Új hozzászólás Aktív témák
-
Fifi
őstag
válasz
lakisoft #5621 üzenetére
Nálam 2db SSD és 4db HDD van.
Első körben az alaplapi USB-re kötöttem az egyiket, de most a hátsó USB porton lóg. Szoftveres részét meg #4458 dchard utasításai alapján követtem el.
-
Faby
senior tag
válasz
lakisoft #5621 üzenetére
Az én megoldásom OMV-re (Debian alapú NAS):
SSD az optikai meghajtó helyén, azon egy raid0 tömb, arra telepítve az OMV, arról bootol, így a négy HDD megmarad az adatnak.Nálam annyi hiba van, hogy áramtalanításnál, de akár egy hosszabb kikapcsnál is a belső raid vezérlő elfelejti a raid0 tömböt, és nem bootol a rendszer.
Ilyenkor újra létre kell hozni, aktívvá tenni, és minden megy tovább, adatvesztés nélkül. -
lakisoft
veterán
Sziasztok, Van valakinek működő linux/unix 4 hdd + boot/root ssd setupja? El tudnátok látni gyakorlati tanácsokkal? Köszi.
-
Galopp
tag
válasz
Proci85 #5618 üzenetére
Régen úgy volt, hogy bizonyos típust emulálva több licensz volt elérhető, amit még meg lehetett toldani okossággal.
De ha jól láttam, ezen a fórumon az a rész már feketébb a szürkénél, így konkrét választ nem biztos, hogy kaphatsz. Tőlem azért sem, mert én is csak olvasgattam a témában etéren. -
WinZol
aktív tag
Üdv!
Mennyire jó ötlet két különböző méretű memória modullal üzemeltetni?
A meglévő 2x2GB-os modulok helyett vettem 2x8Gb-ost.
Viszont most arra gondoltam, hogy elég nekem 10Gb is.
azaz 2Gb + 8Gb.A microserver simán elindult.
Lehet vele később bajom? -
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Köszönöm a megerősítéseket, Windows Server 2016-ról 2 lépcsőben (2016 -> 2019 -> 2022) simán ment az in-place upgrade. (előtte a mentéssel többet szüttyögtem mire megszültem mivel, hogy mentsek
(végül Macrium ISO-t bootoltam be és mentettem le a komplett rendszer SSD-t) A frissítés next-next-finish volt.
-
WinZol
aktív tag
Nos mint korábban írtam a iLO 2.40 alatt nem ment a firmware frissítés.
A megoldás az SPP volt.
Miután kiírtam a hpusbkey programmal (benn van az ISO-ban) falsh drive-ra már be is bootolt róla. (A rufus-t nem szerette)
Itt lefuttattam az automatikus frissítést és már kész is volt.
(A frissítést kétszer kellett futtatni, mert a bios-t elsőre nem cserélte le.)
Ezzal az iLO 2.55 verzióra váltott, ami alól simán felment a
bios és az iLO upgrade is.Majd feltettem az Intelligent Provisioning 1.74 verziót, szintén pendrive segítségéve.
Most itt tartok.
Talán kész. -
Ha esetleg Linux vagy ESX fut rajta akkor CLI-ből is fel lehet tenni a megfelelő csomagot. Majd megírják itt a legfrissebb elérhetőségeket, én már jó pár éve nem HP-zok hálistennek
SPP ISO bootolása is segíthet, igen, de nem tudom adtak-e ki a legújabb BIOS-al és ILO FW-el ilyent -
WinZol
aktív tag
válasz
sasNAXO #5606 üzenetére
iLO alól nem megy fel.
A gép egy NAS, szóval nincs windows.
Láttam, hogy létezik olyen, hogy SPP.
Ez egy ISO file amivel iLO alól be lehet bootolni és
azon keresztül feltölteni. Viszont ezt nem találom sehol.
(csak regisztrált userek részére!Valakinek nincs SPP-je ami jó a Gen8-hoz?
Itt mutatja, hogyan lehetne frissíteni, csak a megadott link az SPP-hez sajnos már nem él.
Itt van egy SPP. Ez jó lehet?
-
sasNAXO
aktív tag
"Letöltöttem (...) de nem megy fel."
Hol akarod felrakni, az iLO-n keresztül, vagy pl. egy futó windows alól?
Nincsenek már meg a linkek, de a HP oldalról vadásztam őket egy hónapja:
cp039539.exe a legutolsó BIOS ha minden igaz,
cp053896.exe a 2.82-es iLO ha minden igaz.
Ezek felmentek nekem windows alól, amikor már vacakolt az iLO akkor is (meg nem javult utána sajnos, de frissült). -
WinZol
aktív tag
A serveren 2.40 a iLO firmware.
Az iLO Self-Testen minden zöld, kivéve ez.
CPLD - PAL0ProLiant MicroServer Gen8 System Programmable Logic Device version 0x06
Letöltöttem a HP oldaláról a legfrissebb (2.82) biost, de nem
megy fel.
A feltöltést jelző indikátor nem indul el.Van valakinek:
1. régebbi bios file. (pl. 2.52) (hátha túl nagy az ugrás)
2. SPP ??
3. bármi más ötlete?
Hogyan tudom az alaplapi Biost frissíteni?Köszi
-
Faby
senior tag
válasz
morfeusz1 #5597 üzenetére
Az ILO-nak semmi köze a fájlok eléréséhez.
A szerveren létre kell hoznod, meg kell adnod a megosztani kívánt mappákat (film, sorozat, zene stb) jogosultságokat beállítani, ha windows, akkor SMB (samba) megosztások kellenek, ezeket tudod a hálózat többi eszközéről elérni.
Érdemes létrehozni erre egy külön felhasználót, és ezzel belépni az eszközökön, másik számítógép, TV stb. -
morfeusz1
csendes tag
-
sanzi89
addikt
válasz
morfeusz1 #5595 üzenetére
Nagyon nincs mit beállítani rajta. Bedugsz az ILO portba egy LAN kábelt, routeren megnézed milyen címet kapott, a papíron lévő user-pass párossal belépsz a böngészőben, mint egy router webes felületén.
Ha valami nem működik, akkor ILO reset és utána újra a fenti lépések. -
morfeusz1
csendes tag
Szisztok most vettem egy használt gépet,viszont az ILO4 et beszeretném állítani,mert minden adat kivolt törölve a kis papir kártya megvan hozzá ,valaki tudna ebben segiteni köszi..
tibi
-
WinZol
aktív tag
2 x 8 Gb memória modult keresek a HP Gen8-hoz.
1. Tud valaki tuti eladót?
2. Ez a Samsung modul jó hozzá? (M393B1G73QH0-CK0)Köszi
-
Faby
senior tag
válasz
modul21 #5590 üzenetére
Szia, ha rákeresel a nevemre itt a topikban, látható, hogy régóta küzdök vele én is.
Megoldást nem tudom, csak a workaroundot, azaz hogy vissza kell állítani a raid0 tömböt és bootolhatóvá tenni.
RTC elemet cseréltem, nem hozott megoldást, egy fórumtárs említette, hogy hibás SSD okozhat ilyet.
Nálam 96%-os az SSD HDSentinel szerint, szóval akár még az is lehet.
Majd a következő telepítésnél (7-es OMV) kipróbálom. -
modul21
csendes tag
Sziasztok,
A Gen8-am egy ideje minden boot-nál elfelejti a dynamic smart array beállításokat. Vna valakinek ötlete hogy ez mitől lehet ? Mindig újra be kell állítani minden boot után. Nem tudom mihez kötni a hibát. Lehet hogy a BIOS-ban elállítottam valamit ?
Please...help -
RadionHUN
csendes tag
Én Server 2019-el használtam, hibátlanul elment vele.
-
bon
őstag
Én 2019-et és 2022-öt is futtatok.
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Windows Server 2019 vagy 2022-t futtat valaki ezen a vason? (jelenleg 2016 megy rajta, de gondolkozom az upgrade-n)
Köszönöm!
-
5leteseN
senior tag
Megpróbálnám "tisztába-tenni" a Gen8-as ML350p-met, ami a RAM-bővítés óta kicsit összekuszálódott, mindjárt elején egy 3-4-5 perces bot menettel indít.
Mi lenne a menete ennek?
-
feeregon
tag
válasz
ArthurShelby #5577 üzenetére
Köszönöm , írtam oda is
-
feeregon
tag
Sziasztok!
Van egy GEN7, amit xpeno-nak használok. Kikapcsoltam HDD csere miatt, de vissza kapcsolni nem lehet. A visszajelző világít, de hiába nyomom a gombot nem pörög fel a winyó. Nem vált át zöldre a LED. Mi lehet a gond?Köszönöm
Egon -
bugizozi
őstag
válasz
5leteseN #5573 üzenetére
Jaaaaaa
Úúúúristen de béne vagyok, én azt hittem, hogy az "USB enabled" és az "External USB ports Disabled" két külön menüGondoltam külön lehet engedélyezni "global" USB-t és külön az External USB-t...
De akkor az "USB Control"-on belül lehet választani, hogy Enabled vagy Disabled, csak a más megfogalmazás megzavarttermészetesen a felsőt kiválasztva működnek az USB portok...
Köszönöm mindenkinek a türelmes segítséget!
-
bugizozi
őstag
Szia!
BIOS 2019-es, elvileg engedélyezve van az USB.
Közben azt találtam ki, hogy megnézem a gép belső USB portját, az működött, úgyhogy elegánsan kivezettem a kábelt és szükség esetén pár hetente rá tudom dugni a külső vinyót kimásolni a fontos adatokat. (húdeporos ott bent
)
Sajnos másik táppal nem tudom kipróbálni, laptopom és miniPC-m van.
cynosure: igen, Floppy táp van átalakítva SATA tápra, onnan kapja az SSD a delejt. Az amúgy ketté lehetne osztani egy Y kábellel?
Köszönöm!
-
-
kgymac
őstag
válasz
cynosure #5561 üzenetére
Saját kernelt kell fordítani, meg kell patch-elned az egyik iommu-s komponens forrását. Leírás dögivel, de amikor próbálkoztam 5.x-es kernellel, a modul erőforrás hiányra panaszkodott futáskor. A korábbi 4.x-es kernellel simán ment, csak hát upgrade-eltem a proxmox-ot. Az új HP bios vagy ilo fw vágta haza, tiltja a pcie16 slotba dugott kártya átadását VM-nek. Megoldás lenne, de más g8 szerverre: egy xml file-t kellene besütni a bios-ba. Én kihagytam. Persze, esxi-n (6.5) megy az átadás, csak proxmox-szal nem (két g8-am van, hdd-k kivételével egyformák, xeon e3-1260l, 16GB ECC, lsi9211-8i (dell perc h200 it fw-vel). Proxmox most 6-os vagy 7-es, kb. éve volt utoljára bekapcsolva, így passz. Megnézni sem tudom, mert be van dobozolva a cuccaink között.
-
cynosure
csendes tag
Apropo P222.
Hétvégén kínlódtam egy sort, van egy P222 -es vezérlőm, rajta 4 SAS lemezzel. A gépre felraktam egy ProxMox -ot, és abba szerettem volna egy TrueNas -t, de nem tudom átadni a vezérlőt, ha minden igaz a BIOS bugos. Minden a legfrissebb a gépben, iLO -tól BIOS -on át a P222 firmware -ig. Valaki talált már rá megoldást, vagy eresszem el örökre? A TrueNAS -ra is lehet VM -eket rakni, tudom, de a ProxMox erre alkalmasabb felületet biztosít, lényegesen nagyobb a tudása.
Egyébként ha a lemezeket adom át a truenas -nak akkor is ki tudja használni a gigabitet, 110MB/s körül másol, de szinte az összes RAM -ot át kell adni a VM -nek, különben a ZFS nagy méretű fájloknál (7GB ISO például) megroppan. Legalábbis 8GB -tal ez történt.
Próbáltam átadni neki egy pool -t, hogy a ZFS -t a külső ProxMox kezelje, de a TrueNAS mindenáron magának akarja a ZFS kezelését megoldani, gondolom nagyon szét kéne faragni, hogy ez ne így legyen.
Ha a TrueNAS natívban fut, akkor semmi probléma, igaz hozzáfér mind a 16GB memóriához.
Bármi ötlet jöhet, ki hogy oldotta meg ezt? Köszi -
DreadZozzy
csendes tag
Érzem, eretnekségre adom fejem: sikerült már valakinek Windows Server VM-ben HP SSA-t telepítenie?
A VM közvetlen rálát a P222 által menedzselt RAID tömbre (ESXi RDM), de az összes telepítője a SSA-nak panaszkodik az OS virtuális mivoltára.
Sikerült ezt már valakinek megkerülnie? -
Proci85
senior tag
válasz
Proci85 #5554 üzenetére
Oké, közben jött ihlet. Kikapcsoltam a turbó lehetőséget. Max 35.2W-ban megállt.
Ez így akkor vállalható. Dupla akkora cpu benchmark érték, fogyasztás idle-hez képest csak 12W-tal több.
Az a fele viszont nem tiszta, ha kihajtom minden magját többszörösen a G220T-nek, mért eszik csak szintén ~10W-tal többet idle-hez képest? Nem látom a 35 vs. 17W TPD különbséget a fogyasztásban. -
Proci85
senior tag
Sziasztok!
Ebayen vettem Xeon E3-1220L V2 cpu-t.
A Hp Microserver Gen8-ban lévő Pentium G2020T -t lecseréltem a xeonra.
Fogyasztási tapasztalatok:
1220L V2 idle 23W, 100%-on hajtva 45.4W
G2020T idle: 22.8W, 100%-on hajtva 34.4WAmi furcsa nekem, hogy a 1220L egy 17W max TPD-vel rendelkező CPU, míg a G2020T 35W max TPD.
[link]Nem értem, hogy jön ki a matek?
A tesztet így végeztem:
1db SSD, rajta egy Debian 12 linux. Boot, login prompt az az idle állapot.
Belépve 6 példányban elkezdtem tömöríteni a /usr mappát tar.gz-be. A top processz listában ellenőriztem, 0% idle, gőzerővel dolgozik minden mag.Azt vártam volna, hogy a 1220L kevésbé ugrik fel, mint a G220T.
-
cynosure
csendes tag
válasz
bugizozi #5548 üzenetére
a gepben nincs semmilyen szabad molex vagy sata tap, csak a kicsi 3.5 floppy, vagy ha volt benne ODD, akkor az ahhoz passzolt rovid sata ami a floppy tapbol van adapterrel megoldva.
szoval van egy molex csatlakozo az ODD alatti reszben, ami megy a bolcsokre. Azt kell szetszedd es tenned kell ra egy Y molex elosztot. ha letezik molex+sata eloszto egyben, az a jobbik eset, ha nem, akkor kell egy Y, meg egy adapter kabel is mint amit mutattal. de onmagaban csak az az egy keves, mert akkor a bolcso aram nelkul marad. -
dchard
veterán
válasz
bugizozi #5548 üzenetére
A mikroszerver tápja standard ATX, tehát bármilyen ATX táppal ki tudod próbálni ideiglenesen (asztali PC tápot átszereled például). Ha kiderül, hogy ez megoldja a problémát, akkor tudhatod hogy új táp kell, és nem költötted a pénzt feleslegesen. Ha ez nem segít, akkor alaplapon van gond, ezt nem fogod tudni házilag megoldani.
-
PpenoO
őstag
-
dchard
veterán
-
bugizozi
őstag
Jogos, rosszul fogalmaztam, PCIe.
Boot-olni nem szeretnék róla. Van egy külső vinyom, havonta rádugom rámásolni a családi képeket, hogy offline is le legyen mentve, emiatt lenne szükségem az USB portra.Ez pl jó lehet nekem?
AXAGON PCEU-43RS, 4x USB 3.2 Gen 1 Port, 5 Gbps, PCIe Card, DUAL Power, SP & LP
(azt hittem olcsóbb)
Köszi!
-
dchard
veterán
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Valaki találkozott már olyannal, hogy a Microserver gen8 egyik USB portja sem ismeri fel az USB külső vinyot?
Az USB3 porton áramot se kap, elől az USB2 porton kap áramot, de a Windows-ban nem jelenik meg az eszköz, lemezkezelődben sem látom. Másik géppel jó itthon.
Google nem segített [link]
Megpróbálok előtúrni egy pendrive-ot, hogy azzal megy-e, addig van esetleg valami tippje, hogy mit nézzek meg? BIOS-ban engedélyezve van a port, eddig működött is, csak néha dugom rá az eszközt, amikor kimásolom rá a képeket. Áramtalanítás is megvolt.Köszönöm!
-
dchard
veterán
válasz
sasNAXO #5538 üzenetére
Ez teljesen lehetséges. Nekem ez azért nem felel meg, mert jó az ha a teljes boot környezet megvan az SD kártyán is. Plusz az Intelligent prov DVD-ből is csináltam egy csatolható verziót GRUB alá, így egy menüből elérhető minden akkor is, ha a NAND összekakálja magát az alaplapon :-)
Persze meg lehetne azt csinálni, hogy az SD kártyán lévő Grub-ban benne vannak a recovery tool-ok és default az SSD-re mutat, ha nem nyom az ember semmit, ezen még elgondolkodok.
-
sasNAXO
aktív tag
Most kivételesen nem nézek utána, hanem teljesen fejből írom -ezért lehet rossz a
kérdéskiinduló feltételezés-, de nekem úgy rémlik, mintha a grub-okat lehetne valahogy chain-elni, tehát pl. sd-ről a grub indítja az ssd-n lévő grub-ot, amin akármilyen (későbbiekben update-elt) rekord található. Jól emlékszem, hogy létezik ilyen? Mert akkor amíg jó az sd kártyád és tud hivatkozni az ssd-re, akkor sose kell frissíteni már az sd kártyát. -
dchard
veterán
válasz
sasNAXO #5532 üzenetére
"Valaki azzal nem próbálkozott még, hogy a belső usbkulcsra/sdkártyára egy grub-ot rakjon, ami aztán indítja a dvd slotban lévő ssd-t?"
Én most annyit csináltam, hogy átraktam a működő "BIOS boot" partíciót az SD kártyára az SSD-ről:
1. Lépés: SD kártyán az alábbi partíciók megkreálása:
(parted) print
Model: HP iLO Internal SD-CARD (scsi)
Disk /dev/sdc: 3965MB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt
Disk Flags:
Number Start End Size File system Name Flags
1 1049kB 2097kB 1049kB bios_grub
2 2097kB 3965MB 3963MB ext4Disk /dev/sdc: 3.69 GiB, 3965190144 bytes, 7744512 sectors
Disk model: Internal SD-CARD
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: D2FC03A2-68B9-45CD-8BFE-EC23E1C302F1
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sdc1 2048 4095 2048 1M BIOS boot
/dev/sdc2 4096 7743487 7739392 3.7G Linux filesystem
Disk /dev/sdf: 111.79 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
Disk model: KINGSTON SV300S3
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: CA54CDF1-3D46-4679-8038-25FE6196BCA0
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sdf1 2048 4095 2048 1M BIOS boot
/dev/sdf2 4096 234438655 234434560 111.8G Linux filesystemA fenti helyzet alapján:
dd if=/dev/sdf1 of=/dev/sdc1
Majd az SSD-n lévő /boot mappát átmásoljuk az SD kártyán lévő második (valójában első hazsnálható) partícióra (nyilván előszor mount-olni kell).
Majd pedig telepítjük a GRUB-ot az előkészített SD kártyára:
grub-install --boot-directory=/mnt/microsd/boot /dev/sdc
És már működik is: a jelenlegi SSD-n lévő rootfs-t a microSD kártyáról boot-olt GRUB indítja.
Ja és a slussz poén, hogy sima BIOS módban lehet indítani GPT típusú SD kártyáról GPT typusú SSD-n lévő rootfs-t.
Nyilván itt vigyázni kell majd, mert kernel frissítésnél az SD kártyán lévő /boot mappát és a grub-ot is kézze frissíteni kell.
-
sasNAXO
aktív tag
Tudomásom szerint bootolható, volt is aki arról futtatott esxi-t régen.
Én egyszer próbáltam tavaly a belső usb-ről valahogy egy másik rendszert indítani, nem tudom már mit bénáztam, nem ment, úgyhogy maradt egy filléres aliexpress-es usb2<>sata átalakító és rajta egy belül felfogatott ssd a rendszer lemez és akkor így nem kellett a raiddel játszanom.#5535 Faby: ali-s usb<>msata átalakítóval én megjártam a rendszerindításokat, persze lehet csak az enyém döglött meg, de adattárolásra jó volt, rendszerindításra már nem, és nem tudom miért. Azóta már egy ubuntut se tudok rátelepíteni (most a legfrissebbel próbáltam egy másik gépben). Sima usb-sata megoldásokkal nem volt gondom.
-
Faby
senior tag
Kösz, kívülről Kingston, de belülről a jóég tudja, mi, valóban Ali-s vásárlás. Eddig jól működött, a korábban leírakat leszámítva
Mindenesetre kaptam én is egy ötletet, szerintem van itthon USB - mSata átalakítóm, és lehet, hogy van egy 64-es mSata SSD is.
A jelenlegi rendszeerről csinálok egy 1:1 másolatot, mentést, aztán a belső USB-ről bootolhat a rendszer, így ráadásul nyerek egy Sata csatit is. -
dchard
veterán
Elég sok az unknown attribute. Ilyenek jellemzően neve nincs kínai SSD-knél szoktak előfordulni. És mivel ezek értéke nem nulla, simán lehet közöttük hibára utaló.
sasNAXO:
Ha a microSD boot-olható, ezt teljesen meg lehet oldani. Most hogy említed, szerintem össze is rakok egy tartalék rendszert egy 16gigás microSD-re és megpróbálom boot-olhatóvá tenni.
-
Faby
senior tag
Elég hosszú lett a log, úgyhogy https://pastebin.com/fRVYYP1a
Nekem nem mond sokat, ha tudsz segíteni az értelmezésében, azt megköszönöm. -
sasNAXO
aktív tag
Valaki azzal nem próbálkozott még, hogy a belső usbkulcsra/sdkártyára egy grub-ot rakjon, ami aztán indítja a dvd slotban lévő ssd-t?
(Nekem belső usb-n egy usb-sata van és egy ssd-ről indulok így, ez volt a leggyorsabb megoldás.)
-
Faby
senior tag
Hogy én milyen régóta küzdök ezzel:
#4864 Faby,
Amegoldást, helyesebben a workaroundot megtaláltam, ugyanazt, mint írtál, csak fájlrendszer javítása nélkül, de attól még minden újraindításnál előjön. Már arra gondoltam, a következő frissítésnél (lassan aktuális a 5->7 váltás) microSD kártyáról fogom használni a rendszert.
Ezek szerint az SSD okozza?
Lehet benne valami, HDSentinel szerint 96/100 az SSD állapota:HDD Device 4: /dev/sde
HDD Model ID : EK46XL85C49 YJX 120G
HDD Serial No: AA000000000000000179
HDD Revision : 0818B
HDD Size : 114473 MB
Interface : S-ATA Gen3, 6 Gbps
Temperature : 40 °C
Highest Temp.: 40 °C
Health : 96 %
Performance : 100 %
-
dchard
veterán
Ha valaki esetleg belefutna hasonlóba:
Egy darab mezei SSD rendszer meghajtót használok (az ODD helyén, a többi linux soft raid), ennek boot-olását csak úgy lehet megoldani, ha a beépített raid vezérlőben az egy darab SSD-t RAID0-ba teszem és utána kiválasztom mint elsődleges eszközt.
Ha az SSD (de ugyanez igaz lehet diszk esetén is) fárad, és lesz rajta néhány nem javítható hiba, akkor megtörténhet hogy a RAID vezérlő "elfelejti" a kötetet, és nem hajlandó boot-olni, a RAID vezérlő beállításai között is azt fogjuk látni, hogy nulla darab kötet van beállítva, a POST hibával kiáll.
Ilyenkor live linux boot-olás után ellenőrizni kell a fájlrendszer épségét, és a javítani az esetlegesen felmerülő sérüléseket (nálam nem volt detektálható file rendszer sérülés), majd az SSD-t ismét RAID0-ba kell konfolni és beállítani elsődleges boot eszköznek. így minden működik tovább. Ha egy darab SSD-t (vagy HDD-t) állítunk RAID0-ba, akkor nem történik adatvesztés.
Az említett SSD írási élettartamának kettő százalékánál tart csupán (SSD health 100%), de már elég koros, tehát nem csak túlírt SSD-knél fordulhat ez elő.
-
cynosure
csendes tag
válasz
polygraf #5523 üzenetére
a kerdes az, mennyire hatekony a push. oke, at kell fujja az adapteren tehat tuti a bordahoz megy a levego, de az egy aljas joszag, a legkisebb ellenallas fele megy, szoval ahogy kijon az adapterbol el is indul felfele a bolcso ala. szerintem inkabb turbulenciat okoz mintsem hatekony hutest, de ki kell merni. van mar eredmeny?
lattam olyan megoldast, ahol inkabb be is dobozoltak a bordat teljesen, es ugy fujjak at ket darab 4 centis ventivel, tehat ha nem hozza a mert ertekeket akkor a borda tetejet egy lemezzel meg kell probalni lezarni hogy garantaltan atfujja a venti.
semmikepp se szivjon, elolrol megy a levego hatrafele ebben a gepben. -
polygraf
újonc
-
polygraf
újonc
En ezt a bekotest talaltam youtubon
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
polygraf #5523 üzenetére
Én egyetlen egy darab 2x3Pin-es PHD 2.0 csatiról tudok amin fordított PWM jel van (tehát amikor a szerver venti gyorsul, a hagyományos PWM-es venti lassul). Azt meg lehet berhelni hogy sima PWM legyen belőle és akkor azzal lehet ventit vezérelni.
Valami youtube videón találtam hozzá linket anno.
Tudtommal sima venti csati nincs sehol?
Van egy lementett kapcsolási rajzom tavalyról amikor megcsináltam, fogalmam sincsen már mi hogy volt, vagy eredetileg honnan ástam ezt elő az interneten (valszeg a videó után valahogy?); az tuti hogy nem muszáj hozzá a jelzett inverter IC, elég egy valamilyen tranzisztor ami fordítja a jelet (utolsó elektro óra is 10+ éve volt, bocsi hogy konyhanyelven írom) és kondi se kellett, csak valami ellenállás valahova. Keress valami elektrós ismerőst és segíteni fog, nekem is úgy lett meg végül.
Amúgy köszi a 3D modell képet, nem tudtam hogy létezik ilyen. -
polygraf
újonc
ez a terv:
-
polygraf
újonc
a procira szeretnek szerelni egy ventilatort, de ugye az a gond hogy micro 3-PIN van az alaplapon es amit lehet kapni az klasszikus 3pin, egy Y splitter kellene nekem hozza, van valakinek valami otlete hogy ezt hogy tudnam kivitelezni vagy csak siman belekotom? van egy Noctua OmniJoin adapterem. es hozza szeretnek 3D nyomtatoval nyomtatni egy tartot, Noctua NF-A4x20 a terv.
-
5leteseN
senior tag
válasz
denes44 #5518 üzenetére
Ismét tanultam!
Mint "lebuktam" nem ismerem ezt a vasat(kategóriát), de akit kicsit is érdekel, javaslom, hogy nézzen utána, mert gyári vagy (jó értelemben) hekkelt BIOS-ok meglepő rejtett képességeket tudnak "találni"!
(T5810 például, a brutális teljesítményre vezető All-Core Turbo-jával
, stb...)
Én (az örök optimista) például ezt sem zárnám ki a "BIOS-meglepi"-kből! A gazdaságos gyártás miatt sokszor sok-mindent hagytak már elrejtve benne a másra is használt hardvereikben a gyártók.
...de ez most csak egy (lehetséges, de érdekes) mellékszál volt, az alig-OFF befejezve!
-
5leteseN
senior tag
-
5leteseN
senior tag
válasz
denes44 #5515 üzenetére
A konkrét mServer típus nem lett megadva: nem tudom megnézni!
Érdeklődés esetén marad a tulaj önálló részfeladata!Nálam a "sima" DDR3-ak meglepően melegek(vagyis sokat fogyasztanak) az ML350p-ben(Gen8). Az ide vonatkozó RAM-ok adatlapjain is biztosan megvan, hogy az L-esek mennyivel kevesebbet fogyasztanak pontosan, de ezt konkrétan nem kerestem, van gazdája a kérdésnek!
Mindjárt megnézem a HWiNFO-t, hogy a jelenlegi(nem az ML350p) gépen a RAM fogyasztást külön kiírja-e?
-
polygraf
újonc
Bocsi de par irassal feljebb irtam xeon 1230 v2,
-
5leteseN
senior tag
válasz
denes44 #5509 üzenetére
Esetleg ha az energiatakarékos üzemeltetés fontos, akkor L-es DDR3 ECC-s RAM! 27/7-ben álítólag meglepően sokat számít.
Szerintem, ez még több előnyt is jelent egy folyamatos üzemű házi-szervernél, mint a RAM sebessége.
Lehet, hogy 2-3-4 év viszonylatában a kicsit lassabb de L-es RAM jobb választás, mint az 1600MHz-es "sima" ECC-DDR3 a nagyobb fogyasztásával.polygraf -nak: Nem mindenki olvas vissza, esetleg (majd-ezentúl) azt is odatenném, hogy milyen Xeon. Szimpla javaslat.
-
polygraf
újonc
Meg egy olyan kerdes hogy tudok en a xeon procira ventilatoros hutot tenni ha lecserelem az eredeti bordakat? Van lehetosegm hova bekotni? Van egy uj dobozolt Acasa Alucia H4i ami 32mm magas
-
polygraf
újonc
Probaltam egy listat keresni de csak a 16gb -hoz csak ezt az egy kompatibilis ramot talaltam.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
polygraf #5503 üzenetére
Kingston oldal alapján a KTH-PL316E/8G UDIMM (unbuffered), a KTH-PL316S/8G RDIMM (registered). Nem fog menni RDIMM rammal.
...vagy esetleg majd valaki kijavít ha tévedtem. -
polygraf
újonc
van egy microserverem es epp most szeretnek bele rakni egy xeon 1230 V2 procit es ahoz szerettem volna 2db KTH-PL316E/8G de majdhogynem lehetetlen hozza jutni de tudnek KTH-PL316S/8G valtozatot az is mukodhet szerintetek? koszi
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Angol nyelvű infók (BIOS, RAM lista, driverek, stb.)
- Intel core i7 12700k 32GB Z690 félgép
- Gamer PC - i5 10400f, RTX 3070 és 16gb RAM + GARANCIA
- AMD Ryzen 5 5600X - RTX 3070Ti - 16GB DDR4 - 1 TB NVMe SSD - MINDEN GARIS
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6600 , 16GB DDR4 , 250GB NVME , 500GB HDD
- Akciós!! PC , i3 9100 , RTX 2060 , 16 GB DDR4 , 250GB SSD , 500GB HDD
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 8100 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Bitfenix Neos 500W
- IPhone 15 Pro 128GB Függelten! Akku: 89% Jótállás: 2027.01 hó ig
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB,Újszerű,Dobozával,12 honap garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest