- Everest / AIDA64 topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- Vezetékes FÜLhallgatók
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- Gaming notebook topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senki68
senior tag
-
válasz
senki68 #21144 üzenetére
Az irodában az a helyzet, hogy a telepítő a pénz beérkezése óta magasról tojik az egészre. A stringtérkép rossz, a megadott tájolások és szögek teljesen hibásak, de még a név is el van írva.
A központi supportot kellett ahhoz is nagy nehezen elérni, hogy a hozzáférést átírják ránk.(Mellékszál: ők azok, akik képesek voltak 2% "lejtéssel" felrakni paneleket Budapest egyik legszennyezettebb környékére. Jelenleg az 5 évvel ezelőtti termelés fele alatt járunk.)
-
senki68
senior tag
válasz
szasza_1 #21142 üzenetére
SE nem arról híres, hogy a felhasználó használhassa is.
Sajnos a telepítők sokszor elég kurta hozzáférést adnak.Viszont.
Nevet csak a telepító tud változtatni, nálam pl a címem szerepelt, mikor kértem őket ne az legyen a válasz, "nálunk cím alapján azonosítjuk ,nem áll módunkban megváltoztatni".Stringtérképet, nevet csak a telepítői platformon tudsz változtatni, ahhoz meg csak a telepítőnek van hozzáférése. Amivel sajnon nagyon vissza is élnek. Tudok olyan esetet ahol bővíteni szeretnének de a telepítő megtiltotta nekik, hogy mással bővítessék a rendszer. Ők meg horror áron dolgoznak.
Ha a cég megszűnik, attól még a telepítői platform nem szűnik meg. /Kivéve ha az SE szűnik meg, de ez nem valószínű /. Majd átveszi más.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Aidan85 #21141 üzenetére
Igen, a Fronius csak két irányt tud kezelni és irányonként ugyanolyan típusú paneloknak kell lenniük. Esetleg rakatsz optimalizálót (TIGO) de annak 20 darabja és ha két irányba néznek a panelok egy sztringen akkor mindegyik panelra kell venned, talán kivételes esetben nem és akkor csak elég néhány darabra. De ezt a dőlésszög mondja meg.
-
szasza_1
senior tag
SE inverternél telepítés után milyen jogosultságot szoktatok kapni? Jelenleg csak nézegetni tudom a dolgokat, de pl a helyszín adatainál a nevemet szerettem volna javítani, és arra sincs jogosultságom. Picit furcsállom, hisz elméletileg az eszköz az enyém. A telepítő annyit mond, hogy ha valamit állítani kell, akkor ők beállítják nekem. De mi van akkor, ha megszűnik a cég, vagy bővíteni szeretném panelekkel, és be szeretném rajzolni az újakat, vagy csak simán el szeretném adni az invertert?
-
Aidan85
aktív tag
Sziasztok,
Kaptam egy ajánlatot a pályázathoz 5kWp rendszerre, Fronius inverterrel és 445Wp-os Sharp napelemekre. Valószínűleg a déli oldalra nem tudják felpakolni az összes napelemet (vagy csak más szögben, jelentősen megtörik a tető vonala az alsó 3 sorban), így a nyugati tetőt is igénybe kell venni.
Rákérdeztem, hogy nagyobb inverter felrakására (8kW) lenne-e lehetőség önerővel, és azt mondták csak úgy vállalják, hogy ha a napelemeket is felrakatom ebben a körben. Viszont abban már nem vagyok biztos, hogy ennyi panel elfér a két oldalon. Az alap elképzelésem az lett volna, hogy később egészíteném ki (pl. elő tetőre, ami még nincs meg vagy földre telepítve).
Jól értem, hogy Fronius esetében elvesztem annak a lehetőségét, hogy egy harmadik helyre is rakassak napelem paneleket? Vagy ha a Délire teszik az összeset, de az alsó sorban más szögben állnak, akkor sem lehet már a nyugati oldalra/földre/akárhova pakolni? -
HunChris
senior tag
válasz
djbahool #21138 üzenetére
Nem mindegy, hogy 30 fok vagy 45 fok, én ennyiből nem látom.
40 fokos tetővel: (SE designer, 1,2m kémény nyugati oldalon, P401 optik, Veszprém)
Keleti oldal: SE 2200H inverter 9x370W Canadian solar 3,33 kWp: 3,49 MWh/év
Keleti-Nyugati oldal (5-5 panel): SE 2200H inverter 10x370W Canadian solar 3,7 kWp: 3,23 MWh/év (15% hozamveszteség)27 fokos tetővel:
Keleti oldal: SE 2200H inverter 9x370W Canadian solar 3,64 kWp:
Keleti-Nyugati oldal (5-5 panel): SE 2200H inverter 10x370W Canadian solar 3,7 kWp: 3,61 MWh/év (8% hozamveszteség)Számoltass egyet a kivitelezővel is a pontos adatok függvényében.
-
djbahool
senior tag
-
djbahool
senior tag
Sziasztok,
Két kivitelező maradt: EON és SolarTherm 2000.
EON: 2.5-es inverter, de NEM két munkapontos, így 8db 380W-os panelt tud feltenni, vagy az ÉK-i tetőre, ahol semmi árnyékoló tényező nincs, vagy a DNY-ira, de ott játszani kell, mert kutyaót, kémény.
SolarTherm: 2.0-as inverter, dual MPPT, 4 vagy 5 db 370W panel az ÉK-i + 4 vagy 5 db 370W panel a DNY-i tetőre.
Melyik lehet jobb választás?
Van értelme feltenni pl. 10x370W-os panelt egy 2.0-as inverterhez? -
törölt tag
Kockázat elemzés az alapja a döntésnek.
Amit az erre jogosított mérnök megcsinál némi pénzért.
---Családiház esetén alapban nem kötelező a villám "hárító" rendszer.
A leírt környezet alapján 99,99% ez esélye, hogy a kockázat kellően kicsi.
Ami alapján nem szükséges a villám "hárító" rendszer kialakítása.
(természetesen nem tilos rakni ennek ellenére)
----
Ilyen környezetben két dolog ésszerű.
1.
A megfelelő biztosítás megkötése!!!
Villám elsődleges- és másodlagos hatásaira is.
2.
Az úgynevezett koordinált túlfeszültség védelem kialakítása.
A (T1)>>T2>>T3 szintú védelmek megfelelő helyre való beépítése.
Alapban is legalább a T2 és T3 szinté!!!! -
-
Villámhárító kötelező vagy javasolt 10kW körül?
Illetve mi alapján mérlegelnétek ebben?
Pl van egy adótorony a közelben, illetve az út szemközti oldalán, pl megy egy főbb hálózati magasabb feszültség vonal.
Lényeg a lényeg, mennyire kell/javasolt ezt figyelembe venni. Földkábelen jön be minden a házba, internet is földbe van húzva, kb egyforma magas épületek vannak körben, illetve a telken van a háznál jóval magasabb fa, ha az bármit is jelent. -
asdf_
veterán
válasz
JoAzUgyse #21117 üzenetére
No, csak van józan ész valahol, köszi.
Amiatt is érdekel ez különösen, mert az engedélyezett listán rajta van a Galvo (bár csak 2022. májusi érvényességgel, abból meg már most simán ki lehet csúszni), ugyanakkor meg maga a gyártó írja, hogy már nem lehet felrakni (vagy updateltek mégis közben)?
In the following, Fronius International provides information on the requirements resulting from Regulation (EU) 2016/631 on the establishment of a grid code with grid connection provisions for electricity generators (hereinafter referred to as RfG [Requirement for Generators]).
...
Due to requirements concerning the withstand capability against fast frequency changes, the Fronius Galvo series will no longer comply with the RfG, which is why the Fronius Galvo cannot be installed in new installation after the 27th of April 2019 in all EU countries. -
senki68
senior tag
Most, hogy átbogarásztam az elszámoló számlát, meglepődve tapasztaltam, hogy április 01-el olcsóbb lett a villany. Feltűnt ez valakinek?
-
válasz
tolts.hu #21116 üzenetére
Nekem számla jött az Elműtől az előző év alapján (június végén 80 ezer volt az elszámoló) szeptemberben 17e úgy, hogy akkor túltermelésem volt.
Megreklamáltam, de nem értették a problémámat (nyár végén, hogy és mi alapján akarják kifizetettni velem az általuk kiszámlázott összeget mikor tudják, hogy napelem van ami nyáron túltermel...) Újra leírtam nekik, hogy csak akkor vagyok hajlandó kifizetni, ha az MVM ezt jóvá fogja írni nekem... Erre nem kaptam választ végül kifizettem. Szerintem lesz még egy köröm az MVMmel is jövőre :( -
tolts.hu
őstag
Jött már bárkinek bármi a szolgáltatóváltással kapcsolatban?
(Elmű-->MVM next - szept.1)
Nekem se papír, se számla, se szerződés se semmi.
(Természetesen napelemes éves elszámolást kértem nyáron, az borult elvileg) -
K_L_
csendes tag
Debrecenben vagy a környékén keresek olyan embert, aki a villanyóra P1 portját egy Wemos minivel "össze tudja párosítani"!
-
MrZed001
tag
Rahedli teszt van LiFePO4-ről.
Tessék egy: https://www.youtube.com/watch?v=_w2JjOhDz2c
Ráadásul az élettartamát 1C töltés, 1C merítés mellett állapítják meg 0-100% között használva ... és soha ennyire te nem fogod durván terhelni. -
liszkai 2
csendes tag
-
Mi a vélemény a Fronius Symo GEN24 10,0 Plus hibrid-ről?
Itt vannak egész érdekes tulajdonságok, amiket a többi elérhető termék nem tud. Pl akku nélkül is van 1 fázison szünetmentes kör lehetőség (termelési időben természetesen). Illetve 3 fázis szünetmentes akku esetén.
Mondjuk drága is mint a fene.
A 10 feletti invertereket lehúzom a listámról, mert egyiknél sincs akku lehetőség. -
-
senki68
senior tag
Tehát. Ha sérült látom. Nem nyúlok rossz helyre. Minek hozzányúlkálni? Ha hozzá akarok nyúlni lekapcsolom a megszakítókat.
Külön kábelt húztam az invertertől az óra utáni első csatlakozódobozba, mert ugye elvileg ezt így kell.
Lehetett volna FI relét tenni, de megmondom őszintén sajnáltam 100 ezret adni érte. -
asdf_
veterán
válasz
senki68 #21100 üzenetére
Tehát ha az inverter tápellátásának kábele sérült, vagy csak rossz helyre nyúlsz és ahhoz érsz hozzá, akkor inkább csesszen agyon az áram, mint vágjon le ott is a fi relé, mert oda külön kábelt húztál a fi relét megkerülve? Biztos lehet logika ebben is... (vagy csak késő van, és ahelyett, hogy hülyeségeket beszélek, el kéne mennem aludni
).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Autós topik
- Everest / AIDA64 topik
- Építő/felújító topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- One mobilszolgáltatások
- E-roller topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- EA Sports WRC '23
- Futás, futópályák
- Oázis Computer - Prohardver nyereményjáték egy Acer gamer monitorért
- További aktív témák...
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTD 8v 120Le 2009
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- MultiPro Go FDP22.130GY
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Lenovo ThinkBook 14 G2 - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 12GB - 256GB SSD - Win11
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest