Hirdetés
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kompakt vízhűtés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Apple MacBook
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Bluetooth hangszórók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
killbull
aktív tag
válasz
warcat #36598 üzenetére
Eljátssza a Super szériát megint, és jobbak lesznek, lehet nem is lesz RTX 3050 Ti mert az asztali 1660 Ti sebességét se éri el! Szerintem ennek nagy a valószínűsége, pont amiatt mert gyenge a laptop RTX 3050 és RTX 3050 Ti!
És akkor olvastam egy ilyet!
"TSMC N7 or Samsung 7LPP would be nice but it is highly unlikely. The only reason would be a massive delay in Lovelace and even then it's more likely they just reduce the price of Ampere 8LPP and try to hold market share...
What I could see is that Nvidia finally doubles VRAM on 3050S 8GB 3060S 12 GB 3070S 16GB and 3080S 20GB." -
killbull
aktív tag
Azt az RTX 3050 meg RTX 3050 Ti meg sehun he!
-
b.
félisten
[NVIDIA BlueField-3 DPU Architecture at Hot Chips 33]
Kis előzetes infók és boncolgatás a Bluefield 3 -hoz -
BiP
nagyúr
válasz
huskydog17 #36590 üzenetére
Az a Myst az durva, emlékszem az eredetire, még előre renderelt képekkel operált, ma meg már realtimeban lehet nyomni azt a (sőt,inkább jobb) minőséget.
-
b.
félisten
válasz
huskydog17 #36590 üzenetére
lesz melléjük DLSS is, ennek örülök
-
huskydog17
addikt
Jó néhány cím kap RTX támogatást.
-
b.
félisten
válasz
huskydog17 #36570 üzenetére
-
b.
félisten
[Battlefield 2042 free with select GeForce RTX 30 graphics cards]
3070-hez és onnan felfele. -
Jack@l
veterán
https://www.guru3d.com/news-story/nvidia-ad102-lovelace-available-in-2023-with-production-starting-in-summer-2022.html
-
b.
félisten
válasz
Petykemano #36580 üzenetére
Korlátozás és banki rendszer jelentené a megoldás, de ezzel az veszne el belőle, ami a lényege.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #36577 üzenetére
Ami nyilván nem tűnne el, ha beomlana a bánya, mert ugyanazt a terméket talán némileg alacsonyabb áron gamerek is megvennék.
RTX 3060 kártyákat árultak 270 dollárért, RTX 3070 kártyákat pedig 400 dollárért. Többen viszont úgy nyilatkoztak, hogy azok a kártyák még ilyen árakon is rizikósak, és inkább nem hozzák be azokat a fejlett világ piacaira. Talán ezért is nem jelentek még meg nálunk sem 150 ezerért a sarki PC bontókban azok a kikopott bányászkártyák.
-
Petykemano
veterán
Ez értelmes, logikus válasz.
De ez kicsit hasonló az adó-optimalizálási problémákhoz. A tényleges hatáshoz globális összefogásra lenne szükség. az USA az EU és Kína kitilthatja a bányászatot, de ha van valami "offshore" (ami ugye lehet Svájc is akár) ország, amelyik hajlandó befogadni az ezzel foglalkozó cégeket, akkor biztos lesz egy orosz, francia, kínai vagy német cég, amelyik boldogan épít atomerőműveket is csak ebből a célból.
az ETH elhatározhatja, hogy átállnak más modellre, ami az ETH használóknak jó, de az kriptovalutákat normál gazdasági célokra használók, a pénzüket hatóságok vagy infláció felől menekítők és bányásztevékenységet végzők három különböző csoport, akik közül az utóbbi kettő együttműködése szükséges csak a bányásztevékenységek működtetéséhez a világ valamely sarkában.
Ezért tűnik nekem a bányaomlás kicsit olyan eseménynek, mint a éhezés felszámolása, amit évről évre úgy oldanak meg, hogy lejjebb viszik a szegénységi küszöböt.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #36577 üzenetére
Az AMD és az NV ugyanattól fél. Egyszerűen kiszámolták, hogy a PoW modell fenntarthatatlan. Egy darabig lehet fújni a lufit, de amint kiderül, hogy atomerőművek tucatjait kellene az országokba építeni, hogy egy PoW kripto kiszolgálja a normál gazdasági igényeket, ki fog azonnal durranni. Nem véletlen, hogy új modelleket keres maga a piac is, olyanokat, amik nem igényelnek irtózatosan magas számítási kapacitást ahhoz, hogy egyáltalán működjenek. Az új modellek pedig olyanok, aminél nem mész semmire a GPU-val.
-
Petykemano
veterán
"Mi van, ha a bányászat egyik pillanatról a másikra bezuhan, ahogy régebben tette?"
Ahogy mondtad, "A Foxconn kontakt durva becslése szerint az LHR-es GeForce-ok nagyjából 80%-a a bányába megy." Ami azt jelenti, hogy az nvidia kasszájában ez legalább negyedévente 2-3 milliárdos biznissz.
Ami nyilván nem tűnne el, ha beomlana a bánya, mert ugyanazt a terméket talán némileg alacsonyabb áron gamerek is megvennék.De egyrészt legalább beismerték, hogy a volumen jelentős részét viszi el a bányászat. Eddig ugye minden csövön bagatellizálást lehetett hallani.
Másrészt nem hiszem el, hogy egy ilyen legalább 5-10 milliárd dolláros piacot nem monitoroznak. Eleve ahhoz, hogy be tudd lőni, hogy mennyi az a mennyiség, amennyit bányaomlás esetén biztosan el tudsz még adni, már ahhoz kutatást kell végezned arra vonatkozólag, hogy a megrendelésekből ki tudd vonni a volatilitásra hajlamos keresletet.
Ami azt illeti én nem látom okát annak, hogy miért omlana be a bánya. A bányában levő pénz nem a bányászatból származik, hanem jegybankok teremtették. Amíg adózás útján a kormányok, vagy esetleg jegybanki kamat által a jegybankok vissza nem szedik a gazdaságból a 2020-ban belenyomott pénzmennyiséget, addig az a pénz vagy ott fog keringeni a pénzügyi szektorban buborékokat és volatilitást gerjesztve a pénzügyi termékek között (ide értve a részvényeket és a kriptovalutákat) vagy másik esetben bérek formájában kifizetésre kerül a széleskörben értelmezett nép közé, akik azt elköltik és ez a többletkereslet a reálgazdasági árakban okoz inflációt.
Bányaomlás akkor történhetne
- ha a jelenleg kriptovalutákban található vagyon elkezdene abból fejtvesztve kiáramlani. De ezt mi okozhatná? Különböző kriptopénzek forgalmának globális betiltása? Vagy valamilyen még jobb befektetési lehetőség, pl brutálisan magas betéti kamatok?
- ha a tranzakciók "proof of work" típusú végrehajtása kerülne - szintén globálisan - betiltásraÉn elég stabilnak látom a helyzetet, mert ahogy Te is mondtad, az ETH lehet, hogy a legnagyobb hálózat, de ha azt nem lehet bányászni, lehet majd mást. végtelen mennyiségű kriptovalutát lehet létrehozni. Persze ahhoz, hogy megérje bányászni, valamilyen más formában tárolt vagyonnal rendelkezőket is meg kell győzni annak a kriptovalutának az előnyeiről.
Vajon az AMD és az Nvidia miért nem látja ennyire stabilnak a bányászat irányából érkező keresletet hosszútávon?
-
niof
veterán
Mi van, ha a bányászat egyik pillanatról a másikra bezuhan, ahogy régebben tette? Akkor van egy rakás gyártósorod, amit kibéreltél, miközben a gyártott termékeknek jó, ha a felére lesz igény.
Jaj, mindjárt megsajnálom szegény videókártya gyártókat!... Amúgy ez tök jó lenne, ha a kutyának sem kellenének a halmokban álló vadiúj videókártyák. Végre visszatérne az áruk a földre.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
huskydog17 #36571 üzenetére
Amugy az Intel is ezt mondta, hogy 2023-ig kitart siman.
Ez engem is erdekelne, mert kb ket hetente amugy is pihenon volt de nem lattam melyik topik az ahol "olyat csinalt" volna. Most mar privatban sem tudom megkerdezni.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
regener #36573 üzenetére
Nem az a baj, hanem az összeomlás. Mi van, ha a bányászat egyik pillanatról a másikra bezuhan, ahogy régebben tette? Akkor van egy rakás gyártósorod, amit kibéreltél, miközben a gyártott termékeknek jó, ha a felére lesz igény. De muszáj gyártatnod, mert áll a pénz a gyártósorba, viszont a termékek felét nem tudod eladni, amit majd másfél-két év múlva le kell írnod 1-4-8-akárhány milliárd dolláros veszteségnek.
A TSMC és a Samsung is örömmel épít neked új gyárat, ha rendelni akarsz, de úgy épít, hogy nem fogadják el majd azt, hogy két hónapra rá mondod, hogy "jaj mégsem" kell. Mondhatod, ha kifizeted.
Szóval, ami jelenleg úgy tűnik, hogy dollármilliárdokat hozna pluszban, könnyen lehet, hogy egy év múlva dollármilliárdos mínuszokat termel majd neked. Ezért nem nagyon törekednek hatalmas a bővítésekre a cégek. Inkább felnyomják az árakat, mert az biztonságosabb növekedés. A bányász úgyis megveszi, mert ez neki befektetés.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
huskydog17 #36571 üzenetére
Naná, hogy gondok lesznek. Az LHR csak az Ethash-t baszogatja, és azt sem annyira az új programmal, ami elég erősen feloldja a limitert. Ezzel együtt egy kínai gyárból 100 raklapnyi LHR-es GeForce-ot rendeltek, amin ma már Ravencoin megy egy bányafarmon. A Foxconn kontakt durva becslése szerint az LHR-es GeForce-ok nagyjából 80%-a a bányába megy. Ugyanazok rendelik, akik eddig, szóval nem ért semmit az LHR. Ha nem ETH-t bányásznak, akkor keresnek más coint. Nem lehet megfogni ezt a problémát, amíg a gyártók nem döntenek a termelés jelentős növelése mellett, de félnek attól, hogy azt is ugyanúgy elviszik a bányászok.
-
huskydog17
addikt
Jensen papa arra számít, hogy jövőre is gondok lesznek az ellátással.
Ez sajnos nem jó hír.
Off Topic: Ha szabad érdeklődni: lehet/szabad arról tudni valamit, hogy Z10N kolléga miért lett véglegesen kitiltva?
-
huskydog17
addikt
Ez várható volt. 3 milliárd dolcsi csak a Gaming szegmensből, nem semmi.
-
-
killbull
aktív tag
válasz
tisztelturam #36565 üzenetére
Mellesleg a 219 dolláros GTX 1660 most 150 000 - 160 000 ft de van 134 000 ft ért is, az RTX 3050 elvileg 200 dollár, szóval olcsóbbnak kéne lennie!
-
killbull
aktív tag
válasz
tisztelturam #36565 üzenetére
Szerinted etikus lenne egy RTX 3050 200K ért mellette egy GTX 1660 Super 224K ért?
-
killbull
aktív tag
[RTX 30 SUPER model is expected to start production this quarter]
The GeForce RTX 3050 series desktop models are also expected to be launched soon, but it is time to focus on the next step.
-
b.
félisten
Dylan Patel : [link]
The first PCIe 5.0 capable host CPU comes from Nvidia, not AMD, Intel, or IBM! In fact, they my be GA shipping as many as 3 different products with PCIe 5.0 before these other companies with Bluefield 3.0, Hopper H100 GPU, and MAYBE Tegra Orin.
-
lenox
veterán
-
lenox
veterán
Ok, csak furcsaltam, hogy a cikkbol mindossze a szetszedett kartya az erdekes (nekem is van itthon szetszedett rtx 6000). De ha valakinek az, hat az.
Amugy szerintem az az erdekes, hogy memory bandwidth-ben alig van elorelepes, elozo genben a 4000 es 5000 epult a 104-es chipre, mig A-nal csak a 4000 104, az 5000 es 6000 102. De persze ehhez nem kellett szetszedni.
-
Z10N
veterán
https://videocardz.com/newz/nvidia-rtx-a4000-workstation-blower-card-with-ga104-875-gpu-has-been-taken-apart
-
Jack@l
veterán
https://www.techpowerup.com/285538/nvidia-founder-and-ceo-jensen-huang-to-receive-prestigious-robert-n-noyce-award
-
Qtya72
aktív tag
válasz
Alogonomus #36548 üzenetére
Tudom. Mondani valóm lényege az lett volna, hogy annyit ér mint az itthoni közvéleménykutatásk, sz@rt se. Azért Neked ment a válasz, mert lusta voltam legörgetni a hitvitátok másik résztvevőjéhez. Lehet reggel elindítom, ok-ra nyomok, legalább rögzíti a GTS250-et, igaz még csak 7 órája van a gépbe, és remélhetőleg már csak 14-15 órát lesz benn, de legalább bekerűl.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Qtya72 #36547 üzenetére
A statisztika valószínűleg azok gépei alapján készül, akik igen-re nyomnak, viszont a 120 millióba te is beletartozol akkor is, ha a nem-re nyomsz.
A 120 millió a monthly active users, vagyis a havonta legalább egyszer a steambe bejelentkező felhasználói fiókok száma. Valószínűleg az is elég, ha csak barátokkal csevegni lép be valaki. -
Qtya72
aktív tag
válasz
Alogonomus #36544 üzenetére
Néha elindítom steamet, akkor fel dob valami ablakot, hogy felmérje, hogy milyen gépem van, vagy mi. A stasztika az alapján készűl?
Mert én pl még soha nem nyomtam az ok gombra, az elmúlt tizenpár évben, és tudok még pár emberről aki nem-re nyomott, VGA színtől, névtől függetlenűl. -
válasz
Petykemano #36545 üzenetére
Nem tudom ennek mennyi a valószínűsége, de el tudom képzelni, ezzel magyarázná részben az ellentmondást.
-
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #36543 üzenetére
Nem lehet, hogy az nvidia gpu-kat tovább tartják meg?
Mondjuk például azért, mert gyakrabban fordul elő
- internetkávézóban, ahol akár 10 évig is nyúzzák
- ipari/céges környezetben - notebookokban - , ahol egyik embertől a másikra öröklődik, míg végül 0-ra amortizálódva még mindig helyet talál valakinél.Lehet, hogy ehhez képest az asztali kártyák között (ahol ellentétben a notebookokkal, az AMD-nek azért mégiscsak magasabb volt a reprezentáltsága) gyakoribb, hogy hamarabb kerül be a szekrénybe tartaléknak.
Csak kérdezem.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Busterftw #36542 üzenetére
A 120 millió Steam user reális, csak ne mondjuk azt, hogy a Steam statisztika lefedi szinte a teljes játékostömeget.
"Kb minden PC gamernek van, igen elenyésző azok száma akiknek nincs, azok kb nem is játszanak... Nyilván nem 100%-ban fedi le a piacot a statisztika, de szerintem bőven elég nagy mértékben jelen van a PC gamingben a Steam"
Erre válaszoltam, hogy a 120 millió az nagyon messze van a teljes játékostömegtől. Talán a 10%-ot lefedheti, de szigorúan a nyugati játékosokat nézve is legfeljebb 50%. -
válasz
Busterftw #36542 üzenetére
Én arra próbáltam rámutatni, hogy az AMD APU-kkal együtt sem éri el Steamen azt a szintet, amit a legrosszab negyedévükben produkáltak csak dVGA eladásból. Ez azt mutatja, hogy a Steam folyamatosan alul méri az AMD-t, nem kicsit.
Évekig 2/3 - 4/5 között volt az Nvidia dGPU eladásokban, hogyan lehet a Steamen 5/6-a úgy, hogy az AMD-nél még az APU-kat is figyelembe vesszük a dGPU-k mellett?
Most megnéztem a részletezőt, Vega8: 1,16%, Vega11: 0,46%, Vega3: 0,4%, az összesen 2.02%, a régebbi APU-kat most nem keresgéltem.
Tehát az AMD dGPU részesedése az össz GPU-ból Steamen legjobb esetben is:
15,31-2,02=13,29%
Ebből kővetkezően a dGPU megoszlás az AMD és az Nvidia között 2021. július Steam stat alapján 15% vs 85% a játékra használt gépek esetében, miközben évekig 25-35% között hozott az AMD dGPU eladásban ('20Q4-ben is 18%, '21Q1-ben meg 19%), ezzel az ellentmondással van baj, hogy ha a mostani Steam szintnél mindig is több dGPU-t adtak el AMD-ből, akkor ez miért nem látszik a most használt gépek Steam statjában? -
Busterftw
nagyúr
válasz
solfilo #36541 üzenetére
%-ra pontosan irtam (emlekszem ilyenre az elmult evekbol) ami nyilvan tulzo, de a szokasos 80-20% (piac tobbsege) megvan Steamen is.
5% az siman hibahatar mert annyit barmikor valtozhat a market share egy negyedevben, de nagyjabol azonos a ketto. (sarkitva 2/3 vagy 4/5 Nvidia piacon is es Steamen is)Igy ertettem.
Alogonomus
Azert ez meg lehet igaz, ha csak a 15-65 eveseket nezzuk, az 480 millio es ebbol hanyan mondjuk fizikailag nem tudnak jatszani, nincs love, nincs erdeklodes.2020-ban kb 40 millio AIB kartyat adtak el a vilagon, szoval az a 120 millio Steam user eleg hiheto igy vilagszinten.
-
válasz
Busterftw #36539 üzenetére
Hát pedig teljesen másról szól a kettő. Steam a használatban lévő gépek megkérdezett részétől érkezett válaszok összesítése, negyedéves market share adatok pedig a negyedéves eladások.
Steamen most pl: 75,41 Nvidia (dVGA), 9,09 Intel (APU), 15,31 AMD (dVGA+APU).
Tekintsük úgy, hogy AMD-nél csak dVGA van a Steam statban, akkor az azt jelentené, hogy Nvidia vs AMD 83,1% vs 16,9% lenne. (a valós Steam dVGA arányuk nyilván ennél rosszabb, mert az APU-kat is dVGA-nak tekintettük most)Negyedéves jelentés dVGA (JPR számok): a 82:18 arány történelmi mélypont volt 2020 Q4-ben, tehát a használatban lévő gépeknél ennél magasabb AMD dVGA aránynak kéne látszódnia a Steam statban. Ráadásul APU-kat is adnak el, szóval érdemben magasabban kéne álljanak, mint a történelmi mélypont, ehhez képest nem érik el ezt sem.
Szóval a JPR és a Steam survey kb kizárja egymást, hacsak az Nvidia gaming eladásai nem sokkal nagyobb részét teszik ki az össz eladásuknak, mint AMD-nél ugyanígy a gaming az összhöz képest. Ha ez nem igaz (nem tudom miért lenne ebben nagy difi köztük, ha valakinek van infója, ne tartsa magában), akkor vagy a JPR-rel, vagy a Steam-mel baj van. Előbbinél egy AiB jelentés 2750$-ba kerül (4 negyedév már csak 5500$
), szóval sejthető, melyik mér félre.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Dyingsoul #36538 üzenetére
120 millió Steam fiókba jelentkeznek be legalább havonta egyszer. Azért az nagyon nem a PC gamerek többsége. Még úgy sem, ha esetleg kivesszük a kínai játékosokat. Csak az EU 750 milliós népességéből kijöhet közel 120 millió játékos.
-
Dyingsoul
veterán
válasz
Yutani #36527 üzenetére
Most őszintén, szerinted a PC gamerek hány százalékának nincs Steam profilja? Kb minden PC gamernek van, igen elenyésző azok száma akiknek nincs, azok kb nem is játszanak... Nyilván nem 100%-ban fedi le a piacot a statisztika, de szerintem bőven elég nagy mértékben jelen van a PC gamingben a Steam és ha ez nem mérvadó, akkor milyen más statisztika van ami az?
-
Z10N
veterán
NVIDIA announces RTX A2000 workstation card with GA106 GPU and 6GB GDDR6 ECC memory
A kis mutyur
Pofas lenne egy ilyen kis LP RTX 3010 kartya
-
b.
félisten
[Nvidia RTX A2000 GPU brings ECC VRAM to small workstations]
450 dollár, tök cuki és ECC van benne
-
Televan74
nagyúr
-
Jack@l
veterán
https://www.techspot.com/news/90727-rtx-3000-series-moves-closer-msrp-radeon-rx.html
-
Jack@l
veterán
https://www.techradar.com/news/nvidia-geforce-rtx-3090-outsells-all-amd-rx-6000-gpus-is-amd-in-trouble
-
Z10N
veterán
https://videocardz.com/newz/nvidia-rtx-a2000-desktop-workstation-graphics-card-is-low-profile
-
Jack@l
veterán
https://www.guru3d.com/news-story/steam-nvidia-sold-11-geforce-rtx-3000-for-every-radeon-rx-6000-that-amd-sold.html
-
b.
félisten
válasz
Devid_81 #36521 üzenetére
Megmondom őszintén én nem foglalkoztam az órajel dologgal. Mindegy hogy 1.8 Ghz vs 2,3 ha a 3070 és a 6700 XT és a töbi SKU egy kategóriában fociznak. igazából csak a várható előrelépés ,ami miatt számít a dolog szerintem, mert ez már alapból 20-40 % ha nem is nyúlnának az architektúrához
Az RDNA 2 kötelező eleme volt az órajel emelés , mert nagyrészt annyival gyorsabb a 6700XT amennyivel nagyobb órajelen jár az 5700XT hez nézve, az IPC( vagy mi van a GPU nál nem tudom) előrelépés minimális. Persze biztos sok egyéb kardinális fejlesztés is van mögötte, de leegyszerűsítve ilyesmi. -
b.
félisten
válasz
Petykemano #36516 üzenetére
elméletileg igen, TSMc 5 nm lesz Greymond szerint még azo belül milyen eljárás az még nincs meg. Szerintem olyan húzás lesz mint a Pascalnál, hogy a kisebb GPU-k Samsung 5 vagy 6-7 nm a nagyobbak TSMC 5 nm.
-
keIdor
titán
válasz
Petykemano #36516 üzenetére
5nm TSMC-t mondanak a Lovelace-re. Jelenleg...
-
Petykemano
veterán
Mit gondolsz, az a TSMC-nél készül majd?
Abu azt mondta, hogy a Samsung 7-5nm-ig elég tré, legalábbis a kihozatal és hogy ott a következő jó node a 4LPE
Abu azt is mondta ugyanakkor, ha jól emlékszem, hogy a GA103 nem hozott jó frekvenciákat a TSMC-nél.
Azt is beszélik, hogy látva a chiphiányt és a keresleti nyomást, a Samsung árat emel - hiszen ha bármit megvesznek az emberek, amit az ő vevői eladnak, akkor ő is kvázi bármennyiért adhatja, nem kell félni attól, hogy a partner majd átmegy a TSMC-hez. Viszont lehet, hogy ha a Samsung nem adja 4x olcsóbban a wafert, akkor az Nvidia mégiscsak átmegy? -
b.
félisten
RTX 40 series: 2.2g-2.5g boost
Yeah, Ada's frequency is going to be very high. -
paprobert
őstag
"A másik lehetőség a hardveres megoldás, külön regiszterterületet kell kapnia a tensornak. Ez viszont kúrva sok tranzisztort igényelne."
Az NV-nek nem pont ez lenne a kézenfekvő lépés? Duplázták a feldolgozókat, a hozzá tartozó infrastruktúrát viszont alig módosították. Kapóra jönne gyorsítótárral kitömni az Ampere-nextet.
Az AMD pedig pont fordítva áll, ők most tisztalapos architektúrával vannak kint, szép arányos minden. Itt a teljesítményhez a tip-top GPU "bemocskolásán" keresztül vezetne az út. Akár elnagyolt, tranyópazarló vagy kiegyensúlyozatlan GPU-val, akár MCM-mel.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
KillerKollar #36511 üzenetére
Attól, hogy a multiprocesszort nem arra tervezték, hogy egyszerre működik a tensor, illetve a fő ALU-k. Ezeknek nincs külön erőforrása, hanem közösen osztoznak minden regiszteren és gyorsítótáron. Ergo a tensor ront a konkurens warpok számán. Ha ezt nagymértékben teszi egy pillanatban, akkor a hardver nagyon nehezen tud működni, mert sok ALU számára nem lesz elérhető adat, amivel dolgozhat. Ilyenkor lassú memóriaelérés következik, ami több száz üres ciklust jelent. Mivel natívban nincs tensor terhelés, így a konkurens warpok száma magas maradhat, vagyis jóval ritkábbak a több száz üres ciklust futó shaderek.
Ezen kétféleképpen lehet javítani. A DLSS alkalmazásánál az NV azt ajánlja, hogy a konkurens warpok száma a tensor nélküli működéshez megadott limiteknél lényegesen magasabb legyen, és ezen belül az elméletben futtatható warpszám 70%-át be tudja tölteni minden shader. Normál esetében elég a 40% is, de DLSS-nél nagyon ajánlott ezt kerülni, mert ha innen vonja ki az erőforrást a tensor feladat, akkor jó eséllyel csak egy warpnak marad regiszterterület és LDS, vagyis egy feldolgozótömb garantáltan malmozik vagy száz ciklust a feladatok végrehajtása között.
A másik lehetőség a hardveres megoldás, külön regiszterterületet kell kapnia a tensornak. Ez viszont kúrva sok tranzisztort igényelne. -
GeryFlash
veterán
-
Jack@l
veterán
Jo lesz az 1.8-nak is, el fog fogyni a memsavszel. Raytracingben talan meg lesz a 2.
-
b.
félisten
[link]
nVidia AD102 specs, based on leaks/rumors:TSMC 5nm
12 GPC
72 TPC
144 SM
18432 FP32
allegedly 2.2+ GHz (=81 TFlops)
larger caches
384 Bit GDDR6X
project plan finalized
final design & tape-out release expected Q4/2022 performance target: GA102 x2 -
b.
félisten
lehetséges,hogy az Ada mindkét félvezető gyártóra portolva lesz
Samsung 8 nm Orin és Dane( autógyártás + Switch) és TSMC 5 nm gaming .( AD10x és GH10x)
[link] -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
FLATRONW #36504 üzenetére
Persze, hogy javul. De ez főleg amiatt van, hogy az NV DX12 drivere valami beteg módon hajigálja a kódba a barriereket. Pont tegnap találtam egy olyat, amikor egy erőforrást olvasott a program, a driver pedig behajított egy barriert egy másik munkafolyamat elé, ami szintén csak olvasni akarta azt az erőforrást. Mire gondolhatott a driver? Félt az olvasás utáni olvasásfüggőségtől?
Nem normális, ahogy az NV DX12 drivere működik, kb. egy idiótának is fel kellene tűnnie, hogy semmi értelme az éppen olvasott erőforrások elérését korlátozni, ha egy másik folyamat is csak olvasni akarja.
-
FLATRONW
őstag
válasz
Alogonomus #36503 üzenetére
Ezért is írtam azt, hogy ahol számít a különbség. A Doomnál nincs jelentősége az óriási különbségnek, mindkettő bőven jól teljesít max beállítások mellett,nincs hova tovább növelni a részletességet. Persze a felbontást lehet növelni még ott is, de ezek a GPU-k 99 százalékban már a full hd-ra is kevesek max beállítások mellett. A jövőben ez már csak romlani fog.
Azt is észrevettem, hogy az NV-t, még az alacsonyabb kategóriájú GPU-k esetén is sújtja az 1080p low-medium beállítások melletti rossz CPU skálázódás.
Megfigyelhető, hogy sok játék esetén az alacsony beállítások mellett összeszedett jelentős hátrány magas beállítások mellett szinte eltűnik.
Tehát a részletesség növelésével javul az NV GPU-k kihasználtsága.
De nincs ennek semmi jelentősége, mivel az esetek többségében 1080p medium-high-ra jók ezek a kártyák, magasabb beállítások mellett már most is elvéreznek. -
Alogonomus
őstag
válasz
FLATRONW #36501 üzenetére
Több játék esetében pont a két kártya közötti teljesítménykülönbség jelenti a lehetőséget az eggyel magasabb részletesség vagy felbontás eléréséhez. Az 580 esetében egyébként szerintem inkább a Doom Eternal a kiugró érték, nem is a RE: VIII.
A tesztből is kiderül, hogy míg az 580 4 játékban (RS 6, Doom, RE: VIII, CP: 2077) volt jelentősen erősebb, és 2 játékban (WD: Legion, Apex) határozottan erősebb, addig a 1060 egy játékban volt jelentősen erősebb(Dirt 5), és egy másik játékban (Star Wars) határozottan erősebb. Ráadásul a Dirt 5 eredményeket Steve is valami hibának tulajdonítja.
Vagyis az új játékokban, mint a Doom, RE: VIII, CP: 2077, WD: Legion az 580 egyértelműen erősebb, ahogy fogalmaztam is a korábbi hozzászólásomban, hogy a 1060 a "tavaly karácsonyi szezonra megjelent játékoktól kezdve már nem igazán elég".
Jó, a Doom-ra FHD mellé elég, de a 133 vs 169, vagy 105 vs 125 azért lényeges különbség a képkockasebességben. -
FLATRONW
őstag
válasz
Alogonomus #36499 üzenetére
Itt van egy újratesztelés videó a HU-tól.
2 játék van benne, ahol számít az a 10-15 százalék különbség.
A bökkenő az, hogy az egyikben pont az 1060 a jobb (Dirt 5), a másikban pedig az 580 (RE:VIII).
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Fűnyíró topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Interactive Brokers társalgó
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- EVGA GeForce FTW3 ULTRA GAMING RTX 3070 Ti 8GB GDDR6X 256bit Videokártya
- ASRock Radeon Challenger Pro RX 6700 XT 12GB OC
- !!Újszerű!! AsRock RX 7700XT 12GB /Jótállással!/Szép állapotban!/Beszámítás! Posta ok!
- !!ÚJSZERŰ!! Gigabye Aero RTX 4070 Super 12GB /Jótállással!/Beszámítás!/Posta ok!
- Videokártyák
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)