-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ssgt1981
senior tag
válasz
Ricardo128 #23395 üzenetére
Nikon géphez kellene az obi néztem a 3,5-est és a 4,5-est is. Szerinted megér 20e ft-ot a nagyobb fényerő?
-
válasz
bogarfull27 #23394 üzenetére
Ha Canon végű (Canon EF bajonettes) obit veszel, akkor persze. Ugyanazt az objektívet többféle gépre is kihozzák a 3rd party gyártók, mert miért ne
Nyilván a Nikon bajonettes nem fog rámenni a Canon gépedre csak úgy. Abból a 180-as makróból van mind a két féle, ha jól láttam.
-
Ricardo128
senior tag
válasz
Fotonhámozó #23396 üzenetére
Az lesz. Még csak üvegfal mögött láttam egy kiválasztott obit, egy üzletben. Váz nélkül nem akartam kinyittatni a vitrint az eladóval, illetve amúgy is csak nézelődési szándékkal mentem akkor. Amint eltervezem a vásárlást úgy lesz, ahogy mondtad. Az ott levő nagylátókat mindet kipróbálom, és számomra is fő szempont az anyagminőség, a fókuszállítás precízsége, stb. Majd meglátjuk.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
Ricardo128 #23395 üzenetére
Szerintem butaság csak tesztábrák alapján dönteni egy objektív mellett. Vannak nehezen leírható szubjektív szempontok is, pl. minőségérzet, zoom gyűrű fogása, kialakítása, manuális élességállítás kapcsolásának kivitele stb. Ha teheted, a kiszemelt obikat élőben tapizd meg, próbáld ki őket! Lehet, hogy olyan tulajdonság alapján fogsz egy másik lencse mellett dönteni tapizás után, amire most nem is gondolsz, vagy jelentéktelennek gondolod.
-
Ricardo128
senior tag
válasz
ssgt1981 #23389 üzenetére
Nem tudok saját tapasztalatból beszélni, hanem az ebben a fórumtémában elhangzottak alapján tudok neked segíteni. Eléggé kiszorítja vetélytársait, jómagam is ilyet akarok venni, fix fényerőset (f/3.5). Javasolták itt feleannyiért a Canon 10-18-at is, ami nem fényerős, de feleannyi az ára és a tudásilag is jónak tűnik, bár engem zavar a Distance Scale Window ("távolság skála ablak" - fogalmam sincs mi a magyar neve), bár ez egyéni szoc. probléma. Ajánlották még itt a Tokina 11-16mm-t, ami szintén nagy fényerős (f/2.8) és olcsóbb a Sigmánál. Nem tudom milyen gépre kell, és mivel te csak a Sigmáról kértél véleményt, én azt mondom, hogy mindenáron egy olyat szeretnék majd vásárolni a továbbiakban.
Ha ezeket az adatokat nézzük, meglepődve látom azt, hogy az általam preferált Sigma már 2009-ben a piacra került (bár nem tudom, hogy milyen kiadások léteznek, és hogy jelzik azokat). Itt egyértelműen a Canon viszi a pálmát, viszont nem tudom ennél a képnél mennyit számít a váz. A Tokinánál látom a legtöbb aberrációt. Nem tudom, hogy mi az oka, vagy mi késztet erre, de az itt látottak ellenére is Sigmát fogok venni. Makacsság. -
Vagy a Nikon verzióban nem vitték lejjebb az árat
Viszont a Nikon bajonettes obiban valahogy oda kell vinni a hajtást a fókuszáláskor mozgó lencsetaghoz, szóval az sem olyan egyszerű.
Én igyekszek képben lenni nagyjából Nikonokkal is , főleg az asszony állandó D5xxx mániája miatt -
Victoryus94
őstag
Sziasztok, teljesen új vagyok a témában, első cserélhető obis gépemet venném (MILC-et tervezek).
Az objektívekkel kapcsolatban viszont egy kis segítségre lenne szükségem.Elsősorban az érdekelne, hogy a 16-50mm-es obit mire javasolt használni, és mire nem használható/nem rédemes.
Illetve az f/3.5 -ös érték mennyire számít jónak esti fotózásnál mennyire alkalmazható.
(pl. ez a párosítás alkalmas-e közeli, távoli felvételekhez, zárt téri/kültéri fotózásra jobb-e, éjszakai felvételek, makro kép, stb.)Objektív adatai: Samsung NX bajonett; Nagylátószögű; Zoom objektív; Fényerő f/3.5-5.6; 16-50 mm gyújtótávolság; (ekv. 24.6-77 mm); Optikai képstabilizátor; Közelpont 45 cm; Szűrőméret 43 mm.
Ui.: Samsung NX500 -as gépet szeretnék venni, és jelenleg csak a hozzá adott 15-50-es obival használnám (kb karácsony előtt nem valószínű hogy új obit vennék, ezért fontos, hogy megfelelő-e számomra, vagy keressek olyan gépet, amit ideálisabb obival árulnak)
-
Nem, Canonnál nincs ilyesmi. Ha az optikában van stabi, akkor stabilizált, ha van benne AF motor, akkor van AF, stb. A blendevezérlése is minden EF obinak elektronikus. Az EF-S és az EF bajonett között kb. nulla a különbség, APS-C gépekre felmegy mind a kettő, full frame-re csak EF. De elektromosan mind a kettő azonos.
Amúgy a gép adja az AF rendszert (az érzékelőket), az obi csak végrehajtja a parancsokat, szóval az 1100D huntol rendesen, mint belépő váz -
ssgt1981
senior tag
Mi a véleményetek a Sigma 10-20-as objektívről?
-
bogarfull27
tag
Köszönöm mindenkinek a sok segítséget! És azt is hogy rangot léphettem! Már kvázi tag vagyok! Yeahhhhh!
-
válasz
bogarfull27 #23379 üzenetére
Ja meg! Amennyire tapasztaltam, ezek a hosszabb makróobik olyankor jók, ha nem lehet közel menni a témához. Szitakötőkhöz a 100-as éppen hogy elég, jól jött volna a 180
-
válasz
bogarfull27 #23378 üzenetére
Én most próbáltam egy Canon 100mm f2.8 -as makróobit, ami 1:1 a közelpontján. Az 31cm, távolabb meg kisebbet tud csak. Igazából a stabilizátor hiánya volt a legkisebb gond, bár 180-on már lehet hogy jól jön. A fókusz eltalálása, stb. sokkal nehezebb volt, de ha az megvan, brutál jó a képminősége
Valószínű a Tamronnak is jó lesz.
Amúgy a fényerő, stabi nem olyan nagyon fontos ha makróra használod, mert valószínű úgyis rekeszelni kell, hogy legyen éles tartományod.
Ahogy nézem a 180-as Tamron is 1:1. -
bogarfull27
tag
Ja és 6 hó magyar garanciát is ad az eladó a 180-asra! Nagyon csábító! De félek is tőle a stabilizátor hiánya miatt! Mondjuk annakidején apám egy régi practica géppel olyan képeket csinált hogy hét nyelven beszélt! Akkor még híre se volt a stabilizátornak!
-
WinZol
aktív tag
Szeretnék segítséget kérni!
Tudom, hogy az utazó zoom itt nem egy preferált termék.
Annak ellenére ahogy a neve is utal rá nagyon jó szolgálatot tud(na) tenni,
mikor hirtelen kell.Ezért gondolkodok én is egy beszerzésén.
Jelenleg erre a célra a Nikon kit obiját (18-105) használom D90-es vázon csak a tele vége kicsi.
Nemrég egy Nikon 18-300 volt nálam. Az nagyon tetszett. (csak kicsit drága)A fórum elején az összefoglalóban a Tamron 18-270/3.5-6.3 az egyik ajánlott, ami telét is tud.
Kérdés:
1. A Nikon 18-105 mellé van értelme ilyet venni, vagy felejtős? (miért)?
2. A Tamron AF 16-300mm f/3.5-6.3 Di-II VC PZD MACRO objekív miért nem ajánlott?
Annak ellenére, hogy EISA díjat?
3. A Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di SP USD VC mennyivel jobb mint a 18-270 vagy a 16-300Köszi a segítséget
-
torzo
őstag
válasz
bogarfull27 #23374 üzenetére
Nevezett Tami 180 optikailag az egyik nagy ász, magam is ezt birtoklom. Beszéltem fotósguruval, aki a Nikon 200 makró fölé helyezte- ez azért persze lehet, hogy túlzás, de a Niki kb fél misi újonnan, a tami 250 körül megy. Kiegyezek azzal, hogy van olyan jó, mint a Nikkor.
Valóban nincs benne stabi és vázról kapja a hajtást, tehát vigyázz! Milyen vázad is van?
Kézből bajos vele makrózni, de ez általában érvényes a makrózásra. Makrófotózásban, tág rekeszen (ez a jó mosás miatt nagyon fontos) nagyon szűk a dof, független a gyutávtól, állvány nélkül a vakszerencsére bízod magad, sorozattal talán akad majd éles lövésed is.
Makrózni állványról kell!!Ha telének használod, a reciprokszabály alapján ki lehet természetesen tartani.
Ez az obi ezért az árért főnyeremény, ha a vázad alkalmas a kezelésére, ne habozz!
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
*Ropi* #23373 üzenetére
Néhányan úgy gondolhatják, hogy Ropival együtt beépített Tokina ügynökök vagyunk, de aki már próbálta a 11-16 f/2.8-at, az nem lepődik meg azon, miért szeretjük annyira ezt az üveget
. Még egy érv a Toki mellett: a 9 lamellás blendéje gyönyörűen csillagozza a pontszerű fényforrásokat, nem is kell hozzá agyonrekeszelni. Van aki szerint ez "búcsús", viszont a napkeltés/naplementés képeket kétség kívül jól fel lehet vele dobni
-
bogarfull27
tag
Helló!
Nos találtam egy nagyon jó macro objektívet! Egy Tamron 180mm f3.5-ről lenne szó! Újszerű állapotban van! 139000 ft! Viszont képstabilizátor nincs benne! A kérdésem az lenne, hohy ez nagy problémát jelent? Kézből lehet vele szép fotókat lőni? Ki tudom tartani? Mert ugye nem mindég tud az ember egy állványt magával cipelni! Vagy esetleg maradjak a 90mm-es képstabos kistesónál? A válaszaitokat köszönöm! Ha valakinek van ilyen obija, szívesen fogadnám a véleményét! -
*Ropi*
félisten
Kell nekem hajnalban...
Az valóban 4-5.6
és F8-on éri utol a Tokinát.
(#23372) Ricardo128: Ha drágábban akarsz rosszabbat venni, akkor mindenképpen!
A 4-5.6-os Stigma megy 70-90 között állapottól függően, a 3.5-ös 100-120 közt, de annyiért (110-120k) már Tokinát is ki lehet fogni.
-
Ricardo128
senior tag
Az elmúlt beszélgetésekből kiszűrve maradok a Sigmánál (10-20 f/3.5) a Canon és Tokina helyett.
-
bogarfull27
tag
Értem és köszönöm! A Tamron 90mm jónak tűnik! Láttam összehasonlításokat róla! De még mindég nem tudom, hogy a Canon 55-250+raynox mit tudna? Képes 2:1-re vagy 3:1-re?
-
faki_
senior tag
válasz
bogarfull27 #23360 üzenetére
Itt is van egy jó leírás:
Kovadri-féle nagy makrós tesztMég egy alternatíva a manuális makróobjektívek: itthon az adaptall-os Tamron 2.5/90 szokott ritkán előfordulni 20-30e Ft között, megfelelő véggel gyakorlatilag bármire rátehető, 1:2-t tud a hozzávaló konvertere nélkül, azzal 1:1.
A "klasszikus" 90-105mm-es F2.5-2.8 Komine féle darabok (Vivitar, Panagor...) általában 30-40e Ft körül már megkaphatók eBayen, a Kiron, Tokina gyártmányok drágábbak, ezek is többféle néven és csatlakozással léteznek, adapter szükséges, 1:1-et tudnak.
-
Retro11
senior tag
válasz
gaben75 #23367 üzenetére
Na tőlük SOHA ne rendeljetek. Amikor az első felszerelésem akartam megvenni, az árak miatt őket választottam. Több ezer fontos tételről volt szó, egy hónap után a bank segítsége kellett, hogy a pénzem visszajöjjön. Sehogy nem lehet őket elérni, support 0. Van akinek megjön a rendelése, van akinek nem, (az utóbbiak vannak többségben). Erősen kerülendő cég.
Van jó pár cég viszont, akik jó áron, biztosan teljesítik a megrendelésed.. (Onestopdigital, panamaoz, hdwc, stb..)
-
gaben75
tag
válasz
Real_Necro #23317 üzenetére
Szia,
Rendeltél már innen? Az a tokina eléggé csábító és ha jól értelmeztem akkor 100 eur felett ingyenes a szállítás?
Köszi:-)
-
"Mindent felülmúló felbontás, kontraszt, brillancia!"
És ár! De különben teljesen igazad van.Egyébként igazából a macerásság annyira nem gáz a közgyűrűnél, meg egyebeknél, főleg az árához képest. Tehát ha amiatt marad le valamiről, hogy csak közelre jó az obi, akkor paff. Sokkal nagyobb gond, hogy (amennyire tapasztaltam) fixfókuszos lesz az obi - legalábbis a 75-300 és a 18-55 az lett - meg a képminőség romlása.
-
torzo
őstag
válasz
bogarfull27 #23363 üzenetére
A makróobin kívül minden más erős kompromisszum. Szerintem először kérj köcsön valakitől egy 60-as. 90-es makróoptikát, próbáld ki, elégedett leszel, meglátod!
1:1 leképezés hangyára is elég szerintem.
Gondold el, a hangya a szenzoron életnagyságú lesz, az nem kevés pixel, abba bőven belenagyíthatsz, a "fogán a lepedéket is látni fogod"!
A közgyűrűvel az a gond, hogy teljesen használhatatlan az obi a munkatávon kívül. Ha meglátsz valami érdekeset, semmi esély, hogy hirtelen megfotózd.
A makróoptika amúgy is használható gyutávja szerinti fix optikaként bármi másra. Mindent felülmúló felbontás, kontraszt, brillancia!Ha szeretsz fotózni, a makróobi a leggazdaságosabb befektetés. Téma szinte mindig akad, nem kell utazni sem. A komponálást pedig makrózással tanulod meg legjobban. Ne sajnáld rá a pénzt!
(optikára amúgy is -jóval- többet kell költeni, mint vázra, ha minőségre vágysz!)
-
válasz
bogarfull27 #23363 üzenetére
Mindenképpen olvass utána az emlegetett fogalmaknak, mert azért először nem ártana rutin szintjén megtanulni fotózni, bellítani a gépet, komponálást gyakorolni, ilyesmik.
A Raynoxot nem ismerem, ismerősét próbálgattam, de nem voltam elájulva tőle. Különben telére rakva egész jól nagyít. De hogy mekkora leképezés, 1:1 -nél nagyobbra, az tuti.
Fordított obi : olvasd el a linkeket amiket adtam.
Az egyszerű esete az, hogy veszel egy fordítógyűrűt ebayen, de azzal elég macerás használni, mert nagyon kics az éles tartományod, és az elektronikus vezérlésű obit nem tudod rekeszelni. Tehát vagy manuális obit fordítasz meg, vagy csinálsz olyan átalakítás, amit a másik linken olvashatsz.5:1-re meg a Canon MP-E65 képes, csak az magában ~200-250 ezer, meg nem árt hozzá egy MR-14 vagy MT-24 vaku, az meg megint annyi.
@A Zéé : Amennyire tapasztaltam a közgyűrűt, kb. optikailag belenagyítasz a képbe. Szóval ha nem pengeéles obira teszed, akkor bizony lágyul rendesen...
-
A Zéé
addikt
válasz
Raynox nagyítása a gyutávtól függ asszem, pontosan nem tudom hogy kell számolni.
Közgyűrűk növelik a kihuzatot, csökken az obi közelpontja, de a nagyítást szintén nem tudom hogy befolyásolja. Annyira nem érdekelt a makrózás sosem, hogy ilyen mélységig belemásszak.
Nekem 35/1.8-hoz egy 20mm-es közgyűrű van, azzal kb 5 centi a munkatávolság (ami baromi kicsi), és így fér bele egy kis ráhagyással egy kisfilmes filmkocka.Az az obi 1:2-t tud, azaz ami a valóságban egy centi, az a szenzoron fél centi lesz. Ha extra nagyítást akarsz, akkor neked 2:1 kellene, akkor lenne a valóságban 1 centis dolog 2 centis a szenzoron.
-
válasz
Nem nagyítás.
Makró esetén leképezési arány van.
Azaz 1:1 esetén amit a szenzorra vetít az obi, az pont akkora, mint ami az obi előtt van. 2:1 esetén már kétszer akkora.
2:1-en már portrézod a hangyát, 1:1 az átlagos bogarakhoz bőven elég.
1:2 meg 1:5 az nem nagyítás.A makróobikkal is működnek a közgyűrűk, és előtétek, de ezek mindig kompromisszumosak. Itt írtam róluk, de nyilván nem tudományos igényű a dolog.
Ha jó képminőséget akarsz, vegyél makróobit, ha az ára afontos, akkor közgyűrű, előtét, fordított manuális obi. A fordított obi (18-55 megfordítva) tud 2:1 körüli nagítást, de nagyon macerás használni.
Én csináltam Canon 18-55 -ből fordítottat, de ez már nem az egyszerű megoldás (bár elég olcsó).Igazából első körben egy közgyűrűsorra szavaznék (de olyanra, ami az AF jeleket is átviszi, vagy amuális obival kell használni), az olcsó, és ha azzal tudsz értékelhetőt alkotni, meg elviselni a macerát, amit a makrózás jelent, akkor kiadhatsz több pénzt.
Illetve vaku nem árt... A világítás fontos szokott lenni. Meg makrónál teljesen általánosak a 10-20 körüli rekeszértékek... -
bogarfull27
tag
Vagy mondjuk van a Canon 50mm f2.5 macro! Ez 1:2-es! Meg ugye a Tamron 90 mm, ez 1:1-es! Ha jól értelmezem akkor a Tamron max 1x-es nagyítást tud! Ezekre is fel lehet tenni a raynox 250-et? Meg vannak a közgyűrű sorok! Azok hgy működnek? Mire jók? Bocsi a sok kérdésért, de még csak tanulom a fotózást!
-
A Zéé
addikt
válasz
bogarfull27 #23357 üzenetére
Akkor Canon MP-E 65
Vagy valami fordított 28 v 24mm-es nagylátó, de akkor fix fókusztávolságod lesz, és élő állatokat nem nagyon hiszem, hogy tudsz fényképezni vele. -
bogarfull27
tag
Pontosan mi az az 1:1 leképezés? Nekem kb. 2.5x nagyítás kellene! Legalább! Ettől csak nagyobb!
-
.DLL
veterán
válasz
bogarfull27 #23352 üzenetére
Az miért baj, hogy a Raynox nem objektív?
Ráteszitek az 55-250mm-re és lehet vadászni.
-
fr3ntzen
aktív tag
válasz
bogarfull27 #23352 üzenetére
A kérdésed passzolom.... Csak én is szeretnek majd macro obit venni...és már kérdezgettem én is róla..., de kb ennyi ami megmaradt bennem. Ráadásul valahova fel is irtam cetlire miket javasoltak itt nekem, de költöztem közben és a papír az eltunt !
"A raynoxot ismerem! Hugom használja egy sonyn egy sigma 70-300-al! Egész jó! De az nem objektív!"
Csak a takarékosság miatt irtam bele !Ja meg nemtudom vakud van-e de erősen javasolt egy jó vaku is ha macrozni akarsz.
-
torzo
őstag
válasz
bogarfull27 #23350 üzenetére
Makróoptika kiválasztásakor a gyutáv nagyon fontos. Minél hosszabb, annál szebben mos hátteret, ami talán a legfontosabb. A gyutáv azért is fontos, mert összefügg azzal, mennyire kell megközelítsed a témát az 1:1 leképezéshez. Rövidebb gyutáv, közelebb kell menni. Rovarok, lepkék félénk állatok, jobb távolról lövöldözni rájuk.
Szóval a leguniverzálisabbak a 90-105 mm-es makrók.
Az egyik legfrankóbb a tamron 90 mm-es stabis makrója, de jó a Tokina 100, Sigma 105, Nikon 105 egyaránt. Utóbbi erősen túlárazott. Ha van több zseton, Sigma 150/2.8, még több zseton esetén tamron 180/3.5.
Brillanciája, felbontása mindnek kiváló, makróban rosszra nem találsz.
(Tokina, Tamron 180 nálad felejtősek, mert vázról kapnak hajtást).
Raynox előtétlencsét nem használtam, de többnyire erősen dicsérik.P.S. 1:1 leképezésnél jobb nem kell. Az annál durvábbat már lupefotózásnak hívják, spéci optika és állványfej kell hozzá. Amatőrnek szükségtelen.
-
fr3ntzen
aktív tag
válasz
bogarfull27 #23350 üzenetére
Hi. Vannak ezek a Raynox DCR-250 Super Macro előtétlencse és hasonló cuccok. Ezek elég jó árban vannak.
Olcsón jó makró obit sztem nem nagyon fogsz találni. (Aztán kinek mi az olcsó....)
De ha jol latom itt hardverapron van hasznaltban Canon 60mm f2.8-as , Sigma 105mm f2.8. 70-75ezerbe mennek ezek hasznaltan.
Sajnos egyiket se ismerem igy véleményt majd más tud mondani....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Oázis Computer - Prohardver nyereményjáték egy Acer gamer monitorért
- Apple asztali gépek
- Synology NAS
- Háztartási gépek
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Vicces képek
- További aktív témák...
- ÚJ bontatlan Inta360 X4 kamera bontatlan - 2db
- Fujifilm GFX50S II Garis + GF 50mm F3.5 R LM WR + 3db akkumláltor + Urth Core nyakpánt
- LAMAX W 10.1 Akciókamera + 256GB SD kártya + kerékpárra szerelhető tartó + úszó szelfibot GARANCIA
- Sony A7II szett, külön-külön is eladó
- Canon EF-S 55-250mm IS STM objektív
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- LG 45GR65DC-B - 45" Ívelt 1500R / 5120x1440 / 200Hz 1ms / Adaptive Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest