-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyick
őstag
letöltöttem az amd oldalárol azt sudo ./fájlneve --force
zavart hogy megyi a venti állandóan meg a monitor képe se volt vmi szép gondoltam az a baja hogy nincs vga driver csak ilyen alap..most ha letörlöm a boot particiót akkor a windows se fog elindulni ugye?kell majd egy fix mbr-t csinálni ha jol sejtem..Vagy hogy lehet reinstalálni a fedorat máshogy?
Meg azt tudom hogy ha most letörlöm a linux particiokat és egyből felrakom a fedorat ujból akkor a windows 8 bele kerül a választható oprendszerek közé?(erre légyszi válaszoljatok)
-
Gyick
őstag
Sikerült kinyirnom a fedorát 1 nap alatt
Fel akartam rakni az ati catalytet azóta nem indul el
hogy kell uninstalláln hogy ne maradjon nyomai?windows 8 mellé raktam fel egy külön particióra,probálok most vmi másikat -
Gyick
őstag
válasz
joecontra #27094 üzenetére
Na ez is sikerült közben,tegnap volt egy gikszer hogy kiirta hogy frissiti magát a rendszer inditsam újra,újrainditottam és lefagyott 55%-nál ettől kergülhetett meg?csináltam ezt yum complete transaciont és vmi 148 csomagot letörölt azóta jó
Amúgy diablo 3-at szeretném megprobálni vhogy elinditani majd rajt mert akkor hanyagolni tudnám a windowst
-
Gyick
őstag
válasz
rybank #27092 üzenetére
Ezt sikerült közben megoldanom csináltam egy olyat hogy yum complete transaction azóta jó
A gép indulásánál ahol választani kell az oprenszerek közt megjelent egy ujabb fedora.az micsoda?van egy 3,11..meg megjelent egy 3,14...ha arra megyek rá nem indul el csak villog a monitor..
Amúgy reggel óta küzdők azzal hogy a wine-t feltegyem/kiprobáljam de nem igazán jön össze
-
Gyick
őstag
Hi!
Az miért van Fedorában ha akármit akarok telepiteni a szoftverekből mindenre azt irja hogy sorry it didnt work
-
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, szeretnék vip/pid-et változtatni egy usb wifi sticken.
Neten van pár leírás erről (alapvetően tv-hez kell, hogy gyáriként ismerje fel az azonos chipsetes sticket), de más fajtához van (nekem nem samu, hanem lg tv-m van, ehhez egy bcm4323-as belsővel rendelkező stick kell).
Vmwarebe telepítettem a legfrissebb ubuntu 64bites verzióját.
Lsusb-vel ki is írja az eszközt, Bus 001 Device 002: ID 0a5c:bd13 Broadcom Corp. BCM4323 802.11abgn Wireless Adapter
Az iwpriv parancs kiadása után ezt kapom:
# iwpriv ra0 208=043E
ra0 no private ioctls.Mi lehet a probléma?
Wifi stick adatai:
# sudo lsusb -D /dev/bus/usb/001/002
Device: ID 0a5c:bd13 Broadcom Corp. BCM4323 802.11abgn Wireless Adapter
Device Descriptor:
bLength 18
bDescriptorType 1
bcdUSB 2.00
bDeviceClass 255 Vendor Specific Class
bDeviceSubClass 0
bDeviceProtocol 0
bMaxPacketSize0 64
idVendor 0x0a5c Broadcom Corp.
idProduct 0xbd13 BCM4323 802.11abgn Wireless Adapter
bcdDevice 0.01
iManufacturer 1 (error)
iProduct 2 (error)
iSerial 3 (error)
bNumConfigurations 1
Configuration Descriptor:
bLength 9
bDescriptorType 2
wTotalLength 39
bNumInterfaces 1
bConfigurationValue 1
iConfiguration 0
bmAttributes 0xa0
(Bus Powered)
Remote Wakeup
MaxPower 200mA
Interface Descriptor:
bLength 9
bDescriptorType 4
bInterfaceNumber 0
bAlternateSetting 0
bNumEndpoints 3
bInterfaceClass 255 Vendor Specific Class
bInterfaceSubClass 2
bInterfaceProtocol 255
iInterface 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x81 EP 1 IN
bmAttributes 3
Transfer Type Interrupt
Synch Type None
Usage Type Data
wMaxPacketSize 0x0010 1x 16 bytes
bInterval 4
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x82 EP 2 IN
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
wMaxPacketSize 0x0200 1x 512 bytes
bInterval 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x03 EP 3 OUT
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
wMaxPacketSize 0x0200 1x 512 bytes
bInterval 1
Device Qualifier (for other device speed):
bLength 10
bDescriptorType 6
bcdUSB 1.10
bDeviceClass 255 Vendor Specific Class
bDeviceSubClass 0
bDeviceProtocol 0
bMaxPacketSize0 64
bNumConfigurations 1
Device Status: 0x0000
(Bus Powered) -
_Dumber_
őstag
válasz
olivera88 #27084 üzenetére
Suse-ra vigyázz . Alapbeálltásban nem az MBR-be akar telepteni grub-ot, hanem a / partcióra.
(Alig lehet lekaparni..) (én is megszívtam a 12.3-mal)Eddig hogy bootolt be?. Mert akkor állítsd vissza úgy ahogy eddig jó volt... Bootolj be, majd :
sudo grub-install /dev/sda
sudo update-grubProbléma az lesz, hogy vsz a root partciódon ott fog fityegni az előző grub, .. (tehát 2 egymás utáni grub-od lesz)
Azt megnézted, hogy hol van a boot flag?
-
teleahocipöm
senior tag
Hogy tudnám megállapítani, hogy valóban HW hibás a gépem? Tegnap csatoltam a DVD-RAM-ot és most megint sehol. A Lemezkezelőben a "Tartalom : UDF - Nincs csatolva", de a "További műveletek" - "Csatolási beállítások szerkesztése" -ben a beálítások ott vannak, ahol tegnap hagytam, megnéztem terminálban az "lsblk -f" -vel és valóban nincs csatolva.
-
_Dumber_
őstag
válasz
olivera88 #27080 üzenetére
Ha a grub nem jön be akkor:
- Vagy fel sem lett teleptve
- Vagy nem a MBR-be és most nem éri el.
- Vagy a grub ugyan elindul de a konfig fileok olyan helyen vannak aminek megváltozott a jelölése (magyarán a /boot rossz helyre csatolódik).Megoldást előttem lerták:.. grub ujrateleptés live mediaról.
-
olivera88
veterán
Tegnap miután kiszedtem a LMDE telepitö lemezét azóta
nem hajlandó a Win bebootolni a HDD röl, ezt
írja ki. Reboot and select proper boot device
or insert boot media. A HDD van béallitva
elsönek, arról kellene h bootoljon de nem. Mi történhetett? -
teleahocipöm
senior tag
válasz
teleahocipöm #27077 üzenetére
Végre működik, a dvd-ram
-
teleahocipöm
senior tag
Megnéztem az /etc/fstab -ot, ez van benne:
/dev/disk/by-id/ata-XL=DT-ST0DVDRA__WSQ-X10N0_0_0_0_0_0_0_0__03E5MQ0401_0_0_0_0 /cdrom auto nosuid,nodev,nofail,noauto,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-label/LinuxUDF /mnt/LinuxUDF auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show,noauto 0 0és ez a fájlom van:
/dev/disk/by-id/ata-HL-DT-ST_DVDRAM_GSA-4167B_49B8EB84B899Azon gondolkodom, hogy az fstab fenti első sorát ez utóbbira átírom.
-
fradi81
veterán
válasz
teleahocipöm #27074 üzenetére
user error és/vagy hardver hiba, magától nem tűnnek el a programok, se a meghajtók.
-
-
teleahocipöm
senior tag
Létezik még olyan, hogy Mount Manager? Ahol írnak róla nincs link hivatkozás, Synapticban nincs, terminálból telepítve, ezt kapom a végén: "E: Ez a csomag nem található: mountmanager" Valószínűleg ez a -nem terminálos progi- megkönnyíteni az időnkén eltünő csatolási pontok visszaállítását. Mára eltünt a DVD-RAM csatolási pontja.
Attól tartok nem nekem való a linux, kezdek belefáradni
Tegnapra a gparted tünt el, azt kellett újratelepítenem. -
Fritz Teufel
addikt
válasz
olivera88 #27066 üzenetére
Nekik van az egyik legjobb: YaST Software Management
Van fapados is (parancssoros): Zypper néven.A YaST-ot körültekintéssel használd, mert egy pillanat alatt össze lehet vele bortani a rendszert. Nagyon mélyen bele tudsz nyúlni grafikai felülettel, jobban mint a többi disztrón, de tudnod kell, hogy mit teszel.
Most nézem, hogy megelőztek...
Egyébként az openSUSE nagyon kis faja disztró. Legalább is nekem tetszett.
-
Apollyon
Korrektor
Alapjáraton a DE-knek tartalmazniuk kellene ezt a feature-t. KDE-re már nem emlékszem de ott biztos van, xfce-en is van, MATE-en is van. Utóbbin pl úgy lehet beállítani hogy a szükséges helyre beleteszel egy mappát amiben több kép van, és azt váltogatja megadott időközönként.
-
olivera88
veterán
Nincs olyen szoftverkozpont Susen mint LMDE-n ? Nem talalom.
-
Gyick
őstag
a fedorat fel lehet tenni a windows alá úgy mint az ubuntu-t?mintha csak egy prog lenne a winfoson belül úgy értem
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
Használja valaki a Variety nevű wallpaper changer alkalmazást? Tapasztaltátok esetleg, hogy váltások közben teljesen kifagyasztja a rendszert? Esetleg valakinek van ötlete másik, hasonló automata háttér cserélő alkalmazáshoz?
Köszi!
-
Gyick
őstag
Üdv!
Felraktam vmware-re egy red hat linuxot(6,5) windows 8.1 alá..az a kérdésem hogy a többi windows particiot azt miért nem látom?a dev mappában kellene lennie vmi hda1 ilyesminek nem?nem mountolta a vinyó többi részét?.
-
válasz
olivera88 #27050 üzenetére
Ha leformáztad, akkor ne használd tovább azt a vinyót, mert amíg nem íródik rá adat arra a helyre, addig vissza lehet állítani az adatokat jó eséllyel! Linux alatt még nem használtam ilyet ,de ezt használják sokan. Próbáld ki.
Kapitány megelőzött, a get data back az tényleg jó, de most nem tudom, van- e Win- ed fenn vagy csak Linux disztrók.
Amúgy nem jöhetne be az a kép egyből LMDE- n, csak, ha már választottál a telepítési opciók közül. vagy már én keverem a MINT verzióval
-
olivera88
veterán
-
válasz
CPT.Pirk #27036 üzenetére
Köszi, olvastam. SSHD nem rossz megoldás, pont akkor olvastam itt róla, mikor már megvolt a WD Black- em. Most így veszek majd SSD- t egyszer, addig a Black tökéletes.
Nem annyira vészes ám az LMDE, nekem a MINT 17 mellett fenn van. Figyelni kell, milyen repokat használ, az igaz. Mamájához képest problémamentes.
(#27040) N0zer0
Akkor régebbi infót olvastam a Win- ről. Egyébként nem árt, ha kiterjesztett partíciót használsz, mert a 4. utám már gondban lehetsz, ha ki akarsz próbálni egy új disztrót.(#27044) olivera88
A telepítéskor más opciót választottál a partícionáláshoz. Ez az opció amúgy is felejtős, a kézit használd.(#27048) CPT.Pirk
Most visszatértem azokhoz, mert a Jessy repokkal ütközést írt a szoftverfrissítő, Jessyt a Wheezy 7.5- el próbálgatom mostanában MATE- val, de most már megvárom a J. stabil változatot. -
Lathronos
őstag
válasz
woodworm #27045 üzenetére
Igen, csak épp ha nfo-t akarsz készíteni, csak terminálból tudod megtenni, GUI-ban ilyen opció nincs. Mindössze a média adatokat tudod megjeleníteni azt hello, se mentés, se exportálás. Szó sincs semmiféle vezérlésről, a GUI csak úgy van, de semmit nem tudsz vele kezdeni mert csak help menüpont van és fájl vagy könytár megnyitása. De mindegy, használom WINE alól.
-
olivera88
veterán
Érdekes, amit most kiírtam LMDE-t DVD re az nem ugyanaz lett mint amit USB-re írtam ki 1 hónapja. Más a telepítő, hogy lehetséges ez? Ez se nincs a mostaninál.
-
Lathronos
őstag
Sziasztok!
Egy probléma megoldásában szeretném a segítségeteket kérni. Nevezetesen van egy Mediainfo nevű alkalmazás, ami audio/video fájljaink adatait listázza ki. Állítólag ezt lehet exportálni HTML és egyéb formátumokba, csak azt nem tudom, hogyan. Tudna valaki segíteni vagy alternatívát ajánlani ami összegzi és exportálja html vagy bármilyen fajta szövegállományba a média adatokat? Segítségeteket előre is köszönöm.
-
N0zer0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #27034 üzenetére
Ez igaz, linuxnál a boot sem nagy idő (főleg, mióta a legtöbb disztró váltott systemd-re), de hibernációnál van egy olyan plusz kényelmi szempont, hogy még a programokat sem kell előszedegetni, meg az elindulásukat kivárni, hanem ott lehet folytatni, ahol az ember fia abbahagyta.
Egyébként én sem hibernáltatom a gépet, pont ezért, mert a boot is kellően gyors. Windowsnál egy ideig hibernáltam, de leszoktam róla.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
olivera88 #27035 üzenetére
Amíg van hova, felrakhatsz másik disztrót is. Ellenben döntsd el, hogy melyik disztró grubját szeretnéd használni, mert így mindig az utolsóé lesz fent. (telepítéskor nemet kell nyomni a grub felrakásra, a normál disztródnál meg kiadni a sudo update-grub parancsot)
Amúgy az lmde nem feltétlen kezdőnek való.ubyegon2: megvan!
-
olivera88
veterán
Na felraktam a Suset. Fel birok rakni még egy 3 ik rendszert is? Az LMDE t akarom felrakni még.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Passz, asztali gépen 35-40 másodperc egy bootolás, a lassabb laptopomon is csak 1 perc körül van a boot Chakrával. Szóval emiatt lecsípni több gigát swapnak számomra felesleges. (persze Inkscape esetén szükséges, de az ilyesmi ritka)
-
Nowhereman
őstag
Meg az, hogy asztali gép is van a ezen a világon. Meg olyan lakótárs, aki helyből képes lkapcsolni egy felfüggesztett/hibernált gépet. Különen az a néhány GB a swapra ritkán számít tételnek (ha meg igen, akkor meg valószínűleg a RAM mennyisége sem közelíti a kihasználhatatlanul sok fogalmát.
-
olivera88
veterán
Kispix és CPTPirk köszi a választ. Elsödleges v kiterjesztett kell h legyen a particio tipusa?
-
kispx
addikt
válasz
olivera88 #27024 üzenetére
swap:
Általában a memória méretével megegyező szoktak lefoglalni. Ha hibernálni is akarsz, akkor a rendszermemória kétszerese. Nagy méretű memóriánál nem szokás sok partíciót lefoglalni, mivel a user hamarabb fogja a reset gombot benyomni, minthogy egy 8 GB-os swap beteljen. Szerk.: 4 GB-os memória esetén ha hibernálni akarsz, akkor szerintem 5-6 GB legyen a swap (4 a hibernáláshoz, 1-2 a lapozáshoz); Mint mondtam, hamarabb fogad a rest gombot benyomni, mint hogy beteljen a swap.Nálam a rendszerpartíció 20 GB volt és bőven elfértem rajta. De ha adatokat is szeretnél tárolni rajta, akkor növeld meg a méretét. (nyilván az adatoknak szánt helynek a méretével.)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
olivera88 #27024 üzenetére
Minden disztró alatt kézi particionálást érdemes választani, ha nem akarsz meglepődni.
10G fölött legyen a rendszer, ha hosszabb távra tervezel vele és mindenféle progit is felraksz. Ha van hely, nyugodtan lehet több is, fájlrendszernek meg Ext4.
Swap nem feltétlen kell, ha a 4GB ramos gépedről van szó. Nekem is ennyi van, de még semmilyen disztróval nem fordult elő, hogy kifutottam volna a ram területből, addig meg úgy sem nyúl a swaphoz, mert minek. Persze nyugodtan csinálhatsz, 1-2GB bőven elég. Magyarított telepítőben a swap fájlrendszerét valszeg. "cserehely" néven fogod találni, nem swapként. -
olivera88
veterán
A Suse Linuxnál h kell megoldani j Win mellé települjön. Itt nincs olyan opcio mint az lmde nél
-
joecontra
addikt
válasz
800.henrik #27015 üzenetére
Igen, fennakadt azon hogy a /dev/sda1 már csatolva van ezért nem is ment tovább a többivel.
Értelemszerűen ebből következik, hogy a GRUB-ot sem tudtad frissíteni.De látom, végül megoldottad. Ez a lényeg.
Üdv,
J -
válasz
800.henrik #27017 üzenetére
-
800.henrik
senior tag
válasz
800.henrik #27017 üzenetére
Megcsináltam, elindult
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=1 seek=32
sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda
sudo update-grub
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
800.henrik #27015 üzenetére
Ezt már olvastad? [http://itcafe.hu/cikk/gyakori_linux_problemak_es_megoldasuk/grub_parancssor.html] - Grub2-es résztől.
-
válasz
800.henrik #27012 üzenetére
Előre szóltunk, hogy nem lesz jó az sda1 akkor, ha másik disztrót is telepítesz!
(#27013) joecontra
Nem így kell chroot-olni.
Kezdőként azt se tudom az mi fán terem.Gyanítom, hogy 800.henriket is beviszed az erdőbe ezzel.
-
joecontra
addikt
válasz
800.henrik #27012 üzenetére
Nem így kell chroot-olni.
Én így szoktam:
chroot
sudo mount /dev/sda1 /mnt && sudo mount --bind /dev /mnt/dev && sudo mount --bind /dev/pts /mnt/dev/pts && sudo mount --bind /proc /mnt/proc && sudo mount --bind /sys /mnt/sys && sudo chroot /mntGRUB telepítés
grub-install /dev/sda && update-grubTermészetesen Live médium alól.
Üdv,
J -
-
válasz
800.henrik #27009 üzenetére
-
800.henrik
senior tag
Hogyan lehet Ubuntu 14.04-hez telepíteni a Grub-ot?
-
llaszlo
veterán
Van egy feltehetően superblock hibás vinyóm, több parancs kimeneténél írta ezt. ext4 fájlrendszer van rajta. Ami a fontosabb lenne az a logikai partíció, azon vannak az adatok.
A mentés a hibás partícióról már kész van.
Milyen parancsokkal lehetne helyrehozni?
Milyen kimeneteket másoljak ide? -
válasz
CPT.Pirk #26998 üzenetére
Lehet, hogy semmi, de ha működik...
(#27004) olivera88
Teljes formázás kell ilyenkor a pendrive- nak, nekem is szokott ilyet csinálni. Fat32 is elég, ha sikerül, akkor a win32diskimager a legtutibb disztrók írására Win alól.(#27005) mzx
Köszi, Pirk a helyreigazítást. Ez esetben jogos a kiigazítás.Erről beszéltem. Fenti két mondat a lényeg, a többi 4,5 bekezdés a novellisztikus rész. Akinél nincs mondathámozó kés, az ugorgya, ahogy Pósalaki bácsi mondaná.
-
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #26974 üzenetére
A lemezírás itt valóban off volt, én bevállalom, AMIKOR hibázom. EZ ESETBEN hibáztam.
Sorry, lemezírásról legközelebb az oftoipic-ban, vagy más, hozzáillőben fogok írni / kérdést feltenni.Viszont aki itt off-ol, értelmeszerűen ha nekem szól, itt fogok visszaoff-olni.
Nemrégiben valaki másik topicra hivatkozott, ezért h ne legyen keveredés, én is a másik topicból utaltam az egyikre, azon esetben.
Köszi, Pirk a helyreigazítást. Ez esetben jogos a kiigazítás.
(Más, bizonyos esetekben nem volt jogos felém, de az nyilván nem neked szól, mivel azon esetekben nem te voltál, aki véleményezett).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Google Pixel topik
- OLED monitor topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Kompakt vízhűtés
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Gyermek PC játékok
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- Xbox Ultimate előfizetések
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged