-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
nagyúr
írj nekik egy emailt, hogy nézzenek utána
nekem is csak ültek volna rajta, aztán kiderült, hogy valamiért nem lettek jók a feltöltött dokumentumok
kérték, hogy küldjem el emailben (emailben nem küldök ilyeneket), inkább feltöltöttem újra őket kisebb méretekben, úgy már jó lett -
ViceRoy
kezdő
20+ évre szerintem megéri folyamatosan befektetni, de 100 euronként tényleg vaskos a költség (RC esetében 6,5% bukta alapból vásárlásonként 100€re vetítve). Ha havi 100€-t tudsz félretenni, akkor tényleg jobb összevárni 500-1000€-t. Én is kb 500ért szoktam veszegetni, eddig viszonylag gyorsan behozta a vásárlási költségeket. (Persze a jövőt nem látom, de 20+ év sok idő)
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
-A befektetéseknél, pláne a részvénybefektetéseknél, nincs olyan, hogy "biztos". A bankbetét a biztos, már az állampapír sem az, a részvények meg pláne nem, mondjuk úgy, hogy "valószínű", hosszú távon...
Ha nem fekteted be, akkor az elértéktelenedést kockáztatod, és az egy "biztos" dolog, míg ha befekteted, akkor magát a tőkét is kockáztatod, de cserébe "valószínűsíthetően" inflációt meghaladóan nő a pénzed. Gyomor kérdése, kinek mi a preferált. Minél hosszabb az időtáv, a hagyományos értelmezésben vett "kockázatos" annál kisebb kockázatú, és a hagyományos értelemben emlegetett "biztos" annál kockázatosabb hosszú távon. A hosszú távon a legnagyobb kockázat az infláció és nem a volatilitás...
Nem kell 3-4, elég egy is ilyen globál típusból (pl vwce), pláne ha nem sok pénzed lesz bele eleinte, a kövi kérdésedből feltételezem hogy így van.-Randomnál minimum 2600 eurónál jön ki a jutalék százalkékosan minimálisra a min 6,5 eur díj miatt.
Ennél azonban kisebb csomagokban is megérheti venni, ugyanis amíg összevárod a pénzt, kb 0,5%/hó hozamtól elesel átlagosan (figyelembevéve az átlagos egy hóra vetített tőzsdei hozamot. Ez miatt ha valaki csak kisebb összeget szán erre havonta, megérheti kisebb pakkokban is venni, pl 1000 eurósokban, ha az valakinek mondjuk 3 hónap alatt jön össze, de ezt elég jól ki lehet számolni. Nincs rá kalkulátor, kockáspapír, számológép. 0,25% min 6,5 eur vételi díjal kell számolni, és mondjuk a parvonalon ülő pénzre havi 0,5% elmaradt hozamot (a rövid időtáv miatt nem fontos kamatos kamattal se számolni). Ebből ki fogod tudni hozni, hogy mi az az összeg a saját esetedben amivel már érdemes. Számold ki a saját esetedbe arra, hogy mi van ha 1-2-3-4-5-6 havonta veszel. -
opeter87
senior tag
Saját tipp:
Én kb. 5-7 havonta szoktam ETF-et venni, mert nekem ennyi idő alatt jön össze olyan összeg, amit már érdemes befektetni és költségek sem lesznek olyan magas (deviza váltás és vételi jutalék).Havonta (fizetéskor) veszek mindig egy adott sorozatú diszkontkincstárjegyet a webkincstáron, így a havi megtakarítások egyszerre adott időpontban járnak le. Így pont meglesz a számomra optimális összeg a kincstárnál 5-7 hónap alatt, ebből pedig lehet ETF-et venni.
Pl. most ebből veszek minden fizetéskor (D221019), mert ez előző adag, most májusban jár le, így ebben az évben kétszer fogok ETF-et venni májusban és októberben (de itt lehet bevárom a november elején érkező fizut is).
Konkrét összeget nem írtam, mert az mindenkinek egyén függő, de szerintem a fenti módszerre már havi 10-20e Ft-ot is érdemes gyűjtögetni, 5-7 hónap alatt már az is látható összeg lesz.
Szerintem, akkor érdemes több ETF-et tartani, ha már nagyon sokat tanult az ember a témában és érti is, hogy mi a különbség az egyes ETF-ek között.
Illetve ha tényleg szabad szemmel is jól látható ennek a vagyonnak a mértéke. Én ezt kb. olyan 50.000 EUR vagy annál nagyobb összegnél tartom reálisnak, mert ekkor már érdemes többfélét tartani szerintem.Amit, #67296 PredatorZoli ír, azt is egyénileg kell mérlegelni, hogy vajon 5-7-stb. hónapos távon a be nem fektetéssel, mennyi hozamtól esik(eshet) el az ember.
-
Fifi
őstag
Az általad is linkel GYIK-ban szépen leírják, hogy csak a lakossági értékpapírok után kapott kamat nem minősül jövedelemnek, ezért nem kell fizetni SZJA-t.
"a magyar állam által kibocsátott a lakosság, mint befektetői célpiac részére forgalomba hozott"DKJ nem lakossági állampapír így az általa fizetett kamat jövedelemnek minősül.
Te már csak a nettó kamatot kapod meg, levonják és befizetik helyetted, teendőd nincs vele, mint a banknál vezetett folyószámlán, betétre kapott kamat esetén is.A MÁK-nál bankkártyával is lehet fizetni.
Kiutalás természetes személy ügyfélszámlájáról természetes személy fizetési számlájára: 0,-Ft, minden más esetben 0,3% legfeljebb 6.000 Ft.
Hasznos olvasmányok:
https://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/allampapir_forgalmazas/2904/
https://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/befektetesi_szolgaltatasi_uzletszabalyzat_/722/ -
vnorbi
aktív tag
DKJ-val volt nemrég tapasztalat, ami szintén ilyen nem lakossági papír.
Akkor megnéztem az árfolyamtáblát, és stimmelt az összeg, nem vontak adót tőle.
[ Szerkesztve ]
-
-Skylake-
addikt
Hat nezd, elszornyedtunk mi is, de nem nagyon vannak lehetosegek. Vagy ez van, vagy nem lenyegesen olcsobban de lenyegesen rosszabb kornyezet. En sem tartom viccesnek, hogy havi 350et kell csak erre megkeresnunk, de ez van, ennyiert is _nagyon nagyon nehezen_ talaltunk normalis lakast. Csaladrol sekmit nem tudok nyilatkozni, soha nem volt rola szo, hogy "kapnek" egy lakast akar en akar testverem, kerni meg en nyilvan nem fogom. Itt lakunk, ennyibe kerul, szerintunk is draga de legalabb elegedettek vagyunk vele. Lehetett volna ezen lefele faragni par tizezer forintot, cserebe kaptunk volna egy erezhetoen gyengebb minoseget. Itt az elso lakok vagyunk, minden uj, minden tiszta, az egesz lakasban minden gep Miele, epulet hutes-futes van szoval se radiator se klima nincs a falon, az epuletet meg egyebkent nem a lakas tulajdonsai, hanem egy belsoepitesz ceg (olasz) rendezte be, olasz butorokkal. Ergo izleses, mert vasarlasnal a tulajnak ketto lehetosege volt, van vilagos, meg sotet belso es nem vihette bele senki a tipikus magyar izlesficamot. Ez lefedi a kanapetol kezdve az etkezoasztal/szekelig mindent, az agyat-matracot mi csomagoltuk ki mikor bekoltoztunk. En ertem, hogy mehettem volna 70ezerrel olcsobban egy lelakott panelba, de nekem(nekunk) er ennyit a kornyzetunk es keresunk annyit, hogy ez beleferjen. Nagyjabol ennyire egyszeru ez a tortenet.
[ Szerkesztve ]
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
_drk
addikt
Túl sok a hiba lehetőség. Meg itthon rengeteg minden nem működik.
Az a biztos, hogyha ott vagy, meg ott van az ügyintéző és megcsinálja és még papírt is kapsz!
Amúgy pénzfelvételnél ami mára nagyon ritka lett de Én mindig félek, hogy elveszi a kártyám, aztán meg mehetek intézkedni SOS-be.
Na a Nénikének ez egy előre megtervezett program. -
félisten
> mikor 2 méterrel arrébb van az erre alkalmas okos ATM...
mondjuk miutan az 'okos ATM' 5x annyi idot igenyel, valahol ertheto
- beteszem a kartyat
- beutom a pin kodot
- berakom a penzt.. elvileg ennyinek kellene lennie.
Gyakorlatban:
- minden menupont kozott 5-10 masodperc varakozasi ido
- ha barmi hiba van (pl. rossz a PIN), akkor azutan jelzi csak, miutan beraktad a penzt, es kezdheted elolrol
- a penzt jo esellyel nem fogadja be
- ha megis, akkor csak ugy, ha keves bankjegyet raksz be
- mindekozben mogotted anyaznak az emberek a sorbanwhile (!sleep) sheep++;
-
Ixion77
addikt
Ennek szerintem klasszikus példája a postai csekkbefizetés. Igyekszem olyan ritkán járni postára amennyire csak lehet, de amikor valamiért mégis kénytelen vagyok akkor agyvérzést tudok kapni attól, hogy azért van iszonyat sor és várok egy órát mert ötből négyen csekket fizetnek be...
Ezt például az osztrákok kiválóan megoldották. Ott is lehet csekket befizetni a postán. Kezelési költség: 7 euro darabja... Ettől érdekes módon rögtön mindenki meg tudta tanulni hogyan kell netes utalással rendezni azokat a nyavajás csekkeket."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
aujjobba
addikt
Tehat ha most osszesen 4db RC szamlan van kb. 16M forintom, arra 2024-tol kezdve az eddigi 0 Ft helyett fizethetek majd havonta 16M * 0,01% allomanyi dijat (= 1600 Ft), plusz 4 * 350 Ft fix dijat (= 1400 Ft), osszesen 3000 Ft-ot.
Egyaltalan nem orulok neki, hogy megszunnek a diszkont szolgaltatok.
-
Fifi
őstag
Most elbizonytalanítottál.
2005. évi CLXXIV. törvény a fiatalok életkezdési támogatásáról szerint szerintem ha szülő nyit, akkor automatikus, ha hozzátartozó, akkor erről a számlanyitáskor nyilatkozni kell.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
A feltörés évét követő év elejei adóbevallásban kell ezt feltüntetni és befizetni. A magyar brókerek, így az erste és a kbc is erről egyrész január 31-ig küld egy igazolást, másrészt a magyar brókerek küldenek adatot a navnak, így a tervezetben elvileg ez eleve benne lesz és ha jó (össze kell vetni a kapott igazolással), csak el kell fogadni meg be kell csengetni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic
- Formula-1
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- iOS alkalmazások
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest