- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Gaming notebook topik
- OLED TV topic
- Raspberry Pi
- Milyen egeret válasszak?
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- iPad topik
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Az olcsóbbik nem alkalmas folyamatos üzemre, noha van egy jumper, de az nem azért, hogy "végteleníthető" legyen (ahogy más moduloknál előfordul ilyen jumperes megoldás). Az csak annyi, hogy amikor áramot kap, rögtön elindul egy ciklus.
De csak 1 db trimmer van rajta, amivel egy idő állítható.
eBayen láttam ilyen időzítőket:
http://www.ebay.com/itm/252316611343
http://www.ebay.com/itm/121873531698
http://www.ebay.com/itm/271665260202
http://www.ebay.com/itm/321952575486
http://www.ebay.com/itm/121816086603Azért figyeltem fel ezekre, mert évekkel ezelőtt terveztem egy automatikus öblítőszelep-vezérlő és egyéb funkciókat ellátó áramkört a konyhai reverz-ozmózis víztisztítómhoz. Akkor még nem eBayeztem, vagy talán nem is voltak ilyenek.
Most már egyszerűbb dolgom lenne, ha egy ilyen modult használtam volna fel alapnak, kiegészítve a célnak megfelelő áramkörökkel.
Mindemellett a fenti linkeket most nem elemeztem egyenként, hogy számodra alkalmas-e.
-
emre
veterán
Üdv!
A Conrad-on és a hestore.hu oldalon kívül hol tudnék előre szerelt időzítő áramkört vásárolni?
Egy motorra szeretnék automata láncolajozót készíteni. Az áramkörnek kellene szabályozni egy elektromos pumpa nyitási idejének gyakoriságát, és hosszúságát.
Ezt a kettőt találtam:
Conrad, Precíziós időköz kapcsoló 3990,- Ft
Hestore, EM-50196 (HEKIT-196) Relés időzítő, 1500,-Ft
A conrad-on van leírás, ami alapján jó lenne, de a másik oldalon levővel fele pénzből meglennék ha a dobozt és még 1-2 apróságot hozzáveszek. Szerintetek melyik lenne jobb megoldás?
Csepegtetni kellene az olajat kb. 30-60 másodpercenkénti gyakorisággal."Az időköz ami beállítható 0,2 másodperctől-100 másodpercig lehetséges. Az egyik potméterrel a bekapcsolási, míg a másikkal a kikapcsolási idő állítható be, az időtartomány mindkét esetben ugyanaz. "
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #51636 üzenetére
Megoldásra (a mostani rajz mellé) vár így a táplálás, a felkapcsolás és a ventillátorvezérlés illesztése a CMOS szintekhez. Ez a tápfesz függvénye. Pl. 12V táplálással kell egy 12V-os relé a ventillátorhoz, a felkapcsoláson még gondolkozunk egy kicsit.
Az első monostabil időzítése a felkapcsolás utáni késleltetés. A másodiké a ventillátor üzemeltetési ideje.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #51634 üzenetére
A feladat az lenne, hogy mikor felkapcsolom a lámpát, elindul egy késleltetés, mi alatt ha lekapcsolom a lámpa kapcsolót, akkor leáll a késleltető kapcsolás is, nem fogja felkapcsolni a ventilátort.
Ha viszont a villany marad felkapcsolva és a bekapcsolási késleltetés lejárt, akkor a ventilátor bekapcsol és utána már hiába kapcsolom le a lámpát, akkor is marad a ventilátor bekapcsolva, míg a kikapcsolási késleltetés le nem jár.Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #51633 üzenetére
A világítás bekapcsolásának érzékelése úgy semmiképp sem jó, mert nincs szintbeli kötődés (közös viszonyítási pont) a hálózat és az elektronika között, de maga a bevitel módja is szinte követhetetlen.
Vagy úgy kell csinálni, hogy az elektronika GND-szintje legyen közös a hálózati nullával (természetesen szigetelve az egész áramkör).
Vagy lehet trafóval galvanikusan leválasztott az elektronika, de akkor az információt is valamilyen leválasztott módon kell bevinni. Optocsatoló, áramszenzor (ACS712), vagy ha tudsz keríteni 230 V behúzótekercsű relét, vagy esetleg külön kis trafóval (telefontöltővel) lehozni az izzóról a feszültséget.
Elképzelhető egyébként trafómentes megoldás is, bizonyára ismerős a konnektorba dugható timer. Azokban is van egy relé (24 V, esetleg 12 V-os tekerccsel) és van elektronika. Egyszerű kapacitív előtét biztosítja a feszültség csökkentését, illetve a kellő áramot is, a relé meghúzásához.
A hálózati egyenirányító általában úgy van megoldva, mint a GLE2 lépcsőházi automatánál is:
Ennek az a trükkje, hogy a Graetz-hídban két dióda helyett Zener van. 470 nF a kapacitív előtét és van még két 180 ohmos ellenállás is, ami egyébként más reléhez túl sok lenne, de itt az átlagtól érzékenyebb relé van.
Közben láttam egy másik rajzot, ez is lépcsőházi automata:
Ezeket csak ötletadásként mutattam, nyilván nálad más az igény, de nem is nagyon érthető:
A lényeg, hogy ha a késleltetési idő alatt lekapcsolom a villanyt, akkor reszetel az időzítés is, nem kapcsol fel a ventilátor. Ha viszont a bekapcsolási késleltetés lejár, lekapcsolom a lámpát, a ventilátor forog tovább*, míg a kikapcsolasi késleltetés le nem jár.
*Hogyan forog tovább, ha be sem kapcsolt? Vagy mikor kapcsol be?
-
Batman2
őstag
Egy szellőztető ventilátornak akartam egy kis egyszerű vezérlő elektronikát készíteni, ami késleltetve kapcsolja be, illetve ki is.
De valahogy belebonyolódtam,részben az 555-ös viselkedése miatt részben pedig a váltakozó áramú, túl magas feszültségű jelforrás miatt.Hogyan lehetne ezt jól és egyszerűen megcsinálni?
Először egyszerű kondenzátoros táppal gondoltam a kapcsolás táplálását, de az több szempontból sem jó, így kicsi trafót alkalmaznék inkább, a bemenő jeleket pedig feszültség osztóval illeszteném, és diodával egyenirányítanám.
Az első késleltetőt valahigyan sehogysem tudom 555-ösből összehozni, illetve a másodikkal passzítani, a helyett valami tranzisztoros késleltető valszeg célra vezetőbb lesz.
A lényeg, hogy ha a késleltetési idő alatt lekapcsolom a villanyt, akkor reszetel az időzítés is, nem kapcsol fel a ventilátor. Ha viszont a bekapcsolási késleltetés lejár, lekapcsolom a lámpát, a ventilátor forog tovább, míg a kikapcsolasi késleltetés le nem jár.Üdv.
-
Kernel
nagyúr
Volt egy ilyen sejtésem (ezért szerkesztettem bele a végén), hogy csak mechanikai rögzítést szolgál, a fémcsap is, meg maga a háromvillás dugó is.
Mivel földhurok így nem áll fenn (legalábbis galvanikusan), talán a már említett kondenzátorokon keresztül létrejövő kis áramra tudnék gondolni, hogy az zavar be. Mondhatnám, hogy ez is egyfajta hurok, amiben valamennyi áram folyik, ha nem is záródik galvanikusan.
(#51629) Ribi
FI-relé a fázis- és nullavezető áramát egyaránt érzékeli. Ha a két ellentétes áramirány összege nem nulla, akkor leold.
Így elképzelhető, hogy a nullavezetőre sikerült valamilyen kis áramot küldeni / terhelni az eltérő potenciálon lévő föld irányából, miközben a fázison semmi, tehát ez már hibaáram. FI-relé meg igen érzékeny.
-
Ribi
nagyúr
Tegnap szereltem fel egy konnektort, megkerestem a hozzá tartozó biztit, lekapcs.
Majd amikor blankoltam a drótot a fi relé huss lement.
Előtte mértem multival és nem volt 230V. Mondjuk mutatott 3V-ot, de gondoltam az valami mérési mizéria vagy kóboráram. De mi oka lehet, hogy lement a firelé? -
xors
senior tag
A hangfal nem kap védőföldet mert lapos villásdugóval kapcsolódik.
A töltő viszon érdekes, mert 3ágú amerikai dugó van rajta, de a fémcsaphoz nem csatlakozik (csak műanyag van ott, gondolom utángyártott)
És az amerikai 3ág egy rendes védőföldelt eu dugóval kapcsolódik a védőföldelt konnektorba, csak ugye a fémcsap nincs összeköttetésben a védőfölddel. -
Kernel
nagyúr
Ez annyiból érdekes, hogy földhurok csak akkor alakulhatna ki, ha kap egy földet a gép is, meg külön az erősítő is. Utóbbi honnan kapja a tápot egyébként?
Konkrétan ilyen van neked is, mint a képeken, szimpla villásdugóval?
Ez mondjuk fel van készítve a védőföldelt rendszerre is, valamint teljesíti a kettős szigetelés feltételét is, ezért univerzális.
Legalábbis, ha feltételezem, hogy a fémcsap össze van kötve a kimeneti GND-vel is, meg a védőfölddel is.
-
Kernel
nagyúr
Ez természetes, az EMI/RFI filter kapacitásain átfolyó áram miatt, de ez ártalmatlan.
Itt nem a bemeneti oldalon lévő védőföldet kell nézni (ami a kettős biztonsági szigeteléssel ellátott tápegységeknél nincs), hanem a kimenetnél a GND-re kapcsolódó kapacitásokat:
Egy kettős szigetelésű készülékekre nem is szabad védőföldet barkácsolni, csak úgy passzióból, mert ezzel lerontunk egy jobb minőségű védelmet rosszabbra. A védőföld ugyanis csak addig biztonságos, míg nem érkezik rá valahonnan külső feszültség, valamilyen hiba miatt.
Ezt úgy kell elképzelni, hogy a védőföldet csak jobb híján alkalmazzák, amikor a kettős biztonsági szigetelés nem valósítható meg tökéletesen. Esetedben megoldották, mégis ráz, de nem ellentmondás, ez így működik.
Tehát emberre ártalmatlan a jelenség, normális esetben a készülékek jelkábelének csatlakoztatásakor is ártalmatlan, mert először mindig a külső fémrészeknek kell érintkezni, ami kiegyenlíti a feszültségkülönbséget. Gyakorlatban azonban nem árt vigyázni, jobb először a jelkábelt összedugni és csak utána bedugni a hálózatba, mert tönkremennek néha HDMI-portok például, áram alatti dugdosás miatt.
Más a helyzet, ha két összekötendő készülék egy közös védőföldben találkozik, ekkor nincs feszültségkülönbség a fémvázak között.
-
xors
senior tag
Egy érdekes kérdésem lenne.
Adott fémházas unibody macbook.
A töltőcsatlakozóján nincsen védőföldelés kapcsolat, csak fázis és nulla. Észrevettem, hogyha a fémvázat, vagy a töltőnek a fémrészét összeérintem a védőföldeléssel olyan 6V AC -t tudok mérni.
Ennek szerintetek lehet bármilyen károsító hatása a későbbekben? Avagy érdemes lenne leföldelni a töltőt rendesen?
(Hasonlót tapasztaltam már telefonnál is, ott is megmértem de csak ilyen 1-2V AC -t kaptam)
Azért méricskéltem, mert volt már, hogy kicsit bizsergetett a gép is meg a telefon is.
Nem vagyok villanyszerelő, csak egy érdeklődő turista -
Lompos48
nagyúr
Pillanatra visszatérek az eredeti tippemre. Kipróbáltam az ajánlott kapcsolást a 2 diódával. Egyedüli hátránya, hogy a diódák nyitófeszültsége miatt nem képes éppen a csúcsig tölteni a 2 NiCd akkut. A töltést 2700mAh-s akkukkal próbáltam, 400mA-t küld az akkukba, de megáll a kb.2.85V feszültségnél (a 2x1.55 helyett). 1A-es Schottky diódákkal szerintem kész is lenne a megoldás, de arról nem tudok beszámolni, mert pillanatnyilag nem voltak kéznél.
-
A következő problémával állok szemben. Adott az autóm (régi Swift, a probléma szempontjából mindegy melyik, az elektronika ezen része egyforma), van benne rajta felejtett világítás, és benthagyott kulcs figyelmeztetés is, egy kis doboz felel a dolgokért, elég bonyolult belül, hat kábel megy bele, ezeket mind ki is mértem (+12V, test, ajtókapcsoló általi test, kulcs +12v, világítás +12v, és gyújtásnál +12v. Az ajtókapcsoló viszont nem jó. A régi autómon megoldottam úgy, hogy az állandó test és ajtó jelét rövidre zártam, így a doboz mindig azt hitte, hogy az ajtó nyitva (csak ekkor jelez a világításra). A mostani autómban viszont riasztó is van, ahol nem megoldás a nyitott ajtó szimulálása, mert gondolom azonnal elkezdene vinnyogni.
A hosszúra nyúlt bevezető után a kérdés: ha rövidre zárom a két test jelet, de mindkettőt diódával látom el, ami csak a doboz felé myitott, jó lenne a dolog?
A másik kérdés, hogy otthon miből tudok alkalmas diódát kiműteni? Kell-e valami speciális dolog, vagy bármilyen megteszi?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- (új, bontatlan) Kingston 8GB DDR4 3200Mhz CL22 (Foxpost:+1400Ft)
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, RTX 4050, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- Bomba ár! Dell Latitude 5411 - i5-10400H I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest