-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tthom
senior tag
válasz
Goose-T #29199 üzenetére
Nagywinchi, de előtte ugyanez a paneltáp + kockatáp kombó vígan elvitt egy i3 + SSD + 3.5 winchit.
Viszont most ATX táppal próbálom, eddig megy, holott az előbb már 1-2 perc után megpusztult. Szóval vagy a kocka adta meg magát, vagy a paneltáp.. Persze azért hagyom még egy órát másolgatni..
Érthetetlen.
-
tthom
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Adott a házi kis média szerverem.Paneltáp, Asrock Q1900B-ITX, 2gb ram, winchi.
Elkezdte mostanában azt csinálni, hogy néha fogja magát és nem elérhető a winchi. Konkrétan vettem egy nagyobbat, másolnám át rá a cuccokat, elkezdi másolni, aztán egyszercsak write error és megszűnik láthatónak lenni, mármint a rákötött merevlemez. Újraindít, ismét látszik..
Amiket kipróbáltam:
- kétféle külső táp
- kétféle HDD
- kétféle SATA kábel, hol egyik, hol másik portba dugvaEddig mindegyikkel előjött. Most majd kipróbálom egy régi ATX táppal az egészet, de nincs több ötletem. Mi okozhatja ezt? Megpusztul az alaplap? Openelec van rajta, ha memória gondja lenne, gondolom az is összeomlana akkor is, ha nem másolok, csak simán fut a gép.
-
törölt tag
Lehet hogy szoftveres/beállítás jellegű a problémád, megérhet egy kérdést itt:HTPC topic
(#29185) Seep: ez a beméretezett rajtokról nem derült ki. Teljesen stabil így hogy a tömegközéppontja a kupakon kívül van, paszta egyenletesen szétterül?
-
kisza25
félisten
válasz
kisza25 #29186 üzenetére
nem jó a link
Seep: hát még én -
kisza25
félisten
ezt ajánlották kompakt vizes topikban ENERMAX Lepa AquaChanger 120
-
kisza25
félisten
mondjuk ez sem olcsó, mert 12500Ft és még venti is kell rá normális, szóval ~15eFt léghűtőre, na mindegy mostmár lesz kompakt víz és megfogadom a kolléga tanácsát az összes ventit kifelé fújóra rakom, a vizet egyszerűbb is lesz úgy felrakni, ha ez nem oldja meg a problémámat kidobom az egészet a kukába
a loki is lehet felmenne ilyen szorosan, de a zárlat miatt nem kockáztatom az egész gép épségét, neked van hátlap a VGA-n -
Seep
senior tag
válasz
kisza25 #29180 üzenetére
Direkt azert csinaltam a kepet, hogy lassatok mennyi hely maradt a vga es borda kozott. Es a Strixen meg van hatlap is. A mi lapunkara amugy csak ugyeskedessel megy fel, mivel a vga socketje mellett van egy kondi ami miatt nehez feltenni a huto rogzito keretet. Nehez de nem lehetetlen
-
kisza25
félisten
válasz
Goose-T #29175 üzenetére
ok megpróbálom azt is, huha lesz mit szerelni a héten, kezdődik ott, hogy loki-t ki és vizet be, ehhez teljesen ki kell szerelnem mindent a tápot leszámítva
iszilard: annyi talán nincsen, de a procihűtő teljes terjedelmében 70+ fokos, az alaplap chip is tolja a meleget és a kis GTX 960 70-72 fokos és az is full a gépház belsejébe tolja a meleget, fönt plexi van lyukak nélkül, így megreked a meleg elég kicsi a belső rész ráadásul, most a CPU hűtő sem hátrafelé fúj -
Goose-T
veterán
válasz
kisza25 #29172 üzenetére
Szerintem állítsd be az összes házventit úgy, hogy kifelé fújjon, ekkor a leeső légnyomás hatására sok friss levegő fog betódulni a szabadon maradt szellőzőnyílásokon. Ilyen kicsi és zsúfolt házaknál szerintem nem jó ötlet a kereszthuzat, mert a levegő csak gyorsan végigmegy a legkisebb ellenállású folyosón, aztán el is hagyja a házat.
-
Seep
senior tag
válasz
hszilard666 #29171 üzenetére
A Strix siman belefer, a True Spirit 120i viszont kb 5mm el magasabb mint kellene
-
kisza25
félisten
válasz
#16939776 #29169 üzenetére
már gondoltam rá, hogy megfordítom, pláne ha meglesz a víz, mert azt igazából csak oda tudom felszerelni, de hátul nincs porszűrő,
a másik tippem az SSD túlmelegedése, mert még azok bírják talán a legkevésbé ezt a 70 fokot, az alaplapot tapogattam, elég forró, de pár másodpercig bírta a kezem (mondjuk szakács vagyok) az olyan 60-70 fok lehet, szóval marad az SSD,
ez a kisebb GTX 960 jobban befűt, mint a korábbi majd 10 centivel nagyobb gtx 960 és a loki is jobban fűt,
na meg az előző 960 végigért a házon, szóval elzárta a hő útját az alaplap felé,
mindegy jövőhéten jön a víz és át kell gondolnom az egész elrendezést, mi hova és szellőzés melyik irányba legyen, szeretem ezt a házat nem akarom lecserélni
tudom kiakasztó vagyok a folytonos variálásommal (magamat is kiakasztom vele)
-
törölt tag
válasz
kisza25 #29168 üzenetére
Igen. ha egyre nagyobb hőforrásokat teszel be, akkor előalhat ez a helyzet.
Azért a GPU és a tápcsatlakozó között jó lenne tudni milyen meleg a VGA-n a VRM. Ha jól értem emeltél rajta órajelet?!
Másrészt ha túlmelegedés miatt csinál ilyet az alaplap, akkor ki lehet tapogatni. 105-150C° körül lövi le, a termikus védelem az aktív alkatrészeket, lesz idő megtalálni.Egy nagyon triviális dolog: Ha megfordítod a szellőzést a gépházban, úgy hogy a 2db 80mm-es venti fújja az alaplapot és az elő venti tolja ki a meleget akkor mi történik?
-
kisza25
félisten
válasz
#16939776 #29167 üzenetére
tegnap feltekertem a ház ventiket, szinte egész nap játszottam és nem volt fagyás
nem szemetel a VGA (memóriánál azt szokott) és a 2db venti az egész VGA-t lefedi és pörög is terhelésnél ~1700-at, a táp 2 hónapos seasonic beles, azért gyanakszom az alaplapra, mert minden más monitorozva volt, mert még tesztelem a VGA-t milyen játékbeállításokat bír (GTX 960 4GB) azért átnézem a kondikat
Na átnéztem, nincs pupos kondi, jövőhéten jön egy "játékvíz" próbára és marad a ház, mert végignéztem a teljes piaci kínálatot, egyik kuckó sem tetszik igazán, ez nagyon bejön, csak a 80 mm ventik miatt szívok, de nem lesz akkora hő a gépházban akkor már nem lesz gond remélem -
törölt tag
Meg kellene nézni linX-el hogy hogy a legnagyobb beállítható memóriamennyiséggel le fut-e hibátlanul 5-20 kör.
Ezen pedig 1,025V-ot ír:[link]
(#29159) kisza25: először is neked is egy linX tesztet javasolok hogy a beállításaid stabilak-e, másrészt a vga VRM, alaplapon a chipset, és a táp hőmérsékletét ellenőrizd. táp belsejében is szét nézhetsz púpos/kiszáradt kondik után.
-
MésziGab
tag
Hy
Használ vki XIGMATEK OCTANS házat?
Mennyire lehet jó a szellőzése?
Egy
Asrock h97m pro4
TT Hamburg 530W táp
Intel i5 4590
Geforce GTX 960 4GB konfigot gondoltam bele! -
kisza25
félisten
úgy fest túlmelegszik nekem is valami a házban, mert tegnap pár óra játék után csontra fagyott a gép és többszöri újraindítás után sem indult el csak miután vártam 5-10 percet
a VGA ~70 fok, a proci is ez körül mozog, azok nem melegszenek túl, viszont annyira befűtenek, hogy már kevés a leszabályozott 2 venti hátul és elöl, szerintem a lapon melegszik valami túl
melyik a legjobban szellőző mini-itx kuckó?
már agyalok egy COOLERMASTER N200-on, tudom, ez nem itx, de nem találok semmi jó házat most -
MésziGab
tag
Asrock B75M-itx
Intel i5-3350P
Corsair 8GB DDR3 1600Ez mellé a konfig mellé milyen VGA-t ajánlatok,amit még kitud hajtani?
-
aelod
veterán
Ujrahúztam a win 8.1-et. Usb-ről elkezdtem filmet nézni és ujraindul így is. Nem tudom mi lehet az oka....
-
aelod
veterán
-
patomi
őstag
Itt találod a bios beállítást, amit keresel. A gumi tartókat mindenképpen érdemes beügyeskedni, sokat segítenek a zajcsillapításban.
-
-
aelod
veterán
Na ezt állítottam össze, hosszas keresgélés után.
Cm elite 110+QC5000-ITX/PH+4GB DDR3 Corsaire Vengance+Be quiet! SYSTEM POWER 7 | 300W+1 WD server vinyó+2tb-os wd+80gb wd
Leteszteltem a hőfokokat, amikor ezt írom a proc 53 fokos. Win 8.1 driver frissítés alatt felment 65-re is, ezért a borda fölé raktam egy coolink swift ventit. Linx alatt 8pecig ment 60-62 fok között ingadozott a hőmérséklet.
Ami zavar az a vinyó kerregése, a ház nagyon átadja neki a rezgést. Lehet azért mert nem tettem alá a gumiharangokat. Nem volt hozzá elég kézügyességem. De majd kitalálok valamit.Valaki tudna abban segíteni, hogy ennek a lapnak a beállításai között hol találom a videokártya memória méretének a kiosztását? Jelenleg 512Mb-ot ír, hogy annyi van neki kiosztva. Ezt tudom állítani nagyobb értékre?
-
shteer
titán
válasz
MésziGab #29138 üzenetére
nézegesd az adatlapunkat
amúgy kíváncsi voltam és ezt hoztam össze iponon:
Termék típus Termék neve Mennyiség Ár
Alaplap GIGABYTE GA-B85N Phoenix 1 db 26.383 Ft
Processzor INTEL Core i3-4130 3.40GHz 1150 BOX 1 db 34.336 Ft
Memória TEAM GROUP 8GB Elite Plus DDR3 1600MHz CL11 KIT TPKD38G1600HC11DC01 1 db 13.322 Ft
Videókártya GIGABYTE GV-N960IXOC-2GD GTX960 2GB GDDR5 OC PCIE 1 db 57.184 Ft
Merevlemez TOSHIBA Desktop 500GB 7200rpm 32MB SATA3 DT01ACA050 1 db 12.789 Ft
Ház COOLERMASTER Elite 110 1 db 13.025 Ft
Táp CHIEFTEC GPS-450AA 450W 1 db 10.325 Ft
169.270 Ftbár én procit apróból vennék + később egy SSD bele
-
HookR
addikt
MSI Z170I Gaming Pro AC - techpowerup.com
Sajtófotózásnál elő-előfordulnak kisebb anomáliák. Mint jelen esetben a 8pin-es tápcsatira rálógó hűtőborda.=======================================
(#29136) zed1983: Gondolom mert több házzal is kompatibilitási problémákat vetne fel. (SATA csatlakozóból egyrészt akad 90 fokos kialakítású, másrészt nem mind néz abba az irányba, így nem létfontosságúak.)
-
MésziGab
tag
Hali
Szeretnék egy úgy gépet,de sajnos még nem vagyok jártas Mini-ITX témában!
Tudnátok egy jó konfig összeállításában segíteni? A keret 170.000 Ft! Játék orientált legyen
Hatalmas köszönet! -
Ðávid
aktív tag
Sajnos nem.
Az ilyen speciális alkatrészekkel az a baj, hogy itthon nem vagy csak alig beszerezhetőek és akkor is horribilis áron, amennyit számomra már nem ér meg. Akkor sem járnék feltétlenül jobban, ha külföldi oldalról rendelném meg.Alaplapot nem szeretnék cserélni egyelőre.
Tegnap estére végül döntöttem: "Nap közben gondolkodtam a dolgon és arra jutottam, hogy maradok az egyszerűbb megoldásnál: IGP lesz memóriabővítéssel és RAID kártyával." Ehhez majd valamikor jön még egy erősebb processzor is, de első körben a RAID kártya. Ez a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás. Már most is használok egyet ebben az alaplapban, de az csak két SATA csatlakozós. Ezt váltaná egy komolyabb darab.
-
HookR
addikt
Gigabyte Z170N-WiFi hivatalos oldal - [link]
==========================================
(#29129) s10: Tudsz ilyen szalagkábel létezéséről? Mert lehet egyszerűbb lenne kicsit alább adni az igényekből és eleve olyan alaplapot választani, amin van 6db SATA + mSATA/M.2, mint például a fenti Z170-es Gigabyte-on. Vagy korábbi generációból is lehet szemezgetni: #28332
==========================================
-
Nirvanus
aktív tag
A póni nem eladó.
A monitor pedig ő lenne. Én is valamilyen Shuttle csodára gondoltam, de ez még azokhoz képest is pici. Valamit majd kezdek vele (próbaképpen már leteszteltem, hogy van-e haszna egy Velocirapcin, a hőcsöveket a merevlemezre ragasztva le is húzott zsigerből 5-7 fokot passzívan róla).
-
HookR
addikt
"A lejjebb levőnél már természetesen nem lenne ilyen gond."
Ez az a rész, ami nem tiszta, mert ha a LP kártyát rögzíted a teljes magas helyre csavarral, hogy alatta elférjen a flexibilis PCIe splitter, akkor ahhoz hogy mellé teljes magas kártyát csavarozhass (ekkor a kártyák teteje van egy magasságban), a splitter mindhárom csatlakozója között flexibilis kábelrésznek kellene lennie, hogy a kártyák különböző magasságban lévő csatlakozóira rádughasd. Olyasmi módon, mint az IDE szalagkábelek esetében. Vagy máshogy gondoltad? -
imibogyo
veterán
válasz
Nirvanus #29119 üzenetére
Első körben én valamilyen barebone gép hűtésére gondolnék...
Ez a kis Shuttle hűtő például nagyon hasonló, csak 3 heatpipe-os.(#29120) Pete55555: Rainbow Dash
(#29121) shteer: egy monitor ha jól tudom (Acer, vagy Benq-re tudok elsőre gondolni), csak most épp nem találom. De majd Nirvanus kijavít/kiegészít...
-
Ðávid
aktív tag
8 db SATA csatlakozó lenne az ideális.
"A lejjebb levőnél már természetesen nem lenne ilyen gond."
Azt akartam mondani, hogy ha a risert beteszem az alaplapi PCI-E foglalatba, akkor vele egy vonalban már csak low profile magasságú kártyát tudok (elvileg) becsavarozni a gépházba.
Itt a képen látszik mire gondolok (remélem), ugyan csak x1-es a sín:Nem rossz az alaplap elrendezése, de nem szívesen cserélném le a mostanit (potom pénzért sikerült megvennem az Iponban). Egyébként szerinted még beszerelhető lenne egy Bitfenix Prodigy-be?
Nap közben gondolkodtam a dolgon és arra jutottam, hogy maradok az egyszerűbb megoldásnál: IGP lesz memóriabővítéssel és RAID kártyával.
-
HookR
addikt
"...nem elég az alaplapi SATA csatlakozó."
Hányra van szükséged?"A lejjebb levőnél már természetesen nem lenne ilyen gond."
Ezt a részt nem értem.RAID kártyának nem kell x8-as sáv, sőt x4 se. Nem lenne egyszerűbb olyan lapot venni, amin eleve van 2db PCIe sín? Egy x16-os a dVGA-nak és egy x1-es a RAID kártyának. Például: ASRock H91M-XT Plus
-
Ðávid
aktív tag
-
-
Ðávid
aktív tag
válasz
AxBattler #29108 üzenetére
Inkább csak a tudat.
De ettől függetlenül úgy vagyok a gépeimmel általában, hogy lassan, de fejlesztem őket. Például a Socket 1155-ös gépemet is kezdtem egy i3-3220-szal, aztán jött egy i5-2390T majd végül egy i7-3770 (direkt nem K-s). Mellette az alaplap is változott (Asrock B75M-ITX, aztán Asus P8B75-V, végül Maximus V Gene) és a RAM is 8 helyett 16 GB lett.
Így vagyok a mITX-es gépemmel is. Kerüljön bele több memória, jobb processzor apránként. -
kisza25
félisten
Az AMD leleplezte a Radeon R9 Fury Nano videokártyát
Kicsi a bors, de erős: elrajtolt az apró AMD csúcskártya (r9 nano)
nem lesz halk és hűvös, 75 fok 42dB(A) -
Ðávid
aktív tag
válasz
#16939776 #29101 üzenetére
Igazándiból még csak gondolkozom az egész koncepción. A mITX-es gépemben elvagyok az IGP-vel is, de kicsit zavar, hogy a RAM-ból vesz el memóriát. Ezért merült fel a külön VGA gondolata bennem. Ezzel kapcsolatban csak annyi lenne az elvárás, hogy egy slot legyen a magassága és normálisan menjen vele a Full HD videonézés.
A legegyszerűbb kártyáknak gondolom nem lehet valami nagy a TDP-je.Gyorsan meg is néztem egyet. Például a GT 720-nak a specifikáció 19 W-ot ad meg. A PCI-E csatlakozó maximum 75 W-ot tud leadni, így ez alapján marad elvileg 56 W a RAID kártyának. Ezek TDP értékével nem vagyok még nagyon képben, de talán elég lenne neki. Konkrét kártyát még nem néztem, de Hardveraprón szoktam látni 15 ezer Ft körüli összegért olyat, ami nekem jó lenne.Persze lehet teljesen feleslegesen agyalok az egészen és jobban járnék azzal, ha a 8 GB RAM-ot bővíteném 16 GB-ra, mellé vennék egy RAID kártyát és kész.
-
törölt tag
Mechanikailag OK, low profil kártyákkal, ahogy leírtad, de ezen nincs külön 12/5/3,3V táp csatlakozó kialakítva.
Meg kellene nézni a két kártya doksiját, hogy honnan mekkora áramot vesznek fel, és összevetni összegüket a PCI-express szabvánnyal, és a riser leírásával, nehogy túlterheld a szalagkábelt/alaplap csatlakozóját.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest