- 420 mm-es AIO-val jön a DeepCool "lopakodó" alaplapokat is támogató nagytornya
- Primary RGB Tandem OLED panelt kap az LG 27 hüvelykes gaming monitora
- Megmenti a Sony 8K-s ígéretét a Pure Pool Pro
- Sallangoktól mentes ultraszéles monitorral jelentkezett az LG
- Válságba taszíthatja Oregon államot az Intel leépítése
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen házat vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Azonnali notebookos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. július
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
zapikanka
tag
Sziasztok!
Telekomos 1gigabit-es internet - Sagemcom F@st 3890 V3 routerrel van nálunk panelban.
Igazából amire mi használjuk arra tökéletesen elég lenne (wifin: 3 telefon, 4 laptop, vezetékesen pedig egy okos tv), de sajnos valamiért eldobja az összes wifi kapcsolatot és nem is enged újra csatlakozni, csak router restart után. Ez elég idegesítő tud lenni egy Zoom/Teams megbeszélés közben pl.
Tudnátok ajánlani egy megoldást és routert erre a problémára?
Megoldás alatt azt értem, hogy kukázzam teljesen a Telekomos routerem és vegyek egy teljesen újat, vagy használjam bridge-ként a telekomos routert és egy új router legyen a helyi hálózatnak (vezetékes, vezetéknélküli)?
Ajánlóból ezt néztem ki: [link]
Ez jó lehet a fent felsoroltakra?
Köszönöm.
Üdv,
z -
holderes
tag
Kintről hozott Huawei B535 asztali routert vásárlás előtt,telefonból kivett simkártyával (telenoros) tudom tesztelni?,próbálni?
-
koni016
tag
válasz
Core2duo6600 #86595 üzenetére
Konzolos bolt, de emailbe lehet rendelni tőlük arról az oldalról ahonnan szerzik be a cuccokat. Nincs nagy választék, meg néha a termék sincs készleten amit szeretnél, és neked kell bemenni a rendelésedért.
Úgytudom sok kis számtech bolt elfogadja a szépkártyát, csak utána kell járni. -
koni016
tag
válasz
Gubek-Einste #86591 üzenetére
- Másfél szobás lakásba lenne használva
- Most 100Mbit/s-es Digis netem van, de gigabitesre akarom bővíteni ha lehetséges
- 2 számítógép, 1 PS4 van rádugva kábellel, plusz néha mobil megy wifiről
- szépkártya szabadidőről akarom elkölteni a pénztés az oldalról ahonnan lehet vele fizetni ez a legolcsóbb normális router, szóval más nem jöhet szóba és rájöttem hogy fölöslegesen írtam le a felső sorokat xD
- de ha már elkezdtem akkor csak ennyi hogy 1 gigabitet normálisan széttudja osztani kábellel, wifiről meg max 2 eszköznek kell netezésre. Az első hosszászólásomba is írtam hogy a régi winyókat akarom még befogni adatmentésre
- tl-wr1043nd ez volt az előző router, szerintem már bőven 15 évesNasokat néztem, de nagyon drágák. Így ez a dokkoló is 20-25ezer körül lesz, de tetszik hogy SSD-t is belelehet rakni, meg lehet vele klónozni is. Az igényeimet kielégítené a router is meg a dokkoló is. Csak arra voltam kíváncsi hogy hálózaton felismerné-e a dokkolót. Mindenképpen kényelmesebb lenne, mert nem kéne egyik gépből a másikba dugdosni ha leszeretnék menteni valamit.
Köszi Kezo0, akkor bátrabban fogok beruházni rá
Nekem az is elég lesz ha az egyik winyót látja hálózaton.
-
válasz
Gubek-Einste #86592 üzenetére
-
-
válasz
koni016 #86586 üzenetére
Asus Router AC1750Mbps RT-AC65P ezt a routert néztem ki
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Milyen típusú a jelenlegi router?Én a dokkoló helyett inkább egy NAS-t vennék, sokkal jobban járnál.
-
Üdv!
Most csak így nagy vonalakban érdeklődnék, hogy ha arról van szó, hogy egy router fizikai WIFI ki/be kapcsolós, akkor az általában, csak egy "alaplapi" trigger gomb és a software kapcsol át, vagy egy tényleges "push to switch" gomb, ami megszakítja a wifi antenna kapcsolát/ leoldja a modult/ lekapcsolja a modul áram ellátását ÉS esetleg tájékoztatja a software-t?
Érik egy vétel talán, de úgy sem bírom ki, hogy ne nézzem végig az összes gyártó összes termékét... csak érdekelne, hogy ha valaminél nem látom biztosan, akkor az inkább ez, vagy inkább az.
-
koni016
tag
Sziasztok, most fogom lecserélni a routerem valami újabbra és a winyókat SSD-kre.
Az a kérdésem lenne, hogyha a régi winyókat beteszem egy merevlemez dokkolóba és bedugom a routerbe, akkor felfogja ismerni? Az egyik egy 1 terás a másik egy 3 terás winyó. Két számítógépről akarom majd a fontosabb dolgokat havi szinten elmenteni.
Asus Router AC1750Mbps RT-AC65P ezt a routert néztem ki
és ezt a dokkolót: Delock 62661 SATA HDD -
tlala
addikt
válasz
Integrator #86580 üzenetére
Xiaomi AX3600-at használok, nagy megelégedettséggel, minden gondomat megoldotta.
Persze ennek is megvannak a korlátai, de kitűnő teljesítménnyel bír, nagyon jó ár/érték viszonnyal. Már készül rá az openwrt fw is, ami jelentős további előny lesz.
Gyere át a topikjába, ott találsz valós felhasználói tapasztalatokat, nem csak találgatós véleményeket. -
-
CheGhost
aktív tag
Régebben nézegettem ezt a .11r "kapcsolót", de akkor nem értettem meg. A videó sokat segített. Egy próbát megérhet. Köszi!
#86575 Core2duo6600
Köszi neked is.
Igen a Mikrotik és az Ubiquiti nem jutott az eszembe. -
CheGhost
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #86577 üzenetére
Szia!
A lakás falai beton és ytong vegyesen, csúsztatott zsalus építési móddal, a belváros közelében. Ebből 2 ytong falat kellene átvinnie az új rendszernek. A jelenlegi rossz vételű hely kb. 6-8 m-re van a routertől.
A 2,4 GHz-es sáv eléggé "szennyezett", az 5 GHz-es sávon csak 2-3 szomszéd van.
Jelenleg 150 Mbps upc netem van, az elég nekem mindenre. Később is inkább az alsó szegmesből választanék.
A belső hálózaton 1-1 nas, médialejátszó, konzol, asztali gép, és változó feladattal rPi4 van. A vezeték nélküli hálózatot 3 telefon, 2 notebook használja, de nem egyidőben.
A rendszerre nem lőttem be árat, most inkább a lehetőségeket mérem fel. Ha mégis kell mondani árat, akkor 40k, max. 60k Ft. De nem mennék el a végéig, ha elfogadható is van kevesebből.
A korábbi hozzászólásom alapján inkább a lefedettség és a stabilitás a fontosabb, mint a sebesség wifi esetén. -
dkess
őstag
válasz
Integrator #86580 üzenetére
Szia,
Pont ma is volt szó a "testvérmodelljéről, de az emlegetettről is korábban ebben a topikban. A saját topikjában is körülnézhetsz, ha horrorsztorikra vágysz. A személyes véleményem, hogy még rohadt drága is ...
-
Integrator
aktív tag
Sziasztok.
DIGI 1000 mellé kellene egy router, amin nagyon gondolkodom, az a Xiaomi Mi AIoT Router AX3600. Van, aki ilyet használ? Pro/kontra? Megéri megvenni? Esetleg valaki, aki saját tapasztalatai alapján mást ajánlana?
Köszönöm,
Dani -
0utsider
tag
válasz
nullpoint #86572 üzenetére
Megnéztem neked a sebességeket.
A pontos adatokat nem írtam fel, de kb ugyan azt a sebességet mértem mind UTPén, mind 2.4 GHz-en, mind 5 GHz-en.
Pár tizedes eltérés volt csak. Mérési hiba határon belül volt minden kapcsolat.
A ping 10 és 12 közt volt.
Szerk: a feltöltési sebesség volt csak egységesen kevesebb wifin, mint LAN-on. Ott csak 7,8-at mértem, mind 2.4-en, mind 5-ön.
-
-
dkess
őstag
válasz
CheGhost #86574 üzenetére
Szia,
Avagy a "B terv", ha maradunk az OpenWRT berkein belül. Nem tudom a jelenlegi router -ed illetve annak OpenWRT implementációja hogy áll a 802.11 k/v/r -el - ennek kérlek nézz utána.
Amennyiben ez a megoldás tetszik, akkor itt egy YouTube videó ennek részletezésével illetve a konkrét beállításáról: [link] . Ebben az esetben adná magát egy legalább hasonló képességekkel rendelkező és OpenWrt kompatibilis eszközt beszerezni és kábeles összeköttetéssel konfigurálni a Mesh hálózatot.
-
CheGhost
aktív tag
Sziasztok!
A jelenlegi rendszeremet szeretném fejleszteni (esetleg lecserélni).
Jelenleg a szolgáltatói eszköz bridge módban van, ki van kapcsolva a wifi rajta. Ezt követi egy Linksys WRT1200AC routerként, amin openwrt-t használok, ez szórja a wifi-t, és osztja a netet kábelen. Továbbá egy switchet használok az egyik szobában.A lakás (Bp-i) kialakítása és a környezet (-ben található sok egyéb wifi) miatt a lakás átellenes pontján gyenge, szakadozik a wifi. Erre szeretnék megoldást találni.
A legjobb egy mesh* rendszer kiépítése lenne.
De ebben az esetben sajnálnám a Linksys-emet kihagyni a "játékból".
A másik véglet egy repeater beüzemelése, de ez mindig távol állt tőlem, olyan "semmire sem jó" megoldásként él a fejemben (ezek árában butább routereket lehet már kapni, azzal meg különálló AP-t tudok csinálni).
A kettő között egy új AP lenne (talán gazdaságilag legolcsóbb, beállításilag bonyolultabb, ami jó nekem) a megoldás szerintem. Ezzel pedig a szakadásmentes váltást veszíteném el, ha nem tudom (pl. openWRt-ben, vagy saját rendszerében) valami beállítással megoldani.
A sebesség, ahogy látszik (1200Mbps) nem nagy követelmény, inkább a stabilitás és az elérhetőség/lefedettség a fontosabb, amit ki akarok alakítani. Ezeket az eszközöket természetesen kábellel kötném össze.
Van szerintetek valami, amire nem gondoltam, vagy milyen megoldásban érdemes szerintetek gondolkoznom?*mesh: pl. Asus AImesh képes routerekkel, vagy dedikált pl. TP-Link Deco, esetleg drágább speciális eszköz (nem jut eszembe a márka neve)
-
0utsider
tag
Az összes csatlakoztatott eszköz közül, egyedül keresztlányom kb 15 éves laptopja tudja az 5 GHz-t. Úgyhogy nem hiszem, hogy releváns eredményt kapnék.
(Ha nem felejtem el, akkor) holnap ránézek saját telefonnal. Az elméletileg tudja még az 5 GHz-t.
szerk: LAN-on egyébként Le: 83.57 Fel: 8.81-et mérek.
-
hurjup
csendes tag
Milyen routert NE vegyek: a Xiaomi AX1800 reszemrol nem jott be.
Harom hete birtoklom ezt a routert, ma lett elegem belole. A xiaomi telefont (HW es SW) mar tud gyartani, routernel meg csak a hardver allt neki ossze.
Maga az app aranyos, de erosen limitalt. A webUI egyenesen spartai, tele ergonomiai gubanccal. Pl egy statikus cim hozzarendeles ugy nez ki hogy vagy mindent vagy semmit alapon a DHCP-n kapott cimet minden kliens megkapja, majd a folosleget ki lehet torolni. De van rosszabb is.
Az openwrt 18.06 sajnos nem a legstabilabb joszag, es ugye a router erre epit. Betortem
a routerbe hogy mutathassak egy kis izelitot a logokbol (router logot maskulonben nem lat a felhasznalo). A /tmp/ppp/pppoe.log -bol az ujrakapcsolodasi kiserleteket emeltem ki:
2021-01-13 17:38:24 sent [PAP AuthReq id=0x1 user="l**********-**c" password=<hidden>]
2021-01-13 17:38:27 sent [PAP AuthReq id=0x2 user="l**********-**c" password=<hidden>]
2021-01-13 17:39:13 sent [PAP AuthReq id=0x1 user="l**********-**c" password=<hidden>]
2021-01-13 17:39:33 sent [PAP AuthReq id=0x2 user="l**********-**c" password=<hidden>]
2021-01-13 17:39:52 sent [PAP AuthReq id=0x3 user="nQt9MRi5RHx-gWi" password=<hidden>]
2021-01-13 17:40:04 sent [PAP AuthReq id=0x1 user="l**********-**c" password=<hidden>]
2021-01-13 17:40:07 sent [PAP AuthReq id=0x2 user="l**********-**c" password=<hidden>]
2021-01-13 17:40:15 sent [PAP AuthReq id=0x1 user="l**********-**c" password=<hidden>]
2021-01-13 17:46:04 sent [PAP AuthReq id=0x1 user="l**********-**c" password=<hidden>]
2021-01-13 17:47:10 sent [PAP AuthReq id=0x1 user="l**********-**c" password=<hidden>]
2021-01-13 17:47:45 sent [PAP AuthReq id=0x1 user="l**********-**c" password=<hidden>]
2021-01-13 17:47:48 sent [PAP AuthReq id=0x2 user="l**********-**c" password=<hidden>]
2021-01-13 17:48:03 sent [PAP AuthReq id=0x1 user="l**********-**c" password=<hidden>]
2021-01-13 17:48:06 sent [PAP AuthReq id=0x2 user="l**********-**c" password=<hidden>]
2021-01-13 17:48:32 sent [PAP AuthReq id=0x1 user="l**********-**c" password=<hidden>]
2021-01-13 17:48:35 sent [PAP AuthReq id=0x2 user="l**********-**c" password=<hidden>]
2021-01-13 17:50:59 sent [PAP AuthReq id=0x1 user="l**********-**c" password=<hidden>]
2021-01-13 17:51:13 sent [PAP AuthReq id=0x1 user="l**********-**c" password=<hidden>]Igen, ez 18 kiserlet negyed oran belul. Azaz negyedoran keresztul gyakorlatilag nem volt net. Ez eleg vagany mondjuk egy videokonferencia kozepen.
Ami meg tetezi a dolgot, hogy az otodik kiserlet egy olyan userrel probalkozik ami nem az enyem! Szoval valami igen komolyan el van csuszva.Ja es a hatotavolsag azert olyan jo mert a megengedettnel joval erosebben sugaroz. Gondolom ez all a "through the wall" beallitas mogott.
2.4Ghz: 26 dBm ( 398 mW), mig a megengedett 100mW
5GHz: 28 dBm (630 mW). Ez atlagos jelerosseg beallitas mellet valoszinuleg oke, a bibi az hogy ezt nalam jelenleg a 149-es csatornan teszi, es az ETSI standard szerint (ha jol ertem) ott meg kinaban sem lenne szabad sugarozni.Ki-ki dontse el, hogy a jovobeli frissitesekben bizva akar-e egy ilyen routert. Ha a valasz igen, akkor a redmi ax5-ot javaslom, gyakorlatilag ugyanez a hardver es szoftverkornyezet, de par ezressel olcsobban. Illetve gyanus hogy ez utobbit a xiaomi "updated design" felutessel ax1800 neven kezdi mostanaban tolni: https://www.mi.com/global/mi-aiot-router-ax1800
-
bigdady
nagyúr
-
Bashar
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #86567 üzenetére
Ok, köszönöm!
-
Papaj x
senior tag
válasz
Gubek-Einste #86566 üzenetére
Köszönöm, ránézek akkor az MR600-ra, hátha.
-
-
-
Bashar
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #86502 üzenetére
Családi ház, szomszédok így távol vannak. Első szint, 1 téglafal + 1 gipszkarton fal (max táv 10 méter) + másik szinten kábellel 1 AP. Házon kívül nem kell WIFI.
Az AP-t 1 laptop, 1 telefon használja. A routerre kábellel 1 PC , 1 TV, WIFI-n 5 telefon/tablet, 2 laptop, kapcsolódik.
Igények: megbízható, zavartalan működés hosszútávon, WIFI 6, a 4k filmek lejátszása ne jelentsen gondot (netflix, youtube stb.), egyszerű beállítás (a mostani nem volt ördöglakat ezért is kedvelem és talán márkán belül a beállítások importálhatóak). Valamint azt se szeretném, hogy ha valaki néz egy filmet akkor a többi készüléken lassulás következzen be.
Árban nem a legolcsóbb kategóriát céloznám meg a lélektani határ kb. 40000 lenne ennél többet csak erős indokkal fizetnék.A mostani miért nem tudja kezelni a gigás netet? A leírása szerint tudnia kellene.
-
válasz
smekone #86558 üzenetére
Kérdésem, hogy megoldható-e úgy, hogy 1db vezetéken elhozom az internetet egy másik WIFI-s routerbe(így lesz WIFI), ebből pedig 2 db vezetéken keresztül elviszem a TV-hez, illetve az asztali géphez?
IgenLesz-e sebességcsökkenés?
NemHa ez így nem megfelelő tudtok-e javasolni megfelelő megoldást? Illetve ezek függvényében milyen routert vásároljak, nem olcsót szeretnék, hanem jót!
Ajánlott eszközök:
20k alatt: Asus AC57U, TP-Link Archer C5v4
20-30k: Asus AC1200GU/AC65P, TP-Link Archer AX10/AX20
30k felett: Asus AX55/AX56U/AX58U/AX92U, TP-Link Archer AX50/AX73 -
0utsider
tag
válasz
Dragon3000 #86561 üzenetére
Köszi a választ!
Közben megoldottam.
Mondjuk érdekes volt, hogy ameddig nem frissítettem le a router firmware-ét, addig ha megváltoztattam a felhasználó nevet/jelszót, utánna már semmivel nem engedett be.
Se a régivel sem az újjal. Többször kipróbáltam.Kicsit féltem tőle, hogy ezt az 1-2 órás folyamatot (csatlakozások, AP beállítás) kezdhetem előröl. De szerencsére nem így lett.
-
0utsider
tag
Megérkezett az ASUS RT-AC57U V3
Első körben gondoltam megváltoztatom az admin felület jelszavát, aztán majd később finomhangolom a beállításokat.
a router.asus.com -al nem értem el a felületet, de megoldottam az IPv4 alapértelmezett átjátónak a címének a beírásával.
A nappaliban lévő repeatret átraktam a leárnyékol szobába egy utp kábel végére. Tud AP-kén működni, így azt is beállítottam.
A 13 eszközön beállítottam az új wifit.
Majd mentem volna finomhangolni a routert, viszont az sem az új, sem pedig az alap jelszót nem fogadja el.
Biztos, hogy jó jelszót írok be, mivel a böngészővel azt eltárolatattam.
Beírtam kézzel is, akkor sem fogadja el.A kérdésem a következő lenne:
Ha resetelem a routert és ugyan azt a nevet/jelszót adom a wifi hálózatnak (2.4 / 5), akkor ugye nem kell újra kezdenem minden eszközön a csatlakozás beállítást, hanem tudni fogják, hogy ugyan arról a hálózatról van szó?
-
Papaj x
senior tag
Üdv mindenkinek!
Egy kérdéssel fordulnék hozzátok 4G (simes) router (modem) tekintetében.
2 éves Huawei B525öm cserélném, mivel kezdi feladni a harcot (gyakran ki kell húzni, hogy rendes sávszélességgel legyen netem, avagy 3/4g váltás, s újraindítás). Ezt lassan fél éve csinálja, de eddig elég volt 1 nap egyszer kihúzni, mostanság egy este akár 30x...
Így ajánlást kérnék, hogy mit vegyek, amit két év után nem kell kidobni, s lehetőség szerint hasonló árkategóriában. (50+ környéke még beleférhet..)
Köszönöm előre is.
szerk.: Azon esetben, ha ennyiért nem lehet értelmeset venni, várom az esetleges referencia ajánlatokat, de nem a 130 ezreseket..
-
smekone
tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy probléma megoldásában. Adott egy 3 szintes családi ház(pince,földszint, 1 emelet), illetve adott egy másik ház az előbbi családi háztól ~5 méterre.
Jelenleg a UPC-s(Vodafone-os) router a 3 szintes ház 1. emeletén található(nem beépített emelet, beton födém, nincs átjárási lehetőség a földszinttel) a 3 szintes házban ahova szükség volt vezetéken keresztül be lett vezetve az internet(TV, asztali gép stb).Az ~5 méterre lévő házhoz sajnos már nem ér el a WIFI, illetve az internetet is beszeretném vezetni kábelen keresztül. Kérdésem, hogy megoldható-e úgy, hogy 1db vezetéken elhozom az internetet egy másik WIFI-s routerbe(így lesz WIFI), ebből pedig 2 db vezetéken keresztül elviszem a TV-hez, illetve az asztali géphez? Lesz-e sebességcsökkenés? Ha ez így nem megfelelő tudtok-e javasolni megfelelő megoldást? Illetve ezek függvényében milyen routert vásároljak, nem olcsót szeretnék, hanem jót!
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
n1nja
tag
válasz
bluemirage #86554 üzenetére
Köszönöm. :)
-
Szerencse, hogy így van és nem lehet lefedni vele mindent.
Menjen át 50 cm-es falon, meg a kert végében is legyen jó, de ha társasházban lakok, meg úgy általában is... a szomszédok Wifi-je viszont ne jöjjön át hozzám... csak az enyém érjen el mindenhova...Na persze...
A 2,4Ghz hatótávja egy tévedés volt. Ahogy terjedt a Wifi... úgy jött rá mindenki, hogy ez a tévedés milyen hátránnyal jár mindenkire nézve. Visszanyalt a fagyi.
Emiatt csak az követhető amit írtál.Megtervezett Wifi hálózat, ami több eszközből áll és azokat gyors kapcsolat köti össze. Ez most még inkább kábel... de idővel el tudom képzelni, hogy a MESH-es rendszerek fejlődése okán kompomisszumok nélkül, lakáson belül, vezeték nélkül is össze lehet majd kötni ezeket az eszközöket.
De az egy eszközzel mindent.... na azt én sem tudom most még elképzelni. De itt 1000x olvassuk ezt az elvárást...
-
makkmarce
őstag
a gond az, hogy ezek 90%-át az amerikai papírházakra tervezik. Ott az OSB lap nemigazán állja az útját, nekem meg a főfalak is 45-50 centi vastagok tömör kő és téglából.
Szerintem még mindig a kábel az nyerő, ahova csak lehet, drótozok.
Szerencsére elfért az emeletről lejövő csőben a TV kábel mellé az UTP is. Így lett lent és fent 1-1 wifi access point, mert a jól megvasalt padlófűtéses E gerendás részben vasbeton födémen úgy se megy át semmi se -
Rendszeresen közzétett lista. Ez esetben tegnap esti.
Ezek kipróbált és megbízhatónak tartott típusok, amiből sokaknak van már és még kaphatóak.
A panelban és úgy általában társasházi környezetben a 2,4Ghz felejtős...
Úgy kell a routert elhelyezni és olyan klienseket (mobil, laptop stb...) kell használni, hogy az 5Ghz lefedje a lakást.
Ha nem megy, :
- akkor kábellel(!) összekötött második eszköz kell (AP). Ellenkező esetben a linksebesség feleződik az AP és Router között.
- bár az utóbbi időben megjelent MESH rendszerben is lehet gondolkodni. Ott is jobb, ha azok vezetékezve vannak egymással, de némi körültekintéssel és kompromisszummal levegőben is összeköthetőek és korrekt eredeményt lehet elérni ott is. De a 2,4Ghz attól még felejtős az ilyen zsúfolt helyeken. -
dkess
őstag
válasz
woodworm #86552 üzenetére
Igen, a nagyon speciális mivoltuk miatt az ad és ay nem a fősodor. Ugyanakkor, ha nagy sebesség kell (igaz csak korlátozott térrészben), akkor kb. ez van.
Igen, a következő "félszabvány" számozott dolog a WiFi 6E lesz (gyakorlatilag AX kiterjesztve 6 GHz -re is). Az meg, hogy mi lesz a WiFi 7 - hát majd a marketingesek eldöntik ...
-
n1nja
tag
Sziasztok.
Szeretném megkérdezni, hogy 20-25e Ft környékén milyen Asus router az ajánlott? Panelban lenne használva, ahol nem tudom központi helyre tenni. A legrosszabb esetben 3 betonfalat kellene legyőznie, de van egy AP-m (csak 2.4GHz), amit bevetek a másik irányból. Vezeték nélkül alapesetben 2 laptop (5Ghz), 3 telefon (2.4 és 5GHz) és 1 tablet lenne (2.4GHz). Vezetékkel egyelőre csak a TV csatlakozna. Mindenképpen gigabites portok kellenek, USB-re nincs szükség, DDNS és QoS funkció jól jön. Az internet sebessége jelenleg 300/20 Mbit/s. Most egy Archer C5 v2 van befogva, de nem vagyok megelégedve vele. Főleg 2.4GHz-en gyenge. Persze zsúfolt az éter, de szerintem lehetne jobb is.
Válaszokat előre is köszönöm.
-
dkess
őstag
válasz
lemcsi #86547 üzenetére
Az a baj a logikával, hogy enyhe barokkos túlzással haladunk az "egyszobás WiFi -k" irányában. OK, ez kicsit túlzás, de ...
Gondolj bele folyamatában: jött az 5 GHz -es sáv (nagyobb sebesség, de kisebb hatótáv). 2016 -ban voltak már 60 GHz -et (WiGig) is tudó otthoni routerek, melyek deklaráltan max. 10 méter, de csak direkt rálátással (nulla falat tudtak átlőni). Szerintem már idén jöhetnek a WiFi 6E routerek 6 GHz -el. Aztán majd a WiFi7 (WiGig 2 - 60 GHz), mely szintén max. 10 méter és egy szobanövényt nem képesek átlőni - nemhogy egy bármilyen vékony falat ...
Eleddig is érvényes volt a mondás, hogy a jó WiFI alapja egy jól átgondolt kábeles hálózat. Igen, otthonra is ... Valószínűsíthetően ez a jövőben sem lesz máshogy. Akkor még az olyanokról, mint az idővel bejövő WiFi teljesítménykorlátozások nem is szólva. Ez az eszközök számának drasztikus emelkedésével, meg IoT -s "okoskodások", egyebek és a fentebbiekkel együttértve láthatjuk, hogy adott esetben egy minimális kábelezést előbb-utóbb nem fogunk tudni megúszni, ha térerőt meg sebességet is akarunk ...
Azaz olyanra ne várjál, hogy idővel jönnek majd az egyre "erősebb" WiFI routerek amik majd jól átlőnek a Holdra is akár vagy ilyesmi. Ilyen nem lesz ...
Az ajánlott 2 eszköz egyébként jó választás lehet Neked. Az 5 GHz -en lehet játszani kell majd a csatornákkal, ha pl. fognál egy radart ...
-
Magnat
veterán
Ha megnézed ncore-on, ott is elég ritka a 4k filmeknél a 80mpbs, jellemzően inkább 30 és 60 között van az átlag (nyilván attól is függ, mennyire akciódús filmről beszélünk) ... de ha megnézed a Netflix oldalát ( [link] ), ott is csak 25mb-es netet ajánlanak az uhd tartalomhoz, szóval az átlag náluk is biztosan sokkal kevesebb.
-
lemcsi
tag
Nem lett utp behúzva sehova sem, nem terveztem kábelesen kapcsolódni, most is csak a nappaliban használom. Ilyen gyenge hatótávval eddig nem találkoztam, bár most még 2-en elvagyunk vele, gyerköc még nem felhasználó, mire eljut addig, remélem lesz értelmesebb szolgáltató/lefedettség.
Igen, osztrák szupernet, sajna pont külterületen vagyunk, 3 mobilnetet hoztam ki, mind visszavittem 2 héten belül, gyatra a lefedettség. 1 lte torony van, arról veszi a mostani router a jelet, meg amit kábelen kap, márha kap valamit...
Végsö esetben tudnám kábelezni a szobákat, akár kintre is, de egyelöre nem indokolt. -
dkess
őstag
válasz
bandi0000 #86544 üzenetére
Ebben az esetben pont lehet értelme. AP módba állítod az Asus routeredet és kábelvégre tűződ a ház érintett távoli pontján.
A repeater módot nem ajánlom. Felzabálja mindkét eszköz (ONT és az Asus router) WiFI -jét és általánosságban rosszabb is szokott lenni a végeredmény, mintha nem is lenne ...
Persze az is szokott segíteni, ha minél több dolog kábelvégre kerül - akár az ONT környékén - akár távolabb. Minél kevesebb dolog terhel rá a WiFi -re, annál jobb szokott az lenni ...
@Danex, #86543
Azaz a LAN és internet oldal különválik. A helyi hálón a Plex az a LAN oldal.
Aki 4K videókkal dolgozik egy távoli NAS -ról az általában három lépésben teszi:
- a NAS -ról illetve egyéb forrásból összeszedi a nyersanyagokat,
- a gyors háttértárral (és egyebekkel) rendelkező gépén megszerkeszti azt,
- visszatölti a NAS -ra a végeredményt.Azaz itt a lejátszási sávszél igények annyira nem lesznek relevánsak. A töltögetés persze lehet automatikus szinkronizáció eredménye is - ez e tekintetben nem lényeges.
Persze itt is jó a minél több annál jobb elv, de itt korlátozva lesz az aktuális helyen elérhető internet sávszélesség által is.
-
Danex
addikt
válasz
Vastika #86537 üzenetére
Konkrétan plexre gondoltam stream alatt, ritka de hallottam hogy voltak gondok amiatt hogy 100mbit port van a TV-n és abból is csak 8x volt a valós.
Cloud alatt nem átlag Pistat kell érteni a 10gb Google driveal hanem aki mondjuk 4k videókkal dolgozik és épp nem localban van a NASal.
De ezért is írtam hogy átlag felhasználónak inkább marketing.
-
bandi0000
nagyúr
Köszönöm a kimerítő választ
Valószínűleg 1 eszközöm sem tud gigabitnél gyorsabb kapcsolatot, PC-be biztos olyan van, másik a 2 új konzol, de valszeg abba is csak gigabites van
Így tehát ha jól értem, akkor a gyári routerbe bekötöm ezeket, és megoszlik az eszközök közt a 2 gigabit, tehát egy tökéletes világban, ha csak a 2 konzol lenne a neten, akkor fejenként kapna 1-1 gigabitet?
Van értelme a gyári routerbe bekötni még az én Asus routeremet, vagy nincs rá szükség ha van elég elérhető port a telekomos eszközön is?
-
woodworm
veterán
Az adott bekezdésben a tévék 100-as lan portjáról volt szó. Azon pedig átmegy a nasról lejátszott tartalom is.
-
Vastika
tag
De pufferel is a cucc, így mégiscsak simán átfér a tévék LAN portján: ha nem így lenne, akkor a 4k-s tévék nem tudnának 4k-s videót lejátszani ;-)
Én is úgy érzem, hogy inkább marketing értéke van...
Felhő: mekkora a tárhely? Szerintem kevesen fizetnek extráért, amit ingyen lehet kapni, annak a megtöltéséhez nem kell extra sávszélesség ;-)
-
dkess
őstag
Ez melyik online filmszolgáltatónál lehet ilyen átlag 80 Mbps -be meg a csúcson akár a duplájába belefutni? Előfizetnék rá ...
Ugye pl. egy Netflix 4K/DV-HDR/DD+ Atmos -al is bennemarad a 20 Mbps -ben ... A YouTube meg a többi jellemzően ennyi sem - nagyon nem ...
A fentebbi dolgok pl. még egy 4K/DV/TrueHD Atmos BD Remux -nak is jócskán a becsületére válna.
Egyéb tekintetben értem a gondolatmenetet és egyetértek. Vastika pedig ott rontja el a gondolatmenetet, hogy léteznek már gigabit feletti hálózati interfésszel rendelkező eszközök. Ettől függetlenül valóban anyagi és egyéb okokból is a nagy többség igényeit egy gigabit -es internet azért többé-kevésbé le tudja fedni ...
-
dkess
őstag
válasz
lemcsi #86530 üzenetére
ADSL lett a nappaliba elhúzva? Akkor sehol nincs UTP - semelyik helyiség között? Ez ilyen osztrák hibrid szolgáltatás?
Egyébként nem azért kábelezünk, mert az internetszolgáltató mit tud vagy nem tud. A belső kábelezés a LAN oldal. Ezt érdemes lenne fejben különválasztani (a szolgáltatói oldaltól). Általában utólag "vakarózni" kicsit fájdalmasabb tud lenni.
Esetleg első körben lehet olyannal variálni, hogy a közeli (értsd nappaliban levő) eszközök 5 GHz -et használják - minden más pedig a 2.4 GHz -et. Ez persze igényelhet némi manualitást a felhasználók részéről.
Általában, ahol egy szolgáltatói 2.4 GHz gyenge - ott más sem nagyon tud domborítani. Amennyiben az udvar is képben lenne vagy sok eszköz, akkor még a Mesh segítene, de ugye nincs kábelezés sehol. Próbálj meg mondjuk egy AX73 -at vagy AX58U -t és reméljük a legjobbakat. Amennyiben van cash, akkor mehet a AX92U is ... 5 GHz -en lehet kicsit játszani kell a csatornákkal, de ez már egy későbbi történet ...
@evo87, #86531
OK, azt tudjuk, hogy padlófűtés van. Cserében az égegyadta világon semmi mást. Egyébként 2.5 GHz -es WiFi nincs.
Ennyi info alapján mondjuk bármelyik gigabit -es és legalább AC -s TP-Link illetve mondjuk AC57U belefér a keretedbe ...
-
Danex
addikt
válasz
Vastika #86532 üzenetére
Filmeknél a 80mbit az átlag érték, bizonyos jeleneteknél akár duplája is előfordulhat.
De tény átlag felhasználónak nem sok haszna van belőle, viszont aki cloud-ol és sok adatot mozgat ott ezeknek már lehet jelentősége.
Az, hogy a T tud ilyet az inkább marketingnem használja ki senki kb, de fixen becsorog az a sokszor kis felár is.
-
Vastika
tag
Sziasztok!
Látom itt a "szenvedést", hogy akkor most mi legyen a 2Gbit-es nettel, amikor sem a kliensek, sem a wifi, sem a LAN portok nem tudnak ekkora sávszélességet?
OK, erre még lehet az is a válasz, hogy az ac-s wifin + a Gbit-es LAN csatikon egyszerre tuti be lehet ezt is dugítani ;-)
De a kérdés: MINEK???? Komolyan érdekel!
Böngészés, videótelefonálás, meg hasonlók: vicc, oda pár Mbit bőven elég.
Online filmek: egy 4k-s film pl. simán átfér a tévék 100Mbit-es LAN csatlakozásán (sőt sok is neki, mert kis matek: egy elég jó minőségű, pl. 60GB-os mkv fájl, ami egy 2 órás fil, kb. 80Mbit-es sávszélességet használ)
Letöltés: nekem a 80Mbit-es netemen egy éjszaka (23:00-6:00 között tölt a NAS, de 6MB/s-ra korlátozva ;-) sokkal több film le tud jönni FullHD és 4k minőségben, mint amennyit meg tudok nézni.
Szóval nagyon úgy néz ki, hogy otthon, akár az 50m2-es lakásban is sokan néznek 10 tévén 4k online videókat, miközben folyamatosan töltenek le úgy 300Mbit-el valamit, és még mellette böngésznek 12 laptopon, 10 táblagépen, 15 telefonon (amiken emellett videótelefonálnak is)
Csak azt nem értem, hogy hová fér el az a sok ember és eszköz egy lakásban??? ;-)
Bocs, de ezt le kellett írnom ;-)
ui: amikor a szakmát kezdtem, a megyeszékhelyünk megyei könyvtárának volt egy 4kbit/s-os (kilobit per szekundumos ;-) internet kapcsolata, amit egy wifi linken keresztül megosztott a számviteli főiskolával... Közel-távol ez volt az egyetlen fellelhető internet kapcsolat akkoriban - de szép világ volt ;-) Router: a net egy böszme nagy Digital router-be jött, amiből lógott ki az ethernet koax kábele ;-) , a fősuli felé meg NetWare2-ből faragtunk egy router-t, mert akkoriban az, hogy router, mint kész doboz - á, sci-fi kategória volt ;-)
Ja, és nem volt még linux, meg Windows NT sem router-t faragni: nem találták fel őket ;-)
...és még csak 46 éves vagyok!!! ;-)
ui2: pár éve voltam elbeszélgetésen egy rendszergazda melóval kapcsolatban egy kimondottan IT szakemberek közvetítésére szakosodott fejvadász cégnél, két fiatal hölgy ült velem szemben. Nézik az önéletrajzomat, és jön a kérdés: mi az a Novell NetWare??? ;-) -
evo87
őstag
Sziasztok!
Egy 2 szintes, a szintek között betonfödémes (padlófűtés) sorházba szeretnék a felső szintre egy tisztességes routert. Különlegesebb igény nincs, otthoni munkára, szórakozásra (Netflix, XBOX...stb) használjuk a netet. A klímáinkban van 2.5ghz-es modul, így arra szükség volna.
Nem volna baj, ha 20K alatt kijönne. Melyik márka/modell ajánlott erre az általános felhasználásra?
-
lemcsi
tag
Alapból erre a környékre nincs kiépitve hálózat, igy nem is akartam kábelt behúzni, de utólag a nappaliba behuzattam egyet, és kiderült, hogy 1 szolgáltató tud netet "kábelen".
Mint fentebb irtam, egy szolgáltatói Huawei HA 35/22AM hybrid box. Régebben be volt kapcsolva az 5GHz is, most csak a 2,4 használjuk. Egyébként stabil, csak a hatótáv gyenge. -
dkess
őstag
válasz
CivicEsi #86519 üzenetére
@bandi0000, #86517
Szia,
A T immáron az 1/1 és a 2/1 internet csomagjai mellé is Sagemcom F@st 5670 -ot ( [link] ) ad. Ez amellett, hofy dual-band AX -es WiFi -je van - a következő LAN portokkal rendelkezik:
- 1 db 2.5 Gbps LAN,
- 4 db 1 Gbps LAN.Azaz 1/1 -es internetnél is lehet értelme - pl. egy NAS -t kötsz rá ezen csatlakozási sebességgel, melyet a gigabit -es kliensek elosztva ekkora sebességgel elérnek. Azaz egyesével nem - de 3 kliensel egyszerre már ki tudod maxolni.
A 2/1 -es internetnél több úton is elindulhatsz:
- amennyiben egyik eszközöd sem tud gigabit -nél gyorsabb kábeles kapcsolatot. Akkor akár plussz switch -el - akár a nélkül csatlakoztatod a kábeles klienseket (+ a WiFI -sek) és az összes eszköz részére együtt elérhető a 2 Gbps letöltés.
- amennyiben csak egy PC -den van 2.5 Gbps LAN csatlakozó - minden máson max. gigabit. Akkor ennek megfelelően csatlakoztatot. A 2 Gbps letöltést a PC -den akár kimérheted illetve az összes kábeles és WiFI -s eszköz használatának összegével is kihasználhatod a sebességet.
- amennyiben több eszközödnek is van 2.5 Gbps (vagy gyorsabb) LAN csatija. Veszel egy multigigabitet is tudó switch -et és a T eszközének 2.5 Gbps portjára dugod. Aztán ideális módon rákötögeted az eszközöket. Egyesével akár több eszközön is kimérheted a 2 Gbps (egyszerre nyilván nem) - vagy a sok eszköz összegeként is kiadhatja azt.LEhet egyéb úton is bonyolítani, de ezt most hagyjuk. Szerintem a fentebbiek alapján is érthető a lényeg. Sajnos jelenleg az olyan SOHO router -ek, melyen legalább egy 2.5 Gbps WAN/LAN van az nagyon drága. Ráadásul, ha azt pl. erre az eszközre dugod, akkor LAN oldalon csak a gigabit -es portok és a WiFi marad. Azaz nem feltétlenül érdemes ilyenbe beleugranod. Meg persze kérdés, hogy ki tudnád-e használni a a 2/1 -es internetet - akár több eszközzel egyszerre? Ez nem annyira triviális kérdés ...
A másik dolog: sok AP -t kötsz - avagy Mesh -t csillag topológiával. Lehet, hogy az AP -k/Node -ok mondjuk egyenként 500 Mbps -t tudnak, de mondjuk 5 db ilyen, ha full -ra kihasználják, akkor mennyit tud?
@Magnat, #86521
Nem, mert ahogy írtam az a logika nem járja, hogy amennyiben egy routerre egy UTP kábel végen egy TV (vagy bármi más lóg), akkor az nem számít. Egy frászt ... Az is számít. Méghozzá mínusz egy !!!
És innentől kb. úgy dőlt össze a logikát, mint egy kártyavár ... Ugyanis mindegy, hogy a TV van UTP -n a routerre dugva - vagy egy switch (amire a TV) az akkor is ugyanannyi portot foglal a routeren: egyet.A switch: egy uplink -re használt switch -en egy uplink portal számolunk. Ezt sem tekintjük veszteségnek, mert ez kell, hogy a switch -en lógó eszközök a többi pl. routeren lógó eszközt valamint a net -et elérjék.
-
válasz
CivicEsi #86519 üzenetére
Hogyan használom ki a sebességet, ha a router, illetve a gépekben is csak 10/100/1000-es wan portok vannak?
Sehogyan sem.Vagy mostanra már ezeket a portokat is updatelték?
Vannak már gigabit feletti eszközök is de nem olcsóak.
A T már olyan ONT ad amelyiken van egy 2.5 Gbps-es port így akár saját router-rel, akár egyetlen eszközzel is kihasználható a teljes előfizetett sebesség. -
válasz
joghurt #86518 üzenetére
Melyiket választanátok? D-Link DIR‑878/MT EXO AC1900, vagy TP-Link Archer C80 ? Kb. egyforma a specifikációjuk.
Miért pont ezeket nézted ki?Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben? -
válasz
bandi0000 #86517 üzenetére
Adott a kérdés, Telekom adja a routert, de ők akkor olyat adnak, amivel ha tudnám, akkor ki lehetne használni a teljes sávszélt?
IgenLehet butaság, de a routerknél megadott sávszél, az nettó érték lehet? Mármint egy 2 gigabites net garantált letöltése asszem 300 mbit, akkor elméletben elég lenne egy ekkora router?
Nem, a megadott wifi sebesség az bruttó, ebből sok minden miatt lejön sok így kb fele/harmada ami mérhető sebesség. Wifi-n nem igazán lehet kihasználni teljesen a teljes sebesség, kábelen igen.Lehet kapni olyan router-t amiben van 2.5/5/10 Gbps WAN(-ként is) csatlakozó így saját eszközzel is kihasználható teljes előfizetett sebesség.
-
Magnat
veterán
Sztem a tiéd sántít, de mondom még egy módon, aztán ha nem akarod érteni, ne értsd: tegyük fel, h van olyan router aminek 9 lan portja van, ebben az esetben 9 eszközt tudsz egyidejűleg csatlakoztatni. Ha viszont van egy 4 portos routered + egy 5 portos switch, ezekre összesen hány eszközt tudsz úgy csatlakoztatni, h egy lanon legyenek?
-
CivicEsi
senior tag
Sziastok.
Csak egy hülye kérdés, amit az előző hozzászólás alapján fogalmaztam meg magamban.
Van a T-nek ugy a 2 Gbps-es csomagja.
Hogyan használom ki a sebességet, ha a router, illetve a gépekben is csak 10/100/1000-es wan portok vannak?
Vagy mostanra már ezeket a portokat is updatelték? -
Sziasztok!
Melyiket választanátok? D-Link DIR‑878/MT EXO AC1900, vagy TP-Link Archer C80 ? Kb. egyforma a specifikációjuk.
Ami számomra plusz értéket jelentene, ha valamelyiken lehetne nézni, melyik kliens mekkora forgalmat generál ("Ki zabálja meg a sávszélességet?"). -
bandi0000
nagyúr
Sziasztok
Kis városunkban végre elérhető a gyorsabb net, 2 gigabitest kötöttem, csak mert 500ft-al volt drágább, de nyilván nem fogom tudni kihasználni
Adott a kérdés, Telekom adja a routert, de ők akkor olyat adnak, amivel ha tudnám, akkor ki lehetne használni a teljes sávszélt?
Lehet butaság, de a routerknél megadott sávszél, az nettó érték lehet? Mármint egy 2 gigabites net garantált letöltése asszem 300 mbit, akkor elméletben elég lenne egy ekkora router? Bár ez így elég hülyén hangzik
Amúgy egy asus rt ac1200 plus routerem van itthon, de ha jobbat adnának, akkor csak azt használnám
-
dkess
őstag
válasz
sladka_pani #86508 üzenetére
A "virágbolt" - avagy a lánykori nevén: torrent ...
Utaltam rá külön, de nem írtam róla hosszú litániát. Igen, számít, hogy miket kötünk rá, hoiszen az internet felé illetve adott esetben a router egyéb LAN portjaira kötött dolgok felé (pl. ha egy NAS lenne ott), akkor az 1 Gbps uplinken osztozna az összes kis switch -re kötött eszköz. Ugyanakkor mégsem számít gyakorlati oldalról a Te esetedben:
- csak "lassú" eszközök lennének rádugva. A TV -nek eleve 100 Mbps -es a LAN portja - a médialejátszónak pedig hiába gigabit -es akkor sem fog ennél (100 Mbps -nél) többet használni a gyakorlatban az sem. Azaz ketten együtt sem adják ki a gigabit -es igényt ...
- másfelől az eszközök amúgysem lennének egyszerre használva. Például, ha éppen Netflix -et nézel a TV -n (aminek 4K/Dolby Vision/DD+ Atmos esetén is kevesebb, mint 20 Mbps az igénye) akkor feltételezem nem játszanál le filmet a médialejátszón. És vice versa ...Azaz a gyakorlatban köthetsz rá akár egy laptopot is - nemigen fogják egymást belassítani ...
@Magnat, #86510
Igen, továbbá amennyiben egy LAN csatlakozót sem használunk, akkor nyerünk még 5 -öt. Sőt, ha a tápkábelt sem dugjuk be a switch -be, akkor "nyerünk" egy üres tápcsatlakozót is az eszközön ...
Szerintem, akkor így érthető hol sántít a logikád ...
@lemcsi, #86507
Jelenleg milyen routerrel próbálod és melyik sáv érintett: a 2.4 GHz vagy a 5 GHz? Vezetékek egyébként mennek a hát másik felébe is - pl. a szobákba?
-
Magnat
veterán
válasz
sladka_pani #86511 üzenetére
Ha meg tudod oldani, akkor olyan eszközpárokat amik között sok adat fog közlekedni, egy eszközre dugj. Egyébként igen, az a port amire switchet dugsz, osztódik, de ez nyilván csak akkor érződik, ha az adott switchre dugott eszköz mind a másik eszközre forgalmaz annyi adatot, h eléri az 1Gb-et (illetve amennyivel linkel az adott port).
-
lemcsi
tag
válasz
Gubek-Einste #86509 üzenetére
Sztem valamelyik Asus lesz a befutó(57/65), a többit meg majd élesben megtapasztalom, mire is elég.
Köszi -
sladka_pani
senior tag
Azt még hadd kérdezzem meg, hogy switchelve a 4xGbites port közül mondjuk a 4-es port osztódik újra 4 felé, vagy újra 1Gbites lesz portonként a switchből kijövő?
Nem tudom érthetően írtam-e le. Szóval van jelentősége, hogy milyen eszközöket dugok a Wifi router LAN portjaira 1-3ig, és mit dugok a Switch portjaira 1-4ig?
Köszönöm egyébként, hogy ilyen segítőkészek vagytok! Sokat tanulok! -
-
lemcsi
tag
Új épitésü ház, ytong szerkezetü(porfix) falak.
2 tartófal van ami 25cm-es, a válaszfalak 12,5cm, föfalak 50cm bár ez házon belül nem befolyásoló tényezö. Maga a ház téglalap alakú, modem a nappaliban a ház harmadánál, de a gyerekszobákban a másik végében van amikor jel sincs. Max 8-10m, légvonalban annyi sem.Ami aktivan használná a wifit, föleg a telefonok és a tv-k.
2 mobil, smart tv és egy chromecast. (Sütö, mosogatógép, száritógép, robotporszivó) Ezen kivül egy NAS, a Hue bridge, egy avr, idövel egy rpi4 ami vezetéken csatlakozik.Mivel nem vagyok atomfizikus már ezen a téren, igy a felhasználóbarát beállitás nem hátrány, valamint a nagyobb hatótáv, késöbb jó lenne ha az udvaron(nincs befejezve) is használható(kb 15m-es sugárban) maradna.
Más nem hiszem hogy lenne.
Olyan 20-30körül kalkuláltam, de ha van értelme esetleg drágábbat venni, nem halok bele. -
dkess
őstag
válasz
Magnat #86505 üzenetére
Azért nem veszít kettőt, mert:
- A router oldaláról nézve. Egy UTP megy eleve a TV -hez. Ez az UTP előtte is volt - úgyhogy nem veszít a router oldalon,
- a switch oldalon meg azért nem veszít, mert ott eleve bele van kalkulálva a router link. Ugye máshogy nem is lehet megoldani ...Sőt tulajdonképpen nyer. A router oldalon semmit - ott ugyanannyi. No de a kábel végén nyer plussz 3 UTP ajzatot - amiből az egyikbe mehet majd a médialejátszó.
-
dkess
őstag
válasz
sladka_pani #86500 üzenetére
Igen, jó lesz - egyébként nekem is van ilyen.
Egyébként nem vesztesz el a routeren semmilyen portot - hiszen a TV felé amúgy is ment UTP az egyik portból. Most ugye az fog történni, hogy ott a TV mellett nemcsak a TV, hanem az újonnan veendő médialejátszó is kábelvégre kerül (adott esetben más is ami itt van - akár "virágboltozó" laptopot is rá lehet dugni alkalomadtán stb.) ezen switch segítségével. Azaz a routeredet pont ugyanannyi üres port lesz, mint eddig is ...
-
válasz
lemcsi #86492 üzenetére
Saját router-t utána köthetsz.
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott eszközök:
20k alatt: Asus AC57U, TP-Link Archer C5v4
válasz
Bashar #86487 üzenetére
Hamarosan optikai hálózatra fogok váltani (DIGI 1000 Mbit/s) és felmerült bennem a kérdés, hogy párhuzamosan érdemes lenne-e a routeremet ( WR1043ND v1) is cserélni vagy elégséges ez is.
Mindenképpen cserélni kell mert nem alkalmas a gigás net kezeléséhez.Szóval szerintetek érdemes lenne másikra cserélnem, ha igen milyenre vagy maradhat ez amíg stabilan működik?
Csere esetén maradnék ennél a gyártónál.
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott eszközök:
Magnat
veterán
válasz
sladka_pani #86500 üzenetére
Úgy-úgy
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Megkímélt Lenovo Legion 5 15,6" I7 10750H/GTX 1650 4GB/32GB/512GB/HU Bill/Win 11 Pro
- Iphone 13 Pro Max 128 GB Graphite garanciás, újszerű
- Asus A15 FA506NC 15.6" FHD IPS Ryzen 5 7535HS RTX 3050 16GB 1TB NVMe magyar vbill gar
- ASUS TUF Gaming Monitor
- 16" Macbook Pro M4 Max 48 GB RAM, EZÜST, HU keyboard- 1 TB SSD 2025.11.11-ig gari
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- ÁLTALÁNOS IGAZGATÓHELYETTES tábla
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest