- Milyen monitort vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem keres több megrendelőt az Intel 18A node-ra az Intel
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen széket vegyek?
-
PROHARDVER!
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
Amit belinkeltem thread-et ott mintha lettek volna workaround-ok, utólagos megoldások ezeknek a típusellenőrzéseknek a belegenerálására. Igen, ha neked tényleg ez kell, akkor valóban nincs más hátra, mint vanillajs-ként tekinteni a ts generált kimentére (mert hiszen az is).
-
martonx
veterán
Nézd, a typescript javascriptté fordul, ami nem típusos nyelv (szerk. mielőtt valaki a fejemet veszi, pontosítok: nem erősen típusos), így elvárni, hogy futás közben is úgy viselkedjen, mint szerkesztés közben a typescript, elég naív elképzelés. Mindenesetre itt vannak workaroundok erre: [link] (gugli legelső találata volt)
-
martonx
veterán
válasz
PumpkinSeed #6591 üzenetére
Nyugi az elején is értettük, hogy mit szeretnél, minden normálisabb nyelven van olyan ORM, ami db séma migration-t is csinál az ORM-kedésen felül. A kedvedért kigugliztam egyet, ami nekem így 1 percnyi ránézésre pont ilyennek tűnik, mint amit keresel: https://sequelize.readthedocs.io/en/v3/
-
martonx
veterán
"Szvsz semmi értelme folyamatosan felszállni bármilyen hype vonatra" - köszi a helyesbítést.
Igen ez általánosan is igaz, és nehogy félreértsétek, ez nem azt jelenti, hogy ragadjunk a múltban, és soha ne próbáljunk ki semmi újat.
Egyszerűen csak egy idő után, mikor az ember már eleget látott, többet ráadásul újra és újra, akkor kialakul egyfajta "lényeglátás", amivel meg kell tudni különböztetni, hogy akkor ez most egy normális trend, és valóban előre visz, vagy csak egy újabb hype, amit valami eleve rossz irányra adott, szintén nem feltétlenül jó választ szült.
Azt látom, hogy a fentiekben a js világ (átvéve a szerepet a php-tól) jelenleg világelső. -
martonx
veterán
ASP.Net Core-ban is biztosan van: [link]
Szvsz az SSR-nek nagyobb a füstje, mint a lángja, vagy inkább fából vaskarika, ha már server side prerendering kell, akkor megette a fene az egészet, és erősen megkérdőjeleződik, hogy van-e értelme az adott projekten SPA-zni.
Azaz ha szerver oldalon akarsz renderelni, akkor - most tessék megkapaszkodni - azt megírhatod bármilyen klasszikus szerver oldali nyelven, bármilyen rendering engine-el, ahogy az az elmúlt évtizedekben szokás volt. De ez csak a magánvéleményem.
A történelem ismétli önmagát (de js-ben ennyire gyorsan???). Először minden szerver oldalon renderelődött, a js-csak némi cukormáz volt. Aztán jöttek a js heavy SPA-k, jaj szerver oldalon fúj, ne rendereljünk semmit, mert az olyan oldschool, meg fúj, meg ugyanmár. Aztán kiderült, hogy annyira azért még se volt hülyeség a szerver oldali rendering, de akkor már nehogy visszatérjünk a szerver oldali renderinghez, hanem oldjuk meg, hogy az SPA-nk renderelődjön szerver oldalon
Szvsz semmi értelme folyamatosan felszállni a js világban száguldozó hype vonatokra. -
martonx
veterán
válasz
PumpkinSeed #6365 üzenetére
Ehhez egy szimpla functiont csinálnod bőven elég, hívjuk mondjuk getDataFromServer-nek. Átadod neki az url-t http method-ot, paramétereket, a function-ön belül meg megoldod a megfelelő headerek beállítgatását (már persze ha erre szükség van mondjuk autentikáció miatt), és a function visszaad egy promise-t.
Aztán getDataFromServer(myurl, "POST", {myparam: param}).then() módon bárhol tudod a kódodból használni.
-
martonx
veterán
Azért egy szög beverését és egy GUI-s exe elkészítését, netán webes felületről mikrovezérlő adminisztrálását egy lapon említeni, háááát.....
Egyébként semmi gond nincs ezzel a feladattal, megvannak erre is a szakemberek. Csak nem kell állat leejteni, mikor kiderül, hogy ha egy lakást 250.000-rért festenek ki, akkor egy webes felületről mikrovezérlő admin felület kifejlesztése miért fog 2 millióba kerülni, és miért nem egy hét alatt fog elkészülni. -
-
martonx
veterán
Akkor ez ismét hülye kérdés lesz, de a modulos móka nélkül betölti rendesen az index.html-t?
És ez vajon megvolt? To light up ES6 modules and other experimental JavaScript features in Edge, you can navigate to about:flags and select the “Enable experimental JavaScript features” flag.
Read more at https://blogs.windows.com/msedgedev/2016/05/17/es6-modules-and-beyond/#URzLuzu0OSvyVsGi.99 -
martonx
veterán
Nem próbáltam ki. Ami inkább nem világos, hogy az app.js-t és a math.js-t ugye megcsináltad rendesen, és nem a bemásolt kód alapján szeretnéd azt hinni, hogy ezzel készen van a feladat?
Mert ha ezt a kódot várod működni, amit bemásoltál, akkor előbb nézz egy picit jobban utána a webfejlesztésnek.
-
-
martonx
veterán
Hú micsoda flame-et indítottam el a js kritikámmal
Szerintem egyébként két irány van jelenleg js fejlesztésben, és szemmel láthatóan az újabb irány kerekedett felül a régin. Azaz js-el eddig jellemzően frontenden fejlesztett az ember egyszerűbb, kisebb cuccokat. Az új irány pedig a js backenden használata akár nodejs-el, akár cross-platform app-ok írásával.
Fordfairlane és én nehezményezzük, hogy frontend vonalon kb. semmit nem javult a js, amivel jobban kézre állna, mint mondjuk 2 évvel ezelőtt. Viszont Zedznek is igaza van a nyelv tagadhatatlanul fejlődik, csak éppen backend felhasználási irányba. Ha frontend felől nézzük kb. éppen leszarósak az osztályok, generátorok, ellenben hány éve várja az ember, hogy ne kelljen kiírni, hogy document.getElementById("akármi"), hanem csak kb. $("#akármi"). Vagy ne 4 sort kelljen írni egy minimalista ajax-os get híváshoz.
Nyilván változik a világ, és a nyelvek próbálják lekövetni az új trendeket.
-
martonx
veterán
Ha itt összehasonlítod a bal és a jobb oldalt. Értem én, hogy mostanra már class-okat is lehet js-ben létrehozni - 2016-ban hűha, de én már évek óta várom, hogy a jquery kikophasson végre a fenébe, és legalább ezeket a nulladik szintű funkcionalitásokat tudja maga a nyelv mindenféle boilerplate kód nélkül.
-
martonx
veterán
válasz
olbaidhun #6008 üzenetére
Szia, ha már megszólítottál tisztázzunk pár dolgot.
1. még mindig nem érdekel a téma
2. az olvasók száma semmit nem jelent. Lusta vagyok kipróbálni, de hiszem, hogy kb. bármilyen címmel, írással simán el lehet érni a 6000+ olvasót.
3. a legfontosabb, hogy sokan nagyon-nagyon félreértik ezt az open-source, meg közösség ereje dolgot. Attól, hogy valami ingyenes, és a kódja szabadon módosítható, és a közösség csinál vele ezt azt, az nem azt jelenti, hogy akkor bárki ráugrik bármi problémára ami a felhasználókat bántja, pusztán azért mert a szaktudása meg van hozzá. Lehet, hogy valaki ért a villanyszereléshez, de attól még nem fog ingyen, este munka után elugrani XY ismerőshöz villanyt szerelni, mert egyébként hallotta, hogy elég sokan örülnének neki, ha végre lenne áram XY-éknál, akikről nem tudja kik azok, és igaziból nem is érdeklik. Ennyi erővel villanyt szerelhetne minden este szinte mindenkinél.
A dolgok nem így működnek. Ugyanakkor, ha mondjuk a gyereke kórházba kerülne, és valami kisebb villanyszerelési munkán múlna, hogy ellássák, akkor egyik este zokszó nélkül nekiállna és megcsinálná. No, ilyen az open-source közösség ereje is. Valaki elkezd áldozatosan csinálni valamit, amihez az értő felhasználók szintén hozzá tesznek valamicskét, és egyébként meg jófejségből (tőlünk nyugatabbra kő keményen adakoznak ezekért az ingyenes progikért cserébe az emberek) megengedik, hogy bárki használhassa, aki szeretné.Én ettől még szurkolok azért nektek, hogy előkerüljön végre az első movian felhasználó magyar programozó, és végre kijavítsa a plugint.
Apróbb javítások mert a választ sértőnek érezte akinek szól.
[ Módosította: philoxenia ]
-
martonx
veterán
Egyébként én is ezt látom, hogy nagyon nyomják mindenhol a TS-t, de igaziból pont ha már az ember egy normálisabb MVVM megközelítést használ, elég felesleges a plusz TS-es körök belevitele a történetbe.
Ugyanakkor el tudok egy olyan kód komplexitást képzelni, ahol megfordul a dolog, és a több száz osztály, több tízezer sorjánál hirtelen megéri az a pici plusz fáradtság, hogy már a kód írása közben kiderüljön, ha valami típus eltérés bibi lesz valahol. -
martonx
veterán
-
martonx
veterán
Hát én nem tudom, te hogy néztél egyáltalán szét ez ügyben, mert akár csak a saját dokumentációjukban is felsorolnak egy rakás példát: https://docs.mongodb.org/ecosystem/tools/administration-interfaces/
-
-
martonx
veterán
Kérdés, hogy ez mire kell neked? Ha DDoS elleni védelemnek, akkor arra léteznek speciális tűzfalak, amik kenik-vágják a request limiteket.
Ha csak hülye user elleni védelemnek, akkor elég böngészőben js oldalon lekezelni, hogy fizikailag ne tudjon X-szer rányomni a gombra. -
martonx
veterán
Ki mennyire vágja a gulp-ot? Én használgatom, de most lenne egy bonyolultabb felállás. Adott egy ilyen mappa struktúra:
css
| site - ebben vannak az oldal alap scss-ei, ezekből rendben generálok is egy compile-olt css-t
site.css
| themes - ebben a mappában vannak az alap megjelenésen felüli domainenként használt scss-ek
| theme1
theme1.scss
site.css - ez a site mappában lévő site.scss + az itt lévő theme1.scss-ből állna elő
| theme2
theme2.scss
site.css - ez a site mappában lévő site.scss + az itt lévő theme2.scss-ből állna előA lényeg, hogy ugyanaz a site több domainnel is elérhető lenne, és minden domain a saját témájával jelenne meg. Mindegyik oldal egy darab site.css-t használna, ebbe a site.css-be lenne beleforgatva a site mappában található lényeg, plusz az adott téma mappában lévő theme.css.
Ezt hogy lehetne gulppal szépen kivitelezni? Fapados módszert persze tudom, annyi taskot csináljak ahány témám van, és taskonként adjam meg, hogy mit honnan hova szedjen össze. Valami szebb, általánosabb megoldást keresnék, hogy ha felveszek X új témát, ne kelljen X gulp taskot is készíteni hozzájuk.
-
-
martonx
veterán
Nézd ez tipkusan az a feladat, ahol a vélhetően pár perces fix előtt akár órákig lehet beüzemelni a környezetet, dokumentációt olvasni, próbálgatni, hogy mit merre, meddig.
Most magamból indulok ki, de gondolom a többiek se használnak movian-t vagy mi is ez, így gondolom senki se akar hülyeségekre időt fecsérelni, és olyan dolgokat setup-olni, amit ezután sem fog soha az életben használni. Azért mert megjelent az első felhasználója itthon a movian-nak, vagy minek (bevallom arra se vettem a fáradtságot, hogy utána nézzek, hogy mi is ez), és máris előjött valami hiba valamelyik pluginben, szerintem nem fogja senki rávetni magát a hiba javítására.
Ugyan fingom sincs mi ez, de biztos van más alternatívája, javaslom nézz szét azoknál, vagy tanulj meg együttélni a movian vagy mi, hiányosságaival. Vagy ha ennyire izgat, akkor tanulj bele a javascriptezésbe. A közösség mindhárom tagja az egész világon biztos nagyon boldog lesz, ha kijavítod ezt a plugint.
-
martonx
veterán
ASP.NET-en a konyhakész SignalR-t használom websocketezéshez windows szerveren IIS-el hosztingolva. Ez azért fontos, mert amit magamnak kitaláltam, az nem biztos hogy máshol is így van. No, SignalR-nél 64Kybte-ban maximalizálták a csomagok méretét, de tapasztalataim alapján 32K fölött és elég nagy számú csomag mozgásnál elkezd instabil lenni a dolog. Ahogy utána olvastam, valami pufferek viszonylag könnyen be tudnak telni a webszerveren websocket esetben.
Innen jött a 32KByte-os önkorlátom, így atom stabil komolyabb terhelés mellett is. Meg valóban igaz is, hogy a websocket nagyon gyors kétirányú kommunikációra lett kitalálva pici csomagokkal, nem pedig nagy csomagok lassú egyirányú kommunikációjára mint a http. Szóval már csak architekturálisan is szerintem alapvető hibát jelez, ha az ember elkezd több száz K-t áttolni websocketen.
-
martonx
veterán
válasz
PumpkinSeed #5780 üzenetére
egy "fingom sincs a websocketről, csak olvastam róla, hogy trendi" elismerés is elég lett volna, a béna magyarázat helyett
Javaslom vagy olvass már végre utána, vagy kérdezz meg minket, de ez a nekifutás így elég gyengén indul.
Nekem van olyan 2 éves CRM rendszerem is, ami már websocket-et használ a csoportmunkára, ahogy nézem fordfairlane is éppen benne van egy ilyen fejlesztésben, szóval van vele tapasztalat.
Egyébként websocket-en tényleg nem szerencsés sok adatot küldözgetni, inkább csak maga a jel a lényeg. Nálam pl. elmegy a sima ajax-os kérés, ami akár több száz KB-t is mozgathat. Aztán ha az sikeres volt, akkor megy a jelzés websocket-en, hogy megtörtént a funkció, és mehet a jelzés a klienseknek, hogy mi változott.Hogy konkrét példát hozzak. 15 ügyintézőhöz ömlenek be az elintézni való ügyek. Ezeket magukra veszik, megválaszolják stb. Maguk a válaszolások, meg minden olyan funkció ami sok adatot mozgat (pl. dokumentumot tölt fel és csatol a válaszához) ajax-on mennek, de a sikeres ajax után rögtön elsül egy websocket trigger, ami szól a többi ügyintézőnek, hogy XY megválaszolta az ügyet, és mindenkinél már át is vált az ügy státusza. De ez csak egy jel kifelé a klienseknek. Az ügy megjelenítésekor szintén lefut egy ajax, ami meg leszed minden oda tartozó infót a szerverről, ehhez ismét nem websocket kell.
Ugyanakkor egy ügynek ha c sak a státusza változik, nem fut le ajax, csak websocket, mert úgyis minimális adatot kell továbbítani (ügy id-ja, és az új státusza). Nálam van erre egy ökölszabály, hogy ha 32Kbyte-nál több adatnak kell mozognia, akkor ajax. Ha kevesebbnek, akkor lehet websocket.Szóval az ajax-ot és a websocket-et mindenképpen kombinálni érdemes, nem pedig csak az egyiket vagy csak a másikat használni.
-
martonx
veterán
válasz
PumpkinSeed #5778 üzenetére
"Ezeket websocketen keresztül nézném, de nem lenne kicsit sok az, hogy mondjuk 5 másodpercenként lekérem, hogy ki offline ki online?"
Óvatosan kérdezem, tudod hogy mire való a websocket? Mert pont arra (na jó, lehet fából vaskarikaként is használni, ahogy elképzelted), hogy ne kelljen a szervert kérdezgetni, hanem az magától szól a klienseknek, hogy XY immár online/offline. Pont ettől jó a websocket, hogy ellentétben a http-vel, a kommunikáció kétirányú tud rajta lenni. Ha pollozni akarod 5 másodpercenként a szervert, akkor ahhoz egy sima ajax http hívás is bőven megteszi. Teljesen irreleváns, hogy mi dolgozik szerver oldalon, ha egyszer a websocket kommunikációt meg tudod oldani vele.
-
martonx
veterán
válasz
Sk8erPeter #5758 üzenetére
Meg mondjuk egy konkrét jsfiddle példa sem ártott volna, hogy lássuk egyáltalán a hivatalos dokumentációt tudtad-e értelmezni.
-
martonx
veterán
válasz
TheProb #5676 üzenetére
Bocsánat, azért nem válaszoltam a kérdésedre, mert olyan érzésem volt, mint amikor valaki bejelenti, hogy holnaptól matematikusként akar dolgozni, aztán meg megkérdezi a hallgatóságát, hogy amúgy 2 + 2 mennyi. Nem tudtam eldönteni, hogy ez most mi akart lenni. Bocsánat, máskor majd komolyabban veszem.
-
martonx
veterán
válasz
PumpkinSeed #5663 üzenetére
Nem azért de win 10 Edge böngészővel ez simán működik.
-
martonx
veterán
válasz
Sk8erPeter #5641 üzenetére
Csak igyekeztem megragadni a kollégának a probléma lényegét
A displayDate tényleg csak elírás volt, elfelejtettem a legvégén rányomni az update-re, így végül valami régebbi verziót linkeltem be -
martonx
veterán
válasz
TheProb #5639 üzenetére
Azért nem moccant meg a js-ed, mert ha onload-ot használsz a js kódod wrapperének, akkor az inline js eventnél nincs scope-on belül. Szóval megoldás lehetett volna, simán body-ba rakni a js-t, vagy header-be. Amúgy sem illik inline eventeket használni, úgyhogy átalakítottam, normális event bindingra, és meghagytam az onload-ot. Így legalább már megmoccan a js
Ránézésre egy rakás hibát látok benne, de így már el tudsz indulni. Ettől kezdve a feladatnak nulla köze a js-hez, szimpla programozás feladat bármilyen nyelven. Figyelj oda a kismillió hibádra, de direkt nem akarom a poénokat lelőni, vannak nagyon triviálisak is közöttük.Ja és a friss link: [link]
-
martonx
veterán
válasz
randras #5521 üzenetére
Ember, ne azt a triviális kódot add már meg, hogy hogyan navigalsz, hanem milyen eventre iratkoztál fel, ahol navigálni akarsz? Ide talán: pswp.listen('destroy', function() { });
Illetve látom ezt próbáltad, de mégis nem lehetne konkrét kódot mutatnod? Mobilról vagyok, így nem fogok példa kodot összerakni. -
martonx
veterán
válasz
slice14 #5463 üzenetére
Azt kellene belátnod, hogy egy fórumból sosem fogsz megtanulni programozni. Egy-egy kérdésedre kapsz persze választ, és így tovább tudsz lendülni, az amúgy bagatell problémákon, és a végén el tudod mondani, hogy csináltál egy programot, de valóban érteni fogod, hogy miért is működik?
Segítség nélkül újra tudnád írni? Szóval a bagatell dolgok megkérdezése helyett, bizony elő kellene venned valami js-es online doksit, és legalább az alapokkal tisztába kerülnöd, ha már ez a választott nyelv, amin el akartál indulni.
-
martonx
veterán
válasz
slice14 #5447 üzenetére
ajánlom figyelmedbe az undefined értéket. Javascript fura szerzet, mert ott a null azt jelenti, hogy van értéke valaminek, csak éppen az az érték null. Az undefined az ami azt jelenti, hogy az a valami nem is létezik.
typeOf(valami) === "undefined" mondjuk lehet a feltételed. -
-
martonx
veterán
Amit te szeretnél az egy single page application, amit Karma jól be is mutatott. Annyit tennék még hozzá, hogy ebben az esetben a helyetekben a drupalt abszolút mellőzhetném, csak rest apu kell alá. De érted, így meg bukod a komplett Cms funkcionalitást. Neked kell dönteni, marad a cms bubusság és szar végeredmény gyorsan összekattogtatva, vagy megírjátok normálisra spa-ként, mondjuk 10-szer akkora idő befektetéssel.
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
Sziasztok, egy olyan js komponens kellene, ami egy megadott lista elemeit automatikusan pozícionálja egy elipszis kerülete mentén. Azaz lenne egy mondjuk X magas Y széles elipszis, és lenne egy tömbnyi div element, amiket abszolút kellene pozícionálni egymástól azonos távolságra az ellipszis mentén.
Létezik ilyen js lib, ami ezt kikalkulálgatja, a megadott elipszis adatai és a div elemszáma alapján, vagy meg kellene írnom? -
martonx
veterán
Na mondjuk én csak "kisebb" 10-15 projektes solution-öket futtatok maszekban a gyenge gépemen, azok elég szépen muzsikálnak. Ja, és van egy 42 projektes Nopcommerce is, na azt tényleg csak mazochistáknak érdemes elindítani azon a gépen. Kizárólag webfejlesztésre használom, így a Xaml editort még sosem próbáltam, a js, cs, cshtml editorok szvsz nem foglalnak sok erőforrást.
Illetve vannak komoly erőforrást igénylő pluginek, mint pl. a Resharper, na azt is elefelejthetem a 4GB-s gépen.A TFS részt megnéztem, igaziból pont az alap TFS verziókezelő funkcionalitást a VS2015 Community is támogatja, amiket nem támogat, azok a magasabb szintű TFS funkciók.
Fő melóban Github-ot használunk, szóval azzal is van tapasztalatom bőven, annak is megvannak a maga előnyei, hátrányai.
-
martonx
veterán
Várjatok, én 4Gb-s gépen használom a VS2013 Community-t, és tűrhetően mozog (pontosabban 3 gépen, egy 16Gb-s I7-esen, egy 8Gb-s A10-esen, és egy 4Gb-s fing processzorú notebook-on). Ami viszont rengeteget számít alatta az az SSD tapasztalataim szerint.
A nincsen TFS-t furcsálom, mert minden maszek projektemet TFS-en tartok.
-
martonx
veterán
válasz
inf3rno #5338 üzenetére
Ez a VS2013 Community előtt abszolút igaz volt, az ingyenes VS-ek használhatatlan szarok voltak, épp csak arra jók, hogy az ember elkezdjen pötyögni rajtuk valamit. Változnak az idők
szerencsére.
A VS2013 Community pedig a nevével ellentétben valamikor 2014 második felében jött ki, szóval ez is egész tűrhető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest