Hirdetés
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- A firmware okozhatja a Windows 11 augusztusi frissítésével kapcsolatos SSD-hibát
- Fujifilm X
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Androidos fejegységek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- TCL LCD és LED TV-k
- Megreformálná a PC-s kézikonzolok SSD-jét a Biwin
- Akciókamerák
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lehet. Egy kérelmet írtam és aláírva, szkennelve beküldtem emailen az ÜSZI-nek (Erste Investment <info@ersteinvestment.hu>). Csak arra nem emlékszem mennyi volt a díja. Csak a papírokat transzferáltattam. A zsé utalva ment.
De ez nem TBSZ volt!!!
"
Kérem, hogy az értékpapír-számlámról utalják át az alábbi összeget a megjelölt számlára!
Az utalandó összeg:
Devizanem:
Megbízó adatai:
Név:
Ügyfélszám:
Értékpapír számla száma:
Kedvezményezett adatai:
Beneficiary acc / kedv szlaszáma: DE72501108006231412815
Beneficiary bank BIC / kedvezményezett bank swift kód: CHASDEFXXXX
Beneficiary bank/ kedvezményezett bank neve: J.P.MORGAN AG
Beneficiary name / kedv neve: Interactive Brokers Ireland Limited
Correspondent bank BIC / levelező bank swift kód:
Beneficiary's Bank's account number at Correspondent Bank:
Közlemény rovatban: Uxxxxxxx/név
" -
TZ1
csendes tag
Sziasztok! Erste brokertől lehet pénzt utalni közvetlenül ibc szálára? A transzfer elég drága. Köszönöm!
-
Ebiker
újonc
Volt róla szó itt, de valaki tudná pontosítani, ETF-ekre (európai piac) az ingyenes realtime quote hogyan állítható be?
-
aAron_
őstag
válasz
donat_sz #2130 üzenetére
Köszönöm, de ez alapján, illetve hogy más még csak nem is válaszolt, az a konklúzióm, hogy ezekre nem igazán van válasz. Abban azért bízom, pláne, ha nem történik feltörés, hogy ezeknek a kérdéseknek jelentőségük nem lesz.
2. Activity statement alkalmatlan jövedelem megállapítására, úgyhogy ez valami más, ami IB-nél le sem generálható. Kombinálva régi Random Capitalos kivonatokkal együtt talán.
-
kovaax
őstag
Tavaly feltörtem lakásvásárlás miatt egy TBSZ-t, elrontották a bevallást, de 2 kör alatt kiderült, hogy rossz MNB középpel számoltak. Ma jött meg a javított verzió.
-
chaser83
csendes tag
nem vagyok adószakértő, de szerintem attól függ van-e adóilletőségigazolás, amit lepecsételtettél a NAV-val és elküldted-e az íreknek, mert több kimeneteles a dolog normál számla esetén, de akkor kezdjük azzal, hogy a teljes 20% forrásadót az írek levonták és nincs beadva adóilletékigazolás.
24SZJA-5-ös lap:
Tehát -kamat amit kaptál- 191 (b)-hez beírod a kinti jövedelmet , 191 (c)-hez pedig a kint megfizetett forrásadót.
Mivel a 20% nagyobb vagy egyenlő mint a magyar 15% ezért:
183 (b)-hez beírod ugyanazt a IBIE jövedelem szummát és 183 (c)-hez beírod a NULLÁT (mivel itthon nem fizetsz már így SZJA-t). Jövőre, ugyanez, ha nem küldöd meg az adóilletőségigazolást az IBIE-nek.
Akik viszont megküldték az IBIE-nak a NAV által igazolt adóilletőség-igazolást, azoknak értelemszerűen a 191 (c)-hez beírja azt a levont forrásadót amit már az ír IB levont és az itthoni, e jövedelemhez tartozó kiszámított 15%-os adóból levonja a 191 (c) kint megfizetett adót, és 183 (c)-hez csak azt a különbséget írja be (illetve fizeti meg), amennyi értelemszerűen a 15% magyar SZJA fennmaradó része.
Illetve nekik, jövőre már nem kell töltögetni a 191-es sort, mert a magyar NAV-nak fizetik a 15%-os adót már.Osztaléknál ugyanez csak ahogy írtad a 182 és 189 sorokba kell írni, de a metódus ugyanez
SZOCHO:
Itt mindenkinek kell fizetni szochot 2023 nyarától:
9-es lap, 293 (f) - az IBIE jövedelem 13%-a írandó ide és fizetendő meg. Kamatbevételnél esetén tuti.
(aki nagyon szőrözni akar, az a nem-EGT osztalékjövedelemnél és syep-nél kiírkálhatja és beírhatja a 287-288 sorokba, azaz a "felső korlátos" SZOCHO sorokba. Akit nem érint vagy nem akar bajlódni vele, beírhat mindent a 293 (f)-be főleg ha nincs osztalék, mert az összegen nem változtat.)
Remélem jó így, egyértelműbb megoldást nem találtunk. -
chaser83
csendes tag
csak az értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem (syep) és nem EGT részvény utáni osztalék tartozik a max plafonos szoc.ho alá (azaz 287-288. sor). A cyep/Credit interest, azaz a számlán levő pénzösszeg utáni kamat szochoját, a nem plafonos 293 (f) -ben kell feltüntetni. Engem nem érint a max plafon, szóval én a teljes ír IBIE normál számlás jövedelmet (nem az ETÜ-s 172. soros természetesen) a 293 (f)-be írtam, ahogy a tax statementben volt forintosítva. SZJA-ként meg a 183 és a 191. sort töltöttem ki. Adóilletőségi igazolást amugy adtam be ősszel, szóval, már jövőre nem kell a 191. sort töltögetnem.
-
chaser83
csendes tag
válasz
banderasz77 #1984 üzenetére
Így is úgy is ETÜ marad, mindegy melyik piacon veszed (ETÜ megmaradt az adóegyezmény megszünésével is). Azaz 15% SZJA (ha nem TBSZ), SZOCHO nincs, veszteség-nyereség szembeállítható, 0 +- 2 évig görgethető. USA osztaléknál (itt is mindegy melyik piacon veszed) meg úgy tudom, ott forrásadó, itt még 5% SZJA és még 13% SZOCHO. De szoljon valaki ha nem így van.
-
donat_sz
senior tag
1)
én emlékeim szerint ezt használtam:- IB (activity statement) szerint forintosított összege
Későbbi nap beérkező deposit figyelmen kívül hagyható?
Szerintem az első odaérkező összeg elégséges kell legyen, én így járnék el. Feltételezem a transzfer volt az első összeg a TBSZ-en.2)
másnap letöltött activity statmentet használtam, de lehet csinálnék egy egyedi riportot ami csak a transzfert tartalmazza.3)
nem rémlik4)
az rémlik, hogy esetleges törésnél, hogy jól számoljanak, ahhoz praktikus -
aAron_
őstag
TBSZ transzferhez lenne pár kérdésem.
1. Nem teljesen tiszta, hogy a transzferrel nyitott TBSZ bejelentésénél pontosan mi az "elhelyezett pénzösszeg". GitHub guide nekem nem tűnik teljesen megalapozottnak.
Lehet először beérkező értékpapír transzferek:
- Eredeti devizanem szerinti (nálam EUR) összege
- IB (activity statement) szerint forintosított összege
- MNB árfolyam alapján forintosított összegeLeírás alapján a 2., de mégis miért, ezt mire alapozza?
Későbbi nap beérkező deposit figyelmen kívül hagyható?
Sajnos a releváns jogszabály nem túl bő szavú (de lehet valami elkerülte a figyelmem):
Szja. tv. 67/B.
"(8) * Ha a befektetési szolgáltató, illetőleg a hitelintézet adatszolgáltatásra nem kötelezett, e § rendelkezései akkor alkalmazhatóak, ha a magánszemély a befektetési szolgáltatóval, illetőleg a hitelintézettel megkötött tartós befektetési szerződéssel igazolhatóan a szerződéskötést, lekötési átutalás esetén e tényt – neve, adóazonosító jele, a befizetett pénzösszeg, az átutalt pénzügyi eszközök, pénzösszeg értékének feltüntetésével – az első befizetést, lekötési átutalás esetén a lekötési átutalást követő 30 napon belül bejelenti az állami adó- és vámhatóságnak, [...]"
2. Itt pontosan milyen igazolásról van szó?
"(8) * [...] és rendelkezik a befektetési szolgáltató, illetőleg a hitelintézet által a (6) bekezdés szerinti tartalommal kiállított olyan igazolással, amelyből a tartós befektetésből származó jövedelem megállapítható."
3. Erste (vagy bármely más bef. szolgáltató) bárkinek adott ilyet?
"(12) * Lekötési átutalás esetén az átadó befektetési szolgáltató, illetve hitelintézet a lekötési átutalással érintett pénzösszegekre, pénzügyi eszközökre vonatkozó igazolást (lekötési igazolás) ad a magánszemélynek és a lekötési utalást fogadó befektetési szolgáltatónak, hitelintézetnek
a) az elhelyezés naptári évéről és az elhelyezés naptári évében a tartós befektetési szerződés alapján befizetett összegről (lekötött pénzösszegről),
b) az átutalt pénzösszegekről, pénzügyi eszközökről, az eltranszferált pénzügyi eszközök megszerzésére fordított összegekről és
c) az átutalás napjáról."4. IBKR-ben rögzítendő bekerülési áraknak van bármilyen jelentősége? ETÜ estében alkalmas lenne tax report generáláshoz, de TBSZ-nél már nem, akkor ennek mi értelme?
-
Travelos
őstag
Valamiért az van, hogy a főszámlára utalt forintot átváltva euróra, nem lehet átrakni a TBSZ-re. Hiába van ott a cash, a transfernél nem látja, azt írja 0 euró az egyenleg.
A forintot kellett volna átraknom a TBSZ-re, és ott váltani?
Ilyenkor mi a teendő? -
paatrick
őstag
válasz
Ixion77 #2104 üzenetére
Kösz ezt a hozzászólást, most utaltam be évek után újra egy kis pénzt és az istennek nem jöttem rá hogy kéne átváltani dollárba
mindig új dollár pozíciót nyitott. Nem is értem miért vették ki az fxconv-ot a trader workstationből. De a webes felületen így sikerült átváltani.
-
dzsentri
csendes újonc
Nekem összvissz 649 forint osztalék szerepelt az IB kimutatásban, ehhez képest én igy adtam be a NAV bevallást:
I. KÜLFÖLDRŐL SZÁRMAZÓ BELFÖLDÖN ADÓKÖTELES KÜLÖN ADÓZÓ JÖVEDELMEK Jövedelem Adó
b c
182. Osztalékból származó jövedelem és adója 649 33
186. A 2024. évi külföldről származó belföldön is adóköteles jövedelmek és adójuk összege (181-185. sorok összege) (a
"c" oszlopban szereplő adót az 61. sor összegénél kell figyelembe venni)
649 33
II. EGYÉB ADATOK A KÜLFÖLDRŐL SZÁRMAZÓ OSZTALÉK, KAMAT, VÁLLALKOZÁSBÓL KIVONT
JÖVEDELMEKRŐL
Jövedelem Adó
b c
190. A 182. sorból a külföldön is adóztatható osztalék, a kettős adóztatást kizáró egyezmény hiányában és a megfizetett
adó
649 197A szociális hozzájárulási adó f g
287. A Szocho tv. 1. § (5) bekezdés a)-d) pontjai szerinti külön adózó jövedelmek összege 649
288. Magánszemélyt a 287. sor szerinti jövedelme után - az adófizetési felső határig - ténylegesen terhelő szociális
hozzájárulási adó alapja (f) és adója (g)
649 84
Ugyanezt a 84 forintot a rendszer beírja/hozzáadja a 291., 295 és 297. sorokhoz és ennyi. Én nem számolgattam az MNB árfolyamot, mivel ilyen minimális összegnél nincs jelentősége, hiszen 1.000 forint alatti összegeket sem az szja, sem a szochó esetében nem kell megfizetni, csak bevallani, úgyhogy nem hiszem,hogy ezekkel foglalkozna a NAV. -
ngaba
aktív tag
Amúgy IBIE-n ér valamilyen hátrány, ha a bázisdevizát HUF-ra állítom? Nekem jobban áttekinthető lenne, a kimutatásokban is (úgyis HUF-ra kell átszámolni mindent a bevalláshoz).
-
SzGee
aktív tag
Azt hiszem kamatot csak a 10 ezer dollár feletti összegre fizetnek
Ami egyébként tök jó, én minden részvényt, ETF-et put opicók eladásával veszek, így amíg leér értem az ár, a pénzem is kamatozik egy kis fagyira valót, nem sok, napi kb 2 ezer forint, de legalább a kereskedési díjakat fedezni, szóval nem panaszkodom
Sajnos TBSZ-en nem fizetnek kamatot, pedig a nagyobb pénzt ott van -
ngaba
aktív tag
Hülye kérdés (remélem), de ugye ha a tavalyi évben egy ETF eladás sem volt IBKR-en, csak vétel (ill. vételhez tartozó forex ügylet), akkor az idei adóbevallásban nem kell bevallani semmit? Illetve osztalékot sem fizetett semmi.
Nyilván nem TBSZ számláról beszélünk.
-
RoBos
senior tag
Korábban többen írták, h elvették a Complex & Leveraged products permission-t tőlük. Azoktól kérdezném, hogy van olyan aki vissza tudta szerezni? Ha igen, leírná a menetét, hogy hogy oldotta meg? Köszi!
-
nort_on
senior tag
válasz
banderasz77 #2107 üzenetére
Nincs.
-
banderasz77
addikt
Ha IBKR-en van már nyitott pozíció. De utólag teszek ra stop loss-t, vagy akár Profit taker-t akkor nincs rá semmilyen díj ugye?
-
Joe123
senior tag
válasz
banderasz77 #2098 üzenetére
Azért nem szóltak, mert náluk váltottál, ami amúgy már egyáltalán nem olcsó, a kezdeti beetetés után évek alatt szépen széthúzták a spreadet. Nekem tavaly 4-5 párszázezres kör után már pampogtak.
-
Ixion77
addikt
válasz
banderasz77 #2103 üzenetére
Trasding desktop: Nyisd meg az EUR.HUF devizapárt.
Webfelület: Trade / Order ticket / Convert currency
Tradingview.com: EURHUF ticker -
avl
senior tag
válasz
banderasz77 #2098 üzenetére
miert a revoluton valtassz ? több beiras is van, hogy IBKR jobban vált
-
Sztenly
tag
Holland ING debit (V-pay) es kártyájával nem lehet online vásárolni ergo Revo-ra se feltölteni.
Sztem röhej, de cserébe ingyenes EU-n belül minden utalás ami SEPA.
Köszi mindenkinek am a segítséget! -
student
őstag
ha 2000ft-os havidijra nincs elég pénz az alapszámlán átmegy minuszba vagy mi történik?
-
pictigjis
őstag
több tízezer eurót töltöttem fel az elmúlt hetekben a revolutra, aztán küldtem tovább egyből azonnali utalással a bunqra, nem szóltak érte egy szót sem. mondjuk magyar BIN-es kártyáról holland bankszámlára utalva aligha lehet loopingról beszélni, ennyit talán automatikusan felismer az algoritmus
-
Simia
junior tag
válasz
Sztenly #2089 üzenetére
A Revolut->IBKR ingyen utalás megy.
A kérdés tehát az, hogy fel tudod-e tölteni a Revolut-ot a saját bankodtól kártyával.A tippem az lenne, hogy igen, fel tudod tölteni.
Elképzelhető, hogy a Revolut panaszkodni fog, ha a feltöltött összeget egyből továbbutalod, de elvileg figyelmeztetnek mielőtt tiltanak, szóval egy próbát megér...
Esetleg a Revolut-os topicban is rá lehet kérdezni, hogy milyen szigorú ez a "looping" ellenőrzés mostanában... -
Moleman
addikt
-
Simia
junior tag
A pénzforgalmi számlának 2024 elején én a gyűjtőt adtam meg HUF-ra meg EUR-ra is, és nem mondom hogy minden zökkenő nélkül, de minden rendesen átment végül.
Azt persze nem tudhatom, hogy azért sikerült a transzfer mert megadtam a számlaszámot, vagy éppenhogy annak ellenére sikerült hogy megadtam a számlaszámot.
Egyébként tök vicces, hogy Equatex-től ha transzferálok, csak annyit kell megadnom hogy melyik brokerhez utalok, ott mi a broker oldali számlaszámom, meg egy email címet ahol a broker válaszol. 3-4 nap alatt szépen átraknak mindent további kérdések nélkül. Valamiért Mo.-on ez nagyon alaposan le van szabályozva, és élek a gyanúperrel hogy minden csak a transfer nehezítésére lett kitalálva... -
Sztenly
tag
Sziasztok,
Külföldi EUR-os számláról lehet a szokásos Revolut->IKBR utat használni?
Eddig csak forintot transzferáltam így nem tudom h a revo standard EUR-t is ugyanúgy kezeli-e. -
kovaax
őstag
Az U-s számlaszámot kell megadni az Erstének, ők majd lemeccselik egymás közt az IB-vel, hogy konkrétan hova küldjenek és mit. TBSZ transzfernél is ezt adtam meg 2023 végén (4 TBSZ-t transzferáltam, úgyhogy megadtam mind a 4-et, meg hogy melyik melyik évi, pl.: U12345678 TBSZ-2021), meg 2024 elején volt normál számláról átküldött etf-em is, ott is a sima számlám U számát adtam meg.
-
törölt tag
válasz
banderasz77 #2083 üzenetére
Deepseek válasza, van a végén egy link: market data subscription assistant
https://www.perplexity.ai/search/how-to-turn-on-real-time-rates-AWX5XmWkTyOimF1G59zuiw
-
zsero
aktív tag
BYD részvényeket hol találtok? Láttam BYDDY-t meg BYDDF-t, ezek ADR-ek.
Találtam 1211 BYD CO LTD-H SEHK-t ez HKD-ben van és kell hozzá permission.
81211 BYD CO LTD-H SEHK ez meg CNH-ben van. -
banderasz77
addikt
Hol lehet azt beállítani, hogy USA és EU részvények azonnali árfolyamait lássam? Valamint mennyibe kerül?
-
axioma
veterán
-
Simia
junior tag
Szerintem ettől súlyosabb volt a helyzet ha jól értem: az újonnan bevezetett szocho-t nem rakták be a TBSZ-es szabályok közé, mert nem is nagyon lehetett különbséget tenni hogy milyen terméken mennyi hasznot értem el TBSZ-en.
Ennek az volt a következménye, hogy egyenesen olcsóbb volt TBSZ-re venni bármit, és feltörni, mert TBSZ-en sosem volt SZOCHO, utólag sem.
Ha nem jól értettem, majd biztos kijavítanak. -
-
aAron_
őstag
Nekem gond nélkül átment minden azóta, KELER és deviza számlaszámok nélkül.
Azóta felhívtak telefonon, hogy tervezek-e még náluk befektetni, ha nem, miért. Mondtam, hogy nem, mert nagyon drágák, különösen a deviza váltás, Interactive Brokershez képest. Itt véget is ért a beszélgetés. De lehet inkább hallgatnom kellett volna. Remélem nem lobbizza ki senki, hogy csak belföldi szolgáltatónál lehessen TBSZ-t vezetni...
-
axioma
veterán
Na tegnap voltam vegul az ersteben, a keler-hez ragaszkodtak, meg akarta'k volna hogy adjak meg devizaszamla-szamot az ibkr-nel, mondom minek, forint van rajta amit lenyulnak transzferre, meg x db wvce. Erre mondta hogy tovabbitjak, meg hogy majd keresnek ha valami nem jo... (az ertekpapir-szamlaszamot azt viszont o se kerte, ami a leiras szerint kellene, de az lehet hogy a transzferes papiron rajta van).
-
IBC1-et csak a Gettex2-n lehet venni? Ergo 2x1,25€ lesz a költségem vétel és eladás után (kb. 1000€)?
És ha ezt HUF-ból indítom akkor röptében vált és még 0,033% jön hozzá?
Jól számoltam? -
MCs88
aktív tag
Sziasztok!
IBKR desktop/workstation-ön másnak is eltűnt az FXCONV mint destination? Hogyan lehet most limit order-rel EUR.HUF-ot váltani? -
tz970
csendes tag
válasz
banderasz77 #2060 üzenetére
Most esett le, hogy a Cib-et írtad. Ha BÉT-et néznéd, ott csak L1 adat van, csak a könyv első sorát látod.
[link] -
tz970
csendes tag
válasz
banderasz77 #2057 üzenetére
TWS BookTrader vagy Market Depth Trader, ha bírod követni
-
banderasz77
addikt
Sziasztok!
Az IBKR-en van olyan felület, ahol lehet látni a könyvet? Cib-en látom az első 5-öt, prémiumnál az első 10 ajánlatot. A nagy VIP-esek pedig belelátnak az első 20-ig.
-
kovaax
őstag
válasz
stingy2 #2055 üzenetére
Engem 3x hívtak már be, első 2 alkalommal rossz volt a bevallásom, de nem volt tartozásom, de a két őskövület néni végig éreztette velem, hogy egyszer úgyis elkapnak... Harmadjára meg szochó tartozásom lett, amikor munkanélküli voltam, bementem, tisztáztuk, hogy én voltam a hülye, majd befizettem kártyával a tartozást, és egy kanyi büntetést se kaptam.
-
stingy2
senior tag
válasz
werszomjas #2048 üzenetére
Ha a NAV-nak vmi baja van a bevallásoddal, akkor első körben kapni fogsz egy un. támogató eljárást. Itt - ha együttműködsz- segítenek, meghatározzák a pontos adómértéket, és nincs bünti. Vagy B, ha nem működsz együtt, akkor átfordítják ellenőrzésbe, ott már minden játszik.
Nekem 2x volt ilyen támogató eljárásban részem, tök normálisak voltak - mondjuk látszott, hogy a matek jó a bevallásomban, csak apróbb technikai baki volt - mindenben segítettek, majd csináltunk egy önellenőrzést, és mindenki ment a dolgára. -
Ixion77
addikt
mi a megoldás ???
Semmi. #2047 HussarF -nek igaza van.Abszurd az egész, nem érdemes bele annyi energiát fektetni amennyit igényelne hogy megfejtse az ember. Töltsd ki bárhogy ahogy elfogadja a program aztán ha esetleg ellenőriznek, akkor majd az ellenőr kitalálja hogy szerinte hogy jó. Persze csak elméletben, mert valójában ők se tudják.
A legrosszabb eset, hogy kifogsz egy fiatal ügybuzgó ellenőrt, akinek élete célja hogy rejtvényeket oldjon meg. Akkor megbüntetnek a különbségre, ami viszont piszlicsári összeg. Ha dolgozol annyi időt amennyit felemészt ennek a kitalálása, már jobban jártál. -
tlac
nagyúr
válasz
werszomjas #2048 üzenetére
szerintem másképp kezelik az eseteket
ha látszódik, hogy megpróbáltad kitölteni, de nem jól sikerült vagy egyáltalán nem foglalkoztál vele, utóbbi rosszabb lehet -
Begi
senior tag
Tavaly, külföldi osztalék esetén, úgy hogy az adót már levonták és megegyezik a Mo-i adóval, a következőképpen töltöttem ki:
182:
Jövedelem: összeg , Adó: 0
186:
Jövdelem: összeg, Adó: 0
189:
Jövedelem: összeg, Adó: A befizetett adó.A hiba amit kapsz egy figyelmeztetés, nem tényleges hiba. Szerintem ha az értékek jók, akkor ne foglalkozz vele.
-
werszomjas
addikt
válasz
HussarF #2047 üzenetére
Kérdés, hogy ilyenkor csak a tényleges elmaradt adót követelik (mert akkor tényleg nem éri meg vele foglalkozni, majd kiszámolják ők mennyit kell fizetni és kifizetem azt a pár ezret), vagy azonnal jön vele egy vaskosabb büntetés is? Mert utóbbi esetén már lehet megéri vele inkább foglalkozni.
-
válasz
werszomjas #2046 üzenetére
Szenvedjen a fene
Majd szólnak, ha bajuk van. Ettől én egész nyugodtan alszom, biztos, hogy nem fogom erre semmi energiát fordítani.
-
werszomjas
addikt
Nagyon bosszantó, hogy nav felé fizetendő pár ezer ft miatt ennyit kell szenvedni
-
donat_sz
senior tag
Hasonló helyzet itt is mint avl-nél. Nnálam is ad hibaüzenetet, ha az beírom a jelzett minimum 5%-ot.
Én is avlelhez hasonlóan értelmezem a kitöltendőket, de én is "első bálozó" vagyok e tekintetben, eddig minden befektetés utáni adózandó már eleve szerepelt a bevallásomban..Nekem még az is kérdés, hogy így a 293. sorban fel kell tűntetni a keletkező szochót (13%) is. Jól értem?
-
avl
senior tag
adobevallas, IB ajandekreszveny osztaleka kapcsan ...elakadtam
IB kimutatasa:
182. sorba beirva:
es a megfelelö 190.-be:
a sugo szerint:
de ha beirom az 5%-ot (3638*0.05=181.9), akkor hibajelzest ad ..akármerre is kerekítem:
ha kiveszem az "Adó" mezöböl az értéket, akkor újra hibajelzés nélküli:
mi a megoldás ???
-
kovaax
őstag
"szerintem az ajandek rv.-ről csak az eladasakor kell bevallast tenni"
Ez egy vicces történet, mert nekem azt írta erre a NAV, hogy vestingkor 15% adó és 13% (plafonos) szocho az aktuális értékre, eladáskor 15% az árfolyamnyereségre (vestinghez képest). Viszont a P.Zoli által idézettek alapján szerintem is eladáskor kell csak adózni (a különbség valami olyan, hogy ha tettél/dolgoztál is valamit érte, pl. munkahely adja neked a részvényt, akkor adó+szochó, de ha csak ajcsi, akkor csak adó).
-
kovaax
őstag
Osztalék (egy levélben kérdeztem a NAV-tól Wise/IBIE kamatot, ajándék részvényt, és osztalékot). De mint utána kiveséztük, ez csak 2023-ra volt érvényes, 24-re már minimum 5%-ot kell itthon is adózni az USA osztalék után, donat_sz írása alapján. De még mindig nem néztem meg a saját bevallás tervezetemet, mivel feltörtem tavaly egy TBSZ-t, és nem stimmel az IBIE kimutatása, de megtaláltuk a hibát: rossz MNB középpel számoltak, várom a visszaigazolásukat és a javítást, aztán fogok bele a bevallásba. Egyelőre csak összegyűjtöttem a bevallani valót.
-
forguet
senior tag
Sziasztok! LYP6 etf-et tudok ibkr-en Xetrarol vasarolni? Az appban csak a MEUD verziot latom a parizsi tozsderol ahonnan nincs live consolidated adatom.
-
avl
senior tag
Te az ajandek rv. adozasa* vagy a kapott osztalek kapcsan írod ezt?
* a rv. kapcsan volt egy korabbi p.zoli altal, hosszu NAV idézettel, majd "érthető, teendő" magyarra fordítása
szerintem az ajandek rv.-ről csak az eladasakor kell bevallast tenni
(nekem talán még mind nincs is a tulajdononban, azaz nem "vest"elődött; terveim szerint, ha mind az enyém lesz, azaz szabadon kereskedhetek velük, akkor eladom -ha nem borzaszto lent lesz az arfolyama - 2025 során, az összeg meg megy TBSZ-re, es majd az eladasról kell adózni)
-
donat_sz
senior tag
Link szerint már 2024.01.01-től változás van.
2024. január 1-jétől a külföldről származó jövedelem adóztatására mindkét állam saját jogszabályai alapján lesz jogosult, az USA-ból származó jövedelmet nem egyezményes országból származó jövedelemként kell majd kezelni.
-
kovaax
őstag
válasz
donat_sz #2023 üzenetére
Tavaly én az ajándék részvénnyel kapcsolatban is kérdeztem a NAV-tól, ezt válaszolták: "Ha a jövedelemszerzés helye szerinti államban, vagyis az Írországban bejegyezett
brókercég levonja az Egyezmény szerinti 15 százalékos mértékű adót, az Szja tv.
beszámítási szabálya alapján belföldön adókötelezettség már nem keletkezik."
Megírtam azt is, hogy NASDAQ-os IBKR részvényről van szó. Persze ez a 2023-as évre vonatkozik, azóta meg is változhatott a szabály.De persze a NAV válasz ezzel zárul: "A válaszlevélben foglaltak szakmai véleménynek minősül, kötelező jogi erővel nem bírnak."
-
-
axioma
veterán
varj, ez csak a megkapaskor adozasra vonatkozik. Amikor tokejovedelmet szamolsz annak adoja miatt, akkor [barmily logikatlan] nincs mese, a ket tranzakcio napjan kell atvaltani.
Az elozo ho 15-e valaszthato szabaly a kulfoldi kikuldetesek konnyebb adminisztracioja miatt letezik, ne utolag kelljen korrigalgatni. Mas kerdes h minden devizaban erkezo joveddlemre lett ervenyes. -
tz970
csendes tag
-
kovaax
őstag
Én tavaly voltam kénytelen ezzel sz*pni pár forint Wise kamat miatt. A NAV-nak is írtam, ez alapján én így töltöttem ki tavaly, remélem idén is így kell (nem vagyok adószakértő, nem tanácsadás!):
IB árfolyam nem jó, neked kell átváltani MNB közép szerint (amikor kapod, vagy előző hó 15-i alapján, amelyik jobb neked). Ami szép, hogy én kaptam EUR és HUF kamatot is.
Jövedelem a bruttó kamat: 183.b és 191.b.
Levont adó: 191.c. Mivel ez 20%, ami magasabb a miénknél (15%), ezért a 183.c.-be 0-át kell írni (tehát nem kell adót fizetni, és az írektől vissza tudnál igényelni 5%-ot).
Szochó: a bruttó kamat 13%: 293. sorba kell írni. -
avl
senior tag
IB ajandekreszveny osztaleka kapcsan, igy jártok el ?
így korrekt ?
egyeb sorba beirando illetve figyelembe veendö ? -
avl
senior tag
köszi!
sajnos kezdö vagyok ebben, IB elött 10+ even at csak TBSZ-en volt ügyletem, emiatt kezdö kerdeseim vannak
sajnos a sor csak egy reszkerdes, tovabbiak1. az IB atszamitasa HUF-ra helyes vagy ellenörizendö ? a kitöltesi utmutato szerint " külföldi pénznemről való átszámításnál: bevétel esetében a bevételszerzés időpontjában," szerinti MNB arfolyammal kell szamolni
2. a jövedelem az mennyi ? a kapott kamat vagy a kapott kamatbol az ott levont forrasado ?
azaz a 23.66€ atszamitva a jan.4.-i arfolyammal, vagy
a 23.66€ atszamitva a jan.4.-i arfolyammal MINUSZ a 4.73€ a jan. 10.-i arfolyammal ?3. egyeb sor kitöltendö az IB-n nem TBSZ-re kapott kamat utan ? pl. a kitöltesi utmutato szerint:
"Ha a kamat forrása szerinti országgal Magyarországnak van a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye, akkor a külföldön igazoltan megfizetett, az egyezmény szerint levonható adó
forintra átszámított összegét (191. sor „Adó” mezőjében szereplő összeg) a 15%-os adóból vonja le, és a különbözetet írja be e sor „Adó” mezőjébe!"ugy ertelezendö-e, hogy 183. sorba jövedelemkent a kapott összeg es semmi nem vonhato ott le, de a 191. sor ado mezöjebe irhato amit IB levont es a 183. sorbeli ado mezöbe ez figyelembe vehetö (levonva) ?
4. mennyi a kapott kamatra az adokulcs ? 15% ?
azaz igy o.k. vagy ?
-
avl
senior tag
2024-re adobevallas kapcsan kérdeznék, mit hova hogyan meghatarozva kell beirni ?
sajnos az ajandek IB reszvenyek nem TBSZ-re kerültek, azok osztalekát nyilvan be kell igy vallani, es sajnos egyszer allt nem TBSZ-en akkora összeg, hogy adtak rá kamatot
osztalekok:
kamat:forrásadó:
az IB szerint szamolt HUF-ot lehet venni (itt 3638.36 HUF), vagy magunknak kell (mikori arfolyammal ? amikor fizettek vagy 20241231 ? arfolyam innen ? [www.mnb.hu/arfolyam-lekerdezes] )jól értem-e [innen], hogy szochot nem kell fizetni, ha:
teljesült ?
az osztalek utan megnyitva https://eszja.nav.gov.hu/app/#tform -t latom:
a jövedelem az mi ? a kapott osztalék HUF-ra átszámítva vagy a kapott osztalek HUF-ra atszamitva és a forrásadó levonva ?
azaz a fenti szamokkal osztalekra 3638.36 HUF vagy 3638.36-1092.66 = 2545.7 HUF ?
osztalek IB reszvenyre kapcsan: a 189. sor (=a kettős adóztatást kizáró egyezmény alapján és a megfizetett adó)
vagy a 190. sor (a kettős adóztatást kizáró egyezmény hiányában és a megfizetett adó) a kitöltendö ? tippem szerint az USA reszveny, azaz nincs egyezmeny, azaz a 190. sorkamat: hasonlo kerdes, de mivel IB fizette es IB-nek Írorszagban jegyzett cegehez tartozunk, avval van kettös adoztatast kizaro egyezmeny, ezert az a 189. sorba irando ?
valaki ezeken vegigment mar ? van esetleg leiras ?
-
donat_sz
senior tag
storno
-
Uyuarasy
tag
Hello, anno IBCE -> IBIE migralas utan latszolag vesztelodtek az ajandek IBKR reszvenyeim, irjam be az osszeset az idei SZJA bevallasba? Vagy csak azokat amik eredetileg vesztelodtek volna? Vagy van valami modja hogy kideritsem mi a jelenlegi allpot? Weben egyben mutatja az osszeset.
-
peetie1
aktív tag
Nekem ezt akkor csinálta EURal, amikor nem a convert currencyvel váltottam, hanem a watchlistbe felvett EUR.HUF tickeren keresztül, hogy kipróbáljam megy e a limitáras váltás. Azóta inkább csinálom a megszokott működő convert currencyst. Sok furcsaságot csinál az IB ezek körül a váltások körül, biztos van rá ésszerű magyarázat is, csak mi nem látjuk
-
ath
senior tag
én csinálok valamit rosszul, vagy így a normális működés?
új tbsz, beutaltam forintot, átváltottam dollárra, majd vettem valamit. ár + költség után is maradt dollár, de ez meg visszaváltott dollárt forintra, majd a forintot újra dollárra.
tbsz esetén forint alapú az elszámolás, azért csinálja? vagy mi a bánatért? -
nort_on
senior tag
válasz
banderasz77 #2001 üzenetére
Külön kezeli, van külön HUF, USD meg EUR pénzszámla is, (elvileg) csak az ilyen 5 EUR alatti aprókat vált automatikusan a base currency-re (TBSZ esetén HUF, és nem is módosítható).
-
banderasz77
addikt
Sziasztok!
Ha az IBKR EUR pénznemben lett megnyitva és USD-t utalok rá, akkor azt külön lehet kezelni és USD papírokkal kereskedni vagy egyből átváltja EUR-ra.
Új hozzászólás Aktív témák
- Synology NAS
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- A firmware okozhatja a Windows 11 augusztusi frissítésével kapcsolatos SSD-hibát
- Formula-1
- A Tremere klánra fókuszál a Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 új előzetese
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Tippmix
- Fujifilm X
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3180
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest