Egy újabb státusszimbólum: itt az Athlon 64 FX-57

Az AMD hivatalosan ma jelentette be új egymagos csúcsprocesszorát, amely az Athlon 64 FX-57 jelzést viseli. Bár az Athlon 64 X2 családban már négy kétmagos típus is piacon van, a gyártó továbbra is kellő érdeklődésre számít az FX szériával kapcsolatban. Ennek oka a megcélzott vásárlóközönségben rejlik, melynek tagjai elsősorban játékra használják PC-jüket, márpedig addig, amíg ezeket a szoftvereket egy szálra optimalizálják, az AMD csúcsprocesszorai verhetetlenek ezen a téren. A kétmagos CPU-k előnye ugyanis csak akkor mutatkozik meg, ha egyszerre több alkalmazást futtatnak rajtuk, vagy pedig olyan programot, amelynél a párhuzamosítható feladatok több utasításszálra vannak bontva.

Az Athlon 64 FX-57 a 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával készülő San Diego magra épül, belső órajele 2,8 GHz, másodszintű gyorsítótárának mérete 1 megabájt. Az SH7-B3 revíziószámot viselő chip az SSE3 utasításkészletet is támogatja; a 939 tűs tokozásban továbbfejlesztett kétcsatornás DDR memóriavezérlő kapott helyet. A lapka maximális energiafelvétele 104 watt.

Az AMD eddig egy-egy új FX modell bevezetésekor a korábbit mindig kiemelte ebből a családból (és rendszerint a „sima” Athlon 64-vonalon futtatta tovább), így egyszerre csak egy FX szerepelt kínálatában, jó ideje a szokásos 827 dolláros listaáron. Úgy tűnik, most szakít ezzel a gyakorlattal, és a valamivel kisebb teljesítményű FX-55 fölé helyezi az FX-57-et, amelynek nagykereskedelmi ára jelentősen magasabb: ezerdarabos közvetlen rendelés esetén 1031 dollár – 30 dollárral több még a leggyorsabb kétmagos Athlon 64 X2 áránál is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés