-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
veterán
válasz
lev258 #39893 üzenetére
De van, akár 128 elsődlegest hozhatsz létre rajta. De egy 80-250GB-os munkaállomáson mire nem elég az a 4 elsődleges partíció? Még akár egy 300-500 GB-os esetében is elég lehet.
És igen Linux ügyben tényleg nem vagyok hozzáértőnek nevezhető, de az elmúlt 6 évben heti rendszerességgel számtalan Windowst telepítettem, köztük jó néhány UEFI-st is. -
Essejó
veterán
válasz
Lathronos #39890 üzenetére
UEFI-re nem is fogsz Linuxot telepíteni, hiszen az az új Bios neve. UEFI módban GPT-re telepíthetsz, vagy Legacy módra váltasz, törlöd a GPT partíciót és MBR-t hozol létre. Ha a rendszer számára nem egy 3 TB-s lemezt használsz, akkor nincs sok értelme a GPT-nek. MBR partíció esetében ugyanis csak 2,2 TB-t látsz (MBR felső határa) Viszont egy 300-500 GB-os lemez esetén pláne Dual bootban csak szívás. Mi több csak 64 bites oprencer esetén működik.
Az a 350 MB az a rendszer ( már ha a windowst annak tekintjük)
számára fenntartott partíció, miért lenne GPT? Bár csak érdekességképp említem meg, hogy egy UEFI/GPT Windows telepítő készlet számára létrehozott Pendrivet pl FAT32-re kell formázni.
-
Essejó
veterán
Én sem értek hozzá és lehet valamit nagyon benézek, de: 4 windows partíció van C, D, E, F valamint egy Boot/Efi, két Ext4 és egy Swap.
A két piros az Ext4 ergo mehet rá a Mageia. Viszont a Zöld Swap és a Boot/EFI-re garantáltan nem telepíthetsz, és az E-re is csak ha átparticionálod Ext4-re. Szerintem.
Ráadásul a 350MB az tuti nem a C meghajtó, hanem a Windows csinálja a Rendszernek fenntartott eredetileg betűjel nélküli terület. 350MB az a W8 kb. A W7 100MB a W10 meg tán 500MB-ot foglal le.
Szóval mielőtt beletörölsz, szépen méret alapján azonosítsd őket. Így lehet tényleg 3 Win partíciód, de számold szépen bele a rendszernek fenntartottat is, az a negyedik. -
Essejó
veterán
válasz
deadmaau5 #39789 üzenetére
Első körben visszavinném oda ahol vette, hogy ugyan indítsák már el ők ha van rajta oprendszer, mert ugye ha kéz alatt vette akkor is jár rá pár nap gari, ha meg boltban és előtelepített akkor több is. A Win 8 is egy érdekes kérdés, ha boltból van és előtelepített, akkor ugye van rajta COA matrica?
Milyen Win7-et próbáltál? Ha a telepítő nem ilyen akkor nem tudod UEFI/GPT párosra feltolni:
-
Essejó
veterán
válasz
IstvánLászló #39484 üzenetére
Hát kérlek a három felsorolt játék, gond, probléma és akadás mentesen fut pl Windows 7 alatt. Szó se róla vas kell alájuk, főleg a LoL esetében. És el is érkeztünk a videokártyádhoz, ez egy elég gyenge láncszem, főleg ha játékra is akarod a gépet használni. Mert pl netezére mondhatni kiváló..
Ha már mindenképp ezen a vason szeretnél játszani, akkor legalább a PC bontóban keress egy olyant ami még nem Bem apó idejéből való. -
Essejó
veterán
válasz
F.B.I. #39450 üzenetére
Szia!
Asszony és a gyerek ugyanezt a gépet használja? Mert akkor Biszexualizálnod kell
Mint én a laptopom.
Nekem a W7 mellé ment fel egy LinuxMint 17.2 és korrektül teszi a dolgát.
Ha nem félsz olvasgatni egy picit, akkor ITT egy korrekt leírás a Windowsról áttérőknek, én is ezt olvasgattam a telepítés előtt. Bár a leírásban WinXp-ről van szó, de a W7 is simán ment ugyanúgy, gondolom a 8.1 is menne bár azzal szinte semmi tapasztalatom én egy hét után Downgradeltem W7-re vissza.
Részemről ezt raktam a W7 mellé: linuxmint-17.2-cinnamon-64bit. Kinézetre majd mint a Win és amiket felsoroltál arra szerintem már a telepítése után egyből alkalmas. Mindenféle Terminálban végzett bűvészkedés nélkül. A sebességre sem lehet panaszom, pedig én egy Lenovo T61-re raktam 2GB ddr2 ram mellé.
SSD ügyben nekem sincs tapasztalatom... -
Essejó
veterán
válasz
Arpee78 #39439 üzenetére
Szia!
Kicsit Ádám és Évánál kezdem.
Én a héten raktam össze egy szintén Dual bootost csak w7-el, igaz előtte egy Voyager volt önmagában a gépen. a gparteddel töröltem a particiókat, viszont a Windows telepítő lemezig el sem jutottam , mert a grub reklamált, hogy nincs rendszer a gépen és nem volt hajlandó a bootot a dvd meghajtónak átadni. gparted vissza és létrehoztam a teljes lemezen egy ntfs particiót. Így már elindult a Win telepítő, az első mozdulattal töröltem a particiót és létrehozattam vele saját magának egy 120GB-ost, erre települt a W7 a maradék 200GB particionálatlan maradt. Majd következett a LinuxMint. Egyből látta a W7-et és felajánlotta a mellé telepítést. Megkapta a teljes maradék területet és szó nélkül települt. Mindezt egy öregecske Lenovó T61-en adtam elő.A te eseted annyiban más, hogy nagy valószínűséggel UEFI BIOS-os lapod van, az használ ugyanis GPT particiót. A GPT particiónak több előnye is van a a régi MBR típusúval szemben. Míg az utóbbi csak 4 elsődleges partíciót kezel addig az előbbi akár 128-at is, ráadásul ott a 2,2TB határ ami az GPT partició esetében nem áll fenn míg az MBR esetében igen.
Viszont a 120GB-os SSD-d esetében olyan sok érv nem szól aGPT partíció mellett,sőt még az is ellene szól, hogy a hagyományos Windows telepítőkészlettel nem lehet rá Windowst telepíteni, hanem kimondottan az UEFI -re készített telepítő készlet kell. Én a helyedben rákeresnék a Biosban a Legacy módra és engedélyezném azt. Aztán törölném a GPT partíciót és úgy kezdenék bele a telepítésbe. Ha még is ragaszkodsz a GPT-hez, akkor itt van egy elég jó leírás a GPT-re telepítendő 64bites windows 8.1-ről meg némi UEFI gyorstalpaló is.
Az, hogy a Linux mit szól a GPT partícióhoz, megmondom őszintén, hogy fogalmam sincs.
Bocs nincs kedvem átfogalmazni inkább kihúztam. Szóval a GPT-nek nincs köze a telepítő készlethez, hanem az UEFI-nek van, Ergo a Picipuhától letöltött MSDN Original nagy valószínűséggel nem megy fel egy UEFI-s gépre. Kimondottan az UEFI telepítésre felkészített telepítő készlet kell hozzá. Viszont az UEFI-re felkészített az simán telepíthető nem UEFI-s gépekre is. -
Essejó
veterán
Azért így sem gömbölyű minden. Amikor install közben beállítottam a billentyűzetet, akkor 101 gombos Magyart választottam. Ami nem is volt gond addig míg kiderült csak a NumLock-al van 0-m. Ugyanis a 0 helyén a hosszú Í volt. Aztán megváltoztattam a 101 gombost simán Magyarra és helyükre kerültek a számok az összes ékezetes betű is. Legalábbis azt hittem, de kiderült eltűnt a hosszú Í.
Hogy ez miért is gond? Mert amikor beírtam a Root pw-t akkor nyomtam egy 0-t is amiről nem tudtam, hogy tulajdonképpen hosszú Í és így a kiosztás megváltoztatásakor a hosszú í eltűnt.
Az, hogy most itt írtam egy csomó hosszú í-t az ne tévesszen meg senkit, perpill a Noti rá van kötve az asztali gépre és annak a klavijával írok.
A noti egy Lenovo T61 angol billl kiosztással, ergo a bal shift hosszú.
Szóval milyen Magyar kiosztást válasszak hogy a számok és az ékezetes betűk meglegyenek. Vagy hogyan lehet Root pw változtatni? Mert jelen állás szerint csak külső klaviatúrával tudom beírni a Root pw-t.agy próbálgassam végig egyenként a kiosztásokat, hogy hátha az egyik passzol?
-
Essejó
veterán
Sziasztok!
Hogy tudom beállítani, hogy az Linux Mintben ne a Totem hanem mondjuk a VLC legyen az alapértelmezett videó lejátszó?
Illetve más: Alighanem nem jó billentyűzetet választottam install közben és most nincs 0 (nulla) a klavin, ez hogy orvosolható?
-
Essejó
veterán
válasz
dokee78 #39312 üzenetére
“Az UEFI legfontosabb előnyei a BIOS-szal szemben:
• Hordozhatóság. Míg a BIOS az x64-es gépeken is csak x86 módban fut és más architektúrákat nem támogat, addig az UEFI az x86, x64, Itanium, ARM processzorokon is natív módon fut.
• Az új eszközök támogatása. Az UEFI 2,2 TB-nál nagyobb meghajtók, akár 128 elsődleges merevlemez partíció és több mint 17,2 milliárd GB méretű memória kezelését is támogatja.
• Gyorsaság. Az UEFI gyorsabb rendszerindítást és hibernálásból való visszatérést tesz lehetővé.
• Modularitás. A moduláris felépítésből adódóan az UEFI egyes részeinek frissítésekor nem szükséges a teljes tartalmat lecserélni.
• Fokozott biztonság. Az UEFI fokozottan védi a számítógépet a rosszindulatú kódok ellen azáltal, hogy a rendszerindítás folyamatát felügyeli és csak megbízható kód indulását engedélyezi. Ezzel a technológiával kiküszöböli a bootkit és a rootkit típusú támadásokat.”
-
Essejó
veterán
-
Essejó
veterán
válasz
ubyegon2 #39201 üzenetére
Bírom én az iróniát, max nem mindig szeretem.
Egy szóval nem mondtam, hogy nem próbáltam megkeresni:Itt is igazad van, de legyen egy pici mentségem, hogy a majd 30 évnyi Windows használat elkényelmesített és eszembe nem jutott, hogy a Linux distrók alatt különbségek vannak. Ráadásul a Topik címe teljesen passzol rám.
De hogy a kérdésedre válaszoljak:
Pontosabban ezt telepítettem: Voyager 14.04.04 64bit HU 2015 március.isoViszont lehet, főleg a kíváncsiságom miatt, hogy erre is ránézek: Linux Mint 17.2 Cinnamon 64bit HU 2015 augusztus remaster
Szóval tényleg van distro mondhatni dögivel, és gondolom majd mindnél más lenne a megoldás a gondomra.Viszont ezt a Samba dolgot nem értem.Azon kevés dolog közt, amit eddig a Linuxal kapcsolatban olvastam, az szűrődött le bennem, hogy a Samba konfigurálása a Windowsos megosztásokhoz kell. Non az én Linksys NAS-om-on alapból valamilyen cél Linux szoftver fut. Akkor meg, hogy jön ide a Samba?
A Windows felé nincs gondom a felcsatolással, mint hálózati meghajtó. A cél az lenne, hogy a Linux is valami hasonló módon lássa.
Más! Jó néhány topik társnál láttam, hogy gondjaik vannak a Pendriveval való bootolással, mert, hogy a gépük nem támogatja. Nekik egy kis olvasni való, a konkrét megoldásról.
-
Essejó
veterán
válasz
Essejó #39111 üzenetére
Úgy tűnik, hogy senki nem vágja a kérdésemre a választ, de akkor hol kérdezzem meg, ha nem itt?
Egyébként elvileg találtam egy Linket
De ezzel együtt sem lett világos a téma. Most nem azért de win alatt szerver: storage, megosztott könyvtár: public disk 1 Ezt beírva: \\storage\public disk 1 és felcsatolta a nast.
Azt sem vágom a fenti linknél, hogy miért kell neki IP-t megadnom? A router DHCP dinamikus IP-t oszt, persze beírhatom a 192.168.1.237 -et, de ha a router egyszer meggondolja magát, elég ha a 237 helyett 238-at ad és máris borul a mutatvány. Nem lenne reálisabb ha a MAC száma alapján azonosítaná a hálózaton?Ha valakinek még is világos akkor segítsen már, hogy mit és hova írjak itt?:
//kiszolgalo_IP_cime/megosztas /helyi/csatolas/elerese smbfs _netdev,credentials=/autentikacios/file/elerese 0 0 -
Essejó
veterán
Sziasztok egy kérdés. Amit lehet már feltett valaki, de bocsi, hogy nem olvasok végig hirtelen 39K választ.
Szóval van egy Linksys Nasom, azt Linux alatt hogy tudom mint hálózati meghajtót megtalálni (felcsatolni?)?
Lehetőleg szájbarágósan.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Napelem
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Autós topik
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Autós kamerák
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest