Hirdetés
- Notebookosított mini PC-t leplezett le az AOOSTAR
- Vélemény: más cég lenne az Intel, ha korábban nevezik ki Lip-Bu Tant
- Barátságot teremtene az ARM és az Anti-Cheat rendszere között az Epic Games
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- Az NVIDIA szerint a nagyobb készletek stabilizálják majd az új GeForce-ok árait
- Hobby elektronika
- Steam Deck
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Leszámol a fekete képernyős hibákkal a GeForce driver gyorsjavítása
- Milyen SSD-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vaku topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
joysefke
veterán
válasz
solfilo #23222 üzenetére
ezzel az erővel odaírhatnák az 5600X mellé is, annak is ismert az alap órajele.
Ismert, de a program még nyilván nem ismeri, ezért ki sem tudja írni.
Gondolom úgy működik, hogy lekérdezi a CPU típusát a CPU-tól majd egy táblázatból kikeresi az adott procihoz tartozó gyári értéket és megjeleníti -
VirsLee
őstag
válasz
solfilo #23106 üzenetére
Én 3300X-et használok. Szerintem ez simán üzletpolitikai kérdés. Hibátlan CCX-ből lehet csak 3950-et, 3800-at és 3700-at késziteni
Ezen felül még a 120 dolláros 3300X-et is csak abból lehet összerakni, mert csak 1CCX van benne. Szerintem ez az oka. Nagy a kereslet a nagyobb procikra is, úgyhogy nem akarják kiszórni nagyon olcsón a hibátlan CCX-eket. 3 jó maggal jó lesz 3900-nak vagy 3600-nak, 2 jó maggal meg 3100-nak.
-
joysefke
veterán
válasz
solfilo #22930 üzenetére
Persze amit írsz az igaz, és egyébként olvastam is azt a cikket a HWSWn és emlékeztem is a tartalmára.
Amire rá szerettem volna világítani az az, hogy mivel a Renoir az nem egy (N+1)-ik a meglévő chipletdesignból összelegózott termék, hanem egy saját design egy a jelenlegieknél lényegesen nagyobb lapkával:
Az eddigi RyZEN mobil APU-k minimális fejlesztési-beszállási költséggel készültek, hiszen a már meglévő designt-chipleteket használták újra.
Ez megváltozik és ennek van egy az AMD-számára jelentős anyagi vonzata. A költségek függvényében elképzelhető, hogy az AMD számára nem lesz elegendő "pár százalékon bohóckodni" ahhoz, hogy a Renoir ne legyen nettó ráfizetés.
Ezen felül van még az a megfontolás, hogy a legyártott Renoir APU-chipek sokkal kevésbé újrafelhasználhatóak mint egy ZEN2 chiplet. Tehát jóval nagyobb a gazdasági rizikója egy mennyiségi félretervezésnek ha túl sokat vagy túl keveset rendelnek a TSMC-től. (Lásd Llano vagy Kaveri vagy melyikből rendeltek túl sokat és kukázták végül)
Petykemano:
Ezt értem, de maga a tervezés és a gyártáshoz a maszkok összesen hány 10M $-ba és mennyi másra fordítható erőforrásba kerültek? Nem azt mondom, hogy bukás lesz vagy hogy nem fog nagyot kaszálni az AMD, de ezzel most jóval nagyobb rizikót vállalnak mint eddig az utóbbi években.Pld erre mondtam én korábban ötlet szintjén, hogy pld egy ilyen Renoir tervezést lehetne részben megfinanszíroztatni a TSMC-vel. Nyilván ennek is van költsége, de leginkább siker esetén...
-
huskydog17
addikt
válasz
solfilo #22284 üzenetére
Szerinted nem lesznek Zen2 magos IGP-s Ryzenek?
Hiába tud, ha az nem támogatt hivatalosan, nagy különbség van a között, hogy hivatalosan, szabvány szerint van támogatva (értsd: garantáltan működni fog a 3,2 GHz) és az OC között, utóbbi semmi nem garantálja, hogy működni fog, ráadásul a usernek kell még babrálnia a BIOS-ban, míg JEDEC szabványnál nem valószínű, hogy a usernek hozzá kell nyúlnia a BIOS-hoz.
Azt hittem ez számodra is egyértelmű és reméltem nem kell magyarázni miért linkeltem, na mindegy.
Itt ez arról, hogy a CPU-k (legalábbis egyelőre az egyik oldalon) végre utolérték a JEDEC szabványt, ha ez az infó igaz. Már legfőbb ideje volt, igazából egy új arch-nál az lenne a minimum.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
solfilo #22216 üzenetére
> Annyi újdonság van benne,
most a hivatalos újdonság csak a ködös "mid of 2019" megerősítése volt.
semmi több.
http://ir.amd.com/static-files/37baf84d-71dd-4f71-b55a-db863b905547Az AMD50 -es szülinap ( május1) vajon hogy lesz megünnepelve? ( e-köré mondta a Bizgram ) Az Intel külön CPU-t hozott ki - valószínüleg az AMD is előáll valamivel, de nem biztos, hogy a Ryzen 3x-sokkal.
https://twitter.com/AMD/status/1101618116130414593Hogy a Bizgram infó igaz-e vagy sem?
Én nem venném se készpénznek se tisztán fake-nek.
meglátjuk.mindenesetre én nem látok olyan hivatalos infót az IR -es anyagban, ami teljesen kizárná a bizgram-os infót.
Akár úgy is lehet nézni, hogy a Bizgram-os infó a legkorábbi optimista becslés;
Az Investor info - meg egy konzervativ tartalékidővel rendelkező kijelentés.
( amúgy a tözsdei dolgoknál elég komolyan veszik az igéreteket - a SEC lecsap .... ; szóval én ezt az óvatosságot normálisnak látom az AMD részéről )persze ez nem jelenti azt, hogy a Bizgram-os infó tuti igaz.
Az is lehet, hogy vacilálnak a 2 megjelenési idő között ( május vagy július )
Jelenleg minden spekuláció - és az AMD managementje is bármikor változtathat.
Ha az árak és a teljesítmények tényleg ilyen igéretesek lesznek, akkor én tudok +2 hónapot várni júliusig. -
syberia
veterán
válasz
solfilo #22139 üzenetére
Az árazás az szerintem is kérdéses, továbbra is úgy vélem, hogy az AMD a piacszerzés érdekében a nagyon agresszívnak tűnő árakat is elhozhatja, különben nehéz lesz Intel vonalról leszakítania vásárlókat.
(#22140) Oliverda: Írtam olyat hogy ez tutibiztos értesülés? Kétlem hogy tőlük teljesen függetlenül jöttek az információk, tehát nagynak tartom a valószínűségét a realizálódásuknak. Ha nem lesznek jók az árak, vagy a teljesítmény, akkor kisnyúl. Bár utóbbira a CES-en láthattunk ellenpéldát.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
solfilo #21392 üzenetére
"#21391) hokuszpk: a dián nem +40% órajelet látok írva a 14 -> 7 váltáshoz. De legyen úgy, ahogy írjátok, örülni fogok neki."
szvsz egy bergyartonal nehez a +40% performancet maskent ertelmezni.
ha egy chiptervezorol lenne szo, akkor beszelhetnenk rola, hogy itt-ott-amott attervezik a dizajnt, es azzal nyernek teljesitmenyt. -
füles_
őstag
válasz
solfilo #21141 üzenetére
Az egy dolog, hogy limitált számban kaphatóak itt nálunk Ryzen APU-s notik, sokkal nagyobb gond inkább az, hogy alig szerelnek notikat az új APU-kkal. Ha egy-egy gyártó ki is ad valamilyen RR APU-val szerelt notit, akkor az különbőző úton-módon el van cseszve az inteles verziójához képest (single channel RAM bővíthetőség nélkül, SSD hiánya, fos kijelző stb.) és mellé még kb. 20%-kal fölé van árazva. De amúgy nem csak APU-s notik nincsenek, sima SR Ryzen notikat sem adtak ki a gyártók. Ez számomra teljesen érthetetlen, ugyanis a Ryzen ugyanúgy versenyképes mobil fronton is, mint asztali fronton, főleg az APU-k, amelyeknek nincs is Intel oldalról vetélytársuk az iGPU részt tekintve.
Valahol olvastam olyasmit, hogy most 2018-ban az AMD megnyert 60+ OEM Ryzen dizájnt, amibe a notik is beletartoznak, meglátjuk lesz-e ebből valami. Azt is írták, hogy a 2017-es évben a DIY piacra fókuszált az AMD, 2018-ban pedig inkább az OEM gépek és a notebookok kerülnek előtérbe. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
solfilo #21120 üzenetére
oke, visszaterunk ra az AM5 foglalat debutalasanal.
* erosen meglepne nehany gyarto, ha a 2017 -ben kiadott lapjaikra 2020 -ban adnanak ki biosfrissitest. nezd meg, mi van most, hogy megerkezett a Raven. nyogvenyelosen megy ez.
azonkivul pedzegetik itt, hogy 105W lesz a 2700X, azt nehany alaplapi vrm el se birja. -
Oliverda
félisten
válasz
solfilo #20897 üzenetére
Én sem low-on teszteltem volna.
Németh Péter: Úgy érted, hogy egy G4560 nem hajtaná ki?
joysefke
"-(1) egyel több komponens, egyel több gyártó, akinek a drivereivel kell törődni"
Nem mindegy, hogy a Radeon vagy a GF driverét kell feltenni? Az eggyel több komponens nem értem miért nyűg, ha van hely a házban. Legfeljebb akkor lehet, ha zajos a hűtés, bár mondjuk 1030-ból pont vannak passzívok is.
"Ha levonod a 2400G árából a gt 1030 árát, akkor is ott tartasz, hogy annyi pénzért nem kapsz erősebb CPU-t (az alaplapköltséggel kiigazítva) mint ami a 2400G-ben van."
Lehet, viszont azt se felejtsük el, hogy a 2400G esetében nem kapod meg egyazon időben a CPU és a GPU maximum teljesítményét, legalábbis a gyárilag belőtt 65 wattos TDP keretben biztosan nem. Különálló CPU és dGPU esetében ilyen probléma nincs.
Nem vitás, hogy a 2400G-ben van a piac jelenleg leggyorsabb IGP-je, csak éppen ez a szint szerintem még messze van az időtállótól. Egy Kaby-G kaliberű APU-val más lenne a helyzet, remélhetőleg erre nem kell majd annyit várni, hogy ez a teljesítményszint a jelenlegi 1030 környékére süllyedjen le.
-
Strapáciusz
csendes tag
válasz
solfilo #20629 üzenetére
Azzal van bajom, hogy nem lesz belőle csak 4/8, nem lesz belőle paletta ( ha minden igaz). Hogy ez teljesítményben mire elég az egy dolog. Mire végre valahára megjelenik, a 4 magjával (szerintem) belépőszint lesz. Te lecseréled (meg én is), de aki erre cserélni fog az szerintem most is AMD-t használ. Az Intelesek inkább I3-at vesznek mert ööööö.....Intel. Szóval én nem látom azt a piaci rést ahova ez desktop-nál jó lenne. Ha a Ryzen előtt jött volna, akkor szerintem "átcsábított" volna néhány delikvenst, de így szerintem késő lesz. (egyszóval pesszimista vagyok, úgy látom hogy megint sikerült valami jót csinálni és elb.....)
-
Strapáciusz
csendes tag
válasz
solfilo #20618 üzenetére
Desktop Ravent a népnek végre!
Ne haragudj, egy kérdés. Minek?
Ha minden igaz, nem lesz belőle csak négymagos változat. Az AMD elindított egy "mag háborút", így a legkisebb Intel is már négymagos. Most tűkön ülve várjak arra, hogy az AMD kiadjon egy belépőszintű APU-t? (Régóta várok már arra hogy legyen egy RR-es AIO, de mire megjelenik valami, nem látom lesz e értelme)
Szóval nagy a csalódottság. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
solfilo #20532 üzenetére
lehet.
Link"Ezekre a fejlesztésekre épülő lapkák már 7 nm-es node-on érkeznek, méghozzá a GlobalFoundries gyártósorain."
a glofo meg aszonta
7 nm -en 40% nagyobb teljesitmeny lesz.
"A nagy teljesítményű dizájnokhoz való kiterjesztéssel a node az 5 GHz-es órajelre is lehetőséget ad, bár ez részben egy tervezéstől függő tényező is."a 6 mag/ccx -et most nincs idom elokotorni, de azt is mar kb. feleve valami dian prezentaltak.
-
válasz
solfilo #20348 üzenetére
Ja, az számomra nem létezik, mert Bulldozer-alapú notis APU kicsit megcibálva. Amolyan legyen tessék-lássék APU AM4-re. Ok, túl sokat magyarázkodom, erre én is kíváncsi lennék, hogy mi tud. De ha jól emlékszem a GCN4 hozott igazán jó sávszélkímélő funkciókat, ami egy APU számára nagyon hasznos lehet. Továbbá az is izgalmas lehet, hogy a Vega-alapú IGP mit fog gyorsulni a csodadriverrel. Már ha előtte kiadják.
-
Fiery
veterán
válasz
solfilo #20021 üzenetére
En szemely szerint nem tudom erre a valaszt. De nyilvanvaloan az iGPU resz es az x86 resz kozotti markans kulonbsegeket kell egy ilyen processznek megfeleloen lekezelnie. A Kaveri kapcsan is rengeteget szivott az AMD, mire nagyjabol osszerakta a processzt, amivel az iGPU is rendesen gyarthato volt, es kozben az x86 resz is viszonylag magas orajelre skalazodhatott (a megadott TDP kereteken belul). Egy "tiszta" CPU-t (amiben nincs iGPU) mindig konnyebb legyartani, mint egy APU-t vagy APU-nak megfeleltetheto termeket.
-
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #18102 üzenetére
A Bristolban csak azt sajnálom, hogy az eltelt majdnem egy évnyi időben akár portolhatták volna a Samu 28nm Rx soi nodejára, amiről ugyan kevés szó esik, de elvileg kész van. A portolás jóval egyszerűbb, és olcsóbb, mint finfetre. A wafer drágább, de kis volumenű termékeknél ez megérheti. Persze nincs ingyen sem pénz, sem emberi erőforrás tekintetében és nem hibáztatom az Amdt, hogy minden erejével a zen startján dolgizik. De Body biasinggal egy fogyasztásban nagyon versenyképes terméket tudtak volna lerakni a miniPC és mobil vonalra.
-
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #18100 üzenetére
Szeritem a "Zen + GCN" csak összeadást jelent.
A magasabb egyszálas teljesítmény miatt persze indokolt lehetne az újabb magokat használni, hisz nagyobb kérdőjelek most is a kevesebb magszámú ma mainstream kategóriának nevezett sávban tolulnak, de szerintem úgy lesz - a jövőben is -, hogy az APU időben elcsúszva érkezik majd a CPU-hoz képest. -
stratova
veterán
válasz
solfilo #17514 üzenetére
Szvsz mivel ezeknek eleve nem fekszik a kimondottan magas órajel, mert Carrizo/Bristol nem HPL hanem HDL megoldás, azaz a magas órajel helyett alacsony fogyasztásra tervezték (és bevallottan kb. 25 W az ideális tartománya), felesleges is lenne. Már Athlon X4 845 is nagyon magas feszültséget igényel 4,2 GHz-hez.
-
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #17511 üzenetére
A12-9800: 3,8/4,2@65W
Elnéztem valamit?Azt mondtam, hogy az Athlon X5 950 órajelei ehhez képest alacsonyak és maga a 950 is alacsony számozást jelent az előző (Godavari) szériához képest: 880k volt a legmagasabb.
(#17512) Goose-T
Igazad van, a platform miatt nehezen lehetne rebrand. -
stratova
veterán
válasz
solfilo #17487 üzenetére
Mea culpa, a megszokás... (hogy az eddigiek nem tudták)
Nem is olyan vészes ez az A10-9600P, A10-9800P talán már elcsípi újra több szálon a Skylake i3-at.
(#17490) Goose-T
A Pavilion mellett azért legalább HP-nál volt korábban Probook később Elitebook, de az új AMD-s modellek rendre az alsó kategóriában jelentek meg először. Bristolból HP-nál egyelőre ez a legkomolyabb gép. Bár ez egy ideje az Envy név megcsúfolása. -
-
lee56
őstag
válasz
solfilo #16220 üzenetére
Enyhén szólva is vicces, és az ilyen "szakértői" alapokból lesznek az olyan szintén zenész remek meglátások, hogy a gyi3 is lenyomja, meg az FX nemhajcsa ki stb. stb.. . Egy valamit felejtenek el ilyenkor, amikor 80%-ban olyan (játék, de amúgy általánosságban is) programmal tesztelnek, ami még véletlenül sem használna ki 2-3 magnál többet, hogy akkor talán nem kellene annyira csodálkozni az ilyen eredményeken. Ezek közül egyedül talán a Crysisok de leginkább a 3, ami igazán jól skálázódó multicore képes motor, a BF4-é is az lenne, csakhát multiba kéne tesztelni, ami fogadni mernék ebben a tesztben nem történt meg... Singleplayer cpu-light játétkok, ezigen. Amikor egy i3 és egy i7 között átlagosan 10% eltérés van teljesítményben, ebből inkább az a szomorú tény látszik csak megint, hogy a régebbi és sajnos még a mostanság megjelenő játékok / programok többsége még mindig nem skálázódik hatékonyan a magszám növelésével. Ez az ami már kb. 10 éve probléma, ez az amiért mindenki futólépésben elindult az APU-k irányába. Csak az a vicc, hogy annak megintcsak nagyon az elején vagyunk még és ha hasonlóan sokáig tart majd szoftverfejlesztői szemszögből, mire elkezd gyümölcsözővé válni ez az út, akkor Abu majd az öregek otthonából fog talán először olyan cikket írni, amiben gyakorlati haszna is lesz a mindennapokban, mérhető értékben.
DX12-vel viszont mintha kicsit megcsillant volna a fény az alagút végén (má multicore kihasználtság terén), és ha szerencsénk van nem a tehervonat az, ami szembe jön.
Jah és a lényeg lemaradt bocsánat : Szóval a single core teljesítmény marha fontos igen, de azért nem fog visszatérni az egymagos éra már valószinüleg. Szóval manapság, meg a jövőben már nagyon nagyon ciki lenne, ha minimum 4 magot nem sikerülne noormálisan kihasználni, mert amég ez nem következik be addig a processzorain jó része csak malmozik a sötétben, és nem csak az FX.
-
apatyas
Korrektor
válasz
solfilo #16175 üzenetére
Oli #15831
apatyas #15835
A Bristol még 28-on innen lesz inkább. -
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #15647 üzenetére
Sajnos már csak a wccf -es link van. De én akkor a gigabyte honlapján tényleg megtaláltam a cpu support list oldalon, mert kiváncsi voltam, hogy kamu-e. Most már nincsenek ott. Tehát biztosan mondom vagy igaz, vagy meghekkelték őket, vagy tévedtek, de tényleg fenn volt a gigabyte honlapján.
-
Fiery
veterán
válasz
solfilo #14769 üzenetére
Szerintem egyszeruen nincs kapacitasuk a Bulldozer vonalat folytatni. A Zen egy grandiozus projekt, plusz ott vannak az ARM-os probalkozasaik is, na meg a Nolan, sz'al elegge le van foglalva az amugy is megnyirbalt R&D osztalyuk. En szemely szerint orulnek neki, ha lenne kapacitasuk jovore piacra dobni me'g egy frissitest a Bulldozerhez, de valoszinuleg nem fog megtortenni.
-
Fiery
veterán
-
Fiery
veterán
válasz
solfilo #14607 üzenetére
"Több típusnál visszalépés van a Kaveris társához képest."
A Richland --> Kaveri valtasnal is volt visszalepes orajelben, sz'al ez nem feltetlenul meglepo. A die-hard AMD fanok ugyis megveszik igy is a Godavarit, a tobbiek meg mar a Kaverinal se hittek el, hogy az lesz a messias. A mobil vonalon a Carrizoval (meg majd a Nolannel) sokkal tobb eselye van az AMD-nek, a Godavari a desktopon csak felesleges erolkodes, hogy betoltsek az urt a Zen erkezeseig, es megprobaljak megtartani a rajongokat. Egyszerubb lenne elengedni a TDP-t egy FM2++ foglalattal, es fel**rni az orajelet 5 GHz-re, ahogy tettek a Visheraval.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Mikrotik routerek
- Hobby elektronika
- Steam Deck
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Leszámol a fekete képernyős hibákkal a GeForce driver gyorsjavítása
- Synology NAS
- Milyen SSD-t vegyek?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest