Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gaming notebook topik
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Milyen monitort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rodzser Mór
senior tag
Ha két ceruzaelemet sorbakötsz és úgy csatlakoztatod, az nem megoldás?
Én faliórát hajtok így meg 2 db lemerült elemet sorbakötve, amibe 1 elem kell gyárilag. Igaz ez kicsit más módja afelhasználásnak, de működik, és nem kell kidobnom az elemeket még egy darabig.
[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
Hello!
IP 45 vagy ilyesmi dobozba vezetnék be kábelt. Viszont ahhoz ki kell fúrnom. Van valami nedvesség ellen védő gumidugó?
Nem tömszelencét keresek (mert az nagyon kiáll), hanem inkább valami egyszerűbbet, amit csak bepattintok a furatba és ebbe behúzom a kábelt. -
Rodzser Mór
senior tag
válasz tordaitibi #98044 üzenetére
Most sajna nem tudom megcsinálni a fotózást és a feltöltést.
Én is néztem ezt, jobb az elővigyázatottság. De nekem úgy tűnt, hogy rendben van.
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz Barret001 #98039 üzenetére
Köszi! Pedig néztem azt. Valahogy úgy tűnt, hogy a fémlemezhez rögzíti a potmétert.
Megnézem mégegyszer. Sőt le is csavarom az anyát.
De felmerült egy másik kérdés, hogy a doboz fala befér-e oda az anya alá, elég hosszú-e a menetes rész. Na de ezt a gyakorlatban fogom megtudni.
-
Rodzser Mór
senior tag
Helló!
Vettem aliexpressrül fordulatszámszabályozó elektronikát.
Vettem hozzá egy dobozt is.
Hogy a csudába lehet az ilyen elektronikát rögzíteni a dobozban? Nem tudtam rájönni és kitalálni sem tudtam egy improvizált megoldást.Így néz ki:
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz hotkar #96581 üzenetére
Sikerült szétszedni némi barmolással. Később találtam egy leírást, ami szerint nem is kellett volna leszedni a külső héjat. Na én ezzel a külső héjjal kezdtem, ami a belső héjra van passzintva, de a belős héj belső felén meg is vannak olvasztva ezek a lábak. Így nem csoda, ha letörtek.
Találtam egy videót, ott is eltörte a fickó. Persze az pont nincs a videóban, hogyan jutott a szétszerelésig
https://www.youtube.com/watch?v=NEwnEimoDhkNa szóval a később talált leírásban van benne, hogyan kell szétszedni, a tápcsatlakozónál kell bedogni egy csavarhúzót és ott szétfeszíteni.
https://www.manualslib.com/download/126361/Philips-Hqc482.htmlUgyanolyan NiCd akku van benne, mint a videóban.
Elcsíptem a vezetéket, aztán rádugtam az adapterre és forog a motor, mint az állat.Aztán a kiiktatott gyári akku helyére odafogtam egy 1,2V NiMH akkut. Úgy is vitte. Tök jó! Csak a vezetéket nem tudtam ehhez az akkuhoz forrasztani. Csodálkoztam is volna, ha sikerül. Nincs valami praktika, hogyan lehet ilyen esetben a vezetékett odaforrasztani?
Most összeraktam akku nélkül. Remélem, nem megy tönkre így a motor.
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz hotkar #96577 üzenetére
Köszi a válaszokat.
Lehet, rosszul írtam, csak rávágtam, hogy NiMh akku van benne és a valóságban pedig NiCd.
Sajnos semmi csavart nem látok a masinán. Hosszában van 2 fél műanyag, azaz egy alsó és egy felső fele. Ezt csak szét kell pattintani, ha jól gondolom. Csak tartok tőle, hogy el fognak törni a tartópöckök.
Igen, könnyebb csak akksiról használni. Csak ugye kényszerből használtam bedrótozva.
[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
Sziasztok.
Van egy kb 15 éves akksis Philips hajnyíróm. Egy pár éve már elég gyenge az akksija, csak a hálózati adapterbe bedugva lehet értelmesen működtetni.
Viszont amit nem értek, az utóbbi pár alkalommal már az adapterre dugva sem hajtja meg
Mi lehet a hiba?Az adapter output oldala a leírás szerint 1,3V és 1500 mA.
Ha rádugtam a hálózatra és a csatlakozóján terheleltlenül ezt mértem: 4,21 V.Ha szétszedném és kiikatatom a benne lévő NiMH akkut, akkor azzal nem okozok kárt benne? Mármint ha utána adapterre lesz dugva fog működni?
[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz tordaitibi #96376 üzenetére
Én feladtam.
Nyertél.Hurrá!
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz tordaitibi #96371 üzenetére
Pedig leírtam (szerintem érthetően) #96364-ben:
"Nincs benne fordulatszámszabályozó. A annyira forog, amennyire nyomod a gombot, hasonlóan a fúrógéphez. Ha rámarkolok a markolatra, ahol a gomb is van, mert így stabil fogni a nehéz gépet és csutkagázon forog, az sok."Tehát: a fúrógépeken szokásos tekerentyű nélküli gomb van a masinán.
A meglévő fordulatszámszabályzó elektronikát belebarkácsolom egy dobozba dugaljjal, aztán majd rádugom a gépeket. Flexet is le akarom szabályozni. Ki fog derülni, hogyan működik.
[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz tordaitibi #96358 üzenetére
Nincs benne fordulatszámszabályozó. A annyira forog, amennyire nyomod a gombot, hasonlóan a fúrógéphez. Ha rámarkolok a markolatra, ahol a gomb is van, mert így stabil fogni a nehéz gépet és csutkagázon forog, az sok.
Igazad lehet, hogy fordulatszámszabályozó kellene hozzá és nem lágyíndító. De nem bánnám, hogy ha az indítása is lassabb felfutású lenne.[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz tordaitibi #96353 üzenetére
Köszi!
Úgy emlékszem, nincs rajta fordulatszámszabályozó. Hanem a markolatnál kézzel adagolja az ember a fordulatszámot. Mintha egy gázkar lenne. És nem tudtam úgy vele dolgozni - csak próbára volt nálam eddig - hogy indításkor ne pörögjön föl tulságosan. Pedig próbáltam finoman adagolni. Így hamar elment tőle a kedvem. Nem életszerű így dolgozni vele, ha markolaton lévő gombot kell folyamatosan bűvölni.
[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
Sziasztok!
Vennék lágyindító elektronikát elektromos szerszámhoz (pl. habarcskeverőhöz) valószínűleg aliexpressről. 1000-2000 Ft körül van.
A kínálatban 2-fajtát láttam. Amelyikből 2 vezeték lóg és amelyikkből 3 vezeték lóg ki.
Itt látszik mindkét fajta:
[link]
Mi a különbésg? Mi határozza meg, hogy a 2 vagy a 3 vezetékes kell a célra? (habarcskeverő
És kérdés az is, hogyan kell ezeket bekötni?[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
Helló.
Vannak bevált műanyag házak/dobozok elektronikának?
Ha fúrni, faragni kell kicsit, az nem gond.Vettem fordulatszámszabályozó elektronikát.
Mérete kb. 6x4x4 cm. Az alaplapra erősítet potmétere van. Ezt szeretném rögzíteni egy dobozba. A tekerenytú persze kívül lenne.
Az 2in+2out érintkezőit - melyekhez csavarral lehet a vezetéket rögzíteni - kivezetném egy lengőcsatlakozóhoz vagy egy falonkívüli duglajhoz.Illetve mennyire kell hűtést biztosítani? Teljesen zárt doboz (pl IP54-es) nem is jó? Inkább legyen lukacsos a szellzéshez?
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz leweegee #93500 üzenetére
Gondoltam rá, hogy elemre forrasztok. De nem jó ez a megoldás, mert az elem alsó felére (a negatív pólusra) rálóg körbe az elem felső fele. Azaz az alsó felén ott lenne a forrasztás, betéve a helyére ennyivel magasabb lenne az egész, nem fér már így el.
Barkácsolok valamit. Esetleg nem teszem vissza a gombelem fedelét.
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz Dr. Szilikát #93495 üzenetére
A kérdéses szerkentyűt nem lehet szétszedni (csak roncsolással), ezért csak a gombelem irányából tudok hozzáférni. Ezért lenne jó valami közdarab. Na akkor valószínűleg marad a közdarab barkácsolás.
-
Rodzser Mór
senior tag
Helló!
Van pár szerkentyű, ami 3V-os 2032-es gombelemmel működik. Viszont viszonylag hamar lemeríti a szerkentyű. Ezt szeretném kiváltani 2A vagy 3A elemekkel, amit ilyen szokványos elemtartóval oldanék meg.
kép
Természetesen ez az elemtartó már a szerkentyű házán kívül lenne.Ennek az elemtartónak van 2 vezetéke. Ehhez létezik valami gombelemhez hasonlító közdarab, amire rá tudom forrasztani a 2 vezetéket? A szerkentyűben lévő érintkezőkre nem szívesen forrasztanék rá, főleg az alsóra, mert ha újra gombelemet tennék bele, ott útban lenne a forraszanyag és a vezeték is.
[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz leweegee #92765 üzenetére
Igen, ilyesmire, amennyiben 4 kapcsa van. Azaz a pozitívot és a negatívot is rá lehet kötni. Mint a 102-es jelű kétpólusú villanykapcsolónál
-
Rodzser Mór
senior tag
Helló!
Ajánljatok légyszi kapcsolót.
Autó középkonzoljába szeretnék kapcsolót tenni (valószínűleg a szivargyújtó áramköréről ágaznék le), ami a pozitívot és negatívot is kapcsolja.
Jó lenne, ha kör alakú lenne a beépíthető kapcsoló háza, mivel kört tudok fúrni a műanyagba.De még jobb lenne, ha 2 áramkört is tudnék kapcsolni 2 "billentyűvel", ha ilyenre tudnátok ajánlani kapcsolót.
-
Rodzser Mór
senior tag
Ha egy - azt hiszem - CREE ledes (de nem vagyok benne 100%-ig biztos) zseblámpát 5V-ról táplálok meg powerbankról, nem megy tönkre benne a LED? Mert ha jól emlékszem, 2 db 1,5 elem van hozzá csomagolva. Ami nekem nagy különbségnbek tűnik (3V vs 5V).
[ Szerkesztve ]
-
-
Rodzser Mór
senior tag
Sziasztok.
Van olyan kábel, aminek egyik vége USB és a másik vége pedig vezetékenként jól elkülönül?
Ilyenhez tudtok linket?Az USB-s csatlakozású powerbankból szeretném az áramot "kivenni". Valami csatlakozót vagy csipeszt forrasztanék a másik végére. Vagy csak úgy maradna csupaszon.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest