Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dr. Szilikát

őstag

Szokott lenni olyan kérdés, amikor a szobai ventilátorok fordulatát szeretné valaki csökkenteni. Magam nem foglalkoztam még ilyennel, de miután kaptam egy régi darabot, a szokásos kényszeres darabjaira szedés / mosás / karbantartás hobbiját nem tudtam ezúttal sem elkerülni.

Ha már így alakult, kipróbáltam egy triac fázishasítós szabályzóval, de ahogy sejtettem, kellemetlen zúgó / búgó hangot produkál, így vállalhatatlan.

Utána elkezdtem soros kondenzátorral gyengíteni rajta, végül 1,5 µF egész jó találatnak tűnt, a 34 W-os motorhoz. Noha némi 50 Hz motorhang kivédhetetlen (ha már az kering benne), de aránylag tűrhetően működött.

Majd egy váratlan ötlettel kikötöttem a benne lévő 2,2 µF kapacitású üzemi kondenzátort, így persze elindulni már nem tudott, de ha belöktem, felgyorsult és kiderült, hogy így még kellemesebb is, mint az előbbi megoldás, alapzaj szempontjából is.

Más kérdés, hogy be lehet építeni egy külön indítógombot, vagy valami automatikus relét, ezt már csak ötletadásként írom, ha a későbbiekben valakit érdekelne a téma. (Ha áramszünet esetén megáll és nem tud elindulni, jó eséllyel túlhevül és leég a motor.)

Maga a konstrukció így néz ki egyébként:

Új hozzászólás Aktív témák