-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
lev258 #72059 üzenetére
egyedül az xserver xorg intel-t szedte le ami lényeges, tekintve az integrált intel hd gpu-t...viszont nekem annyi csavar van benne,hogy van wacom pen-enna laptophoz,Fujitsu t730... anno nehezen tudtam működésre bírni.... vissza tettem a xserver xorg intel csomagot, restart, megszűnt a pen támogatás, ezt a xserver xorg wacom input csomag újratelepítésével tudtam orvosolni, most fent van min2 csomag
-
Storms
őstag
válasz
lev258 #71487 üzenetére
De nem is tudom terminal-ból se. Hibát ír ki.
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
winehq-devel : Függ ettől: wine-devel (= 5.3~bionic)
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.
Ez szerint próbálom: [link] -
Storms
őstag
válasz
lev258 #71388 üzenetére
Igen tudom fel is telepítettem a Steam-ot de ha rámegyek egy játékra hogy telepítés mindig hibát ír ki, hogy ezt a platformot nem támogatja. Nem ehhez kell a Wine?A Proton amit sokszor említetek az is a Wine-hoz hasonló? Jó lenne egy két játék, mert azért hiányzik, pl.: GTA V, ETS 2, meg egy-két FPS.
-
-
-
ooszi
senior tag
válasz
lev258 #71214 üzenetére
szia
akkor elvileg az úgy jó, hogy a Nvme ssd re megy efi-root-home és külön hdd re csinálok swap fájlt?
a többi hdd meg megy telepítéskor a /mnt/WdBlack500GB csatolás vagy a /mount/WdBlack500GB ? mi a különbség az mnt és a mount közt vagy ez tetszőleges? mert az mnt emlegetik állandóan. -
törölt tag
-
válasz
lev258 #71050 üzenetére
Sikerült elindítani a telepítést, létrejött a kattintható kék fül, az útmutató alapján.
Nagyon köszönöm.
Majd próbálkozom vele, mint kiskutya...
Most realtek audio managert keresek, mivel elég dobozhangúak a zenék.
Elég jó rendszer a linux, csak mazsolázni kell sokat, mire klappolni fog minden. -
cigam
titán
válasz
lev258 #71039 üzenetére
Ezen már túl vagyunk:
cigam
Nem lehet, hogy azt a csomagot nem tárolóból telepítetted, hanem kézzel, pl így.
Mivel tuningoltad a forráslistát? Szörnyen néz ki.
rogaby
...de lehet...A NAV bevallását akartam megcsinálni. Közben kerestem megoldásokat. Így valami marhaságot csinálhattam.
rogaby
Mi ebben a gúnyolódás? Felhívtam a figyelmed arra, hogy csak_te_tudod hogy milyen parancsot írtál be, és arra mit válaszolt a rendszer. Nem besértődni kell, ha még kérdezni sem tudsz. Meg kell tanulni a kérdésekre válaszolni. Ez nem a lelki segély, vagy támogató szolgálat ami jár a részedre. Oldalakon keresztül próbáltunk segíteni, rengeteg kérdésre nem válaszoltál.De most is csak a sértődöttségedről írtál, véletlenül sem írtad le mellé azt, ami előrébb vinne:
- Milyen parancsot adtál ki? (Ettől milyen eredményt vártál? Merthogy erről sem volt szó az uccsó kérdésedben.)
- Mi volt rá a rendszer válasza.A
dpkg -P jdk-13.0.1_linux-x64_bin.deb
parancsot ajánlották már? Ez leszedi a problémás csomagot. -
válasz
lev258 #71036 üzenetére
De a kolléga nem az openJDK-ról ír, hanem a jdk 13.0.1-ről. Nekem legalábbis ez tűnt fel. Abban igazad van, hogy az openJDK csak 11-es verziójú, sőt lehet, hogy a mesa is csak 19-es, de eddig azzal foglalkoztunk, amiről a kolléga írt. Írta azt is, hogy felrakta külön valami NAV-os telepítés miatt.
(#71034) rogaby
Írtam tegnap is, hogy sokkal egyszerűbb újra feltenni, hacsak nem direkt akarsz a végére járni, milyen megoldások vannak gubanc esetén.
-
-
-
samujózsi
senior tag
válasz
lev258 #70488 üzenetére
Próbáld ki (ha már nem olvasol utána) : felraksz egy linuxmint rendszert és megpróbálod alatta lefordítani mondjuk a virtualbox kernel modulokat, majd betölteni.
Aztán csináld meg ugyanezt ubuntuval... utóbbihoz kell a MOKolás, míg az előbbi gond nélkül működik (én vagyok a forrás: azt hiszem, 16.04 alatt volt szerencsém meglepődni rajta, hogy ami ubuntu alatt macera volt, az mint alatt hiba nélkül működött - az újabbaknál nem tudom, mi a helyzet, a kernelnek van erre paramétere) -
samujózsi
senior tag
válasz
lev258 #70485 üzenetére
Hogy lehet kijátszani a Secure Bootot?
Én úgy tudom, leszámítva az el...t megvalósításokat, magát a rendszert nem lehet kijátszani olyan egyszerűen.
Ha a BIOS/EFI megfelelően védett és ott megkövetelik az aláírt image-t a boothoz, akkor más nem fog elindulni rajta, nem?Amit te megkerülésnek nevezel, az a secure boot feature kikapcsolása, illetve a hanyag(?) kernel készítők munkájának eredménye, amikor hiába secure bootos a kernel, bármilyen kernel modult hajlandó betölteni boot után (pl. mint)
-
-
szucstom
őstag
válasz
lev258 #70473 üzenetére
A váltással kicsit vitatkoznék. Nekem intel nvidia kombó van, kikapcsolt SB mellett. Ha feltelepítetted a megfelelő grafikus drivert plusz mellé az optimus managert, akkor hiba nélkül váltogathatsz a két kártya között.
Aláírom, ez lehet nem működik pár éves gépéknél, szóval csak 1-2 évnél nem régebbi gépek esetén merem ezt kijelenteni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #69663 üzenetére
Pedig igen. Ha PPA-t kell használni friss Mesa-hoz ami egy alapvető dolog lenne Linuxon, akkor az már feleslegesen komplikált.
Cyrin: A 1650 árszintjén már találni Vega56 kártyákat is az aprón. Érdemes azokat is számításba venni, nem sokára azok lesznek ár / érték arányban azok, amik eddig a bitcoin bányászatból kikerült RX570-ek voltak.
-
leviske
veterán
válasz
lev258 #69487 üzenetére
Közben feltűnt valami. Gondoltam egy nagyot, hogy kipróbálom mit csinál wayland alatt. Viszont a bejelentkező képernyőn külön "Gnome - wayland" vagy "Gnome -x.org" helyett két "Gnome" opciót találtam a Gnome classic és többiek mellett. Váltottam a másikra és érzete jobb.
Érdekes, hogy a glxinfo mindkettőre azt írja, hogy az nVidia van használatban ÉS az echo $XDG_SESSION_TYPE is mindkettőre x11-et dob. Bekavarhat annyira az nVidia driver, hogy utóbbi parancs olyankor is x11-et dob, ha wayland sessiont próbálna a rendszer létrehozni?
Elvégre az alap Gnome beállításokkal indítottam és a SLE 15 óta elvileg a Wayland az alap, így gondolom ezt a Leap is lekövette.
-
Falcon75
tag
válasz
lev258 #69470 üzenetére
fent írtam hogy feltettem a pavu t, de semmi változás. kimeneteknél van vagy 10-15 beállítási lehetőség. Hdmi t hiába állítom egyik sem jó. csak pcm hang van dolby, dts semmi. azt olvastam a pulseaudió 13 as deb kiterjesztésű fájlt kell telepíteni ubuntu szoftverközpontból.csak a legfrissebb tudja a hd hangokat.
https://www.fosslinux.com/20600/pulseaudio-13-0-released-with-dolby-truehd-and-dts-hd-support.htm?amp# -
olivera88
veterán
válasz
lev258 #69344 üzenetére
Ja. Nomodeset?
Ja és hiába települt fel az NVIDIA driver, a megjelenités továbbra ilyen gagyi nagy. Ez alapján telepiettem fel tegnap, az első opcióval? [link]
Nem.
Amióta azGTX 1660 kártya van a gépbe a Debian 9 es se ismeri fel, és ott is ilyen nagy lett a kép.
Volt Ubuntum régen de nem tetszett felülete, aztán arról váltottam LMDE re, aztán onnan Debian KDE re, és azóta azt használom.
Közbe meg probáltam azt a parancsot amit az előzö hsz ben írtam, persze nem javult meg attól se. -
olivera88
veterán
válasz
lev258 #69335 üzenetére
Mire gondolsz kernel opciók alatt?
Közbe találtam egy ilyent.
systemctl set-default graphical.target
Ezt csak úgy véletlen találtam. A NVIDIA driver telepitését olvastam, és annak a végén volt egy ilyen parancs. Lehet ez lenne orvosság az én hibámra is?
Aztán utána néztem ennek a parancsnak és ilyet találtam.
7.4.4. Booting into a Graphical EnvironmentIf you have installed the X Window System and a desktop environment such as GNOME, but are not seeing a graphical desktop environment once you log into your system, you can start it manually using the
startx
command. Note, however, that this is just a one-time fix and does not change the log in process for future log ins.To set up your system so that you can log in at a graphical login screen, you must change the default systemd target tographical.target
. When you are finished, reboot the computer. You will presented with a graphical login prompt after the system restarts.Procedure 7.4. Setting Graphical Login as DefaultOpen a shell prompt. If you are in your user account, become root by typing thesu -
command.Change the default target tographical.target
.
To do this, execute the following command:#
systemctl set-default graphical.target
-
olivera88
veterán
válasz
lev258 #69329 üzenetére
Nem. Nem tudom h az mire jó.
Shadow. Írtam, akkor betöltödik a grafikus felület, és utána tudom használni a rendszert normálisan.
CPT.Pirk Maradok ennél sztem, így h már startxel elindul oké. Ha nem tudunk rá megoldást hátha megjavul magától valamilyen frissítés után. Manjarora meg nem tudom h van ez program ami nekem kellene. -
Véreshurka
senior tag
válasz
lev258 #69307 üzenetére
Sajnos sejtem...
Egyelőre szerintem elengedem, és megpróbálom máshonnan megközelíteni a programot (Synology NAS-on ahogy nézem van docker image), hátha úgy sikeresebb lesz a kísérlet.
Még az a gyanú merült fel bennem a Pi margójára, hogy lehet hogy a videó ami alapján csináltam a dolgot már nem teljesen fedi a valóságot, és valószínű már maga az OpenVAS is átesett egy-két fejlesztésen (talán még főverziót is ugrottak), és ezt viszont már egy kis 3B+-os 1GB ramos raspi már nem tudja meghajtani...
Azért mindenkinek köszönöm az eddigi segítséget
!
Mivel már régóta gondolkodom, hogy esetlegesen elkezdenék a linuxal ismerkedni egy Linux Mint személyében, lehet még be fogok nézni a későbbiekben ide, mert azt tapasztaltam, hogy felettébb segítőkész társaság gyűlt itt össze!
-
válasz
lev258 #69222 üzenetére
A GPU típusán kívül értettem h egyforma. Vagyis szerintem is működnie kellene rendesen.
Hogy tudom átállítani?
Köszönöm szépen!(#69223) CPT.Pirk: Azért szeretném külön választani, mert OpenCL render közben is szoktam dolgozni tovább, amihez kell a 3D gyorsítás, amire az IGP tökéletes.
IGP nélkül eléggé szaggatott a működése a VGA-nak, ha közben renderel.
pl. filmet nem tudok nézni, és a blender viewport is be-beszaggat.Ezenkívül azért is jobb az IGP blenderhez, mert a dVGA néha felpörgeti a ventiket még akkor is, ha nincs render a háttérben, ami nem a legjobb.
Ezen kívül a Raven Ridge VCN egysége folyamatosan viszi a fényképezőgépemből kijövő magas bitrátájú 4K videót, míg a Polaris nem játsza vissza teljesen folyamatosan. -
j.bravo
addikt
válasz
lev258 #69096 üzenetére
Tudtok ajánlani esetleg olyan live pendrive creatort, ami mukodik winXP alatt (igen, tudom h ciki), es kezeli ezeket az uj kiadásokat is?
Uj Rufus nem indult el xp alatt.
2.18-as Rufus elindult, szólt h uj a Mate, le kell töltenie ket rendszer fájlt, mondom OK, de kesobb leállt h telepítési hiba.
Unetbootin elindult de valami nem kerek mert nem bootol be a vele elkészített pwndriverol, azt irja vegyem ki a lemezt es nyomjak egy gombot...
LiLi amit hirtelen találtam, par éves es a 15-os verziót ismeri kb.
Ha nincs ötlet akkor atszerelem a DVDrw-t asszony gepebol, de elkerulnem ha lehet -
-
Frawly
veterán
válasz
lev258 #68208 üzenetére
A teljes Vega támogatást úgy értem, hogy az összes Vega GPU megkapta, nem csak egyik-másik. Azt nem állítom, hogy tökéletes, de azért annyira ×4rnak nem kéne lennie, hogy már a grafikus felület is lagoljon vele.
(#68217) Karesz85: örülök, hogy megoldódott. Végül a BIOS frissítés tette helyre?
-
magmakocka
aktív tag
válasz
lev258 #68145 üzenetére
Igen, újraindítva ugyanazt hozta. A modulok? Ugyanazokat a hibákat dobálja. Feltudom ajánlani a lehetőséget, hogy egy platformon jelölj.
Messenger, Facebook: Roland Bata, gyerekkel a kezemben
Telegram: Roland Bata, anime képpel
Discord: SmileGames#2472
Boot alatt semmi hibát nem dobott, az asztal ugyanúgy megjelenik.
Hát, nekem a segítő társam segített. Mert neki is ezen futott. -
magmakocka
aktív tag
válasz
lev258 #68141 üzenetére
Üdv,
Alpine-t ajánlott nekem segítő kollégám, amire kodi-t szeretnénk majd felrakni. XFCE4 desktop van alatta, mert felraktunk olyat islspci | grep -e VGA -e 3D
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03)
Ezt a linket követve próbálkoztunk. : VIDEOINTEL
A modprobe nem működött fbcon hibával. -
cigam
titán
válasz
lev258 #68046 üzenetére
Miután bekerült akár back portolhatnák is, de nem került bele. Szinte nem múlik el hónap, hogy ne adnának ki új kernelt, és még mindég nincs benne. Pedig a patch óta nem hogy az 5.0, de az 5.1 is megjelent.
Pl. ezért nincs értelme feltenni az endless os-t. (fogalmam nincs hogyan működik az "ostree" vagy mi a szösz) -
herdsman12
őstag
válasz
lev258 #67968 üzenetére
Na pont erre gondoltam, mivel nem tanultam meg, ezért nekem bőven egyszerűbb valamelyik GUI-s letöltő.
(#67969) gregory91
A napokban valamelyik gépen nem működött, vagy elbénáztam, aztán látom tárolóból elérhető verzió 2018.03.14-1, a fejlesztő oldaláról letöltött meg 2019.06.08.
Megnézed nálad milyen verzió működik?(#67970) colomb2
Köszi, kipróbálom.
SMTube, Minitube, ClipGrab és a 4K Video Downloader talán az összes program, amit nem a tárolóból szedtem, mert a tárolós verziók nem működtek. -
BoB
veterán
válasz
lev258 #67766 üzenetére
"Ha szeretnéd, használhatod az Antergos-t. Viszont idővel számítani lehet a frissítések hiányára és akár rendszerproblémákra is."
Nem kell számítani rá, mivel az Antergos gyakorlatilag egy Arch telepítő. Egyetlen saját repót adtak hozzá pár programmal, amit a legutolsó frissítés kivesz. Gyakorlatilag egy sima Arch marad belőle. De ezt írták is a közleményben. Továbbra is használható gond nélkül.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
lev258 #66869 üzenetére
A nomodeset ha jól értem gyak kikapcsolja a gpu drivert, vagyis mindent ami fugg tőle.
Először most még megnézem win telepitovel is.
Hogy pontositsak, ubuntu nomodeset nélkül quiet kapcsoló nélkül boot közben az fb0: switching to amdgpudrmfb from EFU VGA sornál all meg, illetve az az utolsó, amit még ír. Onnan semmi log.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Call of Duty: Black Ops 6
- Sorra igazolja le az OpenAI szakembereit a Meta
- iOS alkalmazások
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Porba hullhat a Pixel 10 Pro Fold
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest