- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED monitor topik
- 3DMark (2013) eredmények
- Házimozi belépő szinten
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
- Everest / AIDA64 topik
- Hővezető paszták
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
RedBullFan #28099 üzenetére
Bizony routernél is van, és manapság egyre többen használják is! RT-N66U esetében ez a Tomato! A cél itt is nagyjából ugyanaz mint a telefonnál, a hardver lehetőségeinek nagyobb fokú kihasználása, az elérhető funkciók bővítése, sebesség, stabilitás növelése, stb.. Ezen kívül ha bármi gond lenne a szoftverrel, arra a custom firmware készítők sokkal gyorsabban reagálnak, itt jönnek havonta, vagy ha nagy a gond, akkor akár hetente is a frissítések, még gyári szoft esetén erre hónapokat kell várni, és jellemzően 1-2 év után le is állnak a fejlesztéssel, és az adott típushoz nem adnak ki újabb ROM-ot! A cserének ASUS RT-N66U esetén zéró a kockázata, mivel a bootloaderbe épített webes recovery módja van, ahol korlátlan számban újra flashelhető, és szükség esetén a gyári fw is visszatehető!
További lehetőségek Tomato fw-vel...
http://users.atw.hu/asusrouterforum/index.php?board=2.0
http://users.atw.hu/asusrouterforum/index.php?board=3.0 -
RedBullFan
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #28098 üzenetére
Akkor koszonom jol hangzik.. Bar most eleg butan erzem magam.. Custom fw... Telon ismerek ilyen folgokat na de routernel
-
válasz
RedBullFan #28097 üzenetére
Szerintem jók! Én már elég régen csak azt használok... Volt vagy 10 darab belőle, különféle modellek, de egyikkel sem volt gondom! Az általad belinkelt Linksys-nek az egyik fő baja, hogy nincs rá custom firmware, ami manapság már alap, főleg ha valaki egy fél vagyont költ routerre! Ezen kívül beépített antennás, és az EA sorozat tagjaira egyébként is voltak már panaszok! Az N66U egyébként BroadCom alapú, 600MHz-es procival, 256MB RAM-mal, és 32MB flashel! Ezen kívül szimultán Dual Band 2x450Mbps WiFi-vel (amit eddig utólag mindenki dicsért tudtommal), és 3db cserélhető antennával, illetve 2 USB-vel!
-
RedBullFan
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #28096 üzenetére
Koszi.. Az asusok jol?? Semmit sem tudok roluk
-
válasz
RedBullFan #28086 üzenetére
Szia!
ASUS RT-N66U, vagy ha mindenképpen sokat akarsz költeni rá, akkor RT-AC66U! De szerintem bőségesen elég az N-es változat is!
-
RedBullFan
csendes tag
válasz
RedBullFan #28086 üzenetére
Valaki nekem??
-
-
mazza
tag
válasz
Gubek-Einste #28092 üzenetére
Az iPon oldalán a TL-WDR4300 802.11.ac-nak lett feltüntetve, míg a hivatalos oldalon nem, akkor ez csak egy elírás ugye?
Esetleg tudsz ajánlani más webshopokat is?
-
-
Soma01
veterán
-
mazza
tag
Üdv!
Mi a véleményetek erről a routerről? [link]
Jelenleg egy 1 PC, 1 laptop, 2 telefon működik ezen, de a telefont a másik szobában ledobja + újra is kell indítani a routert, mert addig a laptopon se működik.
A cél az lenne, hogy hosszabb távon is és a később elterjedő szabvánnyal kiszolgáljon majd.
Elég gyors illetve stabil-e? -
-
junkeer
tag
válasz
lgabster #28084 üzenetére
4-5 AP elég lehet a rajz alapján.... A pontos elhelyezést, csak egy mérés után lehetne belőni... Erre a legjobb módszer, ha megveszel egy AP-t, amit leraksz a tervezett pontokra, és csinálsz egy heatmap-et a lefedettségéről... a legjobb, ha az egyik tabletre rakod fel a mérő progit, mivel a tabletek vételi érzékenysége lesz a mérvadó.
A powerline tökéletes megoldás, ha nem tudsz kábelezni... villamos hálózattól függően, maximum 200 méter a hatótáv. Van olyan átadott rendszerünk, ahol powerline az UniFi-k betápja...
-
RedBullFan
csendes tag
Sziasztok... Router választás elött vagyok... Valami jó megbízható routert, szakadásmenteset
keresnék 80/25 ös digi nethez.. torrent asztali gépen de az is wifi-ről megy tehát kell a jó wifi 2telo meg 1 tv... igaziból ciscot akartam de abból nem találtam oylat ami 5ghz-en menne úgyhogy linksys cisco felé hajlok most.. de arról volt aki lebeszélt, hogy már nem oylanok mint rég... Mit ajánlanátok kedves kollégák?? Nálam most ez vezet??? Linksys EA6300.. Előre is nagyon köszönöm!!!!!!!!
-
válasz
kjuhasz #28082 üzenetére
Szia!
Amennyiben a torrent-ezést gépen gondoltad, és nem router-en, valamint ha nem a router-t akarod használni NAS-nak, hanem már van egy meglévő NAS eszközöd, akkor a legolcsóbb megfelelő megoldás az igényeidhez egy TP-Link TL-WR1043ND router, de ajánlom inkább ennek az utódját, a TP-Link TL-WDR3600 modell-t, esetleg egy TP-Link TL-WDR4300-t.
A különbség a TL-WDR3600 és a TL-WDR4300 között csupán annyi, hogy előbbinek kettő, utóbbinak 3 antennája van, valamint az, hogy míg a TL-WDR3600 mind 2.4 Ghz-en mind 5 Ghz-en "csak" 300 Mbit-et tud biztosítani, addig a TL-WDR4300 2.4 Ghz-en 300 Mbit-et, 5 Ghz-en 450 Mbit-et tud, és a TL-WDR3600 2x2 MIMO-t, a TL-WDR4300 3x3 MIMO-t tud. Azt pedig te tudod, hogy van e szükséged ilyen extra WiFi teljesítményre. (Amit amúgy kétlek.) Ha nincs, akkor a TP-Link TL-WDR3600 bőven megfelel neked.
Asus-ban nem vagyok otthon 30k alatt. Ha szerencséd van, akkor azt majd egy másik kolléga ajánl.
-
lgabster
csendes tag
válasz
junkeer #28080 üzenetére
Köszönöm a segítséget, de a kérdésem lényegére még nem kaptam választ
A problémám lényege, hogy mindegyik osztályteremben legyen böngészésre alkalmas internet elérés tabbletről.
Menedzsment nem annyira szempont, mert csak a tanároknak lesz hozzáférésük és (jó esetben) csak az e-naplót fogják használni, őket pedig szóban is lehet menedzselni
Így a gyenge láncszem a jelerősség továbbítása, és hogy ne fagyjanak le hetente az AP-k.Ebben nem vagyok jártas, hogy hány AP-t és hova kéne telepíteni, melyik fajtából (wifi jelerősség szempontjából), hogy ne legyen gond a jelerősséggel sem. (első hozzászólásomban az alaprajz)
Az Ubiquiti és Mikrotik-nek ennyivel erősebb lenne az antennája, mint a TP-Link, D-Linknek?
... most futottam bele a Powerline technológiába. Ez mennyire megbízható, hány %-osan továbbítja a kapott jelet, ha két külön emeleten dugom be az adaptereket? (függ az elektromos vezeték hosszától?)
Igazából nem tudom hogy ez hogy is működik, és mennyire bevált és alkalmazott megoldás... -
BrownB
tag
válasz
lgabster #28078 üzenetére
Én is megerősítem junkeer fórumtárs hozzászólását. Mi egy szállodába telepítettünk UniFi-t (kb 20 db-ot) és egy RB450G van a háttérben ott is. Megfizethető áron lehet vele igen jó rendszert építeni.
Az alap UniFi-nél létezik egy kb. 2e Ft-tal drágább long range-es változat is, érdemes lehet azon is elgondolkozni. [link]
-
válasz
kjuhasz #28079 üzenetére
Szia!
A "fejlett szülői felügyelet szolgáltatás" miatt a legtöbb márka kiesik, és gyakorlatilag csak a Netgear marad.
A TP-Link eszközökön csak annyit lehet állítani, hogy mikor és milyen weboldalak legyenek elérhetőek. Az Asus modelleken pedig csak annyit, hogy mikor legyen elérhető az internet az adott gépen.A Netgear WNDR3700-al csak annyi gond van, hogy kevés felhasználónak van, így kicsi a mögötte álló közösség, ebből kifolyólag nem nagyon fogsz tudni tapasztalatokat gyűjteni róla, mielőtt megvennéd.
Prohardveren is van egy topic-ja, kemény 150 hozzászólással.
A lényeg az, hogy a "fejlett szülői felügyelet szolgáltatás" miatt nem tudok neked mit ajánlani.
-
junkeer
tag
válasz
lgabster #28078 üzenetére
Szia !
Ubiquiti UniFi AP-t javasolnám neked erre a célra.... Több nagyméretű hálózatot terveztem már vele, amik azóta is stabilan működnek. Menedzsment, teljesítmény és költséghatékonyság szempontjából, csak a Mikrotik és az UniFi játszik, ha ilyen jellegű projectről van szó, azonban "kezdő" usernek inkább az UniFi-t szoktam javasolni, mert könnyebb beállítani, és üzemeltetni.
Routernek, használhatsz Ubi EdgeRoutert is, de Mikrotikkel sokkal több lehetőséged lesz a hálózati forgalom szabályozására. Ideális választás lehet egy RB450G.
Régi mondás a szakmánkban : Minden Ubiquiti hálózat mögött van egy Mikrotik -
kjuhasz
csendes tag
Sziasztok,
Szükségem lenne egy megbízható, stabil, nagy teherbírású routerre, fejlett szülői felügyelet szolgáltatással. Amikre szükségem van:
torrentezés
egyszerre max 3 tv kiszolgálása NAS-ról (ehhez egyébként valszeg beszerzek egy gigabites switchet is)
internet megosztás wifin 4 okos telefonra és 2 laptopra
fejlett szülői felügyelet megoldás
80/25-ös DIGI nethez kell, tehát gigabites megoldás kellAz egyik kiszemelt áldozat a NETGEAR WNDR3700-as modell de elég régi modellnek tűnik, az a kérdés, hogy a v4-es mikori kiadás. Ezzel kapcsolatban várnék (főleg a v4-es modellel kapcsolatban) felhasználói tapasztalatokat. Olvastam azt is, hogy nem igazán erős a wifi-je a gyári firmware-el. Ez igaz? 3 szobás panel lakásba kell. Valóban jó ez a felhő alapú (opendns) szülői felügyelet?
Természetesen várok más gyártó és modell ajánlatokat is max 30k-ig.
Köszi és Üdv
-
lgabster
csendes tag
Sziasztok, a segítségeteket kérném!
Feladat lenne egy általános iskola wifi kiépítése.
A költségvetés szűkössége (igazából nincs keret...a lehető legolcsóbb, de még megbízható) miatt úgy döntöttem, hogy inkább magam építem ki a hálózatot, mintsem egy céget megkérek. Ez eddig nem is lenne gond...
A baj ott kezdődik, hogy a bevezetett e-napló miatt minden tanár tabbletről használná a netet, amiknek ugye jóval gyengébb az antennájuk, mint egy mezei laptopnak.
Másrészt a régi építésű sulinak jó kis 40cm-es téglafalain vannak a folyósók felől (termek között valamivel vékonyabb), mindez két emeleten.
Harmadrészt sajnos annyi dolgom még nem volt AP-kel, hogy a jelerősség szempontjából tapasztalatom legyen a pozicionálásban, antenna beállításban, stb...
Negyedrészt ....hehe, igen, lehet még tetézni... nem megoldott a kábel elvezetés, ezért is gondoltam AP-kre.
Drive-ra feltöltöttem egy alaprajzot.
Jelmagyarázat:
piros - kell wifi
szürke - nem kell wifi
zöld - van már wifi
kék - innen kell kivezetni
(fehér - folyosó)Ez van a második emeleten, és ugyanígy néz ki nagyjából az első emelet is.
Áramellátás csak a termekben, folyosón nincs, de ha nagyon muszáj, akkor bekábelezemSzval ha tudnátok segíteni hogy nagyjából mennyi AP kéne, és hova helyezzem el őket, nagyon hálás lennék.
Visszaolvastam itt a fórumban, és talán ezek tűnnének jó választásnak:
AP:
D-Link DAP-1320 ennek talán túl gyenge lenne az antennája?
TP-Link WA901ND 3 anennában én valahogy több potenciát látok
Ubiquiti UAP - ez már a drága kategória, viszont ha jól tudom ez a legmegbízhatóbb, és ha ki tud váltani 2 TP-linket, akkor már megéri (azt írják, hogy 122m a hatótáv)Router:
TP-Link TL-WR1043ND - 3dBi-s cserélhető antennák
TP-Link TL-WR941ND - 3dBi-s cserélhető antennák
MikroTik RouterBoard 751U-2HnD - 2xMIMO 2.5dBi belső antenna + külső csatlakoztatható
Asus RT-N12E - 2x5dBi-s nem cserélhető antenna (ha jól látom)
Mit ajánlotok megoldásnak?
Előre is köszönöm a válaszokat! -
Kobor
aktív tag
válasz
kjuhasz #28068 üzenetére
Szia!
Hát kb. 4-5 hónapja akartam venni, úgyhogy lehet, hogy v4-lesz, már mindenhol.
Böngészgetve a forumokat sokan írták, hogy a v3 gyengébb, de ezt én is csak olvastam sohasem teszteletem őket. Én szinte minden nagykert, megkerestem, kiskereket is mindenhol v3 volt kapható.A dobozt, már megírták.
Üdv
-
Brogyi
őstag
[Itt] egy teszt az új TP-ről.
-
Nem feltétlen, mert mostanában sokan már Technicolor-t kaptak!
-
tthom
senior tag
Sziasztok!
Olvastam, hogy az UPC által adott Wifis router-modem kombó nem az igazi.. Milyen más önálló routerekkel lehetne összehasonlítani teljesítményileg? Gondolkodtam rajta, hogy kérek tőlük egyet, mert most 0ft lassan az összes csomaghoz a wifi, aztán akkor két eszköz helyett egy menne, de elbizonytalanodtam a kritikák miatt.. Érdemes használni? Pl. egy Tplink 3600-hoz képest milyen?
Thx.
-
kjuhasz
csendes tag
-
válasz
J0shu4M1ll3r #28065 üzenetére
A lényeg, hogy az adott UTP kábel legalább CAT5e besorlású legyen. Tehát CAT5e ; CAT6 ... és amik felette vannak mind megfelelnek gigabit-es kapcsolathoz, de persze a CAT5e a legolcsóbb.
-
-
válasz
J0shu4M1ll3r #28062 üzenetére
Nekem is 80/25 Mbit van Digi-től, és TP-Link TL-WR1043ND WiFi-jén keresztül 65 Mbit-et tudtam elérni.
-
válasz
J0shu4M1ll3r #28060 üzenetére
Szia!
Amennyiben UTP-n keresztül akarod kihajtani a 80/25 Mbit-es Digi csomagot, akkor elég egy TP-Link TL-WR1043ND, ha pedig WiFi-n keresztül szeretnéd a teljes sávszélességet kihasználni, akkor ajánlott egy TP-Link TL-WDR3600 router, és gép oldalról is egy - legalább - 300 Mbit-es, 5 Ghz-es, dual band képes WiFi eszköz.
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy gyors kérdésem: digis 80-as top nethez milyen router kellene, hoyg ne legyen veszteség? 300-as? Sajna dolgozom, úgyhogy nem tudok sokat netezni, ezért nem feküdtem rá a keresésre. Tudnátok valamilyet ajánlani?
Üdv! -
válasz
Soma01 #28058 üzenetére
Szia!
Akkor ahogy kérted, ár szerint növekvő sorrendben:
Asus RT-N16
Asus RT-N66U
Asus RT-AC66U (Ha gondolkozol AC-s WiFi-ben... Erre csak Shibby féle Tomato van.) -
Soma01
veterán
Olyan routert keresek ami:
- Tomato fw rámegy,
- külső antennás,
- min. N-es 300-as,
- gigabites portok
- (esetleg USB csati, de az nem fontos)Az esetleges lista a legolcsóbb megoldással kezdődjön.
-
krealon
veterán
válasz
erikjoee #28055 üzenetére
A Router gondok topikban megkaptad a valaszt.
-
alexforever
csendes tag
Sziasztok Mindenki!
Nekem most két problémám is van, amik megoldásában remélem, hogy valaki tud segíteni nekem.Az egyik ilyen, hogy a google-chrome újratelepítése után linuxon, a chromeban eltűntek a könyvjelzők ikonjai és azt is vettem észre, hogy a keresőben a megszokottnál kicsit nagyobbak a betűk.Illetve, hogy ha egy bizonyos oldalon rákeresek valamire utána azt szürke háttérben adja ki és csak shift+del-el lehet törölni.A másik nagy problémám, hogy a vuze eddig úgy jelent meg, hogy baloldalon volt szinte minden, a lényeg és középen meg fehérben egybe minden.Most meg olyan, mintha ketté lenne választva és van egy alsó meg egy felső rész.Kérem, aki tud, az segítsen megoldásokat találni.Előre is köszönöm a segítséget. -
erikjoee
tag
Sziasztok! Tudtok ajánlani egy jó minőségű routert? Mot köttetem be a 50megás netet. Van egy TP-Link WR543G megy egy WR642G routerem mind a kettővel csak 20 at adott. Vagy többet kéne?
-
válasz
Plaguee #28051 üzenetére
Szia!
Ma már szinte minden SOHO router alapból fel van ruházva WiFi képességgel. Bár lehet kapni csak vezetékes router-eket is, de azok hardverben elmaradnak WiFi-s társaiktól, és mégsem olcsóbbak.
Ennek fényében tudom ajánlani neked a TP-Link TL-WR841ND modellt.
-
Plaguee
tag
Sziasztok!
Segitseget szeretnek kerni abban, hogy most szeretnek routert vasarolni, tudnatok ajanlani valamit?
netem: upc 25/1,5
2 gepre szeretnem szetosztani a netet, laptopra meg egy asztalira
"vezetekes" routert keresek, szamomra felesleges, hogy wifis legyen.
Udv: Plaguee -
Kobor
aktív tag
Szia!
Azért vigyáz azzal a wndr3700-al, a V1, V2, V3, V4 verziók között vannak külömbségek. Tudtomma a V3 egy jóval gyengébb masina, amikor én akartam venni csak azt lehetett kapni mindenhol, ráadásul akkor még nagyon drágán mérték a tudásához képest. Bár ez nem lényeges, de ez a legszebb router szerintem.
Szóval nem akartam oloskodni, csak egy kis érdekesség amibe én is belefutottam, nem állítom, hogy a V3 használhatatlan, de nem mindegy mit kapsz a pénzedért, ugyanazon név alatt.
Üdv,
-
válasz
yoleeka #28047 üzenetére
Szia!
Ezekre a célokra bőven megfelel egy TP-Link TL-WDR3600, ami ugyebár a TL-WR1043ND utódja.
AC-s WiFi-ben én még nem javaslom, hogy gondolkozz, tekintve, hogy egy normális AC-s router 30k-tól kezdődik. És akkor még csak a router-ed AC-s, mert kétlem, hogy a jelenlegi WiFi képes eszközeid támogatnák.
-
Szia!
Az általad megadott kereten belül maradva tudom ajánlani neked a TP-Link TL-WDR3600 vagy a TP-Link TL-WDR4300 modellt.
A különbség a két modell között csupán annyi, hogy előbbinek kettő, utóbbinak 3 antennája van (ami azt tekintve, hogy egyszerre csak az egyik aktív, nem sokat jelent ...), valamint az, hogy míg a TL-WDR3600 mind 2.4 Ghz-en mind 5 Ghz-en "csak" 300 Mbit-et tud biztosítani, addig a TL-WDR4300 2.4 Ghz-en 300 Mbit-et, 5 Ghz-en 450 Mbit-et tud. Valamint az is megemlítendő, hogy előbbi 2x2 MIMO-ra képes, míg utóbbi 3x3 MIMO-ra. Azt meg te tudod, hogy megéri e neked ezekért a plusszokért 4400 Ft-tal többet kiadnod a jobb modellért.
Az általad említett két router-rel nincs tapasztalatom. Hardverileg mindkettő rendben van, de ha mégis a kettő közül választanál, akkor inkább a Netgear WNDR3700-at ajánlanám, mert utánaolvasván ... a prohardveres WNDR3700 tulajok elégedettek a termékkel.
Az említett TP-Link-eket pedig azért ajánlanám mindenképp, mert megbízhatóak, és jóval komolyabb közösség áll mögöttük (TP-Link TL-WDR3600 ; TP-Link TL-WDR4300), mint az említett Netgear, vagy D-Link modell mögött.
-
yoleeka
tag
Sziasztok
Mivel összeköltöztem asszonnyal, a hálózat kérdés is probléma lett.. Vagyis, hogy neki eddig egy laptop ment rajta, kicsi nettel. Viszont most szeretnék váltani netet 15Mb-esre, nem nagy, de amire kell, elég. A lényeg, eddig otthon egy 3-4 éves 1043ND-m volt, ez maradt is otthon. Viszont az új routerre szeretnék kötni:
-2 Asztali PC - kábellel
-Western Digital My Book Live - kábellel
-Laptop - wifi
-TV - wifi
-Blu-Ray lejátszó - wifi
-2 mobil telefon - wifi
-nyomtató - wifiÉrdekelne mindegyik router fajtából a lehetőség. Az otthoni 1043-asomon lecseréltem az antennákat 9dB-esre mind a hármat. Most is szeretnék cserélhető antennásat, ugyanakkor megbízható legyen, stabil...Ja ne túl drága, bár annyira nem gond. Érdemes már most elkezdeni átállni AC-s wifikre egyébként?
Köszi
-
ViceX
csendes tag
Sziasztok!
Router választás előtt állok. A mostani routerem dobálja már a wifit és nagyon gyenge a jele..
Elvárásaim gigabit lan/wan, dualband.Amit eddig néztem:
Netgear WNDR3700, D-LINK DIR-845LEzenkívül mi jöhet szóba? Mit ajánlotok? Keret ~25.
-
#28032 Adoka120 Az Asus jobb lenne több okból is, van rá 3rd party firmware.
#28034 chrometent Ami neked megfelelő lehet: TP-Link 3600/4300, Asus N15U/N16/N56U, Netgear 3500Lv2, árban 15-20k.
120-as optikai nethez már nem sima ONT adnak, hanem router-t amit sokan szidnak, nézz ár a T-Home-os témában, ha jól emlékszem tegnap-tegnapelőtt volt téma ez. -
Szia!
Az Edimax-ot alapból kizárnám. Csak 2 MB Flash és 16 MB ram van benne, valamint egy 400 Mhz-es realtek processzor. A D-Link-be szintén 400 Mhz-es realtek processzor van, de már 4 MB Flash és 32 MB RAM társaságában. A TP-Link router pedig szintén 400 Mhz-es atheros processzorral, 4 MB Flash-el, és 32 MB RAM-mal rendelkezik, KIVÉVE, ha egy v8-as hardver verziójú modellről van szó, mert akkor 535 Mhz-es processzorral van szerelve.
Én mindenképp a TP-Link-et ajánlanám. A TL-WR841ND már stabilitásban is bizonyított.
-
válasz
atomanti19 #28040 üzenetére
Szia!
A router-en való torrentezés igénye miatt - maximálisan kihasználva a 12-14k-s keretet amit megadtál - egy TP-Link TL-WDR3600 router-t ajánlok neked. Alapból nem tudja a torrent-et, ahhoz OpenWRT-t kell tenni rá, valamint torrent klienst, de ehhez minden információt megtalálsz a router topic-jában.
(Megj.: Ennyiért nem is fogsz kapni olyat, aminek gyárilag használható az USB port-ja torrentezéshez. Valamint én alapból nem szoktam javasolni, hogy torrentezzen bárki is a router-en, mert ugyebár nem arra lett tervezve...) -
BK87
senior tag
Sziasztok!
A három alábbi router közül melyiket ajánlanátok: TP-Link TL-WR841ND vagy D-Link DIR-605L/E esetleg Edimax BR-6428nS ?
Előre is köszönöm a segítséget. -
atomanti19
aktív tag
Sziasztok!
T-Home netmánia M internet előfizetésem van 20Mbit/s letöltési 1Mbit/s feltöltési sebességgel.Eddig egy D-Link DIR-615 ös routerem volt de egyáltalán nem voltam megelégedve vele.A napokban tönkrement így aktuális lenne egy új darab.Maximum 12-14 ezer forintot tudnék rákölteni, persze ha van megfelelő olcsóbban is az is tökéletes.
3 számítógépet(2db ot vezetékkel 1 db ot vezeték nélkül)
1 iPad tabletet (Wifi)
2db telefont (Wifi)
szeretnék csatlakoztatni: -Asztali PC: -multiplayer játékok(Arma Crysis BF3 Warframe stb)
-online filmnézés
-torrentezés
-Ide kellene a legtöbb kakaó, gyors és stabil legyen
a kapcsolat
-Ethernet kábellel csatlakoztatnám
-Laptop1: -webböngészés
-torrentezés
-Ezt nem használnám egy időben az Asztali PC vel
-Ethernet kábellel csatlakoztatnám
-Laptop2:-Korlátozott le és feltöltési sebességet adnék neki
vezetéknélküli kapcsolatban.Fontos lenne hogy ne
okozzon semmilyen sebesség csökkenést az
Asztali PC nek. De ugyanakkor webes felületeken
legyen jol használható youtube on zenét lehessen
hallgatni.Sok garancia max 12-14eFt! Legyen rajta USB amiről lehet torrentezni és stabil sávszélességet biztosítson ezeknek az eszközöknek! Köszönöm!
-
betyarr
veterán
válasz
fogtunder #28038 üzenetére
sorry!
tehát 20/10-es digi net,filmet,főként avi-t streamelnék,a böngészőn keresztül pedig azt takarja nálam,hogy a nas forwardolva van a net felé és böngészőn keresztül elérem a tartalmát.namost van kb. 1-2 gép a munkahelyen,ahol tökéletesen automatikusan streamelődik az anyag (tehát megnyílik a médiapléjerben),ha rákattintok,de a legtöbb gépen viszont csak letölteni tudnám.ezt szeretném úgy kiküszöbölni,hogy egy vpn képes routerrel csinálok vpn elérést és azon keresztül streamelném (tehát rákattint,film indul). -
BK87
senior tag
Sziasztok!
Ha a TP-LINK TL-WR841ND típusú routeremre felteszek dd-wrt firmware-t, akkor a router menüjéhez a felhasználónév és a jelszó marad admin/admin, vagyis a gyári? Előre is köszönöm. -
chrometent
csendes tag
válasz
proradeon #28033 üzenetére
Szuper, akkor ezeket fogom beszerezni mellé.
Amit nem tudtam rendesen elmagyarázni: ont eszköz -> új router lent -> lenti gép(ek), wifi, illetve egy kábel a fenti Netgear routerbe, ami ugye növelné a wifi hatótávját + ebből menne egy vezeték a fenti gépnek.
De már világos minden amit homály övezett, köszönöm a segítségedet!
Ha valaki késztetést érez asus eszköz ajánlásához, az ne fojtsa magába a szót! -
válasz
chrometent #28031 üzenetére
A CAT6-os kábel az tökéletesen megfelel:
Nem nagyon értem amit leírtál a router-ekkel kapcsolatban, de megpróbálom tisztázni.
Tehát ha jól sejtem, akkor a meglévő Netgear wgr614 v9 router-t végleg kiiktatod a rendszerből. És van egy "modem", ami inkább gondolom egy ONT eszköz, amit a T-home biztosított az optikai net mellé. HA ezt a modemet CAT5e vagy CAT6 UTP-vel összekötöd az ÚJ router-rel, majd a router-re CAT5e vagy CAT6 kábellel rákötöd a gépeket, akkor biztos, hogy a router NEM fog lassítani a neten, tehát ugyanolyan gyors lesz, mintha az ONT eszközt közvetlenül a géppel kötnéd össze. -
Adoka120
tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne hozzátok router ügyben.
Van egy D-link di524-esem ami most használatban van és van egy Asus WL520GC routerem amit ma kaptam használtan.
Melyik az erősebb router vagy jobb bármibe ti melyiket használnátok?
(Nem kérnék olyan hozzá szólást, hogy dobd ki mind kettőt, és vegyél egy normálisat)
-
chrometent
csendes tag
válasz
proradeon #28030 üzenetére
Köszönöm szépen, akkor átteszem a routert, ahogy javasoltad. Az asus-os javaslatokat még meghallgatom, vevő vagyok azokra is, de ha nem lesz/kell sokkal jobb eszköz, akkor marad a wdr3600.
Utólag megnéztem, tényleg nem optikai a kábel, szimplán csak nem egy merev csőben van, hanem egy olyanban, ami teljesen rásimul a bent futó vezetékekre, így vékonyabbnak hat, jogos az észrevételed.
Még egyéb: önmaguktól ezek az eszközök nem lassítanak semmit a net sebességén, ugye? Ergo ha a házba bejövő jel egy routeren át megy a gépembe, az nem lesz lassabb, mintha egyből a gépbe menne, és így tovább? Csak azért kérdem, mert akkor esetleg felcserélhetem a sorrendet, hogy az új routerbe menjen egyből a net, és onnan menjen fentre vissza.
A routerből gépbe menő utp ilyen lenne, a meglévő routert/modemet az új routerrel összekötőt nem tudom. Tudsz mutatni valamit mondjuk az iponból?
Köszi! -
válasz
chrometent #28029 üzenetére
Szia!
120 Mbit-es optika mellé legalább egy TP-Link TL-WR1043ND router ajánlott, de ha már ennyit kiadsz érte, akkor inkább ennek az utódját, egy TP-Link TL-WDR3600-t javaslok.
(Illetve majd más kollégák valószínűleg fognak ASUS modelleket ajánlani, amik szintén kiválóak, de azokban nem vagyok otthon.
)
A másik javaslatom az lenne, hogy a router-t telepítsd át a képeden látható szoba másik végébe. Akkor sokkal inkább a ház közepén lesz, és így jobban lefedi az egész lakást WiFi-vel. Régebben nekem is így volt, hogy a ház egyik végében volt a router, de így a másik végében már nagyon szenvedősen volt a telefonoknak WiFi jele. Azóta áthelyeztem a ház közepére, és így a teljes terület le van fedve WiFi-vel.
Azt a részt, hogy "az egyik gépet a szerelők optikai kábellel kötötték a routerre" abszolút nem értem, illetve nem tartom valószínűnek, hogy közvetlen optika megy a gépbe, mivel baromi drága egy optikai hálózati kártya. Így annyit tudok ehhez a témához szólni, hogy legalább CAT5e besorolású UTP-t használj mindenhol, ami gigabites kapcsolatot fog biztosítani, így a 120 Mbit bőven át tud menni rajta, és nem lesz szükséged optikai kábelre.
-
chrometent
csendes tag
Sziasztok!
Hamarosan népvándorlást viszek végbe egyedül a házban, viszont ahova megyek odáig már nem ér el a wifi, meg igazából a pc-t kábellel lógatnám netre, de egyéb eszközökhöz kell a wifi is. (Netgear wgr614 v9 routerünk van). Jelenleg 20 mbit/s optika csomagunk van a T-től (speedtest 15,4/7,2 -t mutat), ez a jövőben valószínűleg változni fog a 120 mbit/s csomagra. A kérdésem a következő lenne: mit mondtok, mi lenne a legjobb megoldás? Milyen routert vegyek az alsó részbe, illetve hatékonyabb lenne-e átvariálni a házban a hálózat kialakítását? Mellékelek egy ábrát ([link]), hogy miről lenne szó, a kék szövegbuborék lenne az, ahova netet kell vinni.
Szeretném, hogy a felső részen megmaradjon a jelenlegi wifi lefedettség. Lent ebből nem lesz gond, biztos egy gyenge router is bírná a nagy nyitott teret.
Illetve: az egyik gépet a szerelők optikai kábellel kötötték a routerre. Szerezzek ilyen kábelt, hogy a másik gépeket is ilyennel csatlakoztassam a routerre, vagy fölösleges, egy sima utp sem fogja visszafogni ilyen sebességnél még a net sebességét?
Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket.ui: nagy extrém felhasználásra nem kell számítani, a mostani 1 mellé még 2 gép jönne lanon, 1-2 kütyü wifire, időnként +1 laptop is. Védelemből elég az alap, töltögetni szokásom gyakran. Megbízható eszközt keresnék, 10-25k között inkább, de ha szükséges, mehetünk feljebb is.
-
betyarr
veterán
üdv!
egy vpn-es router vpn kapcsolatán keresztül vajon menne simán a streamelés egy otthoni nasról?nyilván arra értem,ha máshonnan szeretném elérni.
jelenleg böngészőn keresztül a stream nem szokott menni.ha igen,akkor légyszi ajánljatok egy jó kis routert mondjuk 20k értékhatárig.
köszönöm előre is!
-
válasz
Vegyigyümi #28026 üzenetére
Ebben a ketegóriában TP-Link 841ND v8 és Asus N12 D1.
-
Vegyigyümi
tag
Sziasztok!
Gyors kérdés: Most mi a bestbuy az otthoni wifi routereknél?
Ami használná: 1 db asztali gép (kábelen keresztül), + pár telefon.A mostani netem 25/1,5 Mbps - t tud. (Júpíszí)
Az asztali gépen nem szeretném, hogy sokat lassuljon a net.ERRE 841 vagy EMERRE 741 gondoltam.
Ajánlották még Ezt 740.Kíváncsi vagyok a véleményetekre, és nem ragaszkodom ehhez a gyártóhoz.
Esetleg szívesen fogadok antenna nélküli alternatívát.Köszi!
ui.: A kérdést feltettem a "Wlan, wifi, vezeték nélküli...." topikban is csak utána láttam, hogy ez a nekem való.
-
BK87
senior tag
Sziasztok!
Van nekem egy TP LINK TL-WR841ND típusú routerem egy olcsó glitel gt-318ri típusú modemmel. Ma volt egy kis vihar, és lehet hogy hihetetlenül fog hangzani de nagy zörejjel (és szikrával) nagy valószínűséggel az utcán lévő telefonpóznába csapott a villám. A villámlás után megszűnt a netkapcsolatom. Mindkét készülék továbbra is világított, de a modemet ha rácsatlakoztattam a notebookra, akkor nem látta a noti, a routernek betudtam lépni a menüjébe, még firmware-t is cseréltem rajta, de nem tud csatlakozni semilyen modemhez sem. Szerencsére tartalékban van egy D-LINK 2641R modem-routerem azzal tökéletesen működik a netem jelenleg. Okozhatta a fentebb leírt hibákat a villámlás? Lehet garanciáztatni ilyen esetben a routert? Előre is köszönöm a segítséget. -
XP NINJA
őstag
válasz
Gubek-Einste #28021 üzenetére
már mindegy is, holnap veszem át a TP-Link 1043ND-met
-
-
XP NINJA
őstag
A dlink dgl-4300 as routernek kb ugyanakkora lehet a hatótávja mint a dir-600 -nak?
-
-
kenyerr
tag
válasz
Intruder2k5 #28017 üzenetére
Akkor gyanús, hogy ki kell próbálni, aztán lesz ami lesz.
-
-
kenyerr
tag
Hello!
TP-LINK tl-wr842nd routerhez tervezek venni 2db 16dbi-s antennát (persze megkérdőjelezhető minőség) a gyári 5dbi helyett. Várhatok némi nemű javulást vagy mással próbálkozzak? Szoftveresen már amit lehetett azt optimalizáltam. -
válasz
mk12345 #28014 üzenetére
Az egyéni kérdés, hogy kinek mi éri meg. A két típus (pontosabban 3 de ez most nem fontos) elég sok mindenben eltér: más chipset-re épülnek, más a wifi sebesség támogatás (gyakorlatban nincsen sok előnye), más a használt 3rd party firmware (Tomato vs OpenWRT). Nagy általánosságban nincsen olyan sok különbség köztük.
-
mk12345
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #28013 üzenetére
Szia, köszönöm a választ, körbejárom az Asus N66U-t is. Tud e annyival többet mint amennyivel drágább egy 3600/4300-nál
A jelenlegi antennákat nem baj ha nem lehet újra használni, mert terv szerint a routerrel együtt kikerül majd a hétvégi házba. ( 3G megosztáshoz ).
"Videólejátszás jobb ha kábelről megy, stabilabb" - tény, régen az volt, akkor még 1-1 HTPC volt a MINIX G4-ek helyett. De elegem lett a kábel tengerből.
-
#28010 XP NINJA Használtan ami megéri az a TP-Link 1043ND de újonnan egy TP-Link 3600 is csak 15k körül van és ezzel biztosan el lennél egy jó darabig.
A D-Link DIR-655 inkább nem, akkor legyen már a DIR-825, arra van OpenWRT.#28012 mk12345 Megfelelő lesz a kinézett TP-Link 3600/4300 (a jelenlegi 16 dBi-s antennák az új eszközön már nem használhatóak mivel azokra már dual band-ek kellenek), ami még szóba jöhet mint komolyabb router az az Asus N66U de az ára 35-40k körül van.
Videólejátszás jobb ha kábelről megy, stabilabb. -
mk12345
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket kérném egy új router választásához mely az alábbi itthoni hálózatot szolgálná ki:- a lakásban DIGI 80/25-ös net
- jelenleg a fő router ( nappaliban ) egy 5 éves darab: DIR-635 ( B1 HW - 2.35EU FW ) antennák lecserélve 3db 16dbi-s re.
Ezt a routert szeretném valami komolyabbra cserélni, mivel nem bírja a strapát...Ezek vannak ráaggatva:
- kábelen rákötve az asztali gép / egyben szerver 24/7 torrent, és innen van megosztva a film mappa is a többi eszköznek )
- a DIR 635-re bridge-ben kapcsolódva ( WIFI-n ) egy TP-Link 741ND ( friss gargoyle FW ) 2 szobával odébb a hálóban. Ez ( 741ND ) fixen kiszolgál WIFI-n egy MINIX NEO G4-et. ( filmnézés )
- a gyerekszobában van egy HTPC, ami kábelen van rákötve a DIR-635-re. ( szeretném ezt is visszaváltani WIFI-re )
- a nappaliban is van egy MINIX NEO G4, ami WIFI-n kapcsolódik szintén a DIR-635-re ( filmnézés )
- ezeken kívül van még 2 tablet, 2 laptop, és 3db telefon ami időnként fellép a hálózatra ( főleg a tabletek ), ezek általában mezei internetre vannak használva. Vegyesen hol a 635-ön, hol a 741ND-n lógva.Tehát a kérdés: szerintetek milyen router-re cseréljem le a DIR-635-öt, ami ki bír szolgálni ennyi eszközt WIFI-n.
Jelenleg a leggyakoribb hibajelenség, hogy a DIR-635 1-2 órás terhelés után beadja a kulcsot, és eldobja a WIFI-t ( kábelen soha semmi gond ). Újra kell indítani, vagy várni 2-3 percet, amíg észhez tér, hogy megint menjen a hálózat. Ez elég idegesítő, főleg hogy sokszor nincs is nagyon terhelve. ( nem fut torrent, csak az egyik G4 streamel, és semmi más ) Tehát nem a lefedettség a gond, az maximális, hanem a stabilitás.
Beállításokkal ( fix IP, fix csatorna, erősebb antenna, priorizálás, stb... ) már játszadozok fél éve, sokat javult, de igazándiból soha nem lett tökéletes. ( ritkábban hal meg a WIFI ) Az alapján amit olvasok róla a neten egyszerűen csak nem alkalmas ilyesmire ez a router. ( pocsék FW-ek )
Kinéztem a TP-Link WDR-3600/4300-at ( 5 év gari + FW ellátottság ), de nem vagyok meggyőződve róla, hogy elég lesz-e. Igazándiból azért néztem TP-t, mert a 741ND 1 éve hibátlanul teljesít bridge-ként. ( ellentétben a DLINK-el, ami soha sem volt igazán stabil, amióta több mint 2 eszköz van ráakasztva wifi-n )
De nyitott vagyok mindenre. A költségkeret ( ha nincs más megoldás ) igazándiból felfelé nyitott, de a kis lelkem nem szívesen szánna a projektre többet mint 30-35e HUF.
A leendő routernél a beépített NAS / torrent funkciók érdektelenek, az USB port is csak a nyomtató megosztáshoz kell.Előre is köszönöm a javaslatokat!
-
XP NINJA
őstag
Hali kellene egy router, 120/50-es nethez elegge nagy hatotavval. Evekig nem szeretnem cserelni de megis hasznaltan kellene mert nincsen tobb tizezrem a celra.
-
Tegla80
addikt
válasz
matyi94 #28008 üzenetére
Szia
Kb 1honapja vettem ....3600ot itteni ajanlasra.
Nalam nagyon jol teljesitett eddig.(kopp-kopp)
Tetoterben vagyunk,a 40c kor bent sem volt sokkal jobb a homerseklett.
Innen indult a moka neki akkor es birta,nem omlott ossze,peddig kapott terhelest rendesen.(ez a fő router 2 hazra es plusz2 router-re) .Figyelgettem, "kèzrátètellel" nezegettemmennyire melegszik,de a korabbi dlink ehez kepest "suto"volt.Ezzen is erzodik,de fele annyira nem meleg ,mint a regebbi.(annak gondolom mar sok volt a rendszer kiszolgalasa "elol",mert "vegpontban"dolgozva azt a par klienset azota stabilan kezeli.)
Szoval h ne off-oljak tovabb.
+1 a ..3600nak -
matyi94
senior tag
válasz
Gubek-Einste #28007 üzenetére
Köszönöm!
-
-
válasz
DJ. Ru$y #28005 üzenetére
TL-WR1043ND Emulator Bandwidth Control!
User Guide szintén elérhető a hivatalos oldalon!
Én személy szerint egyébként nem szeretem a TP-LINK-et, és ilyen téren is jobban hiszek 3rd party fw-s ASUS-ban, amit néhány hozzászólással fentebb említettem! Persze az ott említett RT-N12 nem Gbit-es, de abból is létezik ilyen megoldás!
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
Intruder2k5 #28004 üzenetére
Manualjában van erről valami leírás vagy tudsz esetleg róla egy kis nfót adni, hogy hogyis van ez?
-
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
Intruder2k5 #28001 üzenetére
Egyelőre 15 Mb/s-es ADSL alá, költözés esetén pedig 50 vagy 100. TP-Link 1043ND-t néztem az tud ilyesmit? Igazából az kellene, hogy mondjuk van rajta 6 gép akkor abból mondjuk 2 (fix) mindig korlátozva lenne. Szóval nem osztás kellene igazából, hanem, hogy bizonyos gépek fix sebességre legyenek korlátozva, és jó a MAC alapján persze.
-
matyi94
senior tag
Akkor ezek szerint a wdr3600 jó alternatíva lehet vagy tudtok mást ilyen áron, ami jobb?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest