-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Penty
aktív tag
Azt hiszem, a --link-dest nevű funkciót keresed az rsync-ben...
#!/bin/sh
exitcode=1
# ellenőrzi, hogy az EGYEBEK meghajtó fel van-e csatolva
if test -e '/media/penty/EGYEBEK/';then
exitcode=0
# a mappák nevének beállítása az aktuális dátummal
date=$(date "+%Y.%m.%d")
# a mentés végrehajtása
rsync -aP --exclude-from '/home/penty/.rsync_kizárási_lista' --link-dest '/media/penty/EGYEBEK/HOME_backups/.Jelenlegi' /home/penty/ /media/penty/EGYEBEK/HOME_backups/$date
ln -nfs /media/penty/EGYEBEK/HOME_backups/$date /media/penty/EGYEBEK/HOME_backups/.Jelenlegi
fi
exit $exitcodeÉn – többek között – a HOME könyvtáramról szoktam a fenti scripttel rendszeresen mentést készíteni egy külső meghatóra. Ezt a scriptet beraktam cron-ba és minden hétvégén egy megadott időben lefut. Az EGYEBEK nevű külső meghajtómon lévő HOME_backups nevű mappában minden héten létrehoz az aktuális dátummal ellátott mappát, amibe aztán a mentéseket rakja. Nem menti le minden alakalommal az összes cuccot a HOME-ból, csak azt, ami változott az utolsó mentés óta. Ennek a módszernek az az előnye, hogy helytakarékos, és mivel dátumosak a mappák, visszakereshetőek a dolgok. Ha netalán véletlen törlök valami, amit nem kellett volna, akkor csak megnyitom az egyik korábbi dátummal jelzett mappát és visszamásolom belőle a kitörölt cuccost.
-
gvandor
csendes tag
-
kkdesign
senior tag
Nekem tippemre MBR-es mert az MBR-t javítom liloval ha elszúrom a dolgokat
Nekem is ez a felosztás van a laptopomban.
De arra próbálok rájönni, hogy miben akad el az enyém, amiben a tiétek nem.(#41580) xors neked hova van téve a grub? látom ssd Windows hdd linux, de hova tetted a grubot rajta? és a BIOS ban nektek is a cd dvd-t írja ki a dokkolt hdd neve helyett?
(#41581) T_chris köszi az infókat, mixelve neked szánt részek is vannak feljebb
Nekem uefi nincsen még rajta illetve nem tudok róla hogy lenne és szerintem nincs is.
amikor ti elindítjátok a gépet, Grub fogad ugye? Xors főleg Tőled kérdezem, hogy te simán az sda-ra a windowshoz tetted a grubot először, vagy neked bootol a gép a hddről is ami dokkolóban van? Minden nehézség nélkül mentek a dolgok, vagy szenvedtél hogy ez így működjön?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha úgy telepíted az adott disztrót hogy ne rakja fel a saját grubját, akkor igen, csak ki kell adnod a meglévő disztród alatt a sudo update-grub parancsot. Chakrát addig ne rakj fel most, amíg be nem fejezik a repó migrálást a KDE5 miatt, addig ugyanis nincs telepíthető csomag. A végén vannak a dolognak, bármikor elkészülhet.
-
lev258
veterán
Előfordul, hogy a Windows hibás partíciós táblát csinál, erre a Linux rendszerek úgy reagálnak, hogy nem látnak partíciókat. Alakítsd ki a Linux telepítő alól, csak figyelj oda, a másik lemezhez ne nyúlj.
inf3rno: Ahogy már jelezték, van ami megy natívan, van, ami Wine-nal működhet és van, aminek van alternatívája. Az ismerkedés úgy kezdődik, hogy megtapasztalod, mit tud neked nyújtani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged