- Elkészült a nagymama hardverbefőttje
- SSD kibeszélő
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen asztali médialejátszót?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Nyakunkon vannak a Microsoft új Surface mobilgépei
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
avl
senior tag
válasz
Resike #76794 üzenetére
"Mekkora esély van arra hogy a dollár jövőre is 30%-ot erősődik a forinthoz képest?"
-> miért pont 30%-ot írsz ? az nyilvan komoly ugrás (lenne rövidtávon)
viszont: mekkora esély van arra, hogy a HUF az $-hez képest jövöre 30%-ot erösödik ?
termeszetesen látom a hosszabb távú €/$ stb. valtozast (mikor 2005 táján nehany honapot USA-ban dolgoztam 180-nal szoroztam pl. digit fenykepezöhöz, mikor azt vettem, 2016-ban meg már 270-nel a cipökhöz, ..)
...szerintem (is ?) lesz még magasabb €/$ viszony a mostaninál
...de elötte simán lehet még alacsonyabb a mostaninál (mert a haboru, politikai szitu, összefogashiany, gyenge önérdeklátás és képviselet EU-t jobban "sujtja" mint USA-t)
vagy: mekkora esély van arra, hogy hosszabb idötávot tekintve HUF-ban vagy komoly devizában, komoly deviza mögöttes termékkel (orszagok, gazdasagok, cegek erejével) érhetö el jobb eredmény ?
..én e szerint is diverzifikálok, de döntöen nem a magyar "csodára" fogadok a befektetéseimmel (nem többségben, de van valamennyi OTP, ANY reszveny, allampapir, Hold reszvenyalap, Accorde Roman Rvalapom...)
-
szabi__memo
nagyúr
Idén lejáró DJK ~8% környékén vagy jövő nyáron lejáró DJK ~10% környékén? Nehezen tudom eldönteni, de el tudom képzelni, hogy lesz még idén 10 fölött jóval és jobb a rövidebb.
Szerintetek? -
votinka
csendes tag
Sziasztok!
Ház építésre,vagy vásárlására szánt összeget szeretnék 1 - max.2 évre lekötni.
Mit javasoltok?
DKJ D230823
MÁK 2023C
PMÁP 2028K
PMÁP 2026J
Érdemes a teljes összeget egy félébe tenni,vagy inkább osszam meg?
Köszönöm előre is. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Resike #76794 üzenetére
Itt az öregebb motorosok körül gyakorlatilag senki nem azért veszi a devizát, hogy később majd még többért adja el. Még egyszer ismétlem tehát: Mi euro alapon fektetünk be, ahhoz nekünk eurot kell venni, mi ugyanis forintban kapjuk a pénzünket. Az euro árfolyam pedig annyi amennyi, mindenképpen meg kell venni... Ennyi.
-
Resike
tag
válasz
aujjobba #76766 üzenetére
Eleve semmi értelme az összehasonlításnak, minek vennék dollárt ha alapból dollárba van a bevételem, miért venném vissza azt amit egyszer már eladtam és semmi szükségem rá? Mekkora esély van arra hogy a dollár jövőre is 30%-ot erősődik a forinthoz képest? De még ha ez meg is történik akkor a magyar infláció inkább 40% lesz a 15% helyett, ekkor ezen különbözetet kifizeti nekem majd az állampapír amit a dollár eladásából kapott forintból vettem.
Próbálok rájönni hogy hogyan is járok rosszabbul mint az aki arra spekulál hogy a 400-on vett dollárt majd 520 felett tudja eladni egy éven belül, miközben én ugyanúgy tovább fogom eladni a dolláromat egyre magasabbnál magasabb árfolyamon. -
Fifi
őstag
Most elbizonytalanítottál.
2005. évi CLXXIV. törvény a fiatalok életkezdési támogatásáról szerint szerintem ha szülő nyit, akkor automatikus, ha hozzátartozó, akkor erről a számlanyitáskor nyilatkozni kell.
-
axioma
veterán
válasz
szabi__memo #76787 üzenetére
Tipik 2006 ota nem valtoztatott osszegnek tunik... na jo ragugliztam, csak 2007 ota ennyi. Nem ez az elso es nem is az utolso... at kene irni a torvenyek szoveget ugy, hogy csak relativ ertekek lehetnek benne par (nagyjabol) egyertelmu valtozora, a magic numbert programozas kozben se szeretjuk, nem veletlen.
-
SzGee
aktív tag
úgy látom ma is meglesz az 1-2%-os forintgyengülés, már-már menetrendszerűen
-
bally4
tag
Sziasztok, lenne egy kérdésem.
Nyitottam államkincstárnál a gyerkőcnek (13 éves) elektornikusan start számlát. Másnap megjelent a webkincstárban az enyém mellettt, próbaképp vettem neki 10.000 Ft-ért babakötvényt, működött. Csak ezt engedte: 2032/S, de gondolom ez rendben (csak születési évnek megfelelőt lehet venni (2009.)).A kérdésem, elvileg átvezeti az államkincstár a születéskor "adott" 42.500 Ft életkezdési támogatást ide, vagy kérnem kell hivatalosan? Ha ez autómata, mennyi idő lehet kb? 1 hete nyitottam a számlát.
Üdv! -
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #76778 üzenetére
itt most olyan változó is van a pakliban, amit még nem nagyon láttunk. Bankválságot tudnak kezelni a jegybankok (2007-), de energiát nem tudnak nyomtatni
Miért ne láttunk volna még ilyet? Kőolajválság, 1973. De 2008-ban is nyomta masszívan az inflációt az olajár.
Amit nem nagyon láttunk még, az inkább a felrobbanó infla 0 kamatok mellett.
-
ViceRoy
kezdő
válasz
PredatorZoli #76775 üzenetére
És talán a legfontosabb: valami a forint árfolyam megnyugtatására..
Az jól szokott sikerülni általában.
-
Lex Icon
senior tag
-
j0k3r!
őstag
válasz
PredatorZoli #76765 üzenetére
[link] Ha nem is lesz világvége, de ha ezt megnézed "All" időtávon, akkor azért abban egyetértünk, hogy itt most olyan változó is van a pakliban, amit még nem nagyon láttunk. Bankválságot tudnak kezelni a jegybankok (2007-), de energiát nem tudnak nyomtatni. Nem triviális a mostani problémák megoldása, és ezt inkább a politikusoknak kell(ene) megoldani, mert nem monetáris eredetű. Bennük meg úgy általában nem sok a bizalmunk
-
bigdady
nagyúr
válasz
PredatorZoli #76775 üzenetére
vityafon az
-
PredatorZoli
Topikgazda
Ezt még nem tudhatják. Maximum ezzel kapcsolatban azt jelenthetik be, milyen egnedményeket adtak még a tegnap kiment levélben.
Ezen kívül lehet:
-benzinárstop teljes eltörlése
-Rezsiár további emelése az emelkedő gázárak miatt
-valamilyen egyéb új adóemelés
-valami kis alamizsna valakiknek
-vodafon
-Valamilyen energetikai korszerűsítési pályázat (korábban volt szó róla hogy kidolgozás alatt van)
-És talán a legfontosabb: valami a forint árfolyam megnyugtatására... -
Lex Icon
senior tag
válasz
MegaNorby #76768 üzenetére
Nem jól gondolod. A PMÁP kamatozik (most 6,6%-ot) és jelenleg 99%-os visszaváltási árfolyama van. A 2025/C pedig egy államkötvény, ami névértékre csak 1% kamatot fizet. A többi "kamat", ami hozam az árfolyamnyereségből adódik és csak a lejáratkor kapod meg vagy ha korábban eladod, de a visszaváltási árfolyama (most 75,18%) sokkal jelentősebben ingadozik, napról-napra.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
MegaNorby #76768 üzenetére
Az egyes években kapott kamatok újrabefektetéséről neked kell gondoskodnod, és nem garantált hogy melyik évben milyen feltételek mellett tudod megtenni az újrabefektetést. Az adott papíréval azonos feltételekkel való újrabefektetési lehetőség ritka...
Így összességében azt mondanám, hogy amit írtál, az valótlan/nem nagyon van értelme. -
bigdady
nagyúr
Na meg megint mi lesz hatályban ma pl 14 órától, amit ma 13-kor jelentenek be? Egy ország segge szorul össze...
[link] -
ngaba
aktív tag
válasz
nort_on #76757 üzenetére
Köszi.
Megnéztem, de ebben még nekem sem volt újdonság. :) (Tudom, hogy a kamat nemegyenlő osztalék, de adózás szempontjából hittem azt, hogy ekvivalens lehet.) Inkább technikaibb kérdéseim vannak:
Akkor konkretizálom őket, hátha úgy világosabb lesz, bár én jobban szerettem volna általánosabban átlátni:
- Ha német államkötvényt akarok venni (kibocsátáskor) aukción, azt hogyan tudom megtenni? Egyáltalán meg tudom? Amikor olyan híreket olvasok, hogy az aukción a 3 éves kötvényhozam ennyi lett, akkor ebben lehetek én is résztvevő?
- Ha német államkötvényt szeretnék venni a másodpiacon (pl. aArontól), akkor hol/hogyan teszem? A tőzsdén?
- Ha sikerült vennem egy német államkötvényt, mondjuk ibkr-en, akkor mennyi adót fogok fizetni? Egy konkrét példán elmagyarázva.
- Ugyanezek a kérdések magyar államkötvényre. Aukció hogy megy, illetve másodpiacon tudok-e venni olyan államkötvényt, amit webkincstáron nem látok? Egyáltalán, a webkincstárban vétel esetén az államtól veszek? (Amit ő visszavásárolt valakitől?) És ha ez nem az igazi másodpiac, akkor azt hogy tudom elérni, milyen költségekkel? Van olyan magyar államkötvény is, amit webkincstárban nem lehet megvenni, pl. dollárkötvény stb.? -
MegaNorby
tag
Jól gondolom?
Ha kb. ugyanannyit kamatozik a 2025/C és 2028/K 3 év alatt, akkor is a 2028/K éri meg jobban az évente kapott magasabb kamatok újrabefektetése miatt! -
aujjobba
addikt
válasz
Resike #76763 üzenetére
A befektetok tobbsege az ilyen spekulaciok miatt nem kepes elerni a piaci hozamot se, mert altalaban forditva sul el.
Amit most eladsz, lehet csak meg dragabban fogod tudni visszavasarolni.
A legjobban teljesito portfolioja a halottaknak van, illetve azoknak akik megfeledkeztek rola, hogy befektetesuk van (nem piszkaljak)#76764 PredatorZoli
Koszi, meglatom mit tudok kihamozni belole. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Resike #76763 üzenetére
Én nem háborús félelmek elől menekítem, sőt hovatovább, nem is menekítem. Egész egyszerűen az általam preferált befektetéseket nem lehet forintban megvenni, elsősorban csak euroban. Az, hogy ez a váltás milyen árfolyamon valósul meg, mondhatni másodlagos kérdés, hosszú távon ez ugyanis nem számít annyira sokat.
Ha én globálisan befektetem, akkor én hiába euróban veszem a cuccost, a mögöttes érték fog számítani ami kb 2/3 arányban dollár lesz, és az euron/dolláron kívül még egyéb dolgok is lesznek benne. Én a dollár erősödéséből ilyenkor ugyanúgy kiveszem a részem, mert az amerikai részvényeim amik vannak az ETF-ekben, euroban és forintban mérve jobban teljesítenek...
Annyira mainstream narratíva most a "mindenösszeomlik" és a "válságlesz nagyonvigyázz", hogy ilyenkor én inkább vennék mint eladnék. Nem szerencsés a fősodrattal haladni, az általában nem szokott bejönni...
Azon kívül akármit is hiszek, eladni nem fogok akkor sem ha bármi van, mert a befektetési stratégiámat nem kívánom módosítani spekulatív visszhangok miatt. B&H DCA... -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
aujjobba #76761 üzenetére
A kettő itt össze van hasonlítva:
sajnos csak angolul találtamA TWR figyelmen kívül hagyja a pénzek ki és beáramlását, a másik meg pont hogy számol azzal hogy mikor mit tettél bele. A TWR alkalmas arra hogy egy portfolio hosszútávú teljesítményét megvizsgáld, de amikor te teszegetsz bele meg néha ki is veszel, akkor a tényleges éves hozamodat azt az IRR adja meg ami figyelembe veszi hogy melyik forint mennyi időt és mikor volt befektetve...
Ha jól értem ezt így kell értelmezni. -
Resike
tag
válasz
PredatorZoli #76726 üzenetére
Engem az sokkal jobban érdekel hogy mi a fenének eurót vesztek ha egy európai háborús félelmek elől akarjátok menekíteni a pénzeteket, amikor ott van a dollár?
A másik meg egyéni vélemény de szerintem nagyon magasak már az árfolyamok én speciel nem veszek hanem minden hónapban eladok. -
ngaba
aktív tag
válasz
stingy2 #76760 üzenetére
Elírtam: "Olyan nagyon nem tervezem, csak érdekel" akart lenni, bocs. Hogy egyáltalán tudjam, hogy milyen opcióim vannak (és hogy ez technikailag hogy működik), még ha most úgy is vagyok vele, hogy ha külföldi valamit veszek, az inkább részvény lesz. Bár ha van EUR inflációkövető állampapírja egy stabilabb országnak, azon lehet, hogy elgondolkodnék. :)
nort_on: Köszi, megnézem.
-
aujjobba
addikt
válasz
balpeter04 #76693 üzenetére
ETF-es portfolio eseten te erted mit jelent az IRR?
Mar amennyiben ez az Internal Rate of Return.
Lent amit a PortfolioPerformance reportol nekem.
A TTWR-t es az evesitett TTWR-t nagyjabol ertem, de az IRR itt mi lenne?Invested Capital (for reporting period)
41,143.40
Total
49,711.97
Delta (for reporting period)
8.568.57
Internal Rate of Return (IRR)
14.27%
True Time-Weighted Rate of Return
32.05%
True Time-Weighted Rate of Return (annualized)
11.80% -
stingy2
senior tag
"A kamatfizetés osztaléknak számít "- nem , a kamat(fizetés) kamatnak számít. Benne van a szóban: "kamat".
A lejáratkori kifizetésen akkor keletkezik árfolyamnyereség, ha olcsóbban vetted, mint amilyen áron eladtad (visszaváltották, pl. zero coupon bond).
"Olyan nagyon nem érdekel"- akkor engem se a "normális" válasz... -
PredatorZoli
Topikgazda
A politikai filozofálgatást légyszi engedjük el...
-
nort_on
senior tag
Nagyon nem így... Kezdésnek ez nem rossz.
-
forumpista
aktív tag
válasz
Lex Icon #76751 üzenetére
Amikor megkaptak minden penzt akkor is vetozott mindent az orosz babkormanyunk.
nagyon naivnak (helyesebben hulyenek) kell lennie, ha barki az eu-ban ugy gondolja hogyha penzt adnak a csungoshasunk, akkor a tovabbiakban majd nem viselkedik orosz botkent a kullok kozott. -
ngaba
aktív tag
Kezdő kérdés, elnézést. Ha IBKR-nél veszek külföldi államkötvényt, akkor az hogy működik? (Olyan nagyon nem érdekel, csak tervezem.) Gondolom úgy, mint a MÁK-os értékpapírszámla, hogy IBKR-es számlára fizet kamatot, és oda is váltódik vissza lejáratkor. De milyen lesz az adózása? A kamatfizetés osztaléknak számít (amiről írtátok, hogy Magyarországról az nem nyerő)? És a lejáratkori kifizetés, valami DKJ-szerű cuccnál, árfolyamnyereségnek?
Igazából én a magyar állampapírok forgalmazását / másodpiacát sem teljesen értem. Az aukción kik vehetnek részt és hogyan, illetve utána meg tudom venni valahogy (tőzsdén?) aAron állampapírját, ha akarom? Egy kis felvilágosítást megköszönnék. :) -
aujjobba
addikt
válasz
Yager01 #76747 üzenetére
Nem olyan nehéz ez a TBSZ téma, ha a hozamod mondjuk 1M forint és realizálod, ebből 150ezer forint megy a levesbe, ha nem volt TBSZ-en.
A költség meg KBC-nél 6.99€ / tranzakció plusz havi párszáz / párezer forint számlavezetési és állományi díj (portfolio mérettől függ).
Az IBKR-nél ez valamivel olcsóbb, de nincs ingyen ott se. -
julius666
addikt
válasz
Dorien #76750 üzenetére
Bocs, de nettó hőbörgés amit nyomsz. Ami kár, mert ez egy fontos és releváns téma jelenleg a topik szempontjából. A közeljövő talán legnagyobb hatású kérdése az idejárók megtakarításaival kapcsolatban.
Abból, amiben pár hónapja a többség bízott (a vezetésünk ugyan elmegy a falig, de még időben meghátrál) egyelőre nem sok látszik sajnos. A politika viszont könnyen felül tudja írni az erkölcsi/jogállamisági kérdéseket. Mai, idevágó cikk a portfolioról: [link]
szerk: látom pont linkelték is előttem
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Elkészült a nagymama hardverbefőttje
- Motoros topic
- Bittorrent topik
- SSD kibeszélő
- One mobilszolgáltatások
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Rendszergazda topic
- Pontosabb, erősebb zajszűrést hoz a Sony kényelmesebb formában
- nVidia tulajok OFF topikja
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- SzoftverPremium.hu
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest