- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Projektor topic
- Miért nem működik a 4K 60 Hz minden HDMI kábellel?
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen házat vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Steam Deck
- HTPC (házimozi PC) topik
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
samujózsi #70733 üzenetére
Automata tesztekről van szó - Selenium-mal.
Néha csak lokálban futnak, de van, hogy virtuális gépen.Nem értek eléggé a dockerhez. Meg tudom csinálni azt, hogy az image-be telepítek böngészőket és valódi UI-al futtatom őket?
Vannak teszt-pakkok, amik nem futnak headless módban, csak rendesen, GPU gyorsított böngészőkben. -
tonyrulez
őstag
válasz
samujózsi #70696 üzenetére
A load a CPU magok számát is nézi tudtommal, vagyis az én 4 magos processzoromnál a 4-es load lenne a 100%. A 11.77-es load még így is majd 300%-os terhelés.
Igen, a kiinduló probléma az volt hogy sambán másolás alatt "kissé" túlterhelődik a gép, legyen szó írásról vagy olvasásról. Ilyenkor SSH-n nem is tudok rácsatlakozni, vagy ha igen akkor sok perc után enged be, de meglévő kapcsolatot legalább nem zárja be (de nagyon lassan reagál ekkor is).
Nem SOS, addig sem használom a Pi-hole-t, köszi a segítséget -
tonyrulez
őstag
válasz
samujózsi #70658 üzenetére
Hol érdemes monitorozni?
Csináltam újraindítást, legalább nem lohasztja le 100%-ra a rendszert de így néz ki jelenleg a másolás alatt (érdekes hogy htop 30-40%-ot ír, mobaxterm 70-80%-ot, rutorrent pedig fix 100%-ot) -
válasz
samujózsi #70649 üzenetére
Ha például be van kapcsolva a tűzfal által blokkolt packetek logolása, akkor a default 3mp alatt 40-50 sor is belekerülHET a dmesg kimenetébe, ami a tail -20 használatával 20-30 kieső sort jelent.
Igaz, de én konkrétan néztem a kolléga dmesg kimenetét és nem láttam a tűzfal sorait, Te meg úgy általánosságban írkálsz. Ha látom a rengeteg ufw sort, értelemszerűen nem is írom be neki ezt a megoldást. Tudod van olyan is, amikor valaki lát, értelmez, reagál. Nincs kedved kipróbálni egyszer?
(#70653) CPT.Pirk
amit neked elő kellet túrnod(másnak triviális)
Hová vezet ez?
(#70650) peterattila
Sajna ezek az SD kártyák is elég megbízhatatlanok, nem véletlen van felhőbe küldve nálam is minden, persze családi videóknál ez nem mindig megoldható. Azért remélem valahogy visszanyered őket.
-
válasz
samujózsi #70643 üzenetére
Aham, értem. Szerinted felesleges. Sokszor veszem észre, hogy valamit összehalászok segítség gyanánt és aki addig nem írt, arra már egyből írja, hogy így nem jó, úgy nem jó. Kéklufi legalább írt alternatívát.
Szerintem ebben az esetben jók voltak ezek a parancsok is. Koncentrálhatnál a segítésre vagy el is dugulhatsz éppen.
(#70644) samujózsi
Ha unod magad, ott az offtopik! szeva
-
moleculez
veterán
válasz
samujózsi #70600 üzenetére
Sztem a hrdverigénye nem nagy, elfut minimál vason. A bajom az vele, hogy igazából nen fejlesztik, minden fejlesztés célja, hogy minnél több adatot küldjön haza. Valamint (pont ezért) instabil, minden frissitésnél lehet remegni, most mit qrtak el. Én pl ezért vagyok itt. A fő gépem az egy macbook air, a pet projectem az viszont linux , duckduck go, firefox vonal, és nem akarok hazudni, teljesen élhető.
-
peterattila
aktív tag
válasz
samujózsi #70526 üzenetére
A hibajelenség az volt, hogy a megosztó oldalon nem aktív (seed) állapotot jelzett, illetve amikor bele akartam nézni egy filmbe, akkor pedig másodpercekig vártam. Tipikusan, mit amikor arra vársz, hogy felpörögjön a vinyó. Utána helyreállt minden. Tehát valami miatt aludt a lemez.
-
peterattila
aktív tag
válasz
samujózsi #70524 üzenetére
Ezt:
/dev/sdb:
ATA device, with non-removable media
Model Number: WDC WD10EZEX-75WN4A0
Serial Number: WD-WCC6Y3NN946S
Firmware Revision: 01.01A01
Transport: Serial, SATA 1.0a, SATA II Extensions, SATA Rev 2.5, SATA Rev 2.6, SATA Rev 3.0
Standards:
Used: unknown (minor revision code 0x001f)
Supported: 10 9 8 7 6 5
Likely used: 10
Configuration:
Logical max current
cylinders 16383 0
heads 16 0
sectors/track 63 0
--
LBA user addressable sectors: 268435455
LBA48 user addressable sectors: 1953525168
Logical Sector size: 512 bytes
Physical Sector size: 4096 bytes
device size with M = 1024*1024: 953869 MBytes
device size with M = 1000*1000: 1000204 MBytes (1000 GB)
cache/buffer size = unknown
Form Factor: 3.5 inch
Nominal Media Rotation Rate: 7200
Capabilities:
LBA, IORDY(can be disabled)
Queue depth: 32
Standby timer values: spec'd by Standard, with device specific minimum
R/W multiple sector transfer: Max = 16 Current = 16
DMA: mdma0 mdma1 mdma2 udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 udma5 *udma6
Cycle time: min=120ns recommended=120ns
PIO: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
Cycle time: no flow control=120ns IORDY flow control=120ns
Commands/features:
Enabled Supported:
* SMART feature set
Security Mode feature set
* Power Management feature set
* Write cache
* Look-ahead
* Host Protected Area feature set
* WRITE_BUFFER command
* READ_BUFFER command
* NOP cmd
* DOWNLOAD_MICROCODE
Power-Up In Standby feature set
* SET_FEATURES required to spinup after power up
SET_MAX security extension
* 48-bit Address feature set
* Device Configuration Overlay feature set
* Mandatory FLUSH_CACHE
* FLUSH_CACHE_EXT
* SMART error logging
* SMART self-test
* General Purpose Logging feature set
* 64-bit World wide name
* {READ,WRITE}_DMA_EXT_GPL commands
* Segmented DOWNLOAD_MICROCODE
* Gen1 signaling speed (1.5Gb/s)
* Gen2 signaling speed (3.0Gb/s)
* Gen3 signaling speed (6.0Gb/s)
* Native Command Queueing (NCQ)
* Host-initiated interface power management
* Phy event counters
* NCQ priority information
* READ_LOG_DMA_EXT equivalent to READ_LOG_EXT
* DMA Setup Auto-Activate optimization
Device-initiated interface power management
* Software settings preservation
* SMART Command Transport (SCT) feature set
* SCT Write Same (AC2)
* SCT Features Control (AC4)
* SCT Data Tables (AC5)
unknown 206[12] (vendor specific)
unknown 206[13] (vendor specific)
* DOWNLOAD MICROCODE DMA command
* WRITE BUFFER DMA command
* READ BUFFER DMA command
Security:
Master password revision code = 65534
supported
not enabled
not locked
frozen
not expired: security count
supported: enhanced erase
118min for SECURITY ERASE UNIT. 118min for ENHANCED SECURITY ERASE UNIT.
Logical Unit WWN Device Identifier: 50014ee2641c8b8d
NAA : 5
IEEE OUI : 0014ee
Unique ID : 2641c8b8d
Checksum: correct -
lev258
veterán
válasz
samujózsi #70496 üzenetére
Én már láttam olyat, talán pont a Mint-en legutóbb, hogy feldobta a kulcskészítést (talán Enter-t kellett nyomni), gondolom elindult egy script a modul kernelbe fordításával. De mint írtam, ezt még a BIOS/UEFI-nek is be kell fogadnia, ami következő indításnál szokott történni, a felhasználó segítségével.
-
lev258
veterán
válasz
samujózsi #70490 üzenetére
A Mint-esek nem nyúlnak a kernelhez. Viszont van lehetőség arra, hogy ilyen moduloknál secureboot kulcs is készüljön (bár azt tudtommal következő indításnál még el kell fogadtatni vele). Így azt el tudom képzelni, hogy a Mint-esek automatizálták a kulcskészítést ilyen esetekre. De azért ennek szívesen utánaolvasnék, míg úgy is, hogy a Mint-et pár éve magam mögött hagytam, pont azért, mert egyre inkább kivették a kontrollt a felhasználók kezéből az egyszerűség jegyében.
Legutóbb, amikor Mint volt a kezem alatt egy kolléga jóvoltából, emlékeim szerint pontosan ezt a kulcsgenerálást kérte, meg az elfogadást következő indításnál (szóval ott sem volt még teljesen automatikus). -
lev258
veterán
válasz
samujózsi #70487 üzenetére
Ha majd utánaolvasol, kiderül, hogy a secureboot kulcsok szabályozása olyannyira problémásan lett megvalósítva, hogy gyakorlatilag simán beszerezhető egy kártékony programhoz is. Innentől kezdve elég, ha elindítják az operációs rendszeren és be tud mászni akár a BIOS szintjéig. Emellett meg persze vannak kisebb, de szintén lényeges problémák pl. amikor nem szabványos megoldást használnak egyes alaplapokon.
Ezért írtam, hogy rossz döntésekkel egész egyszerűen célt tévesztett.
Az utolsó mondatod elég megdöbbentőnek tűnik, forrás nélkül nehezen tudom elhinni. -
válasz
samujózsi #70442 üzenetére
Szerintem sokat nem veszítettél. Főleg, ha nem a 2-es alverziót próbáltad volna ki. Az akkori UEFI képességek nagyon nem voltak túl használhatók, inkább nem, mint igen. Eleve hibrid megoldások voltak többnyire, mint az én HP 8571p-mben is.
22.04-gyel én is kipróbálom, de inkább 24.04-gyel.
-
válasz
samujózsi #70439 üzenetére
Support for UEFI SecureBoot appeared in 12.10 and 12.04.2.
Na ez jó, ebből is látszik, hogy a gyakorlatban a 14.04-től jelent meg az UEFI képesség. Mivel itt nem egy csomagról volt szó, így ha már valakinek fenn volt a 12.04, annak nem jelent meg egy boot plusz lehetőség a telepített rendszerében. Amit idéztél az elméleti lehetőség, de ha valaki pont akkor vett arra alkalmas gépet és a fenti két verzióval próbálkozott, elméletben már tudott volna UEFI-ben telepíteni. Az én emlékeim sajna csak a gyakorlatban is megvalósítható dolgokra terjedtek ki, de jó, hogy kikerested, így már tiszta a dolog.
-
vadkörte
addikt
válasz
samujózsi #70416 üzenetére
Lehet nem fogalmaztam egyértelműen. A 8400-es gépemen W10 van, (munkahelyi gép, nem tehetek rá linux-ot) a VB-ban futtatott KDE linux-ok PPT-ztek.
4GB-tal is tudtam virtualizálni, de nem volt nagy élmény.
(#70417) csixy:
Pl., hogy ne szopjon feleslegesen és ne vegye el a kedvét az esetleges sikertelenség.
Magamból kiindulva mindenféle disztrót (10-15, passz) próbálgattam, mire megtaláltam azt ami bejön. Volt ami 15-20 percet "élt" csupán.
Én csak leírtam, hogy mit tanácsolok. Nem kell követni, nem sorvezető ez. -
vadkörte
addikt
válasz
samujózsi #70414 üzenetére
Arra írtam, hogy ne azon a gépen akarjon virtualizálni, amire majd telepíteni akar, a 4GB RAM, azért ilyenre kicsit vékony. Nincs velük semmi baj szerintem, az éles rendszert vígan fogja vinni.
A munkahelyi gépem egy C2D E8400. Hiába van benne 8GB RAM, a KDE felülettel PPT szintig lassulnak a virtuális gépek, pedig az extension is telepítve van. XFCE-vel egész használhatóak. Ha a virtuális gépnek 2 CPU magot adok, a fizikai gépnek nem marad erőforrása. -
-
válasz
samujózsi #70331 üzenetére
Tökéletesen működik, ami kis macera hogy minden frissítés után hiányol valami Gecko csomagot, rábökve a letöltésre, letölti, installálja és ugyanúgy jól működik tovább.
Nekm 4-5 régi Windowsos portable programhoz és 3 régi játékhoz kell, de próbáltam telepítős szoftvereket is, csak kíváncsiságból.
Simán megeszi, működik nagy részük, sajnos az a 2 darab szoftver ami miatt kell a Windows10 azt nem tudom működésre bírni Wine alatt, mondjuk nem az egyszerűbbek közé tartoznak. -
Rimuru
veterán
válasz
samujózsi #70336 üzenetére
Persze, beirtam keresobe hogy winefcg es a harmadik talalatot beillesztettem ide. Ez kb olyan most mintha nem win10-en mutatnam a qbittorrentet hanem win7 alatt.
Egyebkent en se ubuntu alatt hasznaltam wine-t, hanem arch es gentoo (amit irtam azok pedig 1.5+ eves emlekekbol szarmaznak). -
leviske
veterán
válasz
samujózsi #70269 üzenetére
Úgy hivatkozom rájuk.
Konkrétan így néz ki a find file, amit írtam (majd bemásoltam a cmake modulok közé):
if(WIN32)
find_path(Shaderc_INCLUDE_DIR
NAMES shaderc/shaderc.hpp
PATH "$ENV{VULKAN_SDK}/Include")
find_library(Shaderc_LIBRARY
NAMES shaderc_combined
PATH "$ENV{VULKAN_SDK}/Lib")
elseif(UNIX)
find_path(Shaderc_INCLUDE_DIR
NAMES shaderc/shaderc.hpp
PATH "$ENV{SHADERC_DIR}/include")
find_library(Shaderc_LIBRARY
NAMES libshaderc_combined
PATH "$ENV{SHADERC_DIR}/lib")
endif()
set(Shaderc_INCLUDE_DIRS ${Shaderc_INCLUDE_DIR})
set(Shaderc_LIBRARIES ${Shaderc_LIBRARY})
Windows-on működik rendesen, Linuxon annak ellenére sem hajlandó, hogy a SHADERC_DIR az env parancs szerint a helyén van. Mind az INCLUDE_DIR, mind a LIBRARY NOTFOUND értéket kap. Kis/nagy betű elvileg rendben. Max azt tudom elképzelni, hogy linuxon nem kereshet a környezeti változók könyvtárai között, de talán csak nem.
(#70270) CPT.Pirk: Próbáltam az exportot, de nem vitt előrébb. Tök ugyanazt a hibát kapom. Rendben, akkor ezt majd átlinkelem oda, ha nincs feltűnő hiba a bemásolt kódban.
-
válasz
samujózsi #70235 üzenetére
Valamit szerintem benéztél, mert szucstom-nak mindössze egy 4 szavas kérdést tettem fel, alapból nem is neki válaszoltam. Mivel logok nézegetéséről volt szó, én nem is feltételeztem, hogy utána hülyeségeket fog csinálni, megkérdeztem tőle, hogy a logok nézegetésétől halna le a rendszer? Előbb már írtam, ha valaki károsnak ítéli, amiket linkeltem.......
nézegetés - ezt is idézzem legközelebb, hogy mit jelent?
-
válasz
samujózsi #70232 üzenetére
Te kezded minden hozzászólásod ezzel a tenyérbemászó "de én laikus vagyok" szöveggel.
Van, amikor célszerűnek érzem leírni, de bocs, ha nem csatolok részleteket mindig az értelmező kéziszótárból.
Mivel soha nem tanultam semmilyen informatikával kapcsolatos témát és nem is dolgoztam hasonló területen, csak home userként Linuxozom, így akár hasznos is lehet, ha leírom.Ha ez neked tenyérbemászó vagy unalmas, sajnálattal olvasom. Javaslom görgess át a hozzászólásaimon, gondolom évtizedes rendszergazdai rutinoddal tudod miként teheted meg. Ha nem megy, segítünk, elvégre ez a Kezdő topik!
egyszer elmegy, ha jelzed, de hogy valahányszor meglátom egy kommented, mindig ilyesmi van benne...
Arra gondolok főként, ha valaki először téved ide, nem azzal foglalkozom, neked tetszik-e, ha megírok egy hsz-t, elnézést ezért.
Most pihenésképpen kikeresheted, mit is jelent a laikus vagyok kifejezés.
-
válasz
samujózsi #70229 üzenetére
Érdekes, ha én kibírtam, hogy ne minősítselek, Te is kibírhattad volna.
(persze, ha én teszem, arra a Tg is ugrik mindenki mással együtt)Mivel legutóbb egy betévedő leszarozta gyakorlatilag a topikot ill az egész Összefoglalót és néhányan ahelyett, hogy rendreutasítottátok volna, az én káromra poénkodtatok, így veletek nincs mit kommunikálnom. A kérdező szerintem talál hasznos infókat abban, amit írtam, biztosan abban is, amit Te írtál. Ha szakmailag káros vagy helytelen, amit írtam, majd a Tg törli, a hasznosságáról meg mint említettem, nem tudok senkivel vitatkozni.
-
válasz
samujózsi #70223 üzenetére
Néztem már bele és nekem sok hasznos infót tartalmaz, akár a dmesg, a kern.log vagy a xorg.logok is. A nem tervezett rendszer leállása utáni vizsgálat hasznosságáról meg nem tudok senkivel vitázni. Aki szerint ezekkel a hibakereső témákkal megismerkedni időpocsékolás.......mindegy, én laikus vagyok, ezt javaslom, amit javasoltam. Vagy érdekel bárkit vagy nem. Mivel nem rendelkezem olyan mély látóasszonyi képességekkel, hogy ki tudjam szűrni, mikor a témával nem ért egyet a vitázó fél és mikor csak azért köt bele valamibe, mert az írja, aki, szóval nem vitázom senkivel. Tg leírta, hová forduljatok, ha nem tetszik, amit írok, egyébként meg a kérdező szempontjából az lenne hasznosabb, ha érvekkel támasztaná mindenki alá, amit ír. Ha már szaktopik!
uff
Amúgy volt anno egy olyan hiba, amit bő hónapig még csak körbeszagolni sem tudott itt sem senki, máshonnan kaptam használható helpet. Emiatt is mondom, hogy nekem ne mondja senki, hogy a hibakeresésre való felkészülés időpocsékolás. Aki annak tartja, tartsa, de nem feltétlenül kell lebeszélni azt, aki érdeklődik eziránt.
(#70227) I02S3F
INM
-
bugizozi
őstag
válasz
samujózsi #70042 üzenetére
Szia!
Közben én is megtaláltam ezt a ~/.bashrc megoldást [link]
De aztán kivettem, és ezzel a su - működik.Mezei usernél nem tenném a PATH-ba a /usr/sbin-t.
Miért nem?
Az megoldható lenne valahogy, hogy sima mezei user tudja futtatni az openvpn parancsot?Köszi a gyors segítséget!
-
válasz
samujózsi #70017 üzenetére
Te meg MX szagtárs az óvodás +1-ével teljesen félreértitek a dolgokat! Az tökre nem érdekel nekem mit mond a kolléga, ami qrvára zavaró, hogy olyan dolgokat szaroz le, amikből nem is ért egy kukkot sem! Nyugodtan jelentsük ki, ha valakinek nem lenne világos, ezt az Összefoglalót akik összerakták, saját szabad idejükben tették, ez nem valami fizetett 24 órás support, nem várhatjuk el Kapitánytól sem, hogy azt a rengeteg linkelt írást aktualizálja folyamatosan. Biztosan ráférne, mert változnak itt is a dolgok, de sok minden alapvetően ugyanaz, amit én írtam ide, a csomagkezeléssel kapcsolatos írás, az is teljesen aktuális. Nem? Szóval ti elviccelhetitek a dolgot, de mi jó páran elég sok energiát fektettünk a topikba, mint említettem, a szabadidőnkből kiszakítva napokat! Aki ezt nem becsüli, fikázza, az szarjon sünt, de sokat nagyon.
(#70015)-ben leírsz parancsokat, de minek? Ez van teljes részletességgel az előbb idézett írásban, csak itt senki nem figyel, ja persze éppen kalibráltok, annak nagyon sok köze van a topik témájához....gratulálok nektek!
-
Sonja
nagyúr
-
-
-
válasz
samujózsi #70007 üzenetére
Azt mondtad, gáz, hogy 7500 körül van a telefon kijelzője. Annak a fehéregyensúlya is ugyanúgy kalibrálható (legalábbis ilyen egyszerű módon).
-
válasz
samujózsi #70004 üzenetére
Az érdekes, mert a LED is ugyanolyan fotonokat ereget, mint a nap. A spektruma más, de attól még nem égnek ki a látóidegeid.
A Samu meg, hát olyanra kalibrálja a telót. Amúgy tudod magadnak kalibrálni.A szem romlása általában dipotriás, kevesek panaszkodnak olyanra, mint te.
-
válasz
samujózsi #70002 üzenetére
Alapvetően a napfény is hidegfehér (szó nincs kékről, kékes árnyalatú fehérről van). Az egésznek az lenne a lényege, hogy este ne a nappali fehér fényt kapd, mert akkor azt hiszi a szervezeted, hogy nappal van, nem akar aludni. A szem izmainak elgyengüléséért nem ez a felelős, hanem hogy tartósan közelre nézel.
Amúgy ezen olyankor szoktam röhögni, amikor valaki olyan osztja ezt, akinél amúgy hideg fehér a szoba megvilágítása. Kékfényszűrőzhetsz akármennyit amellett... De mivel nem tudja, mire vonatkozik a "kék" kitétel, nem esik le nekiMásik kedvenc, amikor a CRT monitorok elektronbombázását hozzák fel LCD monitorral kapcsolatban. Ha minimálisan tudná, melyik hogy működik, nem mondana ilyet
-
mobilizmo
addikt
válasz
samujózsi #69997 üzenetére
Kösz,
egyelőre az tűnik jó megoldásnak ami az előző hozzászólásom linkjében szerepel.
Ezzel a kis segédprogrammal letiltottam a Windows bootmanager bejegyzést, így most a BIOS-ban nem is jelenik meg. Lehet elég lett volna ha a BIOS-ban disabled-re állítom, lehet még kipróbálom azt a lehetőséget is. -
válasz
samujózsi #69918 üzenetére
A teszt SIM-et is lehet használni mindenben, aminek kijelzője és billentyűzete van vagy csak kijelző. Router és hasonló eszközökben nem lehetne használni. Szerintem a kollégának a Digi 50GB-os csomagja van 1000 ft-ért, nem az ingyenes.
(#69919) szucstom
Nekem is csak ennyi opció van, érdemes lenne megkérdezned a Digi mobil topikban, mit kéne beírnod, eléggé értenek hozzá ott páran.
Networkmanager-ben tényleg nem jelenik meg külön a stick, ugyanaz ugrik fel, mint amikor a telefont dugom rá, 2. vezetékes kapcsolat
-
szucstom
őstag
válasz
samujózsi #69918 üzenetére
(# 69918) samujózsi: adnak hozzá mobilsticket. ebből gondolom azt elviekben, hogy lehet így alkalmazni. egyébként mobilban használom, csak ahol dolgozom ott nincs egyáltalán jel, a mobilstickes használat esetén viszont elég erős ahhoz, hogy használhassam.
(#69917) vadkörte: usb-s mobilstick, a hálózatok között felismeri, apn-t be lehet állítani. elvileg lehet megadni telefonszámot is, meg felhasználónév jelszó párost, de telefonszám alapján megint nem működik, utóbbi kettőt meg nem kaptam.
-
válasz
samujózsi #69874 üzenetére
Ja úgy érted, hogy a manuális grub-update előtt maradt el? Az biztos, de soha nem is kellett még más disztrók esetében.
Ezt se fogom már megtudni, mert már települ a Mate Ubuntu 20.04.
Remélem jó lesz, mert valami IO hibát írt rebootnál a pendrive-ra, de már itt a GRUB választómenü az összes disztróval.Gyorsan vissza is jöttem a jól megszokott Cinnamonra, szerencsére minden megvan még a Cinnasma felület is. Plasmaweriot DE más néven.
-
válasz
samujózsi #69872 üzenetére
Az os-prober nem maradt ki a grub-update előtt?
Fogalmam sincs, ez egy teljesen automatikus install helper, mint a többi home user disztrónál. Nem érdekes amúgy, de valószínűleg kimaradt, amit említesz, de nem rakok most fel GRUB-ot live-ből, mert úgyis ki kell próbálnom a Ubuntu 20.04 Mate verziót, majd az rendbeteszi a dolgokat.
-
vadkörte
addikt
válasz
samujózsi #69838 üzenetére
Jó, OK, dual boot-os. Anno a dual boot jelentését nem így "tanultam". Nem akartam összerondítani egyik rendszer betöltőjét sem, így maradtam ennél a primitív megoldásnál. Nem a legelegánsabb, de működik...
(#69839) IO.sys:
Nem volt kikapcsolva. Már ki van. Most már világbéke van és csacsogó csillámpónik csivitelve ugrándoznak a szivárványos réteken!
(#69841) samujózsi:
Elég volt a fastboot kikapcsolása, illetve a biztonság kedvéért mindegyik Windows-os energiagazdálkodási profilban kikapcsoltam a hibrid-alvás funkciót. A hibernálást meghagytam, mert néha használom.
(#69843) CPT.Pirk:
Aljas vagy! Felfedted A NAGY titkot!!!
(#69848) ubyegon2:
Ennyire azért nem vágom a linux-ot.Az megvan, hogy a linux-ok elboldogulnak az NTFS-sel de "nem szeretik" és a jogosultságkezelés is problémás vele (OMV-t futtatok a NAS-omon, és van, hogy terminal-oznom kell)
Arch/Manjaro wiki alapján raktam össze az fstab-om. Ott írták az "auto"-t és a "0 2"-t. Ha azt mondjátok, hogy "defaults" és "0 0" jobb, akkor teszek vele egy próbát.
Naszóval a lényeg az, hogy mindenki segítségét hálásan köszönöm, a probléma megoldódott.
Egyelőre így használom a gépet, aztán majd ha lesz ismét laptopom, arra már direktben a Manjaro megy fel, az asztalinál van még néhány program, ami a Win-hez köt, bár, ha elfutnának a wine-ban.... Hmmm... -
válasz
samujózsi #69841 üzenetére
Nem azt írja, hogy nem csak POSIX ACL-eket használ a Windows, hanem pl. van direkt "Megtagadi" konfiguráció is. " Azzal zárja, hogy
User mapping features required for devices which may be plugged into multiple Windows or Linux systems are not available yet.Vagyis a több felhasználós jogosultságkezelés nincs megoldva.
Persze lehet a rossza angolom is hibás az értelmezésében...
-
-
válasz
samujózsi #69838 üzenetére
Nem, leállításkor is piszkos állapotban marad:
When you shut down your computer with Fast Startup enabled, Windows closes all applications and logs off all users, just as in a normal cold shutdown. At this point, Windows is in a state very similar to when it’s freshly booted up: No users have logged in and started programs, but the Windows kernel is loaded and the system session is running. Windows then alerts device drivers that support it to prepare for hibernation, saves the current system state to the hibernation file, and turns off the computer.
When you start the computer again, Windows does not have to reload the kernel, drivers, and system state individually. Instead, it just refreshes your RAM with the loaded image from the hibernation file and delivers you to the login screen. This technique can shave considerable time off your start up.vadkörte
Az fstab-ban kell megadni, hogy melyik user/csoporthoz fog tartozni milyen jogosultságokkal. Az NTFS jogait nem tudod linux alol eltekerni, vagyis felcsatoláskor dől el, hogy melyik user/csoport tudja írni/olvasni. Ez lesz érvényes az egész partícióra. -
válasz
samujózsi #69811 üzenetére
Biztosan vannak olyan infók, amiktől parázik valaki, ha kikerül, de nálam ez a parancs egyedi linket csinál, nem automatikusan küldi, de dmesg vagy kern.log annyira nem lehet tele privát adatokkal. Amúgy meg se google se kínai ROM a telókon meg semmise, tegnap Nagy László versével kapcsolatban szóba is került, mennyivel másabb volt az a világ, amikor azt kívánták, legyen lámpámba olaj
Egyébként ha valaki rossz helyre írja a jelszavát és logba kerül, nála nem ez az igazán komoly veszélyforrás.
-
válasz
samujózsi #69809 üzenetére
A journald.conf Storage paraméternél az auto csak akkor jó, ha létezik a /var/log/journal könyvtár (
Evidens persze, de akiket évek óta látok itt, azoknak csak nem írok egy részletes man bejegyzést!
De főleg nem nálam nagyobb tudású Arch usereknek nem!
Azért ilyesmit automatizáltan... nem biztos, hogy jó ötlet, mert bármikor lehet érzékeny adat is a logokban...
Bármikor, ahogy mondod, a Pastebin is veszélyes, de sőt!!!! A zintenet se veszélytelen. Amúgy mi a nyamvadtragya lenne érzékeny adat egy journal logban?
Egyébként igazad van, azért is nem az auto opciót írtam, hanem a perzistens-t!
-
-
hentes555
senior tag
válasz
samujózsi #69772 üzenetére
A rendszer egy Ubuntu MATE 19.10, ez biztos. Csak azért, mert tetszik, hogy kapásból van pár alapbeállítás, hogy hogyan nézzen ki a környezet, pl. Windows, Mac, stb.-re hasonlító. Illetve azért gondoltam felrakom ezt, mert elég friss, de lehet akkor megpróbálom az említett 18.04.3-at, sokkal fontosabb, hogy rendesen támogatva legyen az APU.
-
Truman
senior tag
válasz
samujózsi #69736 üzenetére
Semmi komolyat nem akarok ettől a géptől csak netezés, youtube, filmézés max 720P -ben. Persze nem képregény sebességgel. Az Ubuntu nekem csalódás volt egyszer, egy asztali gépen, ami ennél picit jobb is volt. Abba AMD Phenom X4 9600 volt meg HD4850 ugyan ennyi RAM -al. Kétszer lassabb volt rajta, mint a 7 -es, még a menü is laggolt.
-
biker
nagyúr
válasz
samujózsi #69681 üzenetére
samujózsi: még nem találtam meg a trükköt hogy ne a butított user interface legyen látható az EFIben, hanem a teljes. Egyébként az sd kártyát kivéve és usb olvasóba betéve gyönyörűen bejön a grub, ott a linux és windows opció is, és mindkettőt bootolja is. Itt nem a linux beállítások a gondok, hanem a gépé
I02S3F: ""Se a G-sensor se a kijelző elforgatás kézzel nem működik" - Ez az Elementary fogyatékossága, ugye?"
Igen. Sajnos. Tehát fogom az 5.1 Hera telepítőt, bebootol próbára, és bár 90fokkal eltérő módban, de érzékel a g-sensor, forgatja a kijelzőt, lehet kézzel alaphelyzetet beállítani és forgatás zárat kiválasztani. (a 90 fok eltolás amiatt van, hogy a hülye lenovo 1900x1200 helyett 1200x1900 képernyőt gyártott, és a 0 fok az oldalra 90fok elforgatásban van). Ennek örömére feltelepítem az 5.1-et, és varázslat, nem ismeri fel a g-szenzort, nem lehet elforgatni a kijelzőt kézzel sem, és nem jelenik meg a forgatási zár. Hát ez rohadt gáz, hogy a live módban működik valami, feltelepítve meg nem. Ugyanazokat a drivereket kellene használnia.
A live módban a touchpad orientációja és a kijelzőé azonos, így ha oldalára fordítom a gépet, akkor álló kijelző és álló tapipad jól használható. A feltelepített verzióban balra 90fokkal van a kijelző elforgatva, és jobbra 45 fokkal (!!!) a tapipad. -
-
Cyrin
addikt
válasz
samujózsi #69611 üzenetére
Insync. 5 éve használom, jól müködik. A most kiadott 3-as verzióra még ráfér egy kis csiszolás, a support nagyon jó. Fizetős, karácsonyi akciók is szoktak lenni. Én még 5 ezerért vettem anno. Megérte. 15 napos próba verziója van, Cross platform. Mostmár onedrive-hoz is jó. És úgy láttam 30 napos pénz visszafizetési garancia is van.
-
törölt tag
válasz
samujózsi #69603 üzenetére
Megpróbálkoztam vele...
Kiragadtam egyrészt /boot/grub/grub.cfg-ből:
if [ "${recordfail}" = 1 ] ; then
set timeout=30
else
if [ x$feature_timeout_style = xy ] ; then
set timeout_style=menu
set timeout=5
# Fallback normal timeout code in case the timeout_style feature is
# unavailable.
else
set timeout=5
fi
fi
if [ $grub_platform = efi ]; then
set timeout=30
if [ x$feature_timeout_style = xy ] ; then
set timeout_style=menu
fi
fi
Jól látszik, hogy az update-grub hova tette be a beállított GRUB_TIMEOUT=5-től kapott 5-ös értéket.
Végignézve az If ágakat feltűnt viszont ez:if [ $grub_platform = efi ]
Kvázi mindegy milyen timeout változó lett beállítva elötte, mivel EFI platform van az if true lesz és az ág le fog futni és felülírja az előzőben beállított 5 értéket 30-ra.
Ha ezt átírom 5-re akkor csak 5mp-ig jelenik meg. Szóval manuálisan átírva jó csak az update-grub nem írja ezek szerint ezt az értéket.
Ezt érdemes megjegyezni, ha esetleg valaki belefut majd ugyanebbe.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest