Hirdetés
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Gaming notebook topik
- Steam Deck
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Fogta magát és bedőlt az ígéretesnek tűnő linuxos Snapdragon notebook
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Philips LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ne szórakozz már, csak poenkodtam!

Akár megköszönnöd sem kell, mindenki tudja, mennyit ér egy használható segítség kezdőknek és milyen hálásak érte. Mi csak örülünk annak, hogy egyre több embernek segíthetünk, én is innen kaptam a legtöbb segítséget, mikor kezdtem és még most is jó, hogy vannak kezdő kérdések, mert így valamennyire sikerül szinten tartanom magam, persze ott, ahol megragadtam.

-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Bástya elftársat már le se sz*rják!?

-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
(#43727) hsz-t biztosan átugrottad, az egyik épp azzal a linkkel nyit: Ubuntu képfájl kiírása USB-s eszközre Windows alatt, de atöbbi részt is át kell olvasnia, ha érdekli és használni is akarja a Linuxot!
Ha a Mint-re esik a választás, arra a Syl által linkelt Képregény, ami a Téma Összefoglalóban is fellelhető, nagy segítség lehet.
Ezt sem árthat végigolvasni a fiadnak A barátságos Linux - kezdőknek. A Mint Cinnamon szerintem be fog jönni neki.
(#43743) CPT.Pirk Képben vagy főnök, tényleg a Cinnamonos Mint-et szeretik a kollégák!

(#43742) Geripapa Sorry, de sehogyan sem, mert még nem használtam, csak olvastam már eleget, ahhoz, hogy ezt javasoljam. Valaki csak segít, aki már használta, addig is olvasgasd a honlapján lévő infókat, nem lehet olyan bonyolult.
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A Rufus Windows alól simán kiírja a Mintet, csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő dolgok legyenek kiválasztva: BIOS-MBR | UEFI-GPT stb. Illetve a legújabb programverzió írás előtt feldob egy ablakot, amelyben normál | dd mód között lehet választani. Értelemszerűn az elsőt kell, az az alapértelmezett. A dd mód pl. Chakra OS és más hasonló alapú disztróknál kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Mindet ki lehet írni, csak nem mindegy, hogy melyiket melyik programmal. Pont ahogy a Windows képfájlhoz is van külön MS program, hogy azzal írjuk ki őket.
A Mint esetében ezt [link] és ezt [link] javasolják a kiíráshoz Windows alól.
Egyébként mehet a Mint, mivel az Ubuntu leszármazott így a Steames játékok (most már 1800+ Linuxra is elérhető van a Steamen) is kb. egyből mennek rajta.
Azt nem tudom alapból melyik asztali környezet van most a Minten, talán a Cinnamon, azt szokták szeretni a kollégák itt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
No, ha már a Win telepítő elindul akkor nem lehet nagy gáz, csak annyi, hogy nem jól írta ki a penre a Linux képfájlt.
Melyik Linux disztrót próbálja feltenni? Nem mindegyiket lehet kiírni penre akármilyen programmal, de úgy általánosságban pl. a rufussal ki lehet írni Linux telepítőket is penre, gondolom a te gépeden csinálja Windows alatt.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ha a pendrive boot se jön össze, akkor nem a linux telepítésével akadt el. Windows se menne fel a gépre.
Az alaplap könyvét kell átlapozni és annak megfelelően beállítani a boot sorrendet.Nem mellesleg, ha a gépen nincs OS, akkor honnan van a pendrive-on a linux? Mivel, milyen gépen, milyen OS alól, milyen programmal lett "elkészítve"?
Ez így egy túl-sok-ismeretlenes egyenlet.

-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ha a gépen nincs OS, akkor bármelyik linux telepítővel elbír még egy kisiskolás gyerek is. Ugyanolyan a telepítője, mint a Windows-é: beindítja a gépet a pendriveról és csak olvassa, értelmezi a magyar kiírásokat.
Ha pedig már van Win a gépen, ott a képregény a blogomban. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Meddig jutott el? Be tud bootolni a pendrájvról? Ha ez megvan, onnan a telepítés csaknem next->next->finish.
Amíg nem tudunk többet, addig csak általános tanácsokat tudunk adni, mint pl. hogyha van olyan a bios / uefi-ben, hogy "secure boot", akkor azt kapcsolja ki.
GGAllin: Ha beállítasz valamit, azt kijelentkezéskor törli? Ha ez a helyzet, akkor szerintem ne azt a fiókot konfiguráld, hanem hozz létre egy normál felhasználói fiókot a vendégek számára, akit nem adsz hozzá a sudo csoporthoz (vagy eltávolítod onnan, ha alapból beleteszi), így nem fog tudni semmit elfuserálni senki, csak az, aki ismeri a root jeleszót, de az meg te vagy.
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Azért nem volt ilyen egyszerű a helyzet, mert ugyan leírták notebook topikban a reset lépéseit, de nem használt semmit. Továbbra is Grub hibaüzenet, Ubuntu befészkelte magát első eszközként a boot listába és csak F12-vel voltak indíthatók HDD-ről az oprendszerek. Kizárólag a BIOS frissítés oldotta meg a dolgot, azzal helyreállt a rend.
Azért köszönöm a segítséget!

-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Közben átmentem egy laptopos topikba a problémámmal, ott már adtak választ a mikéntjére. Itt azért kérdeztem, mert hátha Linux felől megoldható, de vsz nem nagyon.
Tanulópénznek jó volt, hogy bizony 1 gépen nem keverendő a 2 telepítési mód! Tudtam, de azt hittem, hogy külső meghajtóval ki lehet trükközni, de neeem...
Köszönöm a segítséget!

-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Igen, csak hirtelen azt nem tudom ennél hogyan és nem okoz-e egyéb problémát?
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Én már korábban sem értettem, hogy mért az 1.4.11-es verziót erőlteted...? Amikor a legfrissebb a 2.5.799, ami portable, még telepíteni sem kell...+ alapból érdemes mindig a legfrissebbet használni! A legtöbb disztrót elég normál módban kiírni, de van amelyiket dd módban javasolt, illetve Win32DiskImager segítségével. A új Rufusban is lehet választani normál és dd írás között. Utóbbi általában az Arch alapú csodákhoz kell.
Pendrive tesztelése van több program is Windows alatt, ilyen pl. a H2testw és a Check Flash.(#42406) herdsman12: "Rufus-t nem ismerem, de látom ott többet lehet rontani mint az UNetbootin programmal."
Ez hogy kell érteni? Pont, hogy elég sok dolog beállítható benne, MBR vs. GPT stb., ami szintén fontos lehet. Nálam eddig egy írást sem cseszett el, se Windows, se Linux esetében. Max az Arch alapú disztrókkal kellett szórakozni. -
herdsman12
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Rufus-t nem ismerem, de látom ott többet lehet rontani mint az UNetbootin programmal.
USB tesztet keresel a neten, gondolom max a sebesség lehetne probléma, ezt akár másolással és számolással is ellenőrizheted. Kipróbálhatnád a letöltött iso-t, vagy más jó nagy méretű állományt simán felmásolni a pendrive-ra és beírod ide a méretet és időt.Van legalább 3 lehetőséged:
1. Írod az iso-t a Rufus programmal és egy hozzáértővel megkonzultálod az összes jó beállítást.
2. Kipróbálod az UNetbootin iso írást, nem kell telepíteni, letöltöd és elindítod. Itt az eredeti oldala, itt meg némi segítség.
3. Küldöm a kölcsön pendrive-ot.Nem írtál semmit az LXLE telepítésről, mire jutottál?
(Vannak spec saját segédprogrammal megáldott pendrive-ok, azokkal volt problémám nekem is.) -
herdsman12
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A lemez író programoknál lemezkép írást (iso) kell választani, a pendrive író programoknál meg nincs is mit elcseszni. A letöltött lemezképek tuti jók, pláne, hogy a legtöbbnél van ellenőrzési lehetőség.
Röviden, az a misztikus hiba kb kétféle lehet, vagy rossz módszerrel írod vagy rossz a géped.
Az viszont jó jel, hogy most működik a telepítő lemez.
Jó összeállítás az LXLE, kicsit zűrös a nyelvi beállítás. Ha nagyon nem boldogulsz vele, akkor próbáld ki a Lubuntu-t, itt nem kell piszkálni semmit, egyből helyén van a magyar nyelv. -
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ha nosztalgiázni szeretnél, itt találsz egy PC-re telepíthető emulátorba integrált alternatívát(van pendrivera írható LIVE rendszer is). Legalul a Free Downloads résznél találod a letöltő linkeket.

-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A hozzászólásomat nem sértésnek szántam, bár hangvételéből talán így tűnhet. Ezért ezúton bocsánatot kérek. Én sem vagyok mai gyerek
és én is egy 8 bites ZX Spectrum+ csodamasinával kezdtem 1987-ben(az se tegnap volt). Így nem ismeretlen számomra ez a korszak. Csupán nem értem, hogy mi olyat tud nyújtani az Amiga 1200 amit egy linux nem? Ez nem propaganda az Amiga ellen, hisz még ma is használnak jópáran, igaz modernebb 21. századi változatait. 
-
herdsman12
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nagyjából visszanézve azt látom, hogy tök bizonytalan a lemez, pendrive írás, vagy más, de az a lényeg, hogy soha nem megy a telepítés?
Ha csak ennyi lenne a probléma, akkor kapsz kölcsön egy pendrive-ot, amin Lubuntu LTS 32-bit telepítő van. Tuti, hogy működik, a napokban telepítettem.
Ha bevágod ide a géped konfigját és a szakértők nem látnak semmi kizáró okot, akkor a többit megbeszéljük priviben. -
agy73p
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Sztem rosszul vannak megírva azok a pendrive-ok. Próbáld kiírni az openSuSe-t dvd-re, onnan telepítsd. Vagy azt már próbáltad?
-
agy73p
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Fedorával és az openSuSe-val mi volt a gond?
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ez ugye most csak vicc? Egy 20 éves Amiga 1200-at hálózatba kötni egy PC-vel? Ez már csak azért sem fog működni, mert az AmigaOS(bár ha jól tudom ezekbe még valami EPROM-ban található kezdetleges OS van) nem kompatibilis egyetlen linux-szal sem. Legalább is én így tudom.
-
spammer
veterán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Néhány tanács: ne tedd offba, ha ontopik a hozzászólásod. Törekedj a tömörebb hozzászólások írására, inkább rövidebben, de csak a lényeget írd le, nincs mindenkinek ideje hosszú hozzászólásokat olvasni és kihámozni a lényeget.
Manjaro Linuxot próbáltad? Ha az sem volt jó, tégy egy próbát a Q4OS-sel mondjuk.
"Az Amiga 1200-as gépemmel szeretném össze hozni a Linux-ot."
Ez meg nem is értem.

-
spammer
veterán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Kiegészítve, illetve kicsit pontosítva a
választválaszokat előttem:A szoftver center csak egy grafikus felület a tárolókban található csomagok megjelenítésére. A csomagok a tárolókba kerülnek, csak az Ubuntu készítői csináltak egy ilyen kezdőbarát, ablakos, ikonos felületet szoftver center néven. Amikor onnan telepítesz egy szoftvert, akkor gyakorlatilag annyi történik, hogy a háttérben a csomagkezelő (apt, apt-get) a tárolókból letölti a csomagokat és telepíti.
A szoftvereket többségét nem konkrétan Ubuntura írják, mert az Ubuntu-specifikus szoftverek (illetve csomagok) kivételével szinte minden szoftver elérhető más disztróra is (maximum más verziószámmal).
A szoftverekből a csomagok "karbantartói" (avagy "csomagolók") elkészítik az adott disztró számára megfelelő csomagot és azt feltöltik a tárolókba (vagy más néven repókba).
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Szia!
A magyar nyelvi csomagok csak részlegesen települtek. Beállítások -> Nyelvi támogatás. Itt majd megjelenik egy felugró ablak, mely közli, hogy a magyar nyelvi csomagok hiányosak. Kattints a telepítés gombra. Ezután már minden magyar lesz(aminek van nyelvi csomagja).
Mivel a Zorin egy módosított ubuntu, ezért benne van az Ubuntu Software Center. És igen, ubuntura írt szoftvereket lehet rajta csak futtatni. Ezek külső forrásból, úgynevezett PPA tárolókból is beszerezhetőek, valamint letölthető deb csomagokból telepítve is(ez esetben néha a függőségeit is le kell tölteni, ha a tárolók nem tartalmazzák).
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Akkor vmi miatt nem tudott a rendszer az IDE meghajtóról bootolni. Pedig nálam is akad otthon még egy régi PC, amiben IDE Sony-NEC író van, de simán bebootol CD/ DVD-ről Linuxot és Windowst is egyaránt.
Viszont az megint érdekes, hogy USB 2.0 külső ODD-ről megy a dolog, de USB 2.0/ 3.0 pendrive-ról már nem...vannak azon a gépen furcsaságok.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Azért azt nehezen hiszem, hogy a lemeznek lenne baja. Elég nehéz távolról megmondani, miért nem indul el egy OS egy gépen...
A mini iso CD-s. 2,6GB az nem mini

De mondom, pendrive-ről nem tudsz bootoltatni? Nem az az érdekes, hogy mennyit ment eddig az az író, hanem hogy ne arról induljon. -
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Jó az úgy. Kiderült, hogy procid is PAE képes, szóval mennie kéne ennek. De a -/+R próba az továbbra is ajánlott, mert újraírható lemezekkel szívtam már oprendszer telepítésnél, akár Windows, akár Linux.
Régiókód az más, az inkább gyári DVD filmek és asztali lejátszók esetében fontosabb. -
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Azt azért hozzá kell tenni, hogy se a TDK, se a Maxell újraírható lemezei sem igazán jók, én RW-ből csak Verbatimot használok. Illetve író függő is a dolog, mert pl. egy 6-8x jelzésű lemeznél nem biztos, hogy a 2x írás lesz a legjobb. Lehet 4/ 6x írás adja a legjobb minőséget egy újabb írónál. Persze azt nem tudom, tiedé milyen sebességjelzésűek. Továbbá én mindenképpen megpróbálnám egyszer írhatóval is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A procid tudja a PAE-t. Egyébként fizikai cím kiterjesztés, amivel 32 bites proci tud 32 bites számnál nagyobb címen is memóriát elérni. (3GB felett)
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Innen szedd le, szerintem a 14.04 vagy ha nem PAE támogatós a proci, akkor 12.04 mini ISO-t. És ha CD-ről nem jó, akkor pendrive.
Kicsit rázósabb a telepítése, mint a normál grafikus telepítőnek, de alapvetően azért "kiválasztasz lehetőségeket, és tovább" jellegű. -
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Egyre érdekesebb ez a dolog nálad...
Windows alatt a Nero ki tudja jól írni, illetve én is az Imgburn programot használom az újabb Windowsok alatt is. Ennek simán működnie kéne, feltéve:
- Tud a gép DVD-ről botoolni és boot sorrend jól van beállítva? (vsz igen)
- Jól lett-e kiírva a lemez? Nem sima adat módban, hanem direkt, képfájl írása lemezre.
- Nem-e sérült a letöltött ISO fájl, illetve újraírható DVD nem-e hibás?Újraírható DVD-knél én már szívtam még a márkásabb Verbatim +/- RW-vel is, nem akart róla menni a telepítés, elakadt stb. Majd kiírtam egy jobb sima +/- R lemezre, azzal meg simán ment. Ha már sokszor volt újraírva, főleg a hitványabb termékeknél nem meglepő, ha nehezen olvassa a meghajtó. Nálam pl. a notiban lévő kis slim DVD író egy rakás sz@r... a jól megírt lemezt is nehezen olvassa, a külső 5,25" USB-s pedig hibátlanul.
A Pioneer írók, főleg a régebbiek pedig egész jók. De lehet az írási sebességet sem árt néha állítgatni, mert a régebbi meghajtók általában lassabb tempóban produkálnak jobb írásminőséget, az újabb 22x-24x csodák meg közepes, vagy akár gyorsabb írásra vannak belőve. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Én újraírhatra írok ki mindent, szokott működni.
Van egy "lemez hibaellenőrzése" pont a telepítő menüjében, azt érdemes lefuttatni, akkor legalább tudod, hogy az írás jó lett-e.
Ha nagyon nem megy optikairól, akkor tedd ki pendrive-ra. Települ arról is.Amúgy próbálj be egy Debian vagy inkább Lubuntu minimal installt. Az csak egy pár tíz Mb-os települő, elindul, és mindent hálózatról húz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nincs inkompatibilitásra okot adó HW a gépedben, maxa kiírt lemez nem stimmel. Próbáltad letölteni újra az ISO-t? Lehet az sérült meg a letöltés során.
Amúgy XP-n azt hiszem pl. az imgburn progival írtam iso-t lemezre. Amúgy már régen csináltam ilyet, a lemezt lezárni nem kell újraírható lemeznél?
-
törölt tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A villanykörte is úgy romlik el, hogy eddig világított, most meg nem.
Teszteld a lemezt is. Tapasztalatból kérem. -
xors
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Fontos hogy képként írd ki a DVD -re a .iso fájlt. (Write image)
Eszerint a leírás szerint csináltad? Mennie kell annak!
-
törölt tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Bootol újraírhatóról. A P4-es időszakom legszebb emlékei közé tartozik amikor a warez XP mellé egy darab újraírható lemezzel tettem fel 6 különböző disztrót a régi s478-as sdramos vasamra.
Egy este. 
kérdezném ezért, DVD+ vagy DVD- os újraírható lemezre szeretnék disztrót kiírni
Amit az íród támogat.A lényeg most már tényleg nem tudom eldönteni mit tegyek még?
Ha Xp-t használsz, annak oka van. Öreg gép? Akkor bizony takarítsd ki az optikai meghajtót. Vagy írd meg valakinél a telepítőt, vagy csak simán megdöglött a lemez. Vagy hibásan jött le az iso... Esetleg rossz achitektúra, de ha ezek nincsenek, akkor mennie kellene... -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Jó melót! Sokan félrenézünk ill. értünk dolgokat, ez legyen a legnagyobb probléma errefelé!
Ubuntu 14.04-ből ne az Unityst válaszd.

-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Annak minden gond nélkül mennie kell, ha kiírod mint képfájl.
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
"Rufuszt 1.4.12"
Ezt már korábban sem értettem, mert a legújabb Rufus a 2.5.799. Én ezzel és a régebbi 2.x verziókkal is írtam már ki Ubuntu, Linux Mint ISO-kat és semmi probléma nem volt egyikkel sem.
"Mi okozhatja aszt hogy nálam nem butool pendriveról egyik disztró ISO-ja sem?"
- nem jól van kiírva az ISO
- sz*r a pendrive
- nincs a boot sorrend és esetleg egyéb megfelelően beállítva a BIOS-ban
- géped nem tud USB-ről bootolni, illetve 2.0 vs. 3.0 port anomáliastb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Igazából nem tudom. De az imager olyan mint a DD, 1:1-ben kitolja az iso-t az eszközre, ahogy azt kitalálták. Ezért kell utána kézzel helyrehozni a partíciót a pendriveon.
freaghill: Win7 szívatott így nem is egy gépen, de ez független a Linuxtól. Be kellett bootolni a telepítőbe, ott nyitni egy cmd-t, majd fel kellett másolni a pendrive telepítő mappáját a meghajtóra, rátenni egy boot flaget, majd onnan bootolni a gépet és megcsinálni a telepítést. Elég szopás volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Windows alatt minden disztrót a Win32 diskimagerrel írok: [link]
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Windows alatt csinálod az USB writert is próbáld ki + az usb-t is váltosztad meg. Vagyis más usb-be dugd be, mint eddig. Egy másik pendrive-ot is próbálj meg szerezni és azzal is próbálkozz meg.
Vagy van az universal usb installer nevű program. Én azzal is szoktam penre isot írni.
Ha usb 3-ba dugtad a pent, az usb2-be dugd be. 3-ról nem boot-ol.
Boot-nál nekem az F12-őn van az a funkció, hogy változtathatok miről boot-oljon és ott a pendrive-ot kell kiválasztani. Biosban be kellene állítani, hogy usb-ről bootoljon.
Ezeket meg kellene nézni, megpróbálni.Amúgy nagyon gyanús, hogy a pendrive nem az igaz. Cseréld ki egy másikra.
Figyelj oda, mert az usb writer az egész máshogy írja ki az isot penre, mint a többi. Ha formázni szeretnéd, akkor lehet hogy csak 32 mega, vagy valami hasonló méretet enged meg, ha kiírtad rá az isot. A sajátgépnél csak ennyi jelenik meg. Én sajnos linux alatt tudtam csak visszahozni a maradék 3,5 gigát. Windows alatt nem tudtam törölni a pendrive 2 partícióját!!!!!! Figyelj oda!!! Ellenben működött a pendrive-ról a linux! Ha másik isot szeretnél felrakni a penre, akkor a writer tudja formázni a pent újra és újra ráírni az isot.
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Sajnos vannak olyan laptopok, aimk nem linux kompatibilisek. De ha megadod a laptopod típusát, megpróbálok némi információt gyűjteni ezzel kapcsolatban. Hátha találok valami megoldást.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Szerintem vannak olyan gépek, amik egyes pendrive-okat nem szeretnek. Nekem egy 32-es pendrive-om van, valami no name, németből kaptam és ha bedugom a gépbe, mikor ki van kapcsolva, majd bekapcsolom a gépet, szó szerint bios-szig jut és ott letérdel. Amint kihúzom a pendrive-ot majd restart a gépnek, egyből elindul. Lehet neked is valami hasonló lesz.
Más. Egy disztrót szerettem volna kipróbálni, még tavaly, megcsináltam a telepítőt, több féle programmal, más pendrive-okkal és képtelen volt elindulni live-ban a pendrive. Megcsináltam egy mint-et, vagy egy elementary-t egyből elindult.
Vannak ilyen dolgok sajnos.
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Szia IstvánLászló!
Én is szoktam este 22:00 után olyan mondatokat kreálni félálomban, amit nem lehet első olvasásra értelmezni.

-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
"Remélem jó amit írtam és érthetö? igaz igyekezzem tömöríteni ahogyan lehetséges egyáltalán de talán siketült?"
Ezt jól elmagyaráztad, harmadszorra sikerült megértenem miről van szó.

Ha a telepítő összeomlik, sajnos nem tudsz csinálni semmit, nem fog megjavulni. Viszont van egy 32 bites Voyager nevű XFCE remasterem, ha gondolod tehetsz azzal is egy próbát, ugyanazt tartalmazza, azaz nem egészen, mivel kiegészítettem pár hasznos aprósággel. Itt találod, ha érdekel.
-
ceia
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ugyan nem vagyok jártas a Linuxban, de pont én is keresem azt a verziót, ami nekem megfelelhetne. Eléggé megszoktam és megkedveltem az XP-t, máig azt használom (és örökké meglesz a régi játékok miatt
) de netezni és az újabb hardverekhez (8GB ram, usb3, ssd) muszáj lesz valami alternatívát találni. A napokban éppen kis erőforrásigényű Linuxokról olvasgattam, nem is néznek ki rosszul Linuxhoz képest, sőt, majdnem XP-szerűek, ami nekem nem egy hátrány. Nem tudom hogy neked megfelelnének-e, de majd itt megmondják a guruk - persze ha egyáltalán tetszik valamelyik. Peppermint OS Q4OS
A Peppermintről itt találsz screenshotokat, és a Q4OS-ről pedig itt, a distrowatchon! -
spammer
veterán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Tudja kezelni a plusz memóriát simán.
Tudsz külső HDD-re telepíteni. Telepítésnél azt a HDD-t válaszd ki, plusz figyelj rá, hogy a GRUB is a külső HDD-re települjön. -
sss
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Windowsos gépről linuxosra másolni legegyszerűbben winscp-vel tudsz. Vagy ez nem elég, akkor a korábban említett samba: link
Játékok: steam van linuxra is, egy halom játék alapból működik. Ami mégsem, ahhoz meg wine kell. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
(#40984) King Unique ft válasza tökéletes a megfelelő disztró kiválasztásához (én is ezt használom már kb 2 éve, ha nem a Jessie-n vagyok), a megosztáshoz samba kell, ahhoz nem értek, majd valaki segít, de mindenképpen utána kell olvasnod vagy keress rá itt a topikokban, nemrég volt téma éppen. ha lenne kis időm utánakeresnék, de most épp nincs
2 GB esetén jó lehet mindkét verzió, a 32 és a 64 bites is. Innen a Download links-ek közül vagy a legfelső vagy a legalsó sor, ha az XFCE-t is kipróbálnád, mondjuk annak kisebb a gépigénye, de Mintben ez is szuper!
-
spammer
veterán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
"3-rom"
Hú, ez nagyon csúnya volt.
3 vagy három, de olyan nincs, hogy 3-rom. Esetleg 3 ROM (read only memory). 
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ezeket többiektől kérdezd, ők a szakik, illetve összefoglalókat nézd meg, én csak vendég vagyok itt.

Én is sokat végigpróbálgattam, de Windows után/ mellett ami leginkább kézre áll és nincs vele sok macera, az a Linux Mint Cinnamon, illetve az egész Mint vonal.
Nekem Ubuntu nem jön be, kényelmetlen. A Debian és társai, meg már mélyvíz, expert szint. -
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nem programozok Linux alatt, belső/ külső HDD-vel foglalkozok itt a fórumon. Újabban SSD is érdekel. De ez már szerintem off itt a topikban.

-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Szia!
Szerintem mostani SSD-k megbízhatóságával nincs annyira probléma, csak jó modellt kell venni.
Amiket az SSD topik összefoglalójában ajánlanak, azok mind jók is.
Szerintem a HDD-k se olyan megbízhatóak manapság, mint régen. Ott is jó sorozat, ajánlott modelljét kell venni, mert könnyen bele lehet futni gyenge darabokba. Illetve vsz bele van kalkulálva a tervezett elavulás is, hogy nehogy már 10 évig bírja...
Ahogy mondod, biznisz. Csak, ha egy olyan fontos paraméter, mint a TRIM, nem megy 3.0-án, annak lehetnek kellemetlen következményei is...persze ezzel nem villog egyik gyártó sem, csak a szekvenciális csúcsértékeket írogatják oda büszkén. -
Penty
aktív tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Annak idején a pénzes oprendszeren belefutottam abba, hogy véletlen újraparticionáltam az egyik vinyómat. Nem írtam rá semmi, mert "időben" észrevettem, hogy mit csináltam, így nem volt probléma az adatok visszaállítása. Nem vagyok egy recovery-guru, de anno viszonylag simán visszaállítottam ezzel a GetDataBack for NTFS nevű cuccal a dolgaimat.
Hasonló módon jártam pár éve Debianon is. Ott egy külső EXT4-es HDD-t sikerült újraparticionálnom, majd pár giga adattal (oprendszer telepítéssel) részben meg is töltenem... Itt a testdisk nevű programmal futottam egy pár kört, mire sikerül – ha jól emlékszem minden elveszett adatomat – visszaállítanom. Valószínűleg mikor telepítettem rá, akkor pont azokat a részeket hagyta érintetlenül, amiken az adataim voltak, így problémamentesen vissza tudtam nyerni a dolgaimat.
Ahogy írtam, nem vagyok recovery-guru, de úgy tudom, hogy amíg nem írsz az elrontott lemezre semmi, addig egy normális recovery program ki tudja olvasni a fájljaidat a törölt lemezről, hiszen nem írta felül semmi az ott lévő adatokat. Lehet, hogy beletelik pár ősz hajszáladba, de ilyen esetekben vissza lehet állítani a dolgokat. -
Apaxp
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
-
inf3rno
nagyúr
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Először nézd meg, hogy van e adat a lemezen. Kiveszed, és belül, ahova írtál legalább egy vékony sávban világosabbnak kell lennie, mint a kívül a CD alján. Ha teleírtad, akkor lehet, hogy csak egy kis vonal sötétebb a szélén. Ha félig írtad, akkor fele-fele lehet az arány. Akár össze is hasonlíthatod egy íratlannal, hogy melyiknek világosabb vagy sötétebb az alja. Ha nincs írva, akkor tényleg nincs írva, és másik lemezt nézel. Ez 5 év után nem lenne meglepő. Ha írva van, akkor én nem tudok segíteni, mert a recovery részéhez nem értek a dolognak. Azt mondják, ha kiteszed a napra 5 percre, már attól elveszik róla az adat, úgyhogy nem csodálkoznék, ha nem bírta volna ki az 5 évet.
Ezt esetleg meg lehet próbálni, ha jó a vírusirtód. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A wine-nak csak egy grafikus konfig felülete van, ahol pár alapvető dolgot lehet beállítani, pl. az emulált Windows típusát, ez a winecfg.
A winetricks ezzel szemben egy grafikus progi, ahol kiválasztod, hogy mi legyen feltelepítve a a wine által létrehozott virtuális gépbe.Pl. egy aknakereső meg egy pasziánsz megy magától is a wine-vel, de játékoknak kell .net, visualc++, directx, stb. Ezeket felrakja.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
PlayOnLinux van integrálva ebbe is: Linux Mint 17.2 Cinnamon 64bit HU remaster
POL magyar ismertető -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A wine-t nem szokták az alap telepítés részévé tenni, viszont telepíthető bárhova. A wine könnyebb használhatóságát a winetricks telepítése segíti, ott be lehet kattintani összetevőket, amiket a wine felrak a virtuális gépre, mint pl. a directx, .net, stb.
-
Essejó
veterán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Hát kérlek a három felsorolt játék, gond, probléma és akadás mentesen fut pl Windows 7 alatt. Szó se róla vas kell alájuk, főleg a LoL esetében. És el is érkeztünk a videokártyádhoz, ez egy elég gyenge láncszem, főleg ha játékra is akarod a gépet használni. Mert pl netezére mondhatni kiváló..

Ha már mindenképp ezen a vason szeretnél játszani, akkor legalább a PC bontóban keress egy olyant ami még nem Bem apó idejéből való.
-
Apaxp
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
wine talán itt megtalálod amit keresel. Fórum is van.
-
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ha a játékokra gondolsz, a Wine honlapján kell körülnézni. Ezen kívül még a géped (főleg a videókártya) a sarkalatos pont.
-
Fenyő
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
antiX kezdőknek ha állítgatni kell nem egy leányálom, ált. legtöbb dolgot az antiX control centeren (vezérlőközpont) belül lehet állítani, ahogy a háttérképbeállítást is Desktop fül choose wallpaper alatt.
Amúgy hacsak nem nagyon gyenge a géped (P4/Athlon Xp-nél gyengébb, kevesebb mint 512 mb ram, régi 32mb vramnál kevesebb ramos vga), akkor vmi kényelmesebb/kezdőbarátabb jobb ablakkezelésű disztrót néznék. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Szia!
Jó, hogy megosztod eme gondolataidat, az amigás analógia külön tetszett! Sok sikert kívánok neked a Linuxhoz is!

üdvözlettel és tisztelettel:
uby -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Szia István László!
(#38398)-ban írtam ezt

utána meg ezt:

Ott a szmájli is mindkettő hsz végén! Félreérthettél szerintem, ez utóbbi csak annyit jelent, hogy örömmel látunk mindig, gyere máskor is!

Semmi kavarodás meg sértődés meg ártó szándék nem merült fel senkiben részedről!

Szerintem itt mindenki örül a sikerednek és örömmel segít, a visszajelzéseknek külön örülünk, mert azt látjuk, hogy van értelme a közös munkának!
▬ Egy dologra figyelj még, ha mosolygó smile van a mondat végén, akkor ott az a mondat pozitív mondanivalót hordoz, örömöt fejez ki!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Tisztelettel és üdvözlettel,
uby -
Fenyő
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
1 Gb-al inkább 32 bites disztrót javasolnék, 2Gb-ra már mehetne a 64bites is ilyen lájtos DE-ek esetében (bár antiX annyira kevés ramot eszik, hogy ott akár a 64bites is bevállalható/kipróbálható), linkek pedig tessék;
- Mint 17.2 Xfce 32bit bár még RC de Xfce esetében ez nem igazán okoz gondot, főleg, hogy a 4.12 verzió már kint van egy ideje és baromi stabil
- Manjaro Xfce 32bit
- antiX 15 32bit és 64bit
- Crunchbang++ 32bit -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
(#38345) Cyrin hsz. tartalmazza a letöltő helyeket [link], [link]
32 bites kell neked 1 GB memóval. 2 GB a határ.
Linux Mint XFCE 17.2 még nincs, csak az RC változat vagy a 17.1-es
A Manjaro XFCE(#38348) colomb2 Ez fontos infó, vissza offolom.

-
Fenyő
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
antiX, Cruncbang is jó, de ennél inkább gyengébb gépekre (ezen még egy xfce DE-s disztró is könnyedén el fog futni), meg nagyon kezdőknek lehet meggyűlhet a a baja Debian alapokkal és a fapad icewm/openboxal, amik Debian alatt ráadásul rendesen tearingelnek is, szóval kezdőnek (meg nem kezdőknek is bármilyen nem Debian alapú lájtos de-es disztrót) én erre a gépre inkább Mint 17.2 Xfce-t, esetleg Manjaro Xfce-t vagy a nemsokára kijövő Korora 22 Xfce spint ajánlanám.
-
cubix
tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Youtube-hoz még én ajánlom a vlc-t. Nálam bevált a régi gépemen(1.6Ghz 2mag, 1GB ram, 80GB HDD)
-
Cyrin
addikt
válasz
IstvánLászló
üzenetére
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Szia!
Persze, a frissítések telepítése minden esetben ajánlott, hisz ezáltal marad naspra kész a rendszer, valamint nemcsak szoftver, hanem biztonsági frissítések is települnek, úgyhogy már csak ez okból is hasznos.
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Én nem vagyok tanár, csak szabadidőmben hétvégenként szoktam unokanővérem tanítványait oktatni abban az általános iskolában ahol tanít.

-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Például az is előnyei közé tartozik, hogy nem igen van linuxra írt vírus(persze, tudom, hogy android erre az ellenpélda de az más kategória). A baj leginkább az informatikai analfabétizmusból adódik. Amit a gyerekek általános és közpiskolában elsajátítanak, az titkárnőképzés, mert a Microsoft Office a tananyag 90%-a. Nálunk is anno az őskorban így volt. Mikor én voltam 5. osztályos általános iskolában 1992-ben, akkor indították iskolákban a Világbank által támogatott számítástechnika (ma informatika) képzést és mi is leginkább Word és Excel témakörben kaptuk az okosítást(mikor megkaptam szüleimtől az első pc-met 1994-ben, azt se tudtam, mi az, hogy telepítés, meg driver). Aztán középiskolában újra ezzel etettek 4 éven keresztül. És sajnos mostanában is így megy. Akiket én tanítgatok gyerekeket, addig nem is csinálhatnak semmit amíg működőképesen össze nem raknak egy PC-t. Aztán megtanítom a telepítést(Windows+Linux Mint), és aztán rátérünk az adott OS és leggyakrabban használt szoftverei megismeréséhez. Titkárnőképzés kizárva.
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Vagy ott a Double Commander(synapticból/szoftver központból telepíthető), ami egy az egyben ugyanazt nyújtja mint a Total Commander. A PlayonLinux-szal a legergyszerűbb telepíteni a SC2-t, persze egy zárt 3D driver telepítése nem árt hozzá(no meg a directx-et se felejtsd el telepíteni).
-
Gyick
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ja nem a gép miatt szagatott, win 8 alatt nekem is simán megy..nem tudom pontosan miért
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Vannak amúgy natív commanderek Linuxra is, pl. a Gnome Commander, és akkor nem kell Wine ugyanahhoz.

-
törölt tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
"win......"nem szeretnék használni"
Oké-oké,mindenesetre egyenlőre maradj szerintem a dualbootnál,a wint bármikor száműzheted,viszont ha utólag jön képbe,hogy húú valamihez mégis kellene nekem a win mert linux alatt nincs megoldás,vagy mint kezdő ismeret híján még nem tudod megoldani akkor egyszerűbb egy restart-load win mint egy reinstall win.
-
Gyick
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Diablo 3-t régebben probáltam akkor nagyon szaggatott nekem..bár ez régen volt lehet változott azóta vmit a dolog..én úgy tudom hogy a blizz megengedi linuxon keresztüli játékot volt is erről egy kék post vmikor a blizz fórumán
-
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Hallottam olyanról, hogy korábban a Wine-os használatnál a Blizzard rendszere tévesen letiltotta a felhasználót, de azóta azt hiszem, már javították. Érdemes azért ennek is utána olvasni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Mindkét játék megy Wine-val Linux alatt is. Fel kell telepítened a Wine-t, meg érdemes hozzá a Winetricks csomagot is a konfig dolgok miatt, aztán itt megnézni, hogy miként működnek: [link]
-
IstvánLászló
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Köszönöm segítségedet. CPT.Pirk
A firefox for Linux Mint müködik full hd-ben is.
A szoftverkezelő programhoz nyújtót segítségedért.

-
IstvánLászló
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Köszönöm a segítségedet sikerült megoldani, Firefox magyar lett.

-
AtHoS
nagyúr
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Van ott kereső is. Nem segít?
-
spammer
veterán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
firefox-locale-hu csomag. Vagy innen is telepíthető szerintem: Firefox nyelvi csomagok
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ezt most kérdezed?

Amúgy alapból nem magyar a Firefox a Mintben? o.O Akkor arra is keress rá a szoftverkezelőben, lesz belőle olyan, aminek a nevében benne van a hu, az lesz a nyelvi csomagja. - szerintem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Menj be a csomagkezelőbe (szoftver központ, vagy valami hasonló neve van), és ott keresd meg a flash-t, valamilyen falshplugin néven benne lesz. Azt tedd fel, majd indítsd újra a böngészőt és menni fog.
Valamint át is kapcsolhatod a youtubeot html5 módba a youtube.com/html5 oldalon. -
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Igen, ezeket. Nézd meg őket Live módban, próbálgasd telepítés előtt. Nincs egyéb videókártya, igaz?
-
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Mivel VIA, így Xubuntu vagy Lubuntu, esetleg még könnyebb grafikus felület. A 14.04-es verzió jó lesz.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Sziasztok!
A linuxot szeretném használni de még nincsen gyakorlatom, mint a winfss-hez.
Előre is köszönöm a választ!

-
joecontra
addikt
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Rá lehet pendrive-ra telepíteni de hosszútávon nem megoldás mert a sok írás kinyírja.
Üdv,
J -
spammer
veterán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Azzal kezdtem
Lubuntu, Xubuntu , vagy a kolléga által javasolt Zorin OS (Lite verzió). Nagyjából ugyanazok, mindegyik Ubuntura épül, képek, esetleg youtube videók alapján csekkold le őket, hogy melyik szimpatikus.ISO-t pendrive-ra írd ki valamelyikkel (FAT32-re formázva): rufus, UUI, Win32 Disk Imager, UNetbootin
Majd boot sorrendet beállítasz BIOS-ban, pendrive-ról bootol, aztán kész, indul a telepítő, ott meg választhatod azt is, hogy a telepítő végezze el neked a particionálást, és akkor csak alap dolgokat kell beállítanod (lokalizáció, felhasználónév/jelszó stb., tehát csak a szokásos). Végig grafikus felület, ha nem lesz hibaüzenet, nem kell bűvészkedni semmit.

-
sphe
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ha könnyebb átállás, Windows - os kinézet fontosak, akkor a Zorin-t ajánlom, nekem megtetszett, itt ott használtam is.
-
spammer
veterán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Lubuntu vagy Xubuntu.
Youtube téma: Adobe Flash-ből egy régebbi és kevésbé erőforrás igényes érthető el Linuxra, azon belül is a Firefoxra (más friss böngészők HTML5-öt vagy PepperFlash-t használnak), tehát ezzel talán bírni fogja. Ha mégsem, akkor még mindig lehet külső médialejátszót használni (pl. mplayer, mpv, vlc, smplayer). vagy pl. a Minitube-ot, ami egy jó kis program, főleg gyengébb gépekre.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- BestBuy topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Óra topik
- Projektor topic
- Jövedelem
- Fotók, videók mobillal
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i3-8130U 12GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- Lenovo T450s notebookok - 14", i5-i7, 4-12GB RAM, eu vil.bill, számla, gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3959, 100% Akkumulátor
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS - 5120x1440 Dual QHD - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
- Alienware 17r4 olvass
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

és én is egy 8 bites ZX Spectrum+ csodamasinával kezdtem 1987-ben(az se tegnap volt). Így nem ismeretlen számomra ez a korszak. Csupán nem értem, hogy mi olyat tud nyújtani az Amiga 1200 amit egy linux nem? Ez nem propaganda az Amiga ellen, hisz még ma is használnak jópáran, igaz modernebb

) de netezni és az újabb hardverekhez (8GB ram, usb3, ssd) muszáj lesz valami alternatívát találni. A napokban éppen kis erőforrásigényű Linuxokról olvasgattam, nem is néznek ki rosszul Linuxhoz képest, sőt, majdnem XP-szerűek, ami nekem nem egy hátrány. Nem tudom hogy neked megfelelnének-e, de majd itt megmondják a guruk - persze ha egyáltalán tetszik valamelyik.
3 vagy három, de olyan nincs, hogy 3-rom. Esetleg 3 ROM (read only memory).
Nekem Ubuntu nem jön be, kényelmetlen. A Debian és társai, meg már mélyvíz, expert szint.

CPT.Pirk