- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi belépő szinten
- VR topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Apple asztali gépek
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Acer notebook topic
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #98217 üzenetére
Tibikomám! A kollégának ezt írtam: ...a normál Linuxos gondolkodást valósítod meg
Ez ugye éppen nem jellemző rád, ha jobban belegondolunk!
Esetedben az ősrégi OS+ Win+XP appok+ Linuxos snap és egyéb rettenet kutyulékáról van szó. Ez a valami nálad pár hónap csiszolgatás után működik, de nem nevezhető általános használatra alkalmas valaminek. Nem? De!
Áldás ez az olyanoknak mint én.
Nem létező halmaz, csak Te létezel benne.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #98217 üzenetére
-
paolinho
őstag
válasz
tordaitibi #98097 üzenetére
Meg nem tudnám magyarázni, mi történt, de ami a Rufus-szal nem, az az Universal USB Installer-rel sikerült. Azaz sikerült visszatennem a Mint-et. Az a fura Failed to open-es szöveg megmaradt a rendszer indításakor, de inkább letojom, mint, hogy ne menjen a gép.
Szóval köszönök mindenkinek minden segítséget, de ezzel az aprósággal már nem foglalkozom tovább. Kibírom azt a plusz pár másodpercet bekapcsoláskor. -
válasz
tordaitibi #98088 üzenetére
Nem követted a thread-et, épp az a nyamvadt ....mód okozta a galibát a kollégánál, szóval ja, tud majd ...-ben telepíteni. Mert amúgy egy 15 éves BIOS-oa gêpben nem lenne jobb szerinted legacy módban? Épp akkoriban készített minden gyártó valami ....-t saját magának, de egy nyamvadt szutyok volt mind.
(szitokszavakat inkább kipontoztam)
-
válasz
tordaitibi #98019 üzenetére
Én is használok e-mailes appot, de csak a Gmailhoz. A többinél vagy nincs app, vagy nem éri meg felrakni.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97996 üzenetére
Fogadom nagy összegbe hogy a 3%-ról megugrana a részesedése. Bár.. megint mindjárt megkapom hogy nem, dehogyis kell a szélesebb felhasználói tábor, neeem, ááá, szenvedjen meg érte aki akarja használni, és egyáltalán, dehogy is kell elterjednie, a hülyék maradjanak Winen.
Mintha féltenék. Mitől...?Nem félelemről van szó, de szerintem a Linux elterjedtsége csak akkor fog növekedni, ha a Windowst annyira elszarják, hogy tényleg használhatatlan lesz. Jövőre, ha véget ér a Windows 10 támogatása, valamelyest növekedni fog a Linux elterjedtsége, már most is látszódik ez a trend (a bűvös 4%).
De egyébként az a folyamat épp a snap/flatpak csomagokkal indult el, amiről te beszélsz. Egységesítés, verzióváltás (vagy nem váltás) az operációs rendszer verziójától függetlenül.... a cégek már sok éve használják, az otthoni userekhez még nem annyira csorgott le.
Az Appimage írásaddal maximálisan egyetértek.
Az nem én voltam
-
moleculez
veterán
válasz
tordaitibi #98015 üzenetére
Skype web app nincs amúgy? Vagy nem opció?
Nekem amiből lehet azt kitűzöm tálcára azt kész🤷🏼♂️ Pl Outlook, iCloud, Gmail -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #98013 üzenetére
Amíg nem nézted meg a Store-os verziót, korainak tűnik a kijelentésed.
-
moleculez
veterán
válasz
tordaitibi #98006 üzenetére
Mondom feltelepíteni fel lehet, sőt még működni is fog, de ha venv. nélkül vannak egy helyre telepítve majd valamelyik python packagenek valami nyűgje van… fésűre nem kell többet költened
-
válasz
tordaitibi #98008 üzenetére
Ott van a Sidben a legújabb csomag: [link] Még annál is újabb, mint, ami Fedora 40-ben van. [link] Oké, hogy megbeszéltétek, csak én is leírom, hogy nem a Debiannal van gond, azt így találták ki, hogy régi csomagok legyenek benne. Vannak olyan disztrók is, amik a Sid csomagjaira épülnek, de azokat meg hosszú távon nem mondják túl biztonságosnak használni. A közelmúltban megesett xz fiaskónál is Debian Sid alatt vette észre az illető a backdoort.
Még, ha 22.04-es Ubuntut rakod fel, annak is a backportjában benne van a legújabb yt-dlp. [link]
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #98000 üzenetére
"deb halott, nem részletezem sokadszorra miért" - idezet Toled, ebbol joggal feltetelezi az ember, hogy a formatummal van baj. Ha csak a regi csomagok a problema, engedelyezed a backports tarolot Debian alatt es maris frisseket kapsz.
Senki nem vitatja, hogy a Skype a szerveren tarolja a kontaktokat, csakhogy a standalone es a metro-s fo.s nem kompatibilisek.
Hogy a baratod hogyan cseszik ki magaval a Win8-at illetoen, az o dolga - de nem tamogatott rendszert nem hasznalunk (rad is vonatkozik). Kutya kotelessege mindenkinek tudomasul venni, hogy a biztonsag es a hasznalhatosag egyazon skala ket atellenes vege es az egyiket novelni csak a masik rovasara tudod.
-
válasz
tordaitibi #98000 üzenetére
Hanem hogy elavult 3 éves csomagokkal van tele a gyári tárolója minimum 3 disztrónak. Mivel nemrég ennyit próbáltam ki.
Akkor talán ne LTS disztrókon próbálkozz, mert nekem Fedorán semmi bajom vele. Az csak mellékes, hogy totál illegális az egész szoftver. -
válasz
a W7 x64 (ami lejárt lemez 11 éve), kompromisszumokkal de használható operációs rendszer jelenleg 2024-ben.
Így van. A kompromisszum az az, hogy nem mész fel vele a netre.2024-ben semmi értelme neki, kivéve, ha valami olyan programot futtatsz offline, ami nem lett semmi másra megírva. Állítólag az egészségügyben még vannak ilyenek, iparban meg XP.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Nem akarom elhinni, hogy annyi diskurzus utan meg mindig nem erted.
Eloszor is: nincs az a kompromisszum, amivel egy Windows 7 hasznalhato lenne manapsag es Windows 8-ra pont ugyanez igaz. A vegtelen kompatibilitas fenntartasa nem kifizetodo es nincs az a szoftverceg, ami ezt bevallalna.
Masodszor: a Linux olyan marad, amilyen most, esetleg vedd meg a RHEL-t es minden ugyes-bajos dolgoddal foglalkozni fognak (mar ami szabvanyos resze a disztribucionak).
Harmadszor: a deb-re tett megjegyzesed azert kulonosen rohejes, mert a rettenetesen sikertelen Android is azt hasznalja - ennyire idejetmult. Nem mellesleg az Android is egyseges.
Negyedszer: attol feltjuk, hogy tele lesz olyan automatizalt okorsegekkel, mint a Windows.
Ekletans pelda: anyosom megkapta a vadiuj kis 10 colos Lenovo laposat, kerte, hogy allitsam be a Skype-ot. Mivel anno a Windows 10 resze volt, gondoltam elinditom es amint belepek, ott lesz minden kontakt. Lofaszt, kozolte velem, hogy ez Metro-s alkalmazas, a desktop alkalmazasban keressem a korabbi kontaktokat (jo kis visszafele kompatibilitas). Desktop Skype letolt, telepitenem, nem lehet, mert fent van a Metro-s, elobb szedjem le azt. Nos, csak a Store-bol lehet eltavolitani es egyesevel nem, csak az osszes Metro-s cuccal egyutt - hat legyen. Nem hianyzik, hogy a napi hasznalatu rendszerem ennyire ellenem dolgozzon - ez nem user experience, hanem fos. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97988 üzenetére
Lényeg, felpakolsz valamit aminek kell a libakarmi1.1, az legyalulja a libakarmi1.0 -t, és a csomagkezelő legyalulja azt a 5-10 programodat aminek a ez a függősége. Ez így brilliáns.
Ez csak akkor igaz, ha a csomagkészítőnek szándékosan ez volt a célja. Minden további nélkül fent lehet egy csomag több különböző verziója, szépen megférnek egymás mellett. Ilyen pl. a python, amiből van 3.11, 3.12, stb., és mind telepítve lehet párhuzamosan. Vagy a GTK, amiből most nekem is telepítve van libgtk-2_0-0, a libgtk-3-0 és a libgtk-4-1.
Meg lehetne csinálni azt, hogy mondjuk az Ubuntu 24.04-ben bent legyen az összes addigi Ubuntu verzió összes csomagja. A probléma az, hogy nincs, aki a régi csomagokat karba tartsa.
A Windowsban is rengeteg régi kód van, ezért is tud a korábbi verziókkal kompatibilis maradni. De ott a Microsoft megoldja házon belül, nagyon ügyelnek a visszafelé kompatibilitásra. Linuxnál ezt így nem lehet eljátszani. -
válasz
tordaitibi #97988 üzenetére
Ékes saját példám, legyalultam egyszer a KDE vágólapját, Klipper, 1 azaz EGY darab szoftverről van szó! és elvitte a 3/4 Plasmát. Hát ez tényleg tökfasza így.
A fullos DE-k eléggé összedrótozzák a hozzájuk tartozó programokkal magukat, de ez nem ugyanaz, mint amit ezelőtt írtál, gondolom előfordulhat olyan is, de én 10 év alatt még nem találkoztam ilyennel.
erre gondoltam:
..a libakarmi1.1, az legyalulja a libakarmi1.0 -t, és a csomagkezelő legyalulja azt a 5-10 programodat aminek a ez a függősége
Szóval ezt az elméleti hibalehetőséget ne keverjük a másikkal, nyilván ha én le akarom szedni a Nemot vagy valami Xappot, az egész Cinnamont repüljpávát fog játszani.
Uby, nem, nem erre vágyom mielőtt a szokásost megkapom tőled
csak leírtam.
Eszembe nem jutott volna ezekre reagálni!
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #97958 üzenetére
Gnome alatt még kevesebb kattintás is elegendő. Persze attól is függ, hol kezdi a felhasználó a kattintásokat.
Például az általános útvonal:
Beállítások / Wi-Fi / Wi-Fi hotspot bekapcsolása / BekapcsolásNagyjából ennyi lenne.
(#97959) csixy
A nemo klassz, de úgy tűnik, hogy magával rántaná a Cinnamon desktopot is, amit szintén kedvelek, de az Ubuntuban alapértelmezett Gnome 46 (ablakkezelő-rendszer a Wayland) felületét használom.
(#97963) Warton
Talán jobban is járt a Minttel? Feltehetően több benne a hozzáadott hazai fűszer, a lokalizáció és egyebek, habár már régebben futtattam MX Linuxot, és akkoriban még a gyorsan működő Xfce kiadással.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #97928 üzenetére
Ez a gép ami HW-esen át van alakítva? pl. kilóg belőle az SSD? Lehet boot közben bekadt egy forgács darabba az egyik fogaskereke
Hiba kód nélkül bármi okozhatta, de kilazult kábelre/kártyára, kontakthibára gyanakodnék. -
válasz
tordaitibi #97869 üzenetére
Ti ketten csixykomával sportot űztök a flexeljünkssdtagépbe témában!
Amúgy a controller chipet kéne kilógatnod jobban, akkor lenne igazi a hűtése. De egyedi, az tény.
-
5leteseN
senior tag
válasz
tordaitibi #97869 üzenetére
Átmentél a "teszten", te voltál a leggyorsabb! (
).
...+ "vettem"!Egyébként az eBay-en 15€ körül vannak a 20-30cm körüli toldók(ami magyarul szerintem jobban illik rájuk, mint kiemelő, de nem ez a lényeg):
-
5leteseN
senior tag
válasz
tordaitibi #97862 üzenetére
Remélem, hogy sürgősen lesz erre Redmonti lépésre (Linux-os)
megoldásválasz.
Annak még jobban örülnék, ha lenne egy tömeges tiltakozást követő visszavonás.Nem várható(sajnos)!
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #97860 üzenetére
A BitLocker nem a fájlrendszert titkosítja, hanem a lemezt. Ebből következik a dual boot problémája is. Ha titkosítva van a lemez, hogyan oldala fel a titkosítást a Linux, ha csak a Windows ismeri a kulcsot?!
Pendrive/külső lemez esetén egyszerűbb a dolog, ott csak egy jelszó kell a BitLocker titkosítás feloldásához.Szóval miután kötelezővé válik, valószínű CsengődiGeri megoldása lesz csak járható(2 külön lemezen a két külön rendszer), hacsak fel nem fújják magukat a fejlesztők, és a kulccsal titkosított Bitlocker dekódolást is fel tudja oldani.
-
válasz
tordaitibi #97853 üzenetére
Debian-t meg kéne hagyni Debian-nak szerintem is, így lassan már nem is stable Debian lesz stabil csomagokkal, hanem egy preUbuntu mindenféle szutyok homokozókonténeres megoldással, mintha nem lenne trágyahordó targoncányi Ubuntu és Arch, Fedora alapú disztró játékosoknak.
Ne a játékokat futtassa gyorsabban hanem a fájlkezelőt meg a pdf olvasót.
Meg legyen atomstabil.
-
válasz
tordaitibi #97855 üzenetére
Nem tudom, mindenesetre már a snapet is környékeztem tegnap, mert elég jó a szoftverválasztéka. A flatpak viszont népszerűbb, így nyilván az felé húzok. Több ember használja, több figyelmet kap, ami jó dolog.
-
moleculez
veterán
válasz
tordaitibi #97850 üzenetére
Jaja, elég unortodox megoldás, de működik🤷🏼♂️
Linux, így szeretem -
válasz
Mi baj lenne belőle?
Tudod hányan használják így? A Flatpaké a jövő, nagyon úgy nézki. Olyan rendszerekre is fel tudsz rakni vele fontos csomagokat, amikre más módon korlátozottak a lehetőségek, pl. Enterprise Linuxok, Immutable disztrók és a Debian Stable. A Red Hatnek és a Fedorának saját flatpak tárolói vannak.
A Debian népszerűségén NAGYON sokat dobott, hogy végre a non-free firmwarek mellett betették a disztróba a flatpakeket is.
-
válasz
Hát igen, szentségtörésnek is felfogható meggondolatlanság, no de mindegy, Debianon még ez is működik!
amúgy meg:
Megmérték: Gyorsabban futtatja a játékokat a Linux, mint a Windows
Pont a PCfórumon jelent meg!
A cím elég idiótára sikerült, de egye fene...
-
válasz
tordaitibi #97830 üzenetére
97804-ben én is írtam, hogy javasolt a swap sok RAM mellé is. Nekem nem csinált a rendszer meg én sem. Mindent beirányítok RAM-ba cache-elni, de nehogy már 32giga RAM ne legyen elég. Pedig ezt a dinamikus swap-ot megnézném kíváncsiságból...
-
válasz
tordaitibi #97795 üzenetére
Nagyon kedves tőled, de nagyon távol állok a vérprofitől, használom egy évtizede, emiatt jobban kiismerem magam benne. Amúgy a beállítási opciók 90%-át sose próbáltam.
Minap is találtam két olyan beállítási opciót, amit azelőtt sose láttam, ezért is jó, ha olvasom a kérdéseket itt.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #97755 üzenetére
Igen, lehet visszacsinálom amit lehet, hagyom az eredeti efi, és csinálok egy másik jó nagyot, és arra telepítem a systemd-t.
Vajon, ha átmásolom rá a Windows bejegyzését, működni fog az is?
Na majd kipróbálom.Köszi a tippeket!
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #97745 üzenetére
Persze! A Windows-ból lecsíptem 2GB-ot, és eltoltam, hogy az üres hely legyen előtte. Azt a kis 16MB vmit áthelyztem a Windows elé, így az üres hely előtte legyen, és az EFI után. Átméretezte az EFI-t, de a fájlrendszerével nem tudott mit kezdeni, ott valami olyasmit üzent, hogy fejlesztés alatt, és bocsi ez nem megy. Ami azért is meglepő, mert egy FAT-el való szüttyögés nem újkeletű valami.
Igen arra is gondoltam, hogy mindent lemásolok, újrakreálom nagyban, és visszamásolom+ a boot, és esp flageket visszaállítom, de túl nagy macerának tűnik. Kíváncsi vagyok a systemd-boot-ra, de ennyire nem.
Köszi a tippeket!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #97729 üzenetére
Ne már, van KDE Connect Windowsra? Holnap teszem is fel a céges gépre. Ohh ha ezt előbb tudom!
-
válasz
tordaitibi #97662 üzenetére
OFF,
a Vokoscreent már régóta használom Windowson, és most láttam meg 10 perce hogy van KDE Connect is. Már fel is pakoltam. Méghozzá a Microsoft Store-ból
Alakul ez, nekem legalábbis tetszik ez a vonal.
Unified Remote ment is a levesbe. -
paolinho
őstag
válasz
tordaitibi #97654 üzenetére
Igen KDE, és Spectacle, de hogyan tudok kijelölni a kép készítése előtt? Mert nálam csak a szövegben akar ilyenkor kijelölni. Van valami speciális billentyű kombináció erre?
-
Dinomano
őstag
válasz
tordaitibi #97659 üzenetére
Gép eladás lesz a dolog vége. Valószínű, túl kevés ez a proci már arra, hogy online videónéző gép legyen belőle. Windows vagy Linux, tökmindegy. Mint-et tettem fel, gyorsabban betöltött, de nem éreztem azt egy videa videó nézése során, hogy előrébb lennék. Mindegy, ismerős gépe, én meg megpróbáltam kezdeni vele valamit. Mondtam, hogy eladom hardveraprón. Rábólintott (van ehelyett újabb gép).
Gyorsban leírom a sztorit, de okafogyott a dolog. (Max. megtudom, hogy hogyan lett volna dual boot... ) Tőszavakban: Feltettem Win 10 mellé másik partícióra Manjarot (majd Mintet), de dual boot-ban nem indult alapból, mindig Win10 jött be. -
válasz
tordaitibi #97658 üzenetére
Másról beszélünk mindketten, én kőöreg gépekről, amelyeknél igenis számít az asztali környezet fajtája, lentebb le is írtam. De ebből a logikából kiindulva a Raspbian is LXDE alapú, az sem véletlenül.
-
Dinomano
őstag
válasz
tordaitibi #97650 üzenetére
Kíváncsi leszek. Egyelőre a dual boot nem akar összejönni.
-
válasz
tordaitibi #97650 üzenetére
Én már meg is cáfoltam az állításaidat.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #97633 üzenetére
"Lényegtelen hogy külön lemez, pl. 10 lemez 50 partíció és 1 EFI, automatán odateszi. Minden rendszer!"
Azért ez nincs ám így 100%-ban.
Telepítettél már Arch-ot?
Ott te határozod meg, hogy hova tegye. (akár script, akár manual install)
Akár 10 lemezen lehet 10 EFI partíciód is.
Nálam speciel 2db nvme ssd van, egyiken Arch, másikon Win10, mindegyiken saját EFI partíció csak a rajta levó OS saját boot bejegyzéssel.Vagy a gép induláskor választom ki hardveresen melyik ssd legyen aktív vagy hagyom a boot folyamatot alapbeállítással és az Arch-os ssd indul és Grub-ban választhatom szoftveresen melyik rendszert indítom.
A lényeg, hogy az automata telepítők lehet így csinálják (nem a rendszer), de ettől még nem kell, hogy feltétlen így legyen.
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #97633 üzenetére
Az utolsó mondathoz azért annyit hozzáfűznék, hogy nem akarok én "híresztelni" semmit sem.
A Windows is ugyanúgy egy szerethető és profi rendszer a maga sajátosságaival, nagyjából annyi különbséggel, hogy a licenc ott más, és meg kell vásárolni.
Addig jó, amíg legalább annyi béke dúl szétszabdalt világunkban, hogy szabadon felhasználhatjuk a különféle szoftvereket és nyíltan értekezhetünk róluk.
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #97553 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Nem jelent meg, a cikkben írtak szerint korábbiakban a Grub update-t is elvégeztem.
UEFI-ben az Ubuntu volt az elsődleges.
Nem tudom, hogy ez lehet-e a gond forrása; 2 darab SSD van, de amire a Windows lett telepítve, az később lett behelyezve a laptopba és installálva rá a Windows operációs rendszer.
Még egyszer lefuttatom a Grub update-t, hátha valamit elnéztem.
sudo update-grub parancs kiadva, és amit ezután lehet látni:
Sourcing file `/etc/default/grub'
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-39-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-39-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-38-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-38-generic
Found memtest86+ 64bit EFI image: /boot/memtest86+x64.efi
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
done -
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #97543 üzenetére
Végül szövegszerkesztővel átírtam a Grub bejegyzését. Kiestem ebből a gyakorlatból, de a következő cikk kicsit segített, amit a Linux Mint közösség honlapján fedeztem fel:
A GRUB menü láthatóságaMegvolt minden, csak a Windowst még nem tudtam becsempészni a menübe.
Igen, a Windows gyors indítását ki szoktam kapcsolni a Linuxtól függetlenül is.
Ami érdekes, hogy a Windows 11 kéretlenül titkosította is a fájlrendszerét (de még nem a BitLocker-el). Ki kellett kapcsolnom, hogy fájlműveleteket végezhessek közvetlenül Ubuntu Linux alól a Windows felé.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97518 üzenetére
Megmondom őszintén, sosem szerettem ezt az ablakváltó dobozt és a csodalámpa effektet. Nekem a Plasma alap ablakváltója teljesen jó.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #97518 üzenetére
Nekem ennyi szemcukorka nem kell!
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97511 üzenetére
Írták, hogy a Linux Mint + KDE nem annyira jó barátok, így nem is akartam ráerőltetni. Mondjuk én pont azt a megoldást nem szeretem, amit te használsz.
-
válasz
tordaitibi #97511 üzenetére
Az összevonás az ugyanaz KDE-nél is, ahogy látom, csak kevésbé szolid effektekkel, próbáltam szofisztikáltan fogalmazni.
urandom0 kollégának pont nem erre van szüksége, hanem arra, hogy ikon melletti kiírás is legyen. Ezt a Cinnamon kezeli is, csak nála valamiért néha összeugranak ezek, nálam meg sose. Igaz nem is használom így!
Mivel itt csak a panel bal oldalára tudnak dolgozni az ikonok, kénytelen vagyok összevonni. Lehetne még variálni magával a panellal is, de nekem már annyira megszokott minden, hogy install után nem szoktam variálni, a témát sötétre váltom, fontokkal variálok ennyi.
De mint látod, mindannyian mást szoktunk meg és azt próbáljuk újra elérni egy új telepítésnél is. Nagy szerencse, hogy elég sok lehetőségünk van a testreszabásra, például ami nálad van, attól én félóra alatt arcidegzsábát kapnék!
-
válasz
tordaitibi #97501 üzenetére
Nincs FB fiókja.
Az igen pozitív! Anno én is szakmai okokból csináltam profilt, sajna most meg időnként azért kell benéznem, mert a társasházunk oda infózik. Amúgy a hátam borsódzik az egész FB-tól.
Mondjuk sok éve beléptem a blackPhanter nagymagyar OS FB oldalára, na az kemény volt! Nem nagyon toleráltak a vérfanok.
Voltak persze kritikus jellegű kérdéseim.
-
válasz
tordaitibi #97497 üzenetére
Pl. a napelemes hobbim elvitt most pár 100ezret, no problem.
Azért ez idővel csak termel annyi áramot, hogy a 8-15 gépedet ellássa energiával!
PH account megosztásnak nem látom értelmét, szegénykém számítástechnikai és műszaki analfabéta
Nem is Facebookozik eszerint? Mert ha igen, akkor simán meg tudja nézni sok helyen, miket írkálsz! Ugye ez a nagyszerű FB-kal meg Google-val való belépés...
-
válasz
tordaitibi #97494 üzenetére
Ezt az Ajajjj-t csak poénból írtam, hiszen nemrég itt is szóba került, hogy az emberi hülyeség ami igazán veszélyes a bankolgatásnál.
Amit fusizol, azt hazaadod...
Tuti, hogy a PH accountod is megosztod az asszonnyal! Egyszer úgyis megbuksz, hiába irkálsz ilyeneket!
-
válasz
tordaitibi #97489 üzenetére
Vannak ilyen esetek, amikor adott weboldal x böngirnyón hajlandó rendesen működni, ezt én is tudom, anno banki oldalak is csinálták ezt...
No de a jelenlegi esetnél nem elemezgettem a kérdést, nem olvasgatta a Netflix doksiját, mert tudtam, hogy működik FF-on is. Egyszerűen beírtam a címsorba vagy keresőbe és rákatt. Nem tudom mi van, de nálam évek óta minden csak egyszerűen működik. OS is, böngirnyó is, linkek is...
6 éves telóval bankolgatsz és ezer éve nincs security frissítés rajta? Ajajjj...
(#97487) galaxy55
Bocs, de én akkor olvasgatok leírásokat ilyen egyszerű kérdésekben, ha nem akar működni a dolog.
Amúgy néha bambulgatom notin, mik vannak fenn, nézni nyilván a TV-n nézem. Mióta rászoktam a koreai sorozatokra, nem is mondom le a NF-et, plusz családi nőihölgyek se engedik.
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #97428 üzenetére
Az Ubuntu Pro-hoz kötelező fiókot is regisztrálni?
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97433 üzenetére
dir helyett az ll-t szokták használni, ugyanaz a kimenete. szerk: bocsi, nem, nálam is csak OpenSuse-n ugyanaz a kimenet (ahol ugye a aliasolva van a dir az ls -l-re), a többi gépemen a dir kimente ugyanaz, min a sima ls-é.
Ilyenkor én nem tudom mi történne de logikusan a tiédnek kéne lefutnia nem a lsusb parancs a pathból.
És oké, pontper.
Mit ér ha úgyis eléteszem hogy ./lsusb? akkor az fut le amit tőled kaptam, nemmindegy hisz egy kis csavarral de lefuttatható a tiéd. Ami csavart ezekszerint minden felhasználó ismer.Mindegy igazából, mi fut le, az eszmefuttatásom úgyis csak elméleti. De ha úgy lenne, ahogy írtam, akkor ha beírnád, hogy lsusb, akkor az én parancsom futna le, ha pedig azt írnád, hogy ./lsusb, akkor a PATH-ban lévő.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97426 üzenetére
dir az micsoda? Valami szőlőbetegség? Az én rendszereim csak ls-t ismernek
Fogd fel úgy ezt a ./ dolgot, mint valami biztonsági intézkedést. Ha én küldök neked egy tar.gz-t, amiben van egy dir nevű futtatható fájl, te kicsomagolod, terminálban belépsz a mappájába, és gyanútlanul kiadod a dir parancsot, akkor ha nem kellene elé pontpert írni, akkor az általam küldött dir futna le. És ha én történetesen egy velejéig romlott ember volnék, és olyan dir programot küldenék neked, ami törli mind a kétezer partíciódat, akkor jól megszívnád. Ezért jó, hogy pontpert kell írni elé.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #97421 üzenetére
Ha valahogy sikerül feltelepítened, akkor navigálj el a /sbin mappába és ott add ki az indítási parancsot.
-
válasz
tordaitibi #97428 üzenetére
Óóó akkor én legalább olyan fontos vagyok mint az amerikai haditengerészet
Főleg, ha Te is XP-t használsz, amit az US Navy.
-
válasz
tordaitibi #97426 üzenetére
Biztosan számít a rendszer és vele együtt a csomagok életkora is, mert a biztonsági frissítéseket már nem kapják meg, kivéve, hogy gyanítom Ubuntu Proval használod, ami 10 év támogatás.
Tegnap olvastam, hogy az amerikai haditengerészet valami ősöreg Red Hat verziót is használ, de gondolom az is egy speciális eset, mert arra kaphatnak frissítéseket a fejlesztőtől. -
urandom0
senior tag
válasz
Én csak simán letöltöttem innen a tar.gz-t: https://cisofy.com/downloads/lynis/
Kicsomagoltam, aztán terminálban./lynis audit system
Annyi, hogy első futtatásnál szólt, hogy a root tulajdonában kell lennie a fájloknak, úgyhogy átadtam mindent a rootnak (find * -exec chown root:root {} \;
), de ha eleve rootként töltöd le, talán az is jó lesz. -
válasz
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #97333 üzenetére
Ezt a csipketerítős mondatot majd beteszem az összefoglalóba.
-
allein
addikt
válasz
tordaitibi #97327 üzenetére
Van saját op rendszere: webOS, nem Android.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97291 üzenetére
Dettó egy ppa-s deb, appimage, github forráskód.
Az is gyakorlatilag a karbantartón múlik.Igen, DE (és ez egy erős DE)! A ppa-s deb, az appimage, a forrásból fordított programról (átlagos felhasználóként) esélyed sincs tudni, hogy hova ír, hogy milyen adatforgalmat bonyolít, stb.. Előfordulhat, hogy egy ppa-s deb letörli a pendrive-ot, amit bedugsz? Elő bizony. Előfordulhat, hogy egy hibásan elkészített kiegészítő törli az összes adatod? Elő bizony. És lehetne még sorolni.
Konténerformátum esetén legalább az esélyed megvan arra, hogy láthatod, hova nyúlkál az adott program (és meg is tilthatod neki).Csak egy példa. Én snapet nem használok, flatpakot igen. Itt vannak a flatpakos Viber jogosultságai:
Sehova máshova nem tud írni, csak a letöltésekbe, dokumentumokba, videókba, az asztalra, a képekbe, és a ~/.ViberPC mappába. És mindezt egy egyszerű GUI-n be lehet állítani.
Innentől fogva (ha a konténer védelme jól működik), hogy letarolja a home mappámat, hogy valami kémprogramoat helyezzen el az ~/.config/autostart-ban, stb. -
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #97294 üzenetére
Oke, hadd szogezzek le valamit, mielott barki is felreerti: ha vhol biztonsagi problemat latok, csak azert teszem szova, hogy mindenkinek vilagos legyen, mivel szembesul - de ettol meg mindenki azt hasznal, amit akar.
Visszaterve az alkalmazasokra: hasznald a hivatalos tarolot, a legnagyobb eselyed akkor van arra, hogy ne vadasszon le vmi idiota. Kicsit furi ez a kerdesed egyebkent, mert mar nem tamogatott Ubuntut hasznalsz, nyilvan a csomagok is regiek lesznek a meg meglevo repokban. Ettol fuggetlenul frissiteni akkor erdemes barmit, ha lejar a tamogatasa, vagy biztonsagi hibat talalnak benne. Egyebkent ha nem romlott el, ne javitsd meg.
Debianban tenyleg regebbi csomagok vannak a tobbi disztribuciohoz kepest (de a backportsbol kaphatsz ujabbakat), ellenben stabil es merem allitani, hogy a legtobb disztribucional biztonsagosabb is - es desktopkent is hasznalhato. 1000 es egy eve leszoktam arrol, hogy buzeraljam a rendszeremet, mert sokkal produktivabb vagyok, ha nem az OS-t kell faragnom: ahogy kihajitottam az Ubuntut es a Linux Mintet, ugy a Debiant is kihajitom, ha ugy alakul. Szamomra az OS eszkoz, nem pedig cel es gyanitom, hogy nem egyedul vagyok ezzel, mert nem en vagyok az egyetlen Debian felhasznalo. Ebbol pedig az kovetkezik, hogy a regebbi csomagokkal is egyutt lehet elni, felteve, hogy nem akarok olyat a rendszerre eroszakolni, ami nem tamogatott. Lehet persze hasznalni frissebb alkalmazasokat is, de akkor tudd, hogy mit csinalsz es ne engedd le a vedelmet, csak mert ugy kenyelmes, hanem probald meg a megadott feltetelek mellett megoldani a feladatot!A Te esetedben pl. nem piszkalni a snap beallitasokat, hanem keresni egy eszkozt, ami a snap altal letoltott cuccot atmozgatja oda, ahova Neked kell - ezt lehet idozitetten, meg esemeny-vezerelten is, tehat eszkoz a cron, de mivel ez CLI-s, amire Te szentelt vizet locsolsz, lehet keresni hozza GUI-t (van), vagy keszitesz ra egy systemd-s unitot, amire oly' sokan eskusznek (nyilvan en nem).
Szoval vannak lehetosegek boven, felteve, hogy az ember nem soros lokent nez es megy egyetlen iranyba, hanem nyitott szemmel jar.
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #97291 üzenetére
Nem tevedsz, pontosan ezt magyaraztam 2 v. 3 alkalommal ebben a topicban az elmult 1 ev soran.
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #97286 üzenetére
Nem bonyolult és elmagyaráztam már néhányszor: többek között azért nem igaz a Canonical állítása a biztonságról a snap kapcsán, mert nem a cégen múlik, hanem a csomag karbantartóján. Az egyiknek magasabb a biztonsági szintje, mert rendesen be van állítva, a másiknak nincs, a harmadik figyelembe veszi, hogy külső eszközre is menteni lehessen.
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #97279 üzenetére
"Számomra így alaphelyzetben használhatatlanok, mentegessek le 120 videoklipet meg 5 filmet a home-ba, aztán másolgassam a másod ssd-re? Nekem ez nem gyerebe."
Pedig meg automatizmus is keszitheto ra, Neked annyi dolgod lenne, hogy letoltsd a cuccot, ahova tudod.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #97280 üzenetére
Tényleg sokat ismétled a küzdelmeid. Végsősoron nem egyféleképpen használjuk az OS-eket. Én elfogadom, hogy te másként csinálod, mint az megszokott, vagy mainstream. Ráadásul a Linux aztán tényleg arról szól, hogy a szükségleteid képére faraghatod, így kár lenne elfordulnod tőle!
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97239 üzenetére
Szerintem ha egy CSAK letöltésre képes applikációnak nincs alapból jogosultsága a home-n kívülre, az nagyon gáz.
Nincs valami elérhetősége annak, aki csinálta a snap csomagot? Lehetne írni neki, hogy idiótán vannak beállítva a csomag jogosultságai.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #97271 üzenetére
Meg ahogy Szarvas József dadog, az se semmi!
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #97265 üzenetére
Köszi. Értem. Csak azt nem értem, hogy miért ragaszkodsz a rég nem támogatott ubi verzióhoz.
Amúgy a yt-downloader csuda egy progi. Meg akartam nézni a youtube-on a Hasutasok c. filmet de nem adta , mert azt mondta, hogy jelentkezzek be a gugli fiókommal, hogy láthassa, hogy nem vagyok gyerek. A címsoros linket meg bemásoltam a downloaderbe , oszt úgy leszedte a filmet, mint a huzat. -
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #97262 üzenetére
En kineztem Beloled, megvan hozza a tudasod es a tapasztalatod es nem miattad lesz bajban az r=1 Linux-felhasznalo, hanem a Canonical ostoba/f.szkalap hozzaallasa miatt. Siman meg lehetne csinalni, hogy a snap csomag telepitesekor a snap service rogziti a yaml-ban levo informaciokat, igy hiaba tursz bele, akkor is kierolteti a beallitasokat. Ugyanez pepitaban, ha a snap store-bol synceli le egy lokalis cache-be.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #97249 üzenetére
Itt az én [szabálytalan] megoldásom egyszerű fájl kicseréléssel, de gondolom, hogy ezt a faultomat a debián egy következő yt-dlp frissítéskor egyszerűen felül fogja írni. Addig meg működik az új verzió.
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #97247 üzenetére
tibi, nezzel mar egy kicsit tavolabb, lasd, hogy a fa mogott ott van az erdo is. Ne vegyuk egy kalap ala az OS-eket es az alkalmazasokat. Az OS-eknek altalaban veve van egy logikajuk es ugy nyitogatjak a konyvtarakat. Vagy kerted az Ubuntudat, hogy a hozzon letre /etc-t, /var-t, satobbit? Nem, evidensnek veszed, hogy az OS egy bizonyos elkepzeles menten ezeket automatikusan letrehozza, oda file-okat tesz, alkonyvtarakat nyit stb.
Amikor viszont egy app beleir a /etc-be, a /usr/bin-be, a /opt-ba, meg a sajat home-odban meg vagy 2-3 helyre, na az szemeteles. Az, hogy egy allitolag biztonsagos, sandboxos csomagformatumnak par mozdulat plusz jogosultsagokat adni azon kivul, amivel erkezik, nem jo. Nekem nem azzal van bajom, hogy Te, szemelyesen, az ITCafe.hu forumanak tordaitibije atiranyitottad vmelyik videoletolto celkonyvtarat, hanem azzal, hogy nehany mozdulattal megteheto.
A kovetkezo szint az lesz, amikor majd jon vmi full kezdo, akinek a Linux alapjairol sincs halvany lovese sem es kerdezi, hogyan lehet ezt megcsinalni, mert "olvasta valahol", hogy lehet. Nincs realis indoka, miert akarja ezt tenni, csak ugy erzi, ez "meno". Aztan ennek kovetkezmenyekent "elveszik" a szakdolgozat, biztonsagi mentes ohne es nem ismeri fel, hogy o volt a hulye, csak kijelenti, hogy a Linux szar es nem biztonsagos.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Az nagyon rendben van, hogy egy alkalmazasnak alapbol nincs joga mashova szemetelni, csak a user sajat home-jaba, mert nem szabad megengedni, hogy OS-tol fuggetlenul az alkalmazasok oda piszkitsanak, ahova akarnak. Ilyen vilagbol jovunk - es tibi, Te mar akkor is felnott voltal, amikor ezt a vilagot eltuk, kivaloan lathattad, mi volt a kovetkezmenye - es nem veletlenul fejlodott oda ez, ahol most tartunk.
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #97237 üzenetére
Egy dologban igazad van: mindent meg lehet hackelni.
Csak az nem mindegy, mennyi erofeszitest igenyel. Az, hogy egy kontenerformatum arra van kitalalva, hogy egy szuk teruleten garazdalkodhasson, aztan alig par mozdulattal ezt oda allitod, ahova akarod, sokmindennek nevezheto, jonak semmikepp.
Ez a megvalositas igazabol olyan igazi Ubuntus: "csinaljunk vmit, ami megkulonboztet minket a tobbi Debiantol, mondjuk egy sajat csomagformatumot. Mivel ezt kevesen veszik be, ezert mondjuk azt rola, hogy azert jo, mert 'biztonsagos', mert sajat sandboxban fut, de normalisan azert nem kell megcsinalni...".
Ez a hozzaallas erosen emlekeztet a Microsoftera: "raerunk megcsinalni szarul is, minek effortot belerakni a jo megoldasba, aztan ha majd baj lesz belole, foglalkozunk vele.".Szoval ez nemhogy nem a snap hibaja, hanem inkabb epic fail. Legalabb 2 modszert tudnek emliteni, amivel sokkal nehezebb lenne az ilyen babralas, ha meg kicsit gondolkodok is, akkor meg 3-at hozza tudnek tenni, mivel lehetne meg kemenyebbe tenni a vedelmet ezeknek a csomagoknak.
-
csixy
addikt
válasz
Mi az a Snap?
Írtuk már, hogy ne menj motoros szemüveggel búvárkodni, mert belemegy az orrodba a víz.. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97230 üzenetére
De ennek semmi köze a biztonsághoz. Az, hogy te a saját gépeden tárolt és futtatott snap jogosultságait meg tudtad változtatni, az teljesen normális és természetes. "Az ellen nem véd", nem is célja védeni a helyi módosítások ellen.
A konténerformátum azért konténerformátum, mert egy konténerben fut, amiből nem tud kitörni. Ha valaki (akár te, akár egy gonosztevő) belép a gépedre (az már régen rossz...), és megváltoztatja a snap jogosultságait, az egy másik kérdés.
Az, hogy Video letöltő program addig nem látta a /home mappádat, amíg te explicit módon bele nem hekkeltél, az pont jelenti, hogy a snap mappabiztonsági rendszere jelesre vizsgázott. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #97227 üzenetére
Nem! Csak azt hittem ennél szofisztikáltabb a permissions kezelés.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #97223 üzenetére
Nem lett volna egyszerűbb a snap store-ban, ha már egyszer működik nálad a permissions(#42702)?
-
5leteseN
senior tag
válasz
tordaitibi #97223 üzenetére
=>
tordaitibi
veterán -
válasz
tordaitibi #97220 üzenetére
Wáááóóó, megvan, gugli segített.
sudo umount /snap/video-downloader/1178
Csak nem értem, a másik szintaktika is működik, addig amíg 1 szó a név.
Kiértiezt...? -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97220 üzenetére
sudo systemctl stop "snap-video.\x2ddownloader-178.mount"
Próbáld meg ezt úgy, hogy nem teszed bele a pontot a video után, akkor sem jó?
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97218 üzenetére
Védd le a - karatert egy perjellel:
systemctl stop snap-video\-downloader-178.mount
Vagy helyettesítsd be \x2d-vel:
systemctl stop snap-video\x2ddownloader-178.mount
A systemd-escape parancs segít:
# systemd-escape sys-fs-fuse-connections.mount
sys\x2dfs\x2dfuse\x2dconnections.mount -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #97130 üzenetére
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #97096 üzenetére
Azért úgy látom, hogy a gondjaidat igen szépen megtanultad megoldani. Én babrálom a Linuxot, de ennyire mélyibe' nem mentem még.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #97093 üzenetére
Na Tibor!
A yt-dlp és downloader beüzemelése kézihajtányos módszerrel.
1. synapticból telepítsd a yt-dlp és a youtubedl-gui csomagokat ennek eredményeként a downloader jó lesz de a yt-dlp egy használhatatlan zizimport fájlt lesz a /usr/bin mappában
2. Töltsd le a legújabb [https://github.com/yt-dlp/yt-dlp/releases/download/2024.07.16/yt-dlp_linux] fájlt és ezt nevezd át yt-dlp -nek. Tedd futtathatóvá. Ezzel a 35 megás fájllal írd felül a x@r 2.9megás zizimport yt-dlp fájlt a /usr/bin mappában.
3. Kész. !!! Lehet, hogy szabálytalan, de múködik!
-
válasz
tordaitibi #97036 üzenetére
Anno én is kipróbáltam, de nekem se jött be, pedig a support nagyon barátságos volt.
Efibootmgr, már többször használtam begyöpösödött agyú uefi rendbetételére.
Legalább már tapasztaltad, milyen az, ha valami egyszerű.
-
válasz
tordaitibi #97024 üzenetére
Nagyon egyszerű, telepíted az efibootmgr (cli-s.... brrr
)programot.
Hoppa, ezt is megértük, azt írod, nagyon egyszerű és használod is! Egy terminalos programot!
Pedig vannak GUI-s megoldások, de ez esetben is bebizonyosodott, hogy sokszor tényleg a CLI-s módszer a jobb és egyszerűbb!
épp a Te eseted ez is: [link] [link]
Határozottan fejlődőképes lettél!
Igaz neked még könnytést is tettek bele, nem kellett kiírnod a 0001-et, elég volt az 1-es is.
Egész jónak tűnik ez a efibootmgr jobban megnézve.
De ez most komoly?
Boot0005 blackPanther_OS
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi #97024 üzenetére
Köszönöm Tibi, ezt megnézem. Sokkal élhetőbbnek tűnik, mint amit én csináltam
-
válasz
tordaitibi #97005 üzenetére
ezt is megértük nálad!
Nekem viszont ez egy +supertordaitibi, mivel egyszerre tudott ellenem dolgozni a két nagy kedvencem, a Win meg az UEFI!
Kellett nekem kíváncsiskodni... -
válasz
tordaitibi #96999 üzenetére
Úgy néz ki, nálad még pont ez nem jött elő hibaként és azt gondolod, akkor ilyen hiba nem is létezhet!
No most végre találtam SSD csavart is meg a pici távtartót is a 2230-as SSD-hez, amin a Win11 is van, beraktam a Latitude 5520-ba a 2280-as SSD mellé. Mindkettő EFI-s, először simán bootolt az, amin nincs Win, utána EFI settingben a másikat kapcsoltam, az is bejött. Nagyszerű...lenne! Azóta a 2280-as SSD EFI-je simán eltűnt, hiába jelölöm ki EFI settingben a meghajtót, ahol egyébként egyre több Ubuntu bejegyzést tesz!
Látszik a Lemezek-ben mindkét meghajtó összes particiójával. Pont azt akartam kipróbálni, hogy a tisztán Linuxos SSD-n csinálok egy grub-update-et, de annak az UEFI-je illegalitásba vonul kissé.
Amíg nem jelölöm ki valamelyik Ubuntu sor vagy a Wines SSD-t, addig minden boot visszadob az EFI settingbe, bármit kavarok az eszközsorrenddel, akármivel.
No szóval ilyet egymás mellé berakott legacy meghajtók nem csinálnak!
Ez az, amit a fotó készítésekor láttam utoljára!
Emmeg az, amin a Win van.
No most akkor mit upgrade-eljek ilyenkor?
-
válasz
tordaitibi #96985 üzenetére
Kollégának az égvilágon semmi de semmi gondja nem akadt sem a UEFI, se CSM mode, sem a Windows terén.
Már kb leesett, hogy akkor gyakorlatilag még boot előtt kell kiválasztani az adott meghajtót!
Ha ez a UEFI meg a Win hibája, akkor ám legyen igazad.
Ilyent nem mondtam, a Windowsnak egyetlen hibája van, az maga a Windows!
És végre egy értelmes emberke, mármint Petya XT.
Persze, hogy az...de akkor én már alapból nem lehetek értelmes, mert nekem egyetlen meghajtóm van mindkét gépemben?
brühühü.... Amúgy jobb is így, mert a drága Windowsod nem fogja elbarmolni a GRUB-ot, mikor épp olyan kedve van!
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #96917 üzenetére
Szerintem ataludhattad az elmult 20 evet, mert szinte minden szoftvert agile szerint fejlesztenek azota - ezert fos mind. Nem csak a Linuxos, mindegyik - a webappok is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Apple iPhone 12 Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest