- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen egeret válasszak?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen alaplapot vegyek?
- 3DMark (2013) eredmények
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
rednifegnar
senior tag
sztem sehol, ez valami eleg gagyi csinalmany, latom hogy egy uj vezerlo 5e korul van, nem gyenge.
tutter atkotnem egy normal mikrokapcsolora es siman beleragasztanam. lehet kicsit kiallna hatra vagy ilyesmi de az mukodik.
ez a gyari kapcsolo szemmel lathatoan olyan hogy igen hamar megadja magat, meg ha ki is tudnad cserelni ez sosem lesz tartos (mint a regi joy-oknak az erintolemezei amik mindig eltortek).nem pont azonos tipus de mas is igy gondolta na meg ahogy olvasom szinte mindenkinek eltorik ez a vacak kis gomb.
-
-
-
-
-
& tordaitibi: az arduino egyik kimenetén négyszög mérőjelet állítok elő, ezzel megy a kalibrálás, a brummot csak a kisebb frekvencián használtam, meg gyönyörködtem a műszer működésében.
Pontos méréseket a felhasznált komponensek miatti rengeteg kompromisszum miatt nem nagyon van esélyem végezni vele, ezért nem is célom a "műszer" pontos kalibrálása, ez amolyan játszós projekt. Nagyon ritkán van szükségem oszcilloszkópra, és akkor se mindig, emiatt sajnáltam pénzt kiadni rá, viszont volt itthon színes TFT kijelző, arduino, opamp, időm, mint a tenger
, gondoltam építek egyet. A DSO138 külső áramkörét próbáltam összekombinálni ennek a projektnek a szoftverével, a nemrég megszerzett opamp-os ismereteim felhasználásával.
Eddig a szoftvert csiszoltam, az analóg rész egy breadboardon van összedobva.
A DSO138 feszültségosztó részén van pár trimmer kondi, ami az enyémről hiányzik, ezért hiányoznak a négyszögjel sarkai, és most, hogy belegondolok, lehet, hogy azt a torzítást a fenti képen is ez okozza, majd kiderül.
Különben szépen rajzol, grat
Köszönöm szépen! -
-
-
-
válasz
Dr. Szilikát #77732 üzenetére
Én nem is kimondottan a jel alakján vagyok fennakadva, mármint, hogy ilyen háromszög/fűrészfog/cápauszony, hanem a negatív oldalon az a pozitív tüske nagyon fura, amire a piros nyíl mutat. Mindezt úgy, hogy a táp felől, az usb porton keresztül jön a műszerig, legalábbis akkuról táplálva hiába tapogatom, nincs semmi "tesztjel".
-
mezis
félisten
válasz
Dr. Szilikát #77732 üzenetére
Évekkel ezelőtt igencsak meglepődtem, amikor egy öreg szkóppal, csatlakoztam az ellenállással leosztott 230V-ra: [link] .
Vidéken és Bp.-en is azonos volt az eredmény. Először azt hittem az ellenállások induktivitása vagy valami más miatt ilyen a kép. Trafóval leosztva is hasonló.Levegőből összeszedett "brumm": 1 - 2m-re lévő energia takarékos izzó (fénycsöves fényforrás) is sokat "modulálhat".
-
Dr. Szilikát
őstag
Ahogy múltkor fejtegettem, az áram formája eleve nem szinusz, különösen aktív PFC nélkül, a feszültség alakja inkább szinusz, de abba is beleharap már manapság sok tápegység, ami miatt már eleve torzítva érkezhet a hálózatról is.
Az áram alakját, ha rendesen, söntön mérnéd, illetve ACS712 vagy induktív leválasztón keresztül, az egyébként szimmetrikus lenne, meg a feszültség is.
De csak így "lengőben", azaz meghatározott viszonyítási pont nélkül már beleszólnak mindenféle kapacitív csatolások, vagy például a fázis-föld és nulla-föld között kimutatható aszimmetrikus impedanciák, vannak útközben a nemlineáris félvezetők, meg a kapcsolóüzemű zavarok is, úgyhogy így már nagyon követhetetlenné válik az egész, hogy mi, mire hat, vagy mi ül rá.
Viszont ez így normális és semmi hibát nem tudsz kimutatni általa.
-
Sziasztok! Építek magamnak egy oszcilloszkópot arduino alapokon, és kalibrálás közben a hálózati brummot használtam mint jelforrást (megfogom a jel vezetéket a kezemmel).
Közben két kérdésem keletkezett:
- a laptopomra kötve jelentkezik ez a brumm, akkumulátorról nem, már ezelőtt is észre vettem, mikor hangot vettem fel a géppel. Ez jelentheti azt, hogy döglődnek a kondik a laptop tápjában, vagy természetes? Igazából nem mai darab, és elég sokat van használva. (Még nem próbáltam a tápot fordítva bedugni, nehezen hozzáférhető helyen van a konnektor.)- miért ilyen a "brumm" jelalakja?
Mi okozza ezt a torzítást, nem szinusznak, vagy legalább szimmetrikusnak kellene lennie?Köszi!
-
válasz
Dr. Szilikát #77729 üzenetére
Köszi!
Hát, elég sok hibás csövet fogtam már. Elég ha valamelyik gyengébb ponton megreped.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ha a katód nem szakadt egyik sem (AC-táplálás lévén mindkét végét katódnak nevezik), akkor kellene működnie, ha pedig szakadt, akkor nyilván hibás cső. Most más kérdés, hogy megfelelő nagyfeszültséggel begyújtható szakadt izzószállal is, de ezek általában nem olyan előtétek:
Meg a javítása sem lehet nagy kihívás, de általában csőhibás szokott lenni, ami könnyen mérhető. Vagy itt látszik szemléletesebben:
-
-
mezis
félisten
A teljesítménynek kell megfelelni. Az már mindegy hogy görbítgették a fénycsövet.
Ha a fénycső izzító szálja szakadt, az még esetleg beindul, de nem sokáig. Nem érdemes vele vacakolni. Régen találkoztam a hagyományos fojtó trafóhoz kondenzátoros (+diódás?) feszültség növelő (bekapcsoláskor) kapcsolással, de nem lett közönség siker. -
-
Valaki tudja, hogy hol lehet energiatakarékos fénycső meghajtót venni?
Van már egy rakás csövem, meg 2-3 elektronikám, amikről sem azt nem tudom, hogy melyik jó, és nincs mivel tesztelni -> kéne egy tutira működő cucc. -
PitLee
őstag
válasz
runner 125 #77722 üzenetére
Ha 3 lábas és B,L,E van a másik felén akkor elvileg a visszajelzőn keresztül megy a jel az irányjelzőkhöz.
https://www.thirdgear.com.au/3-pin-12v-flasher-relay-10-w/
Ha mégse akkor itt egy másik variáns, itt a jelvezetékre van kötve minden (ami nyilaknak látszódik azok test jelek)
Ez a kétlábas bekötése ez olyan, mint a legfelső bekötés, csak nincs külön test a relének
-
PitLee
őstag
válasz
runner 125 #77719 üzenetére
Index relé típusa ?
-
darvinya
titán
válasz
runner 125 #77719 üzenetére
Én nem arra gondoltam, hogy egy az egyben átültednéd.
Hanem a kész vezetékezésre, amibe már könnyű bármilyen stab IC -t beiktatni és könnyű LED foglatokat rákötni.
Terhelés független reléhez is adott lenne vezeték.
Nem bonyolítanám nagyon generátor méregetéssel, mert bizonyos feszültség alatt LED nem működik.
Bizonyos feszültség felett stabIC leszabályoz.
De generátor sem működik akkora intervallumban.
De a kész LED index-ek vagy izzók, már tartalmaznak stabot.Nekem van LED sárga index izzóm, s csak azért nem használom, mert régi az autóm és terhelés függő a relé.
S lusta voltam kicserélni terhelés független relére. -
runner 125
nagyúr
válasz
darvinya #77718 üzenetére
Esetemben kizárólag a LED index bonyolította meg a dolgot.. ha sima izzós indexeket raktam volna, akkor a kontroll lámpával sem lett volna semmi gond.
Az említett verziód sajnos sokkal komplexebb, mint összelegózni külön külön mindent. Hisz eleve azok egy adott műszerfalban vannak (vagy eleve megbonthatatlan, komplett műszerfal, amihez kb kell annak a motornak is a gyári kábelkötege, stb..), ezek az "utólag" beépíthető kontroll lámpák pl meg bármibe könnyen installálhatóak, befúrhatóak néhány perc alatt. -
darvinya
titán
válasz
runner 125 #77717 üzenetére
Nem akarok belevauzni, de szerintem egy roncs motorból előbb megkapsz mindent, mint kiépíted.
Persze azonos feszültségűből szedném ki mindent. -
runner 125
nagyúr
válasz
rednifegnar #77715 üzenetére
Gyárilag nincs rajta semmi. Se km óra, se index, se duda, se helyzetjelző, se refi visszajelző, se index visszajelző. Ezeket mind mind utólag építettem(építenem) be/rá.
Elhiszem, ezért is akarom az index visszajelzőket beépíteni. A quad egyébként minden papírjával rendelkezik, Szlovákiában forgalomban volt rendszámmal, műszakival, de úgy látszik ott lazábbak az elvárások. -
MasterMark
titán
válasz
rednifegnar #77715 üzenetére
Visszajelzőről van szó, ami a műszerfalon jelzi a villogást.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
runner 125 #77713 üzenetére
nem teljesen ertem mit csinalasz, gyarilag nem volt rajta index? vagy nem led-es?
en csak a refi hazban levo helyzetjelzot csereltem ki izzoszalasrol ledesre, minden maradt gyari izzoszalas es ezert mar kipicsaztak a vizsgarol. ugy sikerult levizsgaznom, hogy elszaladtam a 100m-re levo kutra vettem egy izzot es ott helyben kicsereltem, de meg igy is beleirtak a jegyzokonyvbe.
-
MasterMark
titán
válasz
runner 125 #77713 üzenetére
Ja most látom lehet akusztikai is, nekem hátul egy relé kattog ami a pótkocsit jelzi.
Hm, mondjuk kicsit később meg már optikait ír a pótkocsihoz. Nem értem akkor.
-
runner 125
nagyúr
válasz
MasterMark #77712 üzenetére
Mivel ez egy egyébként is necces kategória (sportquad) Mo.-i új forgalombahelyezése lenne, ezért mindent meg akarok csinálni rajta, ami nézhetnek.
Egyébként igen, kötelező jogszabály szerint is: [link]
Dr. Szilikát
Köszi, kipróbálom akkor az ellenállással is!
razorbenke92
Mármint minek a burkolata? Magának a LED-es index-nek?
Arra gondolsz, h a kontroll-lámpát arra követlenül a LED-es index-re kellene kötnöm, nem a vezetékére?
A tippet köszönöm, 1 dologgal nem számoltam csak, a fenti mérések én nyugalmi helyzetben mértem. Ha jár a motor, akkor valószínűsíthető, h mindkét feszültség érték nagyobb lesz, hisz akkor folyamatosan van töltés is pluszban, nem csak simán az akksi energiáját emészti. Rámérek úgy is, h töltés közben mennyi a legalacsonyabb feszültség, amikor éppen "kikapcsolt" fázisban van az LED index.
Köszi! -
MasterMark
titán
válasz
runner 125 #77700 üzenetére
Biztos, hogy kell ilyen visszajelző? Nekem nincs.
-
darvinya
titán
válasz
SchumiBácsi #77709 üzenetére
Kupakot át kell rakni.
De, ha még erre is lusta volt… -
envagyok
veterán
Sziasztok,
Van több kábelhiányos moduláris tápom. Corsair, Silentmaxx, Enermax, FSP, stb.
Honnan érdemes kábelt és a hozzávaló cuccokat megvenni, amiből megfabrikálhatom a hiányzó kábelt?
Szerszám milyen kell hozzá?
Köszönöm -
-
darvinya
titán
válasz
SchumiBácsi #77706 üzenetére
Kérdés, hogy ők hogyan darabolják.
Vagy már gép így tolja ki magából.
3P-nél egyszerűen 3-as csoportba kell lefűrészelni. -
PitLee
őstag
válasz
SchumiBácsi #77706 üzenetére
Még be sem kapcsoltad már megizzasztott, ez az igazi magic
-
Na ez a fűtésszerelés kezd egy kaland lenni a javából
Építettem 3méter lengőt a 3fázis fűtőtestnek és a bekötés során feltűnt hogy ha a földet bekötöm elsőnek, akkor a nulla automatikusan kék és utána a fázisok jönnek sorban keresztezés nélkül (barna-fekete-szürke), ha a vezetéken szereplő feliratok a fogyasztó felé futnak.
Így hát gondoltam egyet és bontottam a műhelyben a fali konnektort. Ott már látszólag keveredtek a fázisok, ezért felnyitottam a biztosítótáblát ahol a színek ugyanoda vezetnek ahova be vannak kötve a csatlakozón, csak a színsorrend nem az mint ami a kábelből nekem adódna.
Ezután felnyitottam a fő elosztószekrényt ahová a főkábel érkezik. A főkábel fáziskeresztezés nélkül kapcsolódik egy olyan sínre ahonnan a műhely leveszi az áramot, innét indul a csarnok felé egy újabb kábel ami a földbe megy és amiből az egyes huzalok már nem abban a sorrendbe vannak bekötve ahogy a vezetékből én személy szerint bekötöttem volna. Ezután séta a csarnokba főelosztó ott is felnyit és megint más a sorrend, ezzel megtaláltam az elsődleges okát annak amiért az összes háromfázisú motoros gép irányt vált a műhelyben, mert meglátásom szerint a műhely a jó az összes többi hely rossz.
Több megoldást látok ennek a problémának felszámolására:
1.: fázisfordító dugvillák alkalmazása ami bár a legegyszerűbb, de aki nem tud a problémáról, vagy tud de baszik rá, nem fogja a fázist "igazgatni" ha másik helyen használja.
2.: áthuzagolás a biztosító-aljzat útvonalakon, de ezt minden konnektornál el kell végezni és a csarnokban is azt találom hogy a vezetékek nem cserélődtek csak a színek.
3.: a fővezeték újra bekötése mindkét végén a műhely és csarnok között, ami által minden fázis a helyére kerül és az egyszer jól bekötött gépek mindenhol a megfelelő irányba forognak.A 3as verzió mellet szavazok, de ezt már csak is a szakival köttetném át, még akkor is ha csak 1-1csavart kell tekerni a fázisokért. Ezeken a helyeken azért már elég koncentrált az energia
Végül sikerült a fűtőtestet is indítani, a műhelyben rögtön a megfelelő irányba fordult a ventilátora. A fokozatváltás érdekes, 50% módban 2db szál megy benne részleges teljesítménnyel. 100% módban kapcsol a 3adik szál.
Legvégül a konditermi lakáselosztót kell véglegesíteni. Ott kalapsínre, mint minden új létesítésnél ülnek a biztosítók. A biztosítók alul háromfázisú gyűjtősínen kapcsolódnak fent meg mennek a vezetékek mindenfelé. A sín a beépített biztosítóknak megfelelően 5modullra van fűrészelve. A 3fázis konnektor építése után 8modul kell, így a mostani megoldás nem megy tovább.
Schneider megszakítókból kiraktam az egész sort a jelenlegi helyére:
2db C10helyett 2db B10 vagy B6 - ez a világítás, fel is van tüntetve. Ha régi 100W izzók lennének is bőven elégnek kellene lennie még a kisebbnek is nem? A legrosszabb eset se lehet több 500watt fogyasztásnál, jelenleg kb. 100W az egész világítás ha egyszerre menne, de nem megy.1db B25 és 2DB C25 helyett 3db B16 - ezek közül az egyik a teremben levő konnektor, másik a szomszédos helység egy konnektora lehet, a 3adik ismeretlen, nincs feltérképezve és lehet nem is megy sehová, csak a 3fázis miatt van bent.
Új 3P B16 beépítése a 3fázisú fűtőtest számára, de ha a számításaim helyesek akkor ide is jó lenne B10 módban, mert akkor ez 6.9kW.
Ezután ez a pont 8modul kihasználtságú lesz és ha már minden Schneider akkor adná magát hogy a gyűjtősín is az legyen.
Erre viszont azt írja hogy nem darabolható. Sztem olyan nincs amit nem lehetne elvágni, de ha nem vágom/vágatom el, akkor lényegében ezzel simán takarom és kész?
Még valami a megszakítókkal kapcsolatban. Mindegyik amit mutattam 230/400V. Mindegyiknek van 240/415V 440V változata és azoknál megjelenik a DC feszültség is és jóval drágábbak is. 230/400V ami a jó nekem ugye?
Köszi előre is!
-
válasz
razorbenke92 #77701 üzenetére
Közben esett le, hogy a 7V-ot is kívül méred szóval tárgytalan amit írtam.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Ha a multiméter annyit mér, akkor az a feszültség ott van. Az egy másik jelenség, amikor valamin mérünk 200 V-ot, de megfogjuk és nem érzünk semmit, mert a feszültség leesik, már ilyen kis terheléstől is. Ennek oka a tápforrás nagy belső ellenállása. Viszont erre igaz az is, hogy ha közben mérjük, akkor a műszer is mutatja az érintés hatására leeső feszültséget.
Visszakanyarodva a témához, a lámpa polaritásfüggetlen lévén, bizonyára van benne egy Graetz-hídas egyenirányító és majdnem azt mondanám, hogy egy ellenállás és kész.
De ha azt mondod, hogy a lámpa fénye a megadott 6-36 V tartományban stabil, ahhoz kell még egy áramgenerátoros szabályzó, de erre is van egyszerű JFET-es trükk, illetve gyártanak is ilyen alkatrészt, ami csak erre való, főleg LED-előtét céljára (ld. JFET current limiter).
Végeredményben pedig lehetne próbálkozni kezdésként a lámpával párhuzamos 1 kohm ellenállással, hátha már annyi is lehúzza a feszültséget.
Egyébként soros Zener-diódával is lehet ejteni feszültséget, de még akkor is előfordulhat, hogy a másik végén ellenállással kell leterhelni, ez már az áramköri viszonyok függvénye.
-
törölt tag
válasz
Én a két kontrollámpa felé menő vezetékekre tennék egy-egy 78L09-es stab. IC-t, így csak akkor világítanak ha 9V-tól több a feszültség.
-
válasz
Gyanítom, hogy van benne egy dióda, ami után van egy kondenzátor és a LED.
Amikor bekapcsol az index, akkor feltölt a kondi, de amikor az index kikapcsol, akkor a kondi csak a LED irányába tud merülni, az indexlámpa irányába nem.
Ha ez így van, akkor külső terheléssel nem fogod tudni befolyásolni ezt a viselkedést. A burkolata nagyon megbonthatatlan?
Szerk.:
Ha valamilyen egyéb 12V-os forrással megtáplálod, majd megszakítod a táplálást, akkor látható ideig fennmarad a LED fénye?
Ugyanezt a tesztet úgy is végezd el, hogy miután leveszed a táplálást, rövidre zárod a lábakat.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- iPhone topik
- Metal topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Cisco Catalyst C1000-48T-4G-L 48xRJ45 4xSFP switch, CISCO refurbished
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest