Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DonThomasino #81195 üzenetére
-
DonThomasino
veterán
válasz
ElektrikusDE #81198 üzenetére
Ja még annyi hogy van még egy plusz tartalék műszerem is
azzal is ugyanez a helyzet.
A söntből csak 1 van. -
ElektrikusDE
senior tag
válasz
DonThomasino #81197 üzenetére
Akkor lekéne cserélni 100 Amperesre!
Vagy egyszerűen elosztod kettővel az árammérés eredményét.
-
DonThomasino
veterán
válasz
ElektrikusDE #81196 üzenetére
Bele van gravírozva FL-2 0.5 50A 75mV.
Az érdekes, mert a feszültség hajszál pontos. -
ElektrikusDE
senior tag
válasz
DonThomasino #81195 üzenetére
Szia!
Szerintem a söntöt elcserélték, 25A-os műszerhez valót adtak hozzá.
Ui:
A módosított bekötésed csak a feszültség mérést befolyásolja. (kicsit többet mér így, mint ami a motorra jut)
-
DonThomasino
veterán
Dolgozott már valaki ilyen kis áram és feszültség mérővel?
Külön söntös 50A es.Ha igen tudna, segíteni valamiért a normál érétk dupláját méri az áramnál,
a feszültség hibátlan. Egy kicsit módosítottam az ajánlott bekötésen, lehet elszúrtam valamit.Gyári:
Módosított:
Próbáltam kinullázni a hátulján lévő két pont összeérintésével.
Próbáltam állítani hátul a trimmeren kb 0.1 A lehet +/- ba. -
-
Stylewars_kp
őstag
Köszönöm mindenkinek.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Stylewars_kp #81185 üzenetére
en leragasztanam, mesteres az mekkmesteres
de legalabb egyszeru es mukodik.
nekem is utangyartott riasztom volt, baromi idegesitett az allando csipogasa a nyitasra/zarasra is tolta.
egyszer visszavittem, "atprogramoztak" magyarul kikapcsoltak ezt a funkciot. lehet tiedbol is ki lehet vetetni. nekem a New Duett Kft.-nel csinaltak obudan. sajnos a riaszton semmi felirat, jeloles nem volt, hiaba kerestem a neten, nem leltem semmit. -
válasz
Hány vezeték megy a szirénára, 2?
Ha igen, permanens mágneses a hengkeltő benne vagy piezo?
Ha mezei kis tölcséres hangszóró van benne akkor kezdesz sorbakötni 10ohmtól 100 ohmig ellenállásokat. Ha megfelel a hangerő akkor azt, pl. 22ohm, kicseréled egy 5wattosra. Ha megszólal a riasztó tartósan akkor sanszos hogy leég az ellenállás de mint írtad csak a csippantásokra van szükséged, azt bírni fogja.
Ha piezo, akkor ugyanez csak az 1-100kohm tartományba próbálkozpl.
Ha 3 vezetékes a sziréna akkor vagy semmit nem tudsz tenni a szétszedése nélkül mert benne van a végfok. Ha meg mész lefelé a táppal akkor egyszer csak elhallgat vagy nyekeregni fog csak.
Vagy a vezérlő szálon kapja a meghajtást és arra tehetsz trimmert. Ez utóbbi igen ritka állatfajta és a nagyon régiekre jellemző. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Mérni kellene pontosabban, neten úgy látom, 1,2 A körül lehet egy ilyen sziréna áramfelvétele, de azt is tesztelni kellene, mennyire stabil, alacsonyabb feszültségen.
Egy LM2596 DC-konverter elbírná elvileg, amivel be lehetne állítani a csökkentett feszültséget. Úgy nem kell ellenállás.
Ellenállás próba kérdése, 4,7 ohm, 10 ohm stb. 5 W-os értékekkel lehetne kísérletezni. Egy kis trimmer nem bír el ennyi áramot, huzaltrimmer esetleg. Az áram bizonyára csökken, a feszültséggel együtt, akkor már kisebb teljesítményű ellenállás is elviheti. Azért nem írom biztosra, elvben lehetne olyat is tervezni, ami növekvő áramfelvétellel kompenzál (egy határig), de nem hinném, hogy ez olyan.
-
Azharel
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #81188 üzenetére
Igen, úgy is kértem a boltban hogy ebbe a retek főzőbe valót. Feladom. Vissza küldöm, nem látszik hogy hozzá nyúltam.
-
Azharel
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #81186 üzenetére
Így kötöttem be én ahogy benyilaztad. Erre a bekötésre nem kapcsol be a kv főző. Ekkor ráraktam az új kapcsolóra ami ugyan így kapcsol. Erre zárlat lett. Nem értem mi a tököm baja van. Az eredeti bekötés szerint meg állandóan megy és fűt mint a hülye, szóval akkor elvileg test zárlatos se lehet ahogy fentebb írta valaki, nem ? ez a szar rendesen ki fogott rajtam. De még ha az új kapcsolón a a bejövő fázis tettem a 2-esre lábra a kazánt meg az egyesre akkor is csak fordítva kellene működni a kapcsolónak, nem ?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Azharel #81171 üzenetére
Tehát azt írod, hogy a kapcsoló baloldalán kettő közös, eszerint az csak a világításnak adja a feszültséget.
Jobboldalon kettő megszakít. Azt nem tudjuk, hogy itt a világítás az alsó vagy felső pontra megy, de ha állandóan világítana, azt már csak fel kell cserélni.
A színes karikák szerint keresztbe van kötve, de nem úgy kellene, hanem nyilak szerint.
-
Stylewars_kp
őstag
Sziasztok,
autóriasztó 12v-os szirénájának a halkítására van lehetőség? Nincs szükségem a riasztóra, de a központi zárt is ez vezérli, mert utólagos megoldás. Egyszer, ha eljutok vele visszaállítom az eredeti megoldásra...
Szóval vagy kikötöm teljesen a szirénát vagy gyengítek a hangján. Ezt mivel tudnám megoldani a legegyszerűbben?
Amúgy egy sorba kötött ellenállásra gondoltam vagy egy trimmerre, de mekkora méretű lenne az ideális?
Eszembe jutott még néhány puritán módszer, miszerint leragasztom a szirénát, de ez olyan háztáji...nem mesteres. -
Dr. Szilikát
őstag
Áramgenerátoros driver így működik, plusz még egy ellenállással is növelte a belső ellenállást, ami azért jó, mert a kimeneti puffer, amíg fel van töltődve, agyonvághatná a tesztelni kíván LED-et.
Egyébként viszont nem jó ötlet, mert ahogy említik is a kommentben, az a trafó nem feltétlenül véd az áramütés ellen, sőt vannak olyan driverek némelyik lámpában, amiben a látszólag trafó nem trafó, csak szimpla tekercs és egyáltalán nem választ el a hálózattól.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
pataslogeza #81175 üzenetére
Magas belső hőmérséklet, rezgések, anyagfáradás, szigetelés összekopása valahol belül, ahol a műgyanta nem tart rendesen, ki tudja, néha így tönkremennek. Láttam már a kommutátor alatti részen felfedezhető kiolvadt huzalt, kormos részt, de az is lehetett már másodlagos következménye zárlatnak, vagy a kommutátor hibájának, leválik egy szelet, ilyesmi.
Utána jelentkezik a túláram, körtűz, ami kinyírja a kefét is. A képen látható kommutátor, ahogy be van égve (olvadt szemcsék, kráterek) számomra ismerős is, láttam pár ilyet. Soha nem lett belőle már motor.
Egyébként jó esetben a szénkefének egy kis maradékával is még letesztelhető a motor, hogy érdemes-e vele foglalkozni.
Tehát van egy kis kefedarab, ami azért még jól érintkezik, rugózik, nyomódik. Elindítom, ha jó a motor, azt észre fogom venni, hogy rendesen végzi a dogát, azaz érdemes szénkefe után menni / rendelni.
Egyszer úgy teszteltem, hogy csak valami hasonló kefe volt kéznél, keskenyebb vagy ilyesmi, már nem emlékszem. De így is meg tudtam állapítani, hogy a motornak nincs baja, csak már tövig égett a kefe, ami benne volt.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Azharel #81177 üzenetére
sztem az van hogy a kapcsolod labkiosztasa nem azonos ezekkel a rajzokkal. ezert sikerult zarlatot csinalni mert osszekapcsoltad a fazist a nullaval. ezert kellene multimeterrel kimerni mely labak kapcsolnak, aztan az egyszerusitett rajz alapjan bekotni. mar az is eleg ha lampa nelkul kotod es melegit, ha ugy mukodik johet a lampa, akkor mar nem sok lehetoseg marad.
ugy erzem a gari mar elment amugy is
-
PHM
addikt
válasz
tordaitibi #81180 üzenetére
Tudom. Itt: [link] leírtam a helyes bekötést.
A rajzot, mint írtam, loptam, s egyelőre nem akartam plusz magyarázattal bonyolítani.
Tartok tőle, hogy más baj van a készülékkel, de ezt is írtam már.
Szerk: A kezét törném annak, aki ezt így megtervezte.
Hordozható készüléknél illene kétsarkú kapcsolót használni, ami itt adott is,
csak spóroltak a bekötéssel. -
-
Az alábbi videón lévő kapcsolás hogy működik?
-
Barret001
addikt
válasz
pataslogeza #81175 üzenetére
Meg kell csiszolni a kommutátort,ha teljesen hibátlan,akkor passz.Nyáron láttam olyan fűnyírómotort,(szénkefés FOS) hogy egy szegmens kimozdult,és megette a szénkeféket.
-
pataslogeza
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #81157 üzenetére
Azt értem, hogy használat közben zárlatos lett a forgórész, csak azt nem, hogy mi okoz ilyen zárlatot? Azt meg főleg nem értem, hogy mi koptatta el teljesen a szénkeféket 2 perc alatt, mert az előző 8 év alatt a szénkefék kb. egyharmada kopott el, most meg a maradék kétharmad mindössze 2 perc alatt.
-
PHM
addikt
válasz
Azharel #81171 üzenetére
Akkor leírom még egyszer, másképp:
1-es a bejövő 230V-os kábel barna ere.
2-es a fűtőszál egyik ere.
A kapcsoló másik oldalán, az egyeshez közelebbi pont a bejövő kábel kék ere.
A kapcsoló másik oldalán, a ketteshez közelebbi pont a fűtőszál másik ere.
Ez persze akkor fog csak működni, ha az eddigi zárlatokkal még nem égetted
össze a kapcsoló érintkezőit.
Előfordulhat, hogy a kapcsoló folyamatosan világít, ez esetben az 1-es és a 2-es
érintkezőkön kell cserélni a vezetékeket, + a kapcsoló másik oldalán elvégezni
ugyanezt a műveletet. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Azharel #81168 üzenetére
ne szinekben meg labakban gondolkodj mert az ilyen kapcsolonak letezik tobb fele labkiosztasa. neked kellene ezt kisakkozni, nyilvan egy multimeterrel lenne a legegyszerubb.
imigyen kellene bekotni, csak ugye ezt a logikat at kell forgatnod a kavefozo belinek a vezetekelesere:
https://www.hobbielektronika.hu/forum/alavilagitott-kapcsolo-bekotese-hogyanez meg pont 1 eve
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_76152-76152.html -
Azharel
aktív tag
válasz
#85619712 #81166 üzenetére
Próbáltam azt is de nem jó. Nem viccel meg, mert eredeti állapotában mindegy merre állt a kapcsoló fűtött és 800w vett is fel, rá van kötve egy fogyasztásmérőre. A kapcsoló a megjelölt pirosokat kapcsolja, a kék karika és az alatta lévő állandóan össze van kapcsolva. Ráraktam a 2 fázist a piros piros körre a nullát meg a kékre de akkor meg soha nem kapcsol be. el vagyok veszve
nem értem [kép]
-
PHM
addikt
válasz
#85619712 #81166 üzenetére
Az nem fog megoldani semmit.
Az a vezeték ugyanis direktben megy a kapcsolóra és a fűtőszálra is.
Én amúgy 4 vezetékesen kötném be a kapcsolót, mivel a dugvilla miatt
nem lehet tudni, melyik vezetéken lesz a fázis.
A bejövő barna és kék vezeték a kapcsoló 2 középső érintkezőjére,
míg a fűtőszál vezetékei a szélső érintkezőkre kötendők.
Ehhez persze meg kellene toldani, vagy hosszabbra blankolni a bejövő kábelt. -
-
Azharel
aktív tag
válasz
rednifegnar #81163 üzenetére
Ahogy a képeken látszik úgy van gyárilag bekötve. Ha fejen állok akkor is folyamatosan működik kapcsolótól függetlenül a kv főző. Ezt szeretném ki javítani ha tudom. Mert vissza akartam küldeni a boltnak de basznak garancia futárt küldeni.
-
Azharel
aktív tag
-
rednifegnar
senior tag
válasz
pataslogeza #81156 üzenetére
nem tom milyen motor ez, de nekem volt olyan hogy egy allando magnosu motor alloreszeben levo magnesek lemagnesezodtek aztan annak is volt minden baja, lassult zorgott szikrazott.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #81158 üzenetére
Ezt nevezik körtüzesnek is, jellegzetes morgó hang kíséretében, miközben a motor belassul, illetve erősen melegszik és nagy áramot vesz fel, a normálishoz képest.
Tehát ami zörgésnek tűnhet a laikus felhasználó számára, de aki hallja, az érzi, hogy ez nem csapágyzaj, hanem gyanús morgás. A kommutátor tisztítása ezen általában már nem segít, legalábbis nekem nem volt még ilyen szerencsém.
-
mezis
félisten
válasz
pataslogeza #81151 üzenetére
Üdv.!
A szénkeféket mindenképp CSERÉLNI kell!
Az a kis vacak csonk csak arra jó, hogy szétégesse a kommutátort.Ellenőrizni kell az új szénkefék szabad mozgását a csövükben.
A kommutátor tisztításakor ki kell kaparni a szeletek közötti hornyot, pláne ha tele van szénkefe porral, ami valamennyire vezet.A kommutátort polírpapírral addig kell tisztítani, amíg tiszta fém felületet kapsz.
Aztán kiderül hogy van-e menetzárlat.
-
Barret001
addikt
válasz
A forgórész zárlat erős szikrázással jár,és jellegzetes hanggal.Ha minden rendben van,alig látszik szikra.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Erről beszéltem lényegében, a csapágy problémája egyelőre fel sem tűnt volna.
Azonban használat közben egyszer csak zárlatos lett a forgórész. Ezt abból tudod megállapítani, hogy az összes tünetét felsoroltad. Így legközelebb te is már rutinból felismered, hogy mikor van vége egy motornak.
Régen ilyenkor következett volna a forgórész cseréje, mint a javítás értelemszerű módja. Manapság persze nagyon ritkán látni a neten forgórészt egyáltalán.
-
pataslogeza
aktív tag
Köszönöm a válaszokat mindenkinek! A másik oldalon tönkre ment a csapágy, kijött belőle a porvédő és megette a por. Azelőtt nem volt semmi baja. Párom épp használta, amikor hirtelen elkezdett zörögni és a fordulat is hallhatóan leesett. A szénkeféket nem sértetten meg, és a kommutátort is megtisztítottam.
Hogyan tudom ellenőrizni a forgórész zárlatot és mi okozhat abban zárlatot használat közben? Hogyan lehet ellenőrizni, hogy a kommutátor szeletek össze vannak e égve? -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #81153 üzenetére
Valamit megsérthetett,nem látok más megoldást.
-
pjen
félisten
válasz
Elvileg ki is kéne bikázni azt a kommutátort, a szegmensek között ki kéne tisztítani
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Zárlatos forgórész szokott ilyen jelenségeket okozni, de nem csapágycsere miatt, hanem attól függetlenül.
Hogy miért pont most, annak viszont elég kicsi a valószínűsége, de miért kellett csapágyat cserélni, mi volt a probléma, előtte nem volt körtüzes egyáltalán?
Összerakás után ellenőrizted a megfelelő kefenyomást, azaz rugalmas felfekvést? Ha felakad / megszorul, nem nyomódik rá rendesen a kommutátorra, az nem jó.
-
törölt tag
válasz
Vagy amikor szerelted vissza a forgórészt megsértetted a szénkeféket, vagy valami szennyeződés került a kommutátorra (ami a szénkefékkel érintkezik). Mosd le alkohollal és csiszold meg nagyon finom csiszolópappíral a kommutátort majd tegyél bele új szénkeféket (azt amúgy is kellett volna ha már szétszedted) és óvatosan rakd össze. Ha csak eszi a szénkefét vagy menetzárlatos a forgórész vagy a kommutátor szeletek össze vannak égve --> kuka.
-
pataslogeza
aktív tag
Sziasztok,
Porszívó motoron cseréltem csapágyat, és mielőtt összeraktam, bekapcsoltam hogy teszteljem, de nem pörgött olyan magas fordulaton mint azelőtt, és az egyik szénkefe nagyon szikrázott, a hangja is olyan volt mint a hegesztőnek. Járattam vagy 2 percig, aztán kikapcsoltam és látom hogy a szénkefék teljesen elkoptak benne. A porszívó 9 éves, és az a szénkefe minimum 2 centi volt amikor szétszedtem (gyárilag lehetett vagy 3cm), most meg kb. fél centi, 2 perc működés után. Mi történt ezzel? Mi a hiba?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! I7 6700 / GTX 1070 8GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer számítógép. I5 6400 / GTX 1060 3GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 1TB HDD
- Update 04.25. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest