- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#68216320 #52947 üzenetére
@PHM -hez hozzáfűzve:
Nagy valószínűséggel cserélhető. Különbségek a maximális frekvenciánál vannak. Az első valamivel gyorsabb, lévén Schottky. Azt is meg kellene nézni, hogy hány további kaput vagy egyéb TTL egységet vezérelnek a kimenetek. Ugyancsak az első van előnyben a kimeneti árama miatt. Az ellenben biztos, hogy soha nem tervezik ezeket az áramköröket a határok közelébe.
-
törölt tag
Urak, egy kapcsoláson 74LS74 vagy feltüntetve, de csak SN74HC74N-t tudok beszerezni. Úgy néztem, amennyire meg tudom ítélni, hogy teljesen kompatibilis vele. Szeretném kérni a megerősítéseteket, hogy megvehetem-e. Köszönöm szépen.
-
Batman2
őstag
válasz
Lompos48 #52940 üzenetére
Az jutott eszembe,
amennyiben az érzékelő földpontotját megemelném, nem közvetlen, hanem ellenálláson, netán zener diodán keresztül kötném a kapcsolás földpontjára, akkor a két érzékelő közötti potenciál lecsőkkenne, esetleg almaradna a vízbontás, de a tranyó még kapcsolna?Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Lompos48 #52940 üzenetére
Részletes leírás, eddig csak magyar találatokat néztem
Ezek szerint 1,48V-on indul meg a vízbontás, legalább is tiszta vízben, aminek a pH-ja közel 7, a csapvíz is ide sorolható.
Akkor viszont nem értem, mit kavar a szerző BSS elektronikán található kapcsolásban, mert 4V-on már bőven megy a bontás.Szerinted?
Üdv.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kmisi99 #52935 üzenetére
Az akku feszültsége nem zajos, nem tartalmaz impulzusokat, ilyen szempontból szűrni sem kellene. Nem véletlen, hogy a legtisztább mikrofontáp egy elem vagy akku (meg persze a földhurkot is kizárja).
Mivel itt csak a motor számára szolgáltat áramot, a kapcsoló FET-eken keresztül (esetleg az azokat meghajtó félvezetők is erről mennek), nem zárom ki, hogy kondi nélkül is úgy működhet, mintha mi sem történt volna.
Ha a 35V-os kondi alapján feltételezzük, hogy a motortápot szűri, de azt is ki lehetett volna mérni, hogy hová kapcsolódik.
Mivel itt csak egy kondi van, azt elvileg inkább a másik táp szűrésére kellene alkalmazni, tehát így nem egyértelmű. De a szűrést sem csak úgy kell felfogni, hogy csak a kapott tápot szűri, hanem az áramkör tápra történő visszahatását is mérsékli.
Mindamellett egy akkura kötött paralel kondenzátornak is van szerepe, csökkenti az áramforrás belső impedanciáját.
-
soldi3r
veterán
Valaki hasznal ilyen kinai Hantek 6022BE oszcilloszkopot? Mennyire erdemes egy ilyet megvenni egy hobbystanak?
Van egy kb 30 kilos orosz csoves szkop otthon, de az nem annyira helytakarekos. -
Batman2
őstag
Üdvözlet mindenkinek!
Ki tudja, mennyi a vízbontás küszöb feszültsége?
Mindenféle infót találok egészen 1,43V-tól 2,5V-ig!
Van ahol azt is írják, hogy elektród függő is, az elektrolit persze hogy befolyásolja, de az most számomra nem érdekes, mert tiszta csapvízről van szó.Van a BSS elektronikán egy házi vízmű szárazon futás elleni védő kapcsolás, ahol annyit írnak, hogy a vízbontás küszöb értéke miatt 4V-ra van beállítva zenerrel a szondán lévő feszültség.
Ha elég alacsonyra venném a szivattyú vezérlő kapcsolásom szonda feszültségét, akkor lehet nem lenne pezsgés, vízbontás.
Üdv.
-
kmisi99
addikt
válasz
kmisi99 #52934 üzenetére
Na mivel nem voltam biztos, hogy a sima 18650 úgymond szűrt áramot ad e ezért egy powerbankról tápláltam, és ment! Nagy most az öröm köszönöm a segítséget. Akkor most következő lépésként egy 47uf legalább 10v tantál kondi.
Ez a motor vezérlő több kiépítésben létezik, mindenféle kondival láttam pl itt van ez, ezen is tök más kondi van. [link] kisvárosban lakok szóval csak reménykedem, hogy pont lesz 47uf 10-16v körüli. A 47uf től semmilyen mértékben nem lehet eltérni? Csak, hogy tudjam milyen lehetőségeim lesznek. Illetve sima elkó gondolom akkor nem annyira lesz alkalmas.
-
kmisi99
addikt
válasz
Kernel #52933 üzenetére
Leforrasztottam a kondit, a két érintkező között nincs zárlat. Mind a vezélő elektronika és GND és mind a motort árammal ellátó csatlakozó és GND esetén sincs sípolás. Na most a vezérlő elektronikia az az arduino ról kapja az 5v ot gondolom az szűrt, de a motorok direktben kapják két sorba kötött 18650 es akkuról a kraftot, mindenféle sallang nélkül.
Akkor így bemerjem rakni a rendszerbe egy teszt erejéig?
-
kmisi99
addikt
válasz
Kernel #52931 üzenetére
Mivel arduinoról van szó, kb 20 kábel mindenfele, sajnos nem tudom. Elég felelőtlen voltam. Teljesen fogalmam sincs mely kábelek találkozhattak.
Akkor holnap a kondit leforrasztom, viszont a zárlatmérést hogyan végezzem? Van multiméterem, és ismerem a zárlatmérő funkcióját mikor sípol ha összeér valahol valami. Viszont mit mérjek? Mert az arduino rendszerbe nem feltétlen merném visszarakni, bár teljesen be volt kötve mikor elpukkant, az arduino túlélte. Szóval a zárlatmérésben tudnál útmutatót adni?
Biztos nem anyaghiba. Épp 1-2 a motorvezérlő nem kellett mert a kormányzó szervót próbálgattam és ezért lebotottam mind az tápellátási vezetéket mind a motor kábeleit, de attól még ott fityegtek. Szinte biztos, hogy a tápfeszültség találkozott valamelyik kábelével a motorvezérlőnek.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kmisi99 #52926 üzenetére
A kis sárga cucc elpukkant szép nagy szikra kíséretében két kábel találkozásakor.
Nem mellékes információ, hogy mi volt az a két vezeték, és hová kapcsolódik a kondenzátor.
A TB6612FNG adatlapján két pozícióban szerepel szűrőelkó. A 20-as lábon (IC-táp) és a 24-es lábon (motortáp). Esetleg a kettő lehet közös, ha 5,5V alatt van a motortáp.
Egy ilyen kondenzátor általában túlfeszültségtől vagy fordított feszültségtől pukkan el. Mindkét balfogás végzetes általában a félvezetőkre is. Úgyhogy ilyenkor a következő logikus lépés egy zárlatmérés, a kondenzátor eltávolítása után.
Ha nincs zárlat, akár kondi nélkül is kipróbálható, miután gondolom, eleve szűrt és stabilizált tápot kap az egész. Ez már csak egy helyi szűrés. Attól még persze szükséges, de elvileg működni kellene anélkül is.
Meg nyilván ráakasztható valamilyen elkó a lomtárból, értéke sem kritikus, próbára.
A tantálkondi is elkó egyébként, teljes nevén tantál elektrolit. Csak a tantál kedvezőbb elektromos tulajdonságokkal is bír, de hátránnyal is, utóbbi az eldurranás néha. Ilyen szempontból akár még az is elképzelhető lenne, hogy csak anyaghiba miatt pukkant el.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
kmisi99 #52929 üzenetére
annak mondjuk érdemes lehet utánakeresni hogy a nagyobb modelleket milyen kondik vannak, és mondjuk az egyel nagyobb modellen levőt venni. amúgy jah, bemész, xy farados, xy V feszültségű (gondolom) C méretű tantál kondi kell neked. olyat ami nagyobb feszre van hitelesítve nyugodtan vehetsz. ha a méretben nem vagy biztos vidd be a cuccot akár hogy ekkora kell
-
kmisi99
addikt
válasz
FireKeeper #52928 üzenetére
Értem! Még annyi, hogy ez a motorvezérlő apró eltérésekkel több felépítésben megtalálható. Na most általában pont ez az elpukkant kondenzátor különbözik rajtuk. Maga a vezérlés az ugyan az. Az enyémen nem biztos de szerintem 476A volt ami meg 47uf 10V. Akkor végül is a lényeg, hogy a boltban majd egy 47uf legalább 10V os tantál kondenzátort kérjek?
-
FireKeeper
nagyúr
-
kmisi99
addikt
Heló! Egy kis DC motorvezérlőmből kijött a füst. kép
A kis sárga cucc elpukkant szép nagy szikra kíséretében két kábel találkozásakor. Mi lenne ez, és mennyire lehet nehezen beszerezhető? Nem akarok Kínából venni egy újat, nincs rá 1 hónapom hogy megvárjam. Azt honnan tudhatom, hogy maga a nagy chip károsodott e?
Mondjuk rákerestem egy 4,7uF 16v SMD kondenzátor legalábbis a 475C re rákeresve. Ha úgy adódik sima hagyományos elektrolit kondit is vissza tudnék forrasztani? Érdemes? Csak mert nem tudom biztonságos maradt e a pukkanás után.
-
Kernel
nagyúr
Működhet a trafó is, de arra nem árt figyelni, hogy ezekben autotranszformátor szokott lenni, mert így biztosítható kis méretben relatív nagyobb teljesítmény, illetve anyagtakarékosabb is. Viszont a hálózattól galvanikus elválasztást nem biztosít.
Ezért érintésvédelem szempontjából ugyanúgy kell kezelni, mintha a hálózati 230 V-tal foglalkozna az ember.
Kondenzátorok kapacitív reaktanciájára vannak kalkulátorok is:
http://www.sengpielaudio.com/calculator-RC.htm
Sorba kötöd a ventilátorral, próba. Ezt pontosan kiszámolni ugyanúgy nem lehet, mint a 12V-os ventilátoroknál az ellenállást, tehát próbálkozni kell.
A fázishasító szabályzásra azért vannak találatok, mert a gyakorlatban szokták alkalmazni ilyen motorokhoz is, de a lehetséges problémákat már kevésbé említik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #52920 üzenetére
Kisütés közben a normálisnál nagyobb melegedés a megnövekedett belső ellenállás jele, ami azzal is jár, hogy terhelés hatására jobban esik a feszültség, emiatt a laptophoz már nem feltétlenül alkalmas.
Tehát ilyen szempontból nem csak a kapacitás, hanem a belső ellenállás vagy impedancia is fontos paraméter, ami az elhasználódással együtt nő.
Egyébként itt például csak annyit írnak, hogy 600 ciklus felett az elektronika meghibásodhat, programozott korlátról nem beszél:
https://www.akku-elem.hu/Laptop-akkumulatorok-felujitasa.html
-
gyenesmartin
őstag
Mondjuk ebben lehet valami. Ezek az első olyan akkumulátoraim amik melegedtek 1A-es kisütés mellett. Még a kis 700mAh-s telefon akkuk sem csináltak ilyet.
Külső akkunak viszont tökéletes lesz majd.
Ebayről vennék egy olyat ami 5v 2A-a képes és működik 3 sorbakapcsolt cellával (Gyorsabban feltudnám így tölteni, mint ha párhuzamosan lennének bekötve). Tud valaki egy olyat, ami tényleg 1A-al tölti majd a telefonomat? Eddig amiket vettem, csak 500mA-al töltötték. -
biker
nagyúr
válasz
gyenesmartin #52920 üzenetére
Igen, mert nem jo dolog a kigyulladt cella
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Volt egy rossz laptop akkum. Teljes feltöltéssel 1-2 percig bírta. Gondoltam szétszedem és kiveszem belőle a jó cellákat.
Feltöltöttem mindet tp4056-os töltővel, és csináltam hozzájuk egy li-ion dischargert, amit Kernel is feltett a fórumra. Csak én nem 200mA-al, hanem 1A-al merítem. Nagy meglepetésemre a legrosszabb cella is tudott 1950mAh-t. Azért ez nem rossz egy majdnem 10 éves akkumulátortól.
Az elektronikája szerint az akkuk teljesen tönkrementek.
Tényleg így csinálják meg ezeket, hogy elért egy bizonyos időt, aztán az elektronika halottnak tekinti a cellákat? -
válasz
Kernel #52918 üzenetére
Lehet érdemes lenne megpróbálkoznom egy sima utazó adapterrel, egy ilyennel [link] ?
Illetve pár hozzászolással ezelőtt írtam, hogy olvastam kondenzátoros megoldást külföldi fórumon, ott 50-5 uF kapacitással ajánlottak probálkozni. Ez mennyire járható út, milyen kondi kell hozzá, és hogy kell kötni, illetve hogy müködik a dolog? Bocs a sok kérédésért, eléggé laikus vagyok, de érdekel a dolog.
További érdekesség, hogy a fent emlitett triac megoldás jön velem szembe először, mikor ac fan speed control szókapcsolatra keresek Googleban.
-
Kernel
nagyúr
Az nem szabályoz frekvenciát, a címében szereplő PWM elnevezés is vitatható. Fázishasító triac-szabályzó, van némi köze az impulzusszélességhez is, de itt szinuszjel van, úgyhogy felemás dolog.
bi-directional high-power SCR
SCR a tirisztor külföldön használatos elnevezése, a kétirányú tirisztor pedig röviden a triac, tehát az van a hűtőbordán.
Ha van otthon izzólámpához való dimmer, ugyanez lényegében, tehát azzal is ki lehet próbálni, hogy mennyire hajlandó működni vele.
Műszakilag ugyanis nem korrekt megoldás (aszinkron motorhoz), mert a frekvenciát nem csökkenti, ha közvetve csökken is a fordulat, de instabillá válik, kompromisszum árán alkalmazható. A "hasított szinusz" növeli a motor, illetve tekercsek zúgását, a melegedést is ellenőrizni kell, hogyan reagál rá.
-
Kernel
nagyúr
válasz
beldeczki #52910 üzenetére
x2 arra utal elvileg, hogy 2 db soros kondenzátor van benne, a közös pont pedig ki van vezetve egy harmadik vezetéken vagy a kondi fémházára, amit a motortestre kell kötni, illetve védőföldre, ha olyan a készülék.
Neked csak kétvezetékes, szimpla kondenzátor kell, de egyébként a duplát is fel lehet szerelni, ha nincs más. Akár még az átmenővezetékes zavarszűrőt is, legfeljebb körülményesebb a bekötés.
Egyszer nekem is elpukkant, automatát lenyomta. Kidobtam belőle a kondenzátort, hogy folytatni lehessen a munkát, később viszont már nem volt kedvem ismét szétszerelni, hogy pótoljam. Azóta is zavarszűrő nélkül van.
Manapság már nem hallgatnak AM-rádiót az emberek, a TV-kábelt sem tudja zavarni, gyakorlatilag nincs olyan nagy jelentősége. Szerintem a kommutátor szikrázását sem csökkenti, tehát még azt sem lehet mondani, hogy majd emiatt fog hamarabb tönkremenni. Egyébként tönkremehet bármikor a forgórész (ami a gyenge pontja ezeknek), de nem a zavarszűrő miatt.
-
beldeczki
aktív tag
válasz
darvinya #52896 üzenetére
(#52896) darvinya / (#52897) mezis / (#52898) Kernel: köszönöm a választ mindenkinek, esetleg valaki tud olyan helyet linkelni netről ahonnan tuti jót veszek? Annyi félét találtam már, hogy teljesen belekavarodtam. Soknál x2 volt kategóriának megadva, az pedig elvileg ugye akkor nem jó.
-
-
@TOM
csendes tag
Hello
Olyan kérdésem lenne, hogy hangerő potit kéne cserélni egy logitech z623-asba, viszont ami benne van olyat már nem árulnak/nem takálok. Egy leírás: link
Ilyet találtam: http://www.ebay.com/itm/1PIECE-ALPS-B100K-OHM-Potentiometer-DUAL-UNIT-/142028910388
Mi a különbség (ha van) az a100k és b100k között?Köszönöm
-
válasz
Lompos48 #52902 üzenetére
Elkezdtem keresgetni neten, és arra jutottam, hogy kondenzátorral jobban járnék, mert az nem eszi feleslegesen az áramot. A nagyobb probléma, hogy nem tudom, mennyire kellene csökkentenem a feszültséget, hogy a légszállítás még megfelelő marad. Ezért kellene valami ötlet arra, hogy mivel tudok probálkozni, mert nincs tele a sufni ellenállásokkal...
-
Szert tettem egy AC220V/20W teljesítményű 12cm-es ipari ventilátorra (egy CNC megmunkálóközpont kapcsolószekrényében volt, több társával együtt), a probléma az vele, hogy eléggé hangos. Csapágyas venti, de nem a csapágy hangos, hanem a lapátok. Nem egy Noctua, na.
Gondoltam, hogy kicsi lejjebb venném a teljesítményét. Egy 8 centis 12 voltos légkeverőnél ezt megoldottam egy sorba kötött 100ohm/5w ellenállással, azt eléggé elnémította, de itt félek kevés lenne.
Mit javasoltok, mivel próbálkozzak?
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Torrent meghívó kunyeráló
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- sziku69: Szólánc.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Elektromos autók - motorok
- BestBuy ruhás topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 15IMH05H notebook - i5 10300H 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1660Ti W10
- LG 55CS6 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest