- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Petyuska111 #106867 üzenetére
kpityu +1
Számos ismerősöm (és pár évig én régebben én is) Asus routert használ médiaszerverként. Működik a dolog.
Az, hogy milyen egyéb igényeid vannak, az Neked kell tudnod, de az USB-portos Asus routerek tartalmazzák ezt a szolgáltatást.
MaCS
-
válasz
JeremyJ3rk #106643 üzenetére
Tompika, Gubek-Einste +1
Milyen távol van a torony? Mennyire tiszta a rálátás?
MaCS
-
válasz
JeremyJ3rk #106638 üzenetére
Lehet, hogy rosszul értelmezem, de nem értem, hogy mire van szükséged.
Miért mobil hotspot? Különösen, hogy nem fontos az akku...
Nem a 4G-ből szeretnél LAN-t kinyerni?
MaCS
-
válasz
racskobalazs #106594 üzenetére
Ha egyetlen eszköz kiszolgál kül- és beltéren is, az örvendetes bónusz, de előre számítani rá nem szabad.
Arról nem is beszélve, hogy mit értenek kültéri használat alatt. Geometria, távolságok, igények, falak, ablakok... Számtalan olyan paraméter, amelyet nem árultál el, de alapvető fontosságúak.
Szóval egy eszközzel nem szabad számolni. Legyen rendben a beltér, és ha esetleg a kültéri helyzet is kielégítő, lehet örülni.
MaCS
-
válasz
Ice!? #106591 üzenetére
Gubek Einste +1
A beltéri kombi wifi+LTE eszközök olyan komoly kompromisszumot jelentenek, amely csak akkor vállalható, ha valamelyik oldalról van bőven beáldozható tartalékod.
Az egyik fontos pareméter az LTE antenna, amelyik telepített eszköz lévén legyen minél irányítottabb, lógjon a lehető legrövidebb antennakábelen, és legyen kültéren.
MaCS
-
válasz
Patice #106588 üzenetére
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat!
Területlefedéssel nincsenek tapasztalataim. Működtetek ugyan egy TP-Link EPA110 od-t (2,4 GHz, 360 fok), de ennek a jelét egy CPE210-essel kapom el 50 méterről, és ez jól is működik, az 50-100 Mbps stabilan megvan. Ugyanezen a távolságon telefonnal viszont már a kapcsolódáshoz is optimális körülmények és szerencse kell.
Egy CPE210-et a típuselődjével párba állítva (kb. 9 dBm, 60 fokos antennák) sok évvel ezelőtt egyszer létesítettünk egy Balatont átszelő kapcsolatot (kb. 10 km), amelyik lassú volt, de használható.
MaCS
-
Egy kb. 100×100 méteres kültéri területet hogyan fednétek le wifivel?
Köszönettel: MaCS
-
válasz
atees #106444 üzenetére
Az antenna lecserélése, mókolása mindig egy kockázatos manőver, tízből jó, ha egyszer nem ront a helyzeten. Az antennák ugyanis illesztve vannak a készülékhez, a jövevény antennák antennakábele pedig számottevő csillapítással rendelkezik.
Csatlakozva Gubek-Einstéhez: a Mikrotik SXT és LHG LTE sorozat egy olyankültéri egység, amelyben van egy irányított antenna (szemben a beltéri kombikkal, mint az 535-ös), egy LTE-kártya és egy routerboard. Tehát elvben akár routerként is használhatók, de a nyerő felhasználásuk mégis az, hogy (amint G-E írta, és ahogy én is használom) modemként konfigurálják őket, és a saját router WAN-portja úgy látja őket, mint sima internetforrást.
Amint írtam, egymás mellett üzemeltettem az SXT-t és egy 535-öst (mindkettőt beltérben, egymás mellett/fölött az asztalon), és az 535-ös csak tökéletes vételi viszonyok között, alacsony cellaterheltségnél tudott labdába rúgni az SXT mellett, ami "csak kevéssel" lassabb netet jelentett. Amint romlottak a körülmények, az SXT elég jól tartotta magát, az 535-ös teljesítménye viszont nagyot zuhant.
MaCS
-
válasz
atees #106438 üzenetére
Lehet, hogy egy kültéri 4G-s egységgel is jóval beljebb lennél. A beltéri routerbe integrált mobilnetes rádió sajnos komoly kompromisszumot jelent, és sokszor kerülendő a használata.
Én anno éppen egy 535-össel hasonlítgattam össze egy Mikrotik SXT LTE-t, és amint nem voltak optimálisak a feltételek, súlyosan lealázta a Mikrotik a Huaweit.
MaCS
-
válasz
4Grider #106340 üzenetére
Ez azért ökölszabályként nem feltétlenül igaz.
Esetemben a csopaki Yettel toronytól 1700 méterre LTE-n jelenleg ezt mérem:
Ez most persze minden, csak nem a főszezon.De tavaly egész nyáron, még abban az esetben sem, amikor éppen a legdurvább nyaralói rohamok voltak, és egyben rossz lett az idő, sem mértem egyszer sem 70/30 Mbps-nál rosszabbat. Pedig nagyon kíváncsi voltam a gyakorlati minimumra.
Ehhez persze kellett a Mikrotik SXT. A szomszédnál a kombi beltéri Huawei 10/10 Mbps köré simán le szokott menni...
MaCS
-
"Nem próbáltam, mert ha letudnám hozni a kábelt a középső szintre, akkor Mesh sem kellene."
Itt valami félreértés lesz... A mesh (illetve, amit annak hívunk) független attól, hogy van-e, lehet-e kábelezési lehetőség. Sok helyen még Ethernet mellett sincs mesh -- a 2×2 mátrix (mesh - nem mesh - Ethernet - wifi) mind a négy mezője érvényes.
MaCS
-
válasz
Essejó #106326 üzenetére
Simán. Ha lehetséges, tényleg jobb kerülni, de éppen tegnap írtam az otthoni hálózatos topicba:
Pár saját példa:
Itthon kb. 15 évig ment kb. 40 méteren az Ethernet kábelem konkrétan rácsavarva a 230-ra.
Jelenleg van egy kb. 130 méteres szakaszom, ahol egy csőben utaznak.
Volt egy irodaház, ahol Cat5e helyett Cat5-öt húztak be, de azt aztán mindenhol a 230 csövében.
Volt egy üzem, ahol a három fázisú, 400 V 25 kW-os betápvezeték mellett futó árnyékolt kábelt cserélték le UTP-re.
Egyik esetben sem volt gond.MaCS
-
válasz
szaboi6512 #106241 üzenetére
De nem úgy van, hogy a v1 és a v2 firmware-e egészen egyszerűen (bár különböző bináris) össze van kapcsolva egy közös fájlba?
MaCS
-
válasz
Blaster #106228 üzenetére
Egy kicsit többet írbál a tervezett konfigurácóról / topográfiáról. Számomra nem igazán tiszta, hogy mi mihez hogyan kapcsolódik.
Én viszont Asus routerek és mindeféle NAS-ok között már tizen éve használok OpenVPN kapcsolatokat minden irányban és módon, és sosem voltak kevesek az asusos beállítási lehetőségek.
MaCS
-
Számomra az egyik nagy tényező az Asus mellett a TrendMicro biztonsági szolgáltatása. Persze, tudom, hogy nincs ingyen, de nekem nagyon megfelel ez a konstrukció.
Kérdés, hogy ez mondjuk OpenWRT alatt mennyire oldható meg -- profi szintű konfiguráció meg varázslás nélkül.
A másik nagy kérdés a seamless roaming -- amit meshnek hívni openwrt-s körökben súlyosabb vétek, mint odaajándékozni Rákosrendezőt Észak-Koreának.
MaCS
-
válasz
Dani0504 #106101 üzenetére
Pedig a Mikrotik SXT/LHG nagyon jó választás -- teszem hozzá, jellemzően nem routerként használják, hanem csak modemként. Persze nagyon sok múlik a felhasználási igényeken/körülményeken, de ha már egy kicsit is szuboptimálisak a vételi paraméterek, mindenképpen az ilyen kültéri, irányított antenna a nyerő.
MaCS
-
válasz
Ducky92 #106082 üzenetére
A GT-AX6000 egy nagyon jó lefedettséget biztosító eszköz, nagyon jó hatásfokkal használva ki a jogszabályi lehetőségeket. Nem tudom, hogy van-e biztos tipp a leváltására.
Szerintem nem az a megoldás, hogy mikrohullámú sütőt teszel a hálózatba, sokkal inkább az elhelyezés módosítása, esetleg egy reflektor használata, de legfőképpen egy másodlagos eszköz bevetése lehet a korrekt megoldás.MaCS
-
válasz
Frontvonal88 #105996 üzenetére
Az AC87 a maga idejében istenkirály eszköz volt (főleg, ha nem használta az ember a LAN1-et). Én is használtam, sőt használom is -- de már nem fő routerként.
Valamikor soron kívül még kapott egy biztonsági frissítést egy nagyon kritikus sebezhetőségre, de ennek is már sok éve.
SZERINTEM még jó műszaki állapot esetén is orosz rulett a használata. Szerintem nézz nagyon gyorsan valami frissítésekkel jól álló típust!
MaCS
-
válasz
Blaster #106009 üzenetére
"Firmware-rel sokáig támogatott? Mondjuk utóbbi szempontból bármi csak jobb lehet az ASUS-nál."
???
Az Asus firmware-támogatása a felhasználói szegmensben kifejezetten nagyon jó. Vannak ugyan mostohábban kezelt típusok, de rendszeresen jönnek a frissítések, tele biztonsági javítással. (Amire az Asusnak egyébként jó oka van.)
MaCS
-
válasz
hunaqua #105968 üzenetére
Essejó +1.
Régen volt egy-két nagyon komoly szívás a tömör vezetékre krimpelt dugók miatt, hiába voltak elvben spéci, arra való, három körmös változatok. Elég sok volt köztük a bizonytalan kapcsolat, a mozgatást pedig kimondottan rosszul viselték.
Szerelhető csatlakozó alatt pontosan mit értesz? Betűzhető késest, gugóst, csavarost?
MaCS
-
-
válasz
Gubek-Einste #105937 üzenetére
Jogos. Eredetileg U-st is írtam, de az S miatt javítottam -- és megfeledkeztem a P-ről.
MaCS
-
válasz
kpityu2 #105931 üzenetére
Egyáltalán van olyan USB-s Asus, amelyik nem tudja? Nálam már az N18 és az AC87 is így ment évekig, és több ismerősömnél akár évtizedes távlatban is ez a megoldás.
Arra viszont oda kell figyelni, hogy a valós USB-s teljesítmény könnyen jelentősen elmaradhat a névlegestől.
MaCS
-
válasz
meander #105907 üzenetére
Az antennakábel hosszabbítását felejtsd el, az szinte törvényszerűen ront a helyzeten. Esetleg nagyon ügyesen és jól választva lehet esély... De több rádiós profit láttam már felsülni ezzel.
A kombi, beltéri routerrel való összehasonlításról:
Ezt elég sokat és alaposan teszteltem. Egy Huawei 4G-s router és egy Mikrotik SXT ment egy hétig egymás mellett az ablak előtt, a Huawei tehát a szokásosnál kedvezőbb, a Mikrotik pedig kedvezőtlenebb helyzetben volt. Tehát lejtett a pálya a Huawei javára.
A torony 1,7 km-re volt, rálátással.
Tiszta időben, csúcsidőn kívül a Mikrotik 80-90 / 40-15 Mbps-ot hozott, a Huawei általában 10 / 5 Mbps-mal alatta. Amint viszont romlottak a körülmények, a Huawei gyorsan összeomlott. Az upstream sebességekre fejből nem emlékszem, de az egy elég gyakori állapot volt, hogy a Huawei 10 Mbps-mal töltött le gyakori akadások közepette, a Mikrotik viszont stabilan tartotta az 50 Mbps-ot.
A kombi 4G router beltérre egy szükségmegoldás, amelyik csak kimondottan szerencsés körülmények között működik jól. Ahol kimondottan jó a mobilnet, ott simán lehet jó.
MaCS
-
válasz
meander #105895 üzenetére
Gubek Einste +1
"inkább vegyek egy jó routert 360 fokos antennákkal"
Na, ez egy antennástól aztán tényleg érdekes, mivel a mobilnetes antennákról van szó.
Én úgy módosítanám, hogy vegyél egy kültéri egységet NE 360 fokos, hanem irányított antennával -- mivel a 360 fokos előnye az, hogy bárhol lehet a torony, cserébe alig van nyereség. Mivel viszont a torony nem igazán szokott elmászkálni, érdemesebb megcélozni egy irányított antennával, és azt rögzíteni.
MaCS
-
-
válasz
krisi047 #105813 üzenetére
Komoly javulást érhetsz el (jó eséllyel) egy külső, irányított antennás 4G modemmel is, mint a Mikrotik SXT, LHG. A belső, kombi router / modem / wifi egység egy kompromisszumos szükségmegoldás, csak nagyon jó 4G vételi körülmények között működik jól.
Mik az elvárásaid? Nálam a Mikrotik SXT-vel a 94/50 Mbps stabilan megvan, 1,7 km-re a toronytól, rálátással.
MaCS
-
válasz
majestic #105809 üzenetére
Asus. Szerintem egyértelműen, az én tapasztalataim szerint (kb. 20-25 Asus és 6-8 TP-Link router) minden paraméterben. (Több szolgáltatás, ingyenes biztonsági szoftver (Trend Micro), sokkal használhatóbb felület, jobb támogatás, rendszeres frissítések, egységes, felhasználóbarát mesh.)
De a Wifi7 routerekben még nincs tapasztalatom.
MaCS
-
válasz
Multibit #105789 üzenetére
Mindennek megvan az ára. Lehet sokfelé szóró antennát készíteni, csak annak értelemszerűen kisebb lesz a nyeresége. Az UFO-k nagy részénél is meg van adva, hogy falra vagy plafonra szerelve jó-e használni.
De amint írtam is: a beépített antennánál korlátozottabbak a pozicionálás lehetőségei. Eleve nem feltétlenül tudja a felhasználó, hogy hogyan is állnak azok az antennák, másrészt az antennák egymással bezárt szöge nem állítható, aminek különösen több szintes kiszolgált térben lehet jelentősége.
Ezek persze nem feltétlenül érdemi hátulütők, de azért akad olyan helyzet, amelyben jól jön a külső antennák állítási szabadsága.MaCS
-
válasz
Multibit #105786 üzenetére
A belső antennák problémája inkább ott keresendő, hogy könnyebben fordulhat velük elő olyan helyzet, amikor szerencsétlenül alakul a vételi térkép. Ez viszont a sebességet érezhető mértékben csak nagyobb számú kapcsolat esetén befolyásolja.
És persze lehetnek olyan peches esetek, amikor az antennaforgatási mágia segítene, de szerencsére nem túl gyakran.
MaCS
-
-
válasz
Essejó #105773 üzenetére
Elviekben igazad van. Ezért is írtam, hogy ebben azért a minőség is nagy kérdés.
A másik pedig a csatlakoztatás, ahol óhatatlanul is sérül maga a réz bevonat -- ez pedig azt eredményezi, hogy a levegő érintkezik a réz és az alumínium határfelületével. Ekkor pedig ezek már reakcióba lépnek egymással.
Én eddig olyan réz kábellel még nem találkoztam, amelyik ne hozta volna a kötelezőt (általában annál sokkal többet). CCA-ból viszont arányaiban elég sok gyengén teljesítő vagy egyenesen megbízhatatlan vacakkal futottam már össze, és nem új korukban.
Tömör érre egyébként semmilyen krimpelt dugó nem ajánlott, ha az mozgatásnak lesz kitéve. A három érintkezős megoldás is csak addig megbízható, amíg viszonylag mozdulatlan marad a kábel.
MaCS
-
válasz
Top cat #105760 üzenetére
A CCA egy merénylet az egységsugarú felhasználó ellen. Eleve egy durva kompromisszum, de az igazán nagy baj vele az, hogy a tömör rézkábelhez képest brutális minőségi szórást mutat gyártónként -- hiszen a bevonat készítése már nem egyértelmű eredménnyel járó eljárás. Volt már nálam 70 méteren a gigabitet simán teljesítő, és 15 méteren már csak 800-at tudó CCA kábel is.
Külön kérdés, hogy a csatlakozásoknál, ahol a bevonat ugye üzemszerűen sérül, hogyan fog alakulni a kémiája idővel.
Érdekesség: szigorúan véve Cat6 CCA nem is létezhetne, de a Cat5e-ben sem vagyok biztos...
MaCS
-
válasz
Top cat #105762 üzenetére
"Ha nem tudnak 10 gigán kommunikálni, akkor lemegy gigabitre."
Ezalatt pontosan mit értesz? Ha a két eszköz meg tudja beszélni, hogy ők tudnak 10 Gbps-ot, de köztük a kábel ennél gyengébb, de a szükséges érszám megvan, akkor szerintem nem feltétlenül fognak egy kategóriányit visszavenni. Egy ismerős cégnél a két 10 Gbps-os eszköz között az UTP kábel jóval hosszabb a specifikáció szerinti 10 Gbps-ot nyújtó hossznál, és a valós adatsebesség 5-6 Gbps között mozog.
MaCS
-
válasz
kpityu2 #105738 üzenetére
Az EIRP szerintem éppen hogy változik a nyereség változásával, azonos adóteljesítmény mellett. Ezért van EIRP. Éppen ezért ezzel nem is nagyon lehet játszani -- adásoldalon. Ami viszont izgalmas, az a vételi oldal.
Jártunk már úgy, hogy 5 dBi-s antennával a tetőtérben volt egy nem vak-, de lassú folt, elég sok dB deficittel. Aztán egy 2 dBi-s antennapár befoltozta ezt a lyukat, de okozott helyette más problémákat. Végül egy gyárilag 2 dBi-s antennákkal szerelt router lett a megoldás -- ez viszont nyilván nem összehasonlítható az eredeti felállással, hiszen egészen más eszköz volt az antennák mögött.
MaCS
-
válasz
Fall-N #105633 üzenetére
Egyetértek!
Emlékszem, még itt is sokan voltunk, akik még évekkel az AX bevezetése után is óvatosságra intettünk, és utólag is úgy látom, hogy ez nem is volt hülyeség.
Abban is igazat adok Neked, hogy AX-es routereknek (AP-oknak) nem csak AX-es eszközök között van értelme. Több helyen, főleg zsúfolt környezetben látom, hogy AX-es routerrel úgy is jobb lett a stabilitás és az elérhetőség, hogy a kliensek csak AC-sek.
Jelenleg a Wifi7 hőskorát éljük, amikor a bevásárlások még egyfajta úttörö vállalkozásnak, béta (alfa?) tesztnek számítanak. Nem tudjuk, hogy mekkorát fog menni a hetes, milyen gyakorlati előnyökkel jár homogén / heterogén környezetben, mennyire gyorsan fog elterjedni -- és milyen hardveres fejlesztések várhatóak. Akinek most kell vásárolnia, annál komoly szerepet kap a vállalkozószellem, aki meg teheti, az szerintem inkább várjon ki a beszerzéssel.
MaCS
-
válasz
kpityu2 #105621 üzenetére
Csakhogy számára sajnos nincs nyugodt lélekkel adható javaslatom.
A wifis tapasztalataimat az Asus GT-AX6000 / RT-AX86s / RT-AX92 / RT-AX58 / RT-AX53 viszonylatban az idén is többször leírtam. Történetesen azt, hogy jelentős köztük a lefedettségbeli különbség.
Annyit tudtam segíteni, hogy igenis van korreláció az eszköz ára / pozicionálása és a wifis paraméterei között -- még ha ezzel nagyon nincs is kisegítve a kolléga. De jó, ha tudja, hogy van jelentősége az árnak.
Érdemben annyit tudok mondani, ami visszatérő mantra itt, hogy nem egy mikrohullámú sütőt érdemes betenni középre, hanem több, kisebb teljesítményű AP-ot. DE! Mivel maga az EIRP tényleg maximált, gyári állapotú készülék nem fog ebédet melegíteni, más paraméterek alapján pedig életszerű a komoly központi egység olcsóbb node-okkal megsegítve forgatókönyv.
Ha most én lennék az ő helyében, és is vakarnám a fejemet és itt kérdezősködnék, mert én még mindig az AX86 PRO-nál vagyok leragadva, de Wifi7-es eszközt még nem mernék ajánlani -- sőt, nem vagyok meggyőződve arról, hogy a 7 elterjedése beleér majd a most megvett eszközök élettartamába.
MaCS
-
válasz
kpityu2 #105592 üzenetére
Patice, Gyurka, Kpityu!
Köszi! Egy másik router beüzemelése tényleg jó megoldás, de én még a multilayer switchnél ragadtam le.
A VLAN szerintem azért elegánsabb -- de nyilván sokkal kevésbé közkeletű megoldás.Nálam szerencsére adottak a műszaki feltételek a VLAN-ozához.
-
-
válasz
Patice #105573 üzenetére
Pár éve elég sokat kísérleteztünk egy óccó multilayer switchcsel, és ugyan kezelte a VLAN-okat, de csak ha egy másik, a DHCP-t futtató switchen voltak definiálva. De már akkor gyanús volt, hogy ez inkább az adott eszköz "sajátossága".
Amúgy számomra az is nagy kérdés, hogy ha switchnél kezdődik a VLAN-ozás, akkor mi lesz a wifivel. Ha egy kombi routeren tudom beállítani, akkor adja magát, hogy a VLAN-okat a WLAN-ra is konfigurálni tudom -- "beljebb" történő beállításnál viszont már nem.
És ez számomra akkor sem teljesen tiszta, ha a beállított VLAN-hoz csak vezetékes eszközök (jelen esetben kamerák) csatlakoznak."Így fizikailag különíted el, nem logikailag VLAN-nal."
Mármint untagged/access portokra gondolsz? Az is VLAN, én pedig más elkülönítési lehetőségről switchen belül nem tudok.Köszönettel: MaCS
-
Elég sok Asus, és már kevés TP-Link router piszkálásával foglalkozom itthon és a baráti körben.
Nagyon határozottan úgy látom, hogy a TP-Link nagyon jó -- csak éppen van az Asus, amelyik többet, és az átlagfelhasználó számára hasznosan többet ad az egységnyi pénzért.
Ugyan szubjektív, de számomra az Asus kezelőfelülete sokkal átláthatóbb,felhasználóbarátabb. Jobb, átgondoltabb a meshmegvalósításuk -- bár ez ügyben a TP-Link nagyokat lépett előre.
Az Asusra alapból ott a TrendMicro biztonsági rendszere, ami nálunk már többeknél bizonyult NAGYON hasznosnak.MaCS
-
válasz
Patice #105522 üzenetére
"El szeretnéd különíteni a kamerákat a belső hálózatodtól?
Erre lehet elég lenne egy (félig) menedzselhető switch is."Hogyan? Ez már nagyon sok éve foglalkoztat, és itt, a Prohardveren is számtalanszor kérdeztem róla, de mindig az jött ki, hogy a routernek és a DHCP-szervernek is tudnia kell a VLAN-t a VLAN-hoz...
-
"van-e poe switchből menedzselhető?"
TP-Link TL-SG108PE. Menedzselhető, 8 portból 4 PoE.
https://www.arukereso.hu/switch-c3145/tp-link/tl-sg108pe-p333136741/
https://www.tp-link.com/hu/business-networking/easy-smart-switch/tl-sg108pe/MaCS
-
-
válasz
petakpa1 #105510 üzenetére
Az U-t gyakran lespórolom olyankor (lustaságból), amikor annak nincs jelentősége. A GT-AX6000 mindig U-s, nincs USB-nélküli változata.
A TUF-AX6000 egyébként egy baromi jó kompromisszumnak tűnik már gyári állapotában is, és az OpenWRT egy hatalmas adag hab a tortára.
A RAM-igény felhasználásfüggő. Az 512 MB azért a nem extrém használatra gond nélkül elég.
MaCS
-
válasz
BB9000 #105508 üzenetére
Az AX58 v2 azért nagyon nincs egy kategóriában a GT-AX6000-rel és az RT-AX86u PRO-val. A 1043-ashoz képest persze hatalmas ugrás, de ha változnak az igények, és a kolléga nem véletlenül nézte ki ezt a két típust utódnak, akkor könnyen lehet, hogy kevés lesz neki.
Én wifis szempontból tudtam összehasonlítani a GT-AX6000-est az AX58 v2-vel, és látványos volt a különbség az előbbi javára.
Arról nem is beszélve, hogy az AX58 v2 nem Merlin-képes, ami viszont a kolléga számára szempont.
MaCS
-
válasz
petakpa1 #105507 üzenetére
A GT-AX6000u és az RT-AX86u PRO is kiváló router, csak ajánlani tudom őket. A wifis lefedettségük és teljesítményük negyon jó!
Erősségük, hogy a gyári rendszerrel VLAN-okat is kezelnek, ami ugyan nem egy általános igény, de kicsivel az átlagos feletti szinten baromi hasznos tud lenni. Fontos viszont, hogy Merlin alatt ez a képesség nincs meg!
Szerintem ezek nagyon jó eszközök még jó pár évre.
MaCS
-
Nem tudhatod, hogy "mi lett volna, ha".
Egy 70 négyzetméteres lakásban simán lehet a korrekt megoldás a mesh.
Nálam kb. 3×70 négyzetméteren az egy darab N18 is kiszolgálta az egész házat, aztán az AC87 már mindezt 5 GHz-en is megtette, mégis sokkal jobb lett minden egy két eszközös meshrendszerrel, és nagyon tipródom a harmadik eszköz beiktatásán. Pedig irtózom az extra fogyasztóktól.
Ugyanakkor zsúfolt környezetben (különösen, ahol a szomszédok köztes csatornákat használnak) már sokkal vacakabb a helyzet. Több olyan társasházi lakást is ismerek, ahol már 60-70 négyzetméterre is indokolt a mesh, és nagyságrendi javulást jelent az egyébként működő középre elhelyezett AP-hoz képest.
Ideológiailag is a sok kisebb teljesítményű AP a helyes megoldás az erős központi egységgel szemben.
MaCS
-
válasz
Celithrandi #105485 üzenetére
Tehát csak egy troll röpke látogatásáról volt szó...
MaCS
-
válasz
Celithrandi #105476 üzenetére
Jó tíz éve ajánlgatok Asusokat a baráti, ismerősi körben. A teljes számot nem tudom összeszedni, de a jelen pillanatban kb. 20 Asus router megy aktívan, amelyekre rálátásom van. (N18, AC56, AC87, AX53, AX86S, AX58, AX92, GT-AX6000). Kétharmaduk öt évnél régebbi, de van két tíz éves N18-as is a sorban.
Egyetlen egy darabbal sem volt soha semmilyen probléma.
MaCS
-
válasz
Tompika777 #105400 üzenetére
Minden bizonnyal igazad van. Nekem flottás yetteles kártyához van legalább hat évevpublikus címem, az ismert telekomos publikus címes elérés pedig még régebbi.
MaCS
-
Az N18 egy legenda. Az enyém is megy még, bár már csak nyugdíjaz üzemben.
Az Asus mellett szerintem egyszerűen az szól, hogy a legjobb ár/értékarányú routereket árulja, széles termékpalettával. (Talán túl sok is a típus.)
A DowloadMaster problémáira van megoldás, de ezügyben nem vagyok illetékes, mivel nem használom. Látom, hogy vannak, akik panaszkodnak rá, és nagyon sokan elégedetten használják.
Az ilyen "nem tudom telepíteni" jellegű problémákkal nehéz mit kezdeni, mivel semmi információtartalma nincs. Sőt, az sem biztos, hogy az Asus a hibás, de persze könnyen lehet. A kérés alapján ott tartunk, hogy az egyetlen fontos paraméter a, hogy lehessen torrentezni a routerrel. Erre nehéz tanácsot adni, és egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy az árkategóriájában létezik jobb megoldás.
De bizonyára vannak itt olyanok, akik ilyen szempontból is ismerik a TP-Linket, Cudy-t, Xiaomit vagy bármelyik egyéb márkát.
A Cudy nagy vonzereje az, hogy hekkenthető rá OpenWRT. Erre viszont van két megjegyzés: egyrészt ez már nem alapszintű használat, másrészt, egy csomó Asusra is feltehető.
MaCS
-
Tehát a Download Master miatt akarsz vélhetően kevésbé használható routerre váltani?
Eleve érdemes lenne az alábbiak felől érdeklődni:
1. Más márkánál milyen a routeren futó torrentkliens,
2. Az Asuson van-e megoldás a DownloadMater kiváltására (van).Ez olyan, mintha azért akarnál mondjuk Opelről más autómárkára váltani, mert nem tetszik rajta a gyári gumiszett.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest