- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Everest / AIDA64 topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hővezető paszták
- Fujifilm X
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
Szokott lenni olyan kérdés, amikor a szobai ventilátorok fordulatát szeretné valaki csökkenteni. Magam nem foglalkoztam még ilyennel, de miután kaptam egy régi darabot, a szokásos kényszeres darabjaira szedés / mosás / karbantartás hobbiját nem tudtam ezúttal sem elkerülni.
Ha már így alakult, kipróbáltam egy triac fázishasítós szabályzóval, de ahogy sejtettem, kellemetlen zúgó / búgó hangot produkál, így vállalhatatlan.
Utána elkezdtem soros kondenzátorral gyengíteni rajta, végül 1,5 µF egész jó találatnak tűnt, a 34 W-os motorhoz. Noha némi 50 Hz motorhang kivédhetetlen (ha már az kering benne), de aránylag tűrhetően működött.
Majd egy váratlan ötlettel kikötöttem a benne lévő 2,2 µF kapacitású üzemi kondenzátort, így persze elindulni már nem tudott, de ha belöktem, felgyorsult és kiderült, hogy így még kellemesebb is, mint az előbbi megoldás, alapzaj szempontjából is.
Más kérdés, hogy be lehet építeni egy külön indítógombot, vagy valami automatikus relét, ezt már csak ötletadásként írom, ha a későbbiekben valakit érdekelne a téma. (Ha áramszünet esetén megáll és nem tud elindulni, jó eséllyel túlhevül és leég a motor.)
Maga a konstrukció így néz ki egyébként:
Új hozzászólás Aktív témák
- Motoros topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One mobilszolgáltatások
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik
- Hammer Construction 2 Thermal 5G - építő jellegű kritika
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged