélküli, 433 MHz-es mozgásérzékelőit használjam föl egy Sonoff RF Bridge-en keresztül Domoticz alatt, mert azokból fölösleges lenne pl. Zigbee-s másodpéldányokkal teleszórni a lakást, és semmi pluszt nem adnának.
Ugyanakkor ajtónyitáshoz már jól jönnek a Xiaomi-s érzékelők, mert azok állapotot (nyitott/csukott) is jelentenek, míg a riasztó buta 433-as érzékelői csak a változást jelzik.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
"a jumperkábelek remekül beszorulnak annyira a forrszemekbe" - föltéve, h még egyáltalán lyukas a forrszem: legutóbb olyanba futottam bele, amin le voltak forrasztva... (bár szerencsére viszonylag könnyen ki lehetett szippantani az ónt)
(+1 a Solomonnak, olyan maradt rám leselejtezetett céges készletből, jól lehet vele dolgozni)
-
Degeczi
nagyúr
Ha nagyüzemben gyártja vki, akkor tényleg érdemes is lehet összerakni egy ilyet, jó tipp!
Egyébként jelentem, sikerült végre a 433 MHz-es mozgásérzékelők Domoticz-ba integrálása Sonoff RF Bridge-el: tapasztalatlanul a fene se gondolta volna előre, h ez ilyen összetett téma - de megérte játszani vele.
Az RF Bridge-re két elterjedt firmware van: az OpenMQTTGateway és persze a Tasmota.
Mindkettővel próbálkoztam, utóbbi jóval többet tud (és sokkal nagyobb is), de a lényeg teljesen azonos: nyers azonosítókat küldenek tovább, bármilyen 433 MHz-as kapcsoló küldi is azokat (tehát fölvenni, párosítani sem kell ezeket).
Mondjuk nem éppen magától értetődő a hülye verziófüggőségek miatt már az Arduino IDE alóli telepítés sem, de a fő pofon ott ért (mqtt-újoncként), h Domoticz-ban meglehetősen kezdetleges az MQTT támogatás: kizárólag olyan üzenetek kapcsolhatóak virtuális érzékelőkhoz, ahol az üzenetben lévő Json tartalmazza a Domoticz-os virtuális érzékelő idx-ét, és van "svalue" meg "nvalue" is (utóbbi célszerűen 1, ettől fog a kapcsoló bekapcsolt értéket fölvenni), és mindez a domoticz/in topikra érkezik.
Ez persze nem gond egy fix cuccnál, mint mondjuk egy Sonoff relén lévő nyomógomb, ahhoz ezek az MQTT paraméterek fixre beállíthatóak - az RF Gateway azonban (bármelyik firmware-rel) csak egyszerűen átküldi a 433 MHz-es eszköz azonosítóját és pár egyéb adatot, minden ilyen átfordítás, mappelés nélkül.Ha minden igaz, Home Assitant alatt sokkal jobb az MQTT támogatás, ott egyszerűen megoldható az integrálás erre is, itt azonban először kell tehát egy olyan program, ami veszi az RF Bridge üzeneteit, és átfordítva, Domoticzban létező virtuális eszköz idx-ére hivatkozással küldi tovább azokat a domoticz/in topikra.
Először arra gondoltam, csinálok egy bash scriptet, de mivel itt a Node-red-et ajánlják ilyesféle célra, hát fölraktam a Raspberry-re, és valóban: minden tapasztalat nélkül is pillanatok alatt egyszerűen összehozható volt benne egy ilyen megoldás, ami föliratkozik az RF Bridge üzeneteire és már megfelelő idx értékkel küldi tovább a Domoticz-ra, ahol már szépen bekapcsol vele a virtuális mozgásérzékelő.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz freemanone #5318 üzenetére
Pont azt akartam mondani, h ez tök olyan, mint az Espeasy scriptnyelve, és erre írják is, h onnan az ötlet!
Én is épp azért választottam Espeasy-t, mert így megoldható, h ha Raspberry vagy router mókolás miatt épp nincsen aktív vezérlő központ, akkor is megmaradjon egy alapszintű működés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest