Hirdetés
- Notebookosított mini PC-t leplezett le az AOOSTAR
- Vélemény: más cég lenne az Intel, ha korábban nevezik ki Lip-Bu Tant
- Barátságot teremtene az ARM és az Anti-Cheat rendszere között az Epic Games
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- Az NVIDIA szerint a nagyobb készletek stabilizálják majd az új GeForce-ok árait
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Notebookosított mini PC-t leplezett le az AOOSTAR
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
-
PROHARDVER!
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Maotun
őstag
válasz
Petykemano #15898 üzenetére
És mikor lehet ilyen csoda cpu-t venni? idén van rá esély? vagy jövőre?
-
Oliverda
félisten
-
leviske
veterán
Hogy mit akarnak az OEM-ek, szerintem nem sokban befolyásolja a DIY piacra szánt termékek felhozatalát ilyen szempontból. Az elég valószínű, hogy az új Crosshair, Killer, UD7 és a GD80 megvárja majd a Zen-t, de szerintem az elején várhatóan érkező kisebb felszereltségű Sniper, Gaming, Perfomance cuccok is fognak megfelelő hűtést kapni. Ha esetleg jön Crossblade folytatás, akkor az gondolom végképp elég lehet a Zen alá, bár az ASUS részéről elég komoly bizalom kellene az AMD irányába, hogy egy foglalatra két ROG lapot is kiadjanak (ami eddig ugye Intel sajátság volt).
-
sb
veterán
Nyilván.
Csak találgatni próbáltam, de ezekből a jelekből én azt rakom össze, hogy lesz értelmes termék végre ebben a szegmensben.A korábbi APU-k 95W-ról viszonylag jól leskálázhatóak voltak 65W körülre. Tehát ezt adottnak veszem, sőt ez a rész is javulhatott, ha ezt végre gyárilag is bevállalják (a magas órajel - TDP arányokból ez látszik).
És ehhez jön hozzá, hogy Kaveriig 65W alatt, utána 45W alatt viszont nem volt élet AMD oldalon. Carrizonál meg 15W a sweet spot. Bár a tesztek alapján én inkább 25-30W körülre lőném be, de az is sokkal jobb mint eddig. Ráadásul még ilyen alacsony TDP-k mellett is magas marad az órajel. Ebből azt gyanítom, hogy csak vegyes terhelésen lesz limit 25-30W+ felett, önmagában a cpu talán kifutja magát ebből.Persze ez így együtt elég nagy ugrás lenne, lassan i3 szintű teljesítmény/fogyasztás. De a számokból ez látszik, ha nem fele órajelen fog járni folyamatos throttling a 35W-os modell. De ha igen, akkor a mobil 15W-osak meg negyed órajelen?
-
Yutani
nagyúr
Nyugi, azokból is lesz low cost f0s, meg MSI Gaming, Asus ROG, Gigabyte Sniper és millió egyéb tyunying verzió. Csak nézd meg az Intel desktop felhozatalt, ott is tetőzik 95W környékén a TDP és van hozzájuk mindenféle lap. Így lesz az AM4-gyel is, csak most már nem kell azon recsizni, hogy az olcsó, max 95W-os procikat támogató lapokba (3 fázisos VRM) nem lehet betenni a nagyobb procikat.
-
-
derive
senior tag
válasz
Petykemano #15884 üzenetére
Azert, mert abba a kategoriaba, ahova a BRt szanjak, az OEMek nem akarnak 95Wos hutovel bajlodni. Maga az AM4 is 95Wig fog menni, ha csutkara jaratjak, a VRMeket is kene huteni, amin megintcsak sporolni akarnak. Ezzel szemben a 95Wos lapban 65Wot a legocskabb aluminiumkocka is hangtalanul lehuti.
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #15884 üzenetére
Szerintem emogott egyszeruen az a sajnalatos teny all, hogy +500 MHz-cel sem tudnak 1 szalon befogni a konkurenciat. Akkor meg minek erolkodni? Majd jon a Zen, es az megold mindent. Addig meg, egyfajta koztes lepcsonek, az AM4 felfuttatasara teljesen jo cucc a Bristol Ridge max. 65W-on is. Aki megis akar jobb CPU teljesitmenyt, nagyobb TDP árán, az vehet Godavarit vagy Visherat is a Zen erkezeseig.
-
Petykemano
veterán
Különös, az előző apu felhozatalra inkább épp az volt jellemző, hogy akár 1-200Mhz-cel magasabb - névleges -frekvenciáért is hajlandóak "küzdeni". A 7850k például nagyon jó példa volt erre. Az anandos 7670k tesztben is szépen látszik, hogy alig van különbség az egyes változatok között, mégis ha megtehették toltak rajta 100mhz-et.
Ez vajon azért változott a kezdetben kiszivárgott slidenak ellentmondóan, mert még egy százast se lehetne tolni rajta 30W TDP árán, vagy mert a célpiacon ez a Tdp szint az etalon, vagy ennek valami alaplapi kialakítás lehet az oka (így olcsóbb pl)?
-
-
Fiery
veterán
Nem tudom a valaszt. Meg kell varni az elso teszteket, ki fog derulni, hogy mire lesz eleg a Bristol Ridge. Bukas semmikepp sem lesz, annyival me'g alaporajelen sem lesz gyengebb, mint a Kaveri. A rendelkezesre allo 65 Wattbol tenyleg ugy tunik, mindent kihoz(ott) az AMD ezzel az APU-val.
-
sb
veterán
Akkor bilibe lóg a kezem?
Gyakorlatilag minden APU jól alulfeszelhető viszonylag, de csak kisebb órajeleken. Szvsz 65W körül kihozható a max a gyári 95W helyett.
Az, hogy a Carrizonál lenyomták az optimális TDP-t 15W körülre - ami elképzelhetetlen volt értelmes órajel mellett az előző generációkkal - számomra azt mutatja, hogy még jobb perf/Watt mutatókat lehet várni. A felső házban jobbakat, alul meg még jobbakat.Persze tartalék lesz itt is a feszekben és emiatt a hatásfokban, de talán jóval kisebb, mint az előző generációkban.
-
Olvasom ezt a nagy AnandTech-es Carrizo bemutatót és ott azt írják, hogy 'AMD for their part has already stated that their primary use case for Carrizo is at 15W'. Ha minden igaz, akkor az AM4-es foglaltba érkező Bristol Ridge pont ilyen Carrizo alapon nyugszik, amit ezek szerint az AMD 15W-ra optimalizált. Milyen teljesítmény várható így ebből asztali PC-ben?
-
Goose-T
veterán
válasz
Valdez #15867 üzenetére
Pedig bizony, hogy azzal jött be. Amúgy meg az nVidia-nál még régebben volt FX, mondjuk olyan tizenhárom éve. Püfölte is őket az ATi rendesen akkor.
Szerk.: mégis volt Athlon 64 FX, de az sem régebbi az nVidia-nál. Nagy divat volt akkoriban ez az elnevezés...
-
Yutani
nagyúr
válasz
Oliverda #15860 üzenetére
Ennek van értelme. És nem is kell offba tenni, mert a Zenre vonatkozik.
A Bristol Ridge még BD származék,nyugodtan lehet továbbvinni a nevezéktant változatlan formában, de mindenkinek az az érdeke, hogy a Zen jól megkülönböztethető legyen a korábbi termékektől, és ennek első, látható, megjegyezhető eleme az új nevezéktan szerint megalkotott termék azonosító kell legyen.
-
apatyas
Korrektor
válasz
stratova #15857 üzenetére
Elpufogtatják a 9000-es tartományt is (érdemtelenül), aztán jöhet megint kompletten új számozás a Zennel. Mennyit is bírta ez a rendszer? a Llano volt az első APU, tán 3xxx-al? Közvetlen előtte az Athlon II/Phenom II ment, x2 240 .. x4 980 -ig. Azelőtt meg szintén négyjegyű. Csak értelmetlenül karattyolok.
-
stratova
veterán
-
sb
veterán
Hmm. Ez az egy memcsatin kívül nekem azért tetszene.
Szerintem (remélem) 65W alatt jönnek meg végre a nagyon ütős cuccok AMD részről. Engem legalábbis ez jobban foglalkoztat egyelőre, mint a Zen.Az eredmény viszont nem tiszta számomra. Nem tudom a geekbench hogy viszonyul az i3 HT-hez, de ott gyanítom nincs rossz detektálás és mégis "csak" 2x szorzó van a pontszámban a single-multi között.
Vagy félremér a HT-vel vagy nagyon ütős egy szálon az AMD. -
UnSkilleD
senior tag
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #15846 üzenetére
Szamomra az Excavatorbol kihozni amit csak lehet nem azt jelenti, hogy megfelezzuk, ami van
De kinek mit jelent a fejlesztes
-
-
Fiery
veterán
válasz
Thrawn #15841 üzenetére
A Stoney Ridge elvileg egy felbevagott Carrizo (itt kb. a fullos Carrizora gondolok). Tehat 1 modul, 2 mag, 3 iGPU CU, 1 db DDR3/DDR4 memoria csatorna. Hogy ez a gyakorlatban jobb vagy rosszabb termek lesz-e, mint a Beema/Mullins, azt majd meglatjuk. En tovabbra sem latom ennek az APU-nak ertelmet, de nem is vagyok AMD donteshozo
En inkabb a Beema/Mullinst vittem volna le 14/16 nanora, kicsivel tobb iGPU CU-val, kicsit magasabb orajelekkel, DDR4 tamogatassal, es az egy nagyon jopofa cucc lett volna. De nem hiszem, hogy valaha lesz ilyen APU-ja az AMD-nek...
-
Thrawn
félisten
-
Goose-T
veterán
Egy hasonló órajelű átlag i3-hoz képest egész jó eredményei vannak. Ha mindezt tényleg 14W-on csinálja, akkor kifejezetten ígéretes.
-
stratova
veterán
Processor AMD Eng Sample: ZM2901AFY23AC_35/29/11/06_98e4 @ 1.75 GHz
1 processor, 2 cores
Processor ID AuthenticAMD Family 21 Model 112 Stepping 0
Processor Codename
Processor Package
L1 Instruction Cache 96 KB
L1 Data Cache 32 KB x 2
L2 Cache 1024 KB
L3 Cache 0 KB -
stratova
veterán
válasz
Oliverda #15833 üzenetére
Miben nem vág össze ez pl. ezzel:
The changes in the L2 caches and manufacturing process have done horrible things to the Fmax in Carrizo.
The fused Pb0 (3400MHz) voltage for this specimen is 1.33750V, which is rather high.To operate at 3400MHz the CPU requires <1.225V(*), however at 3600MHz the minimum voltage is already at 1.3125V. A voltage curve this steep clearly shows that either the design or the manufacturing process itself is already at it´s limits. All of the 15h designs are Fmax limited by the L2 cache, so most likely in this case it is a design limit rather than a manufacturing process limit. In Excavator the L2 cache latency was reduced from 20 cycles in Piledriver or 19 cycles in Steamroller to 17 cycles.
...AMD has extremely conservative infrastructure / platform specifications in general, however for mobile products they are absolutely ridiculous.
On FP4 platform the allowed load-line margin is 61.5% higher than on AM3+ or FM2+. On APUs especially this makes no sense, since every APU since Trinity has used SVI2 compliant voltage interface. All voltage regulators complying with SVI2 standard support load-line adjustment, so having a loose specification cannot be the result of trying to bring the motherboard component costs down.If AMD would cut their load-line specification on FP4 platform even to half, they could achieve some power savings in idle to low load conditions.
-
apatyas
Korrektor
válasz
stratova #15834 üzenetére
Ami infót én olvasok ki belőle:
"out of its Carrizo PC processor, simply by applying more aggressive power management to the 28nm design."
Ezt megerősíti a másik mondat:
"The Bristol Ridge design was a study in using power management to overcome performance limits tied to heat, voltage and current."
A Bristol Ridge is 28nm és a power management tekintetében fejlesztették, nem pedig pipe cleaner. Eddig konkrétan nem láttam leírva. -
stratova
veterán
-
Oliverda
félisten
"For its part, AMD engineers showed smart ways of squeezing as much as 15% more performance out of its Carrizo PC processor, simply by applying more aggressive power management to the 28nm design. The Bristol Ridge design was a study in using power management to overcome performance limits tied to heat, voltage and current."
-
apatyas
Korrektor
válasz
Balala2007 #15828 üzenetére
És egy normál programban ezek az utasítások benne vannak, vagy Intelre van fordítva és észre sem veszi? Az AGU-ra vonatkozóan. A többi dolog talán magától érvényre jut.
-
Balala2007
tag
válasz
leviske #15826 üzenetére
Az AIDA mely benchmarkjai reflektálnak legjobban az átlag felhasználás során nyújtott teljesítményre?
A ZLib csak x86/x64 utasitasokat hasznal egy elegge elterjedt tomoritesi modszert tesztelve (pl. PNG formatum is ezt hasznalja) threadenkent 32MB-ot tomoritve, a VP8 meg csak SSE4.1-ig hasznalja ki a SIMD-et (AIDA64 mertekkel) eleg pocsek skalazodassal.
azért úgy tűnik, hogy több tesztben is sikerült komolyabbat javulni.
Leginkabb ezekbol jon az elony:
- L1D merete es asszociativitasa duplazopdott (16KB/4way-> 32KB/8way, de maradt WriteThrough, Intelnel Prescott ota csak WriteBack L1D-k vannak);
- L2 merete felezodott, de atlag latency 38->32clk (Intelnel Nehalem ota 256KB, de csak 10-12clk);
- A dekodolas tovabb javult a Steamrollerhez kepest, de reszleteket nem tudok;
- A Steamrollerhez kepest bovult a AGU portokon vegrehajthato utasitasok kore:Steamroller: 32+64b MOV reg, reg,
Excavator: MOV reg,imm/ADD/SUB/CMP/AND/OR/XOR/NEG/NOT/TEST/MOVZX/MOVSX;- Az AES ugras a AESENC/AESDEC utasitaspar gyorsulasanak koszonheto (9->6 clk), de ez semmi masra nem jo;
- A lassu FP utasitasok (DIV/SQRT) szepet gyorsultak (pl. VSQRTPD 44->25 clk), bar ezek eleg ritkan hasznalatosak; -
leviske
veterán
Az AIDA mely benchmarkjai reflektálnak legjobban az átlag felhasználás során nyújtott teljesítményre? Mert ahhoz képest, hogy korábban volt róla szó, mennyire harmat még mindig az Excavator, itt azért úgy tűnik, hogy több tesztben is sikerült komolyabbat javulni.
-
derive
senior tag
A Linux kernel levlistarol kiszivargott nemi info a Zen felepiteserol.
Ugy nez ki, modulok helyett 4 magbol allo "core complex"-ek lesznek es ezekbol fognak minel tobbet egymas melle legozni. -
alvaro
senior tag
válasz
hugo chávez #15823 üzenetére
(Nagyjából egyetértek. Ezért is van, hogy a mai intel procikat megrögzötten a P6 kládba sorolom. Persze én télen dinoszauruszgolyót akasztok ki a kertbe a cinkéknek és a harkályoknak, magamra pedig synapsidaként hivatkozom
)
-
hugo chávez
aktív tag
válasz
Petykemano #15747 üzenetére
"Szükség azért van jó szakemberre, mert a zen indulásával el kell kezdeni az 5 év múlva esedékes architektúra fejlesztését."
Nem túl egzakt (mert hát, nehéz is egyértelmű határvonalakat húzni...), de az Intel is kb. 2006 óta nem újított "totálisan" architektúrát. Szóval, amihez egy Keller-kaliberű arc kell, az nem 4-5 évente esedékes.
-
Oliverda
félisten
válasz
Yutani #15817 üzenetére
Ha nem értenéd az angolt, akkor itt elolvashatod magyarul.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano #15816 üzenetére
Oké, ezzel mit akarsz mondani?
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #15698 üzenetére
Csak érdekességképp: Jim Keller
-
Fiery
veterán
válasz
Yutani #15813 üzenetére
Nekem az a benyomasom, hogy az AM4-gyel egyfajta "jolly joker" foglalatot akar az AMD piacra dobni. Berakhato minden, ami csak el es mozog ebbe a foglalatba
Mainstream desktop CPU, mainstream desktop APU, high-end desktop CPU, low-power / olcso desktop APU (Kabini AM1 utodnak is jo lesz ez a foglalat), 1 socketes workstation, 1 socketes szerver, adott esetben high-end APU is ha HBM2-t integral, stb. A masik motivacio meg az lehet, hogy ha eleg az integralt FCH, akkor az alaplapon (foleg mini-ITX formatumnal) marad hely masnak, pl. M.2 slot. Nem gondolnam, hogy 100-200 plusz tű miatt annyival dragabb lenne legyartani az AM4 CPU/APU tokot vagy epp az alaplapokat.
-
Fiery
veterán
válasz
Yutani #15811 üzenetére
Kell a sok tű a PCIe savokhoz meg az integralt FCH-hoz. Azt nem tudom, mennyire lesz serulekeny, majd kiderul a gyakorlatban. Teny, hogy nem volt me'g olyan PC-s processzor, ami PGA foglalatba ennyi tűt szuszakolt volna be. FS2-nel (mobil Kaveri) volt 1107 tűs uOPGA, de hirtelen nem tudom, arra egyaltalan epult-e termek, vagy csak FP3-ra.
-
-
korcsi
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #15806 üzenetére
A műanyag kereten a hűtő "beakasztási" pontjainak helyzetéről van szó szerintem.
-
válasz
TESCO-Zsömle #15802 üzenetére
phobya uc-2lt
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #15802 üzenetére
"magán a kereten a hűtő felfogatási pontjai egyeznek a korábbiakkal."
Az eselyes, hogy maradt ugyanott.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
kleinguru #15796 üzenetére
Ha olyan blokkot vettél, amin nem cserélhető a leszorító, akkor meg is érdemled.
(#15791) Fiery: Plusz azt meg is kell majd tápolni.
(#15801) Fiery: Arra gondol, hogy a keretet fogó lyukak ugyan eltérnek, de magán a kereten a hűtő felfogatási pontjai egyeznek a korábbiakkal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest