- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
dkess
őstag
válasz
gezatata #85998 üzenetére
Most akkor a CB is routol (és ad WiFi -t) vagy nem? Mind a két router részt venne a WiFi szórásban - akár mind a kettő AP módban vagy az egyuk lenne a főrouter (ekkor CB Bridge módban) és a másik AP módban valahol máshol?
A repeater mode / jelismétlő mód-ot felejtsd el. Még egy router -el is jobb eredményt érsz el. Nem véletlenül írtam fentebb AP módot - tessék kábellel összekötni azt a két routert (legyen az a két Asus vagy a CB az egyik Asus -al).
E mellett ugye se a helyről, sem a kliensekről - meg úgy általánosságban semmiről sem tudunk semmit. Ennek a fényében bárkitől olyan - felelősségteljes - ajánlást kaphatsz legfeljebb, hogy pl.: "próba-cseresznye" ...
-
gezatata
aktív tag
Sziasztok! tanácsot szeretnék kérni.
Van két routerem egy TL-WR841ND és egy RT-N18U.
Egy UPC Connect Box wifi jelét szeretném tovább növelni repeater mode / jelismétlő mód-ban.Kérdésem az, hogy a fent megjelölt két router között van-e jelentős különbség e téren, vagy valószínű elég hasonló szinteket tudnának hozni?
Igen, le kellene teszteljem a gyakorlatban de a az Asus router most egy másik fontos hálózat része és nem szívesen nyúlnék hozzá csak a teszt kedvéért.
Ha viszont jelentős a különbség akkor az Asus helyére vásárolnék egy fejlettebb routert, öt meg befognám jelismétlőnek. A Tp routertől meg megválnék. -
dkess
őstag
@BrandonXXV,
Most nézem, hogy ezen coax-UTP médiakonverterekkel le voltam maradva, mint a borravaló ezzel a 100 Mbps -el ... Alább egy-egy példa a gyorsabb Ethernet csatolóval rendelkező modellekkel kapcsolatban (ezek csak példák - kereshetsz más típust vagy máshol): -
-
dkess
őstag
válasz
BrandonXXV #85985 üzenetére
Médiakonverter amit keresel. Alapvetően ezeket kültérre tervezték kamerarendszerekhez, hogy a meglevő kábeleket továbbra is használni lehessen, PoE támogatással, de ezekkel nem kell foglalkozni.
Alapvetően 100 Mbps -ek. Kettő db kell belőle a koax két végére. Nem vészes az áruk. Csak egy példa, de válogathatsz kedvedre mást is máshonnan is: [link]
Szerk.: Én marha - el is felejtettem a magától értetődő megoldást: fogod az egyik végen a koax -ra rákötöd az UTP -t és akkor mindjárt lehet gigabit -ed is és akkor nem kell konverter sem. Avagy kellene a koax valamire?
-
person
senior tag
És Gubek-Einste,
Köszönöm, még éjszaka belenéztem és a channel width 20 MHz-re fixáltam az antennákat meg másként terpesztettem és énekelni lehetne a különbséget! Lent 20-30 Mb körül mérek, eddig a weboldalakat is alig töltötte be! Nem gondoltam volna. Ha ez így stabil marad akkor megfelel a célra. Mondjuk a laptop valamiért nincs jóba vele de remélem megoldódik. Ez a családiház, ma még megnézem a panelben lévőt is.
-
ermim
csendes tag
válasz
Szia.
A jel átviteli sebességről nincs infóm, de átalakító kapható:
https://www.aliexpress.com/item/32823824070.html
https://www.amazon.com/Female-Coaxial-Coupler-Adapter-Connector/dp/B076VFR6PK
https://www.aliexpress.com/item/32811185640.html
https://hu.pinterest.com/pin/667377238511172859/
https://www.rfsupplier.com/bnc-female-to-rj45-male-coaxial-coax-barrel-coupler-adapter-rj45-to-rf-connector_p8702.html -
dkess
őstag
válasz
person #85982 üzenetére
Szia,
Szívesen. Ez a "2 db tp link AC750" mi lenne pontosan? C2?
Szerintem írj pár gondolatot erről a kétszintes családi házról. Akár jöhet némi alaprajz. Ezen hol van a router, hol milyen kábelezés van. Hol és milyen kliensek vannak. Mennyire zavart a környezet (zavaró idegen WiFi -k száma és térereje stb.). Mekkora internet -ed van egyébként?
Mekkora kereted lenne stb.
-
Som@
őstag
Buta kérdés. De a mostani routerekhez csomagolnak még UTP kábelt. Legalább egy pár méterest?🙄
-
Alex91
félisten
válasz
Koax kell? Ha nem, akkor ki kell huzni, es helyebe a LAN-t tolni.
-
BrandonXXV
aktív tag
Sziasztok!
Lehet nem ide való a kérédés, de az volna a problémám, hogy a szobákba jelenleg coax kábel megy, de UTP nem. Sajnos nem fér be a coax mellé a lan, a fűzőszalagot sem tudom áttolni, gégecsőbe megy, elakad stb.
Kérdés, koaxon tudok netet varázsolni a szobákba? Vagy az nagyon macerás és lassú? -
válasz
zetecR #85979 üzenetére
Azonban, mivel a Connect box két külön portján van a két router, a két hálózat nem látja egymást illetve a nyomtatót.
Miért lett így beállítva anno?Ha a földszinti AC65P-n beállítok egy 192.168.50.3-199, az emeleti AC87U-n egy 192.168.50.200-254 tartományt és egy AC65P a gateway, akkor jól gondolom, hogy két független WiFi hálózattal, de mégis lát mindenki mindenkit?
Nem, az AC87U legyen AP módba, csak ebben az esetben lesznek egy alhálózat alatt.Az AC87U-t indokolatlanul soknak érzem az emeletre; ahelyett mit lenne érdemes venni?
AC57U is elég lehet másodlagos eszköznek.Az AC65P alatt is van értelmes alternatíva 4 WiFi eszköz és egy nyomtató kiszolgálására?
AC1200GU még ami ajánlott lenne, az AC57U már jelentősen gyengébb így nem érdemes lecserélni. -
válasz
person #85982 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott eszközök:
20k alatt: Asus AC57U, TP-Link Archer C5v4
20-30k: Asus AC1200GU/AC65P, TP-Link Archer AX10/AX20 -
person
senior tag
Szia, köszi!
A két külön lakást úgy értem két teljesen külön történet, külön város nem egy helyszín, nincs közük egymáshoz. Mindkét esetben lakáson belül kell csak megoldani, az egyik egy 56 nm-es panel a másik egy két szintes családiház de a router mindkét esetben a kiépített ponra a modemhez kerül, persze nem a legelőnyösebb de nem tudjuk variálni. Nem gondoltam, hogy az új routerrel nem fog menni egyik esetben sem. A családi háznál egy szintel lejjebb átlósan egy félig megnyitott válaszfalon már nem megy. Az 56 nm-es lakásban utólag bekapcsoltam az invitel gyengének csúfolt wifi-ét és még az is erősebbnek tűnik mint ez a tp link. Utólag olvastam, hogy az említett új routert több esetben is szidták a gyenge jel miatt, gondoltam akkor veszek valamit amire nincs panasz. De ha ez ennyire gáz akkor inkább maradnak a régiek illetve az inviteles, csak már néhány eszközzel nem szimpatzáltak időnként. (2.4 GHz-en próbáltam, 5GHz-n semmit nem ért ahogy írtad is.)
-
dkess
őstag
válasz
blakey #85976 üzenetére
Mindenekelőtt kihangsúlyozva, hogy igazad van annyi véleményt hozzáfűznék, hogy aki itt érdeklődött és az alapján választott eszközt az a fentebbi jellegű felvetésére azért annyi választ még kaphat(na) hogy pl. a WiFi -s backhaul -t állítsd át kábelesre (ez lesz a probléma valószínűleg).
Én pl. nem szoktam nézni az Asus -os topik -ot - igazából még a saját router -emét is csak nagyon ritkán.
@person,
Az a külön lakás nem szomszédos? Miért kell "pár falat átlőnie"? Nincs közös falfelület? Avagy még lenne egy másik lakás is köztetek?
Igazából az a 15 éves eszköz még 2.4 GHz -en G -s WiFi -t lőtt át "csilliárd" Watt -al ... Amennyiben van(nak) lakások köztetek akkor azért elég kétséges lesz az eredmény - pláne 5 GHz -en meg pláne, ha két új router -el már "beégtetek" ...
Most mielőtt belemennénk a routerek utcájába pontosítsuk akkor ezt a felállást a fentebbiek alapján. Egyébként ez társasház lépcsőházzal? Akkor adná magát a megoldás, hogy egy UTP -t átvezessetek egymás között. Lyuk valószínűleg ugye van mindkettőtöknél, ha más nem, akkor TV, telefon, internet csak ment mindkettőtöknél a múltban. A lépcsőházi ajtóig menő kábelcsatornába beleteszitek és mind a kettőtök olyan routert vesz amilyet akar (persze a szomszéd AP módba rakja). Avagy rossz a feltételezésem?
@zetecR,
Azért nehéz kihámozni, hogy mit szeretnél - megoldást a jelenlegi kérdésre vagy új eszközt venni?
Az sem tiszta, hogy direkt van ketté választva a két szint? Az UPC CB -nek külön vannak választva a LAN portjai - így a leírt bűvészkedések nem lesznek eredményesek. Akkor, ha jól érzem, akkor szeretnéd közösíteni a hálózatot ...
Amennyiben jól sejtem akkor, hogy a két router AP módban van?
A legegyszerűbb megoldás, ha a UPC CP mögé raksz egy switch -et (újan veszed, akkor 6K HUF). Aztán e switch két portjára mehet a két router. Amennyiben a router -ek AP módban vannak, akkor máris készen vagyunk. Amennyiben valamelyik vagy mindkettő router módban van bekapcsolt NAT -al és DHCP szerverrel, akkor külön alhálózaton lesznek.
Persze az is jó megoldásd adna, ha:
- UPC CB -t bridge módba kéred,
- AC65P router módban. WAN: UPC CB; egyik LAN portjából megy fel kábel az AP módban futó AC87U -ba ...Ekkor is egy hálózaton lennének. Amennyiben viszont új eszközöket szeretnél venni mindenképpen, akkor javaslom induljunk el az AX -es AiMesh útján (ekkor mindkét jelenlegi routeredet eladod) - pl.:
- AX58U (főrouter/AiMesh Router) és AX56U (AP módban/AiMesh Node). Ugye írtad, hogy fentre elég lenne kisebb is. Esetleg AX55 -ig is le lehet menni fent.
- lenne rá cash, akkor 2*AX58U szintén AiMesh -ben.Ami fontos, ha valamiért mindenáron a UPC CB -t szeretnéd routerkedni, akkor azt is lehet. Az AiMesh megy két AP módban levő Asus router -el is ...
-
zetecR
addikt
Sziasztok,
adott egy 110m2 alapterületű, kétszintes családi ház.
A földszinten egy 500/25-ös UPC boxra vezetékkel csatlakozik egy AC65P router, amin kábelen lóg egy asztali PC, egy dokkolós noti és egy droidos TV okosító és persze WiFi-n 2 teló.
Az emeleten a UPC boxból külön kábelen, másik portba dugva egy AC87U, ami két notit és két telót és egy WiFi-s HP nyomtatót szolgál ki.
Azonban, mivel a Connect box két külön portján van a két router, a két hálózat nem látja egymást illetve a nyomtatót.
Ha a földszinti AC65P-n beállítok egy 192.168.50.3-199, az emeleti AC87U-n egy 192.168.50.200-254 tartományt és egy AC65P a gateway, akkor jól gondolom, hogy két független WiFi hálózattal, de mégis lát mindenki mindenkit?Az AC87U-t indokolatlanul soknak érzem az emeletre; ahelyett mit lenne érdemes venni?
Az AC65P alatt is van értelmes alternatíva 4 WiFi eszköz és egy nyomtató kiszolgálására? -
person
senior tag
Sziasztok,
javaslatot kérnék tőletek egy alap de erős routerre.
Pár falat át kell lőnie, de csak olyat amit eddig egy 15 éves akkori legolcsóbb 5000ft-os 1 antennás tp link meg egy SMC gond nélkül átvitt. (Két külön lakás)
Most vettem 2 db tp link AC750-et a kiváltásukra (ajándékba) de használhatatlanok, jól beégtem.. (szóval lesz két eladó...)
Mit javasoltok? 1043 nd 2 jó lehet? Kapható még? Nekem az első van, arra nincs panaszom de máshol használom.
De lehet tovább kéne látnom a tp linken, jöhet más is. -
blakey
titán
válasz
#01758976 #85975 üzenetére
Az Asus routerek topikba való a kérdésed, ez itt a vásárlás előtt állók topikja.
-
törölt tag
Remélem ide való.
Kész az Aimesh.
Kényelem: szuper.
Sebeség: van gond, főleg wifin, mainban is nodeén is
5Ghz 130mb körül up&down
2.5 Ghz 100mb körül up&down mindkét helyen.Kábel
main 5-600mb fel,lenode 100-130mb fel,le
Ugyan ez szolgáltatóin
5 ghz 350-450mb fel,le
2.5 ghz 100-150mb fel, lekábel 900/900
Mi lehet a gond?
Asusokban sima mesh van, nem állítgattam semmit.
Szolgáltatóin Wan->bridge, wifi kilőve mind.
A bedöglött saomi simán hozta lan/wfin is 6-700mbt. Azon a helyen, ahol most a node van, ugyan azon kábellel.
-
dkess
őstag
válasz
MaCS_70 #85970 üzenetére
Tulajdonképpen gyakorlati oldalról megközelítve a dolgot az ilyen router+repeater (akár két router között) közötti WiFi backhaul -os kapcsolatokról. Hányan írták be azt csak ebbe a topik -ba az elmúlt pár héten, hogy mondjuk szintek közötti két egység között a másik oldalon akár kábellel csatlakozva 5 Mbps -t (!!) érnek el csak. Hát én már nem számolom ...
A kedvenc példám (az illetővel váltottunk is pár pm -et, de itt a topikban is írta). Router+repeater két szint között. 10 Mbps internet. A repeater oldalán még ezt a 10 Mbps -es internetet sem tudta kiszolgálni (!!). Dual-Band AC -s repeater -ről beszélünk. A jobb napokon volt meg a fele (5 Mbps), de többnyire az sem. Sokszor csak a piros LED -et (nincs kapcsolat a főrouter felé) nézegette a repeater -en ...
A helyzet annyira súlyos volt, hogy UTP kábelt tett a két szint közé, hogy legalább TV -n meg laptopon (kábelre dugva) legyen valami bármi. Ugye itt a megoldási javaslatom az volt, hogy a kábelt dugjuk a repeater -be azt meg állítsuk át AP módba. Az eredmény: "Hű olyan WiFi lett lent mindenhol hirtelen, hogy lesüti a fejem" ... Mindezt - ingyen ... Aztán annyira megtetszett Neki az ötlet, hogy vett 9K -ért egy routert a repeater helyére a kábelvégre ...
(persze így a repeatert is tudja máshova - pl. műhely stb. - rakni akár).
Igen, ebben az esetben a router és a repeater az összes létező WiFi erőforrásukat egy olyan "szoáré" kettejük kapcsolatába "locsolták", ami végül az alábbiakat eredményezte:
- mindkét szinten értékelhetetlen WiFi az ottani helyi klienseknek,
- a gyatra kettejük közötti kapcsolat miatt a repeater szintjén gyakorlatilag a "fű se nőtt" ... -
dkess
őstag
válasz
MaCS_70 #85968 üzenetére
Nagyon komolyan érzékelhető és itt jönnek a WiFi sajátosságok is mellé (most ezzel oldalakat lehetne teleírni, de hagyjuk) ...
Az AX92U oldalán annyival speciálisabb a helyzet (mondjuk az AX55 -ös párjához hasonlítva), hogy WiFi terén van miből "elveszíteni". Ráadásul ez egy Tri-Band router - amennyiben WiFi backhaul esetén az egyiket dedikáltan megkapja, akkor is marad kettő ami az ő szemszögéből helyi kliensek kiszolgálására tud fordítani. Attól még az érintett dedikált sávot a helyi kliensek szempontjából elveszti - azaz mondhatjuk, hogy csökkent (érezhetően).
Az a másik kérdés, hogy a "maradék" is lehet elég. No de egy AX92U és AX55 között van is némi árkülönbség
Az AX92U WiFi -s szekciója alapból nagyon erős, ha el is veszíti a "felét" - attól a maradék még lehet "elég" ott helyben.
A Node oldalon meg sokminden egyéb is sújt minket. Egyfelől a kliensek WiFi és kábeles kapcsolata biztos nem lesz jobb (legalábbis a Router -en függő kliensek felé illetve internet irányban), mint amilyen minőségű a WiFi backhaul. Ráadásul ott is van "feleződéses" (ugye azért az idézőjel, mert nem pont a fele, de) mutatvány.
-
dkess
őstag
válasz
MaCS_70 #85966 üzenetére
Igen, csak jelen esetben nem az útválasztás/broadcasting -ból eredő veszteségekről lenne szó (bár az is tény, hogy plusszban ez is rárakódhat), hanem a kérdés leegyszerűsítve, hogy egy AiMesh rendszerben a Router és a Node közötti WiFi backhaul von-e el erőforrást mindkét oldalon a helyi kliensekkel történő WiFi kommunikáció elől. A válasz pedig igen - ez mindkét oldalon igaz lesz.
-
dkess
őstag
válasz
MaCS_70 #85964 üzenetére
Ezt hogy érted a "lövöldözést"?
Teljesen mindegy, hogy valaki adja vagy kapja a a "lövést" - mind a kettőre igaz lesz, hogy addig sem a kliensekkel foglalkozik. A broadcast annyiban más, hogy akkor többen kapnak egyszerre "lövést".
Ráadásul, ha azon a AX92U -n dedikált WiFi backhaul van, akkor az attól lesz "dedikált", hogy még üresjáratban sem foglalkozik a helyi kliensekkel.
Szerk.: az más kérdés, hogy egy AX92U -ban nagyobb tartalékok maradnak WiFi backhaul esetében is a helyi kliensektől, de ettől függetlenül itt is igaz, hogy a WiFi backhaul -ra éppen fordított erőforrásait nem tudja a kliensekkel használni egyidőben. Ez viszont minden WiFi -s egységre igaz.
-
-
cascada
senior tag
válasz
Gubek-Einste #85959 üzenetére
Szia,
Tehát a sávszélesség feleződésre gondolok. A main router WiFi sávszélessége is feleződik vagy csak a node routeré?
-
-
triklin
tag
Sziasztok!
Dahua PFS3006-4ET-60 poe swich 2 uplink porttal rendelkezik. Ez tovább "fűzhető", ha a másik uplinkbe még egy wifi routert is csatlakoztatok?
-
-
dkess
őstag
válasz
Szaszabond #85957 üzenetére
Szia,
Mármint a második router -re lenne kötve a második nyolcas switch?
Igen, működne. A kábeles backhaul miatt arra figyelj, hogy az AiMesh Node -nak konfigurált egység (legyen mondjuk a második router) WAN portjába menjen az uplink - és az egyik LAN portjára legyen kötve a switch.
Az AiMesh Router -nél simán a rá kötött nyolcas switch egyik LAN portjából mehet az uplink - semmi extra ...
Akkor a két router egyéb LAN portjaira ne köss semmi mást ...
Szerk.: Mondanék egy cifrábbat. Jut eszembe ajánlottam Neked korábban olyan, hogy a AiMesh Router -ből ne egy hanem kettő kábelt vigyél hátra (ahol egy kábel elfér - ott elfér kettő is
):
- egyiket bedugod a AiMesh Node WAN portjába,
- a másikat bedugod a switch -be.Előnyöket is írtam. Két kábel uplink - jövőálló (több gigabit -es net). Akár multigigabites netet is fejleszthetsz vezetékes alapon az egész kecóba - a routered gigabit -es portjait nem érinti (mivel az külön kábelen csatlakozik).
Elméletileg rakhatod külön helyre is a Node -ot és a switch -et - a szükségleteknek megfelelően. Szükség szerint a Node -ra is mehet egy-két kis igényű kábeles dolog ...
Stb. Stb.
A kábel minimum Cat6 legyen.
-
Szaszabond
aktív tag
Hali,
ASUS 2db AX92U-nál működhet úgy a dolog, hogy router1 majd 8 pontos switch (ezen lesz még TV, NAS, Mediaplayer, laptop is kábelen) majd ebből kapja a router2 mint node a netet majd ebből még egy 8 pontos switch adna netet további TV, Asztali számítógép, XBOX részére). Természetesen mindemellett fullos MESH lefedettséget biztosítsanak 130 négyzetméteren) -
ripla
addikt
válasz
bluemirage #85955 üzenetére
Kösz.
-
Switch.. minimum egy ilyen belépő szintű.
A gigabiten fog osztozni így a pc és a PS.
Csak rakd bele a 3 kábelt és kész -
ripla
addikt
Üdv.
Adva van egy gigabites hálózat, ahonnan 1 vezeték jön ki a modemből, az megy a PC-be. Viszont rá kellene még kötni egy PS4-et is a netre, viszont nem szeretnék ezért kihúzni még egy vezetéket.
Mit tegyek?
Vegyek egy routert, dugjam bele a netet, és onnan 2 darab vezetékkel vigyem tovább a PC-be és a PS4-be?
Vagy vegyek egy Switchet és ugyanígy dugjam össze?
Vagy vegyek egy sima 400 forintos elosztót, aminek az egyik vége UTP anya, a másik meg UTP anya*2? -
cascada
senior tag
Üdv,
Gondolkozom AiMesh hálózat összeállításában, elméleti síkon van a dolog. Felvetődött egy kérdés, ha wireless backhaul-al van összekötve két eltérő típusú eszköz pl AX92U (main) és egy AX55U (node) akkor csak a node sebessége lassul be nagyon vagy a main routeré is lecsökken?
-
A MikroTik topikban kérdezzél rá, hogy mit ajánlanak.
-
Gh0sT
addikt
válasz
Gubek-Einste #85948 üzenetére
Köszönöm!
Akkor a koncepció megvan, nincs szükségem új routerre, egy dedikált eszközt kell beszereznem, ami modemként fog funkcionálni. Ebben kaphatok még iránymutatást, hogy mi az ajánlott, vagy más topikban próbálkozzak?
-
tylerhun
tag
@dkess
Ahogy említettem jelenleg mobilnetről operálunk itthon. A rendszer viszonylag egyszerű: 7000 forintért kapok korlátlan mobilnetet a Telenortól, amit egy Huawei B535 router hoz be a házba. A B535 bridge módban operál, ahhoz most egy D-Link Dir882-es van kötve és az szórja szét a WiFi jelet a házban. Korábban ehhez még csatlakoztattam egy D-Link Covr 1202-es 3 darabos Mesh router szettet is, de jelenleg enélkül használom.
A fenti szett van, hogy jól, van hogy rosszul operál - most éppen 3,44/16,1 Mbps sebességet hozott, de jobb napokon ez 31,8/18,8 Mbps-re is felpörög. Ezt tudja most nálunk a 4G.
Két szolgáltató van még felénk: Vidékháló és Deltanet, az előbbinek nagyon rossz a Google értékelése, az utóbbi már jobbnak tűnik (már csak azért is mert válaszolnak az ügyfélvisszajelzésekre a neten). A Deltanet 28/7 Mbps-ot kínál mikrohullámon 9000 forintért 2 éves szerződéssel.
Az AX73-mat a Dir882-höz hasonlóan használnám, szóval a B535 bridge módban össze lenne kötve az TP Linkkel, és kész. A Dir882-vel jelenleg két bajom van: mostanában problémázik a kapcsolattal, a telefonokat házon belül eldobja néha, a laptop se mindig tud rácsatlakozni - és el tudnék képzelni nagyobb hatótávolságú routert is itthonra, az AX73 pedig nem négy, hanem hat antennával operál (bár dBi értéket nem találtam sehol).
Apropó, Alex91 ajánlata miatt kérdezem, hogy két OneMesh routert, pl két AX73-at ugyan úgy tudok használni, mint két AiMesh routert? Mert én eddig úgy szűrtem le, hogy nem és csak wireless range extenderrel tudom kiegészíteni a OneMesh hálózatot.
-
válasz
tylerhun #85941 üzenetére
1; Az Asus megoldásával elég sok a tapasztalat és sokkal rugalmasabb is mint a TP-Link-féle, eszköz számban is több van így egyértelműen az legyen.
2; A környéken kellene rákérdezni, hogy mi a helyi tapasztalat, távolból/látatlanban nem lehet ezt megmondani de általában a mikro-s nettel nem a legjobb.
-
1. az N16 mögötti eszközöket mitől fogja látni az AC65P?
Úgy, hogy a másodlagos eszköz nem router, hanem AP módba van bekötve az elsődlegesbe és akkor csak az elsődleges van router módban és egyetlen alhálózat lesz így mindenki lát mindenkit.2. a mobiltelefonok, laptopok a két szint közötti mozgásnál mit fognak csinálni? Lecsatlakoznak az egyik hálózatról és felcsatlakoznak a másikra?
Pontosan, lesz egy minimális szakadás a váltás miatt de az lesz inkább a gond, hogy ameddig teljesen meg nem szakad a már meglévő kapcsolat addig nem lesz váltás és nem is feltétlenül az erősebb wifi-hez fog fel/vissza kapcsolódni a kliens eszköz akkor sem.
Ezen segíthet a Roaming Asszisztens ami bizonyos jelszint alatt lerúgja a kliens eszköz az AC65P-ről (az nem tudom, hogy az N16-ban van-e). -
Ezt elvileg meg tudom oldani a mostani két routeremmel is (AC65P és NT16) ha jól gondolom. Mondjuk azt nem tudom (mivel ilyet még nem csináltam), hogy az N16-ra csatlakozott eszközöket az AC65P (fő router) hogyan fogja látni?
Úgy, hogy a másodlagos eszköz nem router, hanem AP módba van bekötve az elsődlegesbe és akkor csak az elsődleges van router módban és egyetlen alhálózat lesz így mindenki lát mindenkit. -
dkess
őstag
válasz
tylerhun #85941 üzenetére
#1 A kábeles backhaul támogatása miatt inkább AiMesh. Persze csak így "látatlanban".
#2 Ezt senki nem mondja meg. Pl. elég a korlátos mobilnet (most csak példa: 50GB elég lenne?). Avagy, hogy a mobilnet és a mikrós net mennyit tudna Nálad a gyakorlatban? Illetve Neked mennyibe kerülne a mikrós net (hűséget vállalnál-e?) vagy a mobilnet? Kellene-e a mobilnet mellé SIM -et támogató router avagy elegendő lehet ott mondjuk egy szolgáltatói 4G stick -et támogató router is?
#3 Önmagában egy nagyon jó router a AX73. Ugyanakkor lehet, hogy jó lesz Neked - lehet, hogy nem. Pl. szolgáltatói 4G stick -et nem támogat. Az OneMesh csak WiFi -s backhault támogat. Elég-e egy router Nálad vagy több router -es felállásban gondolkodsz-e? Van-e és milyen kábelezés. Mekkora kecó, falak, kliensek száma - vezetékes/wi-fi, hol dúsulnak fel, mi az elhelyezkedésük stb. stb.
@SamanUbul,
Ugye az internet az 500/22, amit akkor a gyakorlatban kábelről mérve tud is. Azt nem írtad, hogy a szobákban mért sebességek hogy jönnek ki. Pl. 2.4 GHz -es N -es WiFi -kkel miközben a WiFi -s kamerák (esetleg más nappali eszközök) is erre a sávra dolgoznak? Avagy hogy voltak elosztva az eszközök a sávok között? Egyidejűség mennyire állt fent? Értem ez alatt, hogy a 22 Mbps -es sebesség feltöltésre viszi a teljes internet sávszélt - azaz ebből arra lehet következtetni, hogy egy eszköz csak magában használva a feltöltést érünk el ennyit.
Ugyanakkor a 5-20 Mbps letöltés egy eszközön mérve úgy hogy más nem forgalmaz borzalmasan kevés lenne. Különösen az UPC CB szórási képességeit alapul véve - pláne, ha az 5 GHz -es AC -s szekciót is figyelembe vesszük. Meg persze azt, hogy aránylag kicsi és egy szintes házat veszünk alapul.
Bontsuk ketté a dolgot:
1. Egy router -es megoldás
Elméletileg elég lehet. AX73 vagy AX92U lenne javasolt az alábbi piros csillaggal jelzett helyen. Sötétkék: WAN ; Zöld: LAN UTP kapcsolatok. Értelemszerűen falban/bútor mögött/parkettaszegély mögött/gipszkarton mögött ... Igen, a WiFi -s kamerát is kábelvégre kapva, ha van rajta RJ45 is ...
Amennyiben a legkisebb esély is lenne, hogy tudnánk kábelezni a fürdőnél levő WiFi kamerához legalább, akkor inkább AX92U (kábeles backhaul -t támogat). Mondjuk ebben az esetben egy AX58U is elég lehet (+ még egy AX58U a másik oldalra), de ezt majd nézzük a következő pontban.
Ne felejtsük - amelyik eszköz nem lóg WiFi -n (hanem kábelen van) - az nem is "zabálja" a WiFi -t ... Például nappali laptoppal "virágboltozni" támadna kedvünk, akkor azt érdemes lenne nem a WiFi -t kinullázva tennünk ...
2. Két router -es megoldás (kábeles backhaul)
Itt is - Sötétkék: WAN ; Zöld: LAN UTP kapcsolatok. Jön a varázslat - világoszöld LAN kapcsolat a másik router -hez. Ez szintén mehet fal mentén, padlóban (nyilván padlófűtés esetén felejtős), akárhol. Itt mindkét kamera kábelvégen tudna lenni.
Ebben az esetben 2 db AX58U lenne az ajánlott.
Természetesen mindkét esetben szabad kábelvégre tenni további eszközöket - amennyit csak lehet. A kettes megoldásnál amennyiben elmegyünk a "fürdős router -ig", akkor itt ne álljunk le, hanem ágaztassunk szét innen 3 LAN kábelt a három szobába (a router LAN portjait felhasználva).
2./B Két router -es megoldás (WiFi backhaul)
Azzal kezdeném, hogy egyfelől nem kapunk olyan jó megoldást, mint a fentebbi kettővel. Továbbá "aki nem épít ki kábeles backhaul -t egyszerre - az nem kap rajzot estére" ...
Gyakorlatilag a két rajz kombinációja lenne. Azaz a nappali-előszoba sarka az egyik - és a fürdő sarka a másik.
2 db AX73 vagy 2 db AX92U (esetleg 2 db AX58U) javasolt. Amennyiben a legkisebb esély is lenne, hogy tudnánk kábelezni a két router között egy távoli jövőben legalább, akkor inkább az Asus -ok ...
@MaCS_70,
Ott jelenleg is vannak VLAN -ok. AC65P CFW -vel ...
-
Tehát a 65P lenne maga a nagybetűs ROUTER, az N16 csak egy AP.
A 65P szerintem semmilyen VLAN-t nem tud menedzselni, ahhoz sokkal komolyabb eszköz kellene.
Mivel a 65P a router, az N16 pedig AP, ők közös, a router által igazgatott hálózaton vannak, ennél fogva az eszközök átlátnak rajtuk egymás felé. Tök mindegy, hogy melyiken kapcsolódnak wifivel vagy Etherneten.
Az emeletek közti váltás sajnos csak úgy történik meg, hogy amikor valamelyik kliens feladja a harcot egy kapcsolat fenntartására (mert az már teljesen elgyengült), akkor azt eldobja, és csatlakozik a következő, még jónak tűnő kapcsolathoz. De ettől még ugyanahhoz a hálózathoz kapcsolódnak, csak másik AP-on keresztül.
MaCS
-
SamanUbul
újonc
Sziasztok!
A tanácsotokat kérem, mit javasoltok a következőkre.
Most az 500 megás internet kapcsolatot a UPC connect box-al szórom szét a lakásban.
Elrendezés az alaprajz szerint, egy szint, tégla falak, 78 m2.
Megszaporodtak a kliensek, most már van 6 laptop, 6 mobiltelefon, 1 wifi-s nyomtató, 1 okostévé, 1 set top box, 2 kamera.
Minden kliens maximum wifi 5-öt tud, de ha most beruházok, akkor nem 1-2 évre venném, így technológiailag lehet előremutatóbb, mint amit a jelenlegi kliensek igényelnek.
Internet kapcsolat sebessége a jövőben nőhet, de maximum 1 gigabitig.Amikor a gyerekeknek megy az online óra, akkor a szoba1-szoba2-szoba3-ban speedtest.net-el mért 5-20 megabit letöltési sebesség és 10-22 megabites feltöltési sebesség mellett sok a panasz, hogy dadog a hang, akad a kép, leesik a hálóról telefon vagy laptop, és ezzel párhuzamosan a nappaliban is gondok vannak minőséggel ilyenkor, amikor többen is aktívak.
Kábelezés nincsen a lakásban, amit lehet szeretnék vezetékmentesen megoldani, a klienseknek is a jellemző helyét jelöltem be, de szobán belül mozoghatnak.
A fórumot olvasva az ASUS vonal szimpatikusnak tűnik, de mivel nincsen tapasztalatom, nem költeném sem felesleges próbálkozásokra, sem overkill dolgokra a pénzt.
Mit javasoltok ide?
Köszönöm.
-
tylerhun
tag
Három kérdésben kérem a segítségeteket:
#1 AiMesh vagy OneMesh?
#2 Vidéken élünk, ahol jelenleg Huawei B535-be költöztetett Telenor mobilnet szolgálja ki a házat, viszont van egy-két helyi alternatíva, de sajna még csak rézkábel sem fut az utcában, nem hogy optikai. Tehát, a felhasználói visszajelzések alapján úgy látom, hogy ez a szolgáltatás lehetne a befutó: mikrohullámon érkező/távozó 28/7Mbit/s. Azonban ez csak egy gondolat, amit szeretném, ha megerősítene vagy megcáfolna a hozzáértő közönség. Megérné váltani? Jobb a mikrohullámú internet a 4G-nél, vagyis a linkelt szolgáltatás egy B535-be helyezett SIM kártyás Telenor-os internetnél?
#3 Van valakinek tapasztalata a TP-Link Archer AX73-mal?
Köszi a válaszokat!
-
Gh0sT
addikt
válasz
Gubek-Einste #85937 üzenetére
"Ha elengeded a seamleass roaming-ot vagyis hogy a szintek között szakadás mentes legyen a váltás akkor egy sima wifi router is megfelelő lehet a másik emeletre."
Viszont akkor úgy nézne ki a hálózati topológia, hogy:
1. Mikrotik LTE eszköz modemként netet ad az AC65P-nek
2. AC65P-ben nem változtatok semmit, menedzseli a VLAN-okat
3. AC65P felel a földszinten a Wifi hálózatért
4. N16-ot felviszem az emeletre, kábellel összekötöm az AC65P-vel
5. N16 felel az emeleti wifiért
6. a földszinti wifis okos otthonos eszközök az AC65P wifijéhez csatlakoznak
7. az emeleti wifis okos otthonos eszközök az N16 wifijéhez csatlakoznakKét kérdés, de az előző hozzászólásban is már feltettem az egyiket:
1. az N16 mögötti eszközöket mitől fogja látni az AC65P?
2. a mobiltelefonok, laptopok a két szint közötti mozgásnál mit fognak csinálni? Lecsatlakoznak az egyik hálózatról és felcsatlakoznak a másikra? -
Gh0sT
addikt
UTP gerinc: adott, össze van kötve a két szint.
Kábeles net: talán augusztus 31. a céldátum, de nyilván csúszhat, attól függ mikor árkolnak a közvilágításnak, mert abba fektet kábelt a Digi.Megfogalmazom másképp az igényt: mi van ha elrugaszkodok a Meshtől, WDS-től (nevezzük akárminek)? Tekintsünk el a mobil eszközöktők, laptopoktól, koncentráljunk csak az okos otthon részre. Ezeknek az eszközöknek kell egy wifi hálózat a földszinten és az emeleten külön-külön, hogy stabilan működjenek. Ezt elvileg meg tudom oldani a mostani két routeremmel is (AC65P és NT16) ha jól gondolom. Mondjuk azt nem tudom (mivel ilyet még nem csináltam), hogy az N16-ra csatlakozott eszközöket az AC65P (fő router) hogyan fogja látni?
-
Nem fedi le az AC65P a teljes házat a vasbeton födém miatt. 50-60 wifis relé van a falakban bedobozolva (árnyékolás, világítás, dugaljak) és a routertől messze lévő eszközök esetén már nagyon gyenge a jel. Nem működnek túl megbízhatóan. Nem ragaszkodok én a két routerhez, de valahogyan növelnem kellene a lefedettséget úgy, hogy egy router lekezel mindent és külön VLAN-on vannak a logikailag összefüggő eszközcsoportok.
Ha egy MikroTik LTE eszközt választok, akkor mi kell nekem még mellé, hogy a fenti problémám is megoldódjon?
Erre egy másodlagos eszköz beüzemelése a megoldás, a vasbeton födém miatt, kábeles kapcsolattal a másik emeleten.A WDS-t arra szerettem volna használni - és itt van egy nagy kérdőjel, mert nem tudom hogy erre való-e - hogy egy 5GHz-es hálózaton korzórhatnának a mobilok, laptopok, attól függően, hogy éppen az emeleten vannak, vagy a földszinten vannak-e. Ezen kívül az okos otthonos wifis eszközök is szépen szétdobnák magukat a földszinti, vagy éppen emeleti 2,4GHz-es wifin. Rossz koncepció?
Elvileg jó lehetne erre a WDS de nagyon bizonytalan a működése, sokkal jobb megoldás a mesh de a jelenlegi AC65P nem mesh képes így cserélni kellene azt is. Ha elengeded a seamleass roaming-ot vagyis hogy a szintek között szakadás mentes legyen a váltás akkor egy sima wifi router is megfelelő lehet a másik emeletre. -
dkess
őstag
válasz
RedHarlow #85934 üzenetére
Egy kérdés - az a külön bejáratú rész az egy másik háztartás? Csak azért, mert ha igen, akkor a Mesh -el nem fogunk szórakozni és marad az eredeti felállás szerinti ajánlás.
AMi esetleg jöhetett volna még, hogy melyek a nagyobb prioritású helyiségek - hol dúsulnak fel legjobban a felhasználók és az Ő WiFi -s eszközeik?
Az a 'Jó' helyiség az egy közös használatú közlekedő ugye?
Mindenekelőtt végezzük el egy kísérletet a mostani router -el. Tegyük egy kicsit hosszabb kábelvégre akár egy hokedlire a kék csillagok valamelyikére ideiglenesen. A ház egészében elérünk így legalább egy "jó" vagy "közepes" szintet. Azaz speedtest -el mondjuk a mostani routeredet alapul véve olyan 40 Mbps környékét?
Amennyiben igen, akkor javaslom az új router helye legyen itt akár falra szerelve, akár polcon/előszobaszekrény tetején ilyesmi. Persze áram kell illetve a UTP kábelt is ide kellene húzni a szolgáltatói eszköztől. Persze amennyiben eleve az előszobán keresztül jön be a net, akkor könnyebb dolgunk van, mert akkor azt az eszközt is ide tesszük aztán kész.
Amennyiben persze a 'kiváló' helyen továbbra is kritikus lenne a kiváló vételi tulajdonságok, akkor maradhat a piros csillagon a router, de az befolyással lesz a továbbiakra. Azaz ebben az esetben a jelenlegi TL-WR740N -t vigyük a zöld csillagok valamelyikére. Célszerűen a felső részbe - főleg, ha külön bejáratú külön háztartás az. Kábelen kössük össze az új routerünkkel és a régit állítsuk AP módba. Ekkor az a háztartás kap 100 Mbps internetet (ugye a LAN csatik ezen az eszközön 100 Mbps -esek), melyet a TL-WR740N LAN portjain illetve WiFi -n le tud venni. Te nem adsz hozzáférést a saját WiFi -dhez és Te sem lépsz rá az övére.
A Te új routered pedig vagy a piros csillagon vagy a kék csillagok egyikén szórja az AC -s WiFi -t illetve a gigabit -es portjain akár kábelesen is tudsz rá PC -t, TV -t vagy akármit kötni.
Mindezt 10K fölött egy picivel (+ kábelezés). A gigabit -es internettel is elbírna a rendszer. Mit szólsz hozzá?
Amennyiben Mesh -t szeretnénk (ez akkor lenne ideális, ha egy háztartásról lenne szó mégis), akkor az sajnos jóval drágább lenne ...
@Gh0sT,
Mindenekelőtt az otthoni felhasználásról a "WDS, Repeater(/Extender), Mesh WiFi Backhaul" -kkal kapcsolatban annyira szívesen beszélgetek, mint a hüvelygombáról. Félreértés ne essék - ezeket ahová kitalálták őket oda jók, de otthoni felhasználás tekintetében ezek az "ördög játékszerei" ... Persze, ha nagyon komoly idült mazochista hajlamaid vannak illetve szereted szívatni magad (de úgy igazából emberesen), akkor persze ki ne hagyd egyiket se ... Apropó WDS - nézd meg mikori az a logout bejegyzés (2014)? Ez már akkoriban sem volt a bölcsek köve ... Star Wars -osan szólva: "Nem ezeket a droidokat keresed" ...
A lényegre térve. A szó(összetétel) amit keresel: Mesh rendszer, Ethernet backhaul -al és kikapcsolt ban steering -el (ugye e legutóbbit igényként fogalmaztad meg).
Itt ami kellemetlenül érinthet minket az az ethernet backhaul -os rész. Igen, kellene egy valamilyen (ideális esetben UTP alapokon) gerinc a két szint között legalább. Ezzel hogy állunk? Bármilyen kábel van a két szint között? Ugye, ha van vezetékes hálózatunk, akkor az nemcsak a WiFi -t teszi használhatóvá, hanem értelemszerűen a kábelre dugható eszközökön is tud segíteni.
Haladhatunk tovább ezen az úton?
Egyébként jövőre mikor jönne az új vezetékes net? Értem ez alatt, ha csak egy-két hónap múlva, akkor nem biztos, hogy től sok pénzt locsolnék a 4G projektre ...
-
Gh0sT
addikt
Simán lehet, hogy keverem. Eddig csak olvastam róla, illetve rá ment pár napom hogy rájöjjek, hogy a jelenlegi két routerrel nem fogom tudni beállítani, bár elméletben mindkettő támogatja.
Szerk: most már teljesen elbizonytalanodtam hogy mi kell nekem.
Ez a kiinduló írás: [link]
"WDS: ezt a fajta kapcsolatot találták ki igazából arra, hogy egy wifis eszköz közbeiktatásával távolabbra elnyúljon a wifis hálózatunk. A legfontosabb különbség a Repeater-hez képest, hogy itt a fő router tisztában van azzal, hogy mögötte egy másik eszköz is szórja a wifit, ezzel kibővítve a lefedett területet, és ezen a teljes területen menedzseli a kapcsolódó klienseket aszerint, hogy melyik kliens melyik wifi hozzáférési ponthoz van közel, és melyik eszköz milyen forgalmat bonyolít. Tehát a WDS igencsak okos módon tudja variálni a teljes wifi hálózatot, ráadásul mindezt úgy, hogy ebből a klienseket használók nem sokat vesznek észre, nincsen se szakadozás, se SSID váltás."
-
RedHarlow
aktív tag
Szia, köszi a választ.
Itt egy tervrajz: Katt!
A piros csillag a router. Az egész házban szeretném erősíteni a jelet de leginkább az északi részen található részre szeretnék eljuttatni stabil jelet. Csodákat nem várok de gondolom, hogy a mai routerek hatótáva azért több mint a jelenlegi, egy antennás, anno legolcsóbb modell. Ja és téglafalakról van szó.
-
Gh0sT
addikt
válasz
Gubek-Einste #85926 üzenetére
Nem fedi le az AC65P a teljes házat a vasbeton födém miatt. 50-60 wifis relé van a falakban bedobozolva (árnyékolás, világítás, dugaljak) és a routertől messze lévő eszközök esetén már nagyon gyenge a jel. Nem működnek túl megbízhatóan. Nem ragaszkodok én a két routerhez, de valahogyan növelnem kellene a lefedettséget úgy, hogy egy router lekezel mindent és külön VLAN-on vannak a logikailag összefüggő eszközcsoportok.
Ha egy MikroTik LTE eszközt választok, akkor mi kell nekem még mellé, hogy a fenti problémám is megoldódjon?
A WDS-t arra szerettem volna használni - és itt van egy nagy kérdőjel, mert nem tudom hogy erre való-e - hogy egy 5GHz-es hálózaton korzórhatnának a mobilok, laptopok, attól függően, hogy éppen az emeleten vannak, vagy a földszinten vannak-e. Ezen kívül az okos otthonos wifis eszközök is szépen szétdobnák magukat a földszinti, vagy éppen emeleti 2,4GHz-es wifin. Rossz koncepció?
-
dkess
őstag
válasz
RedHarlow #85928 üzenetére
Amennyiben jól tudom, akkor az a "semmi extra, egy mezei közepes UPC" net sebessége ez: 300/20 Mbps . Ami érdekes, hogy a legkisebb csomag (150/10 Mbps) is meghaladja a jelenlegi routered képességeit (persze feltöltésben nem).
Ugyanis a routered 100 Mbps -es WAN/LAN portokkal rendelkezik (azaz a letöltés ennél sosem több még vezetéken sem) - míg a WiFi s részleg 2.4 GHz -en max. 150 Mbps -t tud, aminek a gyakorlati végsebessége ennek a fele ...
Azaz a TP-Link -et és a pénzhatárt alapul vesszük, akkor bármilyen 10K körüli router csak a sebességet alapul véve előrelépés lesz. Például: C5v4 (ha OpenWRT érdekel) vagy C6. Ezek a gigabit -es internettel is megbirkóznak, gigabit -es WAN/LAN csatikkal és Dual-Band AC1200 -as WiFi -s részleggel.
Ugyanakkor. A lefedettség kérdésköre. Erről semmit nem tudunk meg a hozzászólásodból. Csak homályosan lehet következtetni, hogy egy nagy ház nagyon az egyik sarkában lenne a router és, hogy jelenleg is gond van a lefedettséggel ...
Azaz ezzel is lenne lefedettségi gond. Amíg nem pöttyintesz el legalább véletlenül egy-két releváns részletet (pl. a falazat színe pont nem érdekel) addig mindössze annyi tanács, hogy a jelenlegi router -edet vidd el a ház másik végébe (nem kell teljesen koppig a másik falig). A kettő routert összekötöd UTP -vel és állítasz egy AP módot (a régin amit átvittél) rajta ennek megfelelően: [link] . Amennyiben rám hallgatsz, akkor nem rövidíted meg az életedet ilyen repeater meg WDS módokkal ...
-
ChiliChili
tag
válasz
Gubek-Einste #85921 üzenetére
Köszi, akkor így megyek tovább, jön a vpn...
-
RedHarlow
aktív tag
Sziasztok, egy lassan 10 éve vásárolt TL-WR740N routert szeretnék lecserélni. A jelenlegi routerrel az a legfőbb problémám, hogy már egy szobával arrébb is csak közepes jelet ad a ház másik végében pedig már elég gyengét, ezért valami erősebb hatótávú routert szeretnék mivel egy nagyobb családi házról van szó. A net semmi extra, egy mezei közepes UPC. Úgy maximum 10k-t szeretnék rákölteni. Tudnátok ajánlani egy megbízható modellt? Előre is köszönöm a segítséget!
-
A VLAN, az LTE és WDS együtt elég ütni tudja egymást.
A legfőbb gond a WDS lesz mivel a WDS a nem szabványos volta miatt elég bizonytalanul tud működni, általában csak teljesen (hardver/firmware verzió) azonos eszközök között jön össze a kapcsolat és akkor sem biztos, hogy stabil fog működni.
Kölcsönösen meg vannak adva egymásnak a MAC címeket WDS használata esetén.
Miért akarsz WDS-t használni?Egy dedikált SIM kártyás eszköz nem lenne elég a mostani mobil + N16 helyett és minden mást az AC65P intézne?
Mert ha igen akkor egy MikroTik LTE eszköz elég lenne modemnek ami LAN porton adna netet az AC65P-nek és akkor nem kellene a jelenlegi belső hálózaton változtatni.A kritikus pont az, hogy az okos otthonos wifis eszközökhöz kevés az egy router
Milyen értelemben? -
Gh0sT
addikt
Sziasztok!
Adott egy két szintes családi ház, vasbeton födémmel, amit egy darab router nehézkesen szolgál ki. Jelenleg csak mobilnet van, de fél év múlva kötik a vezetékes netet, így kicsit előre is gondolkodnék.
A mostani setup:
Mobiltelefonban sim kártya --> USB tethering --> ASUS RT-N16 --> ASUS AC65P --> kliensek
Az AC65P a fő router, ehhez kapcsolódik minden eszköz, az RT-N16 csak azért kell, mert az képes USB tetheringre, viszont meguntam a mobiltelenos bohóckodást és masszív sz@pást az instabil nettel.Az Asus RT-N16-ot kellene kiváltanom egy LTE képes routerrel, viszont WDS-t is szeretnék beállítani a két router között. Jelenleg az AC65P felel a VLAN-okért, tűzfal szabályokért, osztja az IP-ke DHCP-n. A hálózatot 6 VLAN-ra osztottam egyelőre (laptopok, HTPC-mutimédia, okos otthon, kamera rendszer, vendég wifi, mobiltefefonok). A kritikus pont az, hogy az okos otthonos wifis eszközökhöz kevés az egy router, de egy VLAN-ban kellene legyenek, ezért is lenne szükség WDS-re.
Meg tudom én ezt valahogyan oldani egy LTE-s routerrel? Az LTE-s routerbe kellene átpakolnom a VLAN kezeléstől elkezdve mindent (ami most az ACP65P-ben van), és így mehetne a WDS a két router között? Jól gondolom? Létezik ilyen LTE-s router?
Köszönöm!
-
válasz
ChiliChili #85918 üzenetére
Megfelelőek lesznek ezek is.
-
dkess
őstag
válasz
The.Bali #85919 üzenetére
Szia,
nem megy az emeletre se UTP, se áram (biztos?), se koax (akár régi "elfeledett"), se optika?
Úgy egyébként nincs kábelcsatorna (pl. régi koax -nak ami antenna felé ment felfele) vagy gipszkarton bármi ami a fantáziát meg tudná mozgatni?
Az a ONT+router tandem helyileg merrefele lenne? Értem ez alatt a földszinten valamennyire középtájon illetve az emelet is erre fertályra esik?
Korábban írtad, hogy: "80Mbit/s sebességre képes vezeték nélkül közvetlen a router mellől, az emeletről pedig 5Mbit/s-re csökken a sebesség".
Namost egy olyan helyen, ahol egy 2.4 GHz -es N -es ONT/Router WiFi -je a lenti 80 Mbit/s -ről a fenti részen 5 Mbit/s-re esik ott a WiFi backhaul -on alapuló mesh -t, repeater -t vagy bridge -et (/akármit) gyorsabban felejtenék el, mint ahogyan az eszembe jutott ...
Még az egy router -es (pl. AX73 vagy AX58U - amennyiben van halvány esély, hogy vezetékes Mesh -re bővítesz később mégis, akkor inkább az utóbbi) megoldással is sokkal beljebb lennél ... Igaz, az említetteknél leginkább akkor, ha a kliensek is AX -esek lennének fent, de persze kicsit már az AC -seknél is hoznak a konyhára ...
-
The.Bali
aktív tag
Sziasztok!
Írtam már korábban, a kapott segítséget köszönöm még egyszer. Időközben pontosítás történt ezért újra szeretném feltenni a kérdésemet.
Két szintes tégla lakásba (90+30nm) keresek DIGI 1000-es internethez WiFi megoldást. Korábban amég nem volt DIGI internet, az alsó szinten eddig megfelelő volt a WiFi jel egy N-es 100Mbites ASUS routerrel, azonban egy TP-Link repeater kellett a felső szintek lefedéséhez.
Olvasgattam a hozzászólásokat és egy jó megoldás a vezetékes backhaul lenne mondjuk 2db ASUS RT-AX58U routerrel, azonban a kábelezés sajnos nem megoldható. Ajánlottátok az AX92U-t is, hogy talán lefedi a lakást (akkor még kevesebb nm-t írtam).
1. Van arról tapasztalat, hogy két darab AX58U kizárólag vezeték nélküli AiMesh-ben hogyan viselkedne WiFi sebességeket tekintve ha egymástól viszonylag erős jeleket is kapnának?
2. Esetleg két erősebb AC-s router (RT-AC68U) szintén vezeték nélküli AiMeshben mire képes?
3. Találtam egy leírást a Dedicated Wireless Backhaul(DWB) [link] funkcióról. Erről van valami infótok? Sajnos a AX58U router nincs a támogatott eszközök listában, csak a drágább AX92U.
Köszönöm előre is.
-
ChiliChili
tag
válasz
Gubek-Einste #85909 üzenetére
-
válasz
Arnee01 #85912 üzenetére
Ha az antennák függőlegesen állnak, abból baj nem lehet, ez az alapállapot.
Többszintes lakás esetén a szélsőket érdemes LEHET 30-40 fokban kifelé dönteni, de erre nincs általános recept, minden függ az antennanyereségtől, a falaktól, a tárgyaktól meg a Fővárosi Nagycirkusz esti műsorától is. Érdemes egy kicsit próbálkozni, de sokat már nem.
MaCS
-
dkess
őstag
Nagyon szívesen.
Egy barátod megkeresett PM -ben - az arra küldött válasz nem tudom eljutott-e már Hozzád. Elöljáróban - sajnos SOHO routereknél már a gigabit -es torrent (nemhogy az 5 Gbps -es - ehhez ugye még az internet sincs meg
) sincs meg. A sok írás között elbújtatva a megoldás is megvan középtájon ami olcsó és kivitelezhető (szintén elöljáróban - nem router -en alapuló megoldás).
Szerk.: Akkor, ha jól értem van két PC. Ezek közül az egyiket kvázi "házi szerverként használod"?
A megoldási javaslatom, ami olcsóbb is lehetne hosszabb távon illetve sokkal jobb élményt nyújthat. Egy PC mondjuk régebbi vagy külön erre célra válogatott HW elemekből a "virágboltra". Célszerűen, ha torrentre be tudsz rakni egy 1-2 TB -os SSD -t akkor lenne igazán jó. Amennyiben tárolni szeretnél dolgokat, akkor a HDD -s rész is lehet ebben vagy akár másik gépen.
Amennyiben komolyabb mennyiségeket szeretnél LAN -on belül másolni pl. két PC között lehet közvetlen kapcsolat (ehhez elképzelhető, hogy kábelezni kell - vagy egyszerűen odarakod közel hozzá - akár az egyiket egy szekrény mélyére). Ekkor ugye nem terhelnél rá az általános LAN -ra.
Leírom röviden nálam mi van pl. Gigabit -es internet, gigabit -es általános LAN mindenhol. A PC és NAS között e mellett (azaz mind a kettő a gigabit -es LAN -on is rajta van illetve internetre is ki tud menni) van külön 2.5 Gbps LAN kapcsolat is. Azaz úgy tudok a kettő között 280 MB/s -el másolgatni, hogy nem terhelem a gigabit -es LAN -t egyáltalán. Sőt tudok egyszerre a 2.5 Gbps 280 MB/s -vel és a gigabit -es LAN 110 MB/s -ével párhuzamosan is másolni PC és NAS között (általában elég azért a "sima" 280 MB/s is ...
)
További előnyök. Router tekintetében egyáltalán nem kell szempontnak lennie a torrent képességnek vagy egyebeknek. Ami pénzt az olcsóbb router -en megspórolunk - az mehet a 2. PC (/NAS) projektbe ...
-
ermim
csendes tag
Elnézést kérek, de lejárt a módosítási idő korlát. Ez lenne a módosított kérésem:
Nagyon szépen köszönöm segítségedet! Természetesen a nagy másolási sebesség a router USB-jéről nem a szuper net miatt kellene, hanem, mert egyik pc-ről a másikra filmet másolok, közben letöltök ne adja isten valamit a gigabites netemmel és ha nincs tempo a router usb-jére kötve, már meg is fagyott a teljes hálózat. Mert hát a router hálózati leterheltségét nem csak az internet terhelés, hanem a pc-k közötti vagyis a belső hálózati terhelés is adja.
A leírás amit küldtél sokat segít, áttanulmányoztam. Nagyon király!
Megnézve a router verziókat e kettő közül variálnék:
TP-Link Archer AX6000
ASUS RT-AC88U AC3100Mind a kettő 8 LAN portos, de a TP-link többet tud minden paraméterben.
Esetleg nem tudnál még egy picit segíteni, hogy az utorrenthez hasonlatos torrent klienst melyik routerhez lehetne találni. Ha jól tudom, a letöltő utorrenthez hasonlatos klienst okosított fw-vel lehet feltenni, melyikhez található a két általam kinézett router közül?
Nagyon köszönöm még egyszer előre is segítségedet!
-
ermim
csendes tag
Nagyon szépen köszönöm segítségedet! Természetesen a nagy másolási sebesség a router USB-jéről nem a szuper net miatt kellene, hanem, mert egyik pc-ről a másikra filmet másolok, közben letöltök ne adja isten valamit a gigabites netemmel és ha nincs tempo a router usb-jére kötve, már meg is fagyott a teljes hálózat. Mert hát a router hálózati leterheltségét nem csak az internet terhelés, hanem a pc-k közötti vagyis a belső hálózati terhelés is adja.
A leírás amit küldtél sokat segít, áttanulmányozom. De első ránézésre nagyon király!
Nagyon köszönöm még egyszer!
-
Arnee01
csendes tag
Azzal kapcsolatban van valami ajánlás vagy best practice, hogy az antennákat milyen módon célszerű irányba állítani? Vagy nem kell gondolkodni és csak simán az "ég felé nézzenek"?
-
dkess
őstag
válasz
k-dani #85906 üzenetére
Lehet azért, mert az elmúlt hetekben volt párszor tárgyalva részleteiben. Most csak címszavakban - az AX az AC -hez viszonyítva egy "hipertérugrás". Sokkal nagyobb előrelépés, mint pl. egy N-->AC -ra váltás ...
- az alapból kb. másfélszer akkora sebesség a "hagyján" része ... Az igazi előrelépés a "minden más" ...
- Fejlettebb QAM, MU-MIMO, OFDMA. Pestiesen szólva úgy megy át a falakon, mint kés a vajon illetve a távolságot is sokkal jobban bírja. Ott ahol az N/AC már magába csuklik - az AX akkor kapcsol egy kettest ... Másik oldalról sokkal több klienssel elbír. Szintén leegyszerűsítve, mert az erőforrásokat sokkal hatékonyabban tudja felhasználni. Azaz a kliensek számának meredek emelkedése nem okoz olyan drámai visszaesést, mint a korábbi verzióknál. Az előbbiekkel is összefügg, hogy általában sokkal kisebb késleltetés (ez is sok kliensnél jön elő igazán, ahol a minden más erősen visszaesik, de az AX nem annyira).
- BSS. A "színezés". Sokkal kevésbé érzékeny zavaró idegen WiFi -kre. Ez értelemszerűen egy családi házas övezetben, ahol nulla idegen WiFi fogható nem jelent akkora előnyt. Egy társasházban, ahol viszont van másféltucat max. térerős idegen WiFi már inkább. Az előző ponttal együtt értve mondjuk 10+ méteren meg 3 falon túl, ha az AC -vel kapunk egyáltalán értelmezhető sebességet ott az AX még többszáz Mbps -el dönget mondjuk 3-as ping -el és 1 -es jitterrel (mobiltelóval).És most jöjjön a feketeleves. Az AX előnyei akkor domborodnak igazán, ha AX -es klienssel használjuk. Sőt továbbmegyek, ha idővel a klienseink java része AX -es lesz. Persze általánosságban csak AC -s(/N -es) kliensekkel is jobbak. Volt is itt olyan aki mondjuk AC65P -t (kb. 25K HUF) és AX73 -at (kb. 38K HUF) hasonlított össze kétszintes családi házban ugyanazokkal az AC kliensekkel. Hát jobb volt az AX73 már azokkal is érzékelhetően, de különösen az AX58U 49K HUF -os árát alapul véve nem biztos, hogy mindenkinek megéri a majd kétszeres felárat - különösen, ha javarészt N -es kliensekkel és pár AC -ssal rendelkezik és nem is várható pl. 5 éven belül, hogy akár egy AX -es eszközt is vegyen. AX -es klienseket azért már két éve kapni és az arányuk várhatóan emelkedni fog a jövőben.
@Elk_hound,
Az Általad linkelt eszköz is kb. ugyanolyan "konzumer cucc", mint a TP-Link MR6400. Ráadásul a világvégéről is ugyanúgy 80 USD (+ szállítás és adott esetben egyebek), mint az MR6400, amit ráadásul itthon megkapsz ennyiért a szokásos 14 napos elállási lehetőséggel és garanciával.
Egyébként az MR6400 -ra (v1/v4/v5) is van OpenWRT. Az antennái cserélhetőek. A MechZone -nak eggyel több LAN portja van, de ezt leszámítva teljesen ugyanaz a specifikáció. Arról nem beszélve, hogy amennyiben, ha a gyári szoftverrel kapcsolatban lenne kérdés vagy úgy egyébként magával az eszközzel, akkor a TP-Link -el kapcsolatban lehet hamarabb kap választ mind a magyar - mind külföldi fórumokon ... Sőt akár alapból is egy laikus is lehet hamarabb beállítja az akár más típusokból is "ismerős" felületen amit akar.
Én az ilyen "Mainland Csájnás" eszközöktől tartok egy fokkal jobban (ezt a konkrét típust nem ismerem). Adott esetben kapod a villásdugót meg a tápot ami semmivel sem kompatibilis itthon - indulhat a "kapadozás". Ugye a felülete - csak kínaiul ért (persze van Google fordító). Aztán, ha szerencséd van, akkor csak olyan funkciói bugzanak, ami téged nem (annyira) érdekel. Aztán indulhat a fw vadászat meg a fórumok bújása (van aki pont ezt élvezi benne) stb. OpenWRT -t meg egyszerűen nem mindenki akar tenni. Ezt sajnos érdemes tudomásul venni. Ettől Ő még nem lesz kevesebb vagy "megvetendő" - csak máshogy gondolkodik, mint mondjuk itt a fórumon a többség ...
-
-
válasz
ChiliChili #85907 üzenetére
Asus AC65P és felette érdemes csak nézelödni.
-
-
ChiliChili
tag
Sziasztok, a meglévő gigabites hálózat (4 lan+5 wifi) mellet VPN-t is szeretnék, amihez gondolom, némi nyers erő is szükséges. Most egy TP-Link TL-WR1043ND v2 osztja a netet. Ez elbírja a +VPN-t megbízhatóan és anélkül, hogy elfüstölne? Erről van tapasztalatotok? Melyik router most a legalkalmasabb hasonló felállásban?
Ami most a routeren keresztül megy:
lan (1GB):
- tv, netflix, hbo-go
- desktop pc
- nas
- ps4
wifi:
4-5 eszköz -
k-dani
csendes tag
Pár napja már kérdeztem, kaptam válaszokat is, de nem konkrétan a kérdésemre, úgyhogy újra felteszem a kérdést.
Van előnye egy AX-es routernek AC-val szemben, ha az eszközeim között nincs AX-es (talán csak 1 AC-s eszközöm van, a többi még régebbi). Tehát a kérdésem nem az, hogy melyik konkrét routernek erősebb a rádiója, melyik jövőállóbb, stb., hanem csak az, hogy az AX szabvány tartalmaz-e bármilyen előrelépést AC és az alatti kliensek számára is?
Asus RT-AC65P és AX58U között gondolkodom (többek között custom firmware lehetősége miatt is), de nem szívesen adnék 20 ezer forinttal többet akkor, ha az előnyét csak kb. 7 év múlva látnám (ha egyáltalán működik addig). -
válasz
KubanitoS #85904 üzenetére
A TP-Linkek ezen a (szűk) pályán nem rosszak, hasonlóan a Huawei hasonló készülékeihez.
A gond szerintem a kompromisszum, hogy a 4G-s eszköznek van alárendelve a saját router -- ami akkor lehet kényes kérdés, ha nem csak a mindennapi szolgáltatásokat akarod használni. Az 525-528-535 Huawei sorozat talán jobb, de újonnan szerintem már csak az 535 kapható.
Próbáld ki a 6400-ast, ha a paraméterei Számodra megfelelőek -- de SZIGORÚAN elállási lehetőséggel, mert fokozottan bizonytalan helyzetben vagy!
MaCS
-
válasz
KubanitoS #85902 üzenetére
Akkor szerintem nem 20-25 km-re van a torony.
A kültéri egységek rendszerint PoE tápellátással is működnek (a jelzett Mikrotikek igen), tehát elég egy Ethernet-kábel feléjük, aminek a másik vége a tápba, illetve Y-ban elágazva a saját routered WAN-portjába csatlakozik. (Feltéve, hogy modemként használod, de a házon kívülről eleve nem akarsz wifizni.)
Persze lehet routermódban is, a lényeg az, hogy egy Ethernet jön be a házba.
MaCS
-
KubanitoS
veterán
válasz
MaCS_70 #85901 üzenetére
Amit saját tapasztalatból tudok nyilatkozni az a következő: a mobilom a helyszínen tudta a 4G-t. Tökéletesen elindult rajta bármely streaming szolgáltató műsora azonnal, megfelelő minőségben. Speedtest 10 mbit le, 2-3 mbit feltöltést mutatott. Netezni is lehetett.
Van a házban egy hordozható, akkumulátoros wifi router Telenor korlátozott nettel. Erre rácsatlakoztam a telefonommal, majd a routueren keresztül átjátszottam a Chromecasttel felvértezett tévére és szintén tökéletesen ment minden a Netflixtől kezdve az HBOGO-ig. Ez is lenne a cél.
Viszont az a router nem rendelkezik egy darab antennával sem, meg nem is erre van kitalálva, így ezért gondoltam, hogy venni kellene egy normálisabbat és akkor az stabilan tudná osztani a jelet.
Rákerestem a kültéri egységekre is. Ezeknek hogy működik a felszerelése? Bent milyen eszközhöz csatlakoznak? A helyszín dél kelet, Gyula és Elek közötti terület.
-
válasz
KubanitoS #85900 üzenetére
Ez egy beltéri egységgel nagyon kérdéses, hogy menni fog-e. Úgy, hogy filmet is nézz vele, szinte biztos, hogy nem.
Ide mér irányított, kültéri egység kell, mondjuk Mikrotik SXT vagy LHG -- ami mögé saját routert is állíthatsz szolgálatba sőt, így ajánlott).
Melyik országrész?
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Futás, futópályák
- PlayStation 5
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- WordPress tartalom kezelő rendszer (CMS)
- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- Politika
- Star Trek
- Autós topik
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Csúcsteljesítmény? Igen! Kattints és rendeld meg MOST! 0% THM-re is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest