- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen notebookot vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen házat vegyek?
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #56880 üzenetére
Ezt így nem lehetne értelmezni a kapcsolási példa / környezet nélkül, ha nem sejteném, miről van szó.
Szimpla táplálású rendszerben kreálni lehet egy virtuális földpontot, ami jellemzően a tápfeszültség felét állítja be a műveleti erősítők részére, hogy onnan vegyék a DC-viszonyítási pontot.
A féltáp előállítható egyszerű ellenállásosztóval is. De ha terhelésnek van kitéve, fontos a stabilitás, akkor az osztót még megfejelik egy műveleti erősítővel, aminek a kimenete követi a noninvert bemenet szintjét.
Az invertáló bemenetre pedig 100 %-ban visszacsatolják a kimenetet egy rövidzárral. Tehát ez lényegében egy feszültségkövető kapcsolás, az osztót követi 1:1-ben. Mivel a negatívan visszacsatolt műveleti erősítő alapvető tulajdonsága, mindig úgy igyekszik szabályozni a kimenetét, hogy a saját két bemenete közötti feszültséget minimalizálja (amíg lehetséges, vagyis adottak a környezeti feltételek).
A virtuális földpont kinevezhető a rendszer GND-pontjának is, ekkor a +/- táp már nyilván nem GND.
Ha mondjuk továbbra is a negatív táp a GND, az AC jelbemenet szempontjából lényegtelen, azt kondenzátorral le kell választani.
-
krisztianAMG
senior tag
El tudná valaki magyarázni, miért nevezik virtuális földpontnak a műveleti erősítő invertáló bemenetének és kimenetének közösített pontják?
Ha jól értem, akkor ezért, mert ha nagy az opamp erősítése, akkor a bemeneten elhanyagolhatóan kicsi jel van. De valahogy ez nem áll össze a fejemben. A bemenő jelet csak a GND-hez képest lehet értelmezni, nem? Akkor hogy lehet azonos pontenciálon az invertáló és nem invertáló bemenet? -
ZTE_luky
aktív tag
12V. 60led/m nagy fenyereju ledekrol van szo. kerdes h mennyivel kell tulmeretezni a tapot. a jelerosito 40A bir a vezerlo 18A-t
-
ZTE_luky
aktív tag
sziasztok erre a rendszerre kellene EGY tapot vasarolnom (amin nincs teljesitmeny)
a kerdes h eleg lenne 18A vagy 20A tap kellene?
Ebayrol vagy Gearbestrol mennyire kockazatos tapot venni? Ilyen 4-6 eezer forint korul vannak. Sokan szidjak a kinai tapokat, csak akkor hasznalnam oket ha ott vagyok, igy is elegge felek ilyen cuccoktol h berobbannak kigyulladnak. Mit javasoltok?
-
pjen
félisten
válasz
Gergosz2 #56871 üzenetére
Ez most mért is?
Kernel:Ezért mondom amíg nem pörög hiába a kondi.Ha megfordul a forgórész el is szokott indulni.Régi mosógép leégett segédfázissal,fadarabbal lökték be.Ott még nem is kondi volt,porcelán csövön ellenállás huzal adta a fázis tolást.Egyébként nekem az a kapacitás hatalmasnak tűnik,főleg állandó üzemben.
-
Kernel
nagyúr
Bizonyára azért van odaírva a kapacitás, de kondi nélkül nem szokott elindulni, vagy csak ritkán, ahogy itt is mutatják:
-
Barret001
addikt
Nekem is van egy orosz szivattyúm,ugyan-ezt produkálja.De melegszik is rendesen
Tönkretették a tekercselését hosszú csavarral,nem 100 hogy jól forrasztottam össze a szálakat... -
Barret001
addikt
Ha az üzemi tekercs megkapja az áramot,indulnia kellene meglökésre. De nélküle nagyon ritkán kapja el!
A kondi csak megindítja a motort. Ő megy az indító tekercsre.A két tekercs össze van közösítve.
Szerintem jól rajzoltad le az egyszerűsített rajzon. Nem melegszik a motor? Rossz bekötésnél szokott. -
q1w21
csendes tag
Lefogtam a tengelyt és megtudtam állítani, nagyon erőtlen a motor. Éreztem a kezemmel a remegést, jobbra-balra rángat gyengén. Ha elengedem a tengelyt, forog tovább arra amerre épp megindítom.
Miért ilyen gyenge a motor? 0,25kW az 250watt Egy 500wattos fúrógéppel tudom összehasonlítani, de az sokkal erősebb. Az üzemi kondenzátortól erősebb lesz a motor? -
q1w21
csendes tag
válasz
Kernel #56860 üzenetére
Megismételtem az előbbit úgy, hogy most nem volt összekötve az a két vezeték ami a kondihoz csatlakozna és így is elkezdett forogni a tengely. Ugyanúgy lassan forog és így is véletlenszerű irányba indul a tengely.
Ha egy üzemi kondit kell vennem akkor milyet? Milyen adatok szerint keressek?
Itt egy kép az adattábláról:
60-80μF 270V Ezeket az értékeket vegyem figyelembe az üzemi kondenzátor keresésnél? -
Kernel
nagyúr
A kondit nem lehet rövidzárral helyettesíteni, az indítórelét lehet nyomógombbal helyettesíteni, ami az indítókondit kapcsolja.
De ez üzemi kondenzátoros, legfeljebb anélkül lehet megpróbálni. Anélkül viszont nem indul, ezért kell belökni valamelyik irányba. Vagy, ha már elindult, az átkötést (amit a kondinál csináltál) megszüntetni.
-
q1w21
csendes tag
Nyomógombom nincs.
Összekötöttem a két vezetéket ami a kondihoz csatlakozna és bedugtam a konnektorba a dugvillát. A motor forog, de lassan. Több próbálkozást csináltam és véletlenszerű irányba indul el. Meglöknöm nem kellett mert magától elindult. Ez azt jelenti, hogy a tekercselés hibátlan? Mindkettő tekercs? És ha most veszek hozzá egy üzemikondit vagy indítókondit akkor a motor felpörög a megadott értékre? 1430r/min (percenként 1430-at fordul a tengely) ? -
pjen
félisten
A kondi helyére köthetsz egy nyomó gombot,rá adod az áramot és megnyomod a gombot amíg valamerre megindul a motor,Olyan mintha indító kondit tennél rá.Azért írtam, nem kell kondi,hagyd üresen a helyét egy próba erejéig.Ha zúg és remeg a tengely,valamerre forgasd meg kézzel.Meg kéne induljon.
-
q1w21
csendes tag
Sziasztok
Egy régi, koszos villanymotort szeretnék működőképessé tenni, ha sikerül. Nem vagyok villanyszerelő, nem értek hozzá, számomra ez a javítgatás csak hasznos időtöltés lenne.
Úgy gondolom, hogy egy üzemi kondenzátor kell hozzá és ha nincs leégve a tekercselés akkor működne.
Először multiméterrel ellenőrizném a tekercsek állapotát, de multiméterem még nincs. Korábban itt a fórumon linkeltetek néhányat amit most hirtelen nem találok, de ez esetleg alkalmas lehet nekem? Ha rendben van a szakadásvizsgálat akkor talán egy üzemi kondenzátorra lesz szükség? Milyet vegyek? Csináltam képeket az adattábláról és a bekötésről. Ha a forgásirányt szeretném változtatni, ha lehet, akkor a bekötésen mit kell változtatnom?
Kép1
Kép2
Kép3
Kép4
Kép5
Kép6
Kép7
Kép8Kérlek javítsatok ki ha valami hibát találtok az elméletemben vagy a képek alapján a villanymotorban.
Előre is köszönöm a segítséget. -
-
Kernel
nagyúr
válasz
tordaitibi #56852 üzenetére
Van olyan is, hogy nem hallható frekvenciájú (maga az áram), de alharmonikus, mechanikus rezonanciák miatt mégis rezgésbe jön valamelyik alkatrész (főleg tekercsek), hallható hangon.
Pl. egy PC-táp terhelés alatt sípol, pedig nem burst-módban jár, ami más tápegységeknél is inkább a készenléti, illetve terhelésmentes állapot jellemzője és zúgó vagy szakaszosan pulzáló hangként írható le.
-
válasz
jozsi252 #56847 üzenetére
Részterhelésnél úgylátszik nem csak a pwm kitöltési tényezőt, hanem a frekvenciát is lejjebb veszi, és belecsúszik a hallható tartományba a kapcsolófrekvencia.
Vagy nem tiszta pwm, hanem részterhelésnél jelcsomagokkal (burst) működik, pl. a 2-300kHz frekit szaggatja 15-20kHz-el, és ezt hallod.
Vagy, szuper hallásod van, kicsivel 20kHz felett is hallasz.
Egyik sem hiba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- PlayStation 5
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Gyúrósok ide!
- Gitáros topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi 11 8/256GB HIBÁS!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest