-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
bsanya #107460 üzenetére
Helló!
Nem lehet, hogy valami jó nagy felbontásban szkennelsz???
Nekem egy ősrégi Samsung SCX-3400 van az asztalomon, 150dp-ben villám, 300-ban már lassú, 600-ban pedig kimondottan csigabiga ;-)
Aztán még a driver-t kellene megnézni, hogy a legfrissebbet töltötted-e le - bár gondolom igen, mert a régiek általában nincsenek szem előtt. Csak a mondjuk 5 éve töltötted le ;-) , akkor érdemes utána nézni, hátha azóta van újabb, ami az újabb rendszereken jobb.
-
cigam
titán
válasz
tompa torma #107458 üzenetére
Csak ne itt! Már így is megszaporodott a felesleges off-olás, mikor arra ott a Linux offtopik, vagy a privát.
-
tompa torma
junior tag
válasz
tordaitibi #107457 üzenetére
szó sem volt " szőke plázacicáról "..." Az említett 2 oprendszerre csak az áruházon keresztül tudsz bármit feltelepíteni? Igen így van. " ,általánosságban beszéltél.../ olyan jó néha kötekedni /......offoltam
-
válasz
tompa torma #107456 üzenetére
De.
Szőle plázacica ugye megkeresi a külső forrából letölthető .apk-t a wilághálón, bekapcsolja majd a fejlesztő módot, kikapcsolja a külső forrásból telepítés védelmet, ha az apk elhasal az ekkor is lefutó védelmen akkar további gépészkedések, netán ADB shell és egyéb.
Ezek teljesen mindennaposak egy olyan usernél akinek a IT iq-ja kimerül FB, posztok bárgyú lájkolgatásában. -
tompa torma
junior tag
válasz
tordaitibi #107451 üzenetére
" Az említett 2 oprendszerre csak az áruházon keresztül tudsz bármit feltelepíteni? Igen így van. "....ugye ezt te sem gondoltad komolyan...?
-
-
RaZroX
addikt
válasz
tordaitibi #107451 üzenetére
Az én nyűgöm nem is ér meg ennyi karaktert
Okostelefonokat ne hasonlítsunk PC-vel, azok kompakt eszközök, a PC moduláris, igenis rendelkezni akarok azzal a hardverrel amit én vásároltam bele.
A W11 mindenre figyelmeztet csak néhány dolog néha kimarad, mint ahogy ez is, mivel sehol nem jelezte, hogy ez lesz. Mivel korábban ilyet nem csinált, nem is kell feltételeznem, de mondjuk, hogy elfogadom, hogy user error, hogy nem tudtam magamtól.
Arra hivatkozni nem túl jó, hogy valami telepítési leírásban benne van az 1457 sor valamelyikében.. nem már
Ilyen erővel ne legyen push notification telefonon, mert majd az appon belül megnézed, ha fontos neked. Arról nem beszélve, hogy a Bitlocker láthatóvá válik az eszköz ikonján is, ha te kapcsolod be... érdekes, hogy ilyen esetben meg sehol semmi.
Mobileszköz védelem. Értem, vigyázzunk az adatainkra ha ellopják a laptopot stb.. ez továbbra sem jelenti azt, hogy nem megfelelő elvárás user oldalról, hogy egy asztali PC esetében figyelmeztessen az OS, hogy automatikusan titkosítja az adataim. Kérdezze meg, hogy szeretném-e, tegyék bele az OS telepítés egyik pontjába, ezer egy megoldás lenne rá, transzparens legyen.
Szavaiddal élve, nem heréltem kis az OS-t, MS oldaláról töltöttem le és MS tool segítségével készítettem a telepítőt is, telepítéskor már bejelentkeztem a fiókba.
Ezen a ponton úgy érzem egy kalap alá vetted az én panaszom sok más user panaszával, ezért ezekre nem is reagálnék, én leírtam a konkrét bajom
Btw, ha te elégedett voltál a W10-zel (nincs ezzel semmi baj, a mostani állapota W10-nek nekem is okés többnyire), akkor a 11-en sokat kell faragnod, rengeteg alapvető hibája van 10-hez képest. Csak kettőt említek meg ami engem nagyon zavart, hogy ne Windows blame menjen: context menü: tetves lassan jelenik meg és sok funkció hiányzik róla, illetve a virtuális asztalok váltása is röcög. Előbbire volt megoldásom, utóbbira sajnos nem. - direkt nem a felkapott dolgokat írtam most le.
De egyébként elég sokáig használtam Windows 11-et és bár félkésznek tartom, együtt tudtam élni a legtöbb nyűgjével egy kis utólagos tweaknek hála. Bár ha minden futna linuxon akkor soha többet nem tennék fel Windows
-
-
válasz
RaZroX #107450 üzenetére
Bocs hogy reagálok és előre mondom nem vagyok fogadatlan prókátora Redmondnak.
Csak érdeklődés szinten.
Az Androidos vagy az almás telefonod tárhelyéhez hozzáférsz vagy alapból totálisan titkosított a data is? Igen az.
Van hangyafasznyi beleszólásod az említett két OS működésébe? Nem, nincs.
Az említett 2 oprendszerre csak az áruházon keresztül tudsz bármit feltelepíteni? Igen így van.
És ezeket még félóráig sorolhatnám.
a W11 mindenre figyelmeztet szól csak a telepítési és a többi feltételt halandó még nem olvasta végig hanem szó nélkül kiheréli a telepítőt.
Konkrétan az előbb lefikázott bitlockeres védelem pontosan a mobileszközök azaz a laptopok védelmére van. Érdekes ha elhagynád a telefonod, qurvára örülnél hogy senki nem fér a féltve őrzött adataidhoz.
Ha elhagynád a laptopod és akárki mindenhez hozzáférne, érzékeny adataidhoz is, na ekkor meg EZÉRT lenne egy fos a W11 holott TE herélted ki azt a rendszert ami a lehető legnagyobb mértékben igyekszik a hülyegyerek usereket is megvédi.
Nehéz így a kedvetekben járni az szentigaz.
Az automata adattitkosítás, az áruház erőltetése, az online fiókos telepítés stb.. stb. MIND feltétele az említett 2 rendszernek, ha nem csinálsz G accountot vagy Apple fiókot akkor segélyhíváson kívül semmire se tudod használni a készülékeket.
MIÉRT mégis a Win11-et baszogatja mindenki amikor kötelezővé tenné ezeket a biztonségi intézkedéseket...?
Jaa mert a másikaknál vagy megszoktad, vagy semmit, ismétlem semmit nem tehetsz max. nem használod.
Nekem van W10, kezesbárány. van W11, most van folyamatban a kezesbárányosítása. Van Androidos telefonom, a kezesnél is kezesebb.
Csak én nem a fikázással hanem hosszú keresgéléssel és babrálással kezdtem a rendszereim használatba vételekor.
Mindent meg lehet csinálni, bitlockeert kikapcsolni is ki lehet.
Jaa hogy a rendszer által létrehozott bitlocker kulcsot nem találják 1R userek, na igen az fennt lenne a Microsoft account alatt a Microsoft fiókba. Jaa hogy ki lett herélve a telepítő, és nincs fiók...? Jaaa igen ez is a rendszer hibája. -
old-dog
aktív tag
Tudom lama kérdés.Tudnátok valamilyen kétpaneles file managert ajánlani lehetőleg magyarul is tudjon.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
growler #107439 üzenetére
#107440 tompa torma Ezt érdemes tennek ha érdelel a linuxtéma.
A LimuxMintet cinnamonnal kezdeném el,előszőr az iso -ját live modban probálnám,mik azok a programok amik fontósak nekünk ezz érdemes megnézni,renszer mivel live modban fut és csak a memóriában - ezért lassúnak érezhetjűk.
A gépünkre installájuk - akkro sokkal gyorsabb renszerünk - lesz és én is ínkább az élesrendszerrrel probáltam ki mindent - ami nekem is majd kellenifog.
Ezt amikor kezdtem a tanulása a mintel,megakartam tanulni legalább az alapokat - mit hogynan kell csinálnom,fontós hogy tényleg tanulnni kell - minden más rendszerekre is ez így igaz. -
válasz
tompa torma #107440 üzenetére
De ugyanolyan felhasználóbarát az MX helyett az LMDE7-es (ez is Debian De Mint).
-
growler
őstag
válasz
tompa torma #107438 üzenetére
En mint "parlagi" felhasználó, a "sima" Debian helyett, biztos hogy az MX-et választanám.
Mint ahogy az Ubuntu helyett a Mintet választottam.
Mert ezek az alap rendszer kibővített, kissé felturbózott, felhasználó
barátabbá tett változatai - szerintem. -
válasz
tompa torma #107436 üzenetére
Abszolút komolyan. Azt tudom, hogy van benne ez az MX tools nevű programcsomag, ez kezdőknek (vagy lustáknak
) tényleg jó lehet. De ezen kívül van más?
-
RaZroX
addikt
A drága Windows 11 úgy döntött megviccel, leírom a tapasztalatom, hátha más nem jár úgy mint én...
Régóta ingázom Windows és Fedora között, de most átköltöztettem a munkát egy Macbookra (Adobe és MS cuccok), így az asztalira végre mehet állandónak a Fedora. Már rutinosan ugrottam bele a telepítésbe, majd rögtön utána tapasztaltam, hogy az NTFS partícióimhoz jelszót kér és semmit nem fogad el. Az még furább volt, hogy a partíciókezelő bitlocker-t ír a fájlrendszerhez.
Kis keresgélés után ki is derült mi a helyzet, a Windows 11 szó nélkül titkosítja az NTFS partíciókat, ha úgy volna kedve és erről semmilyen infót nem ad a felhasználónak. Nem írja ki semmi, nem jelzi sehol, csak ha kifejezetten utána nézel (nem tudom pontosan hol Windows-on belül).Tehát aki szeretne Windows 11-ről Linuxra váltani és van NTFS partíciója amit legalább átmenetileg szeretne még linux alatt használni, nézzen utána nincs-e titkosítva, mivel MS accountban ez nem fog látszódni, nincs hozzá feloldó kulcs és fel kell tenni egy Windows-t a feloldáshoz.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
I02S3F #107431 üzenetére
Értelek sajnos lemezeknek az install témájában nincsen tapasztaltom,nekem is megvan a D2 erededi 4 lemeze,régebben vettem az Xp-időkben.
A lemezek biztosan jól olvashatoak,ezt nézd is meg,arra gondolok hogy nem jól olvasható és ez okozhatja a problémádat.
A téma engem is érdekel,mit kellene tennünk.
A steamen vannak jétékaim,battle-neten a Diablo iii lutrisszal a gépemen prímán fut arch-on. -
I02S3F
addikt
válasz
IstvánLászló #107430 üzenetére
Én ott elakadtam D2-vel, hogy nem látta a telepítő a becsalatolt lemezeket
-
IstvánLászló
őstag
A segíségeteket szerném kérni.
Az imerösöm gépén LinuxMint cinnamonra a protonplust szertném installáni - lutris -hoz és szeretne játszani a Dialo ii vel,arch -ot nem szeretné a gépére is tenni őt acsak is a mint érdekli.
A megoldását kerestem,de nem találtam,ebben kérek segítséget. -
válasz
tordaitibi #107425 üzenetére
-
bsanya
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy Asus laptop és egy Hp 3in1 nyomtató.
Problémám az lenne, hogy Linux Mint 22.2 oprendszer alatt szkennelésnél (Szkenner 46.0 programmal) nagyon sokat kell várni (kb 1 perc) míg megjelenik a szkennelt dokumentum a laptop kijelzőjén, addig csak teker és teker.
Van valami beállítás, amit meg tudok nézni?
Azt tudom, hogy ugyanez a konfiguráció Arch Linux alatt, pillanatok alatt betöltötte a szkennelt dokumentumot.Köszönöm!
Sanya -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #107413 üzenetére
De, recovery módot mindig tudsz választani a grub-ban. Az MX grubját még nem láttam, de biztosan van ott olyan, hogy további lehetőségek, vagy hasonló.
Ha az mégsem megy, akkor még egy MX telepítőről vagy bármelyik Linux telepítőről bebootolva a chroot segítségével be fogsz tudni lépni a gépre. Kell kicsit pötyögni hozzá, de nem vészes, csak pontosan kell követned a lépéseket: chroot
Dißnäëß: az csak akkor menne, ha már fel lenne véve a known_hosts fájlba ahonnan próbálkozik. Különben az SSH el fogja utasítani.
-
válasz
Rowon #107423 üzenetére
Ha már kurzor, tudnál olyat ajánlani ami inverz?
Ami valóban inverz azaz pont fordítottja a színe mint a háttér ami előtt épp van. Valami Fedora-core6-inverse amit használok még ez a legjobb de sajnos fényévekre van a Win inverz kurzortól. Azt azonnal észreveszem bármilyen háttér előtt, ez sajnos csak valami ál-inverz. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
sicc_innen #107413 üzenetére
ssh-n bejutsz ip cím mentén ?
(én biztonsági okokból mikor telepítek Debiant, minimal netinst-ről ultraminimált, az akár a host gép, akár minimálnak hagyott szerverek clusterhez VM-ben, ilyesmi lab-os hülyeségekre, az ssh-t mindig beikszelem, tegye fel. Ez az egy aranyat ér, amikor nagyon elszabsz valamit, HA tűzfalat nem tettél fel (vagy ha a disztród tesz fel, lyukat ütsz rajta 22-es portra).
-
válasz
Dißnäëß #107416 üzenetére
Én pontos dátumról nem tudok, de decemberig remélem kijön, a 22.3-as verziót is addig ígérik.
Szerk.: sőt, valószínűleg még ebben a hónapban élesedik.
https://www.neowin.net/news/lmde-7-release-could-be-imminent-as-iso-undergoes-final-checks/ -
cigam
titán
válasz
Rowon #107411 üzenetére
Azért még küzd pár kihívással. [link]
Az LMDE telepítéséhez egy meglévő LVM partícióra először el kell távolítania azt az LVM kötetekből és csoportokból, amelyekhez tartozik
Vagyis kizárólag tiszta telepítés lehetséges, és előtte menteni kell az adatokat is ha ugyanazon a (törlésre kerülő) köteten vannak. -
válasz
urandom0 #107412 üzenetére
Szerintem semmi. Még éppen párhuzamot akartam vonni a Minttel, hogy akkor az helyett is lehetne Debiant használni, de azért a Mint az "polished". Látszik, hogy foglalkoznak vele és jól is csinálják.
Szerk.: na meg itt van egy asztali környezet segédprogramokkal, amiket folyamatosan fejlesztenek.
-
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #107271 üzenetére
"Hát, most jönne az nvidia csomagok kézi kigyomlálása, előbb-utóbb vissza kell jutnod az alapállapotba a nouveauval, de az igényel némi rutint. Talán ezzel jutsz valamire:
sudo apt remove nvidia-kernel-dkms nvidia-driver
sudo apt autoremove
sudo dpkg --configure -a
reboot"
Köszönöm!
Sajnos eddig már nem jutottam el, mivel az újraindítás után már nem indul el az MX.
A grub bejön a választási lehetőségekkel, majd amikor töltené be a rendszert sötét képernyő marad a "loading initial ramdisk..." kiírás után. Nem reagál semmire, csak a reset gombra. Ha grubban a systemd-s módot választom, akkor is ugyanez a helyzet.Indításkor "Csökkentett mód" itt nincsen, mint a win-nél?
-
Milyen, a gyakorlatban is hasznos hozzáadott értéke van az MX-nek a Debianhoz képest? Azt tudom, hogy van benne pár plusz segédprogram, és van saját repója is, de mi az, ami miatt megéri az MX-et választani Debian helyett?
-
válasz
Rowon #107396 üzenetére
Így van. A MX biztosan aranyos keverentyűs eredetú rendszer. Lehet hogy stabil is és tud egy két érdekes dolgot. DE !!!! Én is a LInux Mint 22.2 rendszert ajánlom, sőt bátrabbaknak semmi plusz nehézséggel az LMDE 7 sokkal tisztább szárazabb érzés és mindezt a Debian annak köszönheti, hogy létezik egy Linux Mint és az ubuntu, meg a debian, meg a linux mint. Szóval a Linux Mint mindenek elótt, de abból is inkább a debian az LMDE 7-es.
-
old-dog
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Több mint ezer hozzászólás után itt vagyok a topikban. Megszüntettem a Win 10-et. Látom hasznos a topic ,remek tagokkal. Még tanulom a Liunux Mint-et, így 30év Windows után más teljesen, de megtanulható. Esetleg valami nem megy biztos Írok. -
cigam
titán
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Necronom #107399 üzenetére
Köszönöm ezt a linket szerintem nagyon jó lehetőség,ez biztósan érdemes ezen az oldaolon,megnézni a lehetőségeket és én most probáltam ki és akár live -ban.én így gondolgodtam és ki is probáltam és mondhatom azt, jó itt minden kezdőnek, mert így ezzel láthatja - melyik disztrot szeretné majd a gépére - éles rendszernek gondolom hasnálni,betettem a doksimba hogy elne felejtsem,nekem az teszik hogy sok mindent kiprobálhatúnk,tőbb jó rendszert lehet választani - ők a top disztrok és nagyon is jó ez a megoldás,fígyelmemet fell keltetted ezzel,mert sok minden érdekel,főled a Linuxnak a rendszerei,hát van még sok tanulni valónk és nekem is ez egy életenát is tartófólyamat - nincs megállás - minden fejlesttőnek a kíválló múnkáját tapasztaolom és gratúláók a sok beletett múnkájúkért.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Necronom #107398 üzenetére
Jó kis régi sources.list fájl, a fele szemét.
Abban a fájlban viszont nincs bejegyzés a brave-re, ami azt jelenti, hogy kell lennie valaminek a/etc/apt/sources.list.d/
alatt, ami a brave repóját tartalmazza.Megpróbálhatod, hogy nem foglalkozol vele, valszeg le fog menni a frissítés úgy is. A tiszta megoldás az lenne, ha azt a fájlt a brave repójával azt törölnéd, majd megcsinálnád amit a brave ír a telepítésre: https://brave.com/linux/
-
Necronom
senior tag
válasz
Rowon #107400 üzenetére
nem talaltam olyat ami csk a telepitot inditana el, szerintem pont olyan, amikor bedugjuk a kesz pendrive es itt tart, raadaskent nehany meg is kerdezi indulas elott, hogy telepiteni szeretned vagy kiprobalni, de persze kiprobalas alatt ott az ikon, ha megis telepiteni szeretned
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Apple MacBook
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Csak a Battlefield 6-ra gyúr az új AMD Software
- Jövőre ígéri a combosabb AI gyorsítóját az Intel
- Motoros topic
- Kisebb, könnyebb, kitartóbb: szupermobillal hűti a Honor a kedélyeket
- SSD kibeszélő
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 (L13899-001)
- Dell G15 DDR5 Gamer laptop // i5 12. gen. // RTX 3050 Ti // Számla+Garancia //
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3310
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M2 ULTRA 2023 64GB 1TB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Intel Processzorok sok db : Xeon E5-1620V3, Pentium G4400T, i3 6100, i3-4130, i3-2140T
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest