- Home server / házi szerver építése
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- OLED monitor topik
- Milyen egeret válasszak?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- Milyen notebookot vegyek?
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
teleahocipöm
senior tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! Egy HP 250 G5 notin a Peppermint-et lecseréltem Manjaro-ra, most rákötöttem a tv-re hdmi kábelen, de nem működik. Még beállításokban sem találtam semmit amint működésre bírnám vagyis annyit, amit mellékelt képen van. Pepper alatt működött a HDMI TV kapcsolat. Előre is köszönet!
-
teleahocipöm
senior tag
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #62558 üzenetére
Elnézés ezt elfelejtettem leírni ez egy HP 250 G5 Notebook, 2db USB csatlakozó a bal oldalán (Az egyikben van valóban egy usb elosztó, arról megy az egér) és mind a kettőt eldobálja, ilyenkor kihúzom az elosztót és újból működik egy darabig, de egyszer újra kellett indítanom a gépet. Egyre sűrűbben csinálja
-
teleahocipöm
senior tag
Sziasztok! Segítséget kérnék, Peppermint 7 van a gépemen és rendszeresen eldobálja az USB portot, van hogy 5 percenként, mit tudnék tenni elenne? Előre is köszönettel.
-
teleahocipöm
senior tag
Sziasztok! Volna egy olyan gondom, hogy ha kapok email-ben pl egy 1 oldalas táblázatot, megnyitom majd a jobb felső sarokban lévő nyomtatási ikonra kattintok, megnyílik egy nyomtatási ablak, de már 2 oldalra akarja kinyomtatni. Ahogy látom fektetett A4 lapra nyomtatna, állóra nem lehet állítani, így meg ugye nem lehet kinyomtatni.
Ha társítom a doksit a Google Docs-al, rögtön látszik a fektetett nyomtatási mód, beállítom Állóra, rendben is lesz, de a nem lehet kinyomtatni csak .pdf-ben menteni, hiába adtam a nyomtatót a Google Cloud Print-hez oda meg csak a számítógépről tudok feltölteni. Az lenne a kérdésem hogy ez valóban ilyen elfuserált, vagy linux alatt nem működik, esetleg valami egyéb. Előre is köszönettel. -
teleahocipöm
senior tag
Előjött egy régi probléma. Már régebben csináltam a családnak egy korlátozott felhasználói jogosultsággal bíró belépési lehetőséget a Peppemint -be, de most kulcstartó kéri jelszót -ami nincs, vagy nem tudok róla- és nincs net. Hiába írom be router jelszavát, a root jelszót semmi nem jó neki, más jelszóról nem tudok.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
ubyegon2 #54517 üzenetére
Előbb töröm össze a billentyűzetet
. Nem értem, hogy a fenébe tudok ennyit szívni a linuxal. Már ott tartottam, hogy átmegyek és veszek win10-et. Az nyomorult régi PakardBell a Win7-el havonta talán egyszer veszem elő, lassú mint egy csiga, de akkor is rögtön tud nyomtatni.
Ez a Peppermint meg egyre lassabb, ahogy jönnek a frissítések, a böngésző ablakok közti váltásnál látszik a legjobban, mert már néha elég sokat gondolkodik. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
teleahocipöm #54507 üzenetére
Köszi a segítséget, mindjárt kipróbálom
-
teleahocipöm
senior tag
Sziasztok! Volna egy olyan problémám, hogy újabban minden nyomtatásnál a "Nyomtatási sor megjelenítése" -re kattintava a "Dokumentum nyomtatási állapota" felbukkanó ablakban az "Állapot" alatt a "Visszatartott" jelenik meg. Peppermint linuxom van, de már nagyon ... teleahócipöm vele, mert egyre lassabb, erre jön ez is
-
teleahocipöm
senior tag
Na, mióta átváltottam Manjaro-ról Peppernint-re, most már muszáj volt nyomtatnom, már nem tudtam halogatni, kb 1 perc alatt -lehet még ennyi sem) megtalálta a wifis nyomtatót és kinyomtatott egy tesztoldalt
A Pepperrel kellett volna kezdenem és nem a Manjaro-val szenvedni, ráadásul a böngésző is gyorsabb.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Oneironauta #52240 üzenetére
Mint mondom csak egyszerű felhasználó vagyok
A híres Arch Wiki meg angol nyelvű, legalábbis amit én láttam, -én meg nemzeti öntudatból nem tanultam meg angolul, tanuljanak meg ők magyarul
-, persze gugli haver lefordítja, bár néha jobb lenne, ha nem tenné.
A Pepper léte még kérdéses, a ha tudja használni a wifis nyomtatót, (ez lesz kövi feladat ) és sikerül megoldani a LibeOffice szöveg hibajavítás is működjön, akkor marad, eddig különösebb más nagy gond nem merült fel. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
ubyegon2 #52238 üzenetére
Telepítéskor nem ad fel ilyen ablakot, általában azt kérdezi, hogy a fent lévő op rendszer mellé telepítse vagy törlője teljesen a régit és annak a helyére, azt hiszem valahogy írja. A régi gépen végzett telepítésekkor valóban volt ilyen ablak, de most egyiknél sem láttam. Megnéztem ext4 a fájl rendszer.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Frawly #52246 üzenetére
Frawly
Volt amit dd-vel írtam, nem bootolt, persze el is ronthattam, nem vagyok egy nagy Termináltor. Szeretem az egyszerűséget, ezért elég nekem a xfce, lxde, de nyitot vagyok másra is. Wint csak végső esetben használom, mert nagyon lassú, így ha lehet egy működő linux alatt irnám ki az újat, így az Unetbootin adott és egyszerű is ezért használtam.
Ezt az UEFI újraállítást nem értem, hol és hogy kellene?
OEM verzio: letöltéskor nem láttam, hogy ez OEM, különben hagytam volna a csudába.
Nem ismerte föl a hangeszközt, legalábbis valami olyasmit írt ki, hogy nincs.
"Mi az, hogy nincs videó?" Hát a másodpercenkénti egy képkocka az nem videó.
"A hw-frissítés lehetősége meg mi a rák?" Ilyesmire gondoltam: (bocsi nem fogalmaztam pontosan)
Volt valami hw elemek vagy mi a csuda, nem emlékszem, de megnyitáskor egy szürke keretü, szürke és üres ablak nyílt meg, semmi nem volt benne, semmit nem is lehetett kezdeni vele, csak bezárni.Amit az Arch-val kapcsolatban írsz az már eleve rossz
én egy egyszerű felhasználó volnék, csak használni akarom a gépen plusz nyomtatni a wifis nyomtatóval. Rajtam csak átvillant az Arch manuális feltelepítésének lehetősége, egy kicsi és valószínűleg egy gyors, fölösleges dolgok nélküli rendszert képében. Azért köszi, hogy rám pazarlod időded
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
ubyegon2 #52234 üzenetére
Köszi, megkaptam, már vártam
Kapkodó lennék, ha nem működik egy disztró és nem én lennék az egyetlen aki így jár/járt, akkor mit csinálhatnék a törlésen kívül, ha már normális működésre bírni nem tudom. Sok problémám volt nem vitatom, fel is adhattam volna és vehettem volna egy Win-es gépet, ez lett volna a normális döntés? Nem tudom, de nem így tettem, valószínűleg nem vagyok normális
A Mint-ből a legfrissebb verziót töltöttem, -majd az egyel korábbit is -le nem is egyszer és letöltött fájlt írtam Unetbootin-nal pendrájvra, hogy lett ebből OEM verzió lövésem sincs, de tény, hogy nem működtek a dolgok, belépés után kiírta, hogy bizonyos funkciók nem működnek, hiába frissítettem, változatlan maradt. Nílván töröltem. Az egyik Mint telepítés közben összeomlott, feltelepült a gépre, de nem indult el, csak a grub várt valamilyen parancs beírását.
Új Linux telepítése előtt nem formatálom a HDD-t, talán kellene, azt hittem a telepítésközbe törlődik rendesen.
Most Peppermint 7 a gépen ez volt letöltve, gondoltam kipróbálom, bár nem tudom meddig támogatott. Mos 13 db nyitott Chromium ablaknál is gyors az ablakváltás nincs üres oldal, mint a Manjaronal, órák óta nem néztem a gép felé és gond nélkül nyílnak az ablakok
. Milyen a fájlrendszer, nem tudom, hogy lehetne megnézni?
-
teleahocipöm
senior tag
Lacc
Ha nem marad a Peppermint, akkor megnézem a Mageiat, lehet az OpenSuse-t is da nagyon bonyolult az emlékeim szerint. Ha jól emlékszem a Manjaró xfce telepítéskor kérdezte UEFI vagy miarossebbe telepítem és az előbbit választottam, lehet rossz döntés volt és talán a KDE-t is érdemes lenne kipróbálni.God Vazzeg
Pedig semmi egzotikus harver nincs a gépben,a wifi-ről olvastam, hogy problémás lehet, de végül is működött.ALFA
Ha egy nagyon régi f.s gépem lenne, talán arra felraknám, de annyira nem tetszik, alkalmazások telepítése rá egy katasztrófa.Lathronos
Debiannal már a régi gépen próbálkoztam, ott is billentyűzet felismerési problémám volt, ha jól emlékszem, itt segítetek, hogy mit írjak a teminálba, akkor működöt is, de újraindítás után már nem. A Chakra valahogy most nem is merült föl, majd megnézem, a Fedorát próbálgattam a régi gépen, de mi bajom volt vele, nem is emlékszem.Frawly
Én is problémamentesnek gondoltam vagy lehet inkább reménykedtem. A Mint így elsőre tetszik, csak amit letöltöttem már többször is az OEM volt és hiányos, ami az Unetbootinon van az régi verzió. Lehet, hogy Cinnamon-t, KDE-t, Mate-t is ki kellene próbálni?!
Hát Arch az elég problámás, mert manuálisan kellene bepötyögnöm és az nem egyszerű feladat egy átlag felhasználónak, bár már átvillant bennem, hogy virtualboxban apránként bepötyögöm és ha a végén működik, akkor lementem (ha lehet) és átrakom az egész gépre. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
Lathronos #52188 üzenetére
Nem, azért akartam az Ubi 16.04-et mert hosszabb a témogatása, de most, hogy a gépen volt már Ubiit nem is szeretnék, semmit nem találok, ha formázom a pendrájvot nem jelzi semmi, hogy mi történik, a lemezkezelőben kellett megnéznem, amit persze jól edugtak, hogy valóban formázza-e, szóval nem tetszik stb..... De ha nem lesz más akkor megnézem.
"... 16.04 XFCE valamint a Linux 18 XFCE..." itt mely disztrókra gondoltál?
Most egyenlőre a Peppermint 7-et sikerült felraknom, de sem az igazi, belépéskor angol bill kiosztása van, így a belépés elsőre nem sikerült, hiába van a jobb felső sarokban a "hu", ezt meg kell oldani. A másik, hogy a Libre Office magyar nyelvű, de a helyesírás javítása nem működik, ez is zavar. Az alkalmazások indításakor lassan indulnak, fájlkezelő is lassan nyit, a Manjaro gyorsabb volt ebben. Videók full HD-n futnak akadás nélkül, hang van, jól is szól. Nyomtatót még nem próbáltam...
-
teleahocipöm
senior tag
Mint xcfe -t akartam telepíteni, de közben összeomlott ... megint
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
God Vazzeg #52180 üzenetére
Attól tartok, hogy ez egy windows-ra gyártott gép windows nélkül,mondjuk leírhatták volna,hogy linuxot még véletlenül se próbáljon senki rá, igaz akkor meg sem vettem volna. Most vagy eladom pár hónapos gépet jókora bukóval vagy veszek windows rá, utóbbihoz nincs sok kedvem. Tök mással kellene foglalkoznom, erre napok óta ezzel a vacak géppel kinlódok.
-
teleahocipöm
senior tag
Az Ubuntu egy katasztrófa a régi PackardBell notimon már volt, de nem ennyire használhatatlanul....
-
teleahocipöm
senior tag
Felraktam az Ubi 17.04-et 21 perc alatt kész lett. LiveUSB módban talán 1-2perc alatt indult, ilyet még nem láttam. Billentyűzet kiosztás felismerése pocsék ezzel is elment pár perc és hiába állítom magyarra, akkor is angol kiosztást használ.Hiába állítom magyarra akkor is angol kiosztást használ LiveUSB módban ment a magyar bill felismerése, LinuxMintnek nem okozott gondot, a Zorinnak a Manjarónak sem az Ubuntu meg elvérzik és ráadásul a rendszer lassabb feltelepítve mint usb-ről
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
ampulla #52174 üzenetére
Nem hiszem, hogy követhetetlen lenne, feltelepítettem egy OEM Linux Mintet és mivel az égvilágon semmit nem lehetett javítani újraindítottam, ekkor kért adjam meg felhasználó nevemet, adjam meg egy jelszót mint normál telepítésnél. Belépéskor már a jelszót már nem fogadta el, ezért újraindítottam (Zorin OS is ezt csinálta) és ekkor már betudtam lépni.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
King Unique #52173 üzenetére
Itt csak annyit tudok tenni,hogy a listában előrehozom. A van jel az egyik meghajtó előtt az nem tudom máshova átrakni. UEFI az itt is van.
-
teleahocipöm
senior tag
Sikerült egy újabb reboot után belépni, de siralmas így is se hang se videó, hw frissítés lehetősége sehol, Manjaróban ez legalább megvolt. Azt hiszem nagyon kezd tele lenni a hócipőm a linuxal, napok óta nem tudom használni a gépet
Még az Ubi-t kipróbálom és ha az is ilyen, akkor próbaképp win7...
-
teleahocipöm
senior tag
Újraindítottam és nem fogadja el a jelszót
elb...tamegy órát a semmiért
-
teleahocipöm
senior tag
ez az oem verzió faja, se hang se video, persze induláskor kiírta, de a hw-t frissíteni sem tudom
, unetbootin elavult disztrókat tartalmaz, (Mint 15, ez vicc) semmi értelmeset nem tudok kiírni, asszem ez ne igaz talán az Ubi
-
teleahocipöm
senior tag
win7 alól Unetbootinnalsikerült készíteni egy LiveUSB, ami persze nem bootólt
mérgem nyomogatta a gombokat egyszer csak a pendrájv könyvtárában találtam magam, találomra valamire rákattintottam előjött egy menü pre install Linux Mint...-ra kattintottam és egy gyári telepítőt OEM indított el, itt nem lehet nevet megadni csak jelszót. Szóval pipa vagyok, de nagyon. Ráadásul hiába állítom a BIOS-ban előre a USB, DVD bootolás sorrendet, akkor sem indulnak autómaikusan.
-
teleahocipöm
senior tag
Felraktam a Zorint a Manjaro helyett, ....szerintem még nincs kész, sajna az Unetbootin csak egy üres mezőt nyitott meg semmit nem írni, a Zorin sajá progijával kiírtam a Linux Mintet az új pendrájvra, ami telepítés közben összeomlott, így csak fekete mezőn grub feliratig jut el a gép.
Új disztrót az új pen-re nem tudom kiírni, mert már ezen is lakat védi az összes fájlt, vagyis törölhetetlen, az új pendrájv is tönkrement? -
teleahocipöm
senior tag
válasz
King Unique #52066 üzenetére
Köszi, sajnos igazad van, nagyon úgy néz ki, hogy ezek a tünetek a pendrájv haldoklására utalnak, a legutóbb már nem is látta a pendrájvot. Vettem egy másikat azt sokkal gyorsaban megírta az Unetbootin, és rendesen bootolt is róla Zorin OS, úgyhogy ha lesz egy kis időm ez megy föl a Manjaro helyett.
-
teleahocipöm
senior tag
Találtam mégy pendrájvot ez rendesen bootol és működik a liveUSB, nem értem mi történt a másik kettővel, de mivel ez csak 1GB-os vennem kell egy nagyobbat, ami biztosan bootolható. Honnan tudni melyik pendrive bootolható, mert így a neten rákeresve nem a termkleírásban vagy az USB 3.0 már tuti?
-
teleahocipöm
senior tag
Volna egy kis gondom, nem tudok Unetbootinnal liveUSB-t készíteni, egyszerűen vagy nem látja a rendszer F9-vel megnézve nincs a listán vagy ha látja is és indítom, fekete képernyőn felirat nincs bootolható kernel vagy nincs semmi.
Kipróbáltam a terminálból is, beirtam ezt: "sudo dd if=/ahol/van/az/isofile.iso of=/dev/sdX bs=4096 sudo sync", (bár ez bs=4096 -ot nem értem mi lehet, mért pont ennyi) de az eredmény a korábbi.
Mivel korábban már használtam ezeket a pendrájvokat liveUsb-ként így valószínű, hogy most is használhatóak ekként. Nem értem a helyzetet -
teleahocipöm
senior tag
Egy 8GB-os pendrájvot akartam törölni, hogy kipróbáljak pár linux distrót, ( Elementary, Mint, Zorin, Peppermint, Ubuntu, ebben a sorrendben) mert ez a Manjaro gyalázatosan akadozik, na mindegy, ám a fájlkezelője védettnek látta a mappákat, így semmit nem tudtam törölni, lemezkezelő nincs, gondoltam a GParted segít, és valóban megoldotta a problémát, nem kell foglalkoznom vele többet, azóta már fel sem ismeri.
A másik akartam formázni eg 64 GB-os sd-t, de a Manjaro nem is látja, Win alatt látható !? -
teleahocipöm
senior tag
Na most akartam nyomtatni, szerintetek tudtam,
NEM A multkori több napos kinlódás után sikerült és most megint nem nyomtat, az írja ki, hogy visszatartva. Ha lesz időm ,ennyi volt a Manjaronak és kipróbálom a Peppermintet
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
teleahocipöm #51779 üzenetére
A Graphical Settings Manager for Manjaro, / Hardware Konfiguráció-ban a video-vesa beállításanál csak a nyílt forrású alatt volt pipa, a telepítettnél nem volt, rányomtam az Automatikus telepítés Nyílt forrású meghajtó gombra valamit csinált a lényeg, hogy megjelent az utóbbinál is egy pipa.
Annyi változás veszek észre, hogy a régen megnyitott, de nem használt ablakok is szinte azonnal láthatóak, nem kell várni az üres oldal nézve, hogy betöltődjenek, a cpu használatot nézve kevesebb a tüske, a ram használat szerintem ugyanannyi. A gmail is szinte azonnal betöltött. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
Frawly #51714 üzenetére
Chromiumot használom általában ez állítható be a legjobban, de az Opera és FireFox is elég lassú. A proci szinte alig pörög föl persze van, hogy pillanatokig 3/4-g felpörög majd vissza esik 20-30% közé. A memória viszont most 8 ablaknál 2,2 GB (4GB a rendszer) ez talán nem tűnik soknak, de mégis meg-meg torpan. Azon gondolkodtam, talán a vga vezérlőt kellene újra beállítani kézzel.
-
teleahocipöm
senior tag
azt hiszem nem marad a Manjaro a gépen gmailt vagy 5 perc alatt nyitotta meg, nem hiszem, hogy ez normális, végig mentem a megynitott oldalakon az egyik ablakot 10 s alatt töltötte be
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
minionair #51624 üzenetére
Jártam úgy hogy a LiveCD-ről futó linux nem ismerte föl a wifit, de feltelepítés után már gond nélkül működött, igaz fordítva volt többször. Egyszer volt olyan is, hogy a rendszer kiírta ez meg az fájl hiányzik, megkerestem és bemásoltam, minden okés lett. A Mint nekem akadozott, lassú volt. Lubuntu jó volt egy darabig, de frissítésekkel egyre rosszabb lett, itt ajánlották a Peppermintet, az lett az asztali gépen, de az olyan régi, hogy már a pepper is akadozok, szét fogom kapni.
Billentyűzet magyarítással nekem is sok gondom volt, ha jól emlékszem a Debian ezért került törlésre, a terminált én sem kedvelem, nem is értek hozzá, de mint kiderül sok dologra jobb és sokkal gyorsabb megoldás. Egyébként, ha bármi gondod van, itt segítenek, nekem sem ment volna nélkülük, amiért örök hálával tartozom. Szerintem ne add fel ilyen könnyen -
teleahocipöm
senior tag
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
lev258 #51530 üzenetére
A nyomtató egy HP DeskJet 3635. Persze müködik a wifi, droidos telefonról is és Win alól is nyomtat szkennel gond nélkül, csak a linux nem igazán fekszik neki, most már sikerült nyomtatni, de horror volt működésre bírni.
Ráadásul a mióta a nyomtatóval szenvedtem, azóta a rendszer is érezhetően lassabb, fagyogat. A chromium-ban 6 ablak van nyitva és majdnem 50%-os a -1,8 GB- ram használat vicc, a régi gépben össz 2 GB van és az is ment ennyire. Lehet túlzottak ez elvárásaim? -
teleahocipöm
senior tag
Ez a nyomorult CUPS kér felhasználót, jelszót, de hogy hol lehet regisztrálni... lövésem sincs. Ez nagyon messze van a felhasználóbarát megoldástól, ennyire bonyolultan felkötni egy nyomtatót egy számítógépre, agyrém
Az az érdekes, hogy a Win látja a nyomtatót, ha tálcán lévő wifi ikonra kattintok, ez meg nem
-
teleahocipöm
senior tag
Frawly és BoB
Köszönöm a segítséget!
Ez a FFmpeg Szuper!
-
teleahocipöm
senior tag
Na, már ki is próbáltam a "ffmpeg -i /home/vinetu/Videók/hfe.mp4 -vn -acodec copy /home/vinetu/Zenék/ez_legyen_a_hangfajl_neve.aac" parancsot és mint a villám már kész is volt, kipróbáltam, lejátsza. Nagyon szuper,
el kell ismernem ebben az esetben a terminál csodát tett, valahova el is mentem ezt a parancssort.
Bevallom először az "acodec copy" után nem írtam elérési útvonalat, gondoltam oda másolja, ahol az eredeti van, de nem, kell a az elérési útvonal a kimenetre is, pedig úgy láttam másolt valahova, de még nem találtam meg.
Most már csak a nyomtatást kell megoldanom, hogy mindig van valami
-
teleahocipöm
senior tag
Frawly és BoB
Most tettem mégegy próbát, de egy hirtelen ötlettől vezérelve az egész elérési útvonalat beírtam a fájlnév elé /home /.../.../.. és így már sokkal több adat jött ki.
Metadata:
major_brand : isom
minor_version : 0
compatible_brands: mp41avc1Duration: 01:41:10.98, start: 0.000000, bitrate: 260 kb/s
Stream #0:0(eng): Audio: aac (LC) (mp4a / 0x6134706D), 44100 Hz, stereo, fltp, 125 kb/s (default)
Metadata:
creation_time : 2017-03-05T14:16:51.000000Z
handler_name : SoundHandler
Stream #0:1(eng): Video: h264 (Main) (avc1 / 0x31637661), yuv420p, 720x720 [SAR 1:1 DAR 1:1], 125 kb/s, 29.96 fps, 29.97 tbr, 1000k tbn, 59.94 tbc (default)Úgy nézem a hangfájl aac formátumban lehet.
-
teleahocipöm
senior tag
Kis segítséget szeretnék kérni vezeték nélküli nyomtató beállításához. Egy HP Deskjet 3635 nyomtatót szeretnék használni, de az istennek nem tudom beállítani. Már HP Device Managerben USB-val beállítottam, beírtam a router jelszót, de elfelejti. Nyomtatási beállításoknál sem ismeri fel hiába van usb-vel összekötve. Androidos telefonon nem okozott gondot a nyomtatás, szkennelés itt meg.... legalább 2 órája ezzel kinlódom.
6Pedig amikor megadom a router jelszót, úgy fordítottam, hogy a beállítás kész, húzzam szét az USB, állítsam be és indítsam újra. Ezt csinálta eddig is -
teleahocipöm
senior tag
Ráadásul azt sem tudom, hogy tudok megadni jelszót a kulcstartóra, vagy ugyan az lenne mint a root?
-
teleahocipöm
senior tag
Köszi, közben pont ezt olvastam, ezt ki is próbáltam: " sudo grep -H '^psk=' /etc/NetworkManager/system-connections/* " érdekes, hogy kiírta a ruter jelszót, bár azért kellett hozzá a linuxom jelszava is, anélkül nehéz megszerezni. A Chromiumos meg hibaüzenetet ad, ismeretlen adatbázis..
-
teleahocipöm
senior tag
Időnként felugrik a kulcstartó, hogy talán a "gnome-keyring" lehet bosszantó, hogy néha 3x is felugrik rögtön egymás után, törölhetem? Egyáltalán mi ez és minek?
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
lev258 #51412 üzenetére
Az Audacity-t raktam föl azon babráltam, hogy ne csak mikronfonról vegyen föl, hanem rendszer hangokat notin lejátszott filmnek csak a hangját, de ezt nem sikerült, pedig egy WinXP alatt ez tök egyszerű volt. Persze babráltam közben a hang be-kimenetekkel is és egyszer csak huss elszállt a hang és nem sikerült visszacsinálni.
Én nem értek hozzá, csak keresgéltem és ezt találtam: [link]
Gondolkodom is, hogy visszarakom, mert a hangerőt 100% fölé lehetett állítani. A némítás is egyszerűbb volt, csak attól tartok kibabrálok magammal.
-
teleahocipöm
senior tag
var/log/pacman.log -ban vannak a telepítések, de nagyon hosszú lista.
Amikor a hang elment épp frissített a rendszer, közben a hang beállításokat variáltam.Nézegettem a listát és " [2017-03-02 20:04] [ALPM] removed chromium (56.0.2924.87-1) " valóban törölte, pedig nem jelöltem ki és ott volt előttem nyitva, semmi nem utalt arra, hogy már töröltem. Most nézem, hogy elég sok minden törlődött, de hogy ezekből mi fog valóban hiányozni ?!
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed vlc (2.2.4-7)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed pidgin (2.11.0-2)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed lib32-sdl_mixer (1.2.12-2)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed sdl_mixer (1.2.12-4)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed guayadeque (0.4.3-2)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed gst-plugins-bad (1.10.4-1)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed gst-libav (1.10.4-1)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed firefox (51.0.1-1)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed ffmpegthumbnailer (2.2.0-1)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed chromaprint (1.4.1-1)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed audacity (2.1.2-3)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed pulseaudio-bluetooth (10.0-2)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed manjaro-pulse (2012.11-1)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] warning: /etc/asound.conf saved as /etc/asound.conf.pacsave
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed pulseaudio-alsa (2-3)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed lib32-libmikmod (3.3.10-1)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed libmikmod (3.3.10-1)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed gstreamer0.10-good-plugins (0.10.31-11.1)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed gst-plugins-good (1.10.4-1)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed ffmpeg2.8 (2.8.11-1)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed chromium (56.0.2924.87-1)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed ffmpeg (1:3.2.4-1)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed lib32-libcanberra-pulse (0.30-4)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed pa-applet (1.0.2-2)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed lib32-libpulse (10.0-1)
[2017-03-02 20:04] [ALPM] removed pulseaudio-ctl (1.61-1) -
teleahocipöm
senior tag
Újraindítottam a gépet, erre eltünt a Chromium, újratelepítettem, rendben fut és van hang újra, igaz halkabb, mint a PulseAudio-val. Most nézem az Audacity is törlődött
-
teleahocipöm
senior tag
Az a baj, hogy alapértelmezés a Pulseaudio, ezt törölni kellene, de nem lehet. Ha másképp nem, akkor fájlonként megpróbálom. Na szoftvertelepítőből sikerült törölni a Pulseaudio-t, de így sincs hang.
-
teleahocipöm
senior tag
-
teleahocipöm
senior tag
A 64 bites Manjaro xfce-vel eddig nem volt gondom, most viszont nincs hang. Az itt: https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Beragad%C3%B3_n%C3%A9m%C3%ADt%C3%A1s
találtak alapján próbáltam megoldani, de egyik sem sikerült. A PulseAudio törlésére kiadott parancsra ez a válasz:
"függőségek vizsgálata...
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (nem sikerült kielégíteni a függőségeket)
:: manjaro-pulse: removing pulseaudio breaks dependency 'pulseaudio'
:: manjaro-pulse: removing pulseaudio-alsa breaks dependency 'pulseaudio-alsa'
:: pa-applet: removing pulseaudio breaks dependency 'pulseaudio'
:: pulseaudio-bluetooth: removing pulseaudio breaks dependency 'pulseaudio=10.0-2'
:: pulseaudio-ctl: removing pulseaudio breaks dependency 'pulseaudio>=4.0'
:: pulseaudio-zeroconf: removing pulseaudio breaks dependency 'pulseaudio=10.0-2' "Ezért átírtam a konfigurációs fájlt, mentettem, ellenőriztem úgy van ahogy kell, újraindítottam, de hang nincs.
Annyi változás történt, hogy a tálcán a hangszóró ikonra kattintva már nem ugrik elő egy lista a hang be-kimeneti beállításokról. -
teleahocipöm
senior tag
Hogy tudok másik felhasználót hozzáadni? Na..megtaláltam, eléggé eldugták.
-
teleahocipöm
senior tag
NA, van wifi, csatlakozott is.
Felismeri a vezeték nélküli billentyűzetemet. Párosítottam a telefonommal eddig klafa
-
teleahocipöm
senior tag
HP 250 G5 W4N14EA. Ahogy a BIOS-t néztem volt ott valami legacy dolog is, átállítottam ott is a boot-sorrendet.
"Egyáltalán UEFI telepítést ,vagy legacy módban MBR telepítést akarsz." lövésem sincs mi a kettő közti különbség. Beraktam a DVD újraindítottam berregett vagy félórát mire a képernyő közepére kiírt pár sort, mire elolvastam volna már lépett tovább, berregett megint vagy fél órát majd indult Live-ben.
Kipróbáltam egy két dolgot és Live-ből indítottam a telepítést, onnantól már gyorsan ment volna, ha nem tökölök a particionálással, végül hagytam, törölje az egészet.Megnéztem a GParted-et és nem látok Dos-t, hacsak .. van egy /dev/sda1 fat32 -es partició, /boot/efi csatolási ponttal, 300MB a mérete, msftdata jelöléssel.
Dos-t nem használnék, ha nem muszáj.
-
teleahocipöm
senior tag
Véletlenül a 32 bites Manjaro-t töltöttem le, -le is fagyott Live-be -, ha feltelepítem tudok 64 bitesre frissíteni? ...akartam kérdezni, de közben azt találtam, hogy Ubuntun/Lubuntun nem lehet, gondolom akkor Manjaron sem lehet,
Egyenlőre Lubuntu van fönt, arról legalább tudok dvd-t írni, most frissítem, és talán lesz wifi is. -
teleahocipöm
senior tag
qurvára.
Most vagy bedöglött a régi notim dvd-írója vagy álltukban megromlottak dvd-k. Most találtam egy régi Lubuntu lemezt, azt feltelepítem az új gépre, majd arról kírom a Manjaro-t.
Érdekes, hogy a Dos-t nem engedi törölni, első telepítésnél -még Live-ből próbáltam- le is fagyott. Most indítottam újra. Nincs WIFI .. -
teleahocipöm
senior tag
Előző írásom óta nem haladtam semmit, a régi 2x kiírtam a Manjarót DVD-re legalább 2 óra ment el ezzel, + 1 óra a letöltés, és nem nincs semmi a lemezen, most írom ki 3x-ra, hogy a régi f.s gépemmel szívtam, de hogy újjal ezt nem hittem volna. Az fix többet op-rendszer nélkül nem veszek számítógépet. Sík ideg vagyok, max 1 órát terveztem az egészre
-
teleahocipöm
senior tag
Meg van a gépe, de nem bootol dvd-ről
, komolyan mondom kész röhej egy DOS-os gépen le tiltják az optikai meghajtóról való bootolást ...nem tudom mit gondoltak dost fogok használni....
Sikerült elindítani a Manjarot DVD-ről, pár ezred másodpercig villantotta fel, hogy "esc" billt kell megnyomni, láttam villan valami, nagyon kellett koncentrálni, hogy el tudjam olvasni, a felét..., de ez elég volt. -
teleahocipöm
senior tag
Elmentem megvenni a gépet, és már nem volt
, pedig honlapjukon indulás előtt megnéztem a " készleten mindegyik áruházunkban" volt a géphez írva. Solymáron lenne 15 db, az meg kicsit odább van.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
lev258 #50990 üzenetére
Akartam írni, hogy van rá példa pl : HP Pavilion g4-2302tu , de a gyártó oldalán keresgélve csak GYIK van a linux-al kapcsolatban, pedig ez egy Ubuntus gép, ha jól tudom. Na mindegy, de gondoltam egy DOS-os gépnél elvárható lenne annyi, hogy melyik Linux telepíthető rá problémamentesen, ha már Win-re van minden. Akkor a lényeg, hogy egy gyártó oldalán se keressek Linux-os támogatást, de attól még ... Akkor nem adom fel, a két HP közül eldöntöm melyik legyen, csak előtte megkérdezem a "főnököt", hogy mi lesz a döntésem.
A másik, a Realtek oldalán rákerestem a "RTL8723BE/RTL8188EE" -re és nem talált semmitKözben keresgéltem és Debian támogatást találtam: [link]
Közben Ubuntora is találtam, [link]
és talán Arch linux-ra is van meoldás: [link]Lehet kicsit túllihegtem a problémát?
-
teleahocipöm
senior tag
A hp oldalán a "Szoftverek és illesztőprogramok" oldalon csak Windows ajánlás van a "HP 250 G5 w4n14ea" notira. Gondolom valami hw oka lehet, hogy nincs linux támogatása, ahogy rákerestem valóban a Realtek RTL8723BE/RTL8188EE wifivel vannak gondok, random dobja a hálózatot
Köszönöm a segítséget mindenkinek. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
sanhose #50976 üzenetére
Köszi néztem az a fórumot és gondoltam ott is felteszem a kérdést, de nem is az a fő kérdés melyik a jobb, hanem, hogy az említett notebook(ok) hardvere és a LINUX között problémamentes lesz-e a használat. Vagyis megveszem a notit, felrakom rá mondjuk a Manjarot és használom a gépet, ennyi. Persze apróbb gondok talán lesznek, de a wifi eldobálás vagy usb port fel nem ismerés, vagy nem működő dvd stb. miatt nem szeretném a megoldásért naphosszat a netet túrni.
-
teleahocipöm
senior tag
Rákerestem az Ubuntu oldalán a HP 250 G4-et nem szerepelt
Ráadásul olvastam, hogy az Intel-AMD vga kombót nem igazán szereti a Linux, jobb vagyis probléma mentesebb az az integrált Intel VGA vezérlő. Kár, mert az AMD Radeon™ R5 M330 2 GB kárty jónak igérkezett.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
sanhose #50962 üzenetére
Igen ez a bajom az integrált vga-val, hogy a 4GB-ból hasít ki magának kisebb-nagyobb szeletet, persze ettől függetlenül, biztos elég lenne egy ideig, mert most 2 GB-om van egy tizenéves gépben, elvagyok vele, de elég sokat gondolkodik, néha párperces normál videókon is sokat gondolkodik, a HD-ről már ne is beszéljünk.
A lényeg, hogy LINUX gond nélkül fut rajta, legalábbis nem írta senki, hogy gond lenne vele.Vagy most találtam HP 250 G4 (T6P88EA) hasonló hw, csak kisebb felbontású kijelzővel, AMD Radeon™ R5 M330 2 GB GDDR3 grafikus vezérlővel, 128GB M.2 SSD meghajtóval a memória ugyan akkora 4 GB, csak lassabb 1600MHz és 20e-vel drágább, de az SSD sokat dob a sebességen, ja és 2GB-os AMD Radeon is. Na még ezen variáción elgondolkodom.
-
teleahocipöm
senior tag
Apollyon
MrDerekas
Nem láttam még a gépet, csak olvastam róla, van két Ram foglalat, ebből egyben van a 4GB. Házilag azért ne lehet bővíteni, mert nincs szerelő nyílás a memóriánál, egybe van az alja, csavarok tartják, meg műanyag fülek, amik ha letörnek oda a garancia.spammer
A Chrome tényleg egy memóriazabáló f..., de nem igazán találok olyat ami mindenben megfelelne. Használom a FireFoxot is, de az sem igazán tetszik.cigam
Nem akarok használtat, ami most van az is nagyon öreg és már régóta halogatom a cseréjét. Ha használtat veszek, ki tudja milyen nyűgje lesz, mert lesz az biztos. Mondom, ahogy nézegetem az interneten ez a gép sokkal drágább máshol. Mondjuk találtam HP-t i3-5005U procival, AMD Radeon R5 M330 2 GB-val gépet, de gyengébb és régebbi intel processzorral szerelt, bár nem értek hozzá, de egy i5-6200U csak modernebb, gyorsabbNa most látom csak, milyen videót találtál...Mondjuk a specifikációjában DDR4-et írnak.
-
teleahocipöm
senior tag
Sziasztok! Gépvásárlással kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Egy HP 250 G5 W4EA (15,6 coll, 1920x1080, Intel Core i5-6200U Dual-Core 2x2,3 GHz , 4GB Ram, 500 GB HDD, Intel HD Graphics, DVD-RW, freeDOS) notebook vásárlásán gondolkodok, 129.999 Ft lenne akciósan, máshol 150-160 e környékén láttam. Sok minden nem tetszik a gépen, pl kevés a ram, a VGA vezérlő integrált
, SSD-vel jobb lenne, ráadásul házilag nem lehet bővíteni
.
Na, erős kompromisszum, de az ára ne rossz. Amit remélek, hogy a Full-HD filmek futnak rajta szaggatás nélkül (bár valahol azt olvastam, hogy csak a 4 magos procis gépek nem szaggatnak), ha megnyitok 10-15 ablakot a böngészőben + táblázatkezelő, szövegszerkesztő, nem fog gondolkodni.
Szóval az lenne a kérdésem, hogy LINUX-ot tehetek-e rá, nem lesz-e valamilyen hardveres illesztési problémám, mert úgy tudom, hogy nem minden hardver támogatott linux alatt. Valószínűleg Manjaro-t teszek rá, az volt legutóbb és nagyon tetszett, de ha nem lesz hw gond akkor lehet, hogy többet végigpróbálok. Előre is köszönöm a segítséget.
-
teleahocipöm
senior tag
Volna egy olyan problémám, hogy a Google Photo-ba felkerült videók oldalra állítva jelenne kmeg, ha letöltöm a VLC -n csak hang van, találtam hozzá egy leírást, hogy kell beállítani, hogy jól játssza le, tököl vele rendesen, de a 479 MB-os fájlból vagy semmit vagy 1,2 MB-ot csinál, persze videó az nuku.
Érdekes, az SMplayer-en viszont jól fut a videó, de hiába töltöm vissza a G Photo-ba akkor is oldal állítva jelenik meg.Kipróbáltam az Avidemux-ot is, de csak időpocséklás volt.
Nem tudom mit tegyek, Win XP alatt is futottam hasonló dologba, de ott egyszerű volt a megoldás, volt olyan videólejátszó ahol lehetett forgatni a videót és el is lehetett menteni. -
teleahocipöm
senior tag
Most már nem emlékszem, de ha felajánlotta a billentyűzet beállítást, akkor biztos magyarra állítottam.
/etc/default/keyboard : itt nekem csak az "us" szerepelt, állítólag be kell írni a "hu" -t és magyar lesz a billentyűzet, de ez nekem nem jött be.De most már mindegy, ideiglenesen felraktam a Pepper 5 -öt és várok, hátha lesz hivatalos magyarosítás az Antix 15-re, az legalább felismerte az Pendrájvot és a DVD-t.
-
teleahocipöm
senior tag
Mát a Live indításkor kiválasztottam a rendszer nagy része magyar is a telepítés is magyar nyelven ment. Most azon filózok, hogy érdemes-e vele kinlódnom, beraktam ugyan a Pepper 5 -öt, hogy felültelepítem az AntiX-et, de már azzal is megjártam. Egyszerűen túl koros a gépem, hogy egy jó linuxot futtassak.
-
teleahocipöm
senior tag
Fenyő
AntiX 13.2-t raktam föl, de az alábbi gondok miatt pont most akartam Manjaroval felülírni, de el sem indult. Sajnos nem tudok angolul, így az ezen a nyelven lévő segédletek nem igazán segítenek
Elég bonyolultan hangzik ez a tárolós kulcsosdi, eddig még nem találkoztam vele.spammer
setxkbmap hu: És újraindítás után is magyar marad? -
teleahocipöm
senior tag
válasz
lionhearted #36037 üzenetére
Mindegy, mert lemezkezelőt nem találtam, így csak körülményesen a fájlkezelőt megnyitva és fölfele lépegetve, majd a /media/cdrom -ra kattintva lehetne megnyitni a dvd-t, de azt írja nem sikerült csatolni
-
teleahocipöm
senior tag
Frissítek, erre kiírja, hogy W: Nem érhető elnyilvános kulcs az alábbi kulcsazonosítókhoz: .....
W: -"-
W: GPG hiba: http://antix.davesrver.info stable Release: Az alábbi aláírások érvénytelenek
voltak: KEYEXPIRED 14.....Minden frissítés kijelölése, Alkalmaz, erre meg: a felugró kis ablakban : Nincs hitelesítve és sorolja ...
Botrány
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
teleahocipöm #36035 üzenetére
Terminálban beírtam a sudo fdisk -l parancsot, kiderült,hogy még a dvd-t sem látja, csak az sda1 és sda2 van
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kazy Computers vélemények - tapasztalatok
- Home server / házi szerver építése
- Hálózati / IP kamera
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- EA Sports WRC '23
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- OLED monitor topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- PlayStation Plus Premium 24 hónapos előfizetés , egyenesen a Sony-tól!
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest