Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• hegyimorc

senior tag

válasz nord_ #2461 üzenetére

Az XRite software a Camera Raw-hoz készít kamera profilt, ezért egyelőre G3-hoz nem tudom használni. Meg kell várni a CR update-et. (Illetve addig is használható, csak nem sokkal többbre mint egy WhiBal kártya.)

Tehát egyelőre csak GF1-hez tudom használni. (Meg persze D300-hoz is használhatnám, de annak a képeit NX2-vel dolgozom ki)

A használata annyi, hogy készíteni kell a teszábráról egy képet, majd ezt a képet beadni a profilkészítő prgramnak, ami már eleve oda teszi, ahol a LR/PS keresi. Ezután a Camera Raw-ban már kiválasztható az új profil.

GF1-nél megváltás volt. Hetekig szenvedtem a színekkel, kipróbáltam mindenféle RAW-konvertert és azokhoz mindenféle "presetet". Kb annyira reménytelen mint szemre "kalibrálni" egy monitort. :-) ( Azt is meg lehet úgy csinálni, hogy az illető ízlésének megfeleljen, csak köze nem lesz a helyes színekhez. )

A jó profilnak sem az a lényege, hogy a fotó a valóság tökéletes reprodukciója legyen, hanem az, hogy legalább a feldolgozást jó alapokról indíthassam. (Engem baromira zavar, ha a színek kösznő viszonyban sincsenek a valósággal)

Tudom, hogy ezt így nehéz érzékeltetni, ezért mondok egy gyakorlati példát. Baromi sok tekergetéssel sikerült egy képet elfogathatóra kidolgozni, de az ugyanott, 5 perccel később, kicsit más témáról készült képemnél kezdhettem előről, mert ahhoz már nem volt jó a korábbi beállítás. Saját profillal kb azonnal minden a helyén van, és még azok is jobbak amikkel korábban egy csomót szoptam. Ez csak akkor látszik igazán, ha ott van az ember szeme előtt és csak egy kattintás az előtte-utána.

Szóval nekem GF1-hez nagyon bevállt. Kb 1 szűrő árába került és bármilyen másik géphez is jó, és a WhiBalt is helyettesíti.

Viszont azt is érdemes figyelembe venni, hogy a Nikon profilok az Adobe programokban elég jók, azokon nem sokat javít. És az is hátrány, hogy csak a Camera Raw-hoz tud profilt készíteni.

A G3 színei sokkal jobbak mint a GF1 standard vagy nature. Ha majd kijön hozzá az új Camera Raw, akkor esetleg kiderülhet, hogy ezt már sokkal jobban kezeli - a default profillal is - mint a GF1-et. Ebben az esetben, a Nikonhoz hasonlóan, szintén fölöslegese lehet az XRite. (De mégegyszer mondom, egy szűrő ára és van más előnye is, például a WB finom eltolása ... de ebbe most nem akarok belemenni)

(( Nem szívesen erőltetem ezt a témát, mert minek győzködjek olyan embereket akik félmilliót is kiadnak egy vázért, de sajnálják a pénzt egy rendes monitorra, vagy olyan PC-re amin elfogadható sebességgel fut egy RAW-konverter. )))

Új hozzászólás Aktív témák