-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz dongacode #82292 üzenetére
Szia!
"Vagy igy nem is fog menni amig nem kap egy ujat?"
Igen, nem fog menni, mivel most hiányzik egy feszültség, mivel ezek a tekercsek a különböző feszültségeket előállító DC/DC konverterek energia taroló részei.
Remélhetőleg megfelelő alkatrész csere után megszűnik a leírt hiba. (nem 100% hogy ez okozza, de valószínű, mivel a tekercs vasmagjának sérülése lecsökkenti az induktivitását és így a feszültség is megváltozik)
Ui:
Persze a hőlégfúvó is okozhatott kárt a szomszédos alkatrészekben, de a tekercs cseréje után úgyis kiderül.
[ Szerkesztve ]
“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz #68216320 #81932 üzenetére
Szia!
"Van egy digit multiméterem (true-rms, freki mérés 20MHz-ig), de úgy tudom ez nem az igazi."
Én pedig azt használnám, maximum megnézném a leírásában a hibaszázalékot, és ha szükséges kalibráltatnám (ha lehetséges), így biztosan olcsóbban jönnék ki mintha 0.5%-os hiba osztályú (cél) műszert keresnék erre a célra!
[ Szerkesztve ]
“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs
-
ElektrikusDE
senior tag
Szia!
"Ez így normális?"
Általában normális.
"Hangforráshoz csatlakoztatva nem fogja kinyírni azt?"
Általában nem.
Az oka?
Két darab kondenzátor:
És mivel nincs földelés, ezért a kimenet "0" vagy negatív pontjára kötik!
Így a kimeneten a bejövő hálózati feszültség értékén kb. a fele is mérhető.
Az áramerősség viszont kicsi ezért általában nem jelent valós veszélyt.
Amennyiben a kondenzátorok megfelelnek a kettős vagy megerősített szigetelés követelményeinek, akkor még ez a jel is rákerülhet!
Ui:
Természetesen én sem szeretem ha egy adapter ráz, tehát ha lehet kerülöm az ilyen eszközöket!
Végső soron lehet leválasztó trafót is használni hozzájuk, ami megszünteti ezt a jelenséget, de sokszor többe kerül a leves mint a hús!
#81926Dr. Szilikát: Hasznos tanács, kár hogy kevesen veszik figyelembe!
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz #85619712 #81907 üzenetére
Szia!
Ez érdekes egy darab:
Két kérdésem is lenne:
1.
Eszerint motor védőként is használható?2.
Miért kéne a kék vezetéket földre kötni?Szerintem a nulla vezetékre kéne kötni!
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz tordaitibi #81816 üzenetére
Szia!
A vezeték ellenállása maximum 0.1 Ohm lehet. (0.4 Volt feszültség esés 4 Amperen)
Így a kábel keresztmetszet:10 mm2! (réz vagy ezüst vezeték esetén természetesen)
Én megnövelném kicsit a 12 Volt táp feszültséget, mert pl. 12.4 Volton már elég lenne 5 mm2
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
Érdekel, mert (szerintem) ez teljesen szabálytalan!
Ui:
Nem véletlenül választottam az Elektrikusi nickemet...
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
Szia!
"Melóhelyen két 3 fázisú óra egy szekrényban, párhuzamosítva."
Ilyen nincs, viszont tényleg lehet két villanyóra, ahol az egyik a "valódi" fogyasztást méri, a másik pedig a "meddőt", tehát nincsenek párhuzamosítva.
Az "okos" villanyórák mindkét feladatott egyben látják el.
Ui:
Lakossági fogyasztónál is lehet két villanyóra, ott az egyik méri az "állandó" fogyasztást, a másik pedig a "vezérelt" régi nevén "éjszakai" fogyasztást.
Ui2:
Fizikai akadálya ugyan nem lenne a párhuzamositásnak, de mérésügyi igen, és mivel erre van sokkal jobb megoldás az áramszolgáltató azt használja, pl. áramváltó cserét, amennyiben nem bírná egy óra. (Egyszerűsítve írtam)
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz razorbenke92 #81361 üzenetére
Szia!
Pár perc keresés után ezt találtam:
[nJoy AVR Paladin 1000 Feszültségszabályzó]
Ui:
Régen a színes tévékhez is használtak hasonlót! (sok helyen, főleg vidéken)
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz #85619712 #81313 üzenetére
Sziasztok!
A földelt, pontosabban: I (Első) Érintésvédelmi Osztályú forrasztó pákával kapcsolatban írok.
Ideális helyzetben az a jó, ha földelt a páka.
Gyakorlati TV javítóként pedig azt kell írnom, hogy (általában) nem vezet jóra ha földelt a páka.
Inkább használjunk 24 vagy 12 Voltos pákát, mert az nem fog zárlatot okozni, mikor (szabálytalanul) nem feszültség mentesített berendezést javítunk!
Nyúl és sapka; dilemma, nincs ideális megoldás, mert van olyan berendezés is aminél még a 24 Voltos páka fémrészét is földelem, pedig ez szabálytalan! (de inkább bevállalom, minthogy megpusztuljon az érzékeny smd alkatrész)
Más, anno elektronika bérgyártás, de idepasszol:
ESD védelem, csuklópánt, antisztatikus öltözet, és cipő stb.
Közben pedig dugasz tápról működik a termék, emiatt kb. 80-150 Volt váltoáram van rajta, (a földhöz képest) hozzáérek (ESD védelemmel ellátva) és már meg is pusztulhat a készülék.
Elmondom mint hiba lehetőséget, hogy kéne valami labortáp, nem a készülékhez csomagolt dugasztáppal kéne tesztelni, javítani vállvonogatás a válasz...
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz DonThomasino #81197 üzenetére
Akkor lekéne cserélni 100 Amperesre!
Vagy egyszerűen elosztod kettővel az árammérés eredményét.
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz DonThomasino #81195 üzenetére
Szia!
Szerintem a söntöt elcserélték, 25A-os műszerhez valót adtak hozzá.
Ui:
A módosított bekötésed csak a feszültség mérést befolyásolja. (kicsit többet mér így, mint ami a motorra jut)
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz terapeuta007 #81069 üzenetére
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz ElektrikusDE #80866 üzenetére
Rosszul írtam.
Feketére a hálózat fázisa.
Fehérre a hálózat nullája és a lámpa nullája.
Pirosra a lámpa fázisa. (ez a kapcsolt szál)
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
Szia!
Pirosra a hálózat fázisa.
Fehérre a hálózat nullája és a lámpa nullája.
Feketére a lámpa fázisa. (ez a kapcsolt szál)
Ui:
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz DonThomasino #80723 üzenetére
Szia!
Én ezt használnám kereséshez:
"Clamp Type Test Probes"
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz rednifegnar #79346 üzenetére
Úgy esetleg láthatnál egy villanást, de szerintem még annyit sem tenne, mivel az emberi testnek elég kicsi kapacitása van, ami ekkor a másodperc tört része alatt feltöltődne és így nagyon hamar megszűnne az áram, természetesen jó szigetelés esetén.
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz DonThomasino #79343 üzenetére
Szia!
Igen a kapacitív áramra is jelez a fázisceruza, de sohasem fogsz "feltöltődni"
Mivel Nikola Teslának köszönhetően az AC hálózatok terjedtek el már jó ideje!
Ezért Magyarországon is ilyen van!
Mivel nem egyenáram (angolul direct current, rövidítve: DC) olyan elektromos áram, amelyben a töltéshordozók időben állandó vagy változó mennyiségben, de egyazon irányban haladnak.
Hanem váltakozó áram vagy váltóáram (angolul alternating current, rövidítve: AC) olyan elektromos áram, amelynek iránya és intenzitása periodikusan változik.Emiatt a feltöltések és a kisütések kiegyenlítik egymást.
De próbálnál DC hálózaton mérni ott már nem jelezne (kapacitív áramra) pl. napelem táblák.
Ui:
Mielőtt belekötnétek, egyszerűsítve írtam le.“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz Dr. Szilikát #79324 üzenetére
Volt már mikor én is összekötöttem 2 fázist (10 emeletes panel ház).
DE:
Az összekötés elött kivetem a biztosítót a hibás fázisból.
Valamint áramtalanítottam a felvonót és a szellőző rendszert, és megkértem a lakókat hogy szolidaritásból fogják vissza a fogyasztást addig amig az ELMŰ elhárítja a kábelhibát.
De ez akkor is szabálytalan volt! (de bevállaltam)
Másnap elhárították a kábelhibát.
Viszont egy áramszolgáltató ilyet nem tehet(ne), főleg nem több mint 10 évig!
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz rednifegnar #79307 üzenetére
Ez szuper megoldás!
Remélem azt is elmondták hogy mi történne egy 3 fázisú motorral ebben az esetben?
Ui:
Meg a "0" vezetéknek is jót tesz, mert 3 fázis esetén lehet kisebb keresztmetszetű is mint a fázisvezetékek, 2 fázis összekötése esetén viszont akár 2x annyi áram is folyhat benne mint a fázisvezetékben!
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz bandi0000 #79305 üzenetére
Szia!
"de tegnap már alig világított a lámpa este"
Az a szép, mikor ilyenkor tönkremegy a hűtő (meg a benne levő élelmiszer)!
Én már 2x tapasztaltam kb. 120 Voltos feszültséget, 230 Volt helyett.
Ilyenkor első dolgom volt kihúzni a hűtőt és a számítógépet!
Egyszer meg "0" szakadás volt az oszlopon (szerencsére 1 fázisú betápnál)
Az ELMŰ-s szerelő rámért és azt mondta hogy minden rendben!
Erre mondtam neki hogy a fázissal tényleg minden rendben, de a "0" az szakadozik!
Másszon fel az oszlopra, és javítsa meg, különben én mászok fel, de akkor nem lesz jó vége a dolognak! (a szakmámba vág, csak nem vagyok rá feljogosítva az áramszolgáltató által)
Ui:
Az volt a szerencsém hogy állandósult a hiba, mert az időszakos hibát nem igen javítják!
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz person #77658 üzenetére
Szia!
A második kép alapján valószínűleg egy relécserével megúszod!
Miután kiveted a relét, az égésnyomot teljesen takarítsd le a csatlakozóról és a R023 átkötésről (meg a panelről).
Új relével valószínűleg jól fog működni. (adatait a régin vagy a másikon látod)
Nem kel hogy TAKAMISAWA legyen
Pl ez is meg teszi:
[link] DE itt minimálisan 3 darab a rendelés mennyiség.
Máshol is megveheted, csak erre keres rá: JV-24S-KT
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz tupacamaru #77657 üzenetére
storno!
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz ElektrikusDE #77655 üzenetére
Persze ez csak a panel, lehet hogy van egy zárlatos vagy beszorult motorod a rendszeredben.
Aminek igy jóval nagyobb az áramfelvétele és ezért égett meg a nyák, melegszik a relé.
Látom már, ez nem lesz egyszerű ügy,,,
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz ElektrikusDE #77654 üzenetére
Itt van a hiba:
Sárgával jelöltem!
A relének valószínűleg nincs baja, de a (fehér) csatlakozót ki kell forrasztani, mert alatta is lesz sérülés (égés) a nyákon.
Kisebb javítás után visszalehet majd forrasztani, nem hiszem hogy cserére szorulna.
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz person #77653 üzenetére
Meg van a hiba! (nem a relé lesz)
Forraszd ki az X12 csatlakozót az alaplapról és csinálj egy közeli éles képet a helyéről!
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz person #77651 üzenetére
Szia!
Lehetséges hogy elegendő a relé cseréje.
Nem ártana ha panel másik (fólia) oldaláról is feltennél képet erről a környékről.
-
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz Barret001 #75518 üzenetére
Milyen célra?
GYÓGYSZERTÁRI ALKOHOL | ETANOL jó helyette! (fertőtlenítés céljára)
Panelmosdatásra viszont szerintem nem jó!
Arra pl. flux eltávolító spray való, de én használtam precíziós kontakt sprayt is (régen) a sima meg minden műanyagot ragacsossá tett, egy isostat hullám váltó bele is halt...
Kontakt VL nem jó!
CLEANER 601 jó!
De mi a baj az IPA-val?
Allergiás vagy rá?
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz #85619712 #75515 üzenetére
Igen, működhet, épen ez a baj...
Valamennyit korlátozna, de kondenzátor feltöltése esetén sajnos nem az effektív árammal kell számolni.
Cipőt a cipőboltból!
Ui:
Persze a ha kéznél lenne egy akkor megpróbálnám, de rendelni nem rendelnék!
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz tordaitibi #75513 üzenetére
Pont azt javasoltam elsőnek! (még a másik fórumban)
Aztán eszembe jutott ez is:
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
-
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz tordaitibi #75181 üzenetére
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz #85619712 #74596 üzenetére
Szia!
Nekem is teszik az ötlet, be is jönne.
De én már csak ezt cipelem magammal mindenhová: YIHUA 852D +
Már hordót is javítottam vele
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz $p@rr0w #74575 üzenetére
Szia!
"kismegszakító meg semmit nem csinált..."
Az baj!
Meg kellene vizsgáltatni villanyszerelővel.
Az üvegbizti szerintem maradhat.
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz inf3rno #74400 üzenetére
Szia!
Én ilyet vettem:
Fizettem érte 10 Lejt vagyis kb. 700 Forint piacon. (igaz Romániában)
Minősége?
Működik, ha elkopik veszek másikat....
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz tknof1871 #74330 üzenetére
Szia!
Kérlek ne vedd meg!
Főleg erre ne: "Elektronikától (NYÁK, diódák és hasonló apró alkatrészek forrasztása)"
Azt a fórásztóónt is visszaadtam a pákával együtt amit melléje csomagolnak! (ólommentes)
Javításra nem való, ha már a gyártáshoz muszáj is...
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz ElektrikusDE #74301 üzenetére
Békés megye:
Már találtam is.
De ez nem a reklám helye...
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz darvinya #74299 üzenetére
Szia!
Agyúval verébre?
Igazságügyi szakértő szerintem nem szükséges.
Elégnek kéne lennie egy Szakvéleménynek is!
Például itt is kaphatsz, de én még olyan szervizben nem dolgoztam ahol nem adtak volna...
Egyes biztosítóknál van formanyomtatvány is hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz gabor9991 #74294 üzenetére
Szia!
És mi az akadálya?
Hogyan veszi figyelembe a biztosító az elektromos készülékek védelmét vagy azok
hiányát a kárrendezés során?
A kárrendezés során nem kizáró ok a túlfeszültség elleni védelem hiánya, azonban a
nagyobb értékű károk megelőzése érdekében a megfelelő villámvédelem kialakítása
elengedhetetlen.
Milyen dokumentumok szükségesek a villámcsapás által okozott indukciós károk
rendezéséhez?
A kárrendezéshez szükséges, de nem elégséges dokumentumok az alábbiak: a készülék(ek)
károsodását igazoló, elektronikai eszközök bevizsgálására jogosult szakember által
kiállított szakvélemény; új készülék beszerzési számlája bizonylatok; javítási árajánlat, vagy
számla. A kárrendezéshez szükséges iratok mellett a káridőpontban az adott helyszínen
rögzített, villámtevékenységgel kapcsolatos időjárási adatok vizsgálatával ellenőrizzük a
biztosítási esemény bekövetkezését.
A kárrendezéshez szükséges szakvéleménynek mit kell tartalmaznia?
Az elektronikai eszközök bevizsgálására jogosult szakember által kiállított
szakvéleménynek az alábbi szükséges információkat kell tartalmaznia:
a kárszámot,
a készülék tulajdonosának nevét, címét
a készülék pontos gyártmányát, típusát,
a gyári számot,
számítógép esetén az eredeti konfigurációt,
a készülék gyártási évét,
mi okozta a meghibásodást,
a meghibásodott alkatrészeket,
a készülék javíthatóságát (javítható, nem javítható vagy javítása nem gazdaságos),
amennyiben javítható, a javítás várható költségét és
bankszámlaszámra történő kifizetés érdekében a károsult bankszámlaszámát.Ez csak egy példa az egyik biztosítótól, ha nekem lenne biztosításom, akkor kérnék szakvéleményt! (magamnak sajnos nem írhatok)
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz MasterDeeJay #74219 üzenetére
Örülök neki!
Csak arra vigyázz hogy nehogy ólommentes forrasztóónt vegyél!
A Lidl állomás melle azt csomagolták! (egy inverter vezérlő IC bánta nálam, túlmelegítettem)
Pl.
Fludor, ón 1 mm L-Sn60%, Pb40%, fluxus 2,5%, cső 16gr
Meg a flux (ceruza)nagyon fontos.
Cégnél még használtunk forrasztó pasztát is, de lehet nélküle élni.
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz MasterDeeJay #74211 üzenetére
Én most vettem, szintén YIHUA:
852D+
Nekem bevált!
U:
"lidliben ma 3k a Páka állomással."
Ezt gyorsan felejtsd el!
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz tordaitibi #70883 üzenetére
Asztali módra váltva mobilról is megy!
Chrome
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel i5-12500t 6c/12t - 2.0 Ghz / MaxBoost: 4.4 Ghz
- UFF! HP EliteBook 850 G8 Fémházas "Kis Gamer" Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/1TB Iris Xe FHD HUN
- Szépséges! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 32/1TB FHD HUN
- I7-4770K processzor 4mag 8 szál 3,5 ghz
- Gigabyte GA-Z87X-D3H 1150 es alaplap